Najbolji Ex-YU glumci ?

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Romanista 101%

#151 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Romanista 101% »

Stativa u Tuzli!

R.I.P.
Zastozato

#152 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Zastozato »

karanana wrote:ja tek sad skontah da je on bio i dusko dugousko.
je li bio jos neki glas u crtanim?

pa dobro, izuzev tesne koze, ne pamtim ga po nekim drugim ulogama. ali i tesne koze su dovoljne da pantic postane legenda glumista.
Jeste, radio je sihronizaciju Duska Dugouska, begradsku verziju, "Sefe, koji ti je vrag?". Sarajevska sihronizacija je bila "Sta te muci, cakani?", medjutim vecina raje misli da je i ovo bio Nikolin glas, ali nije. Sarajevski glumac Bejtovic, ne znam tacno ime, je govorio glas Duska.
Last edited by Zastozato on 09/11/2014 21:58, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#153 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Zastozato wrote:
karanana wrote:ja tek sad skontah da je on bio i dusko dugousko.
je li bio jos neki glas u crtanim?

pa dobro, izuzev tesne koze, ne pamtim ga po nekim drugim ulogama. ali i tesne koze su dovoljne da pantic postane legenda glumista.
Jeste, radio je sihronizaciju Duska Dugouska, begradsku verziju, "Sefe, koji ti je vrag?". Sarajevska sihronizacija je bila "Sta te muci, cakani?", medjutim vecina raje misli da je i ovo bio Nikolin glas, ali nije. Sarajevski glumac Bejtic, ne znam tacno ime, je govorio glas Duska.

sead bejtović
karanana

#154 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by karanana »

eto nisam znao ni da smo imali sarajevsku verziju. kontam srpska i hrvatska. hrvatska mi je bezveze.
cuj sead bejtovic bio nas dule.
necko_hz

#155 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by necko_hz »

Jedna od najbolesnijih uloga mu je bila ona u filmu 'Laf u srcu'. Koliko god puta gledao, uvijek sam oplakivao od smijeha. :-)

Počivaj u miru legendo. :thumbup:
oskarboy

#156 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by oskarboy »

da,da Laf u srcu mu je bio isto odlican film
Zastozato

#157 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Zastozato »

karanana wrote:eto nisam znao ni da smo imali sarajevsku verziju. kontam srpska i hrvatska. hrvatska mi je bezveze.
cuj sead bejtovic bio nas dule.
Mislim da smo mi imali sihronizaciju za skoro sve crtane filmove. Pored Seada Bejtovica, pogrijesio sam kod prezimena malo prije, tu je bio jos Vanja Albahari, Zijah Sokolovic, Aleksandar Micic.
radostan dan

#158 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by radostan dan »

laf u srcu zakon...bolji od tesne kože.
ne zna se ko je -jači- u tom filmu, on, mensur ili danilo. strašan film.

ljubav, navika, panika - fantastično urađen posao njega i seke sabljić...tačno vidiš -5 klasa iznad nekih marija karan, mirki i ostalih iz te serije.
julisiz es grant

#159 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by julisiz es grant »

radostan dan wrote:laf u srcu zakon...bolji od tesne kože.

ljubav, navika, panika - fantastično urađen posao njega i seke sabljić...tačno vidiš -5 klasa iznad nekih marija karan, mirki i ostalih iz te serije.
Je li Irfan Mensur i u privatnom životu pizda i mlakonja, ili su ga slučajno zapadale takve uloge (u ovom filmu, "Čuvaru plaže u zimskom periodu", "Psu koji je volio vozove")? U Beogradu 1993. umalo ga ubili zbog imena...to je opisao Žarko Laušević u svojoj knjizi, jer je prisustvovao događaju.
Danilo Lazović je ipak najbolje glumio partizane, i to one pravovjerne, one koji ne sumnjaju (što je baš ironično, obzirom na njegovo ponašanje u zadnjim godinama života). Odličan je bio i u savremenijim ulogama gubitnika (najupečatljivije u drami TVSA "Krivda").
Laf u srcu je preteča Tesne kože...očigledno je da su svi glavni likovi tu, samo se drugačije zovu. Glavna mana filma je (osim što je plitka populistička komedija) slaba fokusiranost, kao da se režiser ne može odlučiti ko je glavni lik, Pantić (ili kako se već zvao) ili Mensurov "kućni pomoćnik".
radostan dan

#160 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by radostan dan »

julisiz es grant wrote:
radostan dan wrote:laf u srcu zakon...bolji od tesne kože.

Je li Irfan Mensur i u privatnom životu pizda i mlakonja, ili su ga slučajno zapadale takve uloge (u ovom filmu, "Čuvaru plaže u zimskom periodu", "Psu koji je volio vozove")? U Beogradu 1993. umalo ga ubili zbog imena...to je opisao Žarko Laušević u svojoj knjizi, jer je prisustvovao događaju.
Danilo Lazović je ipak najbolje glumio partizane, i to one pravovjerne, one koji ne sumnjaju (što je baš ironično, obzirom na njegovo ponašanje u zadnjim godinama života). Odličan je bio i u savremenijim ulogama gubitnika (najupečatljivije u drami TVSA "Krivda").
ne znam...znam samo da je strašan glumac. slabo poznata rola mu je uloga derpea i dilera -stimulansa- u -nacionalna klasa-...
ej, 1978. ili tu negdje kad se taj film snimao, i imaš film sa ulogom homića. yuga liberasion :zoka:

lazoviću je, što se kaže, baš -bastalo- , ovo što ti pominješ...
Last edited by radostan dan on 30/11/2014 22:31, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#161 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

radostan dan wrote:po meni , meto jovanovski je prvak makedonskog glumišta...

Image
"Sretna Nova 1949" je prvi film koji sam gledao u kome se sumnja u tekovine revolucije. Moja reakcija kao klinca bila je "kako, zar nismo pobijedili u ratu, zar nije potekao med i mlijeko?"
Bila je krajem 80-ih i neka makedonska serija za djecu, gdje se neka djeca izgube u divljini i naiđu na njega kako živi kao savremeni Robinzon. Kasnije saznajemo da su mu žena i dijete poginuli u saobraćajnoj nesreći, a on je preživio, ali je krivio sebe za njihovu smrt i odlučio da pobjegne od ljudi.
Jedan od onih glumaca čija je pojava tako ubjedljiva da mogu glumiti i bez riječi i pokreta, i opet da ostave jak dojam. Primjer je uloga "nijemog" u filmu "Stanica običnih vozova" Nenada Dizdarevića. Tu je jednu od glavnih uloga igrao onaj tvoj plavi Makedonac (Dančo Čevrevski) i preživio je :D
julisiz es grant

#162 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

radostan dan wrote:
ne znam...znam samo da je strašan glumac. slabo poznata rola mu je uloga derpea i dilera -stimulansa- u -nacionalna klasa-...
ej, 1978. ili tu negdje kad se taj film snimao, i imaš film sa ulogom homića. yuga liberasion :zoka:

lazoviću je baš -bastalo- što se kaže, ovo što ti pominješ...
Zaboravio sam ulogu u Nacionalnoj klasi, tu je bio sjajan...ona scena na kraju na Flojdovoj ženidbi, kad mu Voja Brajović šapne za neku zgodnu curu koja sjedi preko puta njih "Kod ove imaš prolaz garantovano", a ovaj ga samo pogleda sa nekim žalosnim osmjehom, a Voja će "Izvini, zaboravio sam". Genijalno!
radostan dan

#163 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by radostan dan »

julisiz es grant wrote:Tu je jednu od glavnih uloga igrao onaj tvoj plavi Makedonac (Dančo Čevrevski) i preživio je :D
e nek je i on jednom pretekO, pa nek ide sve u mp3... :D
kukali njemci, nije im bilo dosta jada, nego smo ih posebno mrzili zbog danča -na prkosima-... :mrgreen:

u vezi irfana...
imaš i otvorenu scenu, kad ga flojd traži u stanu, znaš ono ispred zgrade kada udari škodu tuberanku bati stojkoviću?
i ulazi u stan kod irfana, irfan u bade mantilu, a polugo lik mu leži u fotelji, razvaljen od -medikamenata-... pita ga gaga - šta je ovo, a mensur nešto glavom, rukom, osmeh...ne mogu sad da se sjetim tačno.
SaraFina

#164 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by SaraFina »

Bogdan Diklić, Dragan Nikolić, Mustafa Nadarević, Ljubiša Samardzic, pokojni Simić, Šovagović i Dvornik od starije generacije.
Iskreno nije loš ni Pokojni Dragomir Bojanić Gidra. Pa Mija Aleksić i Čkalja.. Na TV klasiku još prikazuju njihove filmove :D pa Ljuba Tadiç!
I onda Bekim Fehmiju. ( skupljači perja )

Od generacije srednjih godina Nebojša Glogovac, ( malo mi se srozao glumeci Drazu ali obzirom da je Rados Bajic idejni tvorac oprostiću mu ) Dragan Bjelogrlić, Emir Hadzihafizbegović itd itd :)

René B., Tarik Filipović, onda onaj Hercegovac što glumi u " Sonja i Bik" :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#165 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:Bogdan Diklić, Dragan Nikolić, Mustafa Nadarević, Ljubiša Samardzic, pokojni Simić, Šovagović i Dvornik od starije generacije.
Iskreno nije loš ni Pokojni Dragomir Bojanić Gidra. Pa Mija Aleksić i Čkalja.. Na TV klasiku još prikazuju njihove filmove :D pa Ljuba Tadiç!

Od generacije srednjih godina Nebojša Glogovac, ( malo mi se srozao glumeci Drazu ali obzirom da je Rados Bajic idejni tvorac oprostiću mu ) Dragan Bjelogrlić, Emir Hadzihafizbegović itd itd :)
Nigdje Velimira Zivojinovica, poznatog kao Bata :cry:
SaraFina

#166 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote:Bogdan Diklić, Dragan Nikolić, Mustafa Nadarević, Ljubiša Samardzic, pokojni Simić, Šovagović i Dvornik od starije generacije.

Nigdje Velimira Zivojinovica, poznatog kao Bata :cry:
Valteru ne mogu oprostiti.

Uglavnom lik iz Sonja i bik se zove Goran Bogdan i dodala bi Enisa Beslagica i Kasumovića ( Damira ) iz Lud, zbunjen, normalan :)

I Vejzović nije loš mada je HR glumac i bogati Robert Kurbaša da ne zaboravim :)
Last edited by SaraFina on 30/11/2014 22:52, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#167 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

radostan dan wrote: u vezi irfana...
imaš i otvorenu scenu, kad ga flojd traži u stanu, znaš ono ispred zgrade kada udari škodu tuberanku bati stojkoviću?
i ulazi u stan kod irfana, irfan u bade mantilu, a polugo lik mu leži u fotelji, razvaljen od -medikamenata-... pita ga gaga - šta je ovo, a mensur nešto glavom, rukom, osmeh...ne mogu sad da se sjetim tačno.
Zateko mu "frajera" u stanu (obučenog, srećom :D ) i to ga pita, ali kao usput :D
Sad malo preletjeh, pa sam baš TAJ film bi mogao da služi kao primjer koliko je sjajnih glumaca bilo. Berček kao vječiti kandidat za studenta režije, Diklić kao Mile-rent-a-bubreg :D , Bora Todorović kao automehaničar koji vječito mora da popravlja Flojdovu krntiju (bez finansijske naknade, razumije se), Brajović kao namazani beogradski šminker, Bata Stojković sa svojom Škodom, Dragomir Felba, vječiti otac ili deda u bezbrojnim partizanskim filmovima, ovdje u rijetkoj savremenoj ulozi tvrdokornog birokrate, Rahela Ferari i "Braaaaanaaa" :D ...šta reći, nacionalna klasa, ali glumačka, vaistinu :D
Kad bolje razmislim, filmovi Gorana Markovića uvijek su izvlačili vrhunske izvedbe iz glumaca. Svi filmovi imaju mnogo likova, tako da su uloge minutažom obično male, ali efektne i pamtljive za dugo vrijeme, i uvijek su to najbolji glumci, ne nužno uvijek beogradski (Nadarević je u "Već viđenom" ostvario ulogu karijere, a Šerbedžija u "Varioli veri" svoju napoznatiju filmsku repliku). Ne znam Markovićeve metode rada, ali očigledno je da je bio, što bi Ameri rekli, "actor's director".
Last edited by julisiz es grant on 30/11/2014 22:59, edited 3 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#168 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by _BataZiv_0809 »

[quote="SaraFina"

Uglavnom lik iz Sonja i bik se zove Goran Bogdan i dodala bi Enisa Beslagica i Kasumovića ( Damira ) iz Lud, zbunjen, normalan :)

I Vejzović nije loš mada je HR glumac i bogati Robert Kurbaša da ne zaboravim :)[/quote]

Pa hr glumci spadaju u ovu kategoriju, ne vidim cemu otpor :D A Beslagic i pogotovu Kasumovic su mi najodvratniji glumci. :izet:
SaraFina

#169 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:[quote="SaraFina"

Vejzović nije loš mada je HR glumac i bogati Robert Kurbaša da ne zaboravim :)
Pa hr glumci spadaju u ovu kategoriju, ne vidim cemu otpor :D A Beslagic i pogotovu Kasumovic su mi najodvratniji glumci

Meni su kul.

Simpa mi je i Goran Navojec u onom filmu duga jesenja noć :)

Ili kako se već zove.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#170 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by _BataZiv_0809 »

[quote="SaraFina"

Meni su kul.

Ili kako se već zove.[/quote]

A Bora Todorovic :?:
SaraFina

#171 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:[quote="SaraFina"

Meni su kul.

Ili kako se već zove.
A Bora Todorovic :?:[/quote]

Dobar isto. I sin je takodje naslijedio talenat.

Nema što ..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#172 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote: Dobar isto. I sin je takodje naslijedio talenat.

Nema što ..
Kako nije, sin je gigant :thumbup:

A Bora je jugoslovenski Al Pacino :izet:
SaraFina

#173 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:

Nema što ..

Nije umro Bora Todorovic skoro?

Da jeste pokoj mu duši u julu a sin se Srdjan zove.
kakavdanakneiskustvu

#174 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by kakavdanakneiskustvu »

SaraFina wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Nema što ..

Nije umro Bora Todorovic skoro?

jeste
julisiz es grant

#175 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

_BataZiv_0809 wrote:

Nema što ..

Da bimo malo podigli nivo teme, jedna napomena: generalno, kada se uspoređuju glumci, obično se uspoređuje isti tip glumca, tek onda ima smisla. Al Paćino je zvijezda, a Bora Todorović je rijetko (nikada skoro) igrao glavne uloge, njegova specijalnost su bile sporedne (ali obično velike) role simpatičnih gubitnika i zgubidana, i u tome je bio perfektan. Ne znači da je lošiji glumac od Paćina (lično mislim da je i bolji), već kažem da su to dva para rukava.
Npr. Bata Živojinović je Jugoslovenski Džon Vejn, takva usporedba ima smisla i funkcioniše na više nego jednom nivou.
Post Reply