AMERIKA

Locked
sanaman

#151 Re: AMERIKA

Post by sanaman »

Da ne zachatavomo temu bezze :) Znas li koliko je bilo radno sposobnih muskaraca na privremenom radu u inostranstvu? I sve to sto si nabrojao, neko je morao platiti. Sta mislis koliko bi duglo moglo tako biti da se nije zaratilo? Al definitvno pogresan pdf :D
irvinx1

#152 Re: AMERIKA

Post by irvinx1 »

Nije li Tito bio mason?

Bio je i rado vidjen gost na zapadu :D Jedini diktator kome se na sahrani skupila onakva plejada gostiju. E, to je trebalo postici...

Jebo GDP, ne kazu stariji djaba "bilo je bolje"... Tito je napravio gresku sto se uopste upustao u proces ujedinjenja balkanskih plemena koji je svoj epilog imao u bratoubilackom ratu...
Jugoslavija je 1990. bila malo zaduzena zemlja, a danasnji spoljni dug zemalja nastalih disolucijom porastao je za 200 puta.

A Onda su dosle devedesete
tuzne i nesretne, fobicne
u udzbenike i u citanke
usle su bitange obicne

Kasno je da se panici
dali smo sansu
da se ludilo ozvanici
a sad smo prosto zgranuti

Mi smo bar imali neke veze
s' planetom i sa ljudima
znalo se ko togu nosi
a ko cvetic u kosi, o, blago ludima

Danas se laz odvazila
a zadnja bagra kroji moral
pa je OK koral
dignut oko nas

Na dugorocnom planu disolucija ce mozda imati efekta, mozda ce nekad i biti bolje... Ali sirovi kapitalizam u kome se nalazimo traje dugo, dugo, predugo... Koliko su devedesete i post-devedesete oduzeli mladosti...
Volio bi da pitam Jocu Jovanovica i Lazara Stojanovica da li im je bio gori "Plasticni Isus", ili pak sirovi kapitalizam u kojem zive...
Tragajuci za slobodom izraza, najmanje su dobili slobode...

A Juga je bila najslobodnija diktatura... Slobodnija od nekih "demokratskih" i "liberalnih" drzava.
Korisničkoime

#153 Re: AMERIKA

Post by Korisničkoime »

mepac wrote:evo jos nesto sto mi se bas zgadilo prije par dana gledam film SUPER 8 kao eto grad u americi i izvrno se voz iz kojeg je pobjega americki zarobljenik vanzemaljac i sad je poceo praviti hao po gradu i bas kad se zakuhalo ono gori sve okolo
izljece zena iz kuce i vristi jesu nas to rusi napali... mislim stvarno dno dna...mislim ipak je sad 2011 godina a da ne pricam filmova i filmova prije sranja sa arapskim svjetom kolko su napravili i onda ocekuju da ih isti ti postuju...cisti dokat kolko sire mrznju ...
Mislim da nisi baš skontao film. Radnja filma se odvija 1979 godine, godina u kojoj još uvijek vlada hladni rat i godina nadolazećih promjena u Rusiji kad su svi bili u bojazni ko će naslijediti bivši režim koji je imao i ima dovoljno nuklearnih bojevih glava da uništi cijeli svijet. Tako ono džabe ti se zgadilo, barem taj film.
mepac

#154 Re: AMERIKA

Post by mepac »

Slažem se, šta predlažeš?[/quote][/quote]

pa nabiti monetarni sistem u guzicu i zamjeniti ga resursnim....
povuci sve vojnike svojim kucama...
ulagati vise u zdravstvo(platiti bolesnima ljecenje) nego u vojnu industriju
i naj vaznije vise cjeniti ljudski rad,trud i zivot...
Baudelaire

#155 Re: AMERIKA

Post by Baudelaire »

mepac wrote:Slažem se, šta predlažeš?
[/quote]

i naj vaznije vise cjeniti ljudski rad,trud i zivot...[/quote]

Predaleko se s kapitalizmom otišlo. Bilo kakav pokušaj radikalne promjene može samo stanje drastično pogoršati u Americi, a ako ga pogorša u Americi, pogoršat će ga i u cijelom svijetu. Jednostavno, svaka ta industrija, i vojna koju spominješ, hrani jako puno usta, tako da bi bilo kakav pokušaj drastičnih promjena napravio haos.
madner

#156 Re: AMERIKA

Post by madner »

Optimus Prime wrote:
madner wrote:
Optimus Prime wrote:Ne bih se slozio. Vise bi rekao da se radi o podanickom mentalitetu.

Realno gledano, Juga je bila jedna od siromasnijih drzava u Evropi. Ja sam siguran da je poslije ww2 doslo do raspada Jugoslavije i da su komunisti protjerani sa vlasti, da bi se ta demokratska BiH ( u bilo kom obliku) u okviru zapadnog bloka mnogo brze razvijala. Siguran sam da bi danas imali bar zivotni standard Portugala, koji prije ww2 otprilike na istom levelu ko Juga.
Juga je od 1920 bila jedna od siromasnijih Evropskih drzava. Budzet su krpili Francuzi, jer se ocekivao rat sa Italijom (mala ententa) sa oko 30%.
Isto tako je najveci period rasta bio u 70im, tako da je upitna ta teorija. Vidi pod Portugal.
Da, ali je Juga docekala tranziciju vise od dva puta manjim GDP po stanovniku od Portugala ili recimo od Grcke, i tri puta od Irske A i ono sto je bilo tu stajalo je na klimavim nogama. Poslije pada ekonomske aktivnosti pri tranziciji se taj jaz dodatno produbio. Mada je nezahvalno uporedjivati zbog rata. Ali i bez rata Jugoslovenski GDP bi pao za minimum nekih 20% zbog nekonkurentnosti privrede koju zahvaljujemo bivsem sistemu.

Uostalom uporedi regiju Trsta koju su dobili Italijani, i Istru. Otprilike ista pocetna pozicija 1946. 35 godina poslije vise nego duplo veci GDP per capita.
Ja ti primjera, predpostavljam da uzimas srednje vrijednosti za Italiju i Jugoslaviju? Pogledaj koliki je bio GDP po osobi u Istri, Sloveniji ili Hrvatskoj.

Yugoslavija je od 1980 do 1990 kontraktirala, pogledaj te razlike prije Reaganove direktive.
Korisničkoime

#157 Re: AMERIKA

Post by Korisničkoime »

Ne znam al ovdje ima slabo realnosti. Amerika je ili skroz super ili skroz sranje, to malo naivno gledanje stvari. Budimo realni i tu zemlju kao i sve druge vode obični ljudi koji su skloni i dobrim i lošim stvarima i greškama i ispravnim postupcima. Mepac traži očigledno neko savršenstvo od SAD, ok ali onda moraš prema svima postavit iste standarde rezultat toga je da nijedna država u svijetu ne valja.
Ide se iz krajnosti u krajnost, kao Iran fina država pravo slobodarska a prije 2-3 godine nakon namještene pobjede Ahmedinedžada ugušili proteste u krvi nekoliko stotina svojih građana. Instalirali Vijeće čuvara revolucije (koje se sastoji od mislim 13 vjerskih učenjaka) koji s izborne liste bez ikakvog postupka mogu po svom nahođenju da izbrišu svakog pojedinca i partiju jer shodno njihovom tumačenju ne gaje tekovine revolucije. Poređenja radi šta mislite da naš reis odlučuje ko se od Bošnjaka smije kandidirati a ko ne. Ne ugrožavaju nikoga mislim da bi i Izrael ali i Saudijska Arabija, Katar i Emirati bili drugačijeg mišljenja. Ne miješaju se u tuđe stvari, glavnu riječ i Iraku poslije pada Sadama vodi upravo Iran (uz SAD) kao kontra strana Amerikancima i to u ulozi tobožnjeg zaštitnika šiita pri čemu je jasan cilj izvoz Iranske revolucije (ustrojstva države) u Irak, pri čemu ni njihovo vlastito stanovništvo izgleda ne želi više takav ustroj.
S druge strane kao SAD upale u Irak radi oslobađanja iračkog naroda od Sadama Huseina - malo sutra. Radi se o čistom interesu da se osiguraju Iračke rezerve nafte za svoje tržište, nafte koje je u svijetu sve manje. Da se nafta krade jednostavno nije tačno Amerikanci istu plaćaju ali bilo bi veliko pitanje da li bi tu istu naftu uopšte mogli kupiti bez invazije na Irak. Usput bolje je da nema Sadama.
Na kraju ipak mislim da SAD donose više dobra nego zla al je mislim realno reći da donose oboje
harač

#158 Re: AMERIKA

Post by harač »

dobri su mi ovi isfrustrirani sa "predlozima" o izbavljenju Amerike iz moralnog zla :D
fatamorgana

#159 Re: AMERIKA

Post by fatamorgana »

"mepac"

i naj vaznije vise cjeniti ljudski rad,trud i zivot...
Potpisujem, :thumbup:
fatamorgana

#160 Re: AMERIKA

Post by fatamorgana »

Korisničkoime wrote:Ne znam al ovdje ima slabo realnosti. Amerika je ili skroz super ili skroz sranje, to malo naivno gledanje stvari. Budimo realni i tu zemlju kao i sve druge vode obični ljudi koji su skloni i dobrim i lošim stvarima i greškama i ispravnim postupcima. Mepac traži očigledno neko savršenstvo od SAD, ok ali onda moraš prema svima postavit iste standarde rezultat toga je da nijedna država u svijetu ne valja.
Ide se iz krajnosti u krajnost, kao Iran fina država pravo slobodarska a prije 2-3 godine nakon namještene pobjede Ahmedinedžada ugušili proteste u krvi nekoliko stotina svojih građana. Instalirali Vijeće čuvara revolucije (koje se sastoji od mislim 13 vjerskih učenjaka) koji s izborne liste bez ikakvog postupka mogu po svom nahođenju da izbrišu svakog pojedinca i partiju jer shodno njihovom tumačenju ne gaje tekovine revolucije. Poređenja radi šta mislite da naš reis odlučuje ko se od Bošnjaka smije kandidirati a ko ne. Ne ugrožavaju nikoga mislim da bi i Izrael ali i Saudijska Arabija, Katar i Emirati bili drugačijeg mišljenja. Ne miješaju se u tuđe stvari, glavnu riječ i Iraku poslije pada Sadama vodi upravo Iran (uz SAD) kao kontra strana Amerikancima i to u ulozi tobožnjeg zaštitnika šiita pri čemu je jasan cilj izvoz Iranske revolucije (ustrojstva države) u Irak, pri čemu ni njihovo vlastito stanovništvo izgleda ne želi više takav ustroj.
S druge strane kao SAD upale u Irak radi oslobađanja iračkog naroda od Sadama Huseina - malo sutra. Radi se o čistom interesu da se osiguraju Iračke rezerve nafte za svoje tržište, nafte koje je u svijetu sve manje. Da se nafta krade jednostavno nije tačno Amerikanci istu plaćaju ali bilo bi veliko pitanje da li bi tu istu naftu uopšte mogli kupiti bez invazije na Irak. Usput bolje je da nema Sadama.
Na kraju ipak mislim da SAD donose više dobra nego zla al je mislim realno reći da donose oboje
Vrlo realno, :thumbup:
Optimus Prime

#161 Re: AMERIKA

Post by Optimus Prime »

madner wrote: Ja ti primjera, predpostavljam da uzimas srednje vrijednosti za Italiju i Jugoslaviju? Pogledaj koliki je bio GDP po osobi u Istri, Sloveniji ili Hrvatskoj.

Yugoslavija je od 1980 do 1990 kontraktirala, pogledaj te razlike prije Reaganove direktive.
Izvinjavam se na off-topicarenju, ali ovo je moj zadnji post o Titu na ovoj temi :sax:

Ne naprotiv, uzeo sam u obzir da je Istarski GDP per capita negdje 60% iznad jugoslovenskog prosjeka.

Za regiju Trst ne znam ali ako uzmemo regiju Friuli-Venezia Giulia ona danas ima oko 30000 eura po stanovniku.
http://en.wikipedia.org/wiki/Friuli-Venezia_Giulia

dok Istra samo nekih 12 500 Eura
http://hr.wikipedia.org/wiki/Gospodarst ... Eupanijama

Jos ako uzmes u obzir da su razliku smanjili zadnijh godina doces do zakljucka kako je eficijentna bila Titina ekonomija

Cujemo se za par sedmica kad se vratim iz Banovica. :D
USAblues

#162 Re: AMERIKA

Post by USAblues »

:) :wink:

Porediti The USA sa nekim imperijama iz proslosti, ( kao sto pojedinci cine) oprostite, je vaN svake pameti!! :shock: :roll: Samo znam jedno, The Unated State Of America nije neprijatelj B&H!! :wink: Jednostavno, Tako Je!
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#163 Re: AMERIKA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

fatamorgana wrote:
"Ima Bosne_Bice Bosne"
Oh, i da ne zaboravim najvaznije:

Mozes sve da kritikujes osim Izraela jer si odmah anti-semit. :sad: :oops: :lol:
Ja mogu i da razumijem antisemitizam Palestinaca, jer se oni svakodnevno natežu sa izraelom već
trideset godina ali ne razumijem antisemitizam prosječnog i naopako indoktriniranog Bošnje koji sa
Izraelom "nit' je luk jeo, nit luk miriso"
Ova tema je, čini mi se i otvorena, da bi se na hinjaka podržavao i raspirivao antisemitizam, a pod
okriljem navodne teme o AMERICI kao saveznici ciJonizma.

Ni sam ne podržavam meričku ni izraelsku politiku ali isto tako ni Hamase, talibane niti Pakistance
koji redovno bacaju stotine kilograma eksploziva na džamije u kojima se mole njihova vlastita braća,
muslimani!

Za svo zlo u svijetu su krivi Amerika i Izrael? ..... ma daj, :roll:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Pa jesi li ti skontao o cemu ja pricam? 95% amerikanaca ne zna da su i arapi semiti, kao uostalom sto ne zna i nas svijet. Nazvati nekoga anti-semitom sto kritikuje Izrael je ono "nidje veze". Svaka opravdana i dobronamjerna kritika je uvjek dobrodosla. Izrael ne moze biti izuzetak, pa oko bas hoces, ni za tog tvog bosnju. Kontas. 8-)
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#164 Re: AMERIKA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Nista iznenadjujuce.

I prije ovih sedam drzava su imali planove za neke(srednja amerika,indokina), a i poslije ovih ce.

Rat je za amere "tekuca voda". :sad:
Univerzim-BL

#165 Re: AMERIKA

Post by Univerzim-BL »

Eh da je bogdo srece pa da ovako Ameri o nama pricaju ma gdje bi nam bio kraj....

Mene samo jedna stvar cudi! pojedinci pljuju sve i svasta za svakoga oko sebe i po svijetu dok u njihovoj rodjenoj zemlji mozes naci sve vrste Olosa,Bagre,Dzabalebarosa,Propalica i to sve u Vladi i Presjednistvu.

Sta bilo da bilo niko od vas Ameriku nece promjeniti niti ce ona vas da cita po forumima....
Sto se tice Amerike mrzili je ili ne mrzili,pljuvali je ili ne pljuvali ja znam sigurno da bi ovog trenutka da moze 70% mladezi iz EXYU nahrlilo bi drage volje u USA a takodje i ostala mladez iz drugih drzava Evrope.bliskog istoka i ostalih kontinenata i drzava.
Nemoj da se lazemo,a za njihovu politiku nebih da raspravljam jer sam jos zut oko kljuna da bih ja njih mogao da analiziram.
Lijep Pozdrav Svima
doboj

#166 Re: AMERIKA

Post by doboj »

Ja ne znam da li ovi koji pisu o Americi i americkom zdravstvu i zive u Americi,ali na neke stvari samo se mogu nasmijati.Amerika je u zdravstvu i inovacijama daleko ispred ostalih zemalja.
Zdravstveno se placa i to dobro ,ali koliko para ,toliko i muzike.Ja za porodicno placam 320 dolara mjesecno.
Primjeri: zena se porodila prosle godine,bila u bolnici cetiri dana,ukupan racun 6400 dolara ,ja platio 190.Ima vise vrsta osiguranja,sve zavisi koliko hoces da platis.Ali su doktori profesionalni,ljubazni ,cisti.Bolnice moderne ,ciste ,klimatizirane,nema pusenja na 30 metara do bolnice .Nema ispijanja kafa po kancelarijama ,dok pacijenti cekaju.
Nema koverti ,cokolada i flasa viskija da te doktor "bolje " pregleda .
simpozijum delirijum

#167 Re: AMERIKA

Post by simpozijum delirijum »

Univerzim-BL wrote:Eh da je bogdo srece pa da ovako Ameri o nama pricaju ma gdje bi nam bio kraj....

Mene samo jedna stvar cudi! pojedinci pljuju sve i svasta za svakoga oko sebe i po svijetu dok u njihovoj rodjenoj zemlji mozes naci sve vrste Olosa,Bagre,Dzabalebarosa,Propalica i to sve u Vladi i Presjednistvu.

Sta bilo da bilo niko od vas Ameriku nece promjeniti niti ce ona vas da cita po forumima....
Sto se tice Amerike mrzili je ili ne mrzili,pljuvali je ili ne pljuvali ja znam sigurno da bi ovog trenutka da moze 70% mladezi iz EXYU nahrlilo bi drage volje u USA a takodje i ostala mladez iz drugih drzava Evrope.bliskog istoka i ostalih kontinenata i drzava.
Nemoj da se lazemo,a za njihovu politiku nebih da raspravljam jer sam jos zut oko kljuna da bih ja njih mogao da analiziram.
Lijep Pozdrav Svima
zao mi je care , , da upozorim usijane glave ,...

Americki san ne postoji , ( osim ako nisi narko diler , poput Mexica i dilas kokain i gandzu ) ako mislite hiljade dolara zaraditi :lol:
ja znam oko deset ljudi iz BiH koji su se vratili , Amerika je kriza ,. trenutno , kraj ..
Amerika nije video i hip-hop i video spotovi i Holivud i CNN ..
Amerika je divna zemlja takodjer ,..
ali ne budite djeca
zivot je surov, pravo surov, u USA
ja sam 6 godina ovdje i ne pricam suplje
pemanapemani

#168 Re: AMERIKA

Post by pemanapemani »

simpozijum delirijum wrote:
Univerzim-BL wrote:Eh da je bogdo srece pa da ovako Ameri o nama pricaju ma gdje bi nam bio kraj....

Lijep Pozdrav Svima

Americki san ne postoji , ( osim ako nisi narko diler , poput Mexica i dilas kokain i gandzu ) ako mislite hiljade dolara zaraditi :lol:
ja znam oko deset ljudi iz BiH koji su se vratili , Amerika je kriza ,. trenutno , kraj ..
ali ne budite djeca
Što se ti ne vratiš, ako je već tako grozno i ako je Amerika kriza? Ne znam, ne bih imao srca na svakoj temi govoriti loše o zemlji koja mi je pružila gostoprimstvo.
zonbirile

#169 Re: AMERIKA

Post by zonbirile »

doboj wrote:Ja ne znam da li ovi koji pisu o Americi i americkom zdravstvu i zive u Americi,ali na neke stvari samo se mogu nasmijati.Amerika je u zdravstvu i inovacijama daleko ispred ostalih zemalja.
Zdravstveno se placa i to dobro ,ali koliko para ,toliko i muzike.Ja za porodicno placam 320 dolara mjesecno.
Primjeri: zena se porodila prosle godine,bila u bolnici cetiri dana,ukupan racun 6400 dolara ,ja platio 190.Ima vise vrsta osiguranja,sve zavisi koliko hoces da platis.Ali su doktori profesionalni,ljubazni ,cisti.Bolnice moderne ,ciste ,klimatizirane,nema pusenja na 30 metara do bolnice .Nema ispijanja kafa po kancelarijama ,dok pacijenti cekaju.
-------------------------------
pogledaj Moor-ov film na tu temu i zaplači
simpozijum delirijum

#170 Re: AMERIKA

Post by simpozijum delirijum »

pemanapemani wrote:
simpozijum delirijum wrote:

Lijep Pozdrav Svima

ali ne budite djeca
Što se ti ne vratiš, ako je već tako grozno i ako je Amerika kriza? Ne znam, ne bih imao srca na svakoj temi govoriti loše o zemlji koja mi je pružila gostoprimstvo.
e moj care , da je opstala Titina Jugoslavia i da rata nije bilo ?
ja bih samo turista bio u USA , da vidim kako ljudi i tamo zive ..da vidim Diznilend i Miki Mausa ..
rastjerase nas kao roblje ,
niko ti neda gostoprimstvo, vec se moras dokazati zestoko da opstanes i svaki dinar , pfening , cent moras dokazati ..
kontas care !?
masinovodja

#171 Re: AMERIKA

Post by masinovodja »

bivsi predsjednicki kandidat patrick buchhanan je izjavio:"kongres USA je teritorija pod izraelskom okupacijom"....dovoljna izjava da bude bivsi kandidat...
Arc_Angel

#172 Re: AMERIKA

Post by Arc_Angel »

Mene je uvijek fasciniralo kako su pojedinci ovdje uvijek tako revnosni i brzi kad treba blatiti nekog drugog, i kada treba na nekog drugogo upirati prstom za vlastitu nesposobnost, jer ipak mi ovdje u Bosni znamo najbolje kako i sta neko treba da radi u svijetu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#173 Re: AMERIKA

Post by Truba »

mi u bosni ne živimo bolje na račun somalijaca i azijata

niti štampamo marke pa ih plasiramo u treće zemlje a za to dobivamo sirovine

jesmo malo polijeni i volimo kukati i mislimo da smo najpametniji ali oni za koje sam ja glasao nisu sijali smrt po drugim kontinentima
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#174 Re: AMERIKA

Post by Truba »

doboj wrote:Ja ne znam da li ovi koji pisu o Americi i americkom zdravstvu i zive u Americi,ali na neke stvari samo se mogu nasmijati.Amerika je u zdravstvu i inovacijama daleko ispred ostalih zemalja.
za to je neko platio glavom na drugom dijelu planete :)
Goblin

#175 Re: AMERIKA

Post by Goblin »

Black swan wrote:mi u bosni ne živimo bolje na račun somalijaca i azijata

niti štampamo marke pa ih plasiramo u treće zemlje a za to dobivamo sirovine

jesmo malo polijeni i volimo kukati i mislimo da smo najpametniji ali oni za koje sam ja glasao nisu sijali smrt po drugim kontinentima
Ne radimo to i ne sijemo smrt,jer nismo to u stanju da uradimo Uvijek kazem : hvala ti boze pa nas Bosanaca nema nekih 50-60 miliona,nas se ne bi moglo porediti sa Amerikancima,nego jedino sa Mongolima i Hunima. Obisao sam veliki dio svijeta zadnjih 15-ak godina upoznao ljude raznih rasa i mnogih nacionalnosti i uvjerio se da su Bosanci nadprosjecno : divlji,zli,surovi,svirepi,itd u tom smislu. U usporedbi sa nama,prosjecnoga Amerikanca mozes na ranu priviti. Kada smo vec kod toga,kada smo bili dio velike Otomanske Imperija smo itekako sijali smrt po svim kontinentima. Sarajevo je izgradzeno na pljackanju Madjarske i Evrope.
@ Doboj meni se ta americka medicinska i ne svidza toliko,320 $ mjesecno,porodicno osiguranje,znaci dok djeca odrastu nekih 20 godina,ti ces dati nekih 75 000 $ a onda jos za sebe i za zenu do smrti,pa daces u zivotu za medicinsko najmanje 200 000 $ i tebi tu nesto ima dobro ????? :? :? Necu da poredim BiH, jer je to jedna nedrzava i zbog toga veoma specificna ali u Sloveniji osim redovnoga placas jos 10 eura mjesecno dodatno osiguranje i imas vrhunsku medicinsku njegu ,bolnice,doktor ama bas sve dzaba.
@ sipmozijum bio sam ovoga proljeca u US veoma je specificno ako hoces raditi i ako znas raditi neki dobar zanat ili ako si visoko obrazovan u US ima da se ubijes od para,da ti na usi izlaze pare. Dok u Bosni da radis 12 sati na dan,vise od prezivljavanja je tesko dogurati.
Locked