Protesti u Americi.

Post Reply
hercegovac_pravi

#151 Re: Protesti u Americi.

Post by hercegovac_pravi »

Alfons Kauders wrote:
hercegovac_pravi wrote: Alfonso, činjenica jeste da su ljudi "kupovali" ono što ne mogu sebi priuštiti. Međutim, prilikom dobivanja kredita postoji bankovna evaluacija mušterije pri kojoj se jasno vidi da li je mušterija u mogućnosti da taj kredit sebi priušti. Na tome se bazira odluka o odobravanju ili neodobravanju kredita. Ukoliko je banka došla do zaključka (a sigurno jeste) da mušterija nije u stanju da odplaćuje taj kredit jer nema dovoljno zarade, zašto i kojim motivom je ta ista banka odobrila jedan takav nepovoljan kredit? Osobito znajući da će na tome kreditu izgubiti vrijednost za koju je tu svotu novca (kredit) prodala tome nekvalifikovanom mušteriji. E tu je sva kavaka krize u kreditnom marketu.
ma gledaj, otisli smo slucajno na te banalne primjere, tipa lik uzeo kredit za stan, malo franak, malo euribor itd... eto ti belaja... ali isti primjer se donekle da preslikati na drzave...

grckoj su svi davali povoljne zajmove i kupovali njihove obveznice do prije svega par godina... imali solidan kreditni rejting, eurozona i ciste knjige... onda se ispostavi da su frizirali knjige, i to zestoko, kreditni rejting ode u kurac, ugroze cijelu eurozonu... i ko je kriv... banke su krive jer su dijelile lovu sakom i kapom, a sigurno su sumnjali u solventnost, plasirali su sredstva cisto zato jer su imali brdo para na raspolaganju, uracunali su rizik... ko je jos vise kriv? vlast... zato jer su nastavili pumpati dug, i jos pride godinama lagali o deficitu... i naravno tu je i narod, koji je takodjer morao znati da nesto ne stima, pa je opet glasao za vlast koja ih gura u duznicko ropstvo...

niko se nije bunio dok je islo, ni banke koje su kupile kajmak, ni vlast koja je tako osiguravala izbore, ni gradjani koji su zivjeli mimo svojih mogucnosti... e ako vec svi dijele krivicu, a dijele, ostaje pitanje ko ce najebat?

ako dodje do bankrota znas ko drzi najveci dio javnog duga grcke? njihove banke i njihovi penzioni fondovi... znaci zbrisat ce prvo svoj finansijski sektor i raskuciti svoje penzionere... ovako imaju ledja u eu, koja bi ih inace pustila da potonu vec sutra, ali ode onda euro u onu stvar, a i ovako je slab... skontaj ako zaradis milju u bosni, da ta milja vrijedi par posto manje nego sto bi trebala, bas zato jer euro pada radi grcke, tj. svi mi indirektno placamo njihovu svinjariju... a zamisli kako bi izgledalo da npr. grcka i portugal bankrotiraju? analiticari misle da bi u slabijim clanicama EU moglo doci do pada gdp-a od 20 do 40% za godinu... to je cirka decenija ekonomskog rasta, zbrisana za godinu, a svi mi koji smo na euru bi platili ceh...
Vidi, pojedinac nije finansijska instirucija, pojedinac nije država. Marifetluci pojedinca ne mogu ozbiljno ugroziti funkcionalnost neke banke. Ali scenarij se mijenja ako govorimo o milionima pojedinaca koji su uradili istu stvar. Ako banka nije bila u stanju da "provali" milione pojedinca koji rade istu stvar, onda dolazimo do dvije opcije...ili banka nije funkcionalna pa propusti milione takvih slučajeva ili banka namjerno odobrava kredite za koje milioni pojedinaca nemaju pokriće? pošto čisto sumnjam da su banke preko noći zaboravile način evaluacije individualnih kredita zaključak se sam nameće. Banke su svjesno išle u izdavanje kredita bez pokrića. Zašto su to radile i same sebe uništavale? Šta je motiv ili povod takvog postupka? Iz čisto poslovne perspektive, ja zaključujem da je finansijskim institucijama bilo bitnije da na kraju godine pokažu basnoslovan dobitak (porast globalne vrijednosti finansijske institucije što sa sobom nosi milionske bonuse a sve na račun investitora) pri čemu su u potpunosti zanemarili srednjoročni opstanak institucije. Dakle, opet se vraćamo na sami princip operative neke finansijske institucije. I zato mislim da ovo što su banke uradile nije ništa drugo već obični kriminal proizašao iz monopola (kriminal) i običnog lihvarenja (pohlepa pojedinca)...to je moje mišljenje.
simpozijum delirijum

#152 Re: Protesti u Americi.

Post by simpozijum delirijum »

jefferson wrote:
simpozijum delirijum wrote:samo sam tebe cekao Jefferson uz duzno postovanje jer si dobar i zestok sagovornik a to revolucija u USA i treba zar ne ? :D
a zar USA i nije kao sto ti nick kaze nastala na revoluciji ? Jefferson ?
cudim se da se javljas na ovim 'Anti-Americkim temama" :lol:
procitaj par stranica prije pa se ukljuci u diskusiju
iskreni pozdrav!
:thumbup:
Nisu to anti-americke teme, ali meni ovdje nije jasno ovo:
1. Pitaju demonstrante sta im je cilj, a oni kazu: ne znamo, kada udjemo u Wall Street skontat cemo! How Yes no! get a job!
2. Dodje Michael Moor, hipokriticki debeli kreten, i kaze kapitalizam ovo ili kapitalizam ono.
OK, medjutim, sto Michael Moor da bi obrazovao americku i svjetsku javnost nije svoj film ponudio besplatno u kinima? Ne, ja sam gledao njegove filmove u kinima, i iako su kostali stostruko manje za napraviti od npr. Transformersa, platio sam istu cijenu karte. OK, jel Michael Moore dao te pare da se nesto napravi u Flintu, gradu o kojem on toliko govori? Ne, jer sam bio u flintu nedavno i izgleda kao sto je izgledao uvijek, rupetina.
Medjutim, M. Moore ima stan na Mennhatnu koji je vrijedan oko 2 miliona dolara, kucu u Aspenu, lovacku kucu u Michiganu, itd, itd. To mu je ja mislim omogucio taj isti sistem o kojem on prica, zar ne?
u vezi masnih milionera Majkla Mura i Comskoga i ostalih priljepaka koji vide sansu za guzovace , provjerite foto-galerije demonstranata ? cure i momci
a Comski i Mur ?
zele omrsiti nesto ?
( zabranice me moderatori ali znate na sta mislim :wink: )
iskoristeni su samo za medijsku paznju , revolucionarni pokret USA pokazuje vrhunsku inteligenciju odbacivajuce
trolove " poput tih lafo " guzonja intelektuale "
divim se pobunjenicima na Volstritu kako se odupiru provokatorima :thumbup:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#153 Re: Protesti u Americi.

Post by -LIBERO- »

Ispovjest jednog Bosanca koji je bio ucesnik tog masovnog hapsenja i njegovo vidjenje cijele te situacije. Malo duza ispovjest ali vrijedi je procitati,jako intresantno.
Emir Hodžić: Hapšenje na Brooklynskom mostu

Dok sam u subotu ujutro ispijao svoju jutarnju kafu, spreman da se pridružim 15. danu „Okupacije Wall Streeta“, zadnje što sam očekivao je bilo da ću isto to veče provesti u zatvoru. Međutim, završio sam upravo tamo zajedno sa još 700 demonstranata, okružen ogromnim policijskim snagama na znamenitom Brooklynskom mostu. Bila je to najveća operacija hapšenja na tlu SAD u nekoliko decenija. Bilo je to dan nakon što je 2500 ljudi marširalo na Police Plaza na donjem Manhattanu, kako bi protestovali protiv policijske brutalnosti, suzavaca i bezrazložnih hapšenja sedam dana ranije. Pa ipak, sve su to bila minorna dešavanja za ono što će uslijediti. Incident koji se u subotu dogodio na Brooklynskom mostu ove subote, označio je prekretnicu. Neki od demonstranta Okupacije Wall Streeta nazvali su ga istorijskim momentom.

Ovako izgleda demokratija!

Sve je počelo u podne, bez najmanjeg nagovještaj šta će se dogoditi. Dok su se ljudi sakupljali na Liberty Plaza, koordinatori su govorili da će se raditi o mirnom maršu. Instrukcije date učesnicima su bile jasne: „Ne provocirajte policiju.“ Volonteri Nacionalne udruge advokata su nam savjetovali šta da radimo ukoliko neko bude uhapšen, odmah zatim ponovivši poziv za mirni marš. Spominjali su se izvještaji sa nekadašnjih protesta u Seattleu i Chicagu o ljudima koji su inicirali nasilje, koji su, zapravo, radili za policiju.
U vrijeme kada smo krenuli ulicama, broj demonstranata je narastao do 2000. Dok se hodalo ulicama donjeg Manhattana svi su se držali policijskih instrukcija da ostanu na trotoaru. Snalazeći se u lavirintu turističkih autobusa i kupaca, rijeka ljudi koja je nosila transparente i banere napravljene od kutija za pizzu kojima se pozivalo na okončavanje korporativne pohlepe, napredovala je prema Brooklynskom mostu. „Pokažite mi kako izgleda demokratija!!!“, pomiješali su se glasovi sa bukom sirena, auta i turističkih autobusa, „Ovako izgleda demokratija!!!“ odgovorila je rijeka ljudi.
Ovo je narodni pokret. Vidjeti natpise „Ne bojimo se“ ispisane na kutijama pizze uperene prema policajcima dok prate svaki naš korak, bilo je zaista osnažujuće. Druge riječi ne mogu objasniti osjećaj zajedništva s ljudima koji dijele istu frustraciju moćnom nekolicinom.

Oni nisu samo Amerikanci

Nasuprot desničarskom mišljenju, oni nisu hipiji, nezaposleni i lijeni! Oni su studenti, nastavnici, umjetnici, muzičari, građevinski radnici, sindikalci, umirovljenici – oni čine 99 posto ljudi.
Oni nisu samo Amerikanci, oni pozivaju cijeli svijet da ih primijeti, oni pozivaju cijeli svijet da im se pridruži. „Narod koji je ujedinjen, nikada neće biti poražen!“, odjekuju glasovi betonskom džunglom, uzdižući se prema ljudima koji gledaju povorku sa svojih balkona. Nisam se osjećao samo kao Novozelanđanin koji je došao u posjetu, osjećao sam se kao jedan od ljudi. Kao Amerikanac, Bosanac, Egipćanin, Novozelanđanin, ljudsko biće koje jednostavno traži više pravednosti i saosjećanja.
Desetine policajaca na skuterima su formirali liniju da usmjere demonstrante dalje od saobraćaja i zadrže ih na trotoaru. Kada smo došli do Brooklynskog mosta, manji broj policajaca na skuterima je produžio cestom, praćen sa nekoliko stotina demonstranata. Ostatak povorke je nastavio pješačkom stranom, razdvajajući marš na dva dijela.
Našao sam se na cesti, zbunjen da li nas usmjerava policija, ili se radi o spontanom marširanju cestom. Mnogi su dijelili moju zbunjenost, ali su, bez obzira na sve, nastavili marširati. Mladi i stari, sa peace znakovima i pesnicama u zraku, radosno su nastavili marširati puni ponosa i osjećaja da ono što rade ima svrhu. Imali smo jasnu poruku i osjećali smo da nas se sluša. Demonstranti su još jednom morali koristiti razglas da ustanove šta se događa naprijed. „Policija je blokirala put!“ proširila se poruka, „Idite nazad!“

U policijskoj klopci

Zbunjenost i metež uskoro su preokrenuli raspoloženje. Mnogima od nas je postalo jasno (barem višima rastom) da nema načina da se krene nazad. Bili smo u klopci. Stotine policajaca su blokirali obje strane mosta. Neki su pozivali na mir i strpljenje, drugi su imali paniku u očima. Više od 700 nas smo bili zbijeni na sredinu Brooklynskog mosta, u klopci kao ovce. Dok se širila konfuzija, mnogo su mobitelima dojavljivali da smo upali u policijsku klopku. Uprkos tome, mnogi od nas nisu imali pojma šta se događa, kao ni šta će se dogoditi.
Oni sa pješačke strane mosta, koji su bili iznad nas, počeli su dojavljivati nama što smo bili dolje, dojavljivati šta su vidjeli da se događa sa dvije strane mosta koji je blokirala policija. „Počeli su hapsiti ljude!“, čuli su se glasovi. Svi koji su do tada bili spokojni sada su imali strah i brigu na licima. „Izvadili su mreže!“, nastavili su nam dojavljivati glasovi odozgo.
Zbijen u sredini grupe, snimio sam još fotografija policijskih kombija koji su se približavali. I sam sam se unervozio, ali sam još uvijek mislio da nas, sasvim sigurno, ne mogu sve uhapsiti. Oni sa mobilnim telefonima su javljali da je Twitter pun aktivnosti i da 40.000 ljudi prati šta se upravo događa. Baš kao da su onih 40.000 bili ohrabrenje koje smo trebali, stotine ljudi zarobljenih na sredini Brooklynskog mosta su se ujedinili u erupciji glasova: „Cijeli svijet posmatra, cijeli svijet posmatra!“ i „Ovo je mirni protest!“
Kako su slogani za nenasilje ponovo počeli odjekivati, ponovo su se začuli glasovi sa razglasa. Ovog puta su upozoravali ljude na vrhu: „Dolaze po vas!“ Policija je krenula na demonstrante koji su stajali na pješačkom trotoaru iznad nas. Razbili su njihove redove i odgurnuli ih od ograde, sprječavajući ih tako da snimaju šta će se dogoditi ostatku ljudi. Polovina ih je vraćena na Manhattan, a drugi dio je potisnut prema Brooklynu.

Gdje su helikopteri medija?

Bili smo sami, zbijeni na sredini mosta, sa policijom na oba kraja mosta i policijom u helikopterima koji su nas nadlijetali. Neki su se pitali gdje su helikopteri medija. Inače nadlijeću mačke koje ne mogu da siđu sa drveta, ali kada policija zarobi stotine mirnih demonstranata u najvećoj akciji te vrste u skorijem vremenu, nije bilo nikoga. Kasnije se ispostavilo da je policija uspostavila zonu zabrane leta iznad područja.
„Moramo sjesti i skupiti ruke“, uzviknula je djevojka pored mene. Njena poruka je odjeknula. Uvidjevši razumnost u toj izjavi, a u nedostatku bilo kakve alternative, svi smo počeli sjedati. Prostora gotovo da nije ni bilo, tako da su ljudi nastojali biti amaterski gimnastičari za jedan dan. „Želiš li cigaretu?“ upitala me je djevojka koja je sjedila na mojim stopalima u poziciji koju bih jedino mogao opisati kao neudobnu. „Ne hvala“, nasmijao sam se.
Upravo kada sam zažalio zbog svog odgovora, glasovi otraga su komandovali da se ustane, još jednom stvorivši konfuziju. Prijeteća poruka je dolazila otpozadi: „Policija nas suzbija! Ljudi padaju!“

Mreže za ljude

Svi oni koji su se, poput mene, nadali da nema šanse da će policija pokušati masovna hapšenja, sada su izgubili svaku nadu. Narandžaste mreže su se zatvarale i, jedan po jedan, ljudi su bili grabljeni i odvođeni. Bio je to nadrealan trenutak. Paralizirani, onemogućeni da se kreću, ljudi su čekali svoj red da im se stave lisice. To me je podsjetilo na sličan osjećaj paraliziranosti, koji sam iskusio tokom bosanskog rata, kada sam, kao dječak čuo da neko viče: „Vojnici dolaze!“
Glas iz mase je davao da instrukcije da niko ne pruža otpor hapšenju i da se svako preda policiji mirno. U tom času sam mislio da niko nije imao namjeru da pruži otpor i svakako mi nije trebala instrukcija da bih „pošao mirno“. Svi smo samo strpljivo čekali svoj red. Kada je došao red na mene da mi stave lisice, više od pola ljudi je već bilo odvedeno u policijske kombije i autobuse. U autobus sam ušao bez ideje gdje nas vode. Noć se već spuštala na grad. Pomislio sam kako svjetla grada izgledaju drugacije kada su ti ruke svezane na leđima, pod prismotrom naoružane policije.nyp
Toliko je ljudi bilo uhapšeno da su nas morali odvoziti u različite policijske stanice širom New Yorka. Završio sam u Sjevernom Brooklynu, gdje sam proveo devet sati u ćeliji sa još četvoricom ljudi. „Vodokotlić ne radi!“, rekao mi je jedan od momaka, žaleći se na staru, prljavu klozetsku šolju. „Ne brini, barem ne moraš pišati u bocu“, odgovorio mu je drugi, što nas je, iz nekog razloga, sve nasmijalo.

Zatvoren u zemlji slobodnih

Dok sam rukama obuhvatao rešetke, ugledao sam svoj lik u ogledalu koje se nalazilo u hodniku. Kada sam se ugledao u ogledalu, koje policija koristi da provjerava zatvorenika iza ugla, postalo mi je jasno gdje sam. Zatvoren, ali zašto? Zbog toga što sam bio na pogrešnoj strani mosta? Zbog toga što sam marširao sa ljudima zahtijevajući veću jednakost? Zbog toga što se zalažem za kraj eksploatacije većine od strane sićušne manjine? I to gdje? Ne u Bosni u kojoj sam preživio užase rata, ne na Novom Zelandu gdje sam učestvovao u mnogim marševima i sastancima, već u „zemlji slobodnih“.
Čini se da je blizu 1000 ljudi uhapšeno od samoga početka pokreta. Veći broj običnih, miroljubivih ljudi je završio u zatvoru, nego bankara odgovornih za sve probleme. Koliko je njih ikada vidjelo zatvor? Međutim, ipak čvrsto vjerujem da će ono što se dogodilo u subotu ljude samo učiniti odlučnijim i povećati zamah pokreta koji se organizira širom Amerike.
Policija poriče da je demonstrante vodila u klopku – dakle ono što je prenio reporter New York Timesa koji je također uhapšen. Medjutim, razlicite verzije OWS-s I NYPD-a o tome kako je doslo do razdvajanje marsa, su marginalne u poredjenju sa nacinom kako se policije ponijela prema 700 mirnih demonstranata. Svi mi bismo se složili da se raziđemo i, u miru, napustimo most. Policijsko nasilje i masovno hapšenje tolikog broja ljudi samo ojačavaju mišljenje da policija u ovoj državi štiti isključivo pravo bogataša.
Šokantna hapšenja ove subote neće zastrašiti ili usporiti pokret. Ustvari, ljudi će se sljedeći put okupiti u još većem broju. Jedan od ljudi koji su bili pušteni iz zatvora prije mene se, kada je dobio papir o oslobađanju i lične predmete, okrenuo policajcu i rekao: „Vidimo se sljedeće sedmice.“
Sramnu represiju nad ljudima koji marširaju za pravdu i odgovornost moraju vidjeti i čuti svi, uključujući nas Novozelanđane. Novi Zeland još uvijek ima mnogo toga da zaštiti i ne izgubi.

Desničari ne bi tako prošli

Korištenje sile od strane naoružane policije sa alarmantno širokim ovlastima, protiv ljudi koje su se zakleli da će štititi, služi kao opomena o tome šta se događa kada se moćna elita otuđi od većine, a policija ima previše ovlasti. Nevini građani se ne bi trebali plašiti policije. Nevini gradjani koji zele izraziti slobodu protesta, ne bi smjeli biti u strahu od masovnog hapsenja ,ili jos goreg. Dok je ragbi trenutno u centru interesovanja većine ljudi na Novom Zelandu, moraju se naučiti lekcije iz onoga što se ovdje događa.
Kada sam 17. septembra prvi put došao na Occupy Wall Street nisam očekivao da će se pokret razvijati tako brzo; Nisam očekivao da će se drugi gradovi pridruživati; i zaista nisam očekivao da ću doživjeti represiju američke policije. Da su se „Tea Party“ ili neki drugi desničarski demonstranti okupili bilo gdje u državi u desecima hiljada, ozbiljno sumnjam da bi reakcija policije bila imalo slična onome što smo vidjeli od 17. septembra.
Represija i brutalnost ispoljena nad mirnim građanima, koji su pozivali na pravedniji svijet nije samo neizazvana i bespotrebna, već kriminalna. Direktiva od onih koji se boje glasa naroda, onih koji se boje da bi se sve ovo otelo kontroli. Direktiva od onih koji se boje glasa naroda, koji se boje da bi ga mogli „ispustiti iz ruku“.
„Okupili smo se ovdje u vrijeme kada su korporacije, koje stavljaju profit iznad ljudi, sebičnost iznad pravde i represiju iznad jednakosti, zavladale našim vladama. Mi smo se ovdje mirno okupili, što je naše pravo, kako bi se ove činjenice znale.“ Čitajući te riječi OSW-a, postaje jasno da se samo „jedan procenat“ ljudi može plašiti ove informacije. Samo se elita može plašiti slobode govora i prava na okupljanje. Siguran sam da bi mnogi ljudi okupljeni ovdje u Liberty Parku, voljeli da njujorškoj policiji pošalju poruku: „Vidimo se sljedeće sedmice.“
jefferson

#154 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

Ja ih podrzavam, ali bilo bi dobro da znaju sta hoce! To je poenta svega. A ono tipa: protestvujemo protiv kapitalizma, globalnog zagrijavanja, GMO, itd, itd. Daj ba, pa ko ce ih uzeti za ozbiljno?
I na kraju, 2008 62% amerikanaca je izaslo na izbore. Iduce godine taj broj ako predje 50% evo moje glave. Od tih sto protestvuju garant nije glasalo 50% njih.
Mediji njih prate, svaki dan na TV imas o tome, a na internetu pogotovo. Medjutim dok oni ne skontaju sta hoce slabo ce im iko dati paznju. Vaznije je sudjenje doktora M. jacksona, Amanda Knox itd. E kad stvaris tvarno postanu ozbiljne e onda ce biti i medija.
Mediji idu za onim sto im donsi lovu, a demonstranti nisu bas demokraticni kada akzu mediji trebaju ovo ili ono. Mediji imaju pravo da odluce gdje ce biti njihov fokus.
Zato je sve to kontradiktorno samo po sebi.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#155 Re: Protesti u Americi.

Post by -LIBERO- »

Interesantno.... :roll:

VIDEO/OKTOBARSKA REVOLUCIJA U AMERICI: Bogataši pijuckaju šampanjac na balkonu i smiju se siromašnim demonstrantima

Toda

#156 Re: Protesti u Americi.

Post by Toda »

jefferson wrote:Ja ih podrzavam, ali bilo bi dobro da znaju sta hoce! To je poenta svega. A ono tipa: protestvujemo protiv kapitalizma, globalnog zagrijavanja, GMO, itd, itd. Daj ba, pa ko ce ih uzeti za ozbiljno?
Uopšteno, ljudi vide šta se dešava i uglavnom znaju šta hoće. Pitanje je šta je ozbiljno i šta i koliko znamo o kapitalizmu, globalnom zagrijavanju, GMO i dr.
jefferson wrote:Mediji idu za onim sto im donsi lovu, a demonstranti nisu bas demokraticni kada akzu mediji trebaju ovo ili ono. Mediji imaju pravo da odluce gdje ce biti njihov fokus.
Zato je sve to kontradiktorno samo po sebi.
Složio bih se sa tobom ali samo da su masmediji nepristrasni i slobodni. Masmediji rade ono što im se kaže i sve preko masmedija je dirigovano. Na internetu se mogu naći info koje su u suprotnosti sa info koje stižu preko masmedija. Info sa interneta su često objektivnije (po mojem subjektivnom mišljenju) od onih preko masmedija.
leo karan

#157 Re: Protesti u Americi.

Post by leo karan »

@libero

Image
-LIBERO-
Čiča Gliša

#158 Re: Protesti u Americi.

Post by -LIBERO- »

Da,da to je to.... :roll:

A sto se tice ,cesto postavljanih teza cak i na ovom forumu,da su sve to besposlicari,bjednici,cudaci i sl...u pokusaju da se svi oni (generalizacija!!??) diskredituju i da se automatizmom dovede u pitanje RAZLOG i realan povod na bunt,izdvojio bih bas ovaj osvrt momka (nasih korijena) koji ucestvuje u svemu tome u NYC.
Nasuprot desničarskom mišljenju, oni nisu hipiji, nezaposleni i lijeni! Oni su studenti, nastavnici, umjetnici, muzičari, građevinski radnici, sindikalci, umirovljenici – oni čine 99 posto ljudi.
agnostic_front

#159 Re: Protesti u Americi.

Post by agnostic_front »

U američkom Bill Of Rights-u piše:

citiram
That government is, or ought to be, instituted for the common benefit, protection, and security of the people, nation, or community; of all the various modes and forms of government, that is best which is capable of producing the greatest degree of happiness and safety, and is most effectually secured against the danger of maladministration; and that, when any government shall be found inadequate or contrary to these purposes, a majority of the community hath an indubitable, inalienable, and indefeasible right to reform, alter, or abolish it, in such manner as shall be judged most conducive to the public weal. završen citat.

ne znam ko smo mi da phrduckamo američkom narodu o tome šta oni imaju da protestvuju, kad oni imaju na to pravo.
I ostao mi je jedan forumaš onako urezan u pamćenje dok sam čitao ovu temu. Kao on se šali da bi poslao tamo nekom dolare iz Bosne, jer šta neko u Americi ima da se žali, kad je nama u Bosni gore. Komentar je u smislu, ako iko treba da protestvuje, to smi, ali mi nećemo, što biste vi. Ja se baš zabrinem kad pročitam nešto takvo.
BiH-x

#160 Re: Protesti u Americi.

Post by BiH-x »

leo karan wrote:@libero

Image
:lol:
staza

#161 Re: Protesti u Americi.

Post by staza »

agnostic_front wrote:U američkom Bill Of Rights-u piše:

citiram
That government is, or ought to be, instituted for the common benefit, protection, and security of the people, nation, or community; of all the various modes and forms of government, that is best which is capable of producing the greatest degree of happiness and safety, and is most effectually secured against the danger of maladministration; and that, when any government shall be found inadequate or contrary to these purposes, a majority of the community hath an indubitable, inalienable, and indefeasible right to reform, alter, or abolish it, in such manner as shall be judged most conducive to the public weal. završen citat.

ne znam ko smo mi da phrduckamo američkom narodu o tome šta oni imaju da protestvuju, kad oni imaju na to pravo.
I ostao mi je jedan forumaš onako urezan u pamćenje dok sam čitao ovu temu. Kao on se šali da bi poslao tamo nekom dolare iz Bosne, jer šta neko u Americi ima da se žali, kad je nama u Bosni gore. Komentar je u smislu, ako iko treba da protestvuje, to smi, ali mi nećemo, što biste vi. Ja se baš zabrinem kad pročitam nešto takvo.
:thumbup:
Ovdje na jugu niskogradnja preteže nad sjevernjačkom visokogradnjom: balkoni su niži, al' zato strpljivo možeš promotrit' kad mnogi forumski revolucionari u budućnosti budu u ovoj uličnoj struji: to je vrijeme kad odlaze stari a dolaze novi, onda se stari pokušavaju peti na balkone južnjačke niskogradnje, al' tu više nema mjesta: na ovim prostorima obično dobiješ biljeg za čitav život: pogledaj šta se dešava, malo opravdano i malo neopravdano, sa Jožom sa Sutle u Ljubljani (bliže mu je mjesto rođenja Ljubljana, nego Beograd) da ni ulicu ne može dobit'.
Mislim da je dobar protestno-informativni test policija doživjela u Velikoj Britaniji: ako slijedeći udar tamo bude približno jak teško će ga izdržat', a EU će pući gore od Grčke...
We'll see...
A internetski prateći, Amerikanci se od 2008. masovno pripremaju za život bez burze :D, žilav je to narod i nikad neće propast.
:)
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#162 Re: Protesti u Americi.

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

simpozijum delirijum wrote:
Toda wrote:
simpozijum delirijum wrote: treba vazda biti oprezan naravno, ali je ipak za sada spontano, a manipulatori i elita ce sve pokusati da obmanu narodne mase , provokatori se vec ubacuju ..
za sada ipak ?
Vezano za infiltracije na demonstracijama
niko nije rekao da borba nece biti teska , fantasticna analiza pravoga revolucionara :thumbup:
vidimo da "okupacija Volstrita" u Njujorku je pokrenula cijelu masu sigurno-represijskih mashinerija
dobro su naucili lekciju iz pobuna 1968 :x
krenula je kampanja da se svaki narodni pokret i glas naroda ( zapadna taktika ) umjesto brutalnom silom , razbije specijalnim propagandnim operacijama , provokatorima , provokacijama , skrivenom od kamera brutalnom represijom , tihim likvidacijama onih najjacih ( Martin Luter King u slucaju USA ili Kenedi i mnogo ostalih primjera )
borba se mora nastaviti i biti ce zestoko jer ovo je signal da je elita krenula u surovo suzbijanje demokratije i pravo na glas obicna covjeka
i nismo u Egiptu , nismo u Libiji , ali ovi "zapadno-demokratski" smradovi to rade perfidnije iza kulisa !
ne manje smrtonosno i ne manje surovo , kada im se ugroze interesi !
nema straha , neka hapse !
Sve dok to nisam JA. ;-) :D

Ma daj.... :run:
drastic

#163 Re: Protesti u Americi.

Post by drastic »

nisam sve citao samo me interesuje ko sve to finansira
zlajapravaraja

#164 Re: Protesti u Americi.

Post by zlajapravaraja »

drastic wrote:nisam sve citao samo me interesuje ko sve to finansira
Isti oni protiv kojih se protestuje :lol:
bellinna

#165 Re: Protesti u Americi.

Post by bellinna »

Haman se niko i ne pita kako je uopce doslo do toga da raja mora dizat kredite da si obezbjedi pristojan i normalan zivot, zasto niko ne moze posteno zaradjenim parama kupiti stan ili auto ili tako nesto? Jest naivno pitanje, ali mislim da ne mozemo samo narod okrivit za krize, mislim znamo kakva su farsa izbori, barem kod nas. :-?
realna do boli

#166 Re: Protesti u Americi.

Post by realna do boli »

BINGOOOOO
Napokon pametno postavljno pitanje.
Da bi se napunili djepovi onih koji moraju imati par dvoraca, auta, jahti, aviona..realna cijena bilo cega mora biti visestruko napuhana.
Nekada se za 25 000 dolara mogla kupiti ulica u americi...a danas..mozda otirac ispred vrata.
Pohlepa enormno bogatih imala je za posljedicu precijenjene kredite, nekretnine i bilo sta za sta se treba dati novac.
Nijednom od tih i takvih bogatuna nije palo na pamet da vecim i realnijim vrednovanjem rada svojih zaposlenika oni sami budu u mogucnosti obezbjediti sebi, bez kredita, ono sto zele...
bellinna

#167 Re: Protesti u Americi.

Post by bellinna »

realna do boli wrote:BINGOOOOO
Napokon pametno postavljno pitanje.
Da bi se napunili djepovi onih koji moraju imati par dvoraca, auta, jahti, aviona..realna cijena bilo cega mora biti visestruko napuhana.
Nekada se za 25 000 dolara mogla kupiti ulica u americi...a danas..mozda otirac ispred vrata.
Pohlepa enormno bogatih imala je za posljedicu precijenjene kredite, nekretnine i bilo sta za sta se treba dati novac.
Nijednom od tih i takvih bogatuna nije palo na pamet da vecim i realnijim vrednovanjem rada svojih zaposlenika oni sami budu u mogucnosti obezbjediti sebi, bez kredita, ono sto zele...
Da, potpuno se slazem. A cini mi se da se na ovom topicu samo ukazivalo na "pohlepu" obicnog covjeka, zelju da si priusti nesto sto ne moze. Niko, do sada, nije ukazao i na pohlepu bogatih, imaju moc i doci ce na sve nacine do onoga sto zele, vecinom gazeci obicnog covjeka. :-?
simpozijum delirijum

#168 Re: Protesti u Americi.

Post by simpozijum delirijum »

napokon Obama ! , Obama u ovome trenutku daje vanrednu konferenciju za stampu
za sada stidljivo govori o desavanjima na ulicama USA gradova , obecava da ce staviti korumpiranu elitu ukljucujci Volstrit pod kontrolu , i bla .bla , srolj...
mislim ipak, da je zakasnio, izgubio je sansu ...dobar si covjek Obama i dobro mislis ali ? kasno je sada care ..
link;
http://news.yahoo.com/video/abcplus-223 ... 09266.html
abs

#169 Amerikanci-imate problem u svom dvorištu

Post by abs »

Amerikanci,
sve ukazuje na to da imate problem u svom dvorištu, sudeći prema posljednjim dešavanjima u New Yorku,
zemlja ste kojoj Wall street određuje sudbinu i upravlja bijelom kućom,
ali, probajte opet po starom receptu, da skrenete pažnju sa sebe, izazovite ratove i krize u drugim malim zemljama,
došlo vrijeme da si i USA o sebi zabavi..
threshold

#170 Re: Amerikanci-imate problem u svom dvorištu

Post by threshold »

ej druze fala na savjetu, dacemo sve od sebe.

-obama
sinuhe

#171 Re: Amerikanci-imate problem u svom dvorištu

Post by sinuhe »

A ja pomislio da on o ratu u Meksiku. Misle li prelaziti Rio Grande ?
Sarayman

#172 Re: Amerikanci-imate problem u svom dvorištu

Post by Sarayman »

Da li ste Vi neki vojno-politicki komentator? Ako jeste, izvinite, nisam Vas prepoznao.
:run:
HTI

#173 Re: Amerikanci-imate problem u svom dvorištu

Post by HTI »

abs wrote:Amerikanci,
sve ukazuje na to da imate problem u svom dvorištu, sudeći prema posljednjim dešavanjima u New Yorku,
ali, probajte opet po starom receptu, da skrenete pažnju sa sebe, izazovite ratove i krize u drugim malim zemljama,
A da li ti mislis da Amerikanci razumiju Bosanski jezik i citaju Sa-x?
karanana

#174 Re: Amerikanci-imate problem u svom dvorištu

Post by karanana »

vjerovatno zivis u zemlji u kojoj i ti imas problem u svom dvoristu pa sta radis po tom pitanju?
obavjestavas amerikance da oni imaju problem u njihovom dvoristu.
pretpostavljam da je tvoj problem mnogo manji od problema koji oni imaju, pa onda imas vremena da ih savjetujes sta da rade.
harač

#175 Re: Amerikanci-imate problem u svom dvorištu

Post by harač »

:sax:
Post Reply