zelenashica wrote:Ratne i poslije ratne godine.
U ulazu u sve napuštene stanove doselili su se ljudi čiji su domovi bili ili uništeni ili su iste morali napustiti usljed ratnih dejstava.
Prvih par mjeseci,nako....ništa posebno osim smeća po liftu,...do te mjere da čak i kad ima struje lift ne možeš korostiti,...haman mislili da je to mjesto za odlaganje smeća....
Kako su se odomaćili počinju i veći problemi...od namjernog uništavanja haustora,zajedničkih prostorija pa čak i stanova u kojima žive.
Njihov argument je : i oni su nama uništili naše
Pričala sam već na jednoj temi o koni sprat iznad..nije bilo moguće od nje izaći na balkon.
Ili istresa jambolije,a ti ono ispod sjediš...ili još gore čaršave nakon razvijanja jufki,brašno sipa

sve dok se stari nije naljutio do te mjere da joj je sa našeg balkona bukvalno istrnuo čaršaf iz ruke i nikad joj ga nije vratio
Da ne pričam o igranju "gađaj metu"----> ko će precizno sa 4,5,6 sprata pogoditi kontejner sa kesom smeća....jbg lift su skontali da ne služi za smeće....
O djeci koja piške po ulazu ili koji prljave ruke od igranja u blatu ili jela kriški namazanih pekmezima brišu po zidovima haustora do čega sve ne......

Tako su i ovi, kad su se doselili, zapoceli.
Po dvoristu ( mi imamo ogradjeno dvoriste i okucnicu) stara kuga pocela bacati opuske, ostavljati korpe za ves,
solje od kafe danima u dvoristu.
Opominjali je i ovi drugi iz zgrade. Ona taj dan skloni i nakon dva dana opet nareda.
Vrhunac je bio kad je kupila novi sto,ona lijepo onaj stari i neki tepih u stubistu deponuje.
E kad sam je u dvoristu zatekla onda sam je upitala da li bi se u stan uselila da je nasla zatrpano stubiste i
zapustano dvoriste.
Odgovori mi da nebi.E pa onda zasto se tako ponasas... pitala sam je.
Kad bi se mi svi kao ti ponasali pa nasto bi ovo licilo i ukoliko ono iz stubista ne sklonis zvat cu da odvezu.
Kaze - zovi meni ne treba vise.
Dobro ali tebi ce doci racun tako da znas.
Ne, ne onda cu ja to... sutradan sve pokrcila.
Po nekim pitanjima dosta smo ih uhavizali

, kucni red po pitanju ciscenja stubista i dvorista jos uvijek
zamotavaju ali to se nekako i dade, napominjemo ih svi ali ovu dreku to se stvarno nemoze trpiti.
Cak i komsije u zgradama oko nas ih poprijeko gledaju (dreka se na cestu cuje) pogotovo kad je toplo pa
prozore otvore (zgrada ima prizemlje, kat i pdkrovlje - 6 stanova) .

Al evo, da u drvo kucnem, mir jos vlada.
Dragi moj klepo - spasio me (bar do sad).