svarijabilni wrote:ja ne mogu ni da zamislim život u mahali.
svi mi u sarajevu zivimo u mahali, i to kakvoj mahali, samo sto mnogi toga nisu svjesni.
svarijabilni wrote:ja ne mogu ni da zamislim život u mahali.
varijabilni wrote:ja ne mogu ni da zamislim život u mahali.
tony montana wrote:Pa šta je sad bolje ?? Biti mahalče ili haustorče.. Ako si haustorče,kad dolaziš s autom kući moraš se borit za parking mjesto oko zgrade gdje stanuješ,dok haustorče ima svoju avliju i vrata se otvaraju na dugme,kad ulaziš u zgradu moraš čekat lift da dođe (ukoliko nije u kvaru),mahalče uvijek ulazi na prizemlje,haustorče ne smije pojačavat muziku da bi ostao u dobrim odnosima sa komšijama,mahalče može zato što je komšija udaljen minimalno 10 metara,haustorče ima od 30-100 kvadrata za stanovanje a mahalče od 100-200 kvadrata po spratu (a svaka kuća ima minimalno 2 sprata),mahalče ljeti sjedi u avliji i roštilja,a haustorče mora naručiti gotove ćevape da mu donesu.![]()
A kad dodje sezona grijanja, mahalcad piste kako su naguzeni zbog cijene gasa, kako im je u kucama hladno jer griju samo jednu sobu, a haustorcad umiru od toplotnih udara po stanovima...tony montana wrote:Pa šta je sad bolje ?? Biti mahalče ili haustorče.. Ako si haustorče,kad dolaziš s autom kući moraš se borit za parking mjesto oko zgrade gdje stanuješ,dok haustorče ima svoju avliju i vrata se otvaraju na dugme,kad ulaziš u zgradu moraš čekat lift da dođe (ukoliko nije u kvaru),mahalče uvijek ulazi na prizemlje,haustorče ne smije pojačavat muziku da bi ostao u dobrim odnosima sa komšijama,mahalče može zato što je komšija udaljen minimalno 10 metara,haustorče ima od 30-100 kvadrata za stanovanje a mahalče od 100-200 kvadrata po spratu (a svaka kuća ima minimalno 2 sprata),mahalče ljeti sjedi u avliji i roštilja,a haustorče mora naručiti gotove ćevape da mu donesu.![]()
Mahalče je bolje, nego šta.tony montana wrote:Pa šta je sad bolje ?? Biti mahalče ili haustorče.. Ako si haustorče,kad dolaziš s autom kući moraš se borit za parking mjesto oko zgrade gdje stanuješ,dok haustorče ima svoju avliju i vrata se otvaraju na dugme,kad ulaziš u zgradu moraš čekat lift da dođe (ukoliko nije u kvaru),mahalče uvijek ulazi na prizemlje,haustorče ne smije pojačavat muziku da bi ostao u dobrim odnosima sa komšijama,mahalče može zato što je komšija udaljen minimalno 10 metara,haustorče ima od 30-100 kvadrata za stanovanje a mahalče od 100-200 kvadrata po spratu (a svaka kuća ima minimalno 2 sprata),mahalče ljeti sjedi u avliji i roštilja,a haustorče mora naručiti gotove ćevape da mu donesu.![]()
Drva su zlatonosara wrote:A kad dodje sezona grijanja, mahalcad piste kako su naguzeni zbog cijene gasa, kako im je u kucama hladno jer griju samo jednu sobu, a haustorcad umiru od toplotnih udara po stanovima...tony montana wrote:Pa šta je sad bolje ?? Biti mahalče ili haustorče.. Ako si haustorče,kad dolaziš s autom kući moraš se borit za parking mjesto oko zgrade gdje stanuješ,dok haustorče ima svoju avliju i vrata se otvaraju na dugme,kad ulaziš u zgradu moraš čekat lift da dođe (ukoliko nije u kvaru),mahalče uvijek ulazi na prizemlje,haustorče ne smije pojačavat muziku da bi ostao u dobrim odnosima sa komšijama,mahalče može zato što je komšija udaljen minimalno 10 metara,haustorče ima od 30-100 kvadrata za stanovanje a mahalče od 100-200 kvadrata po spratu (a svaka kuća ima minimalno 2 sprata),mahalče ljeti sjedi u avliji i roštilja,a haustorče mora naručiti gotove ćevape da mu donesu.![]()
Ali to traje kratko, svega 6 mjeseci godisnje...
Kad dođe sezona grijanja mahalčad imaju mogućnost da biraju između plinskog grijanja i grijanja na drva.A imaju još i mogućnost naknadne ugradnje kamina ukoliko im se ćefne,a u zgradi se ja mislim ne bi svi složili kad bi jedan stanar htio bušiti zidove za dimnjak..nosara wrote:A kad dodje sezona grijanja, mahalcad piste kako su naguzeni zbog cijene gasa, kako im je u kucama hladno jer griju samo jednu sobu, a haustorcad umiru od toplotnih udara po stanovima...tony montana wrote:Pa šta je sad bolje ?? Biti mahalče ili haustorče.. Ako si haustorče,kad dolaziš s autom kući moraš se borit za parking mjesto oko zgrade gdje stanuješ,dok haustorče ima svoju avliju i vrata se otvaraju na dugme,kad ulaziš u zgradu moraš čekat lift da dođe (ukoliko nije u kvaru),mahalče uvijek ulazi na prizemlje,haustorče ne smije pojačavat muziku da bi ostao u dobrim odnosima sa komšijama,mahalče može zato što je komšija udaljen minimalno 10 metara,haustorče ima od 30-100 kvadrata za stanovanje a mahalče od 100-200 kvadrata po spratu (a svaka kuća ima minimalno 2 sprata),mahalče ljeti sjedi u avliji i roštilja,a haustorče mora naručiti gotove ćevape da mu donesu.![]()
Ali to traje kratko, svega 6 mjeseci godisnje...
Jeste najljepsi,ali uske ulice i nemogucnost parkinga mi dizu kosu na glavi.F&N wrote:Ma generalno gledajuci meni je ovaj dio grada od Koseva do Vratnika zakon, mahale i poluhamaletony montana wrote:Ma brate Kovači su najljepši dio grada bez premca.![]()
Ovaj novi dio grada, ove copy paste zgrade su mi bash neshto fuj.
i meni je nekako ova realcija najboljanosara wrote:Novo Sarajevo, u prostoru izmedju C. Vile i Kasarne, ali do pocetka sedamdesetih...
Danas...? Pa Novo Sarajevo, u prostoru izmedju C. Vile i Kasarne...
inace pun stari grad kuca od 100 kvadrata i avlije velicine fudbalskog igralistatony montana wrote:Pa šta je sad bolje ?? Biti mahalče ili haustorče.. Ako si haustorče,kad dolaziš s autom kući moraš se borit za parking mjesto oko zgrade gdje stanuješ,dok haustorče ima svoju avliju i vrata se otvaraju na dugme,kad ulaziš u zgradu moraš čekat lift da dođe (ukoliko nije u kvaru),mahalče uvijek ulazi na prizemlje,haustorče ne smije pojačavat muziku da bi ostao u dobrim odnosima sa komšijama,mahalče može zato što je komšija udaljen minimalno 10 metara,haustorče ima od 30-100 kvadrata za stanovanje a mahalče od 100-200 kvadrata po spratu (a svaka kuća ima minimalno 2 sprata),mahalče ljeti sjedi u avliji i roštilja,a haustorče mora naručiti gotove ćevape da mu donesu.![]()
zivjela jednu godinu i pobjegla.nikad vise.mahala nije po mom ukusu. sta da radim kad sam rodjeno haustorce.varijabilni wrote:ja ne mogu ni da zamislim život u mahali.
sa kog to brda gledas?Genije wrote:ubi smog u kotlini
a i miljacka kandiše
Mahala je način života. Mahala je uvijek čista za razliku od haustora koji je uvijek (gotovo svaki) prljav.. Iako sam odrasla u haustoru, on je lokacijski bio u mahali... tako da sam jako vezana uz sarajevske mahale. I kad idem negdje , uvijek preko mahala.. U mahali vlada solidarnost, dobrota, pomoć komšiji, red i običaj. U mahalama se ubiru prvi jorgovani iz bašte i daju komšijama.Black swan wrote:šta vam je ta mahala?kuća na kući?