Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ODVRATAN_i_GADAN wrote:Interesuje me zasto je Inter iz Zapresica Inter kada znam da su bili Inker? Na njihovoj stranici nema ni spomena tog imena (INTER) iako su masovno mijenjali imena kroz istoriju http://www.inter.hr/klub_povijest.htm
Inker je bilo sponzorsko ime. Kad su raskinuli sponzorski ugovor, promjenili su ime u Inter.
jeza u ledja wrote:Ja kad sam cuo da postoji Barcelona FC u Juznoj Americi dugo sam mislio da je iz Venecuele, jer u istoj postoji istoimeni veci grad. No klub je iz Ekvadora, iz grada Guayaquil i osnovali su ga doseljenici iz Katalonije, tako nesto.
Pravo glupo, cuj ono mislim imas omiljeni tim, razumijem, ali taj tim je dobio ime po gradu u drugoj zemlji. Ne radi se o lokalnom klubu bosanskih izbjeglica u Svedskoj ili tako nesto, vec jednom od najjacih klubova u zemlji.
To mi nije bilo nikad jasno, a ima i nekakav Liverpool negdje u Južnoj Americi Kakva je njegova priča?
Liverpool Fútbol Club is a Uruguayan football club based in Montevideo. The club joined the first division for the first time in 1919.
History
The club has its roots in the student team from the Catholic Capuchin school in Nuevo París, which began playing in 1908. The club took on the name Liverpool as there were many cultural links between the two areas; the majority of coal ships arriving in Montevideo came from the busy English port.[1] A number of clubs took on Anglicised names, such as league rivals Montevideo Wanderers F.C.; in this case, the team paid homage to Liverpool F.C.
For the 2005–06 season, the away kit changed to a new all red one, thus looking exactly like the English Liverpool Football Club. Liverpool plays home matches in Estadio Belvedere (Belvedere Stadium), formerly owned by the Montevideo Wanderers.
Richard Wagner wrote:Koliko Arsenala ima? Imaju i dvije Barcelone.
ma ima masu ali najpoznatiji su:
Arsenal London
Arsenal Sarandi(predgradje Buenos Airesa)
Arsenal Kyev
Arsenal Kharkhiv
Berekum Arsenal(Ghana)
Arsenal Roatan(Honduras)
Arsenal Tula(Rusija)
Cini mi se da ima Arsenal u Kragujevcu i Arsenal u Tivtu,mogli bi i mi jedanu Sarajevu osnovat
jeza u ledja wrote:
Werder i Schalke veze nemam?? Nesto mi ko da Schalke znaci tresnja??
Werder ti u tom, sjevernom, dijelu Njemačke znači riječni otok, dok je Schalke je dio grada ( stadion - Arena auf Schalke, ilitiga Arena u (na) Šalkeu).
legenda kaze da je jedan mostarac volio more i htio postati mornar
zelja mu se ispunila i plovio je svjetskim morima
jedne prilike ostao je u buenos airesu
toliko mu se svidio grad i podneblje da je odlucio da ostane
nakon godina i godina provedenih imao je farmu u tadasnjem predgradju buenos airesa
kako se grad sirio on je svoju farmu nazvao velez po istomenoj planini iznad mostara
tako da je taj kvart dobio ime po velezu
da bi 1910 lokaln i stanovnici osnovali klub pod imenom velez sarsfield
ma nije ni legenda ja maloprije izmislio
inace dobio je ime po zeljeznickoj stanici koja se formalno zvala velez sarsfield
njihov politicar i advokat koji se zove dalmacio velez sarsfield
napisao argentinski ratni kod i prevode pjesama na spanski
inace boja plavo bijela
Last edited by respo on 01/08/2011 16:49, edited 2 times in total.
kad smo vec poceli idemo dalje sa argentinom
ca tigre
club atletico tigre po istimenom "gradu" tigre
koje je predgradje buenos airesa
medjutim danas igraju u "gradu" koji se zove victoria
nesto kao fk rakovica presla u kobiljacu
boja im je plavo crvena
Last edited by respo on 01/08/2011 16:47, edited 1 time in total.
san lorenzo de almagro
1900-ih u almagro dijelu grada fudbal se igrao na ulici
nakon sto je tramvajska i bus linija se prosirila igranje na ulici je postalo opasno tako da je jedan fudbaler ozbiljno povrijedjen u saobracajnoj nesreci izmedju automobila i tramvaja
da bi nakon toga katolicki svecenik lorenzo massa dopustio da se utakmice organizuju u dvoristu crkve
tako je pod njegovim vodstvom osnovan klub i ime dobio po bitci kod san lorenza i naravno po dijelu grada u kojem su igrali
inace boja im je plavo crvena
osnovan od strane 14 entuzijasta koji su volili igrati fudbal
nazvali ga udruzenje-unija po tome sto su kao bili nerazdvojna grupa i tako ostalo do danas
inace boja im je crveno bijela