SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
neo7

#151 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by neo7 »

Pa oni uce na engleskom, tako da im je bosanski nepotreban. Ne kontam zasto se diskutuje o gramatici bosanskog ? Hajd da je napravio gresku na engleskom....get a life :D

PS: i ja sam napadao ove ssstovce na prethodnim stranicama :D
VjecitiStudent

#152 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

someone_ wrote: ...
Trenutno najveci problem jeste kadar (tako nije bilo u pocetku), jer po mom misljenju vecina para je bila usmjerena na izgradnju nove zgrade a ne na profesore. S druge strane nije jednostavno kod nas naci predavaca koji tecno govori Engleski i koji je mozda zavrsio fakultet vani. Mislim da ce se to uskoro promjeniti jer profesori su ono sto cini kvalitet fakulteta i ako su losi ne vidim kako on moze opstati; pogoto sada kada ima dosta konkurencije: Burch, IUS, Americki. S druge strane britanska diploma koja se dobije je 100% regularna i to je testirano do sad vise puta, a to je na kraju krajeva jedna od najbitnijih stvari za studenta.
...
Da je ovo drzava kako nije, niti jedan, jedini privatni univerzitet, ukljucujuci tu i SSST, u ovoj zemlji ne bi mogao da radi, jer nikad, osnovni uslov potreban za rad univerziteta - minimalni i obavezni broj STALNO zaposlenih profesora sa relevantnim diplomama za fakultet (zivih ljudi, koje studenti redovno vidjaju na predavanjima, ne samo imena za inspekcije), nije bio ispunjen.
Naravno, u to spada i znatan broj ublehoznih drzavnih univerziteta.

Sto se diplome tice, stotine onih sa diplomama sarajevskog ETF-a radi vani upisuje postdiplomske, doktorate, .... zaista ne kontam u cemu je to prednost diplome tog minornog britanskog univerziteta, pa da za nju vrijedi istresti tolike novce?
casanova123

#153 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by casanova123 »

Petit_Beurre wrote:
casanova123 wrote:uredu.. jer kad u ovom kontekstu kazes @u redu@ to je ono kao da je nesto poslagano na nekoj polici u redu :D
:lol: :lol: :lol: :lol:

zavodniče, jesi i ti sa ssst-a ? :lol:
nisam nisam.. ali kao da je to bitno.. ali 100% se kaze uredu..

mislim kad vas neko nesto pita jel kako treba.. vi kazete uredu je a ne u..redu je
xD

nego nije nam tema za gramatike nikako haha :D
Bušman

#154 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by Bušman »

casanova123 wrote:prednosti ETFa: hmm.. izmaltretiraju te ljudi sa math pa je konacno naucis i znas je do kraja zivota bolje nego nastavnica u skoli.. hmm.. jer eto naucis dosta ali si nesposoban to da primijenis jer nisi imao priliku ali kada ti se pruzi prilika mozda i izvuces nesto dobro iz svega toga.
Pokusao sam da se ne ukljucim u ovu raspravu dok ovo nisam vidio. :x

Prvo, ETF nije samo computer science (kog uzgred receno ima vise na odsjeku za AiE nego na RI). Primjena znanja? Ovo mi malo zvuci na poducavanje specificnih tehnologija u radu - recimo naucis .NET ili PHP za razvoj web aplikacija. I sta onda imas od toga? Nista! ETF barem na nekim kljucnim predmetima ima ljude koji studentima daju bazicno znanje, a na tehnologiju neka se sami prilagode, dovoljno su inteligentni da to mogu. Ali to ne znaci da prakticnog rada na ETF-u nema - pitaj studente AiE ili RI koliko se slamaju radeci, sto je sasvim ok obzirom da studij inzenjerstva nigdje nije lagan niti ga moze niti treba bilo ko zavrsiti.

Nevezano za post @casanova123: Dva su nacina kako se ocjenjuje rad nekog fakulteta - koliko su dobri studenti tog fakulteta i/ili naucno-istrazivacki rad. Trenutno, SSST nema ni jedno ni drugo. Cast izuzecima, ali studenti SSST-a su pravo losi. Naucno-istrazivacki rad gotovo nepostojeci izmedju ostalog i zbog nestalnog kadra. IUS i IBU su tu bolji, ali oni imaju i vise love.

Btw, prestanite sa offtopicarenjem o pismenosti.
casanova123

#156 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by casanova123 »

Bušman wrote:
casanova123 wrote:prednosti ETFa: hmm.. izmaltretiraju te ljudi sa math pa je konacno naucis i znas je do kraja zivota bolje nego nastavnica u skoli.. hmm.. jer eto naucis dosta ali si nesposoban to da primijenis jer nisi imao priliku ali kada ti se pruzi prilika mozda i izvuces nesto dobro iz svega toga.
Pokusao sam da se ne ukljucim u ovu raspravu dok ovo nisam vidio. :x

Prvo, ETF nije samo computer science (kog uzgred receno ima vise na odsjeku za AiE nego na RI). Primjena znanja? Ovo mi malo zvuci na poducavanje specificnih tehnologija u radu - recimo naucis .NET ili PHP za razvoj web aplikacija. I sta onda imas od toga? Nista! ETF barem na nekim kljucnim predmetima ima ljude koji studentima daju bazicno znanje, a na tehnologiju neka se sami prilagode, dovoljno su inteligentni da to mogu. Ali to ne znaci da prakticnog rada na ETF-u nema - pitaj studente AiE ili RI koliko se slamaju radeci, sto je sasvim ok obzirom da studij inzenjerstva nigdje nije lagan niti ga moze niti treba bilo ko zavrsiti.

Nevezano za post @casanova123: Dva su nacina kako se ocjenjuje rad nekog fakulteta - koliko su dobri studenti tog fakulteta i/ili naucno-istrazivacki rad. Trenutno, SSST nema ni jedno ni drugo. Cast izuzecima, ali studenti SSST-a su pravo losi. Naucno-istrazivacki rad gotovo nepostojeci izmedju ostalog i zbog nestalnog kadra. IUS i IBU su tu bolji, ali oni imaju i vise love.

Btw, prestanite sa offtopicarenjem o pismenosti.
najveci je dio rasprave na temu SSST vs. ETF, pa se zato spominje samo RI odnosno CS smjer jer na SSST nema automatike, i ostalog :D

evo i mene zanima gdje su ti toliki profesori i sve to.. neki dan kad je bio open day vidjeli smo sve ukupno 15estak profesora, a koliko vidim na stranici ih ima ispisano preko 100(banalno.. mrsko mi sada brojati)
ChataDodajStaHoces

#157 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by ChataDodajStaHoces »

Na stranici su napisani i profesori koji su predavali 1-2 semestra prije 5-6 godina :D Tako da to nije relevantno uopce. Ovo vezano za kadar ste apsolutno upravu. Najveci problem kao i svugdje je novac, kojeg nema toliko koliko ima na IUS i Burchu. Izgradnja 10milionske zgrade i finansiranje iz ko zna kakvih izvora je zaista onemogucilo u proteklom periodu dovođenje sjajnog kadra kakav je bio na pocetku. Ne kazem ja da trenutni kadar nije sjajan (cak sta vise), kazem da ih nema dovoljno za broj studenata. Jako mali broj profesora je zaposlen na punom radnom vremenu i vecinom se radi o part-time profesorima. Tako da mnostvo njih koji trenutno predaju imaju standardan posao i dodatno predaju. Jako je bitna stvar da su mnogi od tih profesora vrhunski strucnjaci iz industrije, a ne samo "teoretski potkovani PhD" kadar. Izgradnjom i prelaskom u nove prostorije sav novac ce se moci preusmjeriti u kadar i "primanje" veceg broja studenata. Mi ovako pokusavamo zakljuciti ali u sustini postoji neki zvanicni plan koji na faksu imaju :)

Druga stvar je istrazivacki rad koji Ganic vec 3-4 godine forsira. S obzirom da je godinama predavao van BiH, covjek zna kako to funkcionira i da bez takvih projekata fakulteti i nemaju para. Tako da je svaki od tih profesora na fakultetu i PhD studenata ukljucen u neki od "instituta" i radi na odredjenim projektima. Vec znam da su neke od tih projekata realizovali u budzetskim/drzavnim institucijama. Mada kada pogledamo, svaki fakultet ima problem sa naucno istrazivackim radom, pogotovo kod nas! Ranije se mnogo vise paznje posvecivalo tome i univerziteti su rangirani upravo po kvalitetu istrazivanja. Iako ne znam, vjerujem da je u BiH univerzitetski istrazivacki rad na niskom nivou.
Bušman

#158 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by Bušman »

casanova123 wrote:najveci je dio rasprave na temu SSST vs. ETF, pa se zato spominje samo RI odnosno CS smjer jer na SSST nema automatike, i ostalog :D

evo i mene zanima gdje su ti toliki profesori i sve to.. neki dan kad je bio open day vidjeli smo sve ukupno 15estak profesora, a koliko vidim na stranici ih ima ispisano preko 100(banalno.. mrsko mi sada brojati)
Pa eto, prva greska koju su napravili je da su napravili nesto sto se zove Department of Computer Science i u njemu stavili bruku predmeta koji nisu CS nego recimo Software Engineering ili recimo Computer Graphics kurs koji veze nema sa bilo kakvim Computer Scienceom. Iste greske je ETF napravio na svom odsjeku RI, ali ce se vremenom promijeniti to (postoji incijativa, sada prilicno realna). ETF jos uvijek boluje od odstavstine prijeratnog shvatanja akademije i njene svrhe, ali to su uglavnom stariji ljudi kojima vrijeme i na akademiji i na ovom svijeti polako prolazi. SSST je imao dobru sansu, obzirom da su startali u zdravije vrijeme, ali su zbog ovih ili onih razloga napravili prilicno glupe greske u realizaciji programa. Mozda bi puno bolje bilo da su se orijentirali na master i phd program i odmah ici na research varijantu nego na ovo sto sada imaju. Tako su najbolji privatni univerziteti vani poceli raditi i zato dobro posluju.

Ovo drugo govoris za ETF ili SSST?
someone_

#159 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by someone_ »

VjecitiStudent wrote: Da je ovo drzava kako nije, niti jedan, jedini privatni univerzitet, ukljucujuci tu i SSST, u ovoj zemlji ne bi mogao da radi, jer nikad, osnovni uslov potreban za rad univerziteta - minimalni i obavezni broj STALNO zaposlenih profesora sa relevantnim diplomama za fakultet (zivih ljudi, koje studenti redovno vidjaju na predavanjima, ne samo imena za inspekcije), nije bio ispunjen.

Sto se diplome tice, stotine onih sa diplomama sarajevskog ETF-a radi vani upisuje postdiplomske, doktorate, .... zaista ne kontam u cemu je to prednost diplome tog minornog britanskog univerziteta, pa da za nju vrijedi istresti tolike novce?
Opet postu pun mrznje. Da je drzava kako nije nebi ni bili potrebni ovi privatni univerziteti. Na drzavnom bi cvjetale ruze, profesori postovali studente, studenti bili vrijedni i ucili, bez prepisivanja i tako to. I sam si rekao da i na drzavnim imas profesora koji su na 5 univerziteta i studenti ih nikad ne vide, ne pregledaju ispite, radove ako i objavjavljuju to su na nekim lokalnim konferencijama (prevedeni sa engleskog) i sl. Naravno ovo nije nikakvo opravdanje SSST-u ali tom tvojom logikom onda bi i pola drzavnih bilo zatvoreno. Plus da dodam da sigurno znam za odredjeni broj profesora sa SSST-a koji imaju objavljene internacionalne radove u jakim zurnalima i konferencijama. Ako hocete provjeriti evo internet to nije tesko.

Sto se diplome tice ja nisam ni rekao da je bolja od ETF-ove, nego sam dao taj argument jer se i ona (britanska) ponekad osporava kao nevazeca, sto nije tacno. Mala ugodnost sa njom je recimo ako se prijavljujes vani ne moras polagati engleski jezik (toefl npr.) i ne moras vrsiti nikakve sudske prevode i sl. Mada to definitino nije glavni razlog zbog kojeg se studnti upisu. Mislim da je glavni razlog taj da se izbjegnu iskompleksirani profesori sa drzavnih univerziteta (ovi koje sam gore spomenuo), jer na drzavnom su ipak studenti tu radi profesora, a na privatnim profesori radi studenata. Znam primjera kad bi dosli profe sa ETF-a da predaju na SSST-u pa ludili kad ih studenti onako direktno pitaju neke stvari i upute kritike. Valjda navikli ljudi da se pred njima klanja.

I jos za kraj "minorni britanski univerzitet". Jesi dobru rjec izabrao svaka cast. Opet je bolji od tog koji si ti zavrsio, a nisi ni jedan. Evo link sa Wikipedije o njegovom ranku:

http://en.wikipedia.org/wiki/University ... ll_ranking

Znaci nije u top u Britaniji to stoji. U prvoj plovini definitivno. Naravno treba uzeti u obzir da je to jedini privatni univerzitet u UK i ima jako visoke skolarine i za UK standarde. Znaci manji borj studenata i nema para od vlade. Sada sa novim reformama obrazovanja u Britaniji skolarine svim univerzitetima idu drasticno gore (i doci ce tu negdje sa ovim privatnim) i samim tim mislim da ce biti porast broja studenata a time i kvaliteta. Uz to ovaj univerzitet, kao i svi drugi, podlijeze kontroli, a tako i SSST kojeg svake godine pregleda neko iz UK-a (ne znam tacno kako im se zove funkcija).
someone_

#160 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by someone_ »

Bušman wrote:
casanova123 wrote:najveci je dio rasprave na temu SSST vs. ETF, pa se zato spominje samo RI odnosno CS smjer jer na SSST nema automatike, i ostalog :D

Pa eto, prva greska koju su napravili je da su napravili nesto sto se zove Department of Computer Science i u njemu stavili bruku predmeta koji nisu CS nego recimo Software Engineering ili recimo Computer Graphics kurs koji veze nema sa bilo kakvim Computer Scienceom. Iste greske je ETF napravio na svom odsjeku RI, ali ce se vremenom promijeniti to (postoji incijativa, sada prilicno realna). ETF jos uvijek boluje od odstavstine prijeratnog shvatanja akademije i njene svrhe, ali to su uglavnom stariji ljudi kojima vrijeme i na akademiji i na ovom svijeti polako prolazi. SSST je imao dobru sansu, obzirom da su startali u zdravije vrijeme, ali su zbog ovih ili onih razloga napravili prilicno glupe greske u realizaciji programa. Mozda bi puno bolje bilo da su se orijentirali na master i phd program i odmah ici na research varijantu nego na ovo sto sada imaju. Tako su najbolji privatni univerziteti vani poceli raditi i zato dobro posluju.

Ovo drugo govoris za ETF ili SSST?
Bas se nebi slozio s tobom po pitanju curriculum-a. Po pitanju predmeta mislim da su bas potrefili CS. Computer Graphics je itekako CS gdje se rade recimo razni rendering algorithmi. Cak mislim da je to i jedna od najtezih oblast CS-a (druga stvar je sto se i na ETF-u i na SSST-u radi 3d modeliranje i photoshop, koji su vise za akademiju umjetnosti). Software engineering bi mogao biti smjer za sebe, i to bi se moglo raspravljat da li treba u CS. S druge strane vrlo je praktican, primjenjljiv i bitan po zavrsetku univerziteta jer se ipak ocekuje da ce odredjeni/veliki broj studenata raditi u oblasti razvijanja software-a.
Bušman

#161 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by Bušman »

someone_ wrote:Bas se nebi slozio s tobom po pitanju curriculum-a. Po pitanju predmeta mislim da su bas potrefili CS. Computer Graphics je itekako CS gdje se rade recimo razni rendering algorithmi.
Na svim normalnim studijima Computer Graphics i jeste CS. Pogledaj radove na konferencijama tipa SIGGRAPH pa da vidis koliko je matematike, algoritama, struktura podataka i ostalih CS stvar u njima. Problem je sto i na ETF-u i SSST-u taj predmet predaje osoba koja samo i zna 3d modeliranje i photoshop (strucno receno alati za obradu rasterske 2d grafike).

someone_ wrote:Software engineering bi mogao biti smjer za sebe, i to bi se moglo raspravljat da li treba u CS. S druge strane vrlo je praktican, primjenjljiv i bitan po zavrsetku univerziteta jer se ipak ocekuje da ce odredjeni/veliki broj studenata raditi u oblasti razvijanja software-a.
Apsolutno, software engineering je potpuno drugacija oblast od CS-a. Kljucna razlika je sto je jedno science, a drugo engineering i metodologija primjene znanja je prilicno razlicita. I tu je najveci problem - SSST nije iskoristio priliku da napravi normalan studij, nego je pokusao da bude nekakav odgovor na ETF i ispao jos gori.
casanova123

#162 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by casanova123 »

meni se svidja curriculum od SSST za smjer CS.. ali mi je mozda malo glupo sto imaju po 2-3 strucna predmeta po semestru ali je valjda zato rasporedjeno na 4 godine kako bi se sve to bolje i jace savladalo(valjda) :D
BASS

#163 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by BASS »

Ovi iz etf-a kao da primaju bozije objave na fakultetu pa ne smije niko dirnuti :)
Ne kontam,kazes da imas bolje znanje - dobro. I sta ti tu onda ovi sa manje znanja smetaju?

Zavrsio sam drzavni fakultet - i na pdsu sam na ssst-u i mogu reci da je kvalitet na strani ssst-a.Ucim stvari koje ovi sa drz. fakulteta nece raditi za deset godina,bar ne na tom nivou,a cijene starog magistarskog nisu puno manje od ovog na ssst.Poslije drzavnog sam bukvalno morao sve ponovo uciti i da nisam imao kakvu-takvu praksu ne bih smio reci da sam diplomirao.O stelama na ssstu nema govora,a napominjem zavrsio sam drzavni fax u Sa i nagledao sam se svacega tako da znam i prepoznati.Cijeli studij se svodio na kampanjsko bubanje,slusanje i polaganje kod kriminalnih i iskompleksiranih ljudi i ispijanje kafa,dok na ssstu se provodi prava bolonja i ne prodje 10 ak dana a da ne moram pisati neki essay,ispit.Cak sta vise taj sav sistem mi je pozitivno promjenio "mindset" i stvarno imam zelju za radom i istrazivanjem,ponovo sam zavolio svoju struku bukvalno.Ali eto vazda ce bit pametnjakovica koji su rodjeni sa svim znanjem svijeta.

Za druge fakultete ne znam,vjerovatno je etf bolji,do kada ce biti pitanje je sada.
Last edited by BASS on 26/04/2012 03:12, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#164 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

someone_ wrote:
VjecitiStudent wrote: Da je ovo drzava kako nije, niti jedan, jedini privatni univerzitet, ukljucujuci tu i SSST, u ovoj zemlji ne bi mogao da radi, jer nikad, osnovni uslov potreban za rad univerziteta - minimalni i obavezni broj STALNO zaposlenih profesora sa relevantnim diplomama za fakultet (zivih ljudi, koje studenti redovno vidjaju na predavanjima, ne samo imena za inspekcije), nije bio ispunjen.

Opet postu pun mrznje. Da je drzava kako nije nebi ni bili potrebni ovi privatni univerziteti. Na drzavnom bi cvjetale ruze, profesori postovali studente, studenti bili vrijedni i ucili, bez prepisivanja i tako to. I sam si rekao da i na drzavnim imas profesora koji su na 5 univerziteta i studenti ih nikad ne vide, ne pregledaju ispite, radove ako i objavjavljuju to su na nekim lokalnim konferencijama (prevedeni sa engleskog) i sl. Naravno ovo nije nikakvo opravdanje SSST-u ali tom tvojom logikom onda bi i pola drzavnih bilo zatvoreno. Plus da dodam da sigurno znam za odredjeni broj profesora sa SSST-a koji imaju objavljene internacionalne radove u jakim zurnalima i konferencijama. Ako hocete provjeriti evo internet to nije tesko.
Cuj, post pun mrznje, a tvoj kolega isto sto i ja tvrdi.
casanova123 wrote: evo i mene zanima gdje su ti toliki profesori i sve to.. neki dan kad je bio open day vidjeli smo sve ukupno 15estak profesora, a koliko vidim na stranici ih ima ispisano preko 100(banalno.. mrsko mi sada brojati)
Koliko sada ima fakulteta na SSST-u, cetiri ili pet? Ispade da svega dvoje-troje stalno zaposlenih profesora i asistenata ima po fakultetu :-)

I da, potpuno se slazem da bi i pola drzavnih i SVE privatne univerzitete trebalo sto prije ili pozatvarati ili ih natjerati da rade kako treba.
Skupu cijenu za ovako zalosno stanje visokog obrazovanja vec placamo, i placat cemo, sve skuplje i skuplje.
Sto se diplome tice ja nisam ni rekao da je bolja od ETF-ove, nego sam dao taj argument jer se i ona (britanska) ponekad osporava kao nevazeca, sto nije tacno. Mala ugodnost sa njom je recimo ako se prijavljujes vani ne moras polagati engleski jezik (toefl npr.) i ne moras vrsiti nikakve sudske prevode i sl. Mada to definitino nije glavni razlog zbog kojeg se studnti upisu. Mislim da je glavni razlog taj da se izbjegnu iskompleksirani profesori sa drzavnih univerziteta (ovi koje sam gore spomenuo), jer na drzavnom su ipak studenti tu radi profesora, a na privatnim profesori radi studenata. Znam primjera kad bi dosli profe sa ETF-a da predaju na SSST-u pa ludili kad ih studenti onako direktno pitaju neke stvari i upute kritike. Valjda navikli ljudi da se pred njima klanja.

I jos za kraj "minorni britanski univerzitet". Jesi dobru rjec izabrao svaka cast. Opet je bolji od tog koji si ti zavrsio, a nisi ni jedan. Evo link sa Wikipedije o njegovom ranku:

http://en.wikipedia.org/wiki/University ... ll_ranking

Znaci nije u top u Britaniji to stoji. U prvoj plovini definitivno. Naravno treba uzeti u obzir da je to jedini privatni univerzitet u UK i ima jako visoke skolarine i za UK standarde. Znaci manji borj studenata i nema para od vlade. Sada sa novim reformama obrazovanja u Britaniji skolarine svim univerzitetima idu drasticno gore (i doci ce tu negdje sa ovim privatnim) i samim tim mislim da ce biti porast broja studenata a time i kvaliteta. Uz to ovaj univerzitet, kao i svi drugi, podlijeze kontroli, a tako i SSST kojeg svake godine pregleda neko iz UK-a (ne znam tacno kako im se zove funkcija).
Znaci, 50 000km placate iskljucivo zato da bi izbjegli "iskompleksirane profesore sa drzavnih univerziteta", tj. ETF-a????

Ko su ti iskompleksirani profesori na ETF-u, nabrojte barem pet njih (svaki vrijedan 10 000km) pa da cujemo sta ce reci druga strana.

Jel' ovo lik koji potpisuje britanske diplome????
http://www.guardian.co.uk/education/201 ... NTCMP=SRCH
manki

#165 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by manki »

VjecitiStudent wrote:Znaci, 50 000km placate iskljucivo zato da bi izbjegli "iskompleksirane profesore sa drzavnih univerziteta", tj. ETF-a????
Ne znam sto se svi kace za SSST vs. ETF, pa nije CS/IS jedini smijer na SSST-u. To je jedan od razloga, mene je privlacilo npr sto dobijem i britansku diplomu, sto su predavanja na engleskom, sto nisam morao raditi ni TOEFL ni IELTS kad sam aplicirao za magistarski vani, sto su me primili na par univerziteta vani sa SSST diplomom (britansku nisam ni imao u trenutku apliciranja), sto se s profesorima ima jedan normalan i prijateljski odnos kako je i na Zapadu, a ne "ja sam ti Bog i batina u amfiteatru", sto ti je profesor stalno dostupan za konsultacije, sto se radi u manjim grupama izmedju 10-tak do 20tak studenata, itd..

Ne odgovori ti nista btw za onu crkvu za ceremoniju dodjela diploma, sto ti zasmeta?
swatch

#166 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by swatch »

Chata87 wrote:Na stranici su napisani i profesori koji su predavali 1-2 semestra prije 5-6 godina :D Tako da to nije relevantno uopce. Ovo vezano za kadar ste apsolutno upravu. Najveci problem kao i svugdje je novac, kojeg nema toliko koliko ima na IUS i Burchu. Izgradnja 10milionske zgrade i finansiranje iz ko zna kakvih izvora je zaista onemogucilo u proteklom periodu dovođenje sjajnog kadra kakav je bio na pocetku. Ne kazem ja da trenutni kadar nije sjajan (cak sta vise), kazem da ih nema dovoljno za broj studenata. Jako mali broj profesora je zaposlen na punom radnom vremenu i vecinom se radi o part-time profesorima. Tako da mnostvo njih koji trenutno predaju imaju standardan posao i dodatno predaju. Jako je bitna stvar da su mnogi od tih profesora vrhunski strucnjaci iz industrije, a ne samo "teoretski potkovani PhD" kadar. Izgradnjom i prelaskom u nove prostorije sav novac ce se moci preusmjeriti u kadar i "primanje" veceg broja studenata. Mi ovako pokusavamo zakljuciti ali u sustini postoji neki zvanicni plan koji na faksu imaju :)

Druga stvar je istrazivacki rad koji Ganic vec 3-4 godine forsira. S obzirom da je godinama predavao van BiH, covjek zna kako to funkcionira i da bez takvih projekata fakulteti i nemaju para. Tako da je svaki od tih profesora na fakultetu i PhD studenata ukljucen u neki od "instituta" i radi na odredjenim projektima. Vec znam da su neke od tih projekata realizovali u budzetskim/drzavnim institucijama. Mada kada pogledamo, svaki fakultet ima problem sa naucno istrazivackim radom, pogotovo kod nas! Ranije se mnogo vise paznje posvecivalo tome i univerziteti su rangirani upravo po kvalitetu istrazivanja. Iako ne znam, vjerujem da je u BiH univerzitetski istrazivacki rad na niskom nivou.
moj chata jesi ti svjestan kakve suplje i nebuloze ljudima vazis. pozdrav od studenta prve generacije
VjecitiStudent

#167 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

manki wrote:
VjecitiStudent wrote:Znaci, 50 000km placate iskljucivo zato da bi izbjegli "iskompleksirane profesore sa drzavnih univerziteta", tj. ETF-a????
Ne znam sto se svi kace za SSST vs. ETF, pa nije CS/IS jedini smijer na SSST-u. To je jedan od razloga, mene je privlacilo npr sto dobijem i britansku diplomu, sto su predavanja na engleskom, sto nisam morao raditi ni TOEFL ni IELTS kad sam aplicirao za magistarski vani, sto su me primili na par univerziteta vani sa SSST diplomom (britansku nisam ni imao u trenutku apliciranja), sto se s profesorima ima jedan normalan i prijateljski odnos kako je i na Zapadu, a ne "ja sam ti Bog i batina u amfiteatru", itd..

Ne odgovori ti nista btw za onu crkvu za ceremoniju dodjela diploma, sto ti zasmeta?
Otkad polaganje TOEFL il IELTSa kosta 50 000 km?
Naravno da su te primili sa cetvorogodisnjom diplomom bh. univerziteta, kad moze Kazahstanska, moze i nasa.
Koliko si ukupno vidio stalnih profesora u cetiri godine SSST-a, s kojima si onda gradio "prijateljski i normalan odnos", jednog ili dvojicu?

Mozes li zamisliti da se nesto slicno desi kod kuce, da nekatolicka omladina ode u sarajevsku katedralu na podjelu diploma, u drustvu u kojem se jos uvijek itekako gleda ko petkom redovno ide na dzumu ...
Last edited by VjecitiStudent on 24/04/2012 16:10, edited 1 time in total.
ChataDodajStaHoces

#168 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

swatch wrote:moj chata jesi ti svjestan kakve suplje i nebuloze ljudima vazis. pozdrav od studenta prve generacije
Budi precizniji i reci na sta mislis?
manki

#169 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by manki »

VjecitiStudent wrote:
manki wrote:
Ne znam sto se svi kace za SSST vs. ETF, pa nije CS/IS jedini smijer na SSST-u. To je jedan od razloga, mene je privlacilo npr sto dobijem i britansku diplomu, sto su predavanja na engleskom, sto nisam morao raditi ni TOEFL ni IELTS kad sam aplicirao za magistarski vani, sto su me primili na par univerziteta vani sa SSST diplomom (britansku nisam ni imao u trenutku apliciranja), sto se s profesorima ima jedan normalan i prijateljski odnos kako je i na Zapadu, a ne "ja sam ti Bog i batina u amfiteatru", itd..

Otkad polaganje TOEFL il IELTSa kosta 50 000 km?
Naravno da su te primili sa cetvorogodisnjom diplomom bh. univerziteta, kad moze Kazahstanska, moze i nasa.
Koliko si ukupno vidio stalnih profesora u cetiri godine SSST-a, s kojima si onda gradio "prijateljski i normalan odnos", jednog ili dvojicu?

Mozes li zamisliti da se nesto slicno desi kod kuce, da nekatolicka omladina ode u sarajevsku katedralu na podjelu diploma, u drustvu u kojem se jos uvijek itekako gleda ko petkom redovno ide na dzumu ...
Ne kazem da kosta, ali mi je dobro doslo. I 4 godine na SSST-u nisu 50,000KM vec 40,000KM. Stalnih profesora, sad cu ti reci.. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8., 9.. 9 kojih se mogu sjetiti trenutno..

A sta, sad se svi drustvu moramo prilagodjavati, kako vecina tako i mi ostali? To je problem naseg drustva koji gleda na te stvari tako i sto treba mijenjati, a ne ismijavati druge koji se ne pridrzavaju izopacenih "normi" ovog drustva.
swatch

#170 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by swatch »

Chata87 wrote:
swatch wrote:moj chata jesi ti svjestan kakve suplje i nebuloze ljudima vazis. pozdrav od studenta prve generacije
Budi precizniji i reci na sta mislis?
ganic forsira istrazivacke radove ... da bi dobio master diplomu na ssstu uopste nije potrebno objviti neku publikaciju
na ssstu uopste nema kvalitetnog nastavnog kadra, studenti produzuju (placaju semestre) jer nema osoblja da im budu mentori. Oni koji su dovoljno sretni pa dobiju mentora rade rad sami jer mentor nema vremena za sve. Da nema stele i ostalih peripetija je cista ubleha, djeca poznatih roditelja krse pravila i gle cuda za njih nema posljedica... nije jedini razlog novac sto su svi profesori koji su valjali presli na IBU i IUS ima dosta i u odnosu prema ti ljudima... by the way trenutno su demonstratori i sistenti osobe koje su jedva prolazile ... nije to tako bajno kao sto ti pricas :)
ChataDodajStaHoces

#171 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

swatch wrote:ganic forsira istrazivacke radove ... da bi dobio master diplomu na ssstu uopste nije potrebno objviti neku publikaciju na ssstu uopste nema kvalitetnog nastavnog kadra, studenti produzuju (placaju semestre) jer nema osoblja da im budu mentori. Oni koji su dovoljno sretni pa dobiju mentora rade rad sami jer mentor nema vremena za sve. Da nema stele i ostalih peripetija je cista ubleha, djeca poznatih roditelja krse pravila i gle cuda za njih nema posljedica... nije jedini razlog novac sto su svi profesori koji su valjali presli na IBU i IUS ima dosta i u odnosu prema ti ljudima... by the way trenutno su demonstratori i sistenti osobe koje su jedva prolazile ... nije to tako bajno kao sto ti pricas :)
Pa upravo sam govorio o problemu nastavnog kadra, zar nisi procitao iznad :) To je bio problem dok sam i ja studirao a i ti vjerovatno. Sto se tice magistarskog i mentora, ne znam kakva je situacija, mada znam informacije od prijatelja su uspjesno sve polagali da je vecinom do studenata sto ne polazu ispit (da ih pola ne dolazi na predavanja ili uopce ne izadje na ispit). To ste vi gresku napravili ako se niste zalili i ako placate uzaludno za nedostatak mentora. Mislim apsurdno je da nema profesora koji ce biti mentori - s druge strane postoji i strucni mentor koji ne mora biti vezan za fakultet. Ja evo magistriram i jedino sto mi je moj mentor vani pomogao su konstultacije i savjet za literaturu (naravno i pregled finalnog rada).

To si upravu za odnos prema ljudima, jer sam ranije cuo da nekim nekorektnim ponasanjem tjera kvalitetne profesore i kadar... Opet se sve veze za lovu, ja mislim :) Nazalost nisam vec dvije godine aktivno informisan koliko sam bio ranije :)
swatch

#172 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by swatch »

Chata87 wrote:
swatch wrote:ganic forsira istrazivacke radove ... da bi dobio master diplomu na ssstu uopste nije potrebno objviti neku publikaciju na ssstu uopste nema kvalitetnog nastavnog kadra, studenti produzuju (placaju semestre) jer nema osoblja da im budu mentori. Oni koji su dovoljno sretni pa dobiju mentora rade rad sami jer mentor nema vremena za sve. Da nema stele i ostalih peripetija je cista ubleha, djeca poznatih roditelja krse pravila i gle cuda za njih nema posljedica... nije jedini razlog novac sto su svi profesori koji su valjali presli na IBU i IUS ima dosta i u odnosu prema ti ljudima... by the way trenutno su demonstratori i sistenti osobe koje su jedva prolazile ... nije to tako bajno kao sto ti pricas :)
Pa upravo sam govorio o problemu nastavnog kadra, zar nisi procitao iznad :) To je bio problem dok sam i ja studirao a i ti vjerovatno. Sto se tice magistarskog i mentora, ne znam kakva je situacija, mada znam informacije od prijatelja su uspjesno sve polagali da je vecinom do studenata sto ne polazu ispit (da ih pola ne dolazi na predavanja ili uopce ne izadje na ispit). To ste vi gresku napravili ako se niste zalili i ako placate uzaludno za nedostatak mentora. Mislim apsurdno je da nema profesora koji ce biti mentori - s druge strane postoji i strucni mentor koji ne mora biti vezan za fakultet. Ja evo magistriram i jedino sto mi je moj mentor vani pomogao su konstultacije i savjet za literaturu (naravno i pregled finalnog rada).

To si upravu za odnos prema ljudima, jer sam ranije cuo da nekim nekorektnim ponasanjem tjera kvalitetne profesore i kadar... Opet se sve veze za lovu, ja mislim :) Nazalost nisam vec dvije godine aktivno informisan koliko sam bio ranije :)
ne mogu govoriti u ime kolega i sto se oni nisu zalili za placanje jer nisam u toj situaciji, znam ono to cujem a koliko cujem ipak nije sve u studentima... kakve koristi ti imas od strucnog mentora kad nemas mentora na faksu, ipak ti je potreban mentor na faksu da primi rad procita i kaze da je ok. moj mentor na masteru je takodje i meni pomogao i na faksu i van faksa, ali ostale kolege nisu te srece. Ima tu dosta dobrog (diploma, odnos profesora prema studentima, mnogo vrata se otvaraju nakon zavrsetak) ali brate moraju oni jos dosta da rade i stosta da koriguju :)
ChataDodajStaHoces

#173 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

swatch wrote:ne mogu govoriti u ime kolega i sto se oni nisu zalili za placanje jer nisam u toj situaciji, znam ono to cujem a koliko cujem ipak nije sve u studentima... kakve koristi ti imas od strucnog mentora kad nemas mentora na faksu, ipak ti je potreban mentor na faksu da primi rad procita i kaze da je ok. moj mentor na masteru je takodje i meni pomogao i na faksu i van faksa, ali ostale kolege nisu te srece. Ima tu dosta dobrog (diploma, odnos profesora prema studentima, mnogo vrata se otvaraju nakon zavrsetak) ali brate moraju oni jos dosta da rade i stosta da koriguju :)
Ocito je da postoji itekako mjesta za korigovanje i unapredjenje, sto naravno dolazi vremenom. Mene interesuje kako ce se situacija promijeniti u narednom periodu, od useljenja u nove prostorije... Ali mislim da omjer ulozeno - dobijeno nije uopce los :) Ukoliko kao pojedinac znas iskoristiti i izvuci korist iz onoga sto SSST nudi...
VjecitiStudent

#174 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

manki wrote:
VjecitiStudent wrote: Otkad polaganje TOEFL il IELTSa kosta 50 000 km?

Ne kazem da kosta, ali mi je dobro doslo. I 4 godine na SSST-u nisu 50,000KM vec 40,000KM. Stalnih profesora, sad cu ti reci.. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8., 9.. 9 kojih se mogu sjetiti trenutno..

A sta, sad se svi drustvu moramo prilagodjavati, kako vecina tako i mi ostali? To je problem naseg drustva koji gleda na te stvari tako i sto treba mijenjati, a ne ismijavati druge koji se ne pridrzavaju izopacenih "normi" ovog drustva.
Skolarina + obavezne knjige = ?

Ispisi nam onda tih 9 stalno zaposlenih profesorskih imena, u nasoj mahali lako se sve provjeri pa i ovo.
someone_

#175 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by someone_ »

VjecitiStudent wrote:
manki wrote:
VjecitiStudent wrote: Otkad polaganje TOEFL il IELTSa kosta 50 000 km?

Skolarina + obavezne knjige = ?

Ispisi nam onda tih 9 stalno zaposlenih profesorskih imena, u nasoj mahali lako se sve provjeri pa i ovo.
Da ti ih ispise, pa da ih onda ti polako mezis. Koje su univerzitete zavrsili, koje su radove objavili i slicno. Trebali ti jos predat registraciju institucije, uvjerenje o nekaznjavanju, rodni list. Mozes ti kad si takav autoritet. De nas prosvjetili i reci sta je najbolje jednom srednjoskolcu da uradi po tvom misljenju nakon zavrsetka. I gneralno imal ista igdje da valja. Kako ti se cini Oxford?
Post Reply