BOSANSKI JEZIK
- BHCluster
-
seldzuk
-
seldzuk
-
seldzuk
#154 Re: BOSANSKI JEZIK
Jedno od više pisama kojim je pisan bosanski jezik je i arebica (verzija arapskog pisma prilagođena bosanskom jeziku). Na slici je prva stranica rukopisa Ilmihala Abdulvehhaba Ilhamije. Nakon prvog reda pisanog crvenim mastilom u kojem na arapskom stoji: Ovo je knjiga Bosanski ilmihal, ide tekst bismile, zahvale Allahu i salavata na Poslanika, a onda tekst na bosanskom: Bogje dželle šanuhu reko mušku i žensku da budu mu'mini(vjernici)...

-
seldzuk
#155 Re: BOSANSKI JEZIK
Primjerak štampane arebice. U pitanju je neka pjesmica za učenje arapskog pisma.

Š Šukur čini kad je kolaj(lahkoća)
S Sabur čini kad je belaj
D Dalaleta ti se čuvaj

Š Šukur čini kad je kolaj(lahkoća)
S Sabur čini kad je belaj
D Dalaleta ti se čuvaj
- Connaisseur Karlin
- arzuhal
#157 Re: BOSANSKI JEZIK
Bosanski jezik je razorna stvar - zato je na udaru - on je, ustvari, dobrim dijelom ono što je nekad bio srpsko-hrvatski, on obuhvata i istočnu i zapadnu varijantu, u bosanskom je ok i definisati i definirati, on hoće oba pisma i nijedno od njih ne negira i ne odbacuje (za razliku od povika protiv ćirilice u Hrvatskoj ili vapaja da nestaje ćirilica pa onda sve primoravaj na ćirilicu kao u Srbiji), a pisalo se i na trećem pismu, arapskim slovima.
Možeš reći i uslov i uvjet, bez straha i zadrške, boli te ćundura...
A, opet, jezik koji, u nacionalizmom i šovinizmom opterećenoj i osakaćenoj sredini, nije određen imenom nekog naroda, odnosno jednom etničkom grupom nego rijekom, zemljom, državom i narodima u toj državi, na toj zmelji, pored te rijeke...
Ja bih bosanskom jeziku dodijelio dvije Nobelove nagrade, za mir i za književnos'
A, opet, jezik koji, u nacionalizmom i šovinizmom opterećenoj i osakaćenoj sredini, nije određen imenom nekog naroda, odnosno jednom etničkom grupom nego rijekom, zemljom, državom i narodima u toj državi, na toj zmelji, pored te rijeke...
Ja bih bosanskom jeziku dodijelio dvije Nobelove nagrade, za mir i za književnos'
-
John Cleese
#158 Re: BOSANSKI JEZIK
Observantia, zapravo
Ambroz Matić je, naime, pripadao jednom od ogranaka franjevačkog reda - opservantskom (Ordo Fratrum Minorum de Observantia ili samo Ordo Fratrum Minorum, a u narodu su poznatiji kao Red manje braće ili prosto - Mala braća).
-
seldzuk
#159 Re: BOSANSKI JEZIK
hvala na temeljitom objašnjenjuJohn Cleese wrote:Observantia, zapravoConnaisseur Karlin wrote:observatioseldzuk wrote: Šta bi trebala značiti ova skraćenica OBS.![]()
Ambroz Matić je, naime, pripadao jednom od ogranaka franjevačkog reda - opservantskom (Ordo Fratrum Minorum de Observantia ili samo Ordo Fratrum Minorum, a u narodu su poznatiji kao Red manje braće ili prosto - Mala braća).
-
seldzuk
#160 Re: BOSANSKI JEZIK
samo još trebaš dodati bosančicu. jest da je ona varijanta ćirilice, ali ipak orginalnaarzuhal wrote:Bosanski jezik je razorna stvar - zato je na udaru - on je, ustvari, dobrim dijelom ono što je nekad bio srpsko-hrvatski, on obuhvata i istočnu i zapadnu varijantu, u bosanskom je ok i definisati i definirati, on hoće oba pisma i nijedno od njih ne negira i ne odbacuje (za razliku od povika protiv ćirilice u Hrvatskoj ili vapaja da nestaje ćirilica pa onda sve primoravaj na ćirilicu kao u Srbiji), a pisalo se i na trećem pismu, arapskim slovima.
- Connaisseur Karlin
#161 Re: BOSANSKI JEZIK
streberu jedanJohn Cleese wrote:Observantia, zapravoConnaisseur Karlin wrote:observatioseldzuk wrote: Šta bi trebala značiti ova skraćenica OBS.![]()
seldzuk , I tried
- O'zone
- Globalni moderator
#162 Re: BOSANSKI JEZIK
Dubokoumno kolega kao i uvijekarzuhal wrote:Bosanski jezik je razorna stvar - zato je na udaru - on je, ustvari, dobrim dijelom ono što je nekad bio srpsko-hrvatski, on obuhvata i istočnu i zapadnu varijantu, u bosanskom je ok i definisati i definirati, on hoće oba pisma i nijedno od njih ne negira i ne odbacuje (za razliku od povika protiv ćirilice u Hrvatskoj ili vapaja da nestaje ćirilica pa onda sve primoravaj na ćirilicu kao u Srbiji), a pisalo se i na trećem pismu, arapskim slovima.
-
KENJAC
#163 Re: BOSANSKI JEZIK
Jarane , ja na ovu gungulu oko jezika umirem od smijeha. Djecija bolest drzavica u nastanku. Jednu Ameriku boli dupe sto joj se jezik ne zove Americki a ova prkna od drzava se satrase da dokazu da su pisali jos u doba Jure ! Nema veze sto neki ne znaju padeze, drugi turaju H da to postaje zalosno ( hlopta) , znakovi interpunkcije su vrsta u izumiranju...dundjer wrote:Bosanski
hrvatski
srpski
crnogorski
engleski
američki
njemački
austrijski
južnoafrički
jamajkanski
španski
argentinski
meksički
francuski
kanadski
arapski
egipatski
libijski
irački
Izbacite uljeze.
čuj bosanski, srpski i hrvatski tri jezika
Tipicno politicko razglabanje. Sjecas li se Nadrealista i Crnskog i Gorskog jezika. Jebli mater sve su znali odnekud!
Vise se razlikuju medjusobno dijalekti Italijanskih pokrajina nego ovi nasi jezici a nikom ne pada na pamet da ih jezicima proglasi.
- Connaisseur Karlin
#164 Re: BOSANSKI JEZIK
a gdje je nagrada pismenim franjevcima koji su na istom bosanskom jeziku stampali knjige u stamparijama susjedne drzave , Zagreb,Osijek i Sisakarzuhal wrote:Bosanski jezik je razorna stvar - zato je na udaru - on je, ustvari, dobrim dijelom ono što je nekad bio srpsko-hrvatski, on obuhvata i istočnu i zapadnu varijantu, u bosanskom je ok i definisati i definirati, on hoće oba pisma i nijedno od njih ne negira i ne odbacuje (za razliku od povika protiv ćirilice u Hrvatskoj ili vapaja da nestaje ćirilica pa onda sve primoravaj na ćirilicu kao u Srbiji), a pisalo se i na trećem pismu, arapskim slovima.
istina,danas vecina osoba ne prica staru verziju doticnog franjevackog-bosanskog jezika, kao sto je primjer i sa hrvatksim i sprskim jezicima
nelogicno je danas samoincijativno kreirati identet iskljucivo na jednom jeziku, a istovrmeno pricati/pisati tri jezika u "lingvisticki-specificinim" regijama jugoBalkana
čušpajz jezik je najbolja ideja za jedna jezik sastavljen od vise čušpajz-dijalekata
Kojim jezikom je pricao i pisao npr. Ivan Gundulic
-
seldzuk
#165 Re: BOSANSKI JEZIK
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /160804016 i ovo smo propustili staviti na temu
Poslano sa mog Coolpad R108 koristeći Tapatalk
-
seldzuk
#166 Re: BOSANSKI JEZIK
Kod Šveda je ovo odavno u regularnim školama, koliko znamhttps://www.klix.ba/vijesti/bih/u-dvije ... /170112032
- Connaisseur Karlin
#167 Re: BOSANSKI JEZIK
etnicke skole entickog jezika BiH dijaspore 
-
KENJAC
#168 Re: BOSANSKI JEZIK
Molim vas opklada je u pitanju :
Kako glasi vokativ od imenice Selim ?
- ¤ jelena ¤
#169 Re: BOSANSKI JEZIK
Selime.KENJAC wrote:Molim vas opklada je u pitanju :
- Kejn
#170 Re: BOSANSKI JEZIK
I ja sam u dilemi. Kako se kaže vokativ od imenice Derim?
-
KENJAC
#171 Re: BOSANSKI JEZIK
Meni propo fol, javila se zenska pa mi bas neugodno bilo !Kejn wrote:I ja sam u dilemi. Kako se kaže vokativ od imenice Derim?
-
NeenaSa
#172 Re: BOSANSKI JEZIK
Nekad smo za tako nesto govorili:" E, jesi duhovit, k'o brezova metla!"
- listopad
#173 Re: BOSANSKI JEZIK
Ja licno ne bi imao nista protiv da se svi koji govore srpskohrvatskim jezikom (Hrvati, Srbi, Bosnjaci, Crnogorci) svoj jezik zovu bosanskim. On, kao sto kazes, obuhvata kako istocnu tako i zapadnu varijantu i nazvan je po zemlji, a ne po narodu. Osim toga je BiH u srcu tog srpskohrvatskog govornog podrucja i svi standardi baziraju na istocnohercegovackom dijalektu. Sto se mene tice, mogu ga zvati i hercegovackim ili humskim. Kako god se on zvao, cinjenica ostaje da su srpski, hrvatski i bosanski samo varijante jednog zajednickog jezika. No tesko da bosansko ime moze biti prihvaceno kao naziv za maternji jezik svih govornika srpskohrvatskog jezika. Kontinuitet i tradicija pismenosti su u Srbiji i Hrvatskoj duzi. Osim toga su Srbi i Hrvati na vrijeme stvarali i stvorili svoje knjizevne jezike. U BiH se na tome nije radilo. Ne protivim se bosanskom nazivu jezika, ali on je fakticki srpskohrvatski.arzuhal wrote:Bosanski jezik je razorna stvar - zato je na udaru - on je, ustvari, dobrim dijelom ono što je nekad bio srpsko-hrvatski, on obuhvata i istočnu i zapadnu varijantu, u bosanskom je ok i definisati i definirati, on hoće oba pisma i nijedno od njih ne negira i ne odbacuje (za razliku od povika protiv ćirilice u Hrvatskoj ili vapaja da nestaje ćirilica pa onda sve primoravaj na ćirilicu kao u Srbiji), a pisalo se i na trećem pismu, arapskim slovima.
Slazem se da je pozitivna odsutnost bolesnog purizma kakav postoji recimo u Hrvatskoj. U vokabularu engleskog jezika ima vise posudjenica, najvise iz latinskog i francuskog, nego domacih tj. germanskih rijeci. Engleski je zbog toga danas najbogatiji jezik na svijetu i govori se na cijeloj planeti dok su mali Hrvati preokupirani "ciscenjem" jezika koji govori saka jada.
- arzuhal
#174 Re: BOSANSKI JEZIK
Pa ni ja ne bih imao (govorim u svoje lično, osobno i personalno imelistopad wrote:Ja licno ne bi imao nista protiv da se svi koji govore srpskohrvatskim jezikom (Hrvati, Srbi, Bosnjaci, Crnogorci) svoj jezik zovu bosanskim. On, kao sto kazes, obuhvata kako istocnu tako i zapadnu varijantu i nazvan je po zemlji, a ne po narodu. Osim toga je BiH u srcu tog srpskohrvatskog govornog podrucja i svi standardi baziraju na istocnohercegovackom dijalektu. Sto se mene tice, mogu ga zvati i hercegovackim ili humskim. Kako god se on zvao, cinjenica ostaje da su srpski, hrvatski i bosanski samo varijante jednog zajednickog jezika. No tesko da bosansko ime moze biti prihvaceno kao naziv za maternji jezik svih govornika srpskohrvatskog jezika. Kontinuitet i tradicija pismenosti su u Srbiji i Hrvatskoj duzi. Osim toga su Srbi i Hrvati na vrijeme stvarali i stvorili svoje knjizevne jezike. U BiH se na tome nije radilo. Ne protivim se bosanskom nazivu jezika, ali on je fakticki srpskohrvatski.arzuhal wrote:Bosanski jezik je razorna stvar - zato je na udaru - on je, ustvari, dobrim dijelom ono što je nekad bio srpsko-hrvatski, on obuhvata i istočnu i zapadnu varijantu, u bosanskom je ok i definisati i definirati, on hoće oba pisma i nijedno od njih ne negira i ne odbacuje (za razliku od povika protiv ćirilice u Hrvatskoj ili vapaja da nestaje ćirilica pa onda sve primoravaj na ćirilicu kao u Srbiji), a pisalo se i na trećem pismu, arapskim slovima.
Slazem se da je pozitivna odsutnost bolesnog purizma kakav postoji recimo u Hrvatskoj. U vokabularu engleskog jezika ima vise posudjenica, najvise iz latinskog i francuskog, nego domacih tj. germanskih rijeci. Engleski je zbog toga danas najbogatiji jezik na svijetu i govori se na cijeloj planeti dok su mali Hrvati preokupirani "ciscenjem" jezika koji govori saka jada.
Taj pokušaj je trajao jedno vrijeme u SFRJ, pa je odbačen, a na njegovim razvalinama su počeli da niču raznoliki nazivi politički motivisani za, opet ponavljam, suštinski isti jezik.
Ali, sve dok su politička motivacija i politički razlozi jači od znanstvenih, i sve dok služi u nacionalističke svrhe - a u slučaju odnosa i susjeda i komšija prema BiH, posebno prema Bošnjacima, i to posebno od strane istočnih komšija, u smislu njihova negiranja i državnosti BiH, i Bošnjaka kao naroda (poturice, turad, Srbi islamske vjere, Srbi muhamedanci, Muslimani...) - nikad se moj jezik neće zvati drukčije nego bosanski. Ima tu i do bosanskog inata i svega drugog još...
-
John Cleese
#175 Re: BOSANSKI JEZIK
arzuhal wrote:Pa ni ja ne bih imao (govorim u svoje lično, osobno i personalno ime) ništa protiv da se moj maternji jezik zove srpsko-hrvatski ukoliko bi se pod tim nazivom označavalo ono o čemu govori uvažena Snježana Kordić: krajnjim geografskim granicima (Srbija i Hrvatska) jednog područja (u čijem središtu su i Bosna i CG, pa su ona tim nazivom ohuvaćena i ne moraju nužno biti istaknuta u nazivu jezika) na kojem se govori, uz neke male formalne razlike, suštinski isti jezik, kod svih naroda i plemena koja žive na tom području. I to je lingvistička, naučna odrednica naziva jezika.
Taj pokušaj je trajao jedno vrijeme u SFRJ, pa je odbačen, a na njegovim razvalinama su počeli da niču raznoliki nazivi politički motivisani za, opet ponavljam, suštinski isti jezik.
Ali, sve dok su politička motivacija i politički razlozi jači od znanstvenih, i sve dok služi u nacionalističke svrhe - a u slučaju odnosa i susjeda i komšija prema BiH, posebno prema Bošnjacima, i to posebno od strane istočnih komšija, u smislu njihova negiranja i državnosti BiH, i Bošnjaka kao naroda (poturice, turad, Srbi islamske vjere, Srbi muhamedanci, Muslimani...) - nikad se moj jezik neće zvati drukčije nego bosanski. Ima tu i do bosanskog inata i svega drugog još...
To je sustina - pitanje naziva jezika je politicko pitanje
Stoga je izlisno "naucno dokazivati" neistinu da se radi o nekakvim razlicitim jezicima - svaka grupa koja taj jezik govori ima puno pravo da ga nazove kako god zeli i da se i na taj nacin stiti od kojekakvih implikacija i kretenskih, populistickih analogija.
I tu je (ili bi barem trebao biti) prici o nazivu jezika - kraj.