Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post Reply
Arteta

#151 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Arteta »

anthraxQ wrote:
Arteta wrote:
anthraxQ wrote: 1. fašistička država
2. propala država
3. propala država
4. patuljak država.
5. zločinačka država
.
.
. treba dalje?

Ni jedna od njih se ne može mjeriti sa Turskom. Nije savršena, ali je za ostale u mnogo čemu ispred.
A Turci nisu zlocinci...
govorim o trenutnom odnosu stvari. šta su turci učinili ili ne nekad davno to je sada irelevantno, jer bi onda tako došli do Huna npr.
Ne turci trenutno nisu zločinci i uopće se ne mogu porediti sa ovim državama gore. Ljubomora čini čuda. Sve te države kad bi se spojile, opet ne bi mogle pera odbiti. Male nebitne i kancerozne poput Izraela.
I ja govorim o sadasnjosti...poznato je sta Turci rade Kurdima...koji su starosjedioci na tom podrucju za razliku od Turaka...
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#152 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by anthraxQ »

možda bi se nešto i uradilo da se prestane sa napadima PKK. Irački kurdi prave probleme turskim kurdima. Turski kurdi su prilično integrirani u društvo i u zadnje vrijeme, otkako vlada AK partija, kurdi imaju sve veća prava unutar turske. To će ti bilo ko potvrditi. Ali, elem, kurdi u turskoj žive sigurno bolje i zaštićenije nego u bilo kojoj državi u regionu.
kamen spoticanja

#153 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by kamen spoticanja »

anthraxQ wrote:možda bi se nešto i uradilo da se prestane sa napadima PKK. Irački kurdi prave probleme turskim kurdima. Turski kurdi su prilično integrirani u društvo i u zadnje vrijeme, otkako vlada AK partija, kurdi imaju sve veća prava unutar turske. To će ti bilo ko potvrditi. Ali, elem, kurdi u turskoj žive sigurno bolje i zaštićenije nego u bilo kojoj državi u regionu.
Turski problem s PKK jeste problem Turske s cionistickim rezimom...turcima uopce nije tajna odkud uopste PKK,od koga je finansirana,za cije interese radi...zato je uglavnom ova halabuka s Izraelom...zato izmedju ostalog sada u turskoj puca vise nego ikad prije...uz svu demokratizaciju i kolicinu ljudskih prava koje im je erdogan dao a koje su im godinama sistematski oduzimali nacionalisti iz MHP-a i crveni kmeri iz CHP-a i ecevitovih bojovnika...
erdogan je zato udario u glavu problema(turci zbog sranja s PKK na globalnom nivou godisnje gube nekih 70tak milijardi dolara)
samo zanimljivo je cuti argumente i kurdske strane...svaki razlog koji navedu apsolutno je opravdan jer su godinama turski nacionalisti od jednog ponosnog i velikog naroda pravili zadnju bagru...sve zarad obecane zemlje,i nekog novog poretka i slicnih cio krepova
no bude to tayyip regulisao
Mecena

#154 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Mecena »

dek wrote:Turska već sad postaje jedna od svjetskih sila, u ekonomskom, vojnom i političkom smislu se nameće kao nezaobilazni ''igrač'' na međunarodnoj sceni a njen utjecaj na Balkanu više niko ne može ignorirati.

Polazeći svakako od toga da Turska, kao i svaka država, ponajprije gleda vlastiti interes, te da se se svi, pa i mi, prvo trebamo okrenuti sebi i svoje probleme sami rješavati, svaka pomoć od Turske kao saveznika je po meni itekako dobrodošla.
Nedavno je Erdogan izjavio da će pobjedom AKP-a na dobitku i Sarajevo (odnosno BiH).

Šta vi mislite, može li BiH kao država u narednom periodu profitirati, prvo u političkom smislu , od sve jače Turske?
Boldovao sam netačnu konstataciju. Turska je regionalna, a ne svjetska sila. Taj epitet mogu da imaju samo dvije do tri zemlje.
heckler

#155 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by heckler »

Mecena wrote:
dek wrote:Turska već sad postaje jedna od svjetskih sila, u ekonomskom, vojnom i političkom smislu se nameće kao nezaobilazni ''igrač'' na međunarodnoj sceni a njen utjecaj na Balkanu više niko ne može ignorirati.

Polazeći svakako od toga da Turska, kao i svaka država, ponajprije gleda vlastiti interes, te da se se svi, pa i mi, prvo trebamo okrenuti sebi i svoje probleme sami rješavati, svaka pomoć od Turske kao saveznika je po meni itekako dobrodošla.
Nedavno je Erdogan izjavio da će pobjedom AKP-a na dobitku i Sarajevo (odnosno BiH).

Šta vi mislite, može li BiH kao država u narednom periodu profitirati, prvo u političkom smislu , od sve jače Turske?
Boldovao sam netačnu konstataciju. Turska je regionalna, a ne svjetska sila. Taj epitet mogu da imaju samo dvije do tri zemlje.
Po takvoj skali onda postoji samo jedna svjetska sila. SAD i to je to. Svi ostali su regionalni igraci. Termin za takvu vrstu sile iako nezvanicni je uvijek postojao... supersila. Nekad bile 2, sad samo 1.
p206

#156 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by p206 »

Mecena wrote:Boldovao sam netačnu konstataciju. Turska je regionalna, a ne svjetska sila. Taj epitet mogu da imaju samo dvije do tri zemlje.
Taj epitet može da ima samo SAD. Rusija i Kina su takođe regionalne sile.
Mecena

#157 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Mecena »

p206 wrote:
Mecena wrote:Boldovao sam netačnu konstataciju. Turska je regionalna, a ne svjetska sila. Taj epitet mogu da imaju samo dvije do tri zemlje.
Taj epitet su imale samo SAD.
Mecena

#158 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Mecena »

Za sada prosto prošlo vrijeme, a uskoro teški aorist.
Mecena

#159 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Mecena »

heckler wrote:
Po takvoj skali onda postoji samo jedna svjetska sila. SAD i to je to. Svi ostali su regionalni igraci. Termin za takvu vrstu sile iako nezvanicni je uvijek postojao... supersila. Nekad bile 2, sad samo 1.
Oprosti Džemale, previdio sam tvoj komentar, inače bih tebi isto replicirao.
heckler

#160 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by heckler »

Mecena wrote:
p206 wrote:
Taj epitet su imale samo SAD.
Imale!?

Image

RED VELICINE skoro ispred broja 2

Rank Country Military expenditure, 2010[2] % of GDP, 2009
1 United States United States 698,105,000,000 4.7%
2 China People's Republic of China 114,000,000,000 2.2%
3 France France 61,285,000,000 2.5%
4 United Kingdom United Kingdom 57,424,000,000 2.7%
5 Russia Russia 52,586,000,000 4.3%
6 Japan Japan 51,420,000,000 1.0%
7 Germany Germany 46,848,000,000 1.4%
8 Saudi Arabia Saudi Arabia 39,200,000,000 11.2%
9 Italy Italy 38,303,000,000 1.8%
10 India India 36,030,000,000 1.8%

Omiljeni hobi evropskih naroda... cekanje da Amerika propada. Propada na vijestima odkako sam se ja rodio svaki dan. Evo samo sto nije :lol:
Mecena

#161 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Mecena »

heckler wrote:

Omiljeni hobi evropskih naroda... cekanje da Amerika propada. Propada na vijestima odkako sam se ja rodio svaki dan. Evo samo sto nije :lol:
...?? Jeli ovo navijački pristup? Ja nisam navijač, ja sam realist. Sada ću da te demantujem, tvojim riječima: "Po takvoj skali onda postoji samo jedna svjetska sila. SAD i to je to. Svi ostali su regionalni igraci. Termin za takvu vrstu sile iako nezvanicni je uvijek postojao... supersila. Nekad bile 2, sad samo 1."

Znaš koliki je bio GDP SSSR-a? Znatno MANJI, pa je opet bio supersila. Nije GDP i izdvajanje za vojne svrhe, jedino mjerilo supersile, nego njen globalni uticaj, a jedna Kina, npr ima, za razliku od pomenute Turske globalan uticaj.

Dakle, moja primjedba stoji: Turska je regionalna sila, plus, SAD danas više nisu jedina globalna, svjestka sila.
p206

#162 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by p206 »

Mecena wrote:Za sada prosto prošlo vrijeme, a uskoro teški aorist.
Ne bih se složio... bez obzira što živimo u svijetu gdje se stvari vrlo brzo dešavaju, SAD će ostati usamljena na toj poziciji broj 1. Iako ima još nekoliko kandidata, oni svojim ponašanjem ne pokazuju želju da budu svjetski igrač, nego samo jak regionalni.
Mecena

#163 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Mecena »

p206 wrote:
Ne bih se složio... bez obzira što živimo u svijetu gdje se stvari vrlo brzo dešavaju, SAD će ostati usamljena na toj poziciji broj 1. Iako ima još nekoliko kandidata, oni svojim ponašanjem ne pokazuju želju da budu svjetski igrač, nego samo jak regionalni.
Investiranje Kine širom planete je demant tvoje teze. Azija, fondovi u USA, Latinska Amerika, Afrika, Evropa (Španija)... Pa onda rastuća Rusija, takođe.

Nazivati Kinu ili Rusiju "regionalim silama" ranga Turske je bespredmetno, neozbiljno.
Mecena

#164 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Mecena »

[quote="heckler":

Omiljeni hobi evropskih naroda... cekanje da Amerika propada. Propada na vijestima odkako sam se ja rodio svaki dan. Evo samo sto nije :lol:[/quote]

Ovo sam ti previdio. Ja sam rekao da je usamljenost SAD kao jedine svjetske sile prošlo vrijeme, a sa odmicanjem vremena poprima dimenzije aorista.

Ja, ni eksplicite ni implicite nisam pomenuo "propast" SAD.
p206

#165 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by p206 »

Mecena wrote:
p206 wrote:
Investiranje Kine širom planete je demant tvoje teze. Azija, fondovi u USA, Latinska, Amerika, Afrika, Evropa (Španija)... Pa onda rastuća Rusija, takođe.

Nazivati Kinu ili Rusiju "regionalim silama" ranga Turske je bespredmetno, neozbiljno.
Nisu u rangu Turske, a nisu sigurno ni u rangu SAD-a.
I svjetsku silu ne čini samo ekonomska i vojna snaga. Važnija je kontrola nad masovanom kulturom (internet) i ideologijom kojom će se identifikovati većina ljudi (demokratija - jer tu kao svi imamo jednaka prava i pravo glasa).
A baš u ta 2 elementa, Rusija i Kina su veliko DOWN, obje su sinonim za propale komunističke režime i nekadašnji manjak ljudskih prava.
Mecena

#166 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Mecena »

p206 wrote: Nisu u rangu Turske, a nisu sigurno ni u rangu SAD-a.
I svjetsku silu ne čini samo ekonomska i vojna snaga. Važnija je kontrola nad masovanom kulturom (internet) i ideologijom kojom će se identifikovati većina ljudi (demokratija - jer tu kao svi imamo jednaka prava i pravo glasa).
A baš u ta 2 elementa, Rusija i Kina su veliko DOWN, obje su sinonim za propale komunističke režime i nekadašnji manjak ljudskih prava.
Sa boldanim se mogu sasvim složiti, sa ostalim samo djelimično, jer postoji još elemenata globalnog uticaja koje nisi pomenuo, ali da ne idemo u offtopic rangiranja, mislim da je sasvim jasno da se uvodničaru potkrala ozbiljna greška, a isto tako, sasvim sigurno možemo konstatovati da je unipolarni svijet (sa samo jednom globalnom silom), daleko iza nas. "C'est la vie..."

Pozzz!
Spejs

#167 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Spejs »

heckler wrote:
Imale!?

Image

A da bi ovolike baze postojole treba ogromna količina novca koja Americi ponestaje, i stotine instaliranih režima koje mrak može progutati istm brzinom kojom su i stvoreni.

A prilike u svijetu se tolikom brzinom mjenjaju da oni što su jučer bili saveznici sutra pod noge trče Rusiji ili Kini.

Turska ti je očigledan primjer!

Iz ove slike jasno se može vidjeti da je Amerika nasljednik kolonijalne Engleske koja je dominaciju ostvarivala morskim putevima.

A prema Makinderovoj doktrini svijetom upravlja onaj koji pod kontrolom drži srce zemlje ili "Hartland", a to se teško može ostvariti morskim putevima i kolonizacijama.

Amerika će svakako i dalje biti jedan od glavnih igrača, ali definitivno više neće biti sam na terenu.
heckler

#168 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by heckler »

Da se mi vratimo temi.

Turk writer’s book to become a movie

Turkish writer Ayşe Kulin’s book “Sevdalinka” about the war in Bosnia and Herzegovina is being made into a film.

Kulin is currently writing the screenplay of the novel - a project she said she has been working on for a long time - thanks to funds allocated from the Culture and Tourism Ministry.

So far, she’s met with Aida

Begic, a young female director from Bosnia and Herzegovinia, to discuss turning the book

into a movie.

The movie, she said, is about “the pain of Bosnian citizens. All the events in the book reflect the real life events.”

Kulin recently attended a Bosnian literature festival, which was organized in Sarajevo. She attended the event with İndira Küçük Sorguç, a writer from Bosnia-Herzegovinia writer.

Her other works, among them “Adı Aylin,” have been translated into Bosnian.

Kulin said her roots also come from Bosnia and Herzegovina and that she’s familiar with the people and culture. Her grandparents came to Turkey from Bosnia, she said, adding that while writing “Sevdalinka,” she felt the pain and happiness that her family experienced in their homeland. “I wrote Sevdalinka and felt the pain of all the people,” she said.

“I am a Muslim writer and I would like for Muslim women to take their part in literature and cinema,” she said.

Kulin said she believed Europeans stereotype women who wear head scarfs, believing that they can’t do anything.
supervizor

#169 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by supervizor »

U septembru ove godine, izvoz iz Turske je dosegao iznos od 10.72 milijarde dolara, što je porast od 16.41 procenat u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Turskog vijeća izvoznika (TIM), izvoz je povećan za 21.71 procenta na iznos od 99.45 milijardi dolara u prvih devet mjeseci.

Mehmet Buyukekši, predsjednik Turskog vijeća izvoznika, rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Elazig dvorani trgovinske i industrijske komore da je izvoz u posljednjih 12 mjeseci porastao za 18.83 procenta, što je jednako iznosu od 131.62 milijardi dolara.

Najveći rezultat u septembru je ostvarila turska automobilska industrija, sa izvozom u iznosu od 1.66 milijardi dolara, potom slijede hemijska industrija sa 1.3 milijardi, industrija čelika sa 1.27 milijardi i tekstilna industrija sa 1.11 milijardi dolara.

Izvoz industrijskih sirovina, za koje je utvrđeno da čine 83.13 procenata ukupnog izvoza zemlje u septembru, povećan je za 17.13 procenata na 8.91 milijardi dolara.

Pored toga, izvoz u poljoprivrednom sektoru, koje je imao učešće od 13.86 u ukupnom izvozu, povećao se za 13.28 procenata na 1.48 milijardi, dok se izvoz u rudarskom sektoru povećao za 11.64 procenta na 323 miliona dolara, sa udjelom u ukupnom izvozu od 3.01 procenata
Helikopter

#170 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Helikopter »

Međunarodni aerodrom u Prištini pod novom turskom upravom

21/04/2011

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/x ... feature-03

Prvo veliko partnerstvo javnog i privatnog sektora na Kosovu dobiva krila, sa odlučnim angažmanom turskih investitora.

Muhamet Brajshori za Southeast European Times iz Prištine -- 21/04/11

Image
Tursko-francuski konzorcij Limak i Aeroport de Lyon MAS preuzeli su upravu nad aerodromom 4. aprila. [Međunarodni aerodrom u Prištini]

Upravo kad turisti utvrđuju svoje ljetne planove, tursko-francuski konzorcij Limak i Aeroport de Lyon MAS preuzeo je ranije u toku mjeseca upravu nad Međunarodnim aerodromom u Prištini (PIA). Ugovorom, potpisanim prošle godine, Limaku se daje pravo na upravljanje tim jedinim komercijalnim aerodromom na Kosovu u narednih 20 godina.

U zamjenu za to, Limak će morati uložiti oko 100 miliona eura za modernizaciju infrastrukture u tom objektu i za izgradnju velikog novog terminala. "Mi ćemo raditi kao tim," izjavio je za SETimes Mertol Genc, izvršni direktor Limaka za Kosovo. Kompanija je obećala da će novi terminal izgraditi do kraja naredne godine.

S obzirom na nedostatak resursa za ulaganja u javnu infrastrukturu, "privatno-javna partnerstva predstavljaju ključnu komponentu naše strategije za promoviranje održivog ekonomskog rasta," izjavio je kosovski premijer Hashim Thaci said. Takva partnerstva smatraju se načinom za promoviranje stranih ulaganja i otvaranje radnih mjesta.

Prištinski aerodrom je treći u regionu koji preuzima jedna turska kompanija, nakon onih u Skoplju i Ohridu.

Limak pregovara s vladom Crne Gore o upravljanju aerodromom u Podgorici i Tivatu, kojim potezom bi se ojačala ekonomska prisutnost Turske u regionu, te bi upravljanje aerodromima postalo strateška oblast za turske investitore.

Popularnost kosovskog aerodroma je u naglom porastu. Prošle godine ga je koristilo preko 1,3 miliona putnika. Genc kaže da će te cifre i dalje rasti. "Kosovo će biti naša strateška kapija za Evropu. Očekujemo da će se broj putnika povećati sa 1,3 na 4 miliona."

Prošle godine, aerodrom je privukao više ulaganja usmjerenih na poboljšanje udobnosti putnika i usluga, uz dodatne zakazane letove u evropske prijestolnice. Slovenski avio-prijevoznik Adria Airways načinio je od PIA-e svoje drugo čvorište, nakon aerodroma u Ljubljani.

Zbog svega toga, Agron Mustafa, bivši direktor PIA-e, bio je emocionalan tokom nedavne primopredaje uprave.

"Posebno mi je drago što PIA [ima] vrlo dobre finansijske izglede i što [je] siguran u vrijeme primopredaje," izjavio je on za SETimes.

Najveće dosadašnje tursko ulaganje na Kosovu je od strane konzorcija Bechtel-Enka, koji je prošle godine osvojio ugovor od 700 miliona eura u cilju izgradnje auto-puta koji povezuje Prištinu i Drač u Albaniji.

Ugovor za prištinski aerodrom predstavlja drugu po veličini tursku investiciju u zemlji, a u narednom periodu očekuju se i druge, uglavnom putem privatizacije Poštansko-telekomunikacijske kompanije Kosova i drugih javnih preduzeća u strateškim sektorima.

Thaci naziva ugovor za kosovski aerodrom "velikim korakom" ka provedbi javno-privatnih partnerstava i uvjeren je da će se u narednom periodu razviti slični aranžmani i u drugim sektorima ekonomije.

Ambasador Ankare na Kosovu Songul Ozan kaže: "Turska je jako zainteresirana [za pružanje podrške] ekonomskom razvoju putem ulaganja i političke podrške Kosovu."

Putnici se raduju novom terminalu, jer je postojeća zgrada za dolaske oštećena tokom rata na Kosovu u periodu 1998-1999.

Putnik Sebahate Menxhiqi, u dolasku iz Minhena na letu Adrije, kaže za SETimes: "Vidim promjene, ali usluga je ta koja se mora poboljšati."

Prishtina International Airport (Uskoro izgradnja potpuno novog i modernog aerodroma)

supervizor

#171 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by supervizor »

TV1 | Televizija | Press | TV1 I MREŽA SKLOPILI PARTNERSTVO SA TURSKIM DOGAN TV HOLDING-om
TV1 I MREŽA SKLOPILI PARTNERSTVO SA TURSKIM DOGAN TV HOLDING-om
Veličina slova: 13. 09. 2011. - 14:16
Sarajevo, 13. septembra 2011: TV1 i Mreža sklopile strateško partnerstvo sa Dogan TV holding - vodečom turskom medijskom kućom
TV1 i Mreža sklopili su strateško partnerstvo sa najsnažnijom i najutjecajnijom medijskom kućom u Turskoj, Dogan TV Holding-om.
Dogan Media Group je vodeća televizijska i novinska grupacija sa snažnom prisutnošću u mnogim zemalja Europe. Pod svojim okriljem okuplja niz vodećih turskih nacionalnih televizija, među kojima su Kanal D i Star TV, apsolutne lidere na turskom televizijskom tržištu, kao i CNN Turk. Kanal D, osim što je vodeći televizijski brend u Turskoj, također je i vodeća turska produkcijska kuća ćije se serije i formati emitiraju diljem svijeta, a uključuju i najveće hitove emitirane na našim prostorima. Na teritoriju Balkana prisutni su od 2007. gdje su vlasnici jedne od vodećih televizija u Rumunjskoj. Također, u našoj regiji akvizirali su niz internet portala koji su dio Doganove multinacionalne kompanije Trader Media East, izlistane na londonskoj burzi. U izdavaštvu, vlasnici su 5 dnevnih novina među kojima su prva i druga najtiražnija novina u Turskoj, Posta i Hurriyet kao i 27 magazina,
Saradanja sa ovakvim medijskim magnatom ojačat će položaj TV1 i Mreže na medijskom tržištu BIH i regije, kroz osiguranje prava emitiranja ekskluzivnog programa, te kroz razmjenu profesionlnih iskustava, strateških usmjerenja i ekspertize sa jednom od najjačih svjetskih medijskih korporacija. Pod okvirom saradnje jest i zajedničko jačanje u regiji u kojoj nam je cilj postati jedan od vodećih igrača.
Inače, Dogan TV dio je vodeće turske grupacije “Dogan Holdinga”, koja na tržištu egzistira već 50 godina, a osim u segmentima izdavaštva i medija, posluju u oblasti energije, industrije i turizma. Prisutni su u 17 zemalja svijeta, a partnerski djeluju sa 10 multinacionalnih grupacija uključujući Turner, Axel Springer i Ringeis.

Sklopivši partnerstvo sa “Dogan Holdingom” TV1 i Mreža osnažit će i unaprijediti medijsko tržište u našoj zemlji, te potencijalno osigurati nove investicije u drugim segmentima poslovanja u Bosni i Hercegovini. Ovo je važan iskorak za čitavo tržište koje će ovime postići jedan novi nivo kompetitivnosti, ali i postaviti novu ljestvicu za kvalitet.
TV1, kao nova “infotainment” televizija u regiji okupivši najeminentnija imena informativnog programa, donijela je na tržište regije i kroz alternativne platforme diljem svijeta najopširniji informativni program na ovom tržištu te vrhunski filmski i serijski program emitiran preko stanica Mreže.
“Uz apsolutno najkvalitetniji serijski i filmski program na tržištu nastavljamo biti fokusirani na daljni rast kako u kvaliteti tako i geografski te smatramo da smo uz Dogan TV dobili najboljeg mogućeg partnera za ostvarenje tih ciljeva” – poručuju iz Uprave TV1.
heckler

#172 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by heckler »

Prva "NEWS" televizja od sada uz 300% vise Turskih sapunica :thumbup:

Signal im se zatro...
supervizor

#173 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by supervizor »

Turska drama Kako vrijeme prolazi (Öyle Bir Geçer Zaman Ki) najuspješnija je turska produkcija u sezoni 2010.-2011. Ovaj epitet zavrijedila je činjenicom da je oborila sve dosadašnje rekorde gledanosti u svim zemljama u kojima je emitovana. U Turskoj je posljednja emitovana trosatna epizoda ostvarila rejting gledanosti od 21,7%, mnogo više od Sultana veličanstvenog, čije je finale postiglo rejting gledanosti od 17,7%.

Na turskom Kanalu D, trenutno se emituje druga sezona serije Kako vrijeme prolazi, dok je u regiji posljednjih mjeseci vladala borba među tv kućama ko će otkupiti prvu sezonu ove TV atrakcije.

Ponovo, za najbolje serijsko ostavarenje iz Turske, za teritoriji naše zemlje, izborila se TV1 Mreža, kojoj, zahvaljujući nedavno sklopljenom strateškom partnerstvu sa najvećom medijskom kućom iz Turske Dogan TV, dobrih serijskih naslova zasigurno neće nedostajati. Naime, razmjena najekskluzivnijeg programa, pored edukacije kadrova i stručne ekspertize, jedna je od osnovnih stavki potpisanog ugovora o partnerstvu. Pravo prikazivanja u ostalim zemljama Balkana obezbjedile su najgledanije televizije: Prva TV u Srbiji, Nova TV u Hrvatskoj, Kanal D u Rumuniji, Sitel TV u Makedoniji i BTV u Bugarskoj.
mrmacc

#174 Re: Turska ofanziva na Bosnu i Hercegovinu

Post by mrmacc »

TVRTKO_Bosanski wrote:Ne znam da li postoji vec ova tema. Ako postoji zamolio bih administratore da izbrisu ovu ili da spoje sa starom.

Uglavnom u posljednjih godinu i pol dana svjedoci smo pocetka novog i od svih predhodnih mnogo agresivnijeg ulaska Turske na B-H scenu, kako politicko-diplomatsku, tako i eknomsku i turisticku.
Samo nekoliko primjera ovog novog Turskog utjecaja:
- Turska incijativa na diplomatskom planu - Sastanak u Karadzordevu iniciran od strane turskog predsjednika Abdullaha Gula. ( samo jedan od mnogih odrzanih na incijativu Turske )
- Skoro pa svakomjesecne posjete turskog ministra vanjskih poslova Sarajevu ili nekom od komsijskih glavnih gradova.
- U svom govoru nakon pobjede na izborima prosle sedmice turski premijer Erdogan je izmedu ostalog rekao da je Sarajevo ovom njegovom pobjedom dobilo koliko i Istanbul.
- Otvorena su dva privatna univerziteta, Burc i IUS, sa velikim prilivom turskih studenata u Sarajevo.
- Neki dan kupili su dionice Sarajevske berze, mozda ne veliki postotak, ali sasvim dovoljno da imaju utjecaja.
- Vec odavno su vlasnici BH Airlinesovih dionica.
- Skoro pa nevjerovatna ekspanzija turskih serija.
- Turizam - broj turskih turista u bosni povecao se u odnosu na 2009 godinu za 30%. Kupili Tekiju na Buni itd.

Kad razmislim svega ovoga do prije samo dvije do tri godine uopste nije bilo.

I tako dalje i tako dalje. Zamolio bih vas da se ostavimo standardnih okupator - oslobodilac rasprava. Zanima me sta vi mislite sta je cilj Turske u Bosni i Hercegovini?
Sta sve ovo znaci ili sta moze znaciti na nasoj politickoj sceni, posebno kod Bosnjaka?
Koliko mozemo dobiti ili izgubiti, koliko ce ovo dobrobiti donijeti B-H ekonomiji?
Da li je moguce u buducnosti da u bosnjackom korpusu naprimjer zvanicna podrska Turske bude vazna prevaga na izborima?
Znaci ukratko sta su prednosti i mane povecanog utjecaja Turske u BiH?
Da li neko zna koje su to subvencije i pogodnosti ako turski investitor ulaze u Bosnu? Na ovim stranicama se pominju krediti i subvencije koje je Turska vlada obezbijedila za svoje investitore koji zele da investiraju u Bosnu. Jednom sam cuo da cak imaju i grantove za svoje privrednike koji ulazu u BiH.

http://www.businessnavigator.ba/investi ... icije.html
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/21404 ... ursku.html
Drvosjeca iz Dejcica

#175 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Gledam jutros izjavu Eedogana koji je navodno izjavio, citiram:
Turska ili Osmansko carstvo su svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predali neprijatelju, bez ikakve zaštite, Austo-Ugarskoj! To sebi nikad nismo i nećemo moći halaliti. Ali, onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo uspjeli da ih zaštitimo! Sad se kunem velikim Allahom da kad bi iko, na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka!!! Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH
Kažem navodnu jer kako stvari stoje izjava je SPIN, objavljena na nekom anonimus portalu i na Facebook-u. Niko nije mogao naći izvor, mjesto i vrijeme ove izjave pa se čini da je izjava fabrikovana. No sve to nije spriječilo medije iz manjeg BH entiteta i Srbije da izjavu prenesu kao zvaničnu a sudeći po reakcijama ona je izazvala kolektivnu histeriju među srpskim političarima u regionu. Da vidimo šta će reći Ankara ili Ambasada Republike Turske u Sarajevu.
Post Reply