Gavrilo Princip

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
nosara

#151 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

HZArnel wrote:Ne mogu da shvatim na koji nacin je taj bio heroj? :shock:
On je ubica i tu se nema sta pricati, za ili zbog koga je ubijao, nebitno, ubio je i gotova stvar.
Ako vas zanima, mada manje vise to vam je jasno, al' ocito neobazirete se na to..casno i herojsko ubistvo je licem u lice,oruzjem na oruzije,a ne iz zasjede,kukavicki. Ako su Srbi htjeli da uzmu BiH od separatistickih Svaba onda su lijepo trebali sakupit vojsku i na Sarajevo,Bec ,kako god, u te moderne strategije ratovanja ne ulazim puno. Njegov cin je skrajnji kukavicluk i ne vidim povoda da bude heroj, uostalom, ako se ne varam ubio je(od princa Ferdinanda) zenu! :oops:
Cijeg princa...?

A to da je on sam kukavicki napao vojno-policijski sticenu kolonu je stvarno logicka egzibicija... U cijeloj prici on je bio najslabije naoruzan...
casobuke wrote:
Ali znam ja da ti ne možeš preboliti svoj glavni grad.
Ja sam svoj glavni grad odbranio... :bih: Samo ne mogu na rende kora...
nellington

#152 Re: Gavrilo Princip

Post by nellington »

nosara wrote:
On je ubica i tu se nema sta pricati, za ili zbog koga je ubijao, nebitno, ubio je i gotova stvar.
Ako vas zanima, mada manje vise to vam je jasno, al' ocito neobazirete se na to..casno i herojsko ubistvo je licem u lice,oruzjem na oruzije,a ne iz zasjede,kukavicki. Ako su Srbi htjeli da uzmu BiH od separatistickih Svaba onda su lijepo trebali sakupit vojsku i na Sarajevo,Bec ,kako god, u te moderne strategije ratovanja ne ulazim puno. Njegov cin je skrajnji kukavicluk i ne vidim povoda da bude heroj, uostalom, ako se ne varam ubio je(od princa Ferdinanda) zenu! :oops:
Cijeg princa...?

A to da je on sam kukavicki napao vojno-policijski sticenu kolonu je stvarno logicka egzibicija... U cijeloj prici on je bio najslabije naoruzan...
A fino mu je Divjak vikao NE PUCAJ!

Uh sorry, pogrešna tema :oops:
nosara

#153 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

nellington wrote:
nosara wrote:
Cijeg princa...?

A fino mu je Divjak vikao NE PUCAJ!

Uh sorry, pogrešna tema :oops:
:evil:
HZArnel

#154 Re: Gavrilo Princip

Post by HZArnel »

nosara wrote:
Cijeg princa...?

casobuke wrote:
Nadvojvodu Ferdinanda.
2.Trebao se je obracunati sa gardom a ne sa njim i izaci na megdan,kad je heroj,stati ispred njeg...opet i svejedno opet kukavicki i k'o prava placipič....
Uostalom nije pucao na gardu nego na Ferdinanda i zenu mu,a jesu vala i bili naoruzani,njih dvoje,do zuba :mrgreen:
Edit:da je mirno stajao i nefato se corava posla,bilo bi mu bolje
nosara

#155 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

HZArnel wrote:
nosara wrote:
Cijeg princa...?

casobuke wrote:
Nadvojvodu Ferdinanda.
2.Trebao se je obracunati sa gardom a ne sa njim i izaci na megdan,kad je heroj,stati ispred njeg...opet i svejedno opet kukavicki i k'o prava placipič....
Uostalom nije pucao na gardu nego na Ferdinanda i zenu mu,a jesu vala i bili naoruzani,njih dvoje,do zuba :mrgreen:
Edit:da je mirno stajao i nefato se corava posla,bilo bi mu bolje
Kakav nadvojvoda, ciji, kojeg oca i matere, ko ga poslao u Sarajevo i otkud on tu...? Je'l' nas covjek, nase gore list...? Kako su njegovi usli u Sarajevo, s muzikom, ili s topovima...?
Po završetku rusko-turskoga rata, 1878 je održan Berlinski kongres na kojem je donešena odluka da će Bosnu i Hercegovinu, koja je još bila formalno pod turskim vrhovništvom, zauzeti Austro-Ugarska i dovesti pod svoju jurisdikciju. Austrijskim postrojbama, jačine 82.000 ljudi, suprotstavila se slabo organizirana pretežno muslimanska milicija od 40.000 vojnika (uz određen broj pridruženih pravoslavnih harambaša), koju je vodio sarajevski agitator Hadži Lojo. Glavne austrijske snage, tzv."okupacijske jedinice" od 9.400 vojnika pod zapovjedništvom baruna Josipa Filipovića, brzo su prodrle kroz sjevernu Bosnu osvojivši Banju Luku, Maglaj i Jajce, dok su postrojbe pod zapovjedništvom podmaršala Stjepana Jovanovića nadirale iz Dalmacije. Nakon bitke kod Viteza u srednjoj Bosni u kojoj su presudno porazile vojsku bosanskih Muslimana, Filipovićeve postrojbe zauzele su Sarajevo (u kojemu je pružen žestok otpor domaćeg muslimanskog stanovništva), te napredovanjem kroz Hercegovinu i Novopazarski sandžak zauzele cijelu Bosnu i Hercegovinu. Osvajanje je trajalo manje od tri mjeseca, tijekom kojih su ukupni gubitci austrijskih jedinica iznosili 946 poginulih i 3.980 ranjenih vojnika.
Od 1878.- 1918. traje austrijska uprava u Bosni i Hercegovini. Tijekom toga perioda, najznačajni procesi koji su oblikovali društvo bijahu:

* definitivno ponovno uključivanje Bosne i Hercegovine u kulturni i politički prostor Europe. Od 1878. BiH, i njeni narodi, je dio europskog poretka, i njena sudbina je povezana s europskim ideologijama, sukobima i geopolitičkim planovima.

* konačna kristalizacija bosanskohercegovačkih Hrvata i Srba od etničko-vjerskih u moderne političke subjekte, ili, od naroda u nacije, integrirane u nacionalni korpus zajedno sa svojim sunarodnjacima izvan BiH. Bosanski Muslimani, koji su teško primili odvajanje od Osmanskog carstva, i prvi puta se našli pod vlašću stranog, kršćanskog i zapadnog imperija, reagirali su dvojako:

a) jedan dio (po nekim procjenama, od 100.000 do 200.000 ljudi) se iselio u Tursku

b) drugi su nevoljko prihvatili austrijsku vlast, i pokušali se prilagoditi, bilo inzistiranjem na održanju zatečenog stanja (većina muslimanskog plemstva ), bilo modernizacijom u zapadnom stilu.
Haettenschweiler

#156 Re: Gavrilo Princip

Post by Haettenschweiler »

Gavrilo Princip je bio obični velikosrpski terorista.

Moja porodica je za AU okupacije fino živjela a za "Gavrilove slobode" su gledali da kliznu u Tursku. Nego sreća pa ne nađoše pogodno zemljište.

P.S.
Nisu bili nikakvi begoni ni age, radi se o običnim seljacima-zemljoradnicima.
HZArnel

#157 Re: Gavrilo Princip

Post by HZArnel »

@nosara:Tada smo sa tim Austrijcem bili u nista manje drzavi k'o sto smo 500 godina bili sa Turcima,Slovenci smatrase A-O svojom ,Hrvti svojom,Cesi,Slovaci itd...isto kao i na dr. strani vecina naroda Tursku svojom...sve do znamo kad,onog perioda kad je upravo do izrazaja doslo ovo tvoje "nase i njihovo",k'o da je bitno?Zivot je zivot.
Druga stvar je sto ti ides logikom:Zivot castihlepnog i bogatog tudjina je bezvrijedan jer on nije jedan od nas.
Salonski Kriticar

#158 Re: Gavrilo Princip

Post by Salonski Kriticar »

Slucaj 1: Austrijska vojska dolazi da okupira BiH, lokalni muslimani odluce da pruze otpor, bore se protiv austrijske vojske i ginu. Danas se ti muslimani smatraju herojima.

Slucaj 2: Gavrilo Princip izvrsio atentant na Franca Ferdinanda i njegovu zenu Sofiju. Danas je on terorista.

Nekoliko opaski:
- Atentati na ljude iz vlasti su tada bili uobicajeno sredstvo borbe, posebno kod anarhista. Tako je jedan od njih ubio i caricu Sissy.

- Kao sto su rekli, atentat na Ferdinanda je bio samo POVOD za pocetak 1. svjetskog rata. Svi drugi uslovi su davno bili ispunjeni. Da nije bio ovaj atentat, bio bi neki drugi incident.
nosara

#159 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

Haettenschweiler wrote:Gavrilo Princip je bio obični velikosrpski terorista.

Moja porodica je za AU okupacije fino živjela a za "Gavrilove slobode" su gledali da kliznu u Tursku. Nego sreća pa ne nađoše pogodno zemljište.

P.S.
:lol:

Znaci ako u rs ima neka bosnjacka porodica koja fino zivi, rs je generalno super nastamba i price o genocidnoj tvorevini su obicna svinjarija...

Ili je tako, ili ti je logika suplja...
Haettenschweiler

#160 Re: Gavrilo Princip

Post by Haettenschweiler »

nosara wrote:
Haettenschweiler wrote:Gavrilo Princip je bio obični velikosrpski terorista.

P.S.

Znaci ako u rs ima neka bosnjacka porodica koja fino zivi, rs je generalno super nastamba i price o genocidnoj tvorevini su obicna svinjarija...

Ili je tako, ili ti je logika suplja...
Porediš RS sa AU hmmmm da nije tvoja logika šuplja.
Ali džaba nam je naglabati o ovoj temi.
Nekima je želja da BiH bude dio Srbije a drugi opet ne žele srpske šape nigdje blizu BiH.
Nisam siguran da tu postoji neka sredina.
HZArnel

#161 Re: Gavrilo Princip

Post by HZArnel »

Salonski Kriticar wrote:Slucaj 1: Austrijska vojska dolazi da okupira BiH, lokalni muslimani odluce da pruze otpor, bore se protiv austrijske vojske i ginu. Danas se ti muslimani smatraju herojima.

Slucaj 2: Gavrilo Princip izvrsio atentant na Franca Ferdinanda i njegovu zenu Sofiju. Danas je on terorista.

Nekoliko opaski:
- Atentati na ljude iz vlasti su tada bili uobicajeno sredstvo borbe, posebno kod anarhista. Tako je jedan od njih ubio i caricu Sissy.

- Kao sto su rekli, atentat na Ferdinanda je bio samo POVOD za pocetak 1. svjetskog rata. Svi drugi uslovi su davno bili ispunjeni. Da nije bio ovaj atentat, bio bi neki drugi incident.
Prvo:Ti muslimani su pali na bojnim poljima,nisu se bojali suociti sa 2x vecim neprijateljem,naoruzanim do zuba.
Gavrilo je ubio Francija :mrgreen: ,a znas kako se je Franci branio?Auto bjezalo :lol:
Edit:Ti muslimani su bili napadnuti od te silne vojske,a Gavrilo je napao,ima razlike :wink:
Drugo:Vidim Gavrilo je bas kompetentan da osudi i primjerno kazni "pocinioca".Mozda je tada bilo popularno,al' iz danasnje perspektive,koja je bitna,jer iz danasnje perspektive ga posmatramo kao heroja ili zlocinca je to neprihvatljivo...hvala bogu,dans se na sve malo vise "humano" gleda,no, bar se trudimo :wink:
Podcrtano:Nije u tome poenta,poenta je da je ubiti covjeka nehumano. ;-)
Salonski Kriticar

#162 Re: Gavrilo Princip

Post by Salonski Kriticar »

Nije u pitanju brojno stanje napadaca, vec princip (sa malim p). :)

Kako su Austrijanci neprijatelji kad dolaze da okupiraju BiH, te shodno tome muslimani koji su se borili protiv njih heroji, a Gavrilo terorista kad napada predstavnika te iste austrijske okupacione vlasti?
nosara

#163 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

Salonski Kriticar wrote:Nije u pitanju brojno stanje napadaca, vec princip (sa malim p). :)

Kako su Austrijanci neprijatelji kad dolaze da okupiraju BiH, te shodno tome muslimani koji su se borili protiv njih heroji, a Gavrilo terorista kad napada predstavnika te iste austrijske okupacione vlasti?
On je Srbin... Da je ubio hitlera i himlera u sred vucje jame dzaba bi mu bilo... :lol:
nellington

#164 Re: Gavrilo Princip

Post by nellington »

nosara wrote:
Salonski Kriticar wrote:Nije u pitanju brojno stanje napadaca, vec princip (sa malim p). :)

On je Srbin... Da je ubio hitlera i himlera u sred vucje jame dzaba bi mu bilo... :lol:
Ma kao u vicu sa Albancem koji je ubio lava, i Gavro je ubio Franju, miljenika djece :D
nosara

#165 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

nellington wrote:
nosara wrote:

Ma kao u vicu sa Albancem koji je ubio lava, i Gavro je ubio Franju, miljenika djece :D
IHAVEDREAM

#166 Re: Gavrilo Princip

Post by IHAVEDREAM »

.
nosara

#167 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

IHAVEDREAM wrote:.
Sto pobrisa onako lijep i koherentan post...? :lol:
IHAVEDREAM

#168 Re: Gavrilo Princip

Post by IHAVEDREAM »

JBG...... :oops: Princip :lol: :lol: :lol:

Opppps.... Zbog principa...... :lol: :lol:
bokakotorska

#169 Re: Gavrilo Princip

Post by bokakotorska »

Sretja da bar Murat nije vodio i gospodju sa sobom inace bi

i Milos i Vlatko i sva ekipa

nastradali jope ovde na sax u, 622 god od svog nepocinstva :-)

http://www.youtube.com/watch?v=vvkwkjvnBRk
505

#170 Re: Gavrilo Princip

Post by 505 »

Đenka, mani se mitologije i ne pravi se stranac
i za tebe se borio i poginuo Žikica Jovanović Španac.
bokakotorska

#171 Re: Gavrilo Princip

Post by bokakotorska »

505 wrote:Đenka, mani se mitologije i ne pravi se stranac
Ma znam ja da me je i Zile zaduzio, zato se i sekiram malo oko njega i drugara uopste.
Da je samo Gavrilo i ekipa iz 1914te nas oslonac gde bi nam kraj bio ?

Nego citam o toj 1914toj i nadjem da tada kada su mlado bosanci otpozdravili Ferdinanda u Sarajevu, u Becu je ziveo i malao zidove i Adolf Hitler, a bio je tamo i Josif Visarionovic ?! Sta je taj radio u Becu 1914te nisam jos nasao, valjda ni murija ne zna il se prave Tose.

Kaze taj austrijanac sto pise i o atentatu da je Bec bio - predgradje apokalipse - tada.
505

#172 Re: Gavrilo Princip

Post by 505 »

bokakotorska wrote:
505 wrote:Đenka, mani se mitologije i ne pravi se stranac
Ma znam ja da me je i Zile zaduzio, zato se i sekiram malo oko njega i drugara uopste.
Da je samo Gavrilo i ekipa iz 1914te nas oslonac gde bi nam kraj bio ?

Nego citam o toj 1914toj i nadjem da tada kada su mlado bosanci otpozdravili Ferdinanda u Sarajevu, u Becu je ziveo i malao zidove i Adolf Hitler, a bio je tamo i Josif Visarionovic ?! Sta je taj radio u Becu 1914te nisam jos nasao, valjda ni murija ne zna il se prave Tose.

Kaze taj austrijanac sto pise i o atentatu da je Bec bio - predgradje apokalipse - tada.
Čudna je i burna ta 1914 godina bila, te je godine u Valjevu jedna srpska majka rodila junaka.

Pisao je o svom putovanju ljeta 1914 godine u Beč mlađahni Sulejman beg iz Doboja, ne spominje u zapisima nikakvog molera sa uskim brkovima niti omalenog i nesvršenog učenika bogoslovije. Biće da mu je interesantnije bilo potrošiti 6000 groša na dobre provode po bečkim kuplerajima. Baš ga je tu i zatekla vijest da je neko bosansko tuberkulozno seljače ....... dalje znaš šta je bilo
zonbirile

#173 Re: Gavrilo Princip

Post by zonbirile »

nosara wrote:

----------------------------------------------
ja ,ali po istim kriterijumima atentatori iz Marseja nisu heroji?
nosara

#174 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

zonbirile wrote:
nosara wrote:

----------------------------------------------
ja ,ali po istim kriterijumima atentatori iz Marseja nisu heroji?
Kako za koga... To ubistvo je nasa stvar - domace razracunavanje... Nigdje okupatora i okupiranog ni od korova... Na kraju su i jedni i drugi postali hitlerove sluge...

Nikakve veze nema taj slucaj sa sarajevskim...
zonbirile

#175 Re: Gavrilo Princip

Post by zonbirile »

@nosara

ispravno shvataš,znači do konteksta je i vremena,iako u Marseju ubiše bar po njima okupatora,oktroisanog kralja.Oni baš smatraše Hrvatsku porobljenom od srpskog opanka,ali nejse,svaki atentat je stvar konvencije.na razini moralnog je osuđujući,na nekom globalnom planu herojski(ubistvo Hajdriha u Pragu),u osnovi svaki urotnički sa pozadinom scene mutnih obavještajnih akltivnosti,do savremenih,tipa Yasin i samoubice na B.Istoku.Možda je dobar primjer masakr na Olimpijadi u Minhenu i onda serija ubistava/odmazda/atentata Mosada na učesnike masakra.Ima još luđih,Gadafijev nad Lokerbijem i sl.
Locked