Vjerovatno niko sa strane ARBiH neće priznati da se to desilo (ako se zaista desilo), a očekujem da se jave i ovi sa druge strane.
Znam naslov teme i period dešavanja, i nisam trol.
Upao u "komunikacijski sistem"... Sasvim slučajno, pronađena je "žica" poljskog telefona, veza između posade na Lupoču i njihove komande i dalje valjda. Naš vezist je presjekao tu komunikacijsku vezu i sa srpskom komandom razgovarao kao srpski vojnik s Lupoča, a s druge strane, sa srpskom vojskom na Lupoču razgovarao kao njihov pretpostavljeni iz komande. Na kraju im je "izdao" naredbu za povlačenje sa položaja.VjecitiStudent wrote:Opet je malo nejasno, ok, vezista je upao na njihov kanal i ispricao im svasta nesto, no ko onda dojavi postavi sa Lupoca naredbu o povlacenju?
Daleko je to od zbivanja na ovoj temi, post treba prenijeti ovdje http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=79105chuchumbamayumbe wrote:Unaprijed se izvinjavam ako je off topic (nema potrebe otvarati posebnu temu), ali nađoh za prikladno da pitam učesnike ovih događaja nešto u vezi juna 1992 i područja Trnova i okolice. Koliko ima istine, a koliko laži u izvještajima srpske strane o navodnim zločinima počinjenim od strane ARBiH na tom području? Posebno se pominju Ledići, zatim ubistvo sveštenika iz Trnova pucnjem u usta, itd...
Vjerovatno niko sa strane ARBiH neće priznati da se to desilo (ako se zaista desilo), a očekujem da se jave i ovi sa druge strane.
Slažem se, nema problema.poznanik wrote:Daleko je to od zbivanja na ovoj temi, post treba prenijeti ovdje http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=79105chuchumbamayumbe wrote:Unaprijed se izvinjavam ako je off topic (nema potrebe otvarati posebnu temu), ali nađoh za prikladno da pitam učesnike ovih događaja nešto u vezi juna 1992 i područja Trnova i okolice. Koliko ima istine, a koliko laži u izvještajima srpske strane o navodnim zločinima počinjenim od strane ARBiH na tom području? Posebno se pominju Ledići, zatim ubistvo sveštenika iz Trnova pucnjem u usta, itd...
pa mogao im je odmah izdati komandu!poznanik wrote: Na kraju im je "izdao" naredbu za povlačenje sa položaja.
Kurir Operativnog wrote:pa mogao im je odmah izdati komandu!poznanik wrote: Na kraju im je "izdao" naredbu za povlačenje sa položaja.
Ma nema nikakvih emocija nego ja sam prije pisao o tome kakva je uloga bila donosenjem odluke o formirsnju divizija, te sta se je sve izgubilo, a sta dobilo sa istim.poznanik wrote:Žao mi je ako je moja greška u nazivu „operativne komande“ uznemirila tuđe emocije, i ja se zbog toga izvinjavam. Greška će biti ispravljena.
Zasto ste misli da bas Bijeli Vukovi znaju vasa imena ?branimir stulic wrote:Sjecam se da je dio moje jedinice bio zakovan najmanje 6 sati jer je bio u dodiru sa neprijateljem koji se predstavio kao da je jedinica ARBiH... Uvjeravanje tipa: HAjte vamo naši smo... i sl. je trajalo najmanje 4 sata. Imalo smo nekoliko ranjenih ali smo se izvukli iz te pizdarije. Kasnije su nasi bacaci ocistili taj prostor.. I danas nisam siguran ko je bio sa druge strane. Po svemu sudeci bili su Beli vukovi....jer su nase zvali po imenima. A cesto smo bili jedni naspram drugih.
branimir stulic wrote:Sjecam se da je dio moje jedinice bio zakovan najmanje 6 sati jer je bio u dodiru sa neprijateljem koji se predstavio kao da je jedinica ARBiH... Uvjeravanje tipa: HAjte vamo naši smo... i sl. je trajalo najmanje 4 sata. Imalo smo nekoliko ranjenih ali smo se izvukli iz te pizdarije. Kasnije su nasi bacaci ocistili taj prostor.. I danas nisam siguran ko je bio sa druge strane. Po svemu sudeci bili su Beli vukovi....jer su nase zvali po imenima. A cesto smo bili jedni naspram drugih.
kv99 wrote:@poznanik
Spomenuo si da su borci ABIH zalazili u cetnicku teritoriju radi osmatranja itd. Da li ste i kakve mjere vi poduzimali da bi sprijecili cetnike da to isto urade ? Da li je bilo patrola, zasjeda , osmatrackih mjesta, zabrane kretanje u pojedinim mjestima i vremenskim intervalima (da bi se lakse moglo razlikovati ko je ko) u cilju da bi se oni zaustavili od upada u dubinu ?
Da li ti je bilo poznato da li su postojale jedince ili neki drugi nacin za prikupljanje izvidjackih podataka na taktickoj / operativnoj osnovi npr. jedince koje su davale podatke rahmetli Imamovicu ili njegovom stabu na nivou potrebnim za njegovo planiranje tj divizijski nivo ? Spomenuo si da je tvoja jedinica imala izvidjace koji su osmatrali pojedine tacke na vasem pravcu djelovanja ali da li su postojale jedince koje su isle dublje u teritoriju, vrsile osmatranje duze vremena i na sirem podrucju tj da stvore "sliku" neprijateljskih snaga na sirem i dubljem podrucju ? Da li ti je poznato kako se stvarala "slika " polozaja neprijatelja na tom sirem podrucju ili se sve svelo na vizualni pregled sa prvih linija odbrane/ medjuzone ?
MA samo pretpostavka. . Dan danas ne znam ko je bio nasuprot. Mislim da nisu nasi jer ni jedna jedinica nije prijavila gubitke ni ranjene na tom prostoru. Ali kad su jednog naseg ranili onda smo mi raspalili po njima...ko ga j.be... A sto se tice Belog vuka ponekad mi se cini da smo pratili jedni druge... gdje god smo bili poslani oni su bili na suprotnoj strani... lovili smo vezu i mi njima i oni nama.. od Nisica do Treskavice..kv99 wrote:Zasto ste misli da bas Bijeli Vukovi znaju vasa imena ?branimir stulic wrote:Sjecam se da je dio moje jedinice bio zakovan najmanje 6 sati jer je bio u dodiru sa neprijateljem koji se predstavio kao da je jedinica ARBiH... Uvjeravanje tipa: HAjte vamo naši smo... i sl. je trajalo najmanje 4 sata. Imalo smo nekoliko ranjenih ali smo se izvukli iz te pizdarije. Kasnije su nasi bacaci ocistili taj prostor.. I danas nisam siguran ko je bio sa druge strane. Po svemu sudeci bili su Beli vukovi....jer su nase zvali po imenima. A cesto smo bili jedni naspram drugih.
Ovo u vezi zakopane hrane , da li je to znak da su to pripremili ranije , prije nego sto su izgubili teritoriju, kao logisticka "baza" za svoje izvidjace ili diverzante ? Da li ste pronalazili ili culi za takve slucajeve na drugim mjestima , da je zakopavana hrana na takav nacin ?poznanik wrote:
Vrijedne informacije pružali su nam i "trgovci" i ostali, koji su odlazili u Goražde preko Grepka. Mi smo, nakon osvajanja Lupoča i čišćenja terena poslije, u jednom šumarku, u blizini sela Miljanovići, našli zakopanu ogromnu količinu hrane: francuskih i američkih "lanč" paketa, graha, leće, ulja, čak i svježih jabuka, i sl. što dokazuje da su linije bile itekako propusne.
Zakopana hrana se nalazila 10-tak m od lokalnom makadamskog puta, u šumarku, a u blizini sela koje je bilo već dugo vremena do tada pod kontrolom RS. Iskop je bio dubine oko 1 m, a u njemu se nalazila hrana koja je uredno upakovana u zasebne vreće i sl. Jabuke su bile svježe, jeli smo ih odmah, ostala hrana se činila kao da je tu nedavno dopremljena.kv99 wrote:Ovo u vezi zakopane hrane , da li je to znak da su to pripremili ranije , prije nego sto su izgubili teritoriju, kao logisticka "baza" za svoje izvidjace ili diverzante ? Da li ste pronalazili ili culi za takve slucajeve na drugim mjestima , da je zakopavana hrana na takav nacin ?poznanik wrote: Vrijedne informacije pružali su nam i "trgovci" i ostali, koji su odlazili u Goražde preko Grepka. Mi smo, nakon osvajanja Lupoča i čišćenja terena poslije, u jednom šumarku, u blizini sela Miljanovići, našli zakopanu ogromnu količinu hrane: francuskih i američkih "lanč" paketa, graha, leće, ulja, čak i svježih jabuka, i sl. što dokazuje da su linije bile itekako propusne.
Jos samo da si ispod svake fotke bar stavio malo objasnjenje.Ko gdje kad???Sarajmen wrote:Grebak , Bijela lijeska, Sinanovići...sve je to područje Treskavice zar ne?
Čini se da nepotrebno "truješ" ovu temu, trolaš...osim toga, sumnjam u tvoje navode o lokaciji sa fotki u postu iznad, i mislim da nisu u vezi sa bjelašničko-treskavičkim ratištem.Sarajmen wrote:Da se na sjeme ne doda i bar malo zemlje, teško da bi šta izniknulo od... ptica.
Ne mogu opisati kako je došlo do zarobljavanja, ali mogu spomenuti razlog:mahalas505 wrote:Da li neko moze opisati kako je doslo do zarobljavanja grupe pripadnika 2BB brigade na Treskavici?
Cuo sam razne rekla/kazala verzije, zato bih htio da saznam ako je neko bio gore kad se to desavalo i koja jedinica vrs je izvrsila zarobljavanje. A ovo sto si napisao je tacno, i od nesposobnosti komandira, do totalnog nepoznavanja terena i samog nacina ratovanja na sirokom prostoru od te grupe sto je poslana gore na Treskavicu.poznanik wrote:Ne mogu opisati kako je došlo do zarobljavanja, ali mogu spomenuti razlog:mahalas505 wrote:Da li neko moze opisati kako je doslo do zarobljavanja grupe pripadnika 2BB brigade na Treskavici?
Djelomično zahvaljujući Hilmi Kovaču, tadašnjem k-dantu 2. brdske brigade (s Vratnika, Kovača, Hladivoda i oklnih mjesnih zajednica), ranijem kapetanu sistema veze JNA iz podzemnog objekta u Žepi, koji je kratko vrijeme prije tog događaja od Sabita Puškara - Puške preuzeo komandovanje brigadom, i njegovom naredbom za slanje neiskusnih momaka u bespuće Treskavice, ne bi li se dodvorio k-di Korpusa, a djelomično i samim neiskustvom te grupe boraca, jer su jednostavno zalutali na Treskavici.
Poslije je Kovač ponovio svoje k-dovanje slanjem jedne čete vojnika u sastav 1. Bošnjačke brigade, prilikom njenog formiranja, jer k-da 1. Korpusa nije mogla sastaviti brigadu od boraca koji su svojim prebivalištem gravitirali područjem Igmana, Treskavice, odnosno Trnova, Kalinovika i naseljenih mjesta u tom regionu. Razlog je u činjenici da je najveći broj vojsno sposobnog ljudstva već pripadao 4.mtrb iz Hrasnice, u kojoj je jedino interventni vod djelovao u borbama. Svi ostali, izuzetno sposobni muškarci samo su čuvali rovovske položaje, a u slobodno vrijeme trgovali...