Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply

Da li biste usvojili psa lutalicu?!

Da
75
59%
Ne
53
41%

Total votes: 128

teAMICA

#151 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by teAMICA »

lakijemalonervozan wrote:svakako! napisah vec na jednoj temi, nas laki je udomljeni pas.
ja svakako nisam neko ko bi psa vodio po izlozbama cak i da imam nekog sa pedigreom, jer (nek se ne ljute uzgajivaci) mislim da odvodjenjem psa na izlozbe nekako ga stavljas u kategoriju "to je moje vlasnistvo i kosta toliko i toliko jer mu je majka bila bla bla sampion, a otac bla bla sampion". nas laki nije nase vlasnistvo, on je clan porodice i kako djecu ne pokazujem na izlozbama tako ne bih ni psa. dakle, usvajanje i udomljavanje psa s ulice po meni je sevap i doprinos smanjenju broja nesretnika koji zive na ulici od danas do sutra. a nakon sto prodju pakao ulice postaju do neba predani i beskrajno zahvalni svojoj novoj porodici. laki nije prosao nikakvu dresuru, ali se trudi iz petnih zila da nam ugodi kako on to najbolje zna. doduse, ja smatram ugadjanjem i negove nestasluke jer me nasmije do suza :-)
:thumbup: :thumbup:
zengi

#152 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by zengi »

Usvojio sam 3 i druzim se sa svakim psom kojeg sretnem na ulici i zao mi je sto ih sve ne mogu usvojiti.
Da mogu, usvojio bih jedno 500-600 komada.

Evo danas bas sretnem dva nova blizu mog posla i bas kazem kolegi, vidi ovo a ljudi gledaju neki pedigre, nekakve papire.... a evo dva predobra psa izbacena hodaju ulicama.

Zovnem ih i oni se utrkuju koji ce mi skociti u krilo, sve guraju jedan drugog i zavlace mi se pod pazuho.

Svaki pas koji je prezivio vise od 7 dana na ulici je dokazao svoj pedigre time sto je jos uvjek ziv pored ovolikih manijaka, cukomrzaca, auta, loseg imidza koji im seljaci u medijima stvaraju, itd.

Tako da, ako hocete da nabavite psa samo izadjite na ulicu i proberite. Svi su oni dobri.

Problem je to da velika vecina ljudi nema pojma sta je to uopste pas, za sto im treba taj pas i naravno da ga onda mjere pogresnim arsinima.
To ti je isto kao da zvis na himalajima i kupis sebi onaj skuter za vodu jer je yamaha. Nema veze sto si trebao kupiti skuter za snijeg, nek ti imas yamahu pa makar ona bila i za vodu, nek komsije vide.
Problem je takodje nasa kompleks da imamo golfa 6, da nosimo versace, da nas raja vide i zato ljudi nabavljaju pse sa nekakvim pedigreom koji njima apsolutno nista ne znaci osim da mogu raji reci kako im pas ima papire.

Nek on ima haskija sa plavim ocima i papirima.... pa sta ce komsiluk reci ako skontaju da mu pas nema papire? :-)

Imam ovog jednog sto ga od milja zovem AGRESIVNA VOLUSINA i nebih ga mijenjao (nevezano za emocionalnu vezu koja postoji izmedju nas doice) ni za bilo kojeg psa sa naj boljim pedigreom na svijetu.

Neko je nedavno (cini mi se da je PAKICA) pisao o kuji koja je izvadjena iz šintorskog kombija i usvojena.
Ona je krisom nosila hranu nekom kucetu koje se naselilo u šupu njenih vlasnika dok ovi to na kraju nisu skontali i onda usvojili i to kuče. A sad je to kuče naraslo i brani tu kuju ko oko u glavi. Ako vidi da se ona nesto uznemirila ili prepala, odmah skace i staje ispred nje.
Pa zamisli to?
Jako sam ljubomoran na ljude koji imaju ta dva psa, al da im dragi Allah da sve naj bolje u zivotu.
Nisrin

#153 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Nisrin »

:D
Last edited by Nisrin on 10/01/2012 09:38, edited 1 time in total.
Pasiflora

#154 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Pasiflora »

zengi wrote:Usvojio sam 3 i druzim se sa svakim psom kojeg sretnem na ulici i zao mi je sto ih sve ne mogu usvojiti.
Da mogu, usvojio bih jedno 500-600 komada.
Moj drug @zengi :!: :thumbup: :)
lakijemalonervozan

#155 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by lakijemalonervozan »

zengi wrote: Evo danas bas sretnem dva nova blizu mog posla i bas kazem kolegi, vidi ovo a ljudi gledaju neki pedigre, nekakve papire.... a evo dva predobra psa izbacena hodaju ulicama.

Zovnem ih i oni se utrkuju koji ce mi skociti u krilo, sve guraju jedan drugog i zavlace mi se pod pazuho.
U vecini slucajeva zapravo neiformisanost je kljucni problem. Pas je ogledalo nas samih, psi reaguju refleksijom - strahom na strag, agresivnoscu na agresivnost, a LJUBAVLJU na ljubav. Oni samo uzvracaju ono sto im mi damo. I umjesto da se utrkujemo u postavljanju laznih videa, odnosno laznih informacija iznad youtube-videa o napadima pasa (vidi moj post na http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=950) i padamo u nesvijest zbog toga sto psi lutalice nisu pristojni, trebali bismo malo poraditi na sebi.

Zengi, :thumbup:
miki27A

#156 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by miki27A »

Pored dvije macke (lutalice) vec evo 3 godine imamo i psa, Lindu. Mama ju je prva prihvatila, kastrirala, pelcovala, a tata se potrudio i napravio kucicu za nju.Umiljata, voli da se miluje, odlican cuvar kuce, a i nasih macki kojih se boji kao djavola:) Druge macke nekad i zaganja, ali ove moje kad vidi ne smije se maknuti... Prava je pametnica, voli mamu da prati kad ide do prodavnice, ali isto tako voli i sama da odlunja ... nema te sanse da se stavi na lanac. Do sad smo kupili tri ogrlice, ona se svaki put vrati bez ogrlice, pa smo odustali. Sad gledam da joj bar stavimo onu markicu da se zna da je kastrirana i pelcovana, da je neko ne bi odveo na kastriranje po drugi put, pa ako zna neko gdje da je odvedem,moze napisati ovdje, a moze i na pp.
lakijemalonervozan

#157 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

na koju markicu mislis? onu nausnicu, sto nose i lutalice? ja mislim da bi najbolje bilo da joj stavis onaj mikrocip. to mozes na veterini.
miki27A

#158 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by miki27A »

lakijemalonervozan wrote:na koju markicu mislis? onu nausnicu, sto nose i lutalice? ja mislim da bi najbolje bilo da joj stavis onaj mikrocip. to mozes na veterini.
Mislis da provjeravaju da li pas ima mikrocip kad ga uhvate na kastraciju? Nekako mi je ona markica na uhu vidljivija da je kastrirana, pelcovana i sve ostalo sta se radi da se dobije sama markica? Ne znam, ako trazim savjet, ako smatras da je to dobro vodicemo je na cipovanje.
lakijemalonervozan

#159 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

ja mislim da su obavezni provjeriti je li pas chipovan kad ga uhvate zbog bilo cega. ako je chipovan, pretpostavlja se da ima vlasnika, a vlasnik moze podici tuzbu ukoliko protiv njegove volje nesto rade njegovom psu. Osim toga, ako je pas chipovan, sumnjam da ce i pokusati da sterilisu psa , jer sterilizacija kosta, tako da ce taj trosak prepustiti vlasniku. ja ovo sve svojom nekom logikom zakljucujem. mozda je najbolje da pitas nekog veterirana, telefonski za savjet
Pasiflora

#160 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Pasiflora »

lakijemalonervozan wrote:ja mislim da su obavezni provjeriti je li pas chipovan .... mozda je najbolje da pitas nekog veterirana, telefonski za savjet
Ja mislim da nisu i da to ne rade.
@miki, svakako nazovi neku vet stanicu pa ih pitaj. Mislim ali mislim da nije problem da je odvedete u stanicu u kojoj je sterilisana i oni bi trebali da joj stave markicu. Problem je sto za to treba probusiti uho i oni to rade pri anesteziji za vrijeme sterilizacije. E sada, trebalo bi joj ponovo dati anesteziju da bi joj se moglo uho probusiti. Mozda imaju neku lokalnu - ma najbolje da ih nazoves i pitas.
pakica_

#161 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by pakica_ »

zengi wrote:
Neko je nedavno (cini mi se da je PAKICA) pisao o kuji koja je izvadjena iz šintorskog kombija i usvojena.
Ona je krisom nosila hranu nekom kucetu koje se naselilo u šupu njenih vlasnika dok ovi to na kraju nisu skontali i onda usvojili i to kuče. A sad je to kuče naraslo i brani tu kuju ko oko u glavi. Ako vidi da se ona nesto uznemirila ili prepala, odmah skace i staje ispred nje.
Pa zamisli to?
Jako sam ljubomoran na ljude koji imaju ta dva psa, al da im dragi Allah da sve naj bolje u zivotu.
jes, to su besa (besima) i roki :D rokija je besa krila dok nije vidjela da je i on dobrodosao, a on kolipacni je bio up'o u tetrapak od mlijeka u kojem su besimi donosili hranu i zajedno s tim na glavi u bazen (srecom, prazan hehe) :D kad su ljudi skontali da odnekle dolazi steneci lavez (jer je bio prigusen i tetrapakom i bazenom haha), odmah su ga uzeli pod svoje i sad roki cuva ne samo avliju nego i cijelu mahalu (inace je mjesanac pita i njem. ovcara, pa skontajte :D ) neki dan je spasio auto od komsije jer je cuo lopove i nadig'o mahalu na noge dok ih nisu nafatali :D roki je masina hehe :D
e sad, odgovor na temu:
da, da i da!! imam dobermana, necu da se pravdam sto je rasan, ali nisam ga kupila.. uostalom, znate tu pricu vecina :D (to su mi najdrazi psi i kad tad sam morala imati jednog isto k'o sto cu kad tad morat imat amstaffa, ali to ne iskljucuje to da cu aBd imati i avlijanera) akoBogda imat cu ih jos i jos i jos, samo da se plata digne na veci nivo jer s ovom koju imam, meni i basti je knap hehe :D imam uslove- kucu, avliju, drustvo za potencijalnu kujicu (da se basta ne kolje s muzijakom kasnije) koju cu uzeti, samo Boze zdravlja..
trenutno mi je u avliji jedno malo kerče kojem pokusavam naci dom, ali dok ne nadjem, on nece nigdje.. tako da se moze reci da trenutno imam dva, jer i malog volim nenormalno iako je kod mene nepunih mjesec dana i moj je dok ga ne udomim kod nekih NORMALNIH ljudi..
to da li je meni pas u kuci i da li on smrdi ili ne, ne treba da zanima apsolutno nikoga, ali evo, ko misli da mi kuca SMRDI, bujrum, nek dodje i provjeri.. na bjelavama sam, pa bujrum i nenajavljeni, da ne bude da sam sve sriktala.. kome smetaju njegove dlake, nek ponese podguz od kuce, da se slucajno ne bi zalijepile za tu osobu, mada je ovo moja kuca i moj pas i ljudi koji ne zive tu nemaju apsolutno nikakvo pravo da se zale (srecom, raja koja dolazi u kucu voli mog psa i ne smetaju im dlake)
drugi par rukava je to sto ce basta vani cim otopli, zato sto ja smatram da ce njemu biti bolje na zraku i na travi nego u dimu i na cilimu, ali vrata moje kuce nikada za njega nece biti zatvorena, pa nek gospodin bira dje ce, dok mi za masu primitivaca koji sude na osnovu pogancera ni avlija nije otvorena :D
Pasiflora

#162 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Pasiflora »

pakica_ wrote: imam dobermana, ...drugi par rukava je to sto ce basta vani cim otopli, zato sto ja smatram da ce njemu biti bolje na zraku i na travi nego u dimu i na cilimu, ali vrata moje kuce nikada za njega nece biti zatvorena, pa nek gospodin bira dje ce, dok mi za masu primitivaca koji sude na osnovu pogancera ni avlija nije otvorena :D

:kiss:
Post Reply