Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Jara

#151 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Jara »

rizo wrote:
Nekako s proljeća wrote:
Image

Uploaded with ImageShack.us
Zna li iko ko su ovi likovi iznad?
Rizo, gdje si ovo našao?
Jara

#152 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Jara »

Jara wrote:
rizo wrote:
Nekako s proljeća wrote:
Image

Nekako s proljeća, gdje nađe ovu sliku?
Jara

#153 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Jara »

clansman wrote:jna nije nikada bila 4 svjetska vojna sila, ne znam ko je to prvi izvalio, ali nikada...
jna je bila samo jaca vojna sila od svih svojih susjeda pojedinacno, a u odbranbenom ratu bi se sa italijom mogla nositi, zbog domaceg terena itd... nemojte se vise molim vas provaljivati. evo imamo mujicu, karamazova i ove ostale sto su u ratu bili, iz prilozenog se vidi da su vojno obrazovani, neka objasne.
Polupali lončiće... :-)
NOV Jugoslavije je u II. svjetskom ratu bila 4. saveznička antifašistička vojska po broju boraca, tj. partizana (iza sovjetske, američke i britanske). 8-)
karanana

#154 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

da nije iz one knjige onog palestinskog doktora sa dobrinje?

goibos, koja prica? pricaj!
XXS

#155 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by XXS »

goibos wrote:
trambusek88 wrote: Ima li neko da zna nešto više o padu naselja D1 i D4? Ja sam negdje čitao da su naši do 20 ili 21.06.1992 držali prve dvije zgrade u ul.Miroslava Krleže, a onda su bili prisiljeni da se povuku u ul. Ž.J. Španca gdje je ostala linija do kraja rata.
U D1 je bilo svega par naših vojnika koji su se povukli preko ulice(u tada ulicu Žikice Španca) nakon kraćeg okršaja ...

ima jedna priča vezana za taj dio linije na dobrinji 1 (od škole do aerodromske ceste, tj. Ul. Miroslava krleže i Fočanski propisi pa ako je neko bio na toj liniji u junu i julu '92 kad su vikićevci došli u Dobrinju, da potvrdi
Koja prica, bio sam tamo.
clansman

#156 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by clansman »

Jara wrote:
clansman wrote:jna nije nikada bila 4 svjetska vojna sila, ne znam ko je to prvi izvalio, ali nikada...
jna je bila samo jaca vojna sila od svih svojih susjeda pojedinacno, a u odbranbenom ratu bi se sa italijom mogla nositi, zbog domaceg terena itd... nemojte se vise molim vas provaljivati. evo imamo mujicu, karamazova i ove ostale sto su u ratu bili, iz prilozenog se vidi da su vojno obrazovani, neka objasne.
NOV Jugoslavije je u II. svjetskom ratu bila 4. saveznička antifašistička vojska po broju boraca, tj. partizana (iza sovjetske, američke i britanske). 8-)

a po opremljenosti su bili malo losiji???
Nekako s proljeća

#157 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

Jara wrote:
rizo wrote:
Nekako s proljeća wrote:
Image

Nekako s proljeća, gdje nađe ovu sliku?
Ponavljam se... :) što znači da se ne čitaju predhodni komentari.Fotografiju ''heroja u bijelom'' iz dobrinjske ratne bolnice sam našao ovdje:
Image

Na njoj mogu sa sigurnošću da ''tagujem'' hirurga dr J. Hadzir-a kao krajnji desno. Ovaj u sredini je možda Zlatko Kravić , ali nisam siguran. Zavirit' ću opet malo u kniigu pa ću istipkati koju korisnu.
goibos

#158 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by goibos »

XXS wrote: Ja sKoja prica, bio sam tamo.
priča je:
Radnja se dešava krajem juna ili početkom jula '92
Naši su tada već povučeni i imaju kao liniju u Žikice Jovanovića a čete su u Miroslava Krleže. Na našu liniju je došlo pojačanje tj. nekoliko Vilkićevih koji vide da se u Miroslava Krleže ovi slobodno šetaju, pljačkaju stanove itd. a naši ne pucaju nikako, kao da ne odaju položaj
I na inicijativu Vikićevih, napravi se plan, da se naši rasporede i da svako pokriva i počne da puca po određenim pravcima i metama( po zgradama, prema bivšoj okretaljci, prema ulici Fočanskih propisa) i da na dati znak svi zapucaju istovremeno.
I u dogovorenom momentu se to i desilo, sa druge strane je nastala panika, trka...
kad je sve prestalo, naši su navodno izbrojali najmanje 22 mrtva i to samo na prostoru između zgrada MK (tj. onaj prema ulici Fočanski propisi, ispred kotlovnice).
Priča dalje kaže kako su Vikićevi nakon toga nasumice okretali telefone na drugoj strani i kako se na jedan od brojeva javio neki Zoran i pitao: zašto niste nastavili napad, mi smo se povukli skroz na trg(kod atomskog), ostalo nas je samo 12 i komadant je prijetio da će pucati u njih ako se povuku još metar.

priču sam nekad našao na nekom blogu, jednog od Vikićevih spec. ali tog bloga više nema

Koliko je istine u priči ?
madner

#159 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by madner »

Jara wrote:
JNA je bila 4 kopnena vojna sila u Evropi (ne racunajuci USSR i USA)

Zapadna Njemacka, Poljska i Britanija ispred.

Ljudi nisu svjesni koliko smo nagomilali naoruzanja :D
karanana

#160 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

po kojim kriterijima je bila 4.?
Nekako s proljeća

#161 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

karamazov wrote:Iskreno mi je zao Kelija, bio je veliki igrac...
Ne znam kako je nastradao ,ali ono sto se pise da ga je ubio Arkan zasigurno nije tacno...
Tomislav Veljančić Tomo, tako se zvala jedna bataljonska formacija .Pa eto, ako možeš koju ispisati....znao bih to cijeniti.
madner

#162 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by madner »

karanana wrote:po kojim kriterijima je bila 4.?
Broj tenkova I i II klase, IFV, APCova, haubica, minobacaca, VBRova...
Ljudi imaju iluzije da su 1989 u Evropi svi imali samo najmodernije igracke. :D
dadoka84

#163 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by dadoka84 »

Moj je stari bio u vikicevim i do kraja rata u toj skoli na samoj liniji razgranicenja. jos pamtim kolac koji mi je poslala njihova kuharica :D
photo

#164 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by photo »

sirocco wrote:
nOrMaLaC wrote:Jel tako da postoji osnovna škola u Dobrinji koja se nalazi na entitetskoj liniji ali pripada Fbih?
to ti je ovo crvenom zaokruzeno

Image
Mala ispravka ove mape. linija razgranicenja dole desno ne ide preko livade vec se pomjera naprijed nekih 50 metara do male raskersnice (na mapi pola centa naprijed) gdje postoji ulicica lijevo koja vodi prema stambenim zgradama.

U gornjem uglu, gdje na mapi pose D4, linija se ne vraca prema liniji razgranicenja vec ide pravo (na mapi prema gore) prolazi kroz jedan prolaz u zgradi (na mapi bi bilo kroz zgradu) pa prema pumpi koja je na kraju ulice sa 4 trake. administrativna linija razgranicenja ide ogradom pumpe.

i jos jedna napomena: tabla na kojoj pise dobrodosli u RS, koja se nalazi na kraju ulice kurta shroka, se nalazi 100 metara unutar federacije. administrativna linija je naprije prema foci, iza renaultovog servisa i na lokaciji koju sam gore objasnio. da ne dodje do zabune da se misli gdje pocinje rs.
uvijek dobar post

#165 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by uvijek dobar post »

meni je jedan od najupečatljivijih događaja sa Dobrinje u ratu kada je moj stari sa kombijem sa alipašinog kroz blokadu dovezao hljeb za izgladnjele dobrinjce...ljudi mu zasipali kombi cvijećem (ko titi svojevremeno :D )...čovjek rizikovao život da doveze hljeb kad niko nije htio (smio)..a danas se toga niko i ne sjeća niti ga šljivi ni 5 %

drugi događaj mi je rezanje plinskih cijevi za devastirane zgrade u dobrinji 5 koje su se kasnije koristile za improvizirane plinske instalacije na alipašinom...bonsekom zarežeš cijev, počne cviljenje a čete sa stupa zaspu zgradu rafalima...ali narezalo se cijevi...i bio plina na alipašinom, dušmanima unatoč...
karanana

#166 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

[quote="vinnie_jones"]Image

iz srpske perspektive:
znaci nedzarici i lukavica/kula nisu bili spojeni?
jedini izlaz iz nedzarica je bio preko kasindolske i stupa na ilidzu?
kako se sa ilidze dolazilo do lukavice/kule? nije moglo vamo preko sokolovica jeli tako? znaci moralo se skroz okolo s druge strane dolaziti?
ODVRATAN_i_GADAN

#167 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

dadoka84 wrote:Moj je stari bio u vikicevim i do kraja rata u toj skoli na samoj liniji razgranicenja. jos pamtim kolac koji mi je poslala njihova kuharica :D
Uz duzno postovanje tati ali u skoli nisu bili Vikicevi ni prije ni poslije jednodnevnog rata za skolu.

p.s. Ovo se odnosi na skolu Dusan Pejic-Dasic!
Last edited by ODVRATAN_i_GADAN on 09/08/2011 12:23, edited 1 time in total.
poznanik

#169 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by poznanik »

karanana wrote:....znaci nedzarici i lukavica/kula nisu bili spojeni?
jedini izlaz iz nedzarica je bio preko kasindolske i stupa na ilidzu?
kako se sa ilidze dolazilo do lukavice/kule? nije moglo vamo preko sokolovica jeli tako? znaci moralo se skroz okolo s druge strane dolaziti?
Ja sam uvijek bio mišljenja da je za deblokadu Sarajeva najpogodniji izlaz bio kroz Neđariće, Stup, Stojčevac i dalje kroz Vrelo Bosne uz Golo Brdo, i bio bi to mnogo uspješniji način nego uzaludni pokušaji razbijanja obruča na Trebeviću.
madner

#170 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by madner »

Gdje je bila linija "izmedju" HVO i VRS prema Mostarskom raskrscu?
obelix1

#171 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

drndalo wrote:
fixer wrote:Ko je ovaj S.A.?
Moze PP
Zasto na PP ? Ako je zaista bio tako "pozitivan" lik, neka i imena i prezimena...
Nego šta nego je bio pozitivan lik, pozitivan koliko je moga biti jedan vozač bagera ili krana (ne sječam se više)patriota i član SDA kojem su povjerili da nas vodi u ratu u tom 3.bataljonu V motorizovane brigade.
Dobro je slušao Ismeta Hadžića ali čim ovog raniše on i H.B. skontaše da bi bilo red da i mi dobrinjci budemo slavna ili možda viteška i hajmo u akciju.
Fino smo krenuli čak i jednog smo zarobili baš po onoj karti koju je neko postao stim da smo i zauzeli i bočne poslovne prostore gdje je sad pizzeria dino došli smo do sad je tu automehaničarska radnja prije je to bio mislim da se zvao Lamex, i do tad niko nije bio poginu ni ranjen sem Č.komadira voda.
Onda su naši vrli komandanti odlučili da se povučemo i tad smo bezveze izginuli i izranjavani a sve uz konstataciju da pretrčavajući cest Akifa Šeremeta nemožemo zadžati dio koji smo oslobodili.
Sljedeće što su naši stratezi smislili je da se kopaju dva tunela jedan iz ulice A.Šeremeta a drugi iz ulice sad se zove Andreja Andrejevića umno zaključijući da treba donjeti razglas i puštati muziku da se nečuje kopanje a za to angažaovao je radni vod koji je mislim do kraja rata sav zdušio preko linije u RS.
PS
Poslje ove naše akcije iz 92 godine 93 su angažovane Laste, Vikićevci i Delta ali ni oni nisu više napredovali od nas samo što je njih nekoliko za tu akciju dobilo Zlatnog ljiljana a kod nas samo S.A. I Z.K.
KAKO NAS JE ZAVALIO U LEDIĆIMA NEKOM DRUGOM PRILIKOM
XXS

#172 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by XXS »

goibos wrote:
XXS wrote: Ja sKoja prica, bio sam tamo.
priča je:
Radnja se dešava krajem juna ili početkom jula '92
Naši su tada već povučeni i imaju kao liniju u Žikice Jovanovića a čete su u Miroslava Krleže. Na našu liniju je došlo pojačanje tj. nekoliko Vilkićevih koji vide da se u Miroslava Krleže ovi slobodno šetaju, pljačkaju stanove itd. a naši ne pucaju nikako, kao da ne odaju položaj
I na inicijativu Vikićevih, napravi se plan, da se naši rasporede i da svako pokriva i počne da puca po određenim pravcima i metama( po zgradama, prema bivšoj okretaljci, prema ulici Fočanskih propisa) i da na dati znak svi zapucaju istovremeno.
I u dogovorenom momentu se to i desilo, sa druge strane je nastala panika, trka...
kad je sve prestalo, naši su navodno izbrojali najmanje 22 mrtva i to samo na prostoru između zgrada MK (tj. onaj prema ulici Fočanski propisi, ispred kotlovnice).
Priča dalje kaže kako su Vikićevi nakon toga nasumice okretali telefone na drugoj strani i kako se na jedan od brojeva javio neki Zoran i pitao: zašto niste nastavili napad, mi smo se povukli skroz na trg(kod atomskog), ostalo nas je samo 12 i komadant je prijetio da će pucati u njih ako se povuku još metar.

priču sam nekad našao na nekom blogu, jednog od Vikićevih spec. ali tog bloga više nema

Koliko je istine u priči ?
Hiljadu mu Kasindolskih dabrova 22 bradata mundira. Bas smo ih dobro naprasili. :D

Ocigledno je prica od nekoga ko je poznavao situaciju al' sto ga lola voli zasiljiti....malo je reci. :lol:
karanana

#173 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

madner wrote:Gdje je bila linija "izmedju" HVO i VRS prema Mostarskom raskrscu?
zar je bilo ikakve linije oko mostarskog raskrsca?
mislio sam da je to duboko u chetnichkoj teritoriji bilo. e bio je onaj svercerski hvo stup 92. na celu sa onim, kako se zvase, mislim velimir maric ili tako nesto. ne znam gdje je njihova linija bila, ali mislim da nije bila u blizini mostarskog raskrsca. i bio je hvo kiseljak, ali je njihova "linija" bila na kobiljaci.
madner

#174 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by madner »

karanana wrote:
madner wrote:Gdje je bila linija "izmedju" HVO i VRS prema Mostarskom raskrscu?
zar je bilo ikakve linije oko mostarskog raskrsca?
mislio sam da je to duboko u chetnichkoj teritoriji bilo. e bio je onaj svercerski hvo stup 92. na celu sa onim, kako se zvase, mislim velimir maric ili tako nesto. ne znam gdje je njihova linija bila, ali mislim da nije bila u blizini mostarskog raskrsca. i bio je hvo kiseljak, ali je njihova "linija" bila na kobiljaci.
Dok je Otes bio pod kontrolom armije nije mogao nikako biti dubina. Mislim o kojoj dubini opste pricamo, to je 6 km od linije u Hadzicima.
karanana

#175 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

pa 3-4 kilometra se na sarajevskom ratistu vec moze smatrati duboko unutar necije teritorije.
ne znam gdje su njihove/hvo-ove linije bile 92. dok otes nije pao.
Post Reply