Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post Reply

Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Sadasnje stanje.
6
4%
Bezuslovna unitarna BiH (sa ili bez vijeca naroda).
12
8%
Bezuslovna gradjanska BiH (sa ili bez entiteta).
60
38%
Razdruzena BiH.
12
8%
Troentitetska BiH.
14
9%
Kraljevina BiH.
16
10%
Socijalisticka Republika BiH. (kao nekad, jedna partija samo)
27
17%
Kao dio Nove Jugoslavije.
11
7%

Total votes: 158

konrad

#151 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by konrad »

tbv wrote:
Po meni je jedan covjek, jedan glas u sadasnjem trenutku i sa trenutnom svijescu naroda cista unitarna drzava,
koja bi bila maksimalno nestabilna, jer bi bila rezultat teske majorizacije.
Po meni je osporavanje koristenja prava gradjana kroz jedan covjek, jedan glas cisti fasizam, i to je jednako fasistickoj drzavi, jer to je rezultat genocida, apartheida i segregacije... Normalno je da se pod gradjanska bez uslovna drzava shvata prava svakog gradjanina, a to se samo moze sprovesti kroz demokratsko sredstvo jedan covjek, jedan glas. Suprotno tome onda nije gradjanska vec opet etnicka, nacionalna ili torovska drzava u kojoj bi jedan narod ili tor imao vise prava od ostalih, jer bi, naprimjer, njihovih 200.000 glasova bilo isto sto 2.000.000 glasova drugog tora ili naroda, sto je u stvari isto sto imamo sad, i sto je nastavak tvoje manipulacije sa ovom anketom.
Tvojim sistemom bi se upravo to i dogodilo da najbrojniji narod ima veca prava od ostalih, ili da se dva naroda udruze protiv treceg, sto smo isto tako imali priliku da vidimo.
Kao sto se zna Hrvati vec duze vrijeme ne mogu da izaberu svoje predstavnike samo zato sto su nadbrojani.
Ne mozes ili neces da shvatis sta je to majorizacija.
U principu ja mogu da prihvatim da je to tvoja opcija, samo nemoj da farbas ljude i da to prodajes pod gradjansku drzavu, kada to nije. Postoji jasan naziv za to, unitarna drzava. Ako si za to, a ocigledno jesi, zasto je to tesko i zvanicno reci.
Laus

#152 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Laus »

Tesko je reci zato sto je to pojam koji je promovisan kao negativan.
Zato se izmisljaju novi termini poput "demokratska", "ravnopravna", "normalna", "gradjanska", "multivakanaka", "ekonomska" i sl. a iza svakog se krije ista zelja za dominacijom najbrojnijeg naroda koja je vec porazena nestankom RBiH.
Ali to je vec svima jasno i ne shvatam sta se misli postici sa tim ? Ocigledno da pojedinci koji se koriste sa tim terminima misle da na drugoj strani zive nepismeni primitivci koji ne shvataju o cemu se radi. I za to krive nase politicare koji nam kao pogresno tumace njihove zelje, odnosno krive svoje jer nas ne mogu zaebati kako treba. :lol:
Skijaš

#153 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Skijaš »

ČikaJosip wrote:Razdružena. Ali pošto to nije realno na to ni ne pomišljam. Druga opcija kojoj se nadam i znam da će uskoro doći je minimum troentitetska.
Slažem se, ove godine će se slaviti prvi rođendan te hrvatske federalne jedinice. :-D
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#154 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by prljavi Hare »

Skijaš wrote:
ČikaJosip wrote:Razdružena. Ali pošto to nije realno na to ni ne pomišljam. Druga opcija kojoj se nadam i znam da će uskoro doći je minimum troentitetska.
Slažem se, ove godine će se slaviti prvi rođendan te hrvatske federalne jedinice. :-D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Skijaš

#155 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Skijaš »

prljavi Hare wrote:
Parlamentarno od tebe :-D Pa neka kažu majorizacija :-D
prljavi Hare

#156 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by prljavi Hare »

Skijaš wrote:
prljavi Hare wrote:
Parlamentarno od tebe :-D Pa neka kažu majorizacija :-D
Ima na tube-u i gorih budalaština,gledao sam da budem umjeren!! :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#157 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Chmoljo »

Laus wrote:Tesko je reci zato sto je to pojam koji je promovisan kao negativan.
Zato se izmisljaju novi termini poput "demokratska", "ravnopravna", "normalna", "gradjanska", "multivakanaka", "ekonomska" i sl. a iza svakog se krije ista zelja za dominacijom najbrojnijeg naroda koja je vec porazena nestankom RBiH.
Ali to je vec svima jasno i ne shvatam sta se misli postici sa tim ? Ocigledno da pojedinci koji se koriste sa tim terminima misle da na drugoj strani zive nepismeni primitivci koji ne shvataju o cemu se radi. I za to krive nase politicare koji nam kao pogresno tumace njihove zelje, odnosno krive svoje jer nas ne mogu zaebati kako treba. :lol:
ideš li na feštu u Srebrenicu?
prljavi Hare

#158 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by prljavi Hare »

Chmoljo wrote:
Laus wrote:Tesko je reci zato sto je to pojam koji je promovisan kao negativan.
ideš li na feštu u Srebrenicu?
Čuj ide li?Član organizacionog odbora! :evil:
tbv

#159 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by tbv »

konrad wrote:
tbv wrote:
Po meni je jedan covjek, jedan glas u sadasnjem trenutku i sa trenutnom svijescu naroda cista unitarna drzava,
koja bi bila maksimalno nestabilna, jer bi bila rezultat teske majorizacije.
Po meni je osporavanje koristenja prava gradjana kroz jedan covjek, jedan glas cisti fasizam, i to je jednako fasistickoj drzavi, jer to je rezultat genocida, apartheida i segregacije... Normalno je da se pod gradjanska bez uslovna drzava shvata prava svakog gradjanina, a to se samo moze sprovesti kroz demokratsko sredstvo jedan covjek, jedan glas. Suprotno tome onda nije gradjanska vec opet etnicka, nacionalna ili torovska drzava u kojoj bi jedan narod ili tor imao vise prava od ostalih, jer bi, naprimjer, njihovih 200.000 glasova bilo isto sto 2.000.000 glasova drugog tora ili naroda, sto je u stvari isto sto imamo sad, i sto je nastavak tvoje manipulacije sa ovom anketom.
Tvojim sistemom bi se upravo to i dogodilo da najbrojniji narod ima veca prava od ostalih, ili da se dva naroda udruze protiv treceg, sto smo isto tako imali priliku da vidimo.
Kao sto se zna Hrvati vec duze vrijeme ne mogu da izaberu svoje predstavnike samo zato sto su nadbrojani.
U principu ja mogu da prihvatim da je to tvoja opcija, samo nemoj da farbas ljude i da to prodajes pod gradjansku drzavu, kada to nije. Postoji jasan naziv za to, unitarna drzava. Ako si za to, a ocigledno jesi, zasto je to tesko i zvanicno reci.
Pa hajde onda sto se ne udruzite sa hrvatim i krenete sa ciscenjem tzv. Federacije, odnosno "hrvatske zemlje" (uspijesno ste obavili posao u RS)? Sto se skrivate iza neke demokratije kad vam je cetnistvo dio folklora, a genocid i etnicko sicenje teritorije normalna drustvena pojava, kroz kojoj se vecini dokazuje da ne moze da uziva prava vecine vec da mora da se ili iseli, ili da bude pokopan u masovnim grobnicama? Ako ti kazes da je ono sta ja pojmam kao gradjanska drzava u stvari unitarna, onda ti manipuliras sa ovom anketom i ljude upucujes na tanak led, tako sto zelis da opravdas etnicke podjele, kao proces fasisticke ideologije, i podvalis to kao gradjansko. Gradjansko je nesto sto nije ni bosnjacko, ni hrvatsko, ni srpsko, vec svakog gradjanina drzave, sto znaci da nema utjecaja nacionalnih grupacija, plemena i vjerskih skupina. To nije majorizacija, to je pravac ka pomirenju, zajednickoj jakoj drzavi, napredku svih a ne pojedinih. Samo zdrava demokratija i pravna drzava moze da bude uspijesna, sve druge su osudjene na propast (sto ti ne krijes da ti je i cilj, samo te ebe ono sto nece moci mirnim putom).

Da te nesto pitam, - statistika u USA pokazuje kako ce u Americi za nekih sljedecih 5-7 godina vecinu stanovnistva ciniti NE bijeli ljudi, mislis da ce se u USA ukinuti funkcija jedan covjek, jedan glas, jer sadasnja vecina vise nece biti dominantna?
slatkis86

#160 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by slatkis86 »

recimo 3 entiteta nebi bilo lose a pokusacu objasnit zasto...

kada bi se sad recimo ukinuli etiteti ,siguran sam da se situacija nebi mnogo promjenila...opet bi svatko vukao na svoju stranu..opet bi se brojala krvna zrnaca a ko bi ispastao.obicni narod...
hipoteticki primjer; napravi se treci,hrvatski entiet..hrvati izabetu hdz...po obicaju ne urade nista, vec u te 4 god kradu posten svijet....mislite da bi hrvati opet glasali za njih?.....odgovor je nebi je se taj hdz vise nebi mogao koristitit retorikom tipa, sdp-ili sda su protiv nas i zato glasajte za nas...u slucaju ekonomskog neuspjeha bili bi jedini krivci i bili bi kaznjeni..posto nebi mogli igrat na nacionalizam mislim da bi se hrvati,srbi i bosnjaci mogli pocet takmnicit u ekonomskom smislu
posto sam hrvat uzeo sam primjer hrvata al ovaj primjer vrijedi za sva tri naroda

etid:naravno svaki entiet bi postivao prava ostala 2 naroda u tom entitetu
zemo_online

#161 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by zemo_online »

slatkis86 wrote:recimo 3 entiteta nebi bilo lose a pokusacu objasnit zasto...

kada bi se sad recimo ukinuli etiteti ,siguran sam da se situacija nebi mnogo promjenila...opet bi svatko vukao na svoju stranu..opet bi se brojala krvna zrnaca a ko bi ispastao.obicni narod...
hipoteticki primjer; napravi se treci,hrvatski entiet..hrvati izabetu hdz...po obicaju ne urade nista, vec u te 4 god kradu posten svijet....mislite da bi hrvati opet glasali za njih?.....odgovor je nebi je se taj hdz vise nebi mogao koristitit retorikom tipa, sdp-ili sda su protiv nas i zato glasajte za nas...u slucaju ekonomskog neuspjeha bili bi jedini krivci i bili bi kaznjeni..posto nebi mogli igrat na nacionalizam mislim da bi se hrvati,srbi i bosnjaci mogli pocet takmnicit u ekonomskom smislu
posto sam hrvat uzeo sam primjer hrvata al ovaj primjer vrijedi za sva tri naroda

eno u hrvatskoj nemaju takvih problema pa glasaju za hdz iako ih je hdz uvalio u govna privatizacijom. znaci da to sto pises nije tacno.
-u kojem bi entitetu bio mostar?
protivnik

#162 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by protivnik »

Joj sto ne mogu ove suplje; et' tamam smo ih (HDZ) htjeli natuci ko' vola u kupusu, al ......ma ja, Komsic je sve kriv jebo sliku svoju :D
slatkis86

#163 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by slatkis86 »

test01 wrote:

eno u hrvatskoj nemaju takvih problema pa glasaju za hdz iako ih je hdz uvalio u govna privatizacijom. znaci da to sto pises nije tacno.
-u kojem bi entitetu bio mostar?
onda je narod glup...onda nek propadne,ko ga jebe...ono sto hocu da kazem je da, nitko nebi kocio drugog odnosno tad politicari nebi imali alibi....zasto bi recimo,teoretski naravno , sdp kocio napredak hercegovine....ili hdz bosne? sto se tice hrvatske....ja 200 dana godisnje budem u st i znam malo bolje situaciju...i tako je bilo dosta zle krvi ali ljudi su sazrjeli ...prije3-4 godine korupcija je bila javna tajna a danas lete glave...hdz je upropastio hrvatsku u ekonomskom smislu i to ce platit glavom na izborima na jesen ..balkanske zemlje su bile socijalisticke i treba im vremena da sazriju kao drustvo..hrv je na dobrom putu a mislim da bi i i ovdje to polako zazivilo kad bi se ukinulo to"oni su nepijatelji-glasaj za nas" retoriku..a to se moze samo onako kako sam vec izlozio

ps.sto se odmah plis ciji ce bit mostar?govorimo hipoteticki
Last edited by slatkis86 on 08/07/2011 22:38, edited 1 time in total.
slatkis86

#164 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by slatkis86 »

protivnik wrote:Joj sto ne mogu ove suplje; et' tamam smo ih (HDZ) htjeli natuci ko' vola u kupusu, al ......ma ja, Komsic je sve kriv jebo sliku svoju :D
ima jedna izreka.sutnja je zlato :)

ako nemas sta reci pametno ili ako neznas argumentovano uci u debatu,bolje da sutis :)
Last edited by slatkis86 on 08/07/2011 22:35, edited 1 time in total.
protivnik

#165 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by protivnik »

slatkis86 wrote:
protivnik wrote:Joj sto ne mogu ove suplje; et' tamam smo ih (HDZ) htjeli natuci ko' vola u kupusu, al ......ma ja, Komsic je sve kriv jebo sliku svoju :D

ako nemas sta reci pametno ili ako neznas argumentovano uci u debatu,bolje da sutis :)

Kako si se samo pronasao u postu :lol:
Nego, radil se ista na izmjeni izbornog zakona ?
slatkis86

#166 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by slatkis86 »

protivnik wrote:
slatkis86 wrote:

Kako si se samo pronasao u postu :lol:
Nego, radil se ista na izmjeni izbornog zakona ?
jel to vidim naznake famoznog "bosanskog humora"

nego hoce li bit sta od marionete Kukića...nesto je zapelo :D
protivnik

#167 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by protivnik »

Ma jok , eto vidis kako se palis ko kutnjak.
Spamas, razvlacis temu :D , ja glasao za opciju od 39%, ti bogca, kladim se u markicu da je tvoj odgovor na temu zakovan na 6% :D
Komrad

#168 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Komrad »

konrad wrote: Tvojim sistemom bi se upravo to i dogodilo da najbrojniji narod ima veca prava od ostalih, ili da se dva naroda udruze protiv treceg, sto smo isto tako imali priliku da vidimo.
Aha problem je kad Hrvati ne mogu izabrati svoje predstavnike a nije problem kada ni Hrvati ni Bosnjaci u RSu ne mogu izabrati svoje predstavnike? Zar to nije majorizacija? Da SNSD odredjuje moze li Mirsad Dzapo biti dopredsjednik vijeca naroda iz reda Bosnjackog naroda? Da li je to majorizacija?

Kao niste za unitarnu drzavu ali ste za unitarne entitete?
Komrad

#169 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Komrad »

slatkis86 wrote:recimo 3 entiteta nebi bilo lose a pokusacu objasnit zasto...

Kada bi se ukinuli entieti mnogo toga bi se promijenilo
prvo i osnovno opstine i gradovi bi imali vece ovlasti i vece prihode i samim tim bi boljitak osjetio svaki gradjanin i svaka mjesna zajednica a ne samo Sarajevo, Mostar, Banja Luka i jos par gradova ...

Nesto na principu Brcko distrikta uz manje izmjenepo meni bi bilo idealno rjesenj
jer kako god formiras kantone, entitete i regije uvijek ce neko biti zakinut
popajic

#170 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by popajic »

5 % svecano izjavljuje da im ovo sadasnje stanje najvise odgovora :D :roll:
Tito dragi, sta li im stavljaju u hranu.... :D
Co0l

#171 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Co0l »

popajic wrote:5 % svecano izjavljuje da im ovo sadasnje stanje najvise odgovora :D :roll:
Nista cudno,toliko otprilike i ima onih koji su na drzavnoj sisi,mozda i vise,a njima i jeste super danas.
Komrad

#172 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Komrad »

Co0l wrote:
popajic wrote:5 % svecano izjavljuje da im ovo sadasnje stanje najvise odgovora :D :roll:
Nista cudno,toliko otprilike i ima onih koji su na drzavnoj sisi,mozda i vise,a njima i jeste super danas.
:thumbup:
slatkis86

#173 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by slatkis86 »

Komrad wrote: Kada bi se ukinuli entieti mnogo toga bi se promijenilo
prvo i osnovno opstine i gradovi bi imali vece ovlasti i vece prihode i samim tim bi boljitak osjetio svaki gradjanin i svaka mjesna zajednica a ne samo Sarajevo, Mostar, Banja Luka i jos par gradova ...

Nesto na principu Brcko distrikta uz manje izmjenepo meni bi bilo idealno rjesenj
jer kako god formiras kantone, entitete i regije uvijek ce neko biti zakinut
i opet bi se preglasavali,prcali jedni druge ,bojkotovali jedni druge i ostalo sto inace rade..taj sistem bi mozda funkcionirao kad bi se zabranila izjascanjavanja po vjerskoj i po nacionalnoj osnovi...ali to nije realno jer nitko to nebi dopustio jer bi se izgubio nacionalni identitet (recimo sta bi rekao vas cerik kad bi se ukinulo izjasnjavanje da si bosnjak :lol:jos bi vise pozelenio,al sad od muke :lol: )
Komrad

#174 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Komrad »

slatkis86 wrote: i opet bi se preglasavali,prcali jedni druge ,bojkotovali jedni druge i ostalo sto inace rade..taj sistem bi mozda funkcionirao kad bi se zabranila izjascanjavanja po vjerskoj i po nacionalnoj osnovi...ali to nije realno jer nitko to nebi dopustio jer bi se izgubio nacionalni identitet (recimo sta bi rekao vas cerik kad bi se ukinulo izjasnjavanje da si bosnjak :lol:jos bi vise pozelenio,al sad od muke :lol: )
Ne vidim zasto bi se u takvoj situaciji moralo zabraniti izjasnjavanje po bilo kom osnovu?

Ja gledam sa ekonomske strane i sa strane vecih ovlasti jer je lakse doci do nacelnika opstine i do opstinskog vijeca i rijesiti neke probleme nego do drzavnog,federalnog i kantonalnog parlamenta

Opstine bi trebale da obavljaju dobar dio poslova koji rade sadasnji kantoni jer one to mogu uz finansijsku podrsku jer vecina opstina je danas kao i prije rata podredjena u odnosu na velike centre zbog toga sam za sto vecu autonomiju i finansijsku i politicku
ČikaJosip

#175 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by ČikaJosip »

Upravo ovo što slatkiš govori. Jedino sa više od dva entiteta se mogu smjeniti SDA i HDZ kao što je se to dogodilo u RS sa SDS-om. Jeste da su na njihovo mjesto došli isto loši ali Srbi u RS ih sa manje bojazni po svoje nacionalne interese mogu smjeniti i ove sada kao svojevremeno SDS.

A tu zabludu da bi trebalo ostaviti samo državu i općine, to se može okaćiti mačku o rep. Hrvati i Srbi nikada, ali baš nikada, pa i po cjenu da ih sto godina krade HDZ, ne bi pristali na to. To bi značio konačni nestanak tih dvaju naroda. I među tom populacijom nema ni 2-3% zagovornika te ideje.
Post Reply