Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amrica

#151 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by amrica »

otisli bismo predaleko... :-)

a tema je sutra!

Sretno, u svakom slucaju.
Leftist

#152 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Leftist »

amrica wrote:Zelim vam svu srecu :-D

I da vas se skupi sto vise. :)

I zavidim na entuzijazmu :-)

Samo jos dvije stvari:
- b-h je protektorat :-?
- vecina zahtjeva je protiv VLASTI, koja je domkratski izbrana, nisu u pitanju ni robovlasnici, ni feudalci, ni kraljevi, ni diktatori, ni nasljednici, ni bill gates-ovi... nego bezze ljudi koje su gradjani bh izabrali da vladaju 4 godine i klepaju pare iz budzeta. I gradjani imaju instrumente da ih zbace, a koji ne znace nasilje na ulicama.

Cuj,ukinuti kapitalizam :D pa mi smo u demokratskom robovlasnistvu :skoljka:

Problem je tu opet u parlamentarnoj demokratiji koja je jedna obicna farsa za razliku od direktne demokratije.

Pozivam sve vas koji zelite nesto promijeniti, imate ideje, konstruktivne kritike, progresivna razmisljanja da iznesete svoje misljenje i budite sigurni, svaka pametna ce biti uvazena, JOSD nikome nece nametati misljenje nego ce konstruktivnim dialogom i tribinama pokusati doci do najboljeg moguceg rjesenja. Amrice, sto se tice pitanja kako namjeravamo uraditi, bez masovnijeg drustvenog pokreta nikako ali vrijedi se boriti za to, za podrsku mase. JOSD je casna organizacija, JOSD nema vanjske ili domace finansijere, oko JOSD-a se ne vrte nikakvi interesi i materijalne vodilje, nema funkcija, nema obecanja, samim time nema ni oportunista nego ljudi koji 100% zive za tu ideju. Svi mi izdvajamo iz svog djepa da se plate prostorije prema mogucnostima, donosimo knjige od kuce da obogatimo nasu biblioteku, opremamo prostorije isto tako donacijama clanova (stari namjestaj, TV, frizider, sudje itd.). JOSD je, govoreci medju clanstvom, u zadnjih godinu dana dozivio nevjerovatnu progresiju i ozbiljenje kao organizacija, ozbiljenje koje, naravno, jos uvijek traje i mi u hodu ucimo, sticemo iskustva, internacionalno se uvezujemo sa organizacijama istih opredjeljenja itd. Zato pozivam sve vas da nam se pridruzite u subotu, 15. oktobra na platou ispred BBI-a i da poslusate sta imamo reci.
to sam ja!

#153 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by to sam ja! »

ma sam naziv mi nestima cuj okupiraj rajvoSa
Nego,sta mislite da ce te postic s ovim?
Godinama narod strajka zbog raznoraznih problema,pa ovi nasi nemogu nista poduzet,svi hoce svoje,ali jednostavno lopovi su pokrali sve sto su mogli i jos se zaduzili pa i to pokrali,ma nek mi prica sad ko sta hoce,al lijepi tito i komunizam nama treba
homar

#154 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by homar »

Podržavam svaki oblik izražavanja nezadovoljstva, posebno u situaciji u kojoj se nalazi BiH evo 20 godina. Ovaj period se može nazvari jednom riječju OKUPACIJA. Ko nas je to okupirao? Domaća mafija uz blagoslov "kapitalističkih demokrata". Zašto i koji je cilj "okupacije". 90-setih godina prošlog vijeka "kapitalistima-demokratama" sa zapada bilo je jedino stalo da se sruši socijalizam, kako oni kažu komunizam. Najlakše su to mogli učiniti kroz "ekonomsku krizu" a ova je povoljno tlo za nacionalizam. Sve su to bile nus pojave, za "zapadnu demokratiju" nevažne, čak i ratovi su dopušteni samo da se sruši "komunizam" .
Sada smo tu gdje jesmo, dobili smo "kapitalizam i demokratiju" a izgubili najmilije, izgubili smo radna mjesta, izgubili smo dostojanstvo, izgubili smo svoje kuće... Dobili smo banke (savremene kolonizatore), dobili smo tajkune, dobili smo sidu, dobili smo Deyton, dobili smo Republiku šumsku, dobili smo OHR....

Nesretan je naziv "Okupirajmo Sarajevo", jer dosta je sarajevo bilo okupirano 1400 dana stvarno i do današnjeg dana formalno, sada je vrijeme da "Oslobodimo Sarajevo" u pravom smislu te riječi jer je ono okupirano. Umjesto parole "Okupirajmo sarajevo" idemo sutra sa parolom "OSLOBODIMO SARAJEVO".
Drvosjeca iz Dejcica

#155 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kome je do protesta neka protestvuje, meni je ovaj sistem omogućio sve i zato nemam razloga da protestvujem. Ko misli da mu može biti bolje neka protestvuje, meni i mojoj familiji biti bolje ne može.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FR_oOrbT ... re=related[/youtube]
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#156 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by -LIBERO- »

Ja ne znam zasto ste se ,mnogi,uhvatili toga OKUPIRAJ,i to povezujete sa nedavnom agresijom na nasu zemlju.
Pa cak i tada,te '92,Sarajevo nije bilo OKUPIRANO,nego pod opsadom. Istina pod okupacijom su bili dio Grbavice,Ilidza,Vogosca,dio Dobrinje..ali ni u kojem slucaju Sarajevo nije bilo okupirano,i ne vidim cemu povezivanje tog pojma u nazivu ovih prosvjeda sa agresijom i desavanjem '92.

Poenta pojma OKUPACIJE je sasvim u drugom kontekstu,povezano sa globalnim konceptom i pozivom u mnogim gradovima planete zemlje da se izadje na ulice i tom "okupacijom" ulica pokaze svoj stav i posalje poruka zajednistva i sloge u shvatanju problematike globalne ekonomsko/politicke situacije i globalnog uredjenja i raspodjele resursa,bogastva itd. itd (da ne ispadnem PR :D ovoga svega)
naja22

#157 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by naja22 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kome je do protesta neka protestvuje, meni je ovaj sistem omogućio sve i zato nemam razloga da protestvujem. Ko misli da mu može biti bolje neka protestvuje, meni i mojoj familiji biti bolje ne može.

Ma ja, samo ti i dalje brini samo o sebi a sto vecina ljudi nema taj 'lagodan' zivot kao ti to nije bitno..
Nego, ne dolazim na proteste iz razloga zato sto nece biti dovoljan odaziv i nece biti nikakvih promjena, sta izadjete na ulicu neku parolu, transparent, ha hu i mislite da ce se nesto promjeniti ? Smiješno :lol:
to sam ja!

#158 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by to sam ja! »

naja22 wrote:Ma ja, samo ti i dalje brini samo o sebi a sto vecina ljudi nema taj 'lagodan' zivot kao ti to nije bitno..
Nego, ne dolazim na proteste iz razloga zato sto nece biti dovoljan odaziv i nece biti nikakvih promjena, sta izadjete na ulicu neku parolu, transparent, ha hu i mislite da ce se nesto promjeniti ? Smiješno :lol:
pa bra'o :thumbup: :thumbup:
Šeha

#159 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Šeha »

Ja bih dodao zahtijevima i:

8) Smanjenje tehnokratije na slobodnu univerzitetsku misao! :D :-) :D

enx

#160 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by enx »

elSaik wrote:

Samo jos dvije stvari:
- vecina zahtjeva je protiv VLASTI, koja je domkratski izbrana, nisu u pitanju ni robovlasnici, ni feudalci, ni kraljevi, ni diktatori, ni nasljednici, ni bill gates-ovi... nego bezze ljudi koje su gradjani bh izabrali da vladaju 4 godine i klepaju pare iz budzeta. I gradjani imaju instrumente da ih zbace, a koji ne znace nasilje na ulicama.

BiH jeste protektora. Protektorat stranih banaka. Kapitalizam jeste robovlasništvo. Iako se ne bih složio da je naročito demokratsko. Što se vlasti tiče. Iza svake vlasti stoji neko ko je tu gura.
A ko stoji iza vas?
Drvosjeca iz Dejcica

#161 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

enx wrote:
elSaik wrote:

Samo jos dvije stvari:

BiH jeste protektora. Protektorat stranih banaka. Kapitalizam jeste robovlasništvo. Iako se ne bih složio da je naročito demokratsko. Što se vlasti tiče. Iza svake vlasti stoji neko ko je tu gura.
A ko stoji iza vas?
Mislim da su Crveni Kmeri.
elSaik

#162 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

naja22 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kome je do protesta neka protestvuje, meni je ovaj sistem omogućio sve i zato nemam razloga da protestvujem. Ko misli da mu može biti bolje neka protestvuje, meni i mojoj familiji biti bolje ne može.

Ma ja, samo ti i dalje brini samo o sebi a sto vecina ljudi nema taj 'lagodan' zivot kao ti to nije bitno..

:thumbup:
elSaik

#163 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

Šeha wrote:Ja bih dodao zahtijevima i:

8) Smanjenje tehnokratije na slobodnu univerzitetsku misao! :D :-) :D

Da, i za studente je gotov letak...

http://www.josd.org/wp-content/uploads/ ... /letak.pdf
Urban B.

#164 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Urban B. »

Sretno vam danas :D ako se skupi vise od 100-200 ljudi za pocetak bit ce dobro :thumbup:
Ridjobrki

#165 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Ridjobrki »

Drugi jebu a ti Muzafere occupy. :roll:
naja22

#166 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by naja22 »

elSaik wrote:
naja22 wrote:

:thumbup:
Nije sad da je to jedini razlog, dosao bi ja ali brate nacin na koji protestvujete je cisto gubljenje vremena !
45cents

#167 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by 45cents »

U državi koja je trenutno na najvišoj razini korupcije u Europi nije moguće očekivati "značajniji procenat odziva" lokalne populacije.
Najveći dio sugrađana se potpuno zadao u čarobnom krugu preživljavanja "od-danas-do-sutra", ili neki sretniji među njima su do ušiju u programu "od-plate-do-plate".
Ostatak se okoristio i do balčaka pronašao u simbiozi sa slojem kleptokracije (s toga su ove demonstracije u sukobu sa interesima kleptomana). Šute jer rade u državnim službama, figuriraju u upravnim odborima, imaju nekoliko tezgi na fakultetima, imaju privatne ordinacije i izdaju "radnju" u užem centru grada...
Treći dio se nada nekim parama od projekata "za jačanje demokratije"...
Četvrti su istinski entuzijasti kojima treba skinuti kapu i odati svako poštovanje...
A peti su oni što dođu fancy odjeveni sa nataknutim ruksačićima na jedno rame da izgledaju cool, te dodatno opremljeni brojnim megapikselima i hight-tech kamerama - to su zapravo šmekeri i šminkeri koji će večeras okačiti svoje "revolucinarne" slike na FB profil i to je sve...

Pozdrav domovini!
cappy_tempo

#168 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by cappy_tempo »

necu doci jer mi je preko glave protesta na kojem se citaju zahtjevi,a politicari nas lafo razumiju i ako vas dva drota po obicaju otjeraju roknite se sami. Kad bude bilo ljudi sa mudima kao borci onda se vidimo i naravno da ne bude komentara kako mi rusimo drzavu ali eto sa srecom vam bilo i daj boze da uspijete promjeniti nesta
naja22

#169 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by naja22 »

cappy_tempo wrote:necu doci jer mi je preko glave protesta na kojem se citaju zahtjevi,a politicari nas lafo razumiju i ako vas dva drota po obicaju otjeraju roknite se sami. Kad bude bilo ljudi sa mudima kao borci onda se vidimo i naravno da ne bude komentara kako mi rusimo drzavu ali eto sa srecom vam bilo i daj boze da uspijete promjeniti nesta
Ma brate mogu biti ovdje pravi protesti, samo nam treba dobar organizator.. Kada to bude, ja obecajem da cu doci !
sladak_ko_med

#170 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by sladak_ko_med »

Ridjobrki wrote:Drugi jebu a ti Muzafere occupy. :roll:
:lol:
Tensai

#171 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Tensai »

Podržavam proteste,ne samo ovdje već i širom svijeta.Međutim ne podržavam zahtijeve protestanata.Koliko vidim svi hoće da poprave ovaj sistem.Čak oni na Wall Streetu i nemaju precizne zahtijeve.Nije problem u političarima,lošim zakonima,strankama,korporacijama...Problem je u dizajnu kompletnog sistema u kojem živimo.Na zovite ga kapitalizmom,monetarnim sistem,korporatokratijom ili kako god,činjenica je da je loše dizajniran.
Narod treba da ima samo jedan zahtijev a to je dizajniranje novog ekonomskog modela.

Image

Uploaded with ImageShack.us
vade_mecum

#172 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by vade_mecum »

...i da se Ekrem nogira iz kuhinje :D
vade_mecum

#173 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by vade_mecum »

šalu na stranu, okupriaše li Sarajevo??
psydelija

#174 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by psydelija »

moja podrska svim slobodoumnim i nadasve hrabrim ljudima koji se bore protiv najveceg zla u zadnja dva veka!!!
Urban B.

#175 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Urban B. »

cappy_tempo wrote:necu doci jer mi je preko glave protesta na kojem se citaju zahtjevi,a politicari nas lafo razumiju i ako vas dva drota po obicaju otjeraju roknite se sami. Kad bude bilo ljudi sa mudima kao borci onda se vidimo i naravno da ne bude komentara kako mi rusimo drzavu ali eto sa srecom vam bilo i daj boze da uspijete promjeniti nesta

:thumbup: :thumbup:
Post Reply