The best of Sa iks :) - prijedlozi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#151 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Chmoljo »

amrica wrote:iskreno, ova lista je super da se podsjetimo nekih dobrih postova, smijesnih, tuznih, zivotnih,poucnih...

Ali izabrati samo jedan je tesko.

Ima nekolicina forumasa-ica ciji su svi postovi super. Ali u razlicitim kategorijama.

Napr. od ovih kandidiranih do sada, havana i zelenasica zivotne price, samo da stanes i zamislis se.

ahmmed k'o ahmmed i
arzulah k'o arzulah - sve sto napisu valja, makar se i ne slagala sa njima sustinski.

zatim ridjobrki, chisum, karanana... sa svojim specificnim nacinom komentiranja :lol:

slabo u zadnje vrijeme bazam po politiKi, ali sto procitam :arrow: prljavi hare :lol:

aaaaaaaaaaa pici :D da ne bidne zaboravljen.

zatim ona mala klinka sa zivotinja sto hoce da zaledi forum, portal i citav internet :lol: :lol:

itd... ima raje masa... ali ko ce sve poFatat

e, i sejo mali mujo (hose mujica) :-D

muha :thumbup:

ekipa sa sa-asfalta :-D

Za koga glasati?

Inace, najdrazi su mi postovi od 1-2 reda od kojih se pada sa stolice :D :D :D
amrice i ostali - nije vam izbor sveden na jedan ili nekoliko prijedloga :)

ova tema će biti konstantno otvorena, kao i lista. namjeravam heftično dodavati postove na listu. možete za par dana naletiti na neki prastari post koji vam se svidi - odmah kačite, nikakav problem. ako se ostalima dopadne, ide na listu :)

dakle, ovo nije neko takmičenje, nego jednostavno lista da se NE ZABORAVE TAKVI POSTOVI. to je svrha ove teme :)
Hemel

#152 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Hemel »

ovaj me danas posteno nasmijao...mislim da se postavljac i nije mnogo trudio nego spontano
@emigrazione je napisao/la:

Nervira me sto svi sute kao zaliveni, Dodik samo sto nije viceve poceo pricati o ovim a oni nista, samo sto ga nisu poceli zadovoljavati. Poslije svakog sastanka izadju istraumirani a ovaj za njima vazda utrpava onu kosulju
:D :thumbup:
Tvrdokorna mrlja

#153 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Tvrdokorna mrlja »

Hemel wrote:ovaj me danas posteno nasmijao...mislim da se postavljac i nije mnogo trudio nego spontano
@emigrazione je napisao/la:

Nervira me sto svi sute kao zaliveni, Dodik samo sto nije viceve poceo pricati o ovim a oni nista, samo sto ga nisu poceli zadovoljavati. Poslije svakog sastanka izadju istraumirani a ovaj za njima vazda utrpava onu kosulju
:D :thumbup:
:lol: :lol: :lol: :thumbup: :thumbup:
headbanger

#154 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by headbanger »

zakljucane i zaboravljene teme
zene pitaju muskinje i muskinje pita zene
pa ona dobre guze ...
itd itd
Mis mekinjas

#155 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Mis mekinjas »

headbanger wrote:zakljucane i zaboravljene teme
zene pitaju muskinje i muskinje pita zene
pa ona dobre guze ...
itd itd
:)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#156 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by PipiDugaDevetka »

@Toto-ve 3 diskusije na temi: ''pljeskavice, ćevapi'' iz oktobra 2009-g.
http://www.sarajevo-x.com/forum/posting ... &p=3093803
Toto wrote:Hairli tema. Tesko da ce doziviti pedeset strana kao ona o McDonalldsu.

Zadnjijeh godina vlada poplava "orginalnih" recepata tradicionalne bosansko-hercegovacke kuhinje u kojima se tvrdi da u jelo moraju ici tri vrste mesa. To nema veze sa tradicionalnoscu nego sa turbo folk i internet mahanama koje drmaju i gastronomijom.

Najpopularnija jela nase kuhinje su nastala u narodu, koji najcesce nije imao dovoljno ni jedne vrste mesa, a ne da je u kuci imao tri vrste mesa. Vijekovima je u nasim krajevima prisustvo mesa u jelima znacilo i mjera bogatstva domacina. Jela sa mesom su se spremala samo za neka praznovanja i svetkovine. Mnoga domacinstva nisu imala ni masine za meso, pa je izvjesno da se u nasim krajevima cevapcici i pljeskavice -kakvi su danas poznati- nisu bili najpopularnije jelo narodne kuhinje. Iz ovoga razloga u narodu je poznato desetak razlicitih jela pod nazivom cevap (hadzijski cevap, sitni cevap, papaz cevap) gdje je meso sjecano a cevap nije przen na rostilju nego kuhan.

Image

Cevapcici su nastali iz tradicionalnog šiš cevapa. Šiš znaci stapic. Narodni šiš cevap je u stvari raznjic jer je priprema jednoastavnija i brza. Ascijska ili restoranska verzija cevapa je cevap od mljevenog mesa natakaren na stapic.

Image

Mljevena mesa su omiljeni sastojci onih koji od hrane prave biznis, jer se prilikom mljevenje moze "privaliti" podosta onoga sto se u narodu ne smatra mesom i time praviti profit. Iz ovakve prekse nastala je i prica o "tri mesa" u cevapima. Ne radi se o tri razlicite vrste mesa (junetina, bravetina, svinjetina, kozletina). Radi se o tri razlicita kvaliteta (kategorije) jedne te iste vrste mesa.
U vecini receptura, kvalitetno meso -u narodu poznato kao krtina ili crven - je jako malo prisutan. Uglavno se koristi meso losijeg kvaliteta (ono koje je jako zilavo sa dosta masnih naslaga). Zilavom mesu se mljevenjem oduzima zilavost. Meso srednje kvalitete je prisutno sa oko 30-40 %. Masi za pravljenje cevapa - u masovnoj proizvodnji- se dodaje i ono sto narod ne smatra mesom. Uglavnom se misli na "bjelinu" ili ono sto mesari zovu "privagom". Tajna dobrog mesa za cevapcice je kod mesara, a ne kod cevabdzija.

Image

Sasvim je moguce da mesari -koji su preuzeli proces izrade mesne mase za cevapcice- mjesaju razlicite vrste mesa. To nije rezultat recepture i tajne nego rezultat potrebe da se "roba proda". Toliko se toga razlicitog kombinira u mesu za cevape da prosto sumnjam da se mogu navesti jaki gastronomski razlozi zasto svaka vrsta i kategorija mesa ide u recepat. Glavni kriterijum kod mesara i cevabzija je profit. Iz ovoga razloga mesari prodaju mesnu masu za cevape 30 % jeftije, nego sto je prosjecna cijena nekog mesa. Mada je i ta cijena prevelika obzirom sta sve stavljaju u tu masu.

Nisam ni mesar, ni cevabdzija - vec poguzija kojemu nije mrsko devrit oko nafake: pa cu vam bez ikakve tajnovitosti iznijeti neka svoje iskustva i preporuke koje sam dobijao od mesara, cevabdzija, degustatora, poguzija i jalan cevabdzija.

Cevap - pravo zncenje rijeci je na komade isjeceno kuhano mesao sa dosta umaka. Reklo bi se: nigdje veze sa cevapcicima.

Image

Cevapcici se spremaju na rostilju bez upotrebe masnoce i zbog toga meso mora biti jako masno. Na vagi bi to bilo 25-30 % bijeline. Preporucio bih bravetinu, i to onaj dio sa rebara. Odnosno svaku masniju kategoriju mesa. Kod mjesam "crveno" meso sa lojem koje je "bjelo meso" pri precenju cevapa imam jako veliko oticanje masnoce iz samo cevapa i cevap se raspada. Ako koristim meso sa rebara gdje je meso prirodno prosarano slojevima "bijelog" nema oticanja masnoce, nego masnoca ostaje u cevapu i tad je cevap pikantniji. Ne znam objasniti zasto se ovo desava ali je pojava tako uocljiva da sam prestao mijesati samo crveno i bijelo meso.
Tovljena bravetina zna biti jako, jako masna i u tom slucaju na bravetinu sa rebara treba dodati 10-15 % nekog "crvenog" mesa.

Image

Svi smo primjetili da postoji velika razlika u okusu cevapa iz cevabdzinice i cevapa koje mi sami spremamo. Glavna tajna je u tome sto cevabdzije dodaju jagnjeci loj, dok mi to najcesce ne radimo. Ja dodajem 50-70 gr. na kilogram mesa. Ne treba dodavati vecu kolicinu janjeceg loja, jer ono ima jak miris i ukus. Jagnjeci loj je ovdje samo radi arome, ne radi obezbjedenja potrebne masnoce.
Kad sam u prilici da kupujem vece kolicine mesa: tad odvojim manje komade jagnjeceg loja koje zamrznem i koristim ga samo za izradu cevapcica. Cesto prvimo domace supe, pa bujone/temeljce kuhamo sami. Kad se bujon - na bazi janjeceg mesa- ohladi: stvori se masna kora na povrsini, od koje odvojim dio masnoce koju koristim umjesto janjeceg loja.

Sljedeca "tajna" dobrih cevapa je kompaktnost mase. Ona se postize mljevenjem i mijesanjem. Ako je masa dobro izmesana cevap se ne raspada. Meso je potrebno samljeti bar dva puta. Prvo na krupnu, a onda na onu sitnu plocu na masini za mljevenje.

Ja proces mljevenja koristim da kroz masinu "propustim" i ostale sastojke, koje dodajem masi (crveni luk i hljeb). Luk nacetvrtam i rastavim na listove, pa kad meljem meso dodajem red mesa red luka. Isto radim kad dodajem hljeb.
I pored mljevenja je potrebno masu izmijesati. Za ovo koristim opet masinu za mljevenje. Prije nego masu jos jednom ponovo propustim kroz masinu dodam so i biber. Ako pripremam vece kolicine mesa (3-4 kg): onda masa ide kroz masinu 4-5 puta.

Na 1 kg mesa ide glavica crvenog luka velicine fildzana. Luk je samo zacin, a veca kolicina moze biti razlog "raspadanja" cevapa prilikom pecenja. Da bi se postigla mekoca cevapa moze se staviti malko suha hljeba. Najbolje je staviti krusnih mrvica i dobro izmjesati sa mesom. Kruh je i vezivo ali i upija masnocu i sprecava da ona pobjegne iz cevapa. Na 1 kg mesa ide 0.5 -1 snite debljine do 2 cm Ili fildzan krusnih mrvica/prezla.
Masi se moze dodati i veoma malo bijelog luka: na 1 kg jedna manja cesna. Luk mora biti jako sitno isjecan i dobro umjesan.

Image

Glavni razlog zasto smjesa za cevape treba da "odstoji" je u tome sto mesu treba vremena da upija mirise i arome zacina koji se dodaju. Najbolje je da smjesa "prenoci" 10-12 sati.

Soda bikarbona ili prasak za pecivo su "opticke varke" cevabdzija i nema veci uticaj na ukus.

Ima ih koji dodaju cevapima alevu papriku, persun i vegetu. To je stvar ukusa. Aleva paprika i persun su redovni sastojci drugih jela koja se zovu cevap, ali ih ja ne koristim za cevapcice.
Vegetizacija hrane samo cini da sva jela dobivaju isti okus i da je sasvim svejedno da li jedeta cufte ili cevape. Ako zelite da vasi cevapi imaju orginalan ukus nemojte u njih dodavati vegetu, bez obzira na njenu popularnost.

Iako cevapcici spadaju u brzu hranu: cevap ne smije biti "isperpadan". Ako je cevap isprepadan postane ko kifla, gdje se moze uociti tvrda "kora" i sirova - neispecena sredina. U ovome lezi odgovor zasto je bolji cevap spremljen na zaru nego onaj spemljen na plinu. Plin je bacac plamena koji samo "isprepada" cevap i ovdje treba "vatru" samnjti. Ako se koristi zar od drveta ili cumura cevap pece ugrijani zrak koji samo prenosi toplotu, pa proces pecenja ide laganije, a ne spaljuje povrsinske slojeve cevapa.

Sto se tice onih receptura koje se placaju i do 10 000 KM. To je princip fransize koja se placa i za sve ostale industrijski pripremane prehrambene prozvode. Tajna je u profitabilnosti i kolicinama sastojaka za proizvodnju kolicina od 100-1000 kg smjese za cevape.
Prije tridesetak godina kada su cevabdzije same pravile masu za cevape bilo je cevabdzija koji su svakodnevno na pijaci kupovali vece kolicine repe. Kad se u carsiji proculo da cevabdzija kupuje ovece kolicine repe a nema hajvana, cevabdzija je prestao kupovati repu na toj pijaci, ali su mu onda pocele stizati vrece repe zeljeznicom, iz susjedne carsije. I pored toga meni su cevapi sa repom bili najbolji i nastavio sam ici kod toga cevabdzije.

Kod recepture za cevapsku industriju jasno je da se ne moze odjednom kupiti 50 kg bravetine sa rebara, nego se mora "drobiti" neka druga kombinacija i tu je presudan optimum izmedju cijene i kvaliteta mesa, odnosno: profit. Tajna nije samo u izboru i kolicini mesa, vec i u tome koliko staviti bibera na masu od 100 kg mesa a da se postigne ukus koji ce biti prihvaljiv za vecinu poguzija. To se inace zove tehnologija i normalno je da to znanje i iskustvo treba platiti.
Cak i spravljanje jela sa samo jednim sastojkom ima svoje tajne. Glavna tajna dobre jagnejtine sa raznja nije u raznju i gastronomiji: vec u livadi gdje je jagnje paslo.
Toto wrote:Najpopularnija jela nase kuhinje su nastala u narodu, koji najcesce nije imao dovoljno ni jedne vrste mesa, a ne da je u kuci imao tri vrste mesa. Vijekovima je u nasim krajevima prisustvo mesa u jelima znacilo i mjera bogatstva domacina. Jela sa mesom su se spremala samo za neka praznovanja i svetkovine. Mnoga domacinstva nisu imala ni masine za meso, pa je izvjesno da se u nasim krajevima cevapcici i pljeskavice -kakvi su danas poznati- nisu bili najpopularnije jelo narodne kuhinje. Iz ovoga razloga u narodu je poznato desetak razlicitih jela pod nazivom cevap (hadzijski cevap, sitni cevap, papaz cevap) gdje je meso sjecano a cevap nije przen na rostilju nego kuhan.
Tema o cevapima se nije jos iscrpila. Imam jos dva recepta koja cu rado i sa ponosom iznijeti u cast moje nene. Tebe bi zamolio da ovaj Banovicki cevap zabiljezis i na ovom mjestu u cast nase gastronomije i Banovica.

Slicno jelo sam prvi put poprobao u lasvanskoj dolini gdje je mozda i nastao izraz kojeg ti imas u nicku - jer kaca moze biti za vlasicki sir.
Negdje odmah poslije polaganja pionirske zakletve sam se poceo vrtiti oko lovaca. Lovce nisam bas begenisao ali sam djetinje volio lovaske kerove. Nije u ta doba bilo ni televizora a kamo li counter strike i ostale igranke Ja nisam internet generacija. Ja pripadam generaciji koja je "skuhala" internet. Generacija koja je prvo naucila da napravi algoritama pa programski kod, prije nego je i sjela za kompjuter. Nije bilo GSI miseva i ikonica. Komade su se prvo klikale u glavi pa onda kucale sa tastature
Nasa igra je bila RL. Ali sam zato sa 6 godina imao svoje lane, kojeg je otac naso pored pruge, jer su mu krivolovci ubili majku; imao sam i "svog" lovackog kera -zabog kojeg sam se i vrtio oko lovaca. Skoro svake hefte lovci su nesto devrili u sumi a ja sam sa Zucom izlazio na "visinske pripreme. Kad je bilo vrijeme od gljiva lovac -kojeg sam morao slusati da bi se mogao poigrati sa njegovim kerom- bi "nabrao" gljiva, a moje je bilo da trknem do obliznjeg sumara po vareniku. Varenika nije ovo mlijeko iz "fiseka" vec svjeze mlijeko, jos toplo od kravljeg vimena.
Lovac bi poredao gljive itavu onda ih prelio mlijekom. Meni je droba bila vrhunac gastronomije i nisam se mogao nacuditi sto lovac unistava "mlijeko" pa je krenula rafalna serija pitanja. Dobio sam samo odgovor na dva: da se jelo zove lovacki cevap i da se mlijeko sipa jer se tako kontrolise ima li otrovnih gljiva. Ako se medju gljiva nace koja opasna za covjeka mlijeko bi vrlo brzo trebalo da se pocne siriti. ja se nisam mogao iscudit kako moze biti cevap bez mesa i sa mlijekom pa sam mislio da me lovac opet prica "lovacke price".
Ni dan danas ne znam je li to bila istina ili je bio nauk za mene da ne idem u sumu i sam berem gljive.
Poslije mnogo godina sam citao da je na carskim i plemickim dvorcima uvedeno sipanje mlijeka u caj kao obaveza da bi se otkrilo je li caj bio otrovan. Plemici su se medjusobno tako ubijali i rokali. Pretali su se rokati ali je naviak pijenja caja sa mlijekom ostala kao recept.
Lovacki cevap iz lasvanske doline sam jeo samo par puta ali sam
Toto wrote:Bez obzira na sve kritike i pohvale cevapcici ce i dalje biti najpopularniji proizvod domace industrije brze hrane. Ni nadolazeca konkurencija nece bitno uticati na reputaciju koju cevapcici imaju. Cevacice moze ugroziti nesto drugo.

BiH polagano ulazi na vrata EU i pravo je vrijeme da se BiH cevabdzije i mesna industrija udruze i zastite svoj napoznatiji prehrambeni brend. Sigurno ce im se desiti da ce morali placat fransizu nekom svabi ili slovencu za sopstveni brend.
Gotovo sam siguran da za takvo nesto modu dobiti bespovratna sredstva od EU administracije.

Vrijeme je da se udruze, porefenaju i osiguraju svoju buduicnost. Isto bi trebalo uraditi i sa svim pitama.
Plus @Toto-va diskusija sa teme ''Prijava patenta ćevapčići'' od 27. januara 2010.g. o istoriji ćevapčića:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=72740
Ćevabdžijska hodoljublja

Ishodište našeg traganja za bosanskim ćevapom je negdje u drevnoj Mesopotamoji, odakle je porijeklo perzijske riječi ćevap. Ćevap u perzijskoj gastronomiji i svim ostalim gastronomijama- koje su je slijedile, oznacava grupu jela od mesa. Većinom su to variva od meso sa dosta sosa, ali je u čast nomada, putnika i ratnika osmišljen šiš ćevap, koji je bio roštiljska verzija ćevapa. Šiš (shislik) na perzijskom znači ražanj. Aščije su koristile metalne ražnjeve, posebno za tu namjenu pravljene; nomadi, putnici i lovci su uglavnom koristili drvene ražniće, dok su vojnici koristili kratke bodeže i noževe umjesto ražnja.

Stepsko goveče ima žilavo meso, slično mesu divljači. Da bi se poboljšala jestivost i provarljivost meso je sjeckano na manje komade i onda tučeno drvenim batovima, kao što se i danas smekšavaju neke kategorije mesa..
Ovu tehnologiju pripreme mesa su najviše praktikovala nomadska plemena mongolskih Tatara.

Vojni stratezi su zabilježili da je način prehrane mongolske vojske bio jedan od ključnih elemenata njihove mobilnosti i vojnih uspjeha. Elitne jedinice mongolske vojske nisu imale kuhinje, već je svaki vojnik ispod sedla imao vrećice od ovčije mješine u koje su stavljali meso. Usljed dugotrajnog jahanje meso bi bilo "samljeveno". Mongolski ratnici su u vrijeme pohoda na jelovniku imali samo dva jela: Tatarski biftek i šiš ćevap. Roštilj je bio običan kamen koji bi se zagrijao na vatri. Trebala su jos samo drva za vatre i ražanj, pa dobijemo - danas poznati, mongolski roštilj na kamenu, kojeg ne morate nositi sa sobom - čeka vas u svakoj šumi.

Moguće je da je šiš ćevap sa mljevenim mesom na prostore Balkana prvo došao sa mongolskim ratnicima, a odomaćio se sa dolaskom otomaske imperije koja je ovu vrstu ćevapa preuzela upravo od krimskih Tatara, koji su dugo vremena bili dio otomaske imperije.

Tatari su tehnologiju tučenje mesa u 14 vijeku donijeli na područje tadašnje Njemačke, koja je postojbina popularnih hamburgera. Tradicionalno inventivni i ekonomični Nijemci su izmislili mašinu za mljevenje mesa i tako zamijenili neproduktivni čekić za tučenje mesa.

Vremenom je šiš ćevap, zbog jesnostavnosti pripreme, postao osnova ćevabdžijskog esnafa brze hrane toga vremena. Zamjenom ognjišta roštiljima, uvođenjem šporeta, a najvše potrebom ćevabdžija za produktivnošću ćevap je sve više postajao današnji bosanski ćevap. Prvo je izbačen šiš (ražnjić), jer je priprema i pečenje veće količine ćevapa jednostavnija, brža i jeftinija jer ne treba sjeckat drvene ražnjiće niti nizati meso na ražanj.
Šiš ćevap je dužine oko 12 cm. Izbacivanjem šiša iz upotrene ćevap te dužine se lomio, pa se porcije od 3 šiš ćevapa od 12 cm pretvorila u današnjih "deset u pola sa lukom".
Kako se šiš ćevap jeo direktno sa ražnjića izbacivanjem ražnjića pojavio se problem kako servirati bosanski ćevap. Ašičije se i nisu mnogo brinule jer su imali sahane i pribor za jelo. Tradicionalna bosanska jednostavnost i snalažljivost je spas ćevabdžija našla u lepinji, koja se uvijek mogla pretvoriti u pogodnu "činiju" za serviranje "deset u pola sa lukom".

Lepina kao neizostavan sastojak ovog jela je jako uticala da se jelo afirmise kao brze hrana, ali da dobije i neophaodnu notu autenticnosti.

U gastronomijama gdje je hljeb/kruh bio popularniji u prehrani šiš ćevap je postalo pljeskavica ili hamburger. To je bilo sasvim logicno jer je nemoguce staviti desetak "živahnih" ćevapa i dosta sitno isjeckanog luka između dvije šnite hljeba i to pojesti bez "kolateralne štete". Logično je bilo meso i luk pomješati napraviti od njih pljeskavicu i tako ispeći i jesti sa šnitama štruce.

Kad su ćevabdžije počele servirati bosanski ćevap u ćevabdžinicama: ćevap više nije bio samo "hodajuća hrana", već je postao autentično jelo, koje se serviralo i sa autenticnim prilogom -kiselim mlijekom.
Kroz svu istoriju BiH stočarstvo je dominantna industrija i za očekivati je bilo da će kiselo mlijeko postati češći sastojak ćevapa nego povrćne salata. Mlijeko je dostupno cijelu godinu i po tome je imalo veće šanse -od povrća- da postane standaradan pratilac bosanskog ćevapćića..
Većina gastronoma prednosta daje jogurtu i kiselom mlijeku - kao prilogu ćevapćiću- jer se u ćevap stavlja biber, pa blaga kiselost jogurta "gasi žeđ" dok mlijecne kiseline jako povoljno uticu na probavu, pa je jogurt dostojan prilog bosanskog ćevapćića.

Osim ćevapćića spremanih na rostiljku, u našoj gastronomiji je poznato više raličitih jela pod nazivom ćevap. To su u pravilu variva od mesa i dosta umaka. Najpopularniji su hadžijski ćevap, i papaz ćevap. Papaz ćevap je verzija poznatog jela papazjanije (papaz jahnisi) koja se satoji od dinstanog mesa i safta sa lukom. Papaz na turskom jeizku znači: svećenik, pa je papzajhanija svećenički gulas; papaz ćevap se razlikje od papazjahije po tome: sto se ne dinstaju cijele glavice luka, već se luk sitno isjeca i dinsta sa mesom dok se ne pretvori u saft.
Image
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#157 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by ladyblue18 »

Zox wrote:Moje kolege, ja i nasi istomisljenici smatramo da imamo pravo ne gledati u ovu cupavu pogan dok idemo na team building u Zetru! Ova dugonosa spodoba vrijedja nase najintimnije politicki osvijestene osjecaje!

Image
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=57700

Nema potrebe objasnjavati. :mrgreen: meni jedna od legendarnijih tema.
Pokazala koliko nas narod ne zna za shalu. :-)
drag_gost

#158 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by drag_gost »

dlfo wrote: Ima sam nepunih 6 godina kad je rat poceo. Prvo da spomenem nevjericu koja je vladala medju ljudima kad je poceo rat. Mislim da ljudi do maja 92e nisu znali sta se desava i da je rat u Bosni i Hercegovini. Mislim, barem mi u Sarajevu, cast rijetkima. Kad se zapucalo u Bijeljini ljudi su gledali na to kao da je rat u Vijetnamu ili Kambodzi. Nakon 60 godina bratstva i jedinstva niko nije mogao pretpostaviti sta ce se desiti, opet kazem cast rijetkima.
Ljudi su sa nevjerovatnom hrabroscu, skoro goloruki krenuli na agresora. Naravno, zbog patriotizma(trebalo je odbraniti zenu i djecu, pa onda drzavu), a i vjerovatno jer je malo ko znao sta je ustvari rat. Moj otac rahmetli je bio pripadnik Prve Slavne i Patriotske Lige, a amidza isto pripadnik Prve Slavne. 4 godine pakla su slijedile, ali sve je otislo nagore kad mi je poginuo otac 29. januara 1993. na Zuci. Nakon toga nista nije bilo isto, pogotovo u mojoj porodici. Uslijedio je pakao. Granata mi je udarila u kucu i moju porodicu i mene je sami Bog spasio. Amidza je otisao u Njemacku 95'te a vratio se ja mislim 98e ili 99te. Vratio se da napravi posao ovdje, od kapitala koji je stekao u Njemackoj. Nije se snasao u toj situaciji. Sad nakon svega mi kaze da je trebao otici iz drzave 91ve, jer "za koga se borio". Zato su svi borci razocarani, velika je nepravda ucinjena a niko ne odgovara niti se cini ista da im bude lakse. Da ne spominjem sehidske porodice. Danas je postalo skoro sramota nekome reci da si dijete sehida ili borac, invalid... Boga ima i ja se pravdi nadam. Naravno dacu sve od sebe da zavrsim skolu i svima vama to preporucujem, ako ste ikako u mogucnosti skolujte svoju djecu i skolujte se.
Neka nam je Bog na pomoci svima.
kmirsad

#159 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by kmirsad »

ladyblue18 wrote:
Zox wrote:Moje kolege, ja i nasi istomisljenici smatramo da imamo pravo ne gledati u ovu cupavu pogan dok idemo na team building u Zetru! Ova dugonosa spodoba vrijedja nase najintimnije politicki osvijestene osjecaje!

Image
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=57700

Nema potrebe objasnjavati. :mrgreen: meni jedna od legendarnijih tema.
Pokazala koliko nas narod ne zna za shalu. :-)
I meni je je ova tema bila jedna od najdražih... baš vrhunska zajebancija... skoro svaki post mi legenda... :-D :-D :-D :-D
SundanceKid

#160 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by SundanceKid »

Sunrise00 wrote:
vjesticanametli wrote:nasla sam ga............moj glas ide zelenoj :-D
zelenashica wrote: Evo da ti ja pokušam odgovoriti.Trudiću se da budem kratka.
Nakon saopštavanja odluke da je kraj sjeli smo popili kafu ko ljudi.Razgovarali.Bez riječi mi je dao skrbništvo nad djetetom,čak šta više i osmijeh i samo jednu konstataciju:Divna si mama.
Za ovo mu velika hvala,jer od čovjeka sa kojim se razvodite dobiti ovakvu izjavu je znak da niste bili udani za kretena.
Kao prvo ja sam iselila iz porodične kuće.Uzela svoje lične stvari i lične stvari od djeteta,znaš ono kao kad ideš na put,sve fino lagano spakuješ u kofere,komad garderobe,jedan san,pa opet komad garedrobe,jedan san....kad popakuješ sve snove i garderobu pređeš na cipelice,torbice.I opet pakuješ cipelice,slijepa obećanja,torbice i usput stvaiš i pokoju laž.U pauzama izađeš u dvorište zapališ cigaretu razgledaš voćnjak koji si lično posadila,gaziš po travi koji su lično godinama kosila,diviš se cvijećnjacima na kojima si svoje kapljice krvi ostavljala dok si šišala ruže,okopavala ih.Udahneš i opet na nastavak pakovanja.....
Moje dijete je veće dijete,možda i previše ozbiljno za svoje godine i sasvim je razumjela šta se dešava.Sama je dobila dozvolu da uzme šta god poželi.Željeli smo oboje samo da joj olakšamo da se lakše navkne na novi stan,novu sredinu u koju sa mnom odlazi.Uzela je kao i svako dijete sve ono što je njoj bilo drago.Ali velikodušno sa tatom podijelila uspomene.
Ne mogu ti reći koliko je sve trajalo,ali mogu reći da je bilo kao godine.I dok se pakuješ opet premotavaš film u glavi,pokušavaš naći razlog koji je dovoljno jak da promijeniš odluku.Prebiraš po uspomenama,...Al' džaba,...
I onda fino zamolila bivšeg da mi pomogne,ako mu nije teško sve spakovati u auto.Ljudski pomogao,kao prijateljici.Pozdravili se,dala mu novu adresu,da zna gdje mu je dijete.Vratila ključeve od brave koju sam ja promijenila jer je ona stara vazda nešto zapinjala.I otišla.Nisam se okretala.
Čak šta više odnijela sam sa sobom i sve kreditne obaveze(haman pa sve bilo na moje ime dok se sve gradilo,kućilo,kupovao auto,...)a nisam uzela ništa,ništa osim auta koje ja još uvijek isplaćujem.

Ne želim ništa.Želim sve iznova.Novi početak.Ne treba mi namještaj,ni kašika,ne trebaju mi mašine,klime,tepisi,ma neću ni zavjese koje sam sama šila.....sve halalila.I mirne duše krećem iznova.
Moje dijete i ja.
Nisam rekla da mi nije bilo ponuđeno da uzmem sve što želim ali sam odbila.Rekla jasan razlog.Ne želim da dijelim ništa na moje tvoje jer je sve bilo naše.Nas nema,ja se odrekla svega materijalnog.Priznajem dobila sam nešto novca da se malo skućim,ništa posebno ali dovoljno za spremanje sobe djetetu.
Šta je predhodilo razvodu,eh to je sad za one moje rečenice:on divan ja krasna ali eto ne ide zajedno.

Zjedničke slike ne držim u novom stanu,dala sam ih djetetu u novu album.Njemu na poklon jer su te zajedničke fotografije razlog postanka našeg djeteta.Moje dijete je podnijelo našu selidbu i svakodnevno odsustvo oca sasvim dobro.Priznajem razgovora sa djetetom je bilo i uvijek će biti.Nema laži,nema uljepšavanje.Jer kad tad dijete će odrasti i biti sposobno da samo donosi sud.Ja tad ne želim osjećati stid ni bol.
Možda mi je pomoglo i to što godinama radim sa djecom pa jednostavno znam kako dišu.
Super se ukopila u novu školu,novu okolinu,drušvo,a tata je tu za nju kad god to ona poželi.

Ne,ne kajem se.

I odgovor na posljednje pitanje:Ne kajem se.
+1 :thumbup:
+1

Vrlo lijepo razmisljanje ocigledno veoma zrele i pametne osobe! :thumbup:
Mr. Brightside

#161 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Mr. Brightside »

+1 za zelenasicin post :-D
kmirsad

#162 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by kmirsad »

SundanceKid wrote: +1

Vrlo lijepo razmisljanje ocigledno veoma zrele i pametne osobe! :thumbup:
+j :-D
Ali sam siguren da bi joj više godilo to isto reči ovako...
Vrlo lijepo razmisljanje ocigledno zrele i veoma pametne osobe! :thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#163 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

@ryanova tema iz 2009.g. ''ko jaje jajetu (skoro)'', pa preimnovana u ''Domaći dvojnici'' odjeknula je širom regiona, pojavila se na Portalu Sa-x, na Vijestima,...Kopirana od mnogih portala, pa čak i slike bivale ''pokradene''
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =2&t=79235 je nezaboravna, takodje:
ryan wrote:Imagebozo ljubic/mr. burns(the simpsons)
Imageedo maajka/angus t. jones(2 and a half men)

nastavite.... :)
PipiDugaDevetka wrote:ImageImage
...............Bob Rock............./................Slavko Slavuj Jovičić......
Image
Dodik: Pljunuti Misteriozo!

Image
Misteriozo: Pljunuti Dodik!

Meni su ova dvojica @sheilina-k, PLJUNUTA!
Digla_da_kreci

#164 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Digla_da_kreci »

Nakon saopštavanja odluke da je kraj sjeli smo popili kafu ko ljudi.Razgovarali.Bez riječi mi je dao skrbništvo nad djetetom,čak šta više i osmijeh i samo jednu konstataciju:Divna si mama.
Za ovo mu velika hvala,jer od čovjeka sa kojim se razvodite dobiti ovakvu izjavu je znak da niste bili udani za kretena.
Kao prvo ja sam iselila iz porodične kuće.Uzela svoje lične stvari i lične stvari od djeteta,znaš ono kao kad ideš na put,sve fino lagano spakuješ u kofere,komad garderobe,jedan san,pa opet komad garedrobe,jedan san....kad popakuješ sve snove i garderobu pređeš na cipelice,torbice.I opet pakuješ cipelice,slijepa obećanja,torbice i usput stvaiš i pokoju laž.U pauzama izađeš u dvorište zapališ cigaretu razgledaš voćnjak koji si lično posadila,gaziš po travi koji su lično godinama kosila,diviš se cvijećnjacima na kojima si svoje kapljice krvi ostavljala dok si šišala ruže,okopavala ih.Udahneš i opet na nastavak pakovanja.....
Moje dijete je veće dijete,možda i previše ozbiljno za svoje godine i sasvim je razumjela šta se dešava.Sama je dobila dozvolu da uzme šta god poželi.Željeli smo oboje samo da joj olakšamo da se lakše navkne na novi stan,novu sredinu u koju sa mnom odlazi.Uzela je kao i svako dijete sve ono što je njoj bilo drago.Ali velikodušno sa tatom podijelila uspomene.
Ne mogu ti reći koliko je sve trajalo,ali mogu reći da je bilo kao godine.I dok se pakuješ opet premotavaš film u glavi,pokušavaš naći razlog koji je dovoljno jak da promijeniš odluku.Prebiraš po uspomenama,...Al' džaba,...
I onda fino zamolila bivšeg da mi pomogne,ako mu nije teško sve spakovati u auto.Ljudski pomogao,kao prijateljici.Pozdravili se,dala mu novu adresu,da zna gdje mu je dijete.Vratila ključeve od brave koju sam ja promijenila jer je ona stara vazda nešto zapinjala.I otišla.Nisam se okretala.
Čak šta više odnijela sam sa sobom i sve kreditne obaveze(haman pa sve bilo na moje ime dok se sve gradilo,kućilo,kupovao auto,...)a nisam uzela ništa,ništa osim auta koje ja još uvijek isplaćujem.

Ne želim ništa.Želim sve iznova.Novi početak.Ne treba mi namještaj,ni kašika,ne trebaju mi mašine,klime,tepisi,ma neću ni zavjese koje sam sama šila.....sve halalila.I mirne duše krećem iznova.
Moje dijete i ja.
Nisam rekla da mi nije bilo ponuđeno da uzmem sve što želim ali sam odbila.Rekla jasan razlog.Ne želim da dijelim ništa na moje tvoje jer je sve bilo naše.Nas nema,ja se odrekla svega materijalnog.Priznajem dobila sam nešto novca da se malo skućim,ništa posebno ali dovoljno za spremanje sobe djetetu.
Šta je predhodilo razvodu,eh to je sad za one moje rečenice:on divan ja krasna ali eto ne ide zajedno.

Zjedničke slike ne držim u novom stanu,dala sam ih djetetu u novu album.Njemu na poklon jer su te zajedničke fotografije razlog postanka našeg djeteta.Moje dijete je podnijelo našu selidbu i svakodnevno odsustvo oca sasvim dobro.Priznajem razgovora sa djetetom je bilo i uvijek će biti.Nema laži,nema uljepšavanje.Jer kad tad dijete će odrasti i biti sposobno da samo donosi sud.Ja tad ne želim osjećati stid ni bol.
Možda mi je pomoglo i to što godinama radim sa djecom pa jednostavno znam kako dišu.
Super se ukopila u novu školu,novu okolinu,drušvo,a tata je tu za nju kad god to ona poželi.

Ne,ne kajem se.

Definitivno zasluzeni post na ovoj temi. Pokazuje kako odnosi mogu biti u redu kada se odluci krenuti svako svojim putem, kako jedan rastanak moze biti ljudski i normalan. Kako odnosi dvije osobe mogu biti racionalne, blage i u takvim teskim trenucima, jer vise imamo onih drugih oblika ponasanja poput tuzbi, svadje, ignorisanja, tuznih ekstremnih pokusaja. Zato svaka cast za prizemnost i ljudskost, snagu i volju sa obje strane. :-D :thumbup:

Uz ovaj post bih izdvojila jos jedan, od iste forumasice, koji vrijedi citati pazljivo svim culima :)
Na temi 'Tajne niti duše' http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=425 je na zalost ostalo malo sacuvanog od forumasice @zelenashica, koja je pored @sapati srca, isplela (tkala?) mnogo niti. Ustvari, njih dvoje u duetu su najbolje tkali niti duse i govorili nam o ljubavi. Hvala im na na svakoj rijeci, doista sam uzivala! :thumbup: :-D
zelenashica wrote:Ti mi reče da pišem o ljubavi.....

Jesi li Ti svjestan šta si u zadaću dao?
Ja danas se sakrijem u onu malu sobicu na poslu,sjećaš se onu što sam ti pričala gdje pobjegnem da budem s Tobom u Mislima.
I sjednem.Papiri ispred mene,pero u ruci.....
Šutila sam haman pa i cijeli sat vremena ali papiri ostali prazni.

Počinjala sam Ti pisati o Ljubavi mene kao kćerke prema dvome divnih Ljudi koji me iz Ljubavnog zrna stvoriše.Kako mi s ljubavlju opraštaše sve moje dječije šejtanluke,sve dječije zgode i nezgode.Pisala sam Ti i o Ljubavlju joda i sterilnih gaza kojima mi je otac čistio kamenjem razderana koljena.Plakala sam,boljelo je....a koja to Ljubav ne boli?
Pisala sam ti i o batinama koje sam dobila radi komšijinih polomljenih grana stare kruške.O batimama radi puštanja kokoški koje komšinica Zlatija na jedvite muke pohvata po mahali a ja čim nju ispratim u kuću ih opet pustim.Kontala sam da ih nema pravo tako kažnjavati jer joj daju jaje.

Počinjala sam Ti pisati i o prvom Poljupcu za kojeg mislih da je Ljubav,a ne dječija simpatija.
Pisala sam ti o Džemi kojeg sam u četvrtom razredu osnovne škole na odmorima ganjala samo da ga u obraz poljubim i proglasim svojim momkom.I kad bi ga poljubila i obznanila vijest pred cijelim razredom, on bi ko i svaki ufurani štreber sve negirao.A mene samo više ljutio i sve više tražio da ga već jednom proglasim „svojim“.Jedno jutro spremajući se za školu ukradem mamin jarko crveni karmin i strpam u keceljicu.Znaš one plave školske keceljice što nas tjeraše da nosimo?!Skovala sam opak plan.Našminkat' ću usne na odmoru i onda ga ganjati.I uspjela sam,......poljubila sam ga,nisam baš potrefila obraz al' hajde de šta fali i uho je bio dovoljno dobar dokaz da dreknem:“Moooooooooooo jeeeeeeeee!“
On k'o po navici se branio....ali džaba mu.Njegovo branjenje taj put je samo bio uzaludan pokušaj.Dokaz je dokaz.Uho crveno od mamina karmina.
Mislih da je Ljubav proglasiti Džemu svojim momkom.

Počinjala sam Ti pisati o ljubavi mene kao majke.O Ljubavi kad prvi puta osjetih blagi pokret djeteta u svojoj nutrini.Pisala sam Ti o prvom držanju u naručju,prvom Poljupcu poklonjenom svojoj kćeri dok je držah onako sićušnu,nemoćnu i usnulu na svojim rukama.Pisala sam Ti i o noćima nespavanja iz Ljubavi kad je zaboli novi zubić,kad dobije temperaturu ili je okupiraju grčevi jer je probala neku novu hranu.Pisala o Ljubavi i osjećajima ravnim savršenstvu dok je prislonjena na moje grudi,dok halapljivo jede.Gladež.Bila i ostala i danas.Ali ni to nije bila Ljubav koju si od mene tražio da pišem.

Počinjala sam Ti pisati i o Ljubavima koje su univerzalne,a ne samo moje.Počinjala i sa svakim novim početkom kidala i gužvala papir,bacala u korpu igrajući se gađanja u cilj.
Šta god napisah od svega gore rečenog ni u čemu nisam nalazila Tebe.

Dugo sam sjedila sama sa Tobom i smišljala riječ,rečenicu,priču o čemu Si mi rekao da pišem.
Pisala bih ja o danima i noćima s Tobom i o Tebi,ali ne bih Ti imala za reći ništa što ti već ne znaš.Ne bi ti mogla pisati o Strepnji jer je i Ti osjetiš.Ne bi Ti mogla pisati o Nedostajanju jer znam ljubavi da i Tebe guši.Ni o Boli ne bi mogla pisati,boli Te kao i mene ova razvodvojenost teška.
I onda kad sam već isrpila sve opcije da samo započnem priču koju si Ti od mene,moj Šapatu si zaisko, napišem samo jednu rečenicu.Jednu rečenicu,....a samo par riječi....
Evo,poklanjam Ti priču koju si tražio od mene.Evo dajem Ti priču o Ljubavi,o Ljubavi prema Tebi.

Čitaj.....i Voli.

Image
Last edited by Digla_da_kreci on 09/09/2012 15:41, edited 1 time in total.
medvjed23

#165 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by medvjed23 »

meni su najdraži kratki postovi koji me obore sa stolice...

jedan takav sam već citirao... evo i drugog...
karanana wrote:soildna tlejelesa sa ovim farmekama i majciama gdje se vide trbuis.sori za grekse u kuckanju, slabo mi ide kckanje sa samo jednom rukom.

Tema - Miss BiH
bosnianidiot

#166 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by bosnianidiot »

medvjed23 wrote:meni su najdraži kratki postovi koji me obore sa stolice...

karanana wrote:soildna tlejelesa sa ovim farmekama i majciama gdje se vide trbuis.sori za grekse u kuckanju, slabo mi ide kckanje sa samo jednom rukom.

Tema - Miss BiH
+1
Joj i ja sam zadobio lakse tjelesne povrede kad sam ovo procitao, dobro me podsjeti :lol:
Definitivno glas i za Havanu, ali vidim da je njegov post vec upao na listu, pa ga ne treba dalje isticati :thumbup:
Čudna sorta

#167 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Čudna sorta »

medvjed23 wrote:meni su najdraži kratki postovi koji me obore sa stolice...

Tema - Miss BiH
+1 :-) :lol:

on je meni super. :D
Tvrdokorna mrlja

#168 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Tvrdokorna mrlja »

cucamonga wrote:nema sta volim vani da zimgu samo sto sam fasov'o jedan zracni napad, te od tad malo manje praktikujem

naime dok je mlada na zadnjem sjedistu u doggy pozi uzivala a ja gusl'o izvan auta sa rukama na krovu, razgled'o okolinu i slus'o u medjuvremenu jednu dobru seljacku muziku koja mi je "pomogla" da ne svrsim nikako - na mene je neprimjetno stealth tehnologijom sletio strsljen koji je izgled'o k'o mladje mladunce orla i fino mi zaoku zario u ruk'u sto sam primijetio u mraku tek kad je poceo da gica na ruci i kad je pocelo strahovito da boli + sto sam se sasr'o k'o grlica od straha kontajuci sta je sad (imao zaklopljene oci)

Tako da je otad vankucna gusl-antura za mene postala prilicno uzbudljiva sto je nakon par dana imalo i lijep epilog na saci u vidu odljepljenja nokta, napuhane ruke ko balon i tako dalje i tako dalje.

uglavnom poenta je da je krhacina dobra uvijek kad (malo) boli a kad se govno zabilo meni u ruku nisam ni smio ni mog'o stat - samo sam tad naucio da svaki ubadaĆ ima svog ubadaća i taj lanac ne prestaje.

eh a da ne pricam kad me drot legitimis'o na bjelasnici golog, pijanog u akciji .... to je za crne hronike.
sreca nisam popusio kazne...
valjda mi se na licu vidjelo da nisam dugo kres'o...
detalji na PP
:lol: :lol:
Korisnicko ime

#169 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Korisnicko ime »

Sunrise00 wrote:
vjesticanametli wrote:nasla sam ga............moj glas ide zelenoj :-D

Ne,ne kajem se.

+1 :thumbup:
Slazem se sa do sada uvrstenim postovima ali i ovaj zelenashicin post se mora naci na listi najboljih Sa-x postova...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#170 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Chmoljo »

HEFTIČNI UPDATE

za ovu heftu uvrštena dva nova posta

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1#p6693861
Anne Boleyn

#171 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Anne Boleyn »

zagazaga wrote:
HAVANA wrote:Jebo mater ja cu se roknut sutra,ne mogu vise ove neizvjesnosti i straha.Povazdan me prepadaju... te pijem govna,jedem smece,disem nikotin,pojesce me cuke,udarice me asteroid,srusice mi se zgrada od zemljotresa,dodik ce se odvojiti,propascu ko grcka,raspasce se EU... :cry:
Tema ''Otrov iz vodovodnih cijevi''...........smijem se od kad je napisano i kad god vidim neki od bombasticnih naslova tema :lol:
Što me nasmija... :lol: :lol:
Sunrise00

#172 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Sunrise00 »

zagazaga wrote:
HAVANA wrote:Jebo mater ja cu se roknut sutra,ne mogu vise ove neizvjesnosti i straha.Povazdan me prepadaju... te pijem govna,jedem smece,disem nikotin,pojesce me cuke,udarice me asteroid,srusice mi se zgrada od zemljotresa,dodik ce se odvojiti,propascu ko grcka,raspasce se EU... :cry:
Tema ''Otrov iz vodovodnih cijevi''...........smijem se od kad je napisano i kad god vidim neki od bombasticnih naslova tema :lol:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#173 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by KatarinaKosaca »

Opet, naravno @NIN
Postovi edukativni, jako komplicirane stvari jednostavno objašnjene, ukratko šta naučim na forumu to je iz tih postova.
NIN wrote:Naravno da ljudi nisu savrseni - rat, glad, pohlepa i jos mnogo toga. Ali ljudi su ipak jedinstveni u prirodi i u kosmosu, doduse, kosmosu koji nam je dostupan. Razlog nase jedinstvenosti je alat kojeg smo izumili, a to je nauka. Jedan od najbitnijih faktora nauke kao konstrukta je mjerenje. Svi dosadasnji naucni pronalasci i zakljucci proizasli iz promatranja su bazirani bas na tom mjerenju bez kojeg nauka ne bi imala smisla.

Recimo, Einstein je teoretski, tacnije, matematicki dokazao da su prostor i vrijeme relativni pojmovi (teorija relativiteta). Kada bacimo matematicke formule na papir rezultati koje dobijamo nedvosmisleno kazuju da je ova teorija tacna, bez obzira sto nasa percepcija govori suprotno. U pocetku, akademska zajednica je bas iz tog intuitivnog razloga odbijala ovu ideju relativiteta sve dok se nije doslo do mjerenja. koliko se sjecam, nekada tokom Hladog rata izvrsio se ekperiment sa dva sinhronizirana atomska sata (dakle, nepogresive tacnosti, da tako kazem). Jedan sat je smjesten u mlazni avion dok je kontrolni ostao na zemlji. Nakon leta dva sata su uporedjena gdje je ustanovljen otklon jednog od satova sto je potvrdilo da je teorija relativiteta koja govori o vremenu tacna.

Poenta je da svaki prirodni fenomen ostaje u domenu fenomena sve dok se isti ne izmjeri. Na slican nacin je izmjereno i samo usporavanje zemljine rotacije, i to mnogo puta (jer je za potvrdu hipoteze potrebno mnogo vise od jednog mjerenja, kao sto je uostalom bio slucaj i sa teorijom relativiteta).

Pozdrav... :)
PipiDugaDevetka

#174 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Ja ne znam da li je ovo original jer ja sam kupio sebi ''internet za kod kuće'' 2002.g. kada sam pročitao u jednom sarajevskom ''magacinu'' ovu storiju. I onda pravo na Sa-x da se registrujem (drugi nick). Znači, datum ne odgovara. Moguće da nije original post, ali je ušao u legendu širom ex. YU, pa su čak i ozbiljni glumci prilagodili tekst za izvedbe u obliku monodrame:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =2&t=16845
flora.sa wrote:evo zašto je Zadig pobjegao iz Kanade... :D

2. august – Uselili smo se u našu novu kuću u Kanadi. Tako sam uzbuđen. Ovdje je tako lijepo. Planine su prekrasne. Jedva čekam da ih vidim prekrivene snijegom.

14. oktobar – To je najljepša zemlja na svijetu. Lišće je poprimilo one divne nijanse žute i narandžaste boje. Vozio sam kroz prirodu i vidio par jelena. Tako su graciozni. To su najljepše životinje na svijetu. Ovo mora da je raj. Volim Kanadu.

11. novembar – Dan Sjećanja (Kanadski državni praznik). Lov na jelene će početi uskoro. Ne mogu da zamislim da netko može ubiti tako divnu životinju. Nadam se da će uskoro snijeg. Tako je divno.

02. decembar – Noćas je pao prvi snijeg. Ustao sam i vidio sve pokriveno bijelim pokrivačem. Izgleda kao najljepša razgledica. Izašli smo napolje, očistili stepenište i prilazni put a onda se grudali (ja pobjedio). Kada je prošla ralica morali smo ponovo da očistimo kapiju. Koja divna zemlja. Volim Kanadu.

12. decembar – Noćas opet snijeg. Opet prošla ralica i zatrpala kapiju. Ovdje je prekrasno.

19. decembar – Noćas opet snijeg. Nisam mogao izvesti auto da idem na posao. Ovdje je zaista divno samo sam malo umoran od lopatanja. Opet jebena ralica.

22. decembar – Ovo bijelo govno opet padalo cijelu noć. Dobio sam žuljeve od lopatanja i leđa me bole. Ovaj majmun sa ralicom kao da se krije iza ćoška i samo čeka da ja očistim ispred kapije. Šupak!

25. decembar – Sretan Božić! Još malo usranog snijega. Ako mi ikad padne šaka onaj peder što vozi ralicu, ubit ću ga. Mater mu jebem. Što ne posipaju više soli po cesti pa da se prije otopi.

27. decembar – Noćas opet snijeg. Ne izlazim već dva dana samo što čistim snijeg kad god prođe ralica. Ne mogu nigdje ići, auto se zaglavio u brdu snijega ispred kapije, a i hladno je. Kažu da će pasti novih 30 cm tih bijelih govana.

28. decembar – Prognoza je bila loša. Palo je pola metra, a ne 30 cm. Ako ovako nastavi neće se otopiti do ljeta. Ralica se zaglavila i taj šupak došo kod mene da traži lopatu. Rekao sam mu da sam slomio već šest lopata čisteći ta govna sa vrata što ih je on nabacao i zamalo sam mu slomio glavu.

04. januar – Najzad izašao iz kuće. Otišao do prodavnice da kupim nešto hrane. Kad sam se vraćao udario kolima jelena. 3000 dolara štete na kolima. Te jebene nemani šeću posvuda. Svugdje ih ima. Što ih lovci ne pobiše jesenas!

03. maj – Odvezao kola kod mehaničara. Nevjerovatno koliko su zahrđala od jebene soli što je posipaju svuda.

10 maj – Selim na Floridu. Ne mogu ni zamisliti kako neko normalan hoće živjeti u toj jebenoj Kanadi.

a onda i Dnevnik jednog Bosanca-2 dio! :D

život na Floridi

12. maj

Stigli smo na Floridu. Uselili smo se u novu kucu. Tako je velika. Ima sav komfor, naravno i pool. Kako je ovdje samo toplo i prijatno. Vec sam zaboravio Kanadu...Volim Floridu.

20. maj

Ovdje su ljudi nevjerovatno dobri i uvijek se samo smiju. Stvarno je Florida interesantna a ima puno interesantnih zivotinja. Bas je fino toplo. Ove nedelje sam se zagrijao od one Kanade. Puno volim Floridu.

12. jun

Vec smo mjesec dana tu. Vrijeme je uvijek toplo i jako vlazno. Dobro da u kuci imamo klima-uredaj. Susjed mi je pricao kako u jednom restoranu u blizini sluze dobrog aligatora. Kako mogu ljudi da jedu te zivotinje koje poticu iz doba dinosaurusa. To ne mogu nikako razumjeti. Vidjeli smo puno toga na Floridi, nevjerovatno je interesantna. Najvise te volim, Florida.

30. jun

Otkad smo dosli, vrijeme se skoro nije mjenjalo. Uvijek je toplo, a sad i pomalo suvise vlazno. Ali klima-uredaj u kuci i u kolima radi odlicno. Nocu nam jedino smetaju komarci, kojih ima, u ovo doba godine, puno. Upoznao sam jos neke susjede. Stvarno su ljudi na Floridi dobri.

18. jul

Nevjerovatna vrucina i skoro 100% vlaga. Za vikend idemo na obalu. Nadam se lijepom provodu

20. jul

Kakva noc! Fata je u hotelu slucajno ostavila otvoren prozor. Zamalo da me zivog pojedu komarci. Kad smo se htjeli vratiti kuci, neko nam je ukrao kola, tako da ima da se vozimo 100 milja taksijem. Crnac, taksista, uvijek se samo smjeska. Imam utisak da je on ukrao kola. Stvarno ima kriminala na Floridi.

22. jul.

Poslije povratka kuci, opet taksi i na posao. Pa ja kao da radim samo za ove taksiste. U firmi, sef mi je rekao da se ne smijem dovoljno, ali kako da glupanu objasnim da nisam sklopio oka od onih komaraca, a kamoli da spominjem ukradena kola. Nevjerovatna vrucina.

30. jul

Toplotni val je na maximumu, a nama je u kuci crkla klima. I jos ovi komarci. Jedino me spasi ujutro jedno kupanje da prezivim. Kad sam htio da se bacim u bazen, vidim u njemu aligatora od 3 metra !! Jos mi je samo ta pizdarija trebala. Brzo pozovem policiju da pitam sta treba da radim. Oni kazu da ga pustim na miru i da ce sam otici odakle je dosao. Poludicu.

31. jul

Vec ujutro nevjerovatna vrucina. Na poslu sam opet kao prebijen. Sef, onaj supak, kaze da se uopste ne smijem i da to nije dobro za klijente. Jebo i njega i klijente.

1. avgust

Kakva vrucina! Vec drugi dan bez klime, sto znaci i bez spavanja. Sve ce da izgori. Komaraca ima sve vise. Onaj mrgan od 3 metra kao da u mom bazenu kampuje. Kazem cijelu pricu susjedu, a on se samo smije kao uvijek, picka mu materina.

2. avgust

Jedva docekah da mi dodu popraviti tu kurcevu klimu. A onaj niger, umjesto klime, sredi mi kcerku. Policija kaze da treba biti pazljiv, a da crnca vjerovatno nece moci uhvatiti, jer su i onako svi isti. Vrucina kao da smo u paklu. Jebem ti Floridu.

12. avgust

Ne mogu da smislim tu vrucinu. Tu smo jos uvijek kao u paklu, a, otkad smo dosli, vrijeme isto. Sef me izbacio iz firme sa osmjehom na licu i rekao da su se klijenti pobunili, da se nisam dovoljno smijao. Tako sam ostao bez posla. Na putu kuci svratim u kafanu da se napijem. Svi se smiju, i meni i mojoj prici, a osobito onaj policajac koji me uhapsi pijanog. Trazi da mu platim 3000$. Majku im, mrzim Floridu, prokleta bila.

13. avgust

Boze kakva vrucina! Vracam se kuci iz cuze, bez kola, posla i bez para. Mrzim taksiste. Svi bjeze sa osmijehom na licu, a usput mi kazu da dolazi Mitch. Legnem u kucu, u kojoj jos uvijek ne radi klima, da malo razmislim o svemu. Odjednom nevjerovatan vjetar zapara zrak i kuca nema vise krova. Jos minut, dva i nema vise kuce. Vjetar se smirio. Nemam vise nista, samo je onaj aligator ostao u bazenu Sto ga nisu pojeli u onom restoranu.... Susjedi se vracaju i sa osmjehom na licu kazu da imam srecu da sam prezivio hurikan Mitch. Opet je vrucina ko i prije, a ja bez svega.

Mrzim Floridu, selim se odavde. Gdje, ovaj put necu da vam kazem...
Not My Idea

#175 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi

Post by Not My Idea »

joj @pipi hvala za ova post, odakle god da je :thumbup:

od 22. decembra sam pocela plakat od smijeha :lol: :lol: :lol: :lol: a poslije, na Floridi od 22. jula :lol: :lol: :lol:

obrazi me sad bole :lol:
Post Reply