Komitet za normalizaciju

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Dammme

#151 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Dammme »

Evo kako ja gledam na to šta bi bilo optimalno riješenje:

PRVA FAZA:
USVAJANJE STATUTA I SKIDANJE SANKCIJA

1. Članovi saveza ne bi više bili nikakvi entitetski, kantonalni, područni itd savezi nego KLUBOVI

2. Samim tim bi se način delegiranja promijenio. Ja bih napravio sistem da Premijerligaši imaju pravo na 3 delegata, a ovi iz entitetskih liga po 1.
Po sadašnjoj strukturi liga to bi izgledalo ovako:

FBiH:

TK 12 9(3P) + 3(3D)
KS 11 9(3P) + 2(2D)
HNK 9 6(2P) + 3(3D)
ZE-DO 5 3(1P) + 2(2D)
SBK 4 3(1P) + 1(1D)
ZHK 3 3(1P)
USK 3 3(3D)
PK 1 1(1D)
BPK 1 1(1D)
Ukupno: 49

RS

PS BL 6 3(1P) + 3(3D)
PS PR 4 3(1P) + 1(1D)
PS GR 1 1(1D)
Zajedno ova 3 područna Saveza koja bi se mogla voditi kao Područni Savez Banjaluka (ili Krajina) imaju 11 delegata, dakle isto koliko i KS

PS IS 6 3(1P) + 3(3D)
PS BI 5 3(1P) + 2(2D)
PS TR 4 3(1P) + 1(1D)
PS DO 3 3(3D)
Ukupno: 29

Ukupno (FBiH+RS) = 78

Odluka bi se donosila običnom većinom. Dakle potrebno bi bilo 40 ruku ZA. Mislim da bi to u svakom slučaju prošlo.

DRUGA FAZA:
USPOSTAVLJANJE NOVOG IO N/FSBiH I OSTALIH ORGANA I NORMALIZACIJA STANJA

1. Tražiti odgodu od FIFE I UEFE za ovaj dio do jula 2012. Kasnije ću objasniti zašto. I mislim da bi ovi iz UEFE I FIFE pristali na to, jer su razlozi sportske prirode.

2. Odmah nakon usvajanja novog statuta najaviti da će se desiti promjene u sistemu takmičenja:

a) Da će se Prva (Premijer) liga od sezone 2012/13 sastojati od 12 klubova i da će u sezoni 2011/12 iz Prve (Premijer) lige ispasti 6 klubova, a ući prva 2 kluba iz Druge lige BiH..

b) Da će se u sezoni 2011/12 formirati Druga liga BiH u koju će ući 2 kluba koji ispadnu iz Prve (Premijer) lige i po 5 (od 2 do 6 mjesta) klubova iz entitetskih liga. Ta liga bi takođe brojala 12 klubova. Na kraju sezone 2011/12 bi ispadalo 8 klubova, jer bi 6 klubova prešlo iz Prve u Drugu ligu, a ušla bi i 2 prvaka entitetskih (trećih) liga.

c) Tako bi u sezoni 2012/13 imali Prvu i Drugu ligu BiH sa po 12 klubova, koje bi bile pod isključivom nadležnosti N/FSBiH. Iz tih liga bi se po istom sistemu kao što sam naveo u Prvoj fazi birali delegati za skupštinu N/FSBiH, a onda na skupštini bili izabrani članovi IO N/FSBiH i predsjednik saveza. Upravo zbog ovog sistema delegiranja bi trebalo zatražiti od FIFE odgodu do jula 2012-e, jer bi sezona 2011/12 završila u maju 2012 i tada bi se tek mogla formirati skupština na ovim osnovama.

Ako bi uzeli najbolja 24 kluba po sadašnjem stanju na tabelama Premijer lige i entitetskih liga i to preslikali na 2 lige po 12 to bi izgledalo ovako:

Prva liga:
Borac (1PL)
Željezničar (2PL)
Sarajevo (3PL)
Olimpic (4PL)
Travnik (5PL)
Rudar (6PL)
Široki (7PL)
Sloboda (8PL)
Slavija (9PL)
Čelik (10PL)
Zvijezda (11PL)
Zrinjski (12PL)

Druga liga:
Velež (13PL)
Leotar (14PL)
Budućnost (15PL)
Drina (16PL)
GOŠK (1F)
Kozara (1RS)
Čapljina (2F)
Radnik (2RS)
Iskra (3F)
Mladost (3RS)
Gradina (4F)
Podrinje (4RS)

Dakle broj delegata na skupštini u recimo junu 2012 bi po ovim sadašnjim tabelama bi izgledao ovako.

FBiH:

KS 9 9(3P) + 0(0D)
TK 8 6(2P) + 2(1D)
HNK 6 3(1P) + 3(3D)
SBK 4 3(1P) + 1(1D)
ZE-DO 3 3(1P) + 0(0D)
ZHK 3 3(1P)
USK 0 0(0D)
PK 0 0(0D)
BPK 0 0(0D)
Ukupno: 33

RS

PS BL 3 3(1P) + 0(0D)
PS PR 3 3(1P) + 0(0D)
PS GR 1 1(1D)
Zajedno ova 3 područna Saveza koja bi se mogla voditi kao Područni Savez Banjaluka (ili Krajina) imaju 7 delegata, dakle 2 manje od Sarajevskog, a samo 1 manje od Tuzlanskog kantona
PS IS 3 3(1P) + 0(0D)
PS BI 3 0(0P) + 3(3D)
PS TR 2 0(0P) + 2(2D)
PS DO 0 0(0D)
Ukupno: 15

Ukupno (FBiH+RS) = 48

Naravno ovo je samo projekcija kako bi izgledalo delegiranje kada bi se gledale samo najbolje 24 ekipe u ovom trenutku. To ne znači da neki Kantoni i regije ne bi do kraja ove i u slijedećoj sezoni povećali ili smanjili broj svojih delegata. Zato je i potreban gore navedeni sistem takmičenja u 2 sezone, da bi svi imali šansu ući u Prvu ili ostati u Drugoj ligi.

IZVINJAVAM SE NA DUŽINI POSTA, ALI NE VIDM BOLJEG NAČINA OD OVOG DA SE ELIMINIŠE SVE ONO ŠTO SE DEŠAVALO U SAVEZU U ZADNJIH 18 GODINA. PA REKOH, DA TO PODIJELIM SA CIJENJENIM FORUMAŠIMA. :D
elSaik

#152 Re: Komitet za normalizaciju

Post by elSaik »

Sviđa mi se koncept. Svaka čast! Iako ja ne bih išao sa dvije lige po 12 već po 10 timova, ali to ne mijenja ništa na suštini.
Edin H.

#153 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Edin H. »

A sta kazete na Petkovicev koncept :-)

"Očekivali smo ovakvu odluku. Imali smo informacije da će Komitet za normalizaciju biti formiran, te da će odmah krenuti u riješavanje problema u bh. fudbalu. Što se tiče samih imena članova Komiteta tu vam ne mogu ništa značajno reći jer nas niko nije kontaktirao u vezi toga", rekao je Petković za SportSporrt.ba.

"Sada je odgovrnost prebačena na ljude koji će činiti Komitet za normalizaciju. Promjene su neophodne i to niko ne spori, ali očekivali smo više strpljenja od UEFA-e i FIFA-e. Nadam se da su UEFA i FIFA shvatile da probleme u bh. fudbalu mogu riješiti samo ljudi koji dobro poznaju situaciju u našoj zemlji. Međunarodnim fudbalskim asocijacijama nije u cilju da ovakvo stanje ostane do ko zna kada", dodao je Petković.

Iako je Komitet za normalizaciju formiran ukoliko Statut ne bude usvojen suspenzija Fudbalskog saveza BiH će ostati na snazi, a Petković, kao niti bilo ko u našoj zemlji, ne zna ko će usvojiti Statut.

"Ja doista ne znam kako će sve to izgledati, odnosno ko će usvojiti Statut. Bilo bi logično da Skupštinu čine delegati koji su izabrani na posljednjim izborima, no kako je sve to zamišljeno, u ovom trenutku vam doista ne mogu reći. Nakon ponedjeljka ćemo mnogo toga više znati", zaključio je Petković.
Dammme

#154 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Dammme »

elSaik wrote:Sviđa mi se koncept. Svaka čast! Iako ja ne bih išao sa dvije lige po 12 već po 10 timova, ali to ne mijenja ništa na suštini.
Pa pazi vodio sam se i idejom kako bi to u stvarnosti izgledalo i brojem prvenstvenih utakmica. Model sa 12 klubova je već poznat i u Hrvatskoj su igrali po tom modelu. Igrali su prvi dio sezone dvokružno (svako sa svakim, kući i u gostima), a onda Ligu za prvaka i Ligu za opstanak (svako sa svakim, kući i u gostima). To su onda 32 kola, što je za samo 2 kola više nego sada. Ako bi bila liga sa 10 ekipa. Onda bi se morao igrati ili četvorokružni sistem (36 kola) ili isti ovaj sistem kao sa 12, samo bez Lige za opstanak (direktno bi ispadala zadnja 2) i sa 8 u Ligi za prvaka (32 kola). Mislim da bi ipak bio bolji ovaj kocept sa 12, jer daje više šansi ekipama u borbi za opstanak, a i više regija može biti zastupljeno u takvoj ligi.
I da ne zaboravim, hvala na pohvali! :-D
nellington

#155 Re: Komitet za normalizaciju

Post by nellington »

Edin H. wrote: "Ja doista ne znam kako će sve to izgledati, odnosno ko će usvojiti Statut. Bilo bi logično da Skupštinu čine delegati koji su izabrani na posljednjim izborima, no kako je sve to zamišljeno, u ovom trenutku vam doista ne mogu reći. Nakon ponedjeljka ćemo mnogo toga više znati", zaključio je Petković.
Image
Eborg

#156 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Eborg »

Nije li kod nas već 7-8 godina aktivna ideja o osnivanju udruženja prvoligaša koji bi vodili Premijer ligu umjesto Saveza? Koliko se sjećam Čelik i Željezničar su najviše forsirali tu ideju a i Savez je govorio da nema ništa protiv, valjda smo mi jedini u Evropi kojima savez vodi to takmičenje. Održavali su se neki sastanci, uglavnom su "bošnjački" klubovi bili za to.

Kada bi klubovi to vodili, izabrali korektne sudije i raspoređivali novac od TV prijenosa, marketinga i sl. imam osjećaj da bi to izgledalo mnogo bolje nego sada.

A ovaj elaborat iznad je sjajan, liga od 10-12 klubova plus zajednička Prva liga (2. rang takmičenja) bi bila fantastičan pogodak. Koncentracija kvaliteta u svakom smislu, ovi pijačno-mafijaški klubovi ne bi uspjeli izdržati tempo. :thumbup:
Dammme

#157 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Dammme »

Eborg wrote:Nije li kod nas već 7-8 godina aktivna ideja o osnivanju udruženja prvoligaša koji bi vodili Premijer ligu umjesto Saveza? Koliko se sjećam Čelik i Željezničar su najviše forsirali tu ideju a i Savez je govorio da nema ništa protiv, valjda smo mi jedini u Evropi kojima savez vodi to takmičenje. Održavali su se neki sastanci, uglavnom su "bošnjački" klubovi bili za to.

Kada bi klubovi to vodili, izabrali korektne sudije i raspoređivali novac od TV prijenosa, marketinga i sl. imam osjećaj da bi to izgledalo mnogo bolje nego sada.

A ovaj elaborat iznad je sjajan, liga od 10-12 klubova plus zajednička Prva liga (2. rang takmičenja) bi bila fantastičan pogodak. Koncentracija kvaliteta u svakom smislu, ovi pijačno-mafijaški klubovi ne bi uspjeli izdržati tempo. :thumbup:
Hvala na pohvali
A što se tiče udruženja Prvoligaša (a zašto ne i Drugoligaša) ono bi se u svakom slučaju trebalo formirati nakon ove rekonstrukcije Saveza i da odlučuje o sponzorima, Tv pravima, sudijama itd. Samo bi onda u tom udruženju važilo pravilo: JEDAN KLUB - JEDAN GLAS.
Eborg

#158 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Eborg »

To nije prepreka ni sada da se uradi, to nema veze sa savezom ili nekim drugim. Jednostavno oni to u klubovima trebaju shvatiti i uraditi samo većina njihovih funkcionera nema veze s fudbalom (ne mora to biti bivši igrač, nego može i zaljubljenik fudbala i sposoban pravnik ili ekonomista).

Ponavljam, jedini čovjek koji od BH fudbalske administracije ima potencijal da nešto uradi je Nijaz Gracić, čudi me zašto on nije u ovom komitetu. Finansijski nezavistan, iz stabilnog kluba koji se razvija iz godine i godinu i prilično realan i inteligentan lik.

Kada bi se njemu kako doturilo da se malo uzvrti oko toga, i njemu je u interesu da se igra jača liga i da može prodati svoje igrače.
palermo

#159 Re: Komitet za normalizaciju

Post by palermo »

Edin H. wrote:A sta kazete na Petkovicev koncept :-)

"Očekivali smo ovakvu odluku. Imali smo informacije da će Komitet za normalizaciju biti formiran, te da će odmah krenuti u riješavanje problema u bh. fudbalu. Što se tiče samih imena članova Komiteta tu vam ne mogu ništa značajno reći jer nas niko nije kontaktirao u vezi toga", rekao je Petković za SportSporrt.ba.

"Sada je odgovrnost prebačena na ljude koji će činiti Komitet za normalizaciju. Promjene su neophodne i to niko ne spori, ali očekivali smo više strpljenja od UEFA-e i FIFA-e. Nadam se da su UEFA i FIFA shvatile da probleme u bh. fudbalu mogu riješiti samo ljudi koji dobro poznaju situaciju u našoj zemlji. Međunarodnim fudbalskim asocijacijama nije u cilju da ovakvo stanje ostane do ko zna kada", dodao je Petković.

Iako je Komitet za normalizaciju formiran ukoliko Statut ne bude usvojen suspenzija Fudbalskog saveza BiH će ostati na snazi, a Petković, kao niti bilo ko u našoj zemlji, ne zna ko će usvojiti Statut.

"Ja doista ne znam kako će sve to izgledati, odnosno ko će usvojiti Statut. Bilo bi logično da Skupštinu čine delegati koji su izabrani na posljednjim izborima, no kako je sve to zamišljeno, u ovom trenutku vam doista ne mogu reći. Nakon ponedjeljka ćemo mnogo toga više znati", zaključio je Petković.
Ma ovo samo politika može riješiti. Sve drugo je iluzija.

Ovi prijedlozi koje je Damm iznio bi i vrijedilo komentarisati u nekom drugom vremenu i prostoru. Sada više pripadaju temi pod nazivom moje pjesme,moji snovi ili tako nešto....
leviatan

#160 Re: Komitet za normalizaciju

Post by leviatan »

Piše: M. Dautbegović
Foto: A. Balić
Srijeda, 13.04.11. 20:03.

Počasni predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije Rudi Zavrl najvjerovatnije će biti na čelu Komiteta za normalizaciju Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, čiji će se sastanak održati 18. aprila u Beču.

Rudi Zavrl je u razgovoru za SportSport.ba potvrdio kako će se sastanak održati u Beču, ali nije mogao potvrditi da će upravo on biti na čelu Komiteta za normalizaciju.

"Zaista ne znam ko je sve pozvan, ali znam da sam ja pozvan od strane UEFA i FIFA na sastanak 18. aprila u Beču. Da li ću ja biti na čelu Komiteta za normalizaciju ne znam, jer još uvijek nisam zvanično imenovan, pa tako da ne mogu potvrditi, ali ni demantovati", kaže Zavrl u razgovoru za SportSport.ba.

"U ovom trenutku još je mnogo stvari nepoznato što se tiče Komiteta za normalizaciju Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Znam da će on brojati šest članova iz Bosne i Hercegovine, koji će se birati po entitetima ili nacionalnosti, ja ja zaista ne znam u kojem ću se svojstvu ja naći tu. Moguće je da budem samo jedna vrsta savjetnika", smatra Zavrl.

Pošto ste poprilično dobro upućeni u zbivanja u bh. fudbalu, smatrate li da je moguće da Skupština N/FSBiH 26. maja usvoji novi statut i tako izbjegne katastrofalne posljedice?

"U ovom trenutku jako je teško prognozirati šta će se desiti. Odluku o tome neće moći donijeti ni Komitet za normalizaciju, ni ja, ni FIFA, ni UEFA. Kompletna odgovornost će biti na delegatima Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Ja mogu reći da su UEFA i FIFA ovim putem pružile još jednu šansu, najvjerovatnije posljednju za bh. fudbal, ali njen ishod ne zavisi od nas", dodao je Zavrl na kraju razgovora za SportSport.ba.

Što se tiče sastanka u Beču 18. aprila, na njemu će, osim Zavrla, prisustovati predstavnici UEFA i FIFA Marcel Benz i Eva Pasquier, te Darko Ljubović, Ivan Beus, Sead Kajtaz, te najvjerovatnije Ivica Osim, Vlatko Glavaš i Dragan Kulina.
Edin H.

#161 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Edin H. »

leviatan wrote: Znam da će on brojati šest članova iz Bosne i Hercegovine, koji će se birati po entitetima ili nacionalnosti
:x
Ajatolah_

#162 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Ajatolah_ »

leviatan wrote:"U ovom trenutku jako je teško prognozirati šta će se desiti. Odluku o tome neće moći donijeti ni Komitet za normalizaciju, ni ja, ni FIFA, ni UEFA. Kompletna odgovornost će biti na delegatima Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Ja mogu reći da su UEFA i FIFA ovim putem pružile još jednu šansu, najvjerovatnije posljednju za bh. fudbal, ali njen ishod ne zavisi od nas", dodao je Zavrl na kraju razgovora za SportSport.ba.
Ne valja.
Timotije

#163 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Timotije »

:x
north

#164 Re: Komitet za normalizaciju

Post by north »

Vrlo logično, pa neće Slovenac glasati za novi statut....On je ti da malo smiri strasti i kaže hajmiostoko primitivna sve ponovo ispočetka....

Komitet za stabilizaciju neće usvajati statut, nego će to morati uraditi skupština.....

E sad, mene samo zanima ko će činiti tu novu skupštinu koja će morati izglasati statut, jer ako će se birati nove Čeke, Bevande.....neće nikako izaći na dobro.....

Skupštinu moraju predstavljati ljudi iz klubova, kao i poznati fudbalski radnici kojima ne bi trebalo biti na prvom mjestu rušenje države....

Ako se iole entiteti budu išta pitali jebali smo ježa......

Sve u svemu biće svega i neće ići baš tako glatko......
Stari

#165 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Stari »

EdoI wrote:
leviatan wrote:"U ovom trenutku jako je teško prognozirati šta će se desiti. Odluku o tome neće moći donijeti ni Komitet za normalizaciju, ni ja, ni FIFA, ni UEFA. Kompletna odgovornost će biti na delegatima Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Ja mogu reći da su UEFA i FIFA ovim putem pružile još jednu šansu, najvjerovatnije posljednju za bh. fudbal, ali njen ishod ne zavisi od nas", dodao je Zavrl na kraju razgovora za SportSport.ba.
Ne valja.
ako je ova gore izjava autenticna ...slazem se ...ne valja ovo nikako. Taman sam cijelo prijepodne bio nekako malo boljeg raspolozenja misleci da bi od ovog mozda nesto moglo i biti....ali sad ovo kad procitam...mrka kapa. Ne znam otkud i kako ...ali i ovaj me scenarij na nesto vec vidjeno podsjeca.

Zar nije onomad slicno bilo kad su Slobo , Stanisic , onaj grcki predsjednik pa i ruski ministar ...dosli na pale, sazvali skupstinu ...i lafo molili poslanike (delegate) da prihvate nekakav tamo plan ...preklinjali , urgirali, intervenisali , "prijetili sankcijama"....ali hrabri delegati to ipak sve glatko odbiju....a nakon toga Slobo ...lafo bio nesto kao nadrkan i rezigniran (vjeciti mirotvorac - razocaran)...
Edin H.

#166 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Edin H. »

Stari wrote:
EdoI wrote:
Ne valja.
ako je ova gore izjava autenticna ...slazem se ...ne valja ovo nikako. Taman sam cijelo prijepodne bio nekako malo boljeg raspolozenja misleci da bi od ovog mozda nesto moglo i biti....ali sad ovo kad procitam...mrka kapa. Ne znam otkud i kako ...ali i ovaj me scenarij na nesto vec vidjeno podsjeca.

Zar nije onomad slicno bilo kad su Slobo , Stanisic , onaj grcki predsjednik pa i ruski ministar ...dosli na pale, sazvali skupstinu ...i lafo molili poslanike (delegate) da prihvate nekakav tamo plan ...preklinjali , urgirali, intervenisali , "prijetili sankcijama"....ali hrabri delegati to ipak sve glatko odbiju....a nakon toga Slobo ...lafo bio nesto kao nadrkan i rezigniran (vjeciti mirotvorac - razocaran)...
Mala opaska, nije bio lafo, nego koliko se sjecam bio je zaista iznerviran, jer su sankcije pocele dobro pritiskati Srbiju.

Ali dobro poredjenje stari, ni ja nikako ne vjerujem da ovi mazgovi iz UEFE imaju dovoljno mudrosti, razumjevanja situacije i politickog znanja da ovu situaciju razrijese.

Ipak nadajmo se da smo mi u krivu.
fukushima

#167 Re: Komitet za normalizaciju

Post by fukushima »

sta ce ba oni ista raditi bez starog fudbalskog lisca vase, kud da ga ne zovu :lol: :lol: :lol: :roll:
Vasić bijesan jer ga niko ne pita za mišljenje: FIFA i UEFA se ponašaju kao kolonizatori iz 18. vijeka

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... ijeku.html
juventus

#168 Re: Komitet za normalizaciju

Post by juventus »

Bojim se da će uloga ovog Komiteta biti samo da nagovore nekog da nešto uradi ili usvoji, a ne da oni rade.

To će se odvući u nedogled. Dok Dodik ne da zeleno svjetlo. To je jasno k'o dan.
jeza u ledja

#169 Re: Komitet za normalizaciju

Post by jeza u ledja »

U svemu ovome Vasic ima u jednom pravo - da po Dejtonskom sporazumu nije odredjeno kako ce se uredjivati sport u nasoj zemlji. Zbog cega onda misle da se fudbalski savez treba organizovati po istom principu kao Dejton? Treba ici po principi uzmi ili ostavi. Ako nece - ne moraju i ne trebaju nam.
Dammme

#170 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Dammme »

jeza u ledja wrote:U svemu ovome Vasic ima u jednom pravo - da po Dejtonskom sporazumu nije odredjeno kako ce se uredjivati sport u nasoj zemlji. Zbog cega onda misle da se fudbalski savez treba organizovati po istom principu kao Dejton? Treba ici po principi uzmi ili ostavi. Ako nece - ne moraju i ne trebaju nam.
Nemoj molim te praviti osnovnu grešku. Taj _____ (ostaviću prazno da svako upiše epitet po volji) nema pravo NIKAD I NI U ČEMU.
Sport, a pogotovo vrhunski, profesionalni, nigdje u svijetu ne robuje društvenom uređenju. NI u USA, ni u Velikoj Britaniji, niti u Francuskoj, niti u Njemačkoj, niti u Španiji, niti u Italiji, niti u Rusiji itd, itd.
Prema tome, Vasić jede ono što mu izađe iz čmara. To je samo pokušaj novinara da bude političar ili filozof. A on nije ni jedno ni drugo, već samo bijednik koji širi mržnju i razdor među ljudima i koji je zbog antiustavnog djelovanja (da je ovo fakat država) odavno trebao završiti u Foči na jedno 15 do 20 godina.
cat lover

#171 Re: Komitet za normalizaciju

Post by cat lover »

sve organizirati na volonterskoj osnovi, neka pravi ljudi dođu do izričaja, da prostite...
Corola

#172 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Corola »

Dammme wrote:
jeza u ledja wrote:U svemu ovome Vasic ima u jednom pravo - da po Dejtonskom sporazumu nije odredjeno kako ce se uredjivati sport u nasoj zemlji. Zbog cega onda misle da se fudbalski savez treba organizovati po istom principu kao Dejton? Treba ici po principi uzmi ili ostavi. Ako nece - ne moraju i ne trebaju nam.
Nemoj molim te praviti osnovnu grešku. Taj _____ (ostaviću prazno da svako upiše epitet po volji) nema pravo NIKAD I NI U ČEMU.
Sport, a pogotovo vrhunski, profesionalni, nigdje u svijetu ne robuje društvenom uređenju. NI u USA, ni u Velikoj Britaniji, niti u Francuskoj, niti u Njemačkoj, niti u Španiji, niti u Italiji, niti u Rusiji itd, itd.
Prema tome, Vasić jede ono što mu izađe iz čmara. To je samo pokušaj novinara da bude političar ili filozof. A on nije ni jedno ni drugo, već samo bijednik koji širi mržnju i razdor među ljudima i koji je zbog antiustavnog djelovanja (da je ovo fakat država) odavno trebao završiti u Foči na jedno 15 do 20 godina.
Nisi ti skontao @jeza. 8-)
amrica

#173 Re: Komitet za normalizaciju

Post by amrica »

Put ka ukidanju suspenzije
Imenovani članovi komiteta za normalizaciju NS BiH
Poznata su imena koja su ušla u Komitet za normalizaciju koji bi trebao riješiti problem u kojem se nalazi NS BiH, a koji su suspendovali i FIFA i UEFA.

Kako je javila BHT, FIFA je u Komitet imenovala sljedeće ljude: Ivica Osim, Darko Ljubojević, Elvedin Begić, Dragan Kulina, Ivan Beus i Sead Kajtaz.

O Ivici Osimu, jednom od najvećih stručnjaka s ovih prostora sve se već zna. Darko Ljubojević je sportski direktor banjalučkog Borca, a Elvedin Begić oficir za bezbjednost NS BiH.

Dragan Kulina je predsjednik FK Slavija. Zanimljivo je da je Kulinu krajem 2009. Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH kaznila zabranom vršenja funkcije godinu zbog fizičkog napada na kontrolora suđenja Marka Mrkića nakon utakmice 11. kola Premijer lige Slavija - Olimpik.

Ivan Beus je direktor Zrinjskog, a Sead Kajtaz proslavljeni nogometaš mostarskog Veleža.

Komitet, između ostalog, ima zadatak pripremiti i sazvati Generalnu skupštinu Saveza, na kojoj delegati trebaju usvojiti Statut NS BiH i odlučivati o svim njegovim stavkama, najdalje do 26. maja 2011. Ukoliko se ispoštuju zadaci koje je naložila FIFA, suspenzija bi mogla biti ukinuta odmah po donošenju novog Statuta, što znači da bi reprezentacija BiH nesmetano mogla nastaviti s kvalifikacijama za EURO 2012, 3. juna protiv Rumunije.
Imamopobjednika

#174 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Imamopobjednika »

Stanite, je li ovo sada znaci da ce ponovo ISTI ljudi clanovi Skupstine kada se bude glasalo za novi Statut? :zoka:
Eborg

#175 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Eborg »

Da. Ali koliko sam shvatio kada se donese novi statut njima je onda ćao, tj. neka vrsta personalne suzpenzije.

Mada mi nema logike, neće biti motivirani kada im je ionako noga.
Locked