Zavrzlama ovdje se ne radi o nikakvom izjednačavanju, već predstavljanju srži problema. Zavrzlama nije dovoljno reči ja sam za građansku i multietničku državu, ravnopravnih naroda, a svojim djelima pokazivati suprotno. Jer isti koji promoviraju tu ideju govore i stalno ponavljaju, kako Srbi i Hrvati imaju rezervnu domovinu. Opravdavaju i minimiziraju stavove koji drugima smetaju, u ovom slučaju nebošnjacima. Da ne dužim počev od običnog pozdrava, kadrovske politike, zapošljavanja, do otvorenog vrijeđanja i ismijavanja tuđih uvjerenje, vjerskih i kulturnih običaja. Jer zavrzlama de ti meni objasni, odakle djeci u tramvaju naprimjer izjava djece, kada je žena ušla u crnini "vidi vlahinje". Ili objasni kakav je to prof. koji na fakultetu u javnoj ustanovi koristi vjerski pozdrav Selam da ne bi bilo zabune. Ili pokušaj objasniti još frapantniji primjer gdje se ženi, čiji je sin poginuo kao vojnik ARBiH braneći isti taj suživot, kog su vam puna usta, naziva četnikušom i šta će ovdje ima RS.zavrzlama wrote:
okolo okolo pa na mala vrata,ti po milioniti put izjednacavas strane(agresora i zrtvu)
drugo.....lazes na fatove da bosnjacki(ako postoji uopste) nacionalizam nudi neko svpoje vidjenje BIH i naturaju srbima i hrvatima....99% bosnjaci nude ono sto je milion puta ponudila i MZ,a znamo ko po pravilu odbija te prijedloge...sa 99% bosnjackih stavova se slaze i sav demokratski civilizirani svijet,samo taj svijet ne ostaje dosljedan svojim principima,zbog odbijanja velikosrba i velikohrvata,jer prijete masovnim seobama....tako da tvoja prica(laz) ne prolazi,jer se lijepo zna sta je oficijelni stav vecine politickih stranka u kojim bosnjaci cine vecinu...zato ne poturaj lazi
A svime time samo idu na ruku nacionalistima iz drugog tabora, što je super osnova za politiku zavađaj i vladaj. Način kako sadašnja bošnjačka politika djeluje, nije dobar, jer pokušava iskoristiti žrtvu vlastitog naroda kako bi ostvarili političke ciljeve. Što u mnogim aspektima podsjeća na velikosrpsku politiku s početka 1990-tih. I takvo poimanje natura Bošnjacima, koji zavisno od generacije različito tumače te poruke. A među nama odrastaju generacije mladih koji nisu spremne na suživot i to podjednako kod Bošnjaka, Srba i Hrvata. Ta generacija u besperspektivnosti koju su uzrokovale političke elite, hvata se za romantičarske nacionalističke ideje, koje akceptuju kao opravdanje za nasilje, što smo prije mjesec-dva vidjeli u akcijama po stadionima. Ja ovdje uvijek pozivam na odgovornost za izrečenu riječ, ali mnogi ne razumiju da nekad iako možda to ne misle, pozivaju na nasilje i vojno rješenje. Što je u današnjim uslovima suludo i pomisliti. Jer ako ćemo uvjek pravdati sve to, počelo je prvo od njih, nećemo ni dokle stići. Isključivo sa zadržava na sredini u kojoj živim, u Sarajevu. Baš me briga za Banja Luku ili Mostar. Jer akose vazda neko nađe meni koji sam iz mješanog baraka pametovati, da ja nisma ovo, da nisam to ili ono, kako se osjeća neki 100% Srbin ili Hrvat u Sarajevu. Kada to pokušaš razumjeti, shvatićeš o čemu ja svo ovo vrijeme pričam.