HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tahta

#151 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Tahta »

skojotovski wrote:ima li info kako je dijete?

a, te majmune iz Hitne je trebalo na licu mjesta polomiti! pa, dijete povrijedeno nisu znali mobilizovati i transportovati kako Bog zapovjeda!
to je bagra, banda, sljam! ne znam kako ih nazvati! :x
primjera milion!
jednom sam se htio marisati sa njihovom ekipom na Pofalicima, jer je balo balavi za volanom sive Lade vozio ko Sumaher i uvaljivao se iz trake u traku. a doktor i tehnicar mirno sjede i dime cigare.
vracali se u bazu nakon intervencije!
stali kod Marsalke na semafor, otvorim prozor i pitam majmuna da li je normalan, kaze "ma odjebi, vozi i uzivaj, mozemo se i mi malo opustiti". u to se zeleno upali. uvalim se majmunu prije raskrsnice u Pofalicima i zaustavim auto ispred njihovog. izadem, zapjenio ko pit bul, a majmun se vrati u rikverc i preko trotorara pobjeze do raskrsnice!

HITNA POMOC = BAGRA, BANDA NESKOLOVANA S DNA KACE!!! :x :x :x
Nadam se da ovo ne radiš često u saobraćaju ili ulici i ako radiš valjda si spreman poginuti u svakom trenutku i poboljšati statistiku glupih i mrtvih ovog grada.
A sa vozačima i osoblju Hitne pomoći Sarajevu pogotovo jer koliko sam čuo skoro svi su naoružani posije incidenta kad ih je neka bagra tukla i repetirala pištolje i prislanjala na čelo :-)
prijateljski savjet čuvaj se i ti i bilo ko drugi
Jer već zaposlenika po zatvorima koji su osuđeni za najteža krivična djela, to ti je mafija u malom ili velikom kako se uzme
Tahta

#152 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Tahta »

skojotovski wrote:
HM 2011 wrote:SLužbena lica prilikom vršenja službene dužnosti u službeno dodjeljenom vozilu u skladu sa standardima službe u kojoj rade napravila su saobraćajnu NEZGODU u kojoj je jedno lice zadobilo teške tjelsne ozljede..... ISto to lice su i pored silnog stresa u skladu sa pravilima službe prevezli na lokaciju za zbrinjavanje, gdje se u ovom trenutku stanje lica stabilizuje.....

pape - ko igra za raju...

pametnjakovicu, ocigledno je gdje radis. a kao takav, TREBAO BI ZNATI da OVO NIJE SAOBRACAJNA NEZGODA, NEGO NESRECA! takoder bi trebao znati DA NISU LICA/LICE zadobila povrede, NEGO OSOBA!

dalje, kako pravdas cinjenicu da tvoj kolega dispecer, pardon, dispecerka pozivaocu koji zove jer mu je ukucanin dozivio mozdani udar, kaze MOZETE LI DOCI TAKSIJEM DO HITNE ILI SE ODVESTI DO CUM-a??????

ili, kada momka, koji je dobio emboliju pluca, posalju kuci sa Voltaren kremom, jer je vasa dijagnoza PROPUH???? momak zavrsio na CUM-u i jedva zivu glavu izvukao!

ili kad zoves te tvoje lelemudane u dispecerkom centru zbog saobracajke u kojoj je djevojka tesko stradala, a isti dolaze 25 minuta, iako je Hitna udaljena svega 5 minuta laganog hoda?????

treba li jos? za sve je ovo kriva stara oprema, stare gume, slabe plate, Domovi zdravlja, nerazumijevanje i bezobrazni gradani????

vi ste jedna obicna banda od cijeg neznanja zavise tudi zivoti! sram vas bilo! :x :x :x :x :x

i jos u smjeni sjedis za racunarom i pokusavas opravdati divljake za volanom koji se izivljavaju skriveni iza bijelih mantila!
VEŽI KERA !!!
MIRAN !!

Incub

#153 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Incub »

Do Ministra KS ne mozete doci a poslao sam e-mail Ministru FBiH:
Osoblje nije obuceno da pruza prvu pomoc, dosta ljudi je samim tim ugrozeno.

Ako mozete proslijediti Ministru...

Dobro jutro,

Odlucio sam da se javim povodom ove nesrece u Vogosci 25- Juni kad je vozilo hitne pomoci udarilo djecaka na pjesackom prelazu.

Ne bih da ulazim u raspravu oko saobracajnih propisa…

Znam da su kolege medicinski radnici pod stalnim pritiskom I veliki je to stres koji se nazalost ispoljava i ovako.

Na fotografijama sa mjesta nesrece sam primjetio a isto tako i citajuci komentare svjedoka nesrece, da je doslo do velikih gresaka prilikom zbrinjavanja djecaka.

Krevet za transport pacijenta – stretcher sa podignutim uzglavljem, na slici se vidi a I svjedok izhjavljuje da su djecaka u takvom polozaju trasportovali. Sto je skroz u suprotnosti sa pravilima.

Poslije vratne imobilizacije prvo pacijenta staviti na back-board (slika br.2) pa tek onda na stretcher a ne dizati djecaka onako na rukama na stretcher. Ukoliko je doslo do krvarenja "na usta" koristiti aspirator.

Pacijentu isto tako nije stavljen cervical colar- vratni imobilizator. Zasto? Da li osoblje to radi obrnuto? -je li tek kad uvezu pacijenta u vozilo, umjesto na pocetku tretmana.

Ovdje se otvara dosta pitanja...

Primjecujem da je oprema - stretcher renomiranog proizvodjaca koji kosta oko 4000 funti a zasto osoblje ne upotrebljava back-board cija je cijena oko 300 KM. Imate li to u vozilima, gdje Vam je cervical colar cija je cijena zanemarljiva?

Samo imaju dva odgovora ili osoblju nedostaje treninga (sto je ocigledno) ili nema sredstava da se kupi osnovna oprema za kvalitetan rad hitne sluzbe.

Da se razumijemo moj e-mail ne optuzuje medicinsko osoblje (ociti nedostatak treninga –pruzanja pomoci) nego nadlezne koji trebaju da se pobrinu da osoblje dobije adekvatan trening za pruzanje prve pomoci pa tek onda odlucivati ko je sposoban za posao.

Bojim se da ste ove mladice, djevojke pustili na ulice nasih gradova sirom Bosne a da im niste obezbjedili osnovne dvije stvari- trening I odgovarajucu opremu.

Kad je ovakva situacija u glavnom gradu kako je tek onda u ruralnim sredinama. Ovo je probelem u cijeloj Bosni. Diletantizam nevidjen.

Uzmite ovo u razmatranje jer ovako ako se nastavi dosta naroda ce poceti da podnosi tuzbe.

Sistem postoji samo ga trebate unaprijediti, internet je tu ako nemate sredstava kupovati udzbenike za edukaciju medicinskog osoblja.

Ima se dosta toga napisati ali nadam se da cete makar nesto pokrenuti I da se prestane sa ovakvim sarlatanstvom u ovako odgovornom poslu.

Ako mozete proslijedite e-mail i direktoru Hitne Sluzbe

U prilogu tekst svjedoka I nekoliko slika sa mjesta nesrece

“Naime vozilo Hitne pomoci krecuci se iz prvaca Semizovca prema Sarajevu (kroz Vogoscu) BEZ SIRENE I BEZ ROTACIJE prolazi kroz CRVENO i na obiljezenom pjesackom prelazu udara djecaka na biciklu koji je prelazio isti taj prelaz na ZELENO svjetlo na semaforu. Isprva sam cuo veoma jak prasak i lomljavu, pogledam kroz raskrsnicu jure kola Hitne pomoci. U prvom momentu sam pomislio da je vozilo Hitne zakacilo auto koje je stajalo na semaforu ali zacula se vriska i galama te su svi potrcali prema raskrsnici na kojoj je lezao djecak a pored njega biciklo. Vozilo Hitne pomoci je zastalo nekih 20-25 metara poslije raskrsnice te se iz istog istrcala tri uposlenika hitne i prisla djecaku zatim su se nesto vrpoljili gore-dole te onako zbunjeni na galamu prisutnih (kako voze kao budale, te kako su udarili djecaka dok je prelazio na ZELENO...) i na nase insistiranje da odmah uzmu nosila i djecaka voze u bolnicu to su i uradili. Ali koliko sam mogao vidjeti i taj dio su obavili veoma traljavo. Djecak je poslje udara lezao bocno na asfaltu oni su ga pomjerili na ledja i tada je djecaku pocela izlaziti krva na usta. Dovukli su nosila koja su bila uspravljena te bez ikakve zastite za vrat i kicmu djecaka su prebacili na nosila koja su zatim odguralai u vozilo i odvezli djecaka u pravcu Sarajeva.”
HM 2011

#154 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by HM 2011 »

Incub wrote:Do Ministra KS ne mozete doci a poslao sam e-mail Ministru FBiH:
Osoblje nije obuceno da pruza prvu pomoc, dosta ljudi je samim tim ugrozeno.

Ako mozete proslijediti Ministru...

Dobro jutro,

Odlucio sam da se javim povodom ove nesrece u Vogosci 25- Juni kad je vozilo hitne pomoci udarilo djecaka na pjesackom prelazu.

Ne bih da ulazim u raspravu oko saobracajnih propisa…

Znam da su kolege medicinski radnici pod stalnim pritiskom I veliki je to stres koji se nazalost ispoljava i ovako.

Na fotografijama sa mjesta nesrece sam primjetio a isto tako i citajuci komentare svjedoka nesrece, da je doslo do velikih gresaka prilikom zbrinjavanja djecaka.

Krevet za transport pacijenta – stretcher sa podignutim uzglavljem, na slici se vidi a I svjedok izhjavljuje da su djecaka u takvom polozaju trasportovali. Sto je skroz u suprotnosti sa pravilima.

Poslije vratne imobilizacije prvo pacijenta staviti na back-board (slika br.2) pa tek onda na stretcher a ne dizati djecaka onako na rukama na stretcher. Ukoliko je doslo do krvarenja "na usta" koristiti aspirator.

Pacijentu isto tako nije stavljen cervical colar- vratni imobilizator. Zasto? Da li osoblje to radi obrnuto? -je li tek kad uvezu pacijenta u vozilo, umjesto na pocetku tretmana.

Ovdje se otvara dosta pitanja...

Primjecujem da je oprema - stretcher renomiranog proizvodjaca koji kosta oko 4000 funti a zasto osoblje ne upotrebljava back-board cija je cijena oko 300 KM. Imate li to u vozilima, gdje Vam je cervical colar cija je cijena zanemarljiva?

Samo imaju dva odgovora ili osoblju nedostaje treninga (sto je ocigledno) ili nema sredstava da se kupi osnovna oprema za kvalitetan rad hitne sluzbe.

Da se razumijemo moj e-mail ne optuzuje medicinsko osoblje (ociti nedostatak treninga –pruzanja pomoci) nego nadlezne koji trebaju da se pobrinu da osoblje dobije adekvatan trening za pruzanje prve pomoci pa tek onda odlucivati ko je sposoban za posao.

Bojim se da ste ove mladice, djevojke pustili na ulice nasih gradova sirom Bosne a da im niste obezbjedili osnovne dvije stvari- trening I odgovarajucu opremu.

Kad je ovakva situacija u glavnom gradu kako je tek onda u ruralnim sredinama. Ovo je probelem u cijeloj Bosni. Diletantizam nevidjen.

Uzmite ovo u razmatranje jer ovako ako se nastavi dosta naroda ce poceti da podnosi tuzbe.

Sistem postoji samo ga trebate unaprijediti, internet je tu ako nemate sredstava kupovati udzbenike za edukaciju medicinskog osoblja.

Ima se dosta toga napisati ali nadam se da cete makar nesto pokrenuti I da se prestane sa ovakvim sarlatanstvom u ovako odgovornom poslu.

Ako mozete proslijedite e-mail i direktoru Hitne Sluzbe

U prilogu tekst svjedoka I nekoliko slika sa mjesta nesrece

“Naime vozilo Hitne pomoci krecuci se iz prvaca Semizovca prema Sarajevu (kroz Vogoscu) BEZ SIRENE I BEZ ROTACIJE prolazi kroz CRVENO i na obiljezenom pjesackom prelazu udara djecaka na biciklu koji je prelazio isti taj prelaz na ZELENO svjetlo na semaforu. Isprva sam cuo veoma jak prasak i lomljavu, pogledam kroz raskrsnicu jure kola Hitne pomoci. U prvom momentu sam pomislio da je vozilo Hitne zakacilo auto koje je stajalo na semaforu ali zacula se vriska i galama te su svi potrcali prema raskrsnici na kojoj je lezao djecak a pored njega biciklo. Vozilo Hitne pomoci je zastalo nekih 20-25 metara poslije raskrsnice te se iz istog istrcala tri uposlenika hitne i prisla djecaku zatim su se nesto vrpoljili gore-dole te onako zbunjeni na galamu prisutnih (kako voze kao budale, te kako su udarili djecaka dok je prelazio na ZELENO...) i na nase insistiranje da odmah uzmu nosila i djecaka voze u bolnicu to su i uradili. Ali koliko sam mogao vidjeti i taj dio su obavili veoma traljavo. Djecak je poslje udara lezao bocno na asfaltu oni su ga pomjerili na ledja i tada je djecaku pocela izlaziti krva na usta. Dovukli su nosila koja su bila uspravljena te bez ikakve zastite za vrat i kicmu djecaka su prebacili na nosila koja su zatim odguralai u vozilo i odvezli djecaka u pravcu Sarajeva.”
Dobar mail od zainteresovanog Građanina, ako Vas interesuje da poboljšate stanje koristite 10 tačaka koje sam slučajno postavio...

Hitna ima novu direktoricu odavno, i nije izvor problema u direktorima nego u manjku radne snage i opreme u odnosu na broj stanovnika - što opet povlači pritisak na budget Kantona.

Vezano za bagra,

Nemaju dovoljno vozila niti timova uvjek na raspolaganju, dispečer/ka ipak treba odlučiti hoće li poslati tim na lokaciju u skladu sa pozivom i ličnom ocjenom stanja....

tvrdim - nije bagra u pitanju nego radni ljudi....

- ne radim u Hitnoj pa eto toliko i od mene -

Charles LInch bi bio ponosan.................
skojotovski

#155 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by skojotovski »

Tahta wrote:
skojotovski wrote:
HM 2011 wrote:SLužbena lica prilikom vršenja službene dužnosti u službeno dodjeljenom vozilu u skladu sa standardima službe u kojoj rade napravila su saobraćajnu NEZGODU u kojoj je jedno lice zadobilo teške tjelsne ozljede..... ISto to lice su i pored silnog stresa u skladu sa pravilima službe prevezli na lokaciju za zbrinjavanje, gdje se u ovom trenutku stanje lica stabilizuje.....

pape - ko igra za raju...

pametnjakovicu, ocigledno je gdje radis. a kao takav, TREBAO BI ZNATI da OVO NIJE SAOBRACAJNA NEZGODA, NEGO NESRECA! takoder bi trebao znati DA NISU LICA/LICE zadobila povrede, NEGO OSOBA!

dalje, kako pravdas cinjenicu da tvoj kolega dispecer, pardon, dispecerka pozivaocu koji zove jer mu je ukucanin dozivio mozdani udar, kaze MOZETE LI DOCI TAKSIJEM DO HITNE ILI SE ODVESTI DO CUM-a??????

ili, kada momka, koji je dobio emboliju pluca, posalju kuci sa Voltaren kremom, jer je vasa dijagnoza PROPUH???? momak zavrsio na CUM-u i jedva zivu glavu izvukao!

ili kad zoves te tvoje lelemudane u dispecerkom centru zbog saobracajke u kojoj je djevojka tesko stradala, a isti dolaze 25 minuta, iako je Hitna udaljena svega 5 minuta laganog hoda?????

treba li jos? za sve je ovo kriva stara oprema, stare gume, slabe plate, Domovi zdravlja, nerazumijevanje i bezobrazni gradani????

vi ste jedna obicna banda od cijeg neznanja zavise tudi zivoti! sram vas bilo! :x :x :x :x :x

i jos u smjeni sjedis za racunarom i pokusavas opravdati divljake za volanom koji se izivljavaju skriveni iza bijelih mantila!
VEŽI KERA !!!
MIRAN !!

ocito da nemas iskustva sa ovom bagrom neznalica!
zamisli kola Hitne (siva Lada) kako se uvaljuje iz trake u traku. nije intervencija u pitanju, nego, kako vozac rece, malo opustanje! sreca, tada se na njihovom putu nije niko nasao.

vezano za tvoj prvi odgovor/savjet:
naravno da takve budalastine ne radim u saobracaju. ali kad te OSOBLJE HITNE POMOCI, izbaci iz takta svojim divljanjem na cesti i uz to te jos verbalno "izvrijedaju", e onda pada mrak na oci.

@ HM 2011

Bagra, dakako da je BAGRA! cast pojedincima koji su u manjini!

Dispecer licno ocjenjuje da li je potrebno poslati kola kad neko dozivi mozdani ili srcani udar????
Saobracajnu nesrecu - gore pomenutu djevojku su vatrogasci izvlacili iz auta????
zar se tu ima nesto ocjenjivati???? odgovor je samo jedan. i amater ga zna!

Nisam vidio da si napisao niti slovo na ono sto sam te pitao, a sve iz licnog iskustva! primjera ima jos!
Krivca opet nalazis u nedovoljnom broju vozila???

dr Sena Softic jeste direktorica, profesionalac, zna svoj posao. Ali nije ona ta koja vuce konce, nego Alija Mulaomerovic! mojne suplje!
Last edited by skojotovski on 27/06/2011 08:01, edited 1 time in total.
poznanik

#156 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

Incub wrote:...Znam da su kolege medicinski radnici pod stalnim pritiskom I veliki je to stres koji se nazalost ispoljava i ovako.
Na fotografijama sa mjesta nesrece sam primjetio a isto tako i citajuci komentare svjedoka nesrece, da je doslo do velikih gresaka prilikom zbrinjavanja djecaka...Ovdje se otvara dosta pitanja...
Bojim se da ste ove mladice, djevojke pustili na ulice nasih gradova sirom Bosne a da im niste obezbjedili osnovne dvije stvari - trening I odgovarajucu opremu...
Dakle, post po post, i dolazimo do zaključka da je glavni krivac automobilske nesreće u Vogošći zapravo – uprava JU „Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo“ i izostanak specijalizirane obuke i treninga. Međutim, na internet stranici ZHMP piše da redovno održavaju treninge:
REVIZIJA – TRENING MEDICINSKO OSOBLJE ZHMP
(doktori medicine i hitni medicinski tehničari-HMT)
U skladu sa Planom kontinuirane obuke i treninga medicinskog osoblja ZHMP od 22.11.2010. do 30.11.2010. održan je redovni trening-revizija za doktore medicine i hitne medicinske tehničare-HMT JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Cilj treninga je uvježbavanje algoritma “bespulsnog cardiac arresta” sa akcentom na timski rad i korištenje svih neophodnih vještina, BLS i ALS, (CPR, ET intubacija, defibrilacija, transkutani pace maker-TCP, kapnometrija, puls oksimetrija, I.V. linija, aplikacija lijekova i dr.), u skladu sa Smjernicama.

Za praktično provođenje vježbi i opremu Edukacionog centra bili su zaduženi HMT-instruktori smjene.
Doktori i hitni medicinski tehničari sa punktova, hirurgije i pedijatrije pridružili su se vježbama uz smjenu koja im odgovara.
Pripreme i trening su trajali ukupno mjesec dana (od 28.10.2010.g.) pri čemu je svakoj operativnoj smjeni omogućen najmanje jedan dan za pripremu i vježbe, dok je Smjena V na pripreme dolazila tri dana.
Obuka i trening su obavljeni prema prethodnom rasporedu sa odličnim odazivom svih učesnika.
Pedeset jedan tim (51) je uspješno savladao zahtjevani scenarij i algoritam „bespulsnog cardiac arresta“
Doktori medicine - 41
Hitni medicinski tehničari-HMT - 93
Medicinski tehničari - 6
Članovi ispitne komisije:
Prim. Dr Jasminka Kovačević, rukovodilac EC
Odgovorni ljekar smjene koja polaže
Bašić Suad, vodeći HMT-instruktor EC
ALS KURS - Advenced Life Support (program obuke za doktore ZHMP Sarajevo)
Dana 19 i 20.10.2010. (utorak i srijeda) u terminu od 08 h do 17 h, održan je dvodnevni kurs iz ALS (Advenced Life Support) za doktore Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajevo.
Podrazumjeva obuku doktora hitne medicinske pomoći, odnosno usvajanje naprednih vještina neophodnih za procjenu i inicijalni tretman oboljelog ili povrijeđenog u prehospitalnoj fazi tj. na mjestu događaja i u transportu.
Odnosi se na profesionalno medicinsko osoblje – doktore medicine.
Naslanja se na prethodno znanje, promoviše timski rad i zahtjeva primjenu specijalne opreme.
Koncepcija kursa podrazumjeva interaktivan pristup učesnika sa akcentom na timski rad i korištenje svih neophodnih naprednih vještina, (ET intubacija, defibrilacija, transkutani pace-maker-TCP, I.V. linija, aplikacija lijekova i dr.), u skladu sa Smjernicama.
Teme kursa
• Airway/Intubacija:
• Defibrilacija/Kardioverzija /TCP-transkutani pacemaker
• Algoritam bezpulsnog srčanog arresta
• Inicijalni pristup traumatiziranom pacijentu
• Imobilizacija kičme
• Imobilizacija ekstremiteta
Na praktičnim stanicama kandidati su uvježbavali procedure, vještine i tehnike neophodne za prehositalni urgentni tretman oboljelog i povrijeđenog sa akcentom na timski rad.
Kurs je uspješno završilo 20 kandidata.
PHPELS KURS Prehospital Pediatric Emergency Life Support
(program obuke za doktore i medicinske tehničare ZHMP Sarajevo)
Dana 04 I 05.10.2010. (ponedeljak I utorak) u terminu od 08 h do 18 h, održan je dvodnevni kurs iz PHPELS (Prehosital Pediatric Emergency Life Support) za doktore i hitne medicinske tehničare-HMT Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajevo.
Kurs je održan na osnovu Ugovora o međusobnoj saradnji između ZHMP Sarajevo i The Medical Training Company iz Danske, a organizovan je posredstvom gosp. Nikolai Andersena, paramedikusa iz Danske.
Program kursa ima međunarodno priznat karakter, certifikati o završenom kursu vrijede četiri godine.
Podrazumjeva obuku osoblja hitne medicinske pomoći, odnosno usvajanje naprednih vještina neophodnih za procjenu i inicijalni tretman oboljelog ili povrijeđenog djeteta u prehospitalnoj fazi tj. na mjestu događaja i u transportu.
Odnosi se na profesionalno medicinsko osoblje – doktore medicine i hitne medicinske tehničare HMT.
Naslanja se na prethodno znanje, promoviše timski rad i zahtjeva primjenu specijalne opreme.
Koncepcija kursa podrazumjeva interaktivan pristup učesnika tj. kroz analize slučajeva odnosno prezentiranih scenarija obrađene su slijedeće teme:
• Razvoj i procjena djeteta
• Respiratorne hitnosti
• Kardiovaskularne hitnosti
• Trauma
• Trovanja
• Zlostavljanje djeteta
dok su na praktičnim stanicama kandidati uvježbavali procedure, vještine i tehnike neophodne za prehositalni urgentni tretman povrijeđenog ili oboljelog djeteta.
Završni ispit podrazumjeva primjenu svega naučenog odnosno od kandidata se očekuje da uspješno polože dva zadata praktična scenarija:
• Prehospitalna procjena i zbrinjavanje oboljelog djeteta
• Prehospitalna procjena i zbrinjavanje povrijeđenog djeteta
Svi kandidati su uspješno završili kurs.
Kurs je uspješno završio 21 kandidat.
ITLS KURS Immediate Trauma Life Support
Dana 19. i 20.05.2010. (srijeda i četvrtak) u terminu od 08 h do 19 h, su održan je dvodnevni kurs iz ITLS (Immediate Trauma Life Support) za doktore i hitne medicinske tehničare-HMT Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajevo
Kurs je održan na osnovu međusobne saradnje između ZHMP Sarajevo i The Medical Training Company iz Danske, a organizovan je posredstvom gosp. Nikolai Andersena, paramedikusa iz Danske.
Program kursa ima međunarodno priznat karakter, certifikati o završenom kursu vrijede četiri godine.
Porazumjeva obuku i usvajanje naprednih vještina neophodnih za procjenu, inicijalni tretman i stabilizaciju traumatiziranog pacijenta u prehospitalnoj fazi tj. na mjestu događaja i u transportu. Odnosi se samo na profesionalno medicinsko osoblje tj. doktore medicine, doktore specijaliste i hitne medicinske tehničare-HMT. Naslanja se na prethodno medicinsko znanje, promoviše timski rad i zahtijeva primjenu specijalne opreme.
Poseban akcenat je dat na prepoznavanje životno ugrožavajućih stanja i njihovo hitno zbrinjavanje odnosno otklanjanje te na značaj “zlatnog vremena”.
Do sada su održana tri ITLS kursa u ZHMP Sarajevo:
Dva ITLS kursa su održana u junu 2009 godine.
Jedan ITLS kurs je održan u maju 2010. godine.
Program kursa su uspješno završila 53 kandidata.
“RED WING 4” –
Dana 16.10.2008. (četvrtak) u 09h 15 min održana je združena vježba “RED WING 4”.
Cilj vježbe je testiranje upotrebljivosti EMERGENCY PLANA Međunarodnog Aerodroma Sarajevo (MAS), i uvježbavanje osoblja i institucija koje direktno učestvuju u akcijama EMERGENCY PLANA (osoblje MAS, PVB, ZHMP, MUP KS, OS BiH)
Za vježbu je planirana simulacija pada aviona u krugu MAS-a
Organizator vežbe i nosilac aktivnosti u pripremi i izvođenju vježbe je Komitet sigurnosti MAS-a, a u vježbi učestvuju slijedeći subjekti:
• Osoblje MAS-a
• Profesionalna vatrogasna brigade
• Zavod za hitnu medicinsku pomoć
• MUP Kantona Sarajevo
• Oružane snage BiH
Priprema vježbe je obavljena sa svim planiranim učesnicima tokom dva pripremna sastanka: 06.10.2008. i 09.10.2008., kada je urađena simulacija scenarija vježbe na mapi uz mnoštvo pitanja i diskusiju oko mogućih nejasnih elemenata.
Posebno je naglašen je značaj međusobne koordinacije učesnika.
Analiza vježbe
Uvodna napomena: Ova se analiza I ocjena odnosi samo na medicinski dio vježbe.
Zadatak za osoblje ZHMP Sarajevo prema planiranom scenariju:
• Identifikacija I trijaža povrijeđenih na mjestu nesreće (odnosi se na ekipu ZHMP koja je na dužnosti na Međunarodnom Aerodromu Sarajevo).
• Inicijalni tretman na mjestu nesreće i u transportu
• Uspostavljanje PMA-primarno mjesto zbrinjavanja
• Prvi stepen evakuacije povrijeđenih od mjesta nesreće do PMA-primarno mjesto zbrinjavanja (malo kretanje)
• Dalji tretman I stabilizacija povrijeđenih, prema prioritetima, u PMA.
Zaključak
• Hitni medicinski timovi ZHMP su opravdali učešće zajedničkoj vježbi “RED WING4”.
• Hitni medicinski timovi ZHMP Sarajevo u potpunosti ostvarili cilj vježbe.
• Ostvarili su visoku koordinaciju I komunikaciju kako međusobno, tako i sa operativnim centrom kontrolnog tornja MAS, baze ZHMP, te između trijažnog mjesta i PMA.
• Ističe dobra koordinacija sa drugim subjektima vježbe, posebno sa PVB.
• U potpunosti razvijen Plan za slučaj masovne nesreće – EMERGENCY PLAN.
• Procedure i standardi zbrinjavanja povrijeđenih ostvareni su na visokom nivou, a takođe, opema i materijal korišteni za treman i monitoring povrijeđenih, što ukazuje na visoki nivo obučenosti i profesionalizma hitnih medicinskih timova ZHMP
Odgovorne osobe:
• Prim.Dr Alija Mulaomerović, direktor ZHMP Sarajevo
• Prim.Dr Sena Softić, pomoćnik direktora ZHMP Sarajevo
• Prim.Dr Jasminka Kovačević, rukovodilac Edukacionog centra ZHMP
• Lejla Mujkić, HMT instruktor Edukacionog centra ZHMP
http://www.hitnasa.com/aktuelnosti.htm
skojotovski

#157 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by skojotovski »

majstore i pored svega napisanog na njihovj stranici o kojekakvim treninzima, oni nemaju pojma kako se vrsi transport unesrecenog! pa, to se potvrdilo i sa ovim nesretnim djetetom! osnovne stvari ne znaju!
Filter

#158 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Filter »

:( jadno dijete, jadni roditelji...

strasno...
poznanik

#159 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

skojotovski wrote:majstore i pored svega napisanog na njihovj stranici o kojekakvim treninzima, oni nemaju pojma kako se vrsi transport unesrecenog! pa, to se potvrdilo i sa ovim nesretnim djetetom! osnovne stvari ne znaju!
Pa očito je da nešto "ne štima" u JU "ZHMPKS", previše je kritika i previše optužbi na rad osoblja, uzrokovanih javašlukom i neprofesionalizmom, zato sam i postavio "hvalospjev" sa njihove stranice, potpuno kontradiktoran mišljenju javnosti.
Činjenica je i da za vrijeme višedecenijskog mandata dir. Mulaomerovića ova važna služba i servis građana Sarajeva nije odmakla od nivoa iz 70-tih, uprkos budžetskim izdvajanjima i svakoj drugoj pomoći. Siguran sam da nikom u Sarajevu nije žao odvojiti marku za Hitnu. A šta zauzvrat imamo???

Zar vozila Hitne moraju jurcati kroz grad odlazeći sa Socijalnog na nesreću na Ilidži ili na Vratniku, u nesretnu Vogošću...zar nije logičnije da se izgrade punktovi Hitne medicinske pomoći širom grada, da se rastereti glavna i jedina lokacija, koja je, inače, u stanju raspadanja.

Konačno je vrijeme za dubinsku kontrolu rada Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, vrijeme za inspekcijski nadzor svake vrste, neko mora odgovarati za lošu ili nikakvu "hitnu" medicinsku brigu o građanima Sarajeva.
pupavac

#160 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by pupavac »

Ne volim se javljati na forume i uglavnom se i ne javljam, ali pročitah ovu temu i moradoh se javiti. Javljam se zbog obaveze da se kaže istina bila kome draga ili mrska. Uz apsolutno slaganje sa svima koji krivicu za ovaj grozan događaj stavljaju na teret vozaču hitne pomoći, moram da kažem slijedeće:
Stajao sam na autobuskoj stanici u Vogošći i gledao kako vozilo hitne pomoći iz pravca petlje prema Sarajevu, pretiče kolonu vozila SA UPALJENOM ROTACIJOM I SIRENOM. Za njim je išao i neki crni Audi (ne znam je li A3 ili A4 i sl karavan (uglavnom nije sedan).
Zašto vozač hitne nije stao ili usporio nego je proletio kroz crveno itd to će se inshaAllah sankcionisati. No morao sam reći ono što sam vidio, jer vidim da ima onih koji su, kažu, gledali ali nisu čuli sirenu ni vidjeli rotaciju. Doduše, čim je hitna stala, sirena se više nije čula, pa je možda to zbunilo posmatrače.
zateznistub

#161 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by zateznistub »

Prvo, malcu zaista zelim svu srecu ovog svijeta i da, koliko danas, u potpunosti ozdravi.

Sto se prolasaka kroz crveno tice-nisam bio i ne mogu naglabati. Kad je vozilo hitne pomoci u pitanju pitam sve vas: Da je kojim slucajem neko vas (otac, brat, sin) u tim kolima i da ste u mogucnosti pitati vozaca, da li bi ste ga zamolili da prodje kroz crveno da sto prije dodjete do bolnice?

Ja sam neko ko je, zbog (zdravstvenog stanja) roditelja precesto trazio usluge hitne pomoci i SVAKI PUT su reagovali krajnje profesionalno, brzo i efikasno. Zbog toga i nesebicnog zalaganja veliko im HVALA. Pogotovo dr. Bojanu I NJEGOVOM TIMU kojem sam, na moju sramotu, zaboravio prezime VELIKO HVALA.
zvrk

#162 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by zvrk »

zateznistub wrote:Prvo, malcu zaista zelim svu srecu ovog svijeta i da, koliko danas, u potpunosti ozdravi.

Sto se prolasaka kroz crveno tice-nisam bio i ne mogu naglabati. Kad je vozilo hitne pomoci u pitanju pitam sve vas: Da je kojim slucajem neko vas (otac, brat, sin) u tim kolima i da ste u mogucnosti pitati vozaca, da li bi ste ga zamolili da prodje kroz crveno da sto prije dodjete do bolnice?

Ja sam neko ko je, zbog (zdravstvenog stanja) roditelja precesto trazio usluge hitne pomoci i SVAKI PUT su reagovali krajnje profesionalno, brzo i efikasno. Zbog toga i nesebicnog zalaganja veliko im HVALA. Pogotovo dr. Bojanu I NJEGOVOM TIMU kojem sam, na moju sramotu, zaboravio prezime VELIKO HVALA.

razumijem tvoju zahvalnost, ali je vozilo bilo prazno i vracalo se u bazu...

ta prica pada u vodu

i pored zahvalnosti - treba ostati objektivan da se ovakvi idioti vise ne provozaju ni biciklom, a kamoli vozilom hitne pomoci

osilili su se
zateznistub

#163 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by zateznistub »

zvrk wrote:
zateznistub wrote:Prvo, malcu zaista zelim svu srecu ovog svijeta i da, koliko danas, u potpunosti ozdravi.

razumijem tvoju zahvalnost, ali je vozilo bilo prazno i vracalo se u bazu...

ta prica pada u vodu

i pored zahvalnosti - treba ostati objektivan da se ovakvi idioti vise ne provozaju ni biciklom, a kamoli vozilom hitne pomoci

osilili su se
Najlakse je sad sve iz hitne pod noge jeje jedan radnik prouzrokovao nesrecu. Koliko je takvih u svim segmentima drustva (policija, i svi silni sluzbeni i obicni vozaci). Ne branim pojedinca nego ustanovu u cjelini i kako to ti znas da su isli u bazu? Javili ti ili sta?
skojotovski

#164 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by skojotovski »

@zatezni stub

da ja tebe nesto pitam:
da li bi ti vozacu hitne rekao: JARANE GAZI SVE SAMO DA DODEMO DO BOLNICE?!

razumijem te u potpunosti. ali i u vanrednim okolnostima postoje pravila.
a, konkretno u ovom slucaju, vanredne okolnosti nisu postojale.

da, isli su u bazu. vracali su se sa naplatnih kucica.
da si malo bolje citao ranije postove, primjetio bi zvanicno saopstenje i informaciju.
zateznistub

#165 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by zateznistub »

skojotovski wrote:@zatezni stub

da ja tebe nesto pitam:

Postavlja se retoricko pitanje da li bi ti rekao vozacu "vozi 50km/h i stani na svakom semaforu, nema veze sto je moj otac u istim tim kolima dozivio infarkt i vazna mu je svaka sekunda da dodje do bolnice"?

Kad su prevozili istog tog djecaka na cum ili gdje li jesu li i tada trebali stajati na svakom semaforu bez obzira sto gadno krvari?
zvrk

#166 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by zvrk »

zateznistub wrote:
skojotovski wrote:@zatezni stub

da ja tebe nesto pitam:

Postavlja se pitanje da li bi ti rekao vozacu "vozi 50km/h i stani na svakom semaforu, nema veze sto je moj otac u istim tim kolima dozivio infarkt i vazna mu je svaka sekunda da dodje do bolnice"?

Kad su prevozili istog tog djecaka na cum ili gdje li jesu li i tada trebali stajati na svakom semaforu bez obzira sto gadno krvari?

tvoja ocigledna namjera da skretanjem sa konkretne situacije opravdas idiota - meni ne govori da si zahvalan, nego ili izuzetno glup

ili clan porodice/dobar drug vozaca

pusti suplju pricu

bili su prazni, prosli kroz crveno, jurili ulicom za koju znaju da je prometna

i udarili dijete na biciklu

nemoj iz postovanja prema djetetu koje su udarili palamuditi
skojotovski

#167 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by skojotovski »

@zateznistub

onda ti ne trebaju kola hitne pomoci. mozes i sam.
sta ce nam i semafori. znakovi? ma, ni zakoni nam ne trebaju.
ne treba ni zvucna, a ni svjetlosna signalizacija na vozilima hitne.
sto bi upozoravali ostale ucesnike u saobracaju, kad ih mogu kositi na pjesackim prelazima....

da ti jos jednom ponovim:
u ovom slucaju, vozilo hitne pomoci vracalo se u bazu nakon "intervencije" na naplatnim kucicama.
prosli su kroz crveno, udarili dijete koje je prelazilo na pjesackom sa otvorenim zelenim za pjesake.
END! da mi je babo rodeni!
zateznistub

#168 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by zateznistub »

tvoja ocigledna namjera da skretanjem sa konkretne situacije opravdas idiota - meni ne govori da si zahvalan, nego ili izuzetno glup

ili clan porodice/dobar drug vozaca

pusti suplju pricu

bili su prazni, prosli kroz crveno, jurili ulicom za koju znaju da je prometna

i udarili dijete na biciklu

nemoj iz postovanja prema djetetu koje su udarili palamuditi

Tata ti je glup. Niti sam clan porodice, niti dobar drug. Nemam pojma ko je vozac.
zvrk

#169 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by zvrk »

to se nadje u ovom glup prvo :D
JThomas

#170 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by JThomas »

majke mi ja ne mogu da vjerujem da ima ljudi koji relativizuju ovo. čuj nije htio da ga ubije. pa nikad niko nije htio da ubije nekoga u saobraćajnoj nesreći, da jeste, zvalo bi se ubistvom, a ne nesrećom. al' zato postoji kategorija teških krivičnih djela protiv bezbjednosti saobraćaja...pa ljudi dragi, zamislite da je to vaše dijete...
Incub

#171 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Incub »

Ovo je izvrsna informacija:

ITLS KURS Immediate Trauma Life Support
Dana 19. i 20.05.2010. (srijeda i četvrtak) u terminu od 08 h do 19 h, su održan je dvodnevni kurs iz ITLS (Immediate Trauma Life Support) za doktore i hitne medicinske tehničare-HMT Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajevo
Kurs je održan na osnovu međusobne saradnje između ZHMP Sarajevo i The Medical Training Company iz Danske, a organizovan je posredstvom gosp. Nikolai Andersena, paramedikusa iz Danske.
Porazumjeva obuku i usvajanje naprednih vještina neophodnih za procjenu, inicijalni tretman i stabilizaciju traumatiziranog pacijenta u prehospitalnoj fazi tj. na mjestu događaja i u transportu. Odnosi se samo na profesionalno medicinsko osoblje tj. doktore medicine, doktore specijaliste i hitne medicinske tehničare-HMT. Naslanja se na prethodno medicinsko znanje, promoviše timski rad i zahtijeva primjenu specijalne opreme.
Poseban akcenat je dat na prepoznavanje životno ugrožavajućih stanja i njihovo hitno zbrinjavanje odnosno otklanjanje te na značaj “zlatnog vremena”.
Do sada su održana tri ITLS kursa u ZHMP Sarajevo:
Dva ITLS kursa su održana u junu 2009 godine.
Jedan ITLS kurs je održan u maju 2010. godine.
Program kursa su uspješno završila 53 kandidata

Znaci osoblje je imalo trening prije mjesec dana i vidi se da nisu nista naucili.
Provjeriti je li ova ekipa bila na treningu i sankcionisati, dobili certifikate a ne znaju znanje primjeniti- gdje to ima???
Ovdje vise nema vadjenja na opremu nego je ovdje rijec o nesposobnim radnicima koji svaki dan prilikom nestrucnog "pomaganja" unesrecenim ugorzavaju zivote na ulicama Sarajeva.
Ova ekipa cine vise stete nego koristi i ne zasluzuje da radi u Hitnoj Sarajevo.
metronom

#172 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by metronom »

Ovakvo divljanje na cesti nije nista novo. Istu stvar vidjamo i od strane policije, vozaca raznoraznih ministara, pomocnika ministara, predsjednika itd. Nazalost, ovo dijete i njegova porodica su to iskusili na najgori moguci nacin.

Za ovo divljanje nema opravdanja. Sve i da je u vozilu hitne pomoci bio pacijent, vozac nema pravo tako grubo ugrozavati sigurnost saobracaja i u opasnost dovoditi osim sebe i pacijenta i druge ucesnike u saobracaju. Ako je jedan zivot ugrozen, koliko ih to jos treba ugroziti spasavajuci ovaj prvi??? Da stvar bude gora, u vozilu nije bilo pacijenta niti je vozilo islo na intervenciju, dakle vozac je grubo zloupotrijebio svoj status u saobracaju iz ciste obijesti, prosipanja sile, da ne kazem sta vise. Jako sam ljut. Ovakve ljude treba kazniti drasticno, da to bude primjer drugima!

A kad cujem da su jos povrh svega nestrucno "zbrinuli" jadno dijete, tek tad mi proradi zivac!
Serenity

#173 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Serenity »

U ovoj državi u niti jednom segmentu se neće ništa popraviti, dok odgovorni ne počnu dobijati metak u čelo za svoju neodgovornost i bahatost.

U ovom slučaju dok su medicinari radili svoj posao, trebalo je vozača izvuči i prebiti, a neko drugi da vozi do slijedeće bolnice. Kada predaju dječaka, fino te budale opet okupiti, svezati i udarati sve dok ne panu u nesvjest.

A ne, merhametli Bošnjo sve to gleda iz čoška i veli "sreća pa nije moje dijete". Mamlaze jedan, upravo jeste to tvoje dijete, samo što ne vidiš dalje od očiju.

Vjerovali ili ne, ali ova tema je usko povezana sa ne dobijanjem plata ili kašnjenjem plata u firmama, ISTI je razlog što se dešava to, kao što je za ovaj slučaj.

Koji bezobrazluk, jure bez sirene i bez pacijenta. Dakle ne smiju da upale, jer će morati pravdati što su palili. Pošto su bez pacijenta, onda se 99% radi o ličnom razlogu ili iživljavanju tj. zloupotrebljavanju ingerencija. Baš me interesuje šta će biti sa njima. Njih treba sviju suspendovati i u pritvor dok se ne vidi šta je bilo. Međutim poznavajući BiH, bit će u pravu ko bude imao jače veze. Prosperitet? :run: Davno pobjegao iz ove države ...
Serenity

#174 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Serenity »

ima li info kako je dijete?

a, te majmune iz Hitne je trebalo na licu mjesta polomiti! pa, dijete povrijedeno nisu znali mobilizovati i transportovati kako Bog zapovjeda!
to je bagra, banda, sljam! ne znam kako ih nazvati!
primjera milion!
jednom sam se htio marisati sa njihovom ekipom na Pofalicima, jer je balo balavi za volanom sive Lade vozio ko Sumaher i uvaljivao se iz trake u traku. a doktor i tehnicar mirno sjede i dime cigare.
vracali se u bazu nakon intervencije!
stali kod Marsalke na semafor, otvorim prozor i pitam majmuna da li je normalan, kaze "ma odjebi, vozi i uzivaj, mozemo se i mi malo opustiti". u to se zeleno upali. uvalim se majmunu prije raskrsnice u Pofalicima i zaustavim auto ispred njihovog. izadem, zapjenio ko pit bul, a majmun se vrati u rikverc i preko trotorara pobjeze do raskrsnice!
Skojtovski, svaka čast, ne volim takvo ponašanje, ali si taj put jedino ispravnu stvar uradio. Trebao si kamenicom na njih i zviz u glavu, a ako ništa, onda u šoferšajbu.

ps. u nas državu "popravljaju" od zgrade parlamenta prema dole, a ne od bolnica preko škola do učuftanih parlamenata. Da Bog da im kuk zaškrip'o!
amrica

#175 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by amrica »

Napisano 50 puta na ovoj temi, citirani zakoni, profesionalac objasnjavao ZOBS:

Bez sirene i rotacije, sa sirenom i rotacijom, sa 16 sirena i rotacija, sa milion sirena i rotacija... HITNA NEMA PRAVO PROCI KROZ CRVENO!!!!!!

Jadno dijete, nadam se da ce se izvuci.
Post Reply