Dzuma namaz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BHF_Manijak

#151 Re: Dzuma namaz

Post by BHF_Manijak »

Brate po vjeri i boji kluba :mrgreen: U Sarajevu hvala Bogu imamo mashallah dzamija i efendija, pa ti proberi...Pravo da ti kazem ne mogu ni ja "svakog" slusat, pa proberem koji mi hatib najbolje odgovara, nekad je to keno Music u bakijskoj, nekad hafiz Bugari u Bijeloj dzamiji, nekad i Mujki Spahic itd...Ako hoces o vjeri da nesto cujes, sazeto, koncizno i bas da ti urezano ostane u sjecanju, moj ti je savjet bakijska dzamija i hutbe Kenana Musica! ;-)
Motokultivator

#152 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

Vidio sam brata @arzuhala na dzumi, pa cu se strpit dok on dodje, on ce to bolje od mene napisat kakva je hutba bila, a bila je :thumbup:
Callahan44

#153 Re: Dzuma namaz

Post by Callahan44 »

vamo dje sam bio ne idem cesto, al kad odem vazda bude super
pravo po nashki :)
efendija nije od onih cije ce se hutbe snimat na mobitele, prekucavat i kacit na internet, al ja ga volim sto je narodski coik i sto su mu hutbe takve

prepricat cu svojim rijecima
bile su mubarek noci, ide ramazan, a dje smo mi
ne trebamo se sekirat kako cemo napunit spajzove i frizidere, to ce Allah uraditi u skladu s nasom nafakom
nego se trebamo pobrinuti da ocistimo nasa srca i duse od zavisti i zlobe prije nego sto dodje ramazan, pa kad dodje taj mubarek mjesec da imamo vise kuveta da se jos bolje ocistimo grijeha
nellington

#154 Re: Dzuma namaz

Post by nellington »

Pitanje za one koji znaju bolje:

Obično kad nemam hitnih obaveza klanjam džumu 4+2+4+4+2. Zatekoh se u džematu u kom je imam klanjao 4+2+4+2, tako da sam negdje na početku sunnetil-vakti već čuo mujezina. Stigao sam sve do tespiha, ali me zanima - u čemu je stvar?
arzuhal

#155 Re: Dzuma namaz

Post by arzuhal »

nellington wrote:Pitanje za one koji znaju bolje:

Obično kad nemam hitnih obaveza klanjam džumu 4+2+4+4+2. Zatekoh se u džematu u kom je imam klanjao 4+2+4+2, tako da sam negdje na početku sunnetil-vakti već čuo mujezina. Stigao sam sve do tespiha, ali me zanima - u čemu je stvar?
Ovu varijantu prvi put čujem :)
Nele9

#156 Re: Dzuma namaz

Post by Nele9 »

nellington wrote:Pitanje za one koji znaju bolje:

Ja znam da većina drugih nacija koje pripadaju hanefijskom mezhebu (ali ne samo hanefijskom) klanja 4 rekata sunneta, 2 rekata farza, 4 rekata ahiri-zuhri, i 2 rekata sunetil vakti. Znači nema sun-sunneta kao kod nas.
Zašto je to tako moraćeš pitati Arzuhala ili bijelu.
bucik

#157 Re: Dzuma namaz

Post by bucik »

Ovo što se kod nas klanja ahiri zuhri je uvedeno u tradiciju nakon ukidanja hilafeta 1924. godine. Naime, vođeni načelom da samo halifa može nekome dati odobrenje da bude hatib određena ulema je dovela u pitanje ispravnost dzume namaza jer nema više halife koji će izdati muraselu (dozvolu, odobrenje) za klanjane dzume namaza, pa su preporučili da se, nakon obavljene džume, klanja podna namaz kao preventivu u slučaju da ta džuma nije valjana zbog nepostojanja halife da to verifikuje. Pošto smo se mi toga prihvatili kao pijan plota, teško je nekom djedi našem reći da i ne mora klanjati svih 10 rekata poslije dva rekata džumanskog farza. Želim samo napomenuti da je Poslanik, a.s., klanjao 4 rekata nakon džumanskog farza, nekada bi to obavio tu u mesdžidu a najčešće kod kuće. Ta 4 rekata su sunet i to pritvrđeni.
Miss D

#158 Re: Dzuma namaz

Post by Miss D »

hocemo li insAllah i ovu temu oziviti malo,
mubarek petak nam je, prvi u lijepom Ramazanu :thumbup:
pa dajte raporte poslijepodne aBda :wink:
žuti

#159 Re: Dzuma namaz

Post by žuti »

Sa jedne od prethodnih hutbi (dok ne bude današnja :) )

Došao čovjek da informiše halifu o tome kako neki drugi čovjek priča i postupa.
Kaže mu halifa:
"Prije nego što mi kažeš to sto želiš, prosij kroz 3 sita.
Prvo, jesi li siguran da je to što mi želiš reci istina?"

Kaže ovaj: "Ja sam cuo da se tako priča, ali nisam siguran da je istina."
- E onda mi nemoj govoriti.

Drugo, da li je to što mi zelis reci pozitivno ili negativno?
- To je negativno.

I trece, ima li u tome što mi želiš reci ikakve koristi?
- Nema vala nikakve koristi u ovome što ti želim reci.

:-D :)
Motokultivator

#160 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

Zehra je falila da neko danas popije dobar stos na dzumi. Uh kako sam se bio nazestio nemerem kazat nikako. Gledam naprijed i pokusavam slusat hatiba pozadi neko prica, i to drugi eventualno treci saf iza. Okrenem se svi sute i tako par puta. Ustanem kontam sacu ga sastavit sa zemljom, kad niko ni mukaet nista. SubhanaAllah dzuma mi propade zbog budaletina :x :x :x

A imam ef Zulic je vazio o zekatu, sadekatul fitru, clanarini da se valja spremat na to i tako to. Poceo je sa meni jako jako lijepo, ohrabrujuce. Hvala Allahu koji nas je pocastio da budemo od onih koji znaju za ramazan, znaju za post i poste, ibadete.
Ultravox

#161 Re: Dzuma namaz

Post by Ultravox »

Misir wrote:Selam @moto...evo i ja se naljutih....ma treb'o si ga spucat :D
..sačekat ga iza džamije. :D
Image
Last edited by Ultravox on 05/08/2011 14:23, edited 1 time in total.
sadowl

#162 Re: Dzuma namaz

Post by sadowl »

Motokultivator wrote:Zehra je falila da neko danas popije dobar stos na dzumi. Uh kako sam se bio nazestio nemerem kazat nikako. Gledam naprijed i pokusavam slusat hatiba pozadi neko prica, i to drugi eventualno treci saf iza. Okrenem se svi sute i tako par puta. Ustanem kontam sacu ga sastavit sa zemljom, kad niko ni mukaet nista. SubhanaAllah dzuma mi propade zbog budaletina :x :x :x

A imam ef Zulic je vazio o zekatu, sadekatul fitru, clanarini da se valja spremat na to i tako to. Poceo je sa meni jako jako lijepo, ohrabrujuce. Hvala Allahu koji nas je pocastio da budemo od onih koji znaju za ramazan, znaju za post i poste, ibadete.
Sabura, brate muslimanu :) , ipak ja mislim da na taj nacin neces postici nista. Razumim da se naljutis, da te iznervira. X puta sam bio na Dzumi kada hodza kaze da dzuma nije valjana ako se prica i X puta sam cuo kako neki dedo prica tamo kako je onaj bolestan, kako nisu šljive rodile itd.. razne teme..

Jel' mislis da je rjesenje puci samar dedu ? Zato sto nezna ili ne zeli da zna ili bilo koji drugi razlog, ja mislim da nije ;), Vjerovatno ni razgovor sa istim nece pomoci jer ce on to zaboraviti vrlo brzo, tako dedo naucio vec godinama 20, 30 .. ko zna koliko.

Kako god reagujes ti ces ispasti gori 3 puta.. i reci ce garant neki Vehabija :) "vaki je naki je, ja 30-es godina ovdje klanjam on meni nesto vazi".

Mislim da je najbolje rješenje ignorisati. Spomenuo sam deda jer ti ljudi koji pricaju su uglavnom starije osobe, a što se tiče mlađih mislim da se na njih moze djelovati i razgovor uz finu kahvu, caj, sok :) ... Mislim da najbolje djelovanje je sabur i lijepo ponasanje i razgovor koliko se moze.. agresivnije metode ...hm bar ja nisam za njih..

Veliki sellam ..
bijela

#163 Re: Dzuma namaz

Post by bijela »

garant je ona taj neko što je pričao/la
bijela

#164 Re: Dzuma namaz

Post by bijela »

:lol:
znači, idžma' je pao: zehra je pričala
Ultravox

#165 Re: Dzuma namaz

Post by Ultravox »

Zehra je danas falila a pričala je haman :-) Sabaheta.
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#166 Re: Dzuma namaz

Post by WipeOut »

Ultravox wrote:Zehra je danas falila a pričala je haman :-) Sabaheta.
:lol:
3dom

#167 Re: Dzuma namaz

Post by 3dom »

Danas na hutbi u dzamiji u kojoj sam bio, tema je bila namaz.
Izmedju ostalog hutba je govorila o bitnosti namaza. Jedna me se recenica posebno dojmila. Namaz je stub koji cuva vjerovanje, ako nema tog stuba onda se vjerovanje izvrne. Pa je potom rekao da je obaveza svakog muslimana da obavlja namaz i kako se ulema usaglasila da ako nema namaza i davanja zekata da time nema ni ispravne vjere... i td.

Sve u svemu s pocetka sam mislio da ce to biti jedna losa hutba zbog naracije samog imama , al bogme bila je odlicna.
bijela

#168 Re: Dzuma namaz

Post by bijela »

3dom wrote:i kako se ulema usaglasila da ako nema namaza i davanja zekata da time nema ni ispravne vjere... i td.
kolike šokove ljudi dožive kada dođu da starih ćitaba i naših klasičnih autora pa pročitaju da ta ulema nije smatrala muslimanom onoga ko ne klanja :roll:
žuti

#169 Re: Dzuma namaz

Post by žuti »

Ramazan se dočeka sa onoliko prostora (unutar osobe, emotivno.) koliko svako od nas ima.

Pa tako neki poste cijeli mjesec, neki po nekoliko dana, neki čekaju 27. noc, a neki tako što u Ramazanu prestanu konzumirati alkohol.
3dom

#170 Re: Dzuma namaz

Post by 3dom »

bijela wrote:
3dom wrote:i kako se ulema usaglasila da ako nema namaza i davanja zekata da time nema ni ispravne vjere... i td.
kolike šokove ljudi dožive kada dođu da starih ćitaba i naših klasičnih autora pa pročitaju da ta ulema nije smatrala muslimanom onoga ko ne klanja :roll:
Necu ulaziti o polemiku o tome jer nisam rekao to sto si ti rekao u svome postu. Znam hadise u kojima se govori da je La ilahe illalah dovoljno ako covjek kaze da se bude musliman i da ce zato biti nagradjen dzennetom, ako ustraje u tome i ne pripise Allahu druga tj. ako ne pocini sirk. Medjutim isto tako postoje hadisi koji govore o namazu i koji covjeka koji propusta namaz nazivaju covjekom koji cini nevjerstvo . Otuda i raskol u misljenjima medju ljudima. Medjutim mozda je ovo relevantnije od rasprave dvojice muslimana, a tice se gore spomenutog.

0 tome sljedece kaze 5. ajet sure El Bejjine:
A naređeno im je da obožavaju jedino Allaha,odani Njegovoj vjeri, hanife da budu i obavljaju salat i daju zekat, a to je vjera prava. (prevod Mlivo)

a naređeno im je da se samo Allahu klanjaju, da Mu iskreno, kao pravovjerni, vjeru ispovijedaju, i da molitvu obavljaju, i da milostinju udjeljuju; a to je - ispravna vjera.(prevod Korkut)
bijela

#171 Re: Dzuma namaz

Post by bijela »

znači, nisam se raspravljala nego nadovezala na priču i ispričala jedno svoje iskustvo.

ko je vjernik, ko nije, mene NE interesuje.
3dom

#172 Re: Dzuma namaz

Post by 3dom »

bijela wrote:znači, nisam se raspravljala nego nadovezala na priču i ispričala jedno svoje iskustvo.

spomenuo sam sta je samo imam na hudbi rekao... halali ako si mi sta zamjerio :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#173 Re: Dzuma namaz

Post by Chmoljo »

3dom wrote:
bijela wrote:znači, nisam se raspravljala nego nadovezala na priču i ispričala jedno svoje iskustvo.

spomenuo sam sta je samo imam na hudbi rekao... halali ako si mi sta zamjerio :)
nezgodan tip, ovaj bijeli :oops: :mrgreen:
liliput

#174 Re: Dzuma namaz

Post by liliput »

ako je poj'o, onda je zuti (citaj: musko)
ako je poj'la, onda je bijela (citaj: zensko) :lol: :D
3dom

#175 Re: Dzuma namaz

Post by 3dom »

3dom wrote:

moram da se derogiram :D halali mi ako si mi sta zamjerila :D
Post Reply