Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
rubin007 wrote:Procitao sam citavu temu ali nema konkretnih koraka napisanih: dakle da opet pitam, kako je moguce otici u Svicu, momak-samac, sa dobrom podlogom u investicionom bankarstvu i IT sistemima, perfektno pricam engleski i njemacki.
Da li mi je dovoljno aplicirati preko interneta na neki posao, npr. neku banku? I onda ta kompanija rijesi papire i vizu?
mislim da bi trebao naci prvo posao, potpisati ugovor na neodredjeno da bi dobio vizu... e sada konkretno ne znam je li imas nekog tu?? uvijek mozes probati u medjunarodnim org. i oni daju radne papire...
e sad ako ne na taj nacin ostaje opcija zenidbe...
nadam se da sam konkretna
LP
rubin007 wrote:Procitao sam citavu temu ali nema konkretnih koraka napisanih: dakle da opet pitam, kako je moguce otici u Svicu, momak-samac, sa dobrom podlogom u investicionom bankarstvu i IT sistemima, perfektno pricam engleski i njemacki.
Da li mi je dovoljno aplicirati preko interneta na neki posao, npr. neku banku? I onda ta kompanija rijesi papire i vizu?
mislim da bi trebao naci prvo posao, potpisati ugovor na neodredjeno da bi dobio vizu... e sada konkretno ne znam je li imas nekog tu?? uvijek mozes probati u medjunarodnim org. i oni daju radne papire... e sad ako ne na taj nacin ostaje opcija zenidbe...
LP
mislim da bi trebao naci prvo posao, potpisati ugovor na neodredjeno da bi dobio vizu... e sada konkretno ne znam je li imas nekog tu?? uvijek mozes probati u medjunarodnim org. i oni daju radne papire... e sad ako ne na taj nacin ostaje opcija zenidbe...
LP
Nadjes neku iz svice, ozenis se, dogovrite sew cijenu, 10-15k, otplatis je i uzivas ionako za taj posao ces da ubires strasnu lovu. a tako da nadjes posao je nemoguce, kome treba neki radnim iz Bosne :S
Melami wrote:Nadjes neku iz svice, ozenis se, dogovrite sew cijenu, 10-15k, otplatis je i uzivas ionako za taj posao ces da ubires strasnu lovu. a tako da nadjes posao je nemoguce, kome treba neki radnim iz Bosne :S
Nije tako lahko, evropljani kao i Svicarci sumnjaju u tkz bjelo vjencanje, radi papira, pa se treba dokazati realni bracni zivot...ko zeli kupiti mladu neka ide u drugoj drzavi.
Melami wrote:Nadjes neku iz svice, ozenis se, dogovrite sew cijenu, 10-15k, otplatis je i uzivas ionako za taj posao ces da ubires strasnu lovu. a tako da nadjes posao je nemoguce, kome treba neki radnim iz Bosne :S
samo da repliciram.... cijene nisu ispod 30.000-35.000 trenutno (koliko sam cula) a vjeruj da znam mnooooge koji umjesto uzivanja samo glavobolje imaju... usput promijenjen zakon.. nije vise 5 god. ako se vjencas za CH drzavljanina min. je 8 sad... dobro se informisat i pripremiti ako je to u pitanju...
samo da repliciram.... cijene nisu ispod 30.000-35.000 trenutno (koliko sam cula) a vjeruj da znam mnooooge koji umjesto uzivanja samo glavobolje imaju... usput promijenjen zakon.. nije vise 5 god. ako se vjencas za CH drzavljanina min. je 8 sad... dobro se informisat i pripremiti ako je to u pitanju...
Ma ovo sam bezze reko, zezo se, nije lud da zavrsi u zatvoru, cuo sam svakakvih prica u svici sto se desavalo.
Potpuno se slazem, zakon je promjenjen, osoba treba provesti 5 godina braka kako bi mogla doci do drzavljanstva ukoliko osoba ima svicarsko drzavljanstvo, a drzava ima mogucnost oteti drzavljanstvo u narednim 8 godina posle tih prvi 5, ako se rastave. Znaci, treba se zivjeti u braku punih 13 godina kako bi se moglo sacuvati drzavljanstvo...
@bubavi, vidim da se razumijes u Svicu, pratio sam ti i ostale postove. Da li znas kakve su mogucnosti da nastavim studij u CH? Master ili PhD (master imam vec ali bih ga ponovo upisao ako moram)? Da li bi mi u tom slucaju lakse bilo naci posao i dobiti boravisnu dozvolu?
Redovni program i nije toliko skup, ma da se i to treba uzet u zagradi, jest da za svicarski standard, 1000-1500CHF gosinje nije skupo, sad ako ides vandredno onda je preko 5000 godisnje i to za Master program. Sad nemas pravo ponavljati 4 puta isti ispit, jer te ispisuju iz univerziteta (svih svicarskih univerziteta), cini mi se 5 godina, znaci neces imati pravo se upisati u tom roku, oni to zovu exmatrikulacija.
Sad za strane studente nemogu ti pomoc , trebas procitati na jednu izabranu stranicu jednog fakulteta pa ces dobiti odgovor, ali po mom misljenju, oni koji studiraju tu imaju poseban ausweiss tek toliko za studije, mozes naravno raditi pored studija, ali nije garantovano da ces ostati posle studija..opet ti najbolje provjeri.
Ja licno studiram u francuskoj , na francuskom univerzitetu Grenoble Master program, distance learning, radim i zivim u CH a kada imam vremena studiram i idem na ispite, za mene je trenutno najbolji kompromis.
- da bi studirao/ la u ch, nema veze koji stepen, kao prvo potrebno je da postoji spremnost i prostorna mogucnost nekog od univerziteta u ch da te primi, 2. moras zadovoljiti na prijemnom ispitu i time ispuniti uslove upisa uz obavezno poznavanje jednog od cetiri sluzbena jezika u ch, 3. obavezno moras imati obezbijedjena finansijska sredstva (racun u banci ili recimo zesca stipendija od jake i poznate firme), 4. uz sve to i jos neke "sitnice" podnosis zahtjev za studentsku boravisnu dozvolu, koja ti vrijedi samo u to vrijeme studija i koju dobijes od policije za strance ("fremdenpolizei", "amt fuer migration" i sl.) i to ako ispunjavas sve uslove i imas srece jer si iz reda "trecih zemalja", 5. mozes usput da radis (ali samo do odredjenog procenta jer si u ch zbog studija zar ne?), ne preporucuje se rad na crno zbog sve pojacanih kontrola u svim segmentima
- za one koji zele doci da zive i rade u ch imaju dvije mogucnosti:
1. ako ste strucnjak sa mr ili dr zvanjem u bransi koja je popularna onda mozete probati kod neke jake ch firme da se zaposlite - procedura je jednostavna: konkurisete direktno kod poslodavca, ako vas prime potpisujete ugovor (nema veze na koje vrijeme jer razliciti tipovi dozvola zavise od trajanja ugovora) i nakon toga vi ili vas buduci poslodavac podnosite zahtjev kod policije za strance za dobijanjem boravisne i radne dozvole - ukoliko kontigent dozvola nije potrosen, ako ste bas jak strucnjak i ukoliko je firma poznata te se potrudi da vas dovede onda mozete uspjeti (i ovdje je, ako i kod studija i studenata, u igri opet onaj red "trecih zemalja")
2. zenidba/ udaja:
- ako je iz ljubavi onda nakon podnosenja papirologije (koja mora biti skroz cista - odgovarajuci stambeni prostor, primanja supruznika, zdravstv. osiguranje, bez dugova, kaznjavanja i upisa u ch/ eu registre zbog negativnog djelovanja, i sl.), ovisno od vrste dozvole supruznika ("b", "c" ili drzavljanstvo) treba imati i strpljenja dok se odobri dolazak i boravak u ch - to cekanje moze da traje od 3-6 mjeseci a u nekim slucajevima ili ovisno o kojem je kantonu rijec i duze,
- ako je nesta drugo u pitanju "ljubav" i brak "iz interesa" (ne preporucuje se nimalo) onda nek vam je "bog na pomoci" - osim sto kosta (ne ispod 25 hiljada fr) donosi i glavobolje zbog stalnih kontrola; u braku morate provesti vise od 5 godina sto vam opet nista ne znaci jer ukoliko se utvrdi da je brak bio lazan slijedi vam izgon iz zemlje, zakon o strancima i azilu su poostreni i ti lazni brakovi se smatraju krivicnim djelom
- cijena rada: ovisi sta imate od diplome ili skolske naobrazbe, odakle dolazite, godine starosti/ mladosti, radno iskustvo itd.; svicarci su u startu bolje placeni, svapski sindrom je prenesen u ch tako da ima rada i za ispod 10 fr po satu (sve veci otkriveni takvi slucajevi zloupotrebe od strane ch i njemackih firmi u ch kada zaposljavaju radnu snagu iz eu ispod najnize cijene rada), nazalost ima primjera da neke kategorije (ljudi raznih kategorija) rade i za par chf po satu
...govoriti o ch je tema koja trazi i vremena i strpljenja a svakojakih je, i dobrih i losih, primjera o nacinu zivota u "zemlji cokolade"
Pozdrav svim forumasima od novog clana , krenucu od ove teme,jer mi se cini jako zanimljiva...
Zanima me kako su se u Svajcarskoj snasli diplomirani inzinjeri elektrotehnike i telekomunikacija?Dakle da li se u CH moze uspjeti sa tim zvanjem?
Mlad sam i ambiciozan,govorim trenutno engleski i idem na kurseve njemackog i mislim da cu ga solidno poznavati dok ne zavrsim faks..
Dakle,rezime citave moje price je samo jedno pitanje:
"Kako su se u Svajcarskoj snasli diplomirani inzinjeri elektrotehnike i telekomunikacija,ako ih ima aktivnih na ovoj temi?"
Pozdrav...
_grasshopper_ wrote:Pozdrav svim forumasima od novog clana , krenucu od ove teme,jer mi se cini jako zanimljiva...
Zanima me kako su se u Svajcarskoj snasli diplomirani inzinjeri elektrotehnike i telekomunikacija?Dakle da li se u CH moze uspjeti sa tim zvanjem?
Mlad sam i ambiciozan,govorim trenutno engleski i idem na kurseve njemackog i mislim da cu ga solidno poznavati dok ne zavrsim faks..
Dakle,rezime citave moje price je samo jedno pitanje:
"Kako su se u Svajcarskoj snasli diplomirani inzinjeri elektrotehnike i telekomunikacija,ako ih ima aktivnih na ovoj temi?"
Pozdrav...
Pozdrav,
Prvo pitanje: Gdje su diplomirali?? Ako su na nasim prostorima i ako su dosli prije i za vrijeme rata, mogucnost postoji da su uspjeli ako su znali iskoristit diplome u dobre svrhe, dok za one koji su dosli posle u slucaju da posjeduju EU drzavljanstvo, moguce je da su takodjer uspjeli. To je hipoteza jer su te oblasti dosta potrazene, i znam da EU gradjani su dobrodosli.
Nazalost ne poznajem diplomiranih iz tih oblasti s nasih krajeva koji su u zadnje vrijeme dosli u CH jer im CH ne da mogucnosti da dodju, problem kvota i prednost EU gradjanima!
Hvala na odgovoru,ako jos neko nesto zna neka napise...ja cu se u svakom slucaju informisati i to ne samo za CH vec i za neke druge evropske drzave...Nadam se da ce uslovi biti bolji za nas iz BIH za neku godinu...Pozz...
_grasshopper_ wrote:Hvala na odgovoru,ako jos neko nesto zna neka napise...ja cu se u svakom slucaju informisati i to ne samo za CH vec i za neke druge evropske drzave...Nadam se da ce uslovi biti bolji za nas iz BIH za neku godinu...Pozz...
Po meni je zivot u CH perfektan, svako radno mjesto je dobro placeno, svi cijene samo RAD, a ako volis da radis uspjet ces!
_grasshopper_ wrote:Hvala na odgovoru,ako jos neko nesto zna neka napise...ja cu se u svakom slucaju informisati i to ne samo za CH vec i za neke druge evropske drzave...Nadam se da ce uslovi biti bolji za nas iz BIH za neku godinu...Pozz...
Po meni je zivot u CH perfektan, svako radno mjesto je dobro placeno, svi cijene samo RAD, a ako volis da radis uspjet ces!
Samo naprijed drzim ti fige!
svako radno mjesto je dobro placeno
Tu se varas posteno...Prvo zakonski se radi 42 sata sa 4 sedmice godisnjeg odmora, a drugo nema minimum plata, sto znaci da je kako se dogovoris s poslodavcem, s obzirom da su Svicarci uvijek prioritetni i bolje placeni, ako te poslodavac zaista zeli moze da ti da platu (ovisno o skoli i iskustvu kao i ponuda/potraznja) po standardima, odnosno medijanska plata.
Sad da samo znas da oni koji radi na primjer u restoranu kao konobar, zaradjuje 20CHF/satu, kod nas ispada vrlo dobra plata ali kada zivis u okolini Geneve, nema ti nigdje, jednostavno si working poor.
Trebam isto podvuci da ima nekoliko firma koje se bave s gradjevinom i koji prizaju plate i po 6€ po satu, pisem namjerno € jer po zakonu niko ne zabranjuje firme da ti placaju u eurima, tako da nekoliko firmi koje su blizu granice koriste tu prednost...Sad vidi da li je vrijedno raditi za te pare ili ne...
In fine, Svako radno mjesto NIJE dobro placeno, nema minimalne plate tako da su vrata otvorena na sve i svasta.
_grasshopper_ wrote:Sve je to OK , ali ja ne planiram raditi u kaficima i restoranima sa diplomom sa ETF-a...pozz
tako preciziraj!! lahko je reci da su dobre plate u CH ali vjeruj da ima i siromastva koliko hoces, to se jednostavno sakriva pod tepih, zvanicno 4% nezaposlenih a resto na sociajlnu pomoc, koja se posudi i za koju se treba kasnije vracati.
NIsta nije djabe, a za diplomirane ETF na primjer, samo da znas da je prednost onima koji imaju Bachelor Fachhochscuhle, ili HES (svicarska diploma), pa onda Masteri, ako si izmedju, tanke su ti sanse skroz! Plus ako nisi drzavljanin EU, sanse su ti ravne...estrichtu!!
Ženidba - majka! Samo ne smiješ biti previše izbirljiv. Poznajem momka koji je oženio jednu stokilašicu, sada radi kao čistač u firmi koja proizvodi pesticide.
_grasshopper_ wrote:Sve je to OK , ali ja ne planiram raditi u kaficima i restoranima sa diplomom sa ETF-a...pozz
tako preciziraj!! lahko je reci da su dobre plate u CH ali vjeruj da ima i siromastva koliko hoces, to se jednostavno sakriva pod tepih, zvanicno 4% nezaposlenih a resto na sociajlnu pomoc, koja se posudi i za koju se treba kasnije vracati.
NIsta nije djabe, a za diplomirane ETF na primjer, samo da znas da je prednost onima koji imaju Bachelor Fachhochscuhle, ili HES (svicarska diploma), pa onda Masteri, ako si izmedju, tanke su ti sanse skroz! Plus ako nisi drzavljanin EU, sanse su ti ravne...estrichtu!!
Pozdrav
Mozes li mi ukratko objasniti sta je Bachelor i Fachhochscule?
Bachelor ti je prvi stepen visokog obrazovanja (traje tri do cetiri godine).
Fachhochschule ti je ustvari visoka skola, ali u svakom slucaju skola. Dakle, iako dobivas zvanje Bachelor, Diplomirani ili Master, nastava se izvodi po standardnom skolskom principu. Dakle, nemas potrebe samoorganizacije kao na normalnom univerzitetu. Na Fachochschule nemas doktorskog studija, samo do diplome/mastera. Iako su po sistemu rangiranja strucne spreme isti, ne daju ista prava. Recimo sa Masterom Fachhochschule u Njemackoj ne mozes da radis u javnoj sluzbi. U Svicarskoj takodjer postoje odredjena ogranicenja. Prijateljica iz Lucerna nije mogla upisati doktorat sa Fachhochschule masterom u Austriji.
Moglo bi se reci da je Fachhochschule strucni fakultet, ali nije isto sto i normalan fakultet. To je carlama njemackog govornog podrucja. Ustvari, to je nekadasnja nasa visoka skola, samo sto se ide po bolonji. Fachhochschule ti je fokusiran na strucno osposobljavanje, tj. vise si prakticno orjentiran, dok si na fakultetima vise znanstveno orjentiran.