Izvini ali nema ničega posebno nadmoćnog u tome što sam svoje znanje o historiji Bosne proširio sa par knjiga tako da sad znam malo više od onoga što se može čuti od hodže u džamiji.PoTepsije wrote: Razvalio si me ko Vlajki Komsica.Nek si ti meni masallah i nadmocan i pametan i ziv i zdrav... Osmanlije jesu bili okupatori za vladajucu kastu, ali onog momenta kada je narod prihvatio tu vlast i poceo aktivno sudjelovati u njoj, ona je prestala biti okupator. Osim ako mislis da je sve i jedan autohtoni B-H musliman, koji je u Sultanu vidio halifu i zato mu sluzio bio kvislinski "poturica". Sultan Fatih ima posebno mjesto u islamu, najavljen je od Pejgambera a.s. i zato ona prica o "blasfemiji" ne stoji. A sto se tice mog laickog naprdjivanja o "Bosnjanima iz Robin Hooda", molim te mi objasni iz perspektive übermensch akademika BANU-a kako su oni izgledali, i zasto bi ih ja trebao izvlaciti iz naftalina, osim na nacin na koji i Egipcani njeguju tradiciju predislamsku tradiciju, kao sto je i Turci njeguju itd.
623 godine od Bitke kod Bileće
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Penicilin
#151 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
- PoTepsije
#152 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Opet si me razvalio, brutalno i to sa svojom skromnoscu. Zamisli, par knjiga si procitao i u mojim ocima, a zasigurno i u ocima ostalih si jaci ekspert od Darka Trifunovica i Domagoja Margetica zajedno. Divim ti se.Penicilin wrote:...nema ničega posebno nadmoćnog u tome što sam svoje znanje o historiji Bosne proširio sa par knjiga tako da sad znam malo više od onoga što se može čuti od hodže u džamiji.
A sad ako imas vremena, prosvijetli intelektualno inferiornijeg sagovornika i odgovori mu, objasni mu. Daj mu da cuje i neko drugo misljenje osim hodzinskog. Unaprijed zahvaljujem!!!
- Penicilin
#153 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Prvo za mene je uvreda da se neko ismijava sa srednjevijekovnom istorijom Bosne. Osjećam to kao uvredu na račun moje domovine mog identiteta i onoga u što vjerujem. Ti se očigledno stidiš svog kršćanskog naslijeđa isto kao što se mnogi stide turskog doba i muslimanskog naslijeđa. Svačiji je to individualni izbor i tu se nema bog zna šta reći osim žaljenja i nade da će vrijeme donijeti više širine u razumjevanju naše historije i identiteta.PoTepsije wrote:
Opet si me razvalio, brutalno i to sa svojom skromnoscu. Zamisli, par knjiga si procitao i u mojim ocima, a zasigurno i u ocima ostalih si jaci ekspert od Darka Trifunovica i Domagoja Margetica zajedno. Divim ti se.Cak si me i procitao da sve svoje (ne)znanje crpim od hodze. Fantasticne su ove diskusije. Dovesti nekoga u vezu sa hodzom je najjaci metod diskvalifikacije danas. Iako ja ni jednom ne spomenuh nekog hodzu, ti si me procitao. Svaka cast!
A sad ako imas vremena, prosvijetli intelektualno inferiornijeg sagovornika i odgovori mu, objasni mu. Daj mu da cuje i neko drugo misljenje osim hodzinskog. Unaprijed zahvaljujem!!!
Što se tiče sultana Fatiha on možda ima posebno mjesto kod muslimana vjernika koji su spremni prihvati kojekakve mitove i konstrukcije koje se prepričavaju po džamijama i oko njih. Tačno je da postoji autentičan hadis Muhameda AS u kojem se navodi da će Konstantinopolj biti osvojen i da će ga zauzeti divan vođa i divna vojska. Također postoji niz hadisa kao i dijelovi Kurana u kojima se spominje osvajanje Perzije, Sirije, Jerusalema itd. Vizantija je u vrijeme objave bila jedna od najmoćnijih sila sviejta a Konstantinopolj sjedište i simbol kršćanstva. Zato nije čudo da se pored Jerusalema Konstantinopolj našao na vrhu za osvojiti liste. Zato je Konstantinopolj bio predmet više arapskih napada i opsada tokom 7. i 8. vijeka odnosno tokom perioda kalifata. Poznato je također da su arapski vladari i vojskovođe bili opsjednuti idejom osvajanja ovog grada i ispunjavanja zapisanog predskazanja te uzimanjem epiteta "divnog vođe".
Nakon više neuspjeha Arapi su prestali biti prijetnja ovom gradu međutim osmanlije su nastavili posao nešto kasnije u 14. i 15. vijeku dok to konačno nije uspjelo sultanu Fatihu. Naravno nakon ovog velikog uspjeha i pobjede Fatihu je pripisano posebno mjesto u islamu jer je jel on bio predodređen da ispuni poslanikovo proročanstvo. Međutim u današnjim interpretacijama ispada kao da je sam Fatih spomenut u hadisima što naravno nije baš tako. Ok hajde da ovo sve sad prihvatimo kao takvo bez da ulazimo dalje u analizu smisla dogme itd. Međutim molim lijepo, kakve ovo sve skupa ima veze sa Bosnom i osvajanjem Bosne. Valjda tako što bi mi kao muslimani trebali zbog toga što Fatih ispunio poslanikovo proročanstvo u vezi sa Konstantinopoljom također mu dati i posebno mjesto u bosanskoj historiji. Međutim Fatih u bosankoj historiji može jedino imati mjesto osvajača koji se uništio bosansku državnu samostalnost. Kao takav on ne može biti slavljen ni uvažavan. Ipak na kraju krajeva vjera je jedno a patriotizam drugo. Svako bira za sebe.
- PoTepsije
#154 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Kao prvo, hvala na lijepom postu.
Kad govorim o srednjovjekovnoj Bosni, govorim o necemu o cemu sa velikom sigurnoscu ne znamo previse. Govorim o vremenu o kojemu si ti napisao:
Nije da volim Reisa, ali bas on, kakav god da je, stalno prica o Bogumilskom i predislamskom naslijedju, ako slucajno naidjes na koji broj "Preporoda" nece te masiti clanci o srednjovjekovnoj Bosni, Kraljevima i Kraljicama, epitafima sa stecaka i sl.

Kad govorim o srednjovjekovnoj Bosni, govorim o necemu o cemu sa velikom sigurnoscu ne znamo previse. Govorim o vremenu o kojemu si ti napisao:
Znaci, po onome sto sam pises, Bosna jeste imala suverenitet, ali nije imala (po danasnjim standardima) legitimitet i vecini nije tesko palo prenosenje suvereniteta sa Kralja na Sultana. Ispravi me ako grijesim. Tu treba traziti i razloge masovnog primanja islama koje je specificno za BiH, ako uzmemo u obzir da je u to vrijeme u cijelom O.C.-u omjer muslimana i hriscana bio oko 50-50.Dakle vidimo da 15. vijek obiluje zajedničkim vojnim kampanjama evropskih križara pod papskom komandom. Međutim na pozive bosanskog kraja Stjepana Tomaša da okupi kršćansku alijansu za odbranu bosne od osmanlija papa 1456. šalje svoj agenta dominikanca naravno Nikolu Barbuccija. Nikola je bio u Jajcu kod kralja neko vrijeme i papi poslao pismo u kojem on oklijeva da podrži krstašku pomoć Bosni "zbog heretika koji su gotovo večina u bosanskom kraljevstvu i više vole osmanlije od hrišćana". Uskoro nakon toga slijedi progon i uništenje bosanske crkve od strane kralja Tomaša.
Nekoliko godina kasnije Tomašov sin kralj Stjepan Tomašević 1461. godine uputio je izaslanstvo papi Eugenu u Rim da opet traži pomoć za bosansko krajevstvo od nadirućih osmanlija. Tomašević je pisao papi o osmanskoj opasnosti i "kako su osmanlije obećavale bosanskim seljacima slobodu a mnogi su zbog svoje prostodušnosti osmanskoj propagandi povjerovali". Ne znam je li neko u Evropi uopšte ozbiljno razmatrao pomoć Bosni kada su osmanlije 1463. krenule u napad ali epilog je poznat.
Zamolio bi te da mi ne imputiras stvari tipa stida od krscanskog/hriscanskog/krstjanskog naslijedja, jer to stvarno ne stoji. Da nemam u ulici, u familiji, medju prijateljima puno jako bliskih ljudi tog svjetonazora, mozda bi me i naveo da razmislim o tome, ali revitalizacija neceg apstraktnog tipa "vjere pradjedovske" mi je u najmanju ruku nesto idiotsko, kako da slavim katolickog vladara, kad mi je blizi bogumil kojega je tlacio.Ti se očigledno stidiš svog kršćanskog naslijeđa isto kao što se mnogi stide turskog doba i muslimanskog naslijeđa.
Nije da volim Reisa, ali bas on, kakav god da je, stalno prica o Bogumilskom i predislamskom naslijedju, ako slucajno naidjes na koji broj "Preporoda" nece te masiti clanci o srednjovjekovnoj Bosni, Kraljevima i Kraljicama, epitafima sa stecaka i sl.
B-H muslimani stotinama godina daju ogroman znacaj sehitlucima i turbetima askera Sultana Fatiha koje sa ljubavlju odrzavaju, kao i dzamijama koje nose njegovo ime, mislim da to govori o tome dali je dozivljavan kao "Osvajac" ili Fatih - Pobjednik.Međutim Fatih u bosankoj historiji može jedino imati mjesto osvajača koji se uništio bosansku državnu samostalnost. Kao takav on ne može biti slavljen ni uvažavan.
Ova ti je u maniri Envera HoxheIpak na kraju krajeva vjera je jedno a patriotizam drugo. Svako bira za sebe.
-
xDenisx
#155 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Pratim diskusiju, zanimljiva je
Pa u pravu je covjek. Smijem se kladiti da se ti i naprimjer @masinovodja prvenstveno smatrate muslimanima, dok smo ja i Penicilin prvenstveno Bosnjaci.Ova ti je u maniri Envera Hoxhe .
- PoTepsije
#156 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
I tu ima mogo razlika, npr. jedan prosjecni selefija ne gaji nikakve simpatije prema O.C.-u i njihovim sultanima, kao ni prema nasoj tradiciji, bila ona islamska ili predislamska. A sto se tice konstatacije o mojim prioritetima, u pravu si, mislim da me ono duhovno puno vise odredjuje nego ono fizicko.xDenisx wrote:Pratim diskusiju, zanimljiva je
Pa u pravu je covjek. Smijem se kladiti da se ti i naprimjer @masinovodja prvenstveno smatrate muslimanima, dok smo ja i Penicilin prvenstveno Bosnjaci.Ova ti je u maniri Envera Hoxhe .
Nejse, svi bi mi trebali biti malo vise Bosnjaci bez obira na to kojoj vjeri pripadamo i koliko je ta vjera bitna u nasem zivotu, ali prvenstveno zbog ljubavi prema vlastitoj zemlji i zbog toga da shvatimo da nema neke velike razlike medju nama.
Uvjeren sam, kad bi BiH Bogdo bila vise drzava nego sto je sada, da nam nebi bilo toliko stalo do misljenja nekog drugog internetskog anonimusa o kraljevima i sultanima. Svi bi se u cast nekog bitnog datuma, u razlicitim kostimima medjusobno potukli macevima od spuzve na historijskom vasaru podno neke utvrde i kasnije dobro najeli.
Lijep pozdrav svima!
-
masinovodja
#157 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
xDenisx wrote:Pratim diskusiju, zanimljiva je
ne moras se kladiti, u pravu si...
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#158 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
fakat šta je problem u tomemasinovodja wrote:xDenisx wrote:Pratim diskusiju, zanimljiva je
ne moras se kladiti, u pravu si...i sta dalje?
-
xDenisx
#159 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
^^Nisam valjda ni rekao da je problem
Svakom svoje.
- PoTepsije
#160 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
masinovodja wrote:xDenisx wrote:Pratim diskusiju, zanimljiva je
japin_mutapi wrote:fakat šta je problem u tome
Problem je ocigledno, sto se nama muslimanima uvijek treba izmisljati neki peterostruki identitet. Ako za Jurjevo idemo na vasar to je zato sto se nismo odrekli hriscanskih obicaja, ako idemo na ajvatovicu, obiljezavamo islamizirano bogumilsko hodocasce, ako imamo bradu ili nam je zena pokrivena, to je zato sto nam neko za to daje 500 maraka, a ako to nije slucaj, onda je to zato sto je proces nase islamizacije trajao do 18. vijeka i mi zapravo nismo nikad postali pravi muslimani. Ako pokucamo o drvo, tjeramo slavenske sumske duhove, ako idemo u dzamiju nekoliko puta sedmicno, onda smo iskompleksirani jadnici koje su Arapi radikalizirali, a ako idemo rijetko ili nikako, to je zato sto kao narod nikad nismo prihvatili islam u potpunosti, nego zbog sitnih interesa. Kad Bosnjak prdne, trazi se predislamski, odnosno neislamski korijen njegova napuhavanja.
Nije to samo kod Bosnjaka slucaj. Vec sam pisao o slicnoj situaciji kod Albanaca, samo sto tamo tu kampanju otvoreno podrzava Katolicka crkva, u Bugarskoj pravoslavni crkveni aktivisti, podrzani od vlade, etnicke Pomake muslimane svakodnevno, od vrata, do vrata podsjecaju na njihov "izvorni pravoslavni identitet". Kod nas je sve to jos uvijek "soft" i provlaci nam se kroz patriotizam i slicne supljake. Ko sto koju stranicu ranije napisa jedan da se ismije sa sedmom brigadom kako pozdrav Esselamu alejkum ne valja, jer ga Tvrtko nije koristio. Treba biti glup pa ne skontati sta slijedi i sta je sve Tvrtko radio i sta je bio, a sta nije.
@Penicilin
Ne osjecaj se prozvanim ovim postom. Ne vidim te u ovome.
- BiH-x
#161 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
+1 Bosnjak countdok smo ja i Penicilin prvenstveno Bosnjaci.
Meni je vjera veci supljak od patriotizma.PoTepsije wrote:provlaci nam se kroz patriotizam i slicne supljake
-
masinovodja
#162 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
BiH-x wrote:+1 Bosnjak countdok smo ja i Penicilin prvenstveno Bosnjaci.![]()
Meni je vjera veci supljak od patriotizma.PoTepsije wrote:provlaci nam se kroz patriotizam i slicne supljake
cemu onda bavljenje necim sto se smatra supljakom?
- Penicilin
#163 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Znaš šta ova rasprava mi je u isto vrijeme zanimljva jer kroz nju ponešto učim o razmišljanju "muslimana" ali i dosta zahtjevna zato što su naši stavovi toliko udaljeni da na mnoge stvari uopšte ne znam kako da odgovorim. Recimo kada govorimo o srednjem vijeku sve što ti spominješ ne samo da je odraz ne znanja već i sve što znaš ili misliš da znaš je pogrešno ili potpuno iskrivljeno. Problem je u tome što da bi ti shvatio da ovo nije samo provokacija trebao bi prvo stvarno pročitati par knjiga pa onda prelistati nekih dvadesetak diskusija na ovom forumu da bi shavtio šta pokušavam da ti kažem.PoTepsije wrote:masinovodja wrote:
japin_mutapi wrote:fakat šta je problem u tome
Problem je ocigledno, sto se nama muslimanima uvijek treba izmisljati neki peterostruki identitet. Ako za Jurjevo idemo na vasar to je zato sto se nismo odrekli hriscanskih obicaja, ako idemo na ajvatovicu, obiljezavamo islamizirano bogumilsko hodocasce, ako imamo bradu ili nam je zena pokrivena, to je zato sto nam neko za to daje 500 maraka, a ako to nije slucaj, onda je to zato sto je proces nase islamizacije trajao do 18. vijeka i mi zapravo nismo nikad postali pravi muslimani. Ako pokucamo o drvo, tjeramo slavenske sumske duhove, ako idemo u dzamiju nekoliko puta sedmicno, onda smo iskompleksirani jadnici koje su Arapi radikalizirali, a ako idemo rijetko ili nikako, to je zato sto kao narod nikad nismo prihvatili islam u potpunosti, nego zbog sitnih interesa. Kad Bosnjak prdne, trazi se predislamski, odnosno neislamski korijen njegova napuhavanja.
Nije to samo kod Bosnjaka slucaj. Vec sam pisao o slicnoj situaciji kod Albanaca, samo sto tamo tu kampanju otvoreno podrzava Katolicka crkva, u Bugarskoj pravoslavni crkveni aktivisti, podrzani od vlade, etnicke Pomake muslimane svakodnevno, od vrata, do vrata podsjecaju na njihov "izvorni pravoslavni identitet". Kod nas je sve to jos uvijek "soft" i provlaci nam se kroz patriotizam i slicne supljake. Ko sto koju stranicu ranije napisa jedan da se ismije sa sedmom brigadom kako pozdrav Esselamu alejkum ne valja, jer ga Tvrtko nije koristio. Treba biti glup pa ne skontati sta slijedi i sta je sve Tvrtko radio i sta je bio, a sta nije.
@Penicilin
Ne osjecaj se prozvanim ovim postom. Ne vidim te u ovome.
Recimo ti neki svoj stav prema srednjevjekovlju oblikuješ kroz tezu "katolički gospodari i potlačeni Bogumili". Ljudi koji su na ovom forumu napisali stotine postova o odnosu srednjevijekovnih vladara prema religiji (pogledaj temu bosanski kralj sa krstom na glavi npr..) ili karakteru bosanske crkve odnosno onome što ti smatraš pod Bogumilima (npr tema iskrivljena povjest bosne i bajka o bogumilima) mogu samo sjesti i plakati nad stvarima koje ti govoriš. Ti stotine godina naše istorije bogate svakakvim događajima ličnostima dokumentima kontraverzama ratovima borbom svodiš na nekakvu besmislenu frazu na osnovu koje ti onda formiraš svoje stavove tipa: bosna nije nestala kada je potpala pod osmansko carstvo ili ljudima nije teško palo što su zamjenili kralja za sultana.
Ja zapravo još uvijek ne razumijem do koje mjere je za tebe pojam države i nacije besmislen i da li ti vidiš ikakve važnosti u pojmu suvereniteta. Očigledno je da ne vidiš nikakvog značaja u činjenici da su osmanlije srušile potpuno suverenu bosansku državu koja je obnovljena tek pet vjekova kasnije 1992. godine nakon čega je uslijedio rat i genocid u Bosni. Evo kakva god da nam je sadašnja vlast sa kojom niti smo zadovoljni niti živimo u blagostanju ne znam da li možeš da shvatiš razliku između domaće vlasti kakva god da je i ponovnog gubitka suvereniteta i uspostavljanje vlasti neke druge države nad našom?
Niko ovdje ne govorio o vraćanju nikakvoj vjeri pradjedovskoj. Prije svega bosanska sredjevjekovna vjera nije bila ni katolička ni pravoslavna već bosanska. Nakon svih progona i pokolja koje smo prošli apsurdno je da neko danas dovodi u pitanje našu privrženost islamu. Međutim vremena kada je večina razmišljala kao ti i potpuno odbacivala i ignorisala našu predislamsku historiju su prošla. Mi nemamo nikakvog razloga sakatiti prošlost naših predaka na način kako si to ti u svojoj glavi uradio kako bi se tobože sačuvali od nekakve rekonkviste.
I još da kažem šta je problem u tome što u ovoj zemlji imamo i one koji se osjećaju prvo muslimanima pa onda bilo šta drugo. Ja se lično osjećam prije svega bosancem i u tom pojmu osjećam sav svoj identitet koji se prvenstveno bazira na zemlji i državi Bosni i Hercegovini pa onda na bošnjačkoj tradiciji kojoj pripadam koja uključuje i islamsku tradiciju i vjeru. Mislim da je nama koji svoj kolektivitet baziraju na privrženosti državi prilično neshvatljvo da poslije svega što smo ovdje doživili i preživili još uvijek postoje oni koji zanemaruju važnost države i zajedničke svijesti o tome odnosno patriotizmu.
Biti privržen vjeri je apsolutno pravo svakog pojedinca i privrženost vjeri i vjerksom identitetu u osnovi je potpuno pozitivna društvena pojava međutim kada vjernik postavi svoju vjeru iznad privrženosti državi i kolektivitetu koji za nas ovdje znači biološki opstanak onda se tu praktično radi o jednoj društveno devijantnoj pojavi.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#164 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Vidim da ovdje mnogi izjednačavaju nacionalno i religijsko, što je po meni notorna glupost. Čak štaviše, stavlja se religijsko ispred nacionalnog. Pitanje za njih: Da li je moguće biti Bošnjak ateist? Ako nije, onda se obistinjuje moja najcrnja slutnja da se Bošnjaštvo svodi samo na religijsku komponentu. A ako je tako, onda nam se crno piše, i ispada da se nacionalna odrednica Bošnjak potpuno pogrešno definisala kao takva, i trebali smo ostati Muslimani kao do 1992
-
Anes25
#165 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Ljudi ovdje prave nekoliko gresaka ja mislim:
1) Najobicnija je glupost reci da se nemoze biti Bosnjak i musliman istovremeno. Recimo ja idem svakog petka na dzumu a uz to mislim da nisam los Bosnjak jer znam dosta historiju Bosnjackog naroda i identifikujem se sa njom.
2) Druga greska je reci da se Bosnjastvo i Albanstvo moze porediti. Albanaca ima 30% katolika a Bosnjaka je 99,999% muslimana ili ljudi muslimanskog backgrounda.
3) Narodni preporod kod Bosnjaka je ne - izbjegiv. Jer Bosnjaci se nalaze u srcu evrope. I zbog tgga ce i oni kad tad; kao i Albanci i Turci shvatiti da moraju sebe staviti u jak okvir koji ce moci "izdrzati" strujanja "tudjih nacionalizama. Taj okvir je kao zgrada i fasada na zgradi koji cuva unutrasnjost od vanjskih uticaja. Okvir mora biti jak; sto znaci da mora postojati identifikacija sa sekularnim Bosnjastvom. Ukoliko toga nema; nema ni Bosnjastva; tj. ni okvira.
A bez okvira opet se vracamo u period 1900- 1993. u kojem tudji nacionalizmi igraju slobodnu igru sa nasom subinom.
Da citiram sta je Pavlo Ostovic rekao 1914. godine u Yugoslavenskom saboru:
1) Najobicnija je glupost reci da se nemoze biti Bosnjak i musliman istovremeno. Recimo ja idem svakog petka na dzumu a uz to mislim da nisam los Bosnjak jer znam dosta historiju Bosnjackog naroda i identifikujem se sa njom.
2) Druga greska je reci da se Bosnjastvo i Albanstvo moze porediti. Albanaca ima 30% katolika a Bosnjaka je 99,999% muslimana ili ljudi muslimanskog backgrounda.
3) Narodni preporod kod Bosnjaka je ne - izbjegiv. Jer Bosnjaci se nalaze u srcu evrope. I zbog tgga ce i oni kad tad; kao i Albanci i Turci shvatiti da moraju sebe staviti u jak okvir koji ce moci "izdrzati" strujanja "tudjih nacionalizama. Taj okvir je kao zgrada i fasada na zgradi koji cuva unutrasnjost od vanjskih uticaja. Okvir mora biti jak; sto znaci da mora postojati identifikacija sa sekularnim Bosnjastvom. Ukoliko toga nema; nema ni Bosnjastva; tj. ni okvira.
A bez okvira opet se vracamo u period 1900- 1993. u kojem tudji nacionalizmi igraju slobodnu igru sa nasom subinom.
Da citiram sta je Pavlo Ostovic rekao 1914. godine u Yugoslavenskom saboru:
"Vi ste Bosnjaci ali ste zanemarili svoju predTursku historiju. Ukoliko vi ne zelite tu historiju kao svoju onda ce Srbi i Hrvati reci da je njihova!"
- PoTepsije
#166 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
@Penicilin
Nije problem u (ne)znanju ljudi koji misle kao ja, nego u fantaziranju ljudi koji misle kao ti. I gore navedenih ekstremnijih primjera. Vidimo gdje je srednjovjekovna mitomanija dovela Srbe i Hrvate, pa nam izvini ako nam se to ne svidja i na taj nacin ne zelimo graditi identitet. Sto ne zelimo graditi identitet na necemu toliko dalekom i neopipljivom, sto je prestalo postojati i u najmanjim tragovima prije vise od pola milenija. Ovaj identitet gradimo od 1463, nas europsko-islamski identitet je dublji i jaci od Americko/Australsko-Zapadnjackog. Pitaj komsije Hrvate i Srbe znaju li ista o svojoj predkrscanskoj tradiciji i ako znaju, kako se ona odrazava na njihov nacionalni identitet, obiljezavaju li nekim proslavama "dolazak na Jadran u stoljecu sedmom" i imaju li slike Tuge i Buge pored goblena "Poslijednja vecera" u primacoj sobi.
Treba pricati o historiji Bosne, treba je istrazivati, treba obnavljati bosanske kule i utvrde, zato sto to to gradi svijest o nasoj ukorijenjenosti u zemlju Bosnu. Ali shvati da to samo na taj nacin odredjuje moju licnost, jer to mogu biti prvenstveno islam i osjecaj pripadnosti ovoj zemlji kao temelj, a kasnije su to socijalizam, liberalizam ili nesto desnije. Na kraju krajeva, vise me kao osobu odredjuje vladavina Tite nego Tvrtka. Identitet zemlje i drzave se nikako ne mora 100% poklapati sa identitetom ljudi. Egipat je vjerovatno cuveniji po piramidama nego po dzamijama, pa je i dalje vecina Egipcana prvenstveno gradi identitet na islamu, odnosno pripadnosti Koptskoj crkvi, a samo neki slucaj za psihijatriju fantazira o bitkama starih Egipcana i paradira Tutankamonovom zastavom kroz Kairo.
Nije problem u (ne)znanju ljudi koji misle kao ja, nego u fantaziranju ljudi koji misle kao ti. I gore navedenih ekstremnijih primjera. Vidimo gdje je srednjovjekovna mitomanija dovela Srbe i Hrvate, pa nam izvini ako nam se to ne svidja i na taj nacin ne zelimo graditi identitet. Sto ne zelimo graditi identitet na necemu toliko dalekom i neopipljivom, sto je prestalo postojati i u najmanjim tragovima prije vise od pola milenija. Ovaj identitet gradimo od 1463, nas europsko-islamski identitet je dublji i jaci od Americko/Australsko-Zapadnjackog. Pitaj komsije Hrvate i Srbe znaju li ista o svojoj predkrscanskoj tradiciji i ako znaju, kako se ona odrazava na njihov nacionalni identitet, obiljezavaju li nekim proslavama "dolazak na Jadran u stoljecu sedmom" i imaju li slike Tuge i Buge pored goblena "Poslijednja vecera" u primacoj sobi.
Anes25 wrote: Da citiram sta je Pavlo Ostovic rekao 1914. godine u Yugoslavenskom saboru:
"Vi ste Bosnjaci ali ste zanemarili svoju predTursku historiju. Ukoliko vi ne zelite tu historiju kao svoju onda ce Srbi i Hrvati reci da je njihova!"
Treba pricati o historiji Bosne, treba je istrazivati, treba obnavljati bosanske kule i utvrde, zato sto to to gradi svijest o nasoj ukorijenjenosti u zemlju Bosnu. Ali shvati da to samo na taj nacin odredjuje moju licnost, jer to mogu biti prvenstveno islam i osjecaj pripadnosti ovoj zemlji kao temelj, a kasnije su to socijalizam, liberalizam ili nesto desnije. Na kraju krajeva, vise me kao osobu odredjuje vladavina Tite nego Tvrtka. Identitet zemlje i drzave se nikako ne mora 100% poklapati sa identitetom ljudi. Egipat je vjerovatno cuveniji po piramidama nego po dzamijama, pa je i dalje vecina Egipcana prvenstveno gradi identitet na islamu, odnosno pripadnosti Koptskoj crkvi, a samo neki slucaj za psihijatriju fantazira o bitkama starih Egipcana i paradira Tutankamonovom zastavom kroz Kairo.
-
Anes25
#167 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Mene licno kao osobu i 70% mladih Bosnjaka iz vecih Bosanskih gradova kao i dijasporu na prvom mjestu odredjuju evropske norme i vrijednosti. Po Islamu zena je recimo obavezna da se pokrije a moja Bosnjacka familija iz Sarajeva to smatra primitivizmom (iako neki to nece naravno javno reci pred svakim). Tako na to gleda vecina Bosnjaka.PoTepsije wrote:
Treba pricati o historiji Bosne, treba je istrazivati, treba obnavljati bosanske kule i utvrde, zato sto to to gradi svijest o nasoj ukorijenjenosti u zemlju Bosnu. Ali shvati da to samo na taj nacin odredjuje moju licnost, jer to mogu biti prvenstveno islam i osjecaj pripadnosti ovoj zemlji kao temelj, a kasnije su to socijalizam, liberalizam ili nesto desnije.
Po Islamu je "spolni odnos prije braka" smrtni grijeh i to se ponavlja u kuranu oko 40. puta. A po normama i vrijednostima 90% Bosnjaka je to najnormalnija stvar. Ko nije imao "sex prije braka" od vas? Kur'an je jasan sta ce se desiti sa ljudima koji su to imali: gorijet ce u paklu.
Po kuranu muz ima pravo udariti svoju zenu. Po normama i vrijednostima Bosnjacko- evropskim to spada u primitivizam i zakonom je zabranjeno. A probati objasniti prosjecnom Bosnjaku da po Islamu ima covijek pravo udariti svoju zenu ako ga ona "dva puta odbije u krevetu" ce se zavrsiti ili svadjom ili ce doticni Bosnjak reci da "taj prevod kurana nije tacan."
Po kuranu je nacija podredjena Islamu dok ce u buducnosti mladi Bosnjaci- nacionalisti smatrati Islam podredjen Bosnjastvu ili u najboljem slucaju ce osjecati da je Bosnjastvo i Islam jednako vazno kao sto to osjecaju Turci. Isto kao sto to smatraju stanovnici Istambula, Tirane itd.
Znaci mene kao licnost odredjuje Islam u tom smislu da se "bojim Boga" i da je vjerujem u Boga. Ta "Bogo-bojasnost" me sprijecava u tome da radim "tek tako sve sto bi radio da se ne bojim Boga". Ali pricati o tome da mene ili vecinu Bosnjaka odredjuje Islamska (= arapska) kultura je idiotizam i velika laz. Moje rodice i rodjaci su Bosnjaci muslimani pa zive klasicno evropski zivot bas kao i ja i moji roditelji pa iako su prezivljeli i rat i sve. Taj zivot ce zivijeti i moja djeca i djeca njihove djece. Pitanje je samo dali cemo mi svojoj djeci dodati jos i elemenat "nacionalne svijesti" ili ce zivijeti bez toga? Jer ako moje rodice i rodjake nisu mogle 3 milijune Karadzicevih granata mogle pretvoriti da se "Asmiliraju/ povrate" u Otomansku/ Arapsku kulturu; to se sigurno ni u buducnosti nece desiti.
Egipcani nisu u evropi. Egipcani su Arapi i njihova Islamska kultura (= arapska kultura) je njihova vlastita kultura kojojom su oni uvijek zivijeli. Tom kulturom ne zive ni Turci ni Albanci. Nama je Islamska kultura "dzezva, kahva, rahat lokum itd". Ali za prosjecnog Egipcana je ta kultura znaci svakodnevni nacin zivota koji odredjuje odnos "muz- zena"; "rodjak- rodica"; "brat- sestra"; "majka-dijete" i sve ostale norme i vrijednosti!Na kraju krajeva, vise me kao osobu odredjuje vladavina Tite nego Tvrtka. Identitet zemlje i drzave se nikako ne mora 100% poklapati sa identitetom ljudi. Egipat je vjerovatno cuveniji po piramidama nego po dzamijama, pa je i dalje vecina Egipcana prvenstveno gradi identitet na islamu, odnosno pripadnosti Koptskoj crkvi, a samo neki slucaj za psihijatriju fantazira o bitkama starih Egipcana i paradira Tutankamonovom zastavom kroz Kairo.
Ja sam bio u Egiptu. U Egiptu skoro sve zene hodaju pokrivene. U Sarajevu skoro sve zene hodaju ne pokrivene. Egipcanin razmisljao kao prosjecni Arap. Bosnjak razmislja manje ili vise kao prosjecni evropljanin. Egipcani kao i svi drugi narodi arapski zive bez narodnih preporoda. Pojam nacije je kod njih nepoznata. Oni su Egipcani zato sto zive u Egiptu i nista vise. Stare Egipcane oni ne smatraju istim narodom vec drugim narodom. Stari Egipcani nisu bili Arapi a danasnji egipcani su arapi.
Stari Bosnjaci su bili slaveni; pricali su istim jezikom kao i mi. Kada su dosli Turci stari Bosnjaci su napustili ucenje "Crkve Bosanske" i primili su Islam. Prvo je na Islam presla vlastela i kraljevska loza. Radi se o oko 20.000 ljudi iz Vlastele koji su prihvatili Islam. To je znaci nasa krv koja tece kroz mnoge danasnje Bosnjake muslimane koji su sluzili Bosanske kraljeve i druge oceve Bosnjastva.
Zbog toga je usporedba sa Egiptom krajnje neozbiljna. Mozemo se samo usporediti sa Turskom ili Albanijom. Mada smo mi liberalniji i od Turaka i Albanaca te je za ocekivati da ce se Mladi Bosnjaci biti jaci protogonisti Bosnjastva.
Last edited by Anes25 on 12/09/2011 13:16, edited 5 times in total.
- BiH-x
#168 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Mogu tebi postavljati isto pitanje. Odkud tebe/vas na ovoj temi ako patriotizam smatrate supljakommasinovodja wrote:
-
masinovodja
#169 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
BiH-x wrote:Mogu tebi postavljati isto pitanje. Odkud tebe/vas na ovoj temi ako patriotizam smatrate supljakommasinovodja wrote:
a dje ja to negiram patriotizam, odnosno dje ga ja smatram supljakom?BiH-x wrote:Mogu tebi postavljati isto pitanje. Odkud tebe/vas na ovoj temi ako patriotizam smatrate supljakommasinovodja wrote:
molim te navedi...
cak sta vise smatram da je neophodan ko malo vode na dlanu, jest da mi je vjera ( islam ) na prvom mjestu, ali me to ne cini nista manjim patriotom nego nekoga ko se smatra ateistom ili pripadnikom bilo koje druge vjere...
- PoTepsije
#170 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Supljakom smatramo tezu da nismo patriote, ako nam kraljica Katarina nije bas neki faktor u zivotu.BiH-x wrote:Mogu tebi postavljati isto pitanje. Odkud tebe/vas na ovoj temi ako patriotizam smatrate supljakommasinovodja wrote:
@Anes
Ko ovdje prica o europskim vrijednostima i koliko je islam kompatibilan sa istima? Trabunjas bez veze. Europska vrijednost je da zena nosi hidzab ako hoce, a da ne nosi ako nece. Da *ebes ako hoces, a i da se cuvas za brak ako hoces. Ja, Boga mi, na tvome mjestu nebi isao na dzumu, niti bi se smatrao muslimanom ako smatram da je ista iz Kur'ana zaostala glupost, a kamo li da imam ovakvo misljenje o "svojoj" vjeri.
Ova prica je zivi primjer onoga o cemu pricam, Hrvatima ne treba glupo filozofiranje o Hrvatstvu i katolicanstvu, kao sto Srbima ne treba o Srbovanju i pravoslavlju. Samo mi ovako kompleksaski vazemo svaki aspekt zivota i dokazujemo sami sebi koliki smo slabasni ili nikakvi muslimani, da bi onda sve skupa bolje ukomponirali u svoju polovicnu i neispravnu sliku europskog liberalnog drustva. Mi moramo svima dokazivati svoju predislamsku krscansku kulturu i svoj islam light 0,02 m.m., ali ne zbog drugih, nego zbog svojih kompleksa i osjecaja manje vrijednosti.
Dzemila bona, ima li jos ista u kasikama? Hoces li mi kad vec spominjes dijasporu pojasniti, koji su Bosnjaci u dijaspori sacuvali svoj identitet, oni koji su organizirani po dzematima, ili oni koji vjeru dozivljavaju kao nesto sporedno? Zaviri samo preko granice u Hr. ili Sr..dok ce u buducnosti mladi Bosnjaci- nacionalisti smatrati Islam podredjen Bosnjastvu ili u najboljem slucaju ce osjecati da je Bosnjastvo i Islam jednako vazno kao sto to osjecaju Turci. Isto kao sto to smatraju stanovnici Istambula, Tirane itd.
Ja mislim da ce se mladi Bosnjaci puno lezernije i sa manje kompleksa prihvatiti to sto jesu i posvetiti se normalnom zivotu.
-
Anes25
#171 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Evropske norme i vrijednosti su sastavni dio Bosnjackih normi i vrijednosti. Islam kod Bosnjaka je vjera a ne kultura. U Bosnjackom narodu Islamska kultura nije prisutna da odredjuje norme i vrijednosti dok Arapi i Egipcani zive po Islamskoj kulturi. Znaci vjera i kultura su dvije razlicite stvari.PoTepsije wrote:
@Anes
Ko ovdje prica o europskim vrijednostima i koliko je islam kompatibilan sa istima? Trabunjas bez veze. Europska vrijednost je da zena nosi hidzab ako hoce, a da ne nosi ako nece. Da *ebes ako hoces, a i da se cuvas za brak ako hoces. Ja, Boga mi, na tvome mjestu nebi isao na dzumu, niti bi se smatrao muslimanom ako smatram da je ista iz Kur'ana zaostala glupost, a kamo li da imam ovakvo misljenje o "svojoj" vjeri.
Arapima je poprilicno normalno, i onim najskolovanijim, da se rodjak i rodica udaju/ zene. Nama je to najzesci primitivizam. Zasto je arapsima to normalno? Zato sto je i Muhamed a.s. to radio sa svojom rodicom. Dali su onda Bosnjaci Islamo-mrsci ako smatraju pritivizam ono sto Arapi smatraju normalnim? Apsolutno ne!
Mi smo muslimani jer vjerujemo da je Muhamed a.s. zadnji Boziji poslanik a da Isus nije Boziji sin vec jedan od poslanika. Mi nismo muslimani zato sto bastinimo arapsku kulturu. Onaj Bosnjak koji kaze da bastinimo arapsku kulturu ili je nepismen ili svjesno laze. To nema veze sa kompleksima vec sa istinom. Znaci kod nas je prisutna Islamska vjera ali ne i Arpaska / Islamska kultura.
Imam tetku koja uvijek prica o Islamu. Uvijek prica kako je "Islam i nasa Islamska kultura najnaprednija". Uvijek ali uvijek su joj puna usta Islama. Ali kada sam je pitao:"Zato ne klanjas?" Odgovorila mi je:"Da ja tamo sjednem i da klanjam; nepada mi ni na kraj pameti; ja vjerujem srcem." Sto je totalna glupost jer po Islamskoj vjeri je obavljanje molitve jedno od 3 stubova Islama. Ista tetka; kada sam bio sa njom u autu i kada je iz auta vidijela pokrivenu zenu je rekla:"Vidi k.rve sto je se pokrila za pare." A po Islamskoj kulturi (a i vjeri) je pokrivanje obaveza! Moja tetka znaci ne praktikuje Islam niti ga postuje (iako misli da ga postuje jer smao prica o Islamu; sihrama i slicnim stvarima) a uz to ne bastini naravno ni arapsku kulturu jer se oblaci kao i svi ostali Bosanci i evropljani i jos uz. A uz to nema pojma ni o Bosnjastvu.
Dobro sada ova tetka nema vise od osnovne skole pa mozda nije dobar primjer. Moji roditelji koji su fax-obrazovani- s anjima se vec moze pricati. Siguran sam da ima Bosnjaka koji praktiziraju Islam a koji su uz to i dobri Bosnjaci. Ali isto tako; osim Vehabija, selefija; u BiH ne postoje ljudi koji bastine Islamsku/ Arapsku kulturu.
Hrvati; Srbi; Madjari; Turci; Albanci, Nizozemci, Englezi; su dozivljeli narodne preporode u 19. ili pocetkom 20. vijeka. To znaci da nemozes sresti Albanca ili Turcina; Engleza koji ce misliti zlo o drugom Albancu ili Turcinu ili Englezu zato sto nosi Tursko ili Albansko ili Englesko ime. Za Albanca i Turcina je najnormalnija stvar da oni praktiziraju Islamsku vjeru a da su uz to i Albanci ili Turci i da se sa tim identifikuju. Oni se odgajaju od malih nogu sa tim. Svaki skolski cas u Turskoj pocinje sa zakletvom u kojoj djeca u roku od 3 minute moraju ponoviti vjernost Turskom rodu; naciji; Ataturku i drzavi.:"O veliki Ataturke". To je za njih znaci vec sve uradjeno i uhodan je sistem a za njih su to uradili "Mladi Turci" prije 100 godina!Ova prica je zivi primjer onoga o cemu pricam, Hrvatima ne treba glupo filozofiranje o Hrvatstvu i katolicanstvu, kao sto Srbima ne treba o Srbovanju i pravoslavlju. Samo mi ovako kompleksaski vazemo svaki aspekt zivota i dokazujemo sami sebi koliki smo slabasni ili nikakvi muslimani, da bi onda sve skupa bolje ukomponirali u svoju polovicnu i neispravnu sliku europskog liberalnog drustva. Mi moramo svima dokazivati svoju predislamsku krscansku kulturu i svoj islam light 0,02 m.m., ali ne zbog drugih, nego zbog svojih kompleksa i osjecaja manje vrijednosti.
U BiH je stvar takva da nema ni vjere ni nacije jer Bosnjaci su mnogo manji vjernici od Turaka a narodni preporod je tek u pocetnoj fazi. Prosjecni Bosnjak koji je otisao u Tursku je morao promjeniti svoje "Slavensko prezime" u "Tursko prezime". Njemu to nije bilo tesko jer mu Bosnjastvo nije nista znacilo. Ja se iskreno nadam da ce nam Bosnjastvo biti jedno od svetijih stvari za jednu ili dvije generacije. Te se nadam da ce djeca iz Zenice (Bosnjaci muslimani) ici na Bobovac da ga cuvaju a ne da ga ispisvaju ruznim rijecima grefetijom jer ih roditelji uce da je "sokacko". Uz to im nista nece sprijcavati da budu muslimani i da praktiziraju Islamsku vjeru.
- PoTepsije
#172 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Anese, Bosnjaci koji prakticiraju islam su najprivrzeniji Bosnjackoj naciji. Pustite ih na miru. Ne raspravlja mi se o tebi i tvojoj tetki.
-
Anes25
#173 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Pa ja praktiziram Islam. To za mene znaci da obavljam jednom sedmicno molitvu. Ali bi bilo ludo od mene ocekivati da prihvatim Arapske norme i vrijednosti ili da gledam na naciju kroz jednu Arapsku perpektivu. Bosnjaci koji to rade to rade prvenstveno radi zadnjeg rata i jer je to bilo u modi po SDA. To je znacilo da si trebao biti "dobar musliman" za publiku da bi mogao ici naprijed u karijeri; dobiti stanove; i brzu lovu; poziciji u SDA. Sada kada je SDA srusen stvari ce se naravno mijenjati.PoTepsije wrote:Anese, Bosnjaci koji prakticiraju islam su najprivrzeniji Bosnjackoj naciji. Pustite ih na miru. Ne raspravlja mi se o tebi i tvojoj tetki.
- PoTepsije
#174 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
Hoce li te zacuditi da sam ja SDP-ovac? I to oduvijek... Kao sto sam bes vakat musliman sa pokrivenom hanumom. SDP-ovac koji se naravno ne slaze sa svime sta ta stranka nudi, ali to je manje bitno. Fakat je da imas krivo poimanje islama i islamskog odnosa sa nacijom, ali ni to nije tema ovdje. Idem po mlijeko, lijep pozdrav!
-
Anes25
#175 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće
@ SDP- ovac
Meni je brat svaki Bosnjak pa bio on SDP-ovac ili SDA- ovac sa pokrivenom ili ne pokrivenom hanumom. Pa cak i oni koji su bili dobri muslimani pa dobili 3 stana zbog toga. Samo se nadam da ces vemenom postati, pored toga sto si dobar SDP-ovac i musliman jos i dobar Bosnac/ Bosnjak te poceti uciti Bosnjacku historiju i zivijeti prema istoj. Mozda onda shvatis zasto je sramota stavljati Turski fes u svoj avartar kada sretnes ovu izjavu Huseina Gradascevica Beglerbegu:
Pozz
Meni je brat svaki Bosnjak pa bio on SDP-ovac ili SDA- ovac sa pokrivenom ili ne pokrivenom hanumom. Pa cak i oni koji su bili dobri muslimani pa dobili 3 stana zbog toga. Samo se nadam da ces vemenom postati, pored toga sto si dobar SDP-ovac i musliman jos i dobar Bosnac/ Bosnjak te poceti uciti Bosnjacku historiju i zivijeti prema istoj. Mozda onda shvatis zasto je sramota stavljati Turski fes u svoj avartar kada sretnes ovu izjavu Huseina Gradascevica Beglerbegu:
" Zasto da nosimo Turske fesove; sta smeta nasim Bosanskim kapama?"
Pozz