Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- pringless
#151 Re: Uvoz auta
Auto je uvezeno iz inostranstva i odjavljeno, te kod nas nije registrovano. Mogu li ga ja iz Brckog dovesti u Sa, ili moram platiti slepanje?
- Zvek
#152 Re: Uvoz auta
Registruj ga u Brčkom na privremene pa ga dovezi u Sa i registruj.
- edin_kovachi
#153 Re: Uvoz auta
HAVANA wrote:shlauf wrote:Ako je fakturna vrijednost 6000€ carina je 6% a ako prelazi preko toga npr. 6001€ onda je carina 16% bez obzira na godine starosti.
Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
pitanje... je li mora biti moj potpis,da bi izbjegavo 16% carine, s obzirom da bi kupio auto iz svedske, ali ne bih ga ja preuzeo gore, nego bi mi ga dovezao prijatelj koji nije prodavac
sta mislite isplati li se dovoziti pasata 1.8 turbo 2001 benzin iz svedske, s obzirom da bu mu ja ugradjivao i plin, ii koliko bi me izasli troskovi sa putarinom, ak bi isao na taj euro1 onda trosak i prevoza do gore
- poznanik
#154 Re: Uvoz auta
Kupoprodajni ugovor neće biti pravno validan bez tvog potpisa i ovjere od ovlaštene institucije države prodavca (obično od strane notara), izuzev ako prethodno nisi nekog, takođe propisno, opunomoćio - ovlastio da te zastupa u kupoprodaji.edin_kovachi wrote:pitanje... je li mora biti moj potpis,da bi izbjegavo 16% carine, s obzirom da bi kupio auto iz svedske, ali ne bih ga ja preuzeo gore, nego bi mi ga dovezao prijatelj koji nije prodavac...
U slučaju da vozilo kupuješ od pravne osobe, onda je račun, izdan na tvoje ime sa svim potrebnim parametrima za prepoznavanje predmeta trgovine, sasvim dovoljan, račun ne treba biti ovjeren tvojim potpisom.
-
luksi
#155 Re: Uvoz auta
Interesujeme uvoz pickup traka i Yamaha motora(choper) dali je moguce u BiH voziti sa USA tablicama i koji period,hvala
- poznanik
#156 Re: Uvoz auta
Takav uvoz tretira se kao privremeni uvoz bez prethodnog carinskog postupka, i odobrava upotrebu motornih vozila za individualnu upotrebu na period u kontinuitetu ili s prekidima od šest mjeseci na svakih 12 mjeseci, od registriranog dana ulaska u BiH, ako su tablice važeće i ako vozilom upravlja vlasnik ili uredno opunomoćen vozač. Nakon tog perioda vozilo mora "evidentirano" napustiti carinsko područje BiH...luksi wrote:Interesujeme uvoz pickup traka i Yamaha motora(choper) da li je moguce u BiH voziti sa USA tablicama i koji period,hvala
-
Mlad i Nevin
#157 Re: Uvoz auta
Evo kakva se auta kod nas uvoze i sa kakvom kilometražom...neće švabo mijenjati dizela sa 200 000 na satu. Ova dole Fabia se spušta na 180 000 dok si rek'o Amin.
http://www.youtube.com/watch?v=EG9sD09w ... re=related
pa vi kupujte polovnjake iz uvoza
- donsedin
#158 Re: Uvoz auta
Pa sta mislis da su nasi manje presli.Mlad i Nevin wrote:Evo kakva se auta kod nas uvoze i sa kakvom kilometražom...neće švabo mijenjati dizela sa 200 000 na satu. Ova dole Fabia se spušta na 180 000 dok si rek'o Amin.
-
Mlad i Nevin
#159 Re: Uvoz auta
Zato bih ja prije novu Daciu nego polovan Passat..
- donsedin
#160 Re: Uvoz auta
Pa, eto trazis auto sa servisnom i onda istu provjeris u servisu, i nadas se da mu nije nista otislo sto nije u servisnoj prijavljeno. Servisna samo daje kilometrazu tacnu, mada danas se sve moze nastimat pa mislm nije ni to vise sigurno. Slazem se sa tvojom konstatacijom, ali vidi nema bas svako 18 k za fabiju il daciu jer ipak pored onih 16 k imas gume registraciju kasko, i naraste to hiljadu, dvije, pa zna i tri. Ako budes kao moj tetak sto je pola uzeo u pola ljeta, i on mu dosao pred septembar, i sta ce 500 za zimske moro izletit.
-
gurabija78
#161 Re: Uvoz auta
cijenjeni forumasi, pitanje je da li neko ima iskustva sa uvozom novog automobila iz Njemacke, ili iz EU. Interesuje me da li su troskovi u BiH isti kao i za polovan automobil. Koliko sam upucen, na nove automobile se ne placa carina, ukoliko se kupuje preko uvoznika u BiH. Konkretno, ukoliko kupim nov automobil u Njemackoj, kao drzavljanin BiH, da li placam carinu na taj automobil ili samo PDV? hvala na odgovorima.....
- poznanik
#162 Re: Uvoz auta
gurabija78 wrote:cijenjeni forumasi, pitanje je da li neko ima iskustva sa uvozom novog automobila iz Njemacke, ili iz EU. Interesuje me da li su troskovi u BiH isti kao i za polovan automobil. Koliko sam upucen, na nove automobile se ne placa carina, ukoliko se kupuje preko uvoznika u BiH. Konkretno, ukoliko kupim nov automobil u Njemackoj, kao drzavljanin BiH, da li placam carinu na taj automobil ili samo PDV? hvala na odgovorima.....
Stopa carine za rabljena vozila u uvozu u BiH je 15%, stopa carine za nova vozila je 10%. Ukoliko su EU porijekla, za 2011. godinu stopa je snižena na 6% za rabljena vozila, i na 0% za nova vozila.
Dakle, Carinska tarifa iz Zakona o carinskoj politici nigdje ne određuje uslov uvoza, ne ograničava i ne razlikuje uvozna prava prema fizičkim i pravnim osobama. Uvoz robe prema Tar.br. iz glave 87. je slobodan (LB), što znači da ne postoje ograničenja da ti iz Njemačke izvršiš uvoz u BiH za jedno od vozila koje pripada Tar.br. 8704. ili 8703. (dizel ili benzin). Prilikom uvoza novog vozila porijeklom iz EU ili jedne od država sa kojom BiH ima zaključen trgovinski sporazum, plaćaš samo 1% naknade za carinsku evidenciju, a na visinu carinske osnovice, i 17% za pdv, na visinu porezne osnovice.
-
gurabija78
#163 Re: Uvoz auta
gurabija78 je napisao/la:cijenjeni forumasi, pitanje je da li neko ima iskustva sa uvozom novog automobila iz Njemacke, ili iz EU. Interesuje me da li su troskovi u BiH isti kao i za polovan automobil. Koliko sam upucen, na nove automobile se ne placa carina, ukoliko se kupuje preko uvoznika u BiH. Konkretno, ukoliko kupim nov automobil u Njemackoj, kao drzavljanin BiH, da li placam carinu na taj automobil ili samo PDV? hvala na odgovorima.....
Stopa carine za rabljena vozila u uvozu u BiH je 15%, stopa carine za nova vozila je 10%. Ukoliko su EU porijekla, za 2011. godinu stopa je snižena na 6% za rabljena vozila, i na 0% za nova vozila.
Dakle, Carinska tarifa iz Zakona o carinskoj politici nigdje ne određuje uslov uvoza, ne ograničava i ne razlikuje uvozna prava prema fizičkim i pravnim osobama. Uvoz robe prema Tar.br. iz glave 87. je slobodan (LB), što znači da ne postoje ograničenja da ti iz Njemačke izvršiš uvoz u BiH za jedno od vozila koje pripada Tar.br. 8704. ili 8703. (dizel ili benzin). Prilikom uvoza novog vozila porijeklom iz EU ili jedne od država sa kojom BiH ima zaključen trgovinski sporazum, plaćaš samo 1% naknade za carinsku evidenciju, a na visinu carinske osnovice, i 17% za pdv, na visinu porezne osnovice.
zahvaljujem na informaciji!
je li neko radio nešto slično? pretpostavljam da je najbolje angažovati špeditersku kompaniju? ili ima bolji fol?
-
serpico
#164 Re: Uvoz auta
Sto vise citam manje znam. Htio bih bratu da poklonim auto sa euro3. Ja zivim u Belgiji a brat u Bosni. Sta bih sve trebao da uradim ja a sta on? Auto je 2002 godiste i na moje ime registrirano. Radi se o volvo s60 d5. Da li moram da ga odjavim ili mogu da ga dovezem na granicu i da kazem da je za carinu pa poslije neka ga brat uvozi a ja da ga odjavljujem u Belgiji? Koliko sam procitao u ovoj temi, ne moze. Ili sam pogresno procitao? Ako neko ima volje da mi ukratko odgovori jer mi nije jasno ni sa tim eur1 jer se auto poklanja a ne prodaje tako da i nema nikakvog ugovora. Mozda i nisam jasan sa pitanjima ali nadam se odgovoru.
- HAVANA
#165 Re: Uvoz auta
Da bi sve izveo na najbolji nacin , uspio ispuniti sve sto zakon trazi u BiH i ocariniti to vozilo po povlastenoj carinskoj stopi od 6% moras imati fakturu,euro1 i ex 1(ex1 ce mu ujedno sluziti kao odjava vozila).Obzirom da je belgija u pitanju, mislim da ce najbolje biti da nadjes nekog garazistu i platis mu tu uslugu fakturisanja vozila na tvog brata.(100-150 eura)On ti moze i izvaditi izvozne papire ako je registrovan kao izvoznik...Nije bas jednostavno tebi kao fizickom licu to sve zavrsiti na najbolji nacin ali moze se...Moras imati ljude koji znaju kako to ide...Puna ih belgija...Gdje zivis?
Ima i drugi nacin ali ce vise kostati(16% carina 17% pdv)
Ima i drugi nacin ali ce vise kostati(16% carina 17% pdv)
-
serpico
#166 Re: Uvoz auta
Hvala na dogovoru. Zivim na istoku, Limburg, holandska granica.
-
serpico
#168 Re: Uvoz auta
To je sjever ja sam istok (sjeveroistok prema Aachen-u u Njemackoj) Limburg ali hvala za info 
- HAVANA
#169 Re: Uvoz auta
Znam bolan gdje je
nego ti kazem...znas valjda nekoga u antwerpenu a tamo mozes to rijesiti za 5 minuta...
-
sa4ever
#171 Re: Uvoz auta
Da li neko ima informacija kako ide sa udarenim autima... mogu li se uvoziti u BiH ???
-
AS_sa
#172 Re: Uvoz auta
eo ako neko zna molim da mi napise, posto sam u velikoj zurbi i svako svoju pricu prica ...
uvozim Peugeot 207 1,6 HDI, 2008 godina, presao 60 hiljada km ... platio sam ga 5000 eura ... koliko bi me sad izaslo sve do registracije (carina, pdv, homologizacija i sl.) ... treba mi sto hitnije i tacnije ....
uvozim Peugeot 207 1,6 HDI, 2008 godina, presao 60 hiljada km ... platio sam ga 5000 eura ... koliko bi me sad izaslo sve do registracije (carina, pdv, homologizacija i sl.) ... treba mi sto hitnije i tacnije ....
-
adohp
#173 Re: Uvoz auta
Mene zanima uvoz iz Srbije, hocu da kupim Opel Corsu 1.7 cdti 2004 god. presla 92000 km, 4000 eura. Kakva mi je sad procedura oko uvoza. Kupujem od fizickog lica.
-
Nera_22
#174 Re: Uvoz auta
Evo procito sam cijelu ovu temu od a do z i zakljucio sam da se ne isplati uvoziti auto iz inostranstva. toliko se covjek treba namuciti da bi ustedio 500 km a kad dajes 10 000 onda i tih 500 mozes halalit. ja razumjem da kod nas ima svega i svacega ali pa nisu ni njemci cvjecke i kod njih oni u autokucama se sluze svakakvim trikovima. ja mislim kad se sve sabere i oduzme da se vise isplati uzeti auto kod ovih nasih trgovaca uz predhodnu dobru provjeru kod majstora od povjerenja nego sam uvozit auto iz inostranstva. znam dosta ljudi sto su kupili auto u bih od ovih uvoznicara i prezadovoljni su godinama a znam i lika sto je sam sebi uvezo auto iz njemacke pa svaki dan kod majstora. ponvaljam kad ti odvezes auto kod dobrog majstora da ga fino pregleda ne treba ti ni servisna knjiga ni predjeni kilometri.
- madner
#175 Re: Uvoz auta
A majstor je supermen i rentgenom moze odrediti da li je sve u redu sa autom?Nera_22 wrote:Evo procito sam cijelu ovu temu od a do z i zakljucio sam da se ne isplati uvoziti auto iz inostranstva. toliko se covjek treba namuciti da bi ustedio 500 km a kad dajes 10 000 onda i tih 500 mozes halalit. ja razumjem da kod nas ima svega i svacega ali pa nisu ni njemci cvjecke i kod njih oni u autokucama se sluze svakakvim trikovima. ja mislim kad se sve sabere i oduzme da se vise isplati uzeti auto kod ovih nasih trgovaca uz predhodnu dobru provjeru kod majstora od povjerenja nego sam uvozit auto iz inostranstva. znam dosta ljudi sto su kupili auto u bih od ovih uvoznicara i prezadovoljni su godinama a znam i lika sto je sam sebi uvezo auto iz njemacke pa svaki dan kod majstora. ponvaljam kad ti odvezes auto kod dobrog majstora da ga fino pregleda ne treba ti ni servisna knjiga ni predjeni kilometri.