Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Skream

#151 Re: Game of thrones

Post by Skream »

Nemerem ja vako gledat brate, malo mi :D sad ću pustiti 2-3 epizode da prođu, pa si skinem kasnije i gledam. Naviko, ha ja :D
Bullet Tooth Tony

#152 Re: Game of thrones

Post by Bullet Tooth Tony »

karanana wrote:nista posebno ni ova zadnja epizoda ali nastavicu. rezume: bila jedna taslacina, malo mi se zgadio onaj tinejdzer koji sisa mamu. i malo mi je glup razlog raskola izmedju kinga i neda starka. mislim, kako bi ned stark to mogao i odraditi, cak i da je pristao?

a i knjiga je skinuta prebacena na kindle. citanje krece tunajt, mozda. u jebo te 759 strana a nigdje slika, samo dvije mape. nisam toliko procito kad se saberu sve procitane knjige u mom zivotu.

moze li mi neko aproksimativno reci koliko je dana hoda/jahanja winterfell od ovog glavnog grada gdje je kralj robert? kako se zvase taj glavni grad?
tek toliko da dobijem sliku o velicini ovih 7 kingdomsa i velicini uskog mora.
http://viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/

imas tu taj viewers guide sa dobrom mapom
lester burnham

#154 Re: Game of thrones

Post by lester burnham »

karanana wrote:nista posebno ni ova zadnja epizoda ali nastavicu. rezume: bila jedna taslacina, malo mi se zgadio onaj tinejdzer koji sisa mamu. i malo mi je glup razlog raskola izmedju kinga i neda starka. mislim, kako bi ned stark to mogao i odraditi, cak i da je pristao?

a i knjiga je skinuta prebacena na kindle. citanje krece tunajt, mozda. u jebo te 759 strana a nigdje slika, samo dvije mape. nisam toliko procito kad se saberu sve procitane knjige u mom zivotu.

moze li mi neko aproksimativno reci koliko je dana hoda/jahanja winterfell od ovog glavnog grada gdje je kralj robert? kako se zvase taj glavni grad?
tek toliko da dobijem sliku o velicini ovih 7 kingdomsa i velicini uskog mora.

Image
Margita81

#155 Re: Game of thrones

Post by Margita81 »

Sad gledala petu epizodu. Mnogo izmisljenih stvari ima. Za pocetak: lord Renli i Vitez od Cvijeca nikad nisu bili ljubavnici. Mozda se kroz knjigu insinuiralo da je Vitez pomalo zenskast kao i Renli koji je jako drzao do svog izgleda ali sexualna veza se nije nikad spomenula.
kokuz_sa

#156 Re: Game of thrones

Post by kokuz_sa »

stark bogme veliko kraljevstvo ima :D

steta sam sto ima snjega
karanana

#157 Re: Game of thrones

Post by karanana »

dobra mapa. ovdje ima 8 kraljevstva cini mi se.
ali opet nemam predstavu o tome kolika je razdaljina izmedju winterfella i king's landinga, to je robertov grad jelde?

u prvoj epizodi kad je kralj dosao u winterfell, meni se ucinilo kao da je putovao sedmicama. ali u povratku kao da su putovali 2 dana/jednu noc. ali vjerovatno i nisu velike razdaljine jer koliko sam skonto od grada winterfella do zida nema nekoliko sati razdaljine.

ma cim se vitez zove vitez od cvijeca, odmah ti se sve govori. nece bas knjiga napisati kako je vitez od cvijeca odradio felatio nad lordom ali ti indirektno kazuje sta se desava a HBO to prikazuje malo slikovitije.
kokuz_sa

#158 Re: Game of thrones

Post by kokuz_sa »

karanana wrote:dobra mapa. ovdje ima 8 kraljevstva cini mi se.
ali opet nemam predstavu o tome kolika je razdaljina izmedju winterfella i king's landinga, to je robertov grad jelde?

u prvoj epizodi kad je kralj dosao u winterfell, meni se ucinilo kao da je putovao sedmicama. ali u povratku kao da su putovali 2 dana/jednu noc. ali vjerovatno i nisu velike razdaljine jer koliko sam skonto od grada winterfella do zida nema nekoliko sati razdaljine.

ma cim se vitez zove vitez od cvijeca, odmah ti se sve govori. nece bas knjiga napisati kako je vitez od cvijeca odradio felatio nad lordom ali ti indirektno kazuje sta se desava a HBO to prikazuje malo slikovitije.
kod mene u prevodu je pisalo
putavali smo mjesec tacno..
to je kraljica kazala

pa sada sracunaj 200 ljudi tesko opremljenih na konjima..svako malo zaustavljanje..koje kocije s hranom,nije s eputovalo nocu,odmaralo se razapinjali satori :D

pa preracunaj koliko su mogli za 1 dan preci i et razdaljine 8-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#159 Re: Game of thrones

Post by Truba »

meni ova mapa liči na izvrnutu englesku
Margita81

#160 Re: Game of thrones

Post by Margita81 »

Vitez od cvijeca zato sto dolazi iz Visokog Sada i zato sto mu je na grbu veliki cvijet :D
Kazem u knjizi se opisuje njegova pretjerana nakindjurenost i ljepota kao i Renlijeva pedantnost i tako to, medjutim veza izmedju njih dvoje ne.
Truba

#161 Re: Game of thrones

Post by Truba »

gledaj ti šta fanatici pronađu

Image

:lol: :lol: :lol:
DON_eARL

#162 Re: Game of thrones

Post by DON_eARL »

komi wrote:meni ova mapa liči na izvrnutu englesku
Ja sam na pocetku mislio i da se radi o Britaniji. :D Jos i Narrow Sea podsjeca na la Manch... :run:
elSaik

#163 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

Margita81 wrote:Sad gledala petu epizodu. Mnogo izmisljenih stvari ima. Za pocetak: lord Renli i Vitez od Cvijeca nikad nisu bili ljubavnici. Mozda se kroz knjigu insinuiralo da je Vitez pomalo zenskast kao i Renli koji je jako drzao do svog izgleda ali sexualna veza se nije nikad spomenula.
Nije se spominjala eksplicitno ali ima naznaka da su u vezi.
elSaik

#164 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

VItez od cvijeća jer pripada Kući kojoj je na grbu:
Image

Oni su, btw, u Uzurpatorovom ratu ratovali na strani Targaryana.

edit: Što se mape tiče, ovih 9 oblasti nije jednako onome što se podrazumijeva pod Seven kingdoms. Kada je Aegon I Targaryan došao i počeo osvajati bilo je ukupno 7 kraljevstva: North, Vale, Westerlands, Stormlands, Reach i Iron islands, koje je uspio pokoriti, te Dorne koji je ostao nezavisna nacija. Tek su se poslije samoinicijativno "priključili" pod ujedinjeno kraljevstvo.
elSaik

#165 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

Predvidivo. Sporo. Ništa se ne dešava. :mrgreen: Koliko griješite, svjesni niste. :mrgreen:

Serija je dobra. Ne može biti ko knjiga, naravno, ali je na zadovoljavajućem nivou. Izuzev vukova koji nisu odrađeni kako treba i u odnosu na važnost dobijaju jako malo vremena, ostalo je OK. Mislim da sezona ima premalo epizoda. Morali su staviti makar 13, a ne 10, ali eto...
pezzar

#166 Re: Game of thrones

Post by pezzar »

komi wrote:meni ova mapa liči na izvrnutu englesku
Temelj cijele priče je sukob između srednjevjekovne dvije porodice u Engleskoj, Lancasteri (u knjizi Lannister) i Stark (ne sjecam se koje je stvarno prezime :) ). Veliki zid je baziran na Hadrijanovom zidu. Vjerovatno je zbog toga zadržan i oblik mape. :)

Peta dobra. Neko je dobro primjetio da je premalo Strahovuka u seriji...

A ova dvojica su pederi, 100 % :D Uostalom, na scenariju serije aktivno sarađuje i autor knjiga George. R.R. Martin. :)
elSaik

#167 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

Ako pod "stvarno ime" misliš na uzor u real life, onda je to porodica York. U pitanju su Ratovi ruža.

SPOILER
Ja sam ubijeđen da se i u knjizi spominje ili makar snažno sugeriše da je Ranly derpe. Pogotovo u onom dijelu prije bitke sa bratom, kada je dosta teksta posvećeno njemu, gdje se navodi da je sa Margarit samo zbog uspostavljanja dobre porodične veze iako je javna tajna da voli mladiće. Jeste da sam knjige pročitao samo jednom, ali sam siguran da sam i nakon tog jednog čitanja pomenutog dijela skontao da je homo. E sad, što su oni stavili ovako ofirno odmah na početku da se zna, nije mi jasno. Mnogo je bolja varijanta da se tek kasnije sazna ili polako saznaje.
pezzar

#168 Re: Game of thrones

Post by pezzar »

elSaik wrote:Ako pod "stvarno ime" misliš na uzor u real life, onda je to porodica York. U pitanju su Ratovi ruža.
Yup, na to sam mislio.
Truba

#169 Re: Game of thrones

Post by Truba »

pravo beze čitati knjigu kad većinu znaš šta će se desiti
a jesam vala odugovlačio skoro 6 godina :roll:
karanana

#170 Re: Game of thrones

Post by karanana »

pa jeste. najbolje je prvo procitati knjigu pa odgledati show, obratno jeste beze. do koje stranice u knjizi je dosao show odnosno kraj 5. epizode pa da probam otalen krenut citati?
pezzar

#171 Re: Game of thrones

Post by pezzar »

Otprilike na pola knjige.
karanana

#172 Re: Game of thrones

Post by karanana »

vec se otprilike proslo 350 strana? pa skoro se nista nije ni zakuhalo a kamoli desilo u seriji. pa onda HBO planira obraditi sve 4 knjige ako ce ove sezone vec zavrsiti prvu knjigu.
pezzar

#173 Re: Game of thrones

Post by pezzar »

Pa ne znam tacno, kod mene je neki pdf, nema oznacene stranice, ali je otprilike na pola, ova zavrsnica 5-e epizode.

Ne bi valjalo da snime sad sve 4 knjige, tek se ceka izlazak 5-e negdje u julu (Ples sa zmajevima ili tako nesto), a jos dvije trebaju izaci naknadno.
Truba

#174 Re: Game of thrones

Post by Truba »

e baš sam uništio čitanje knjige ne znam šta dalje :cry:
ChataDodajStaHoces

#175 Re: Game of thrones

Post by ChataDodajStaHoces »

mene super peta epizoda :) opet mi mala arya i midget super likovi... cim ima vise krvi odmah bolje :D sto je najgore nigdje jos fantazije... :roll:
Post Reply