Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
wewa

#151 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

admir_adoo wrote:
Irish wrote:
admir_adoo wrote:Irish hvala ! Sacekat cemo ako Bog da prodje ova terapija kako treba pa cemo sljedece sedmice (ako ne "ulovimo" Masica) ici na Jezero. A ta visepolna trudnoca, posto sam laik oko toga jel se bukvalno moze prevesti :) sta znaci ?
Hvala
Viseplodna trudnoca znaci blizance :-D odnosno vise beba..blizanci, trojke itd :D

ne znam da li se razumijes i koliko si upratio, ali znas li je li dr. ista vidjeo na UZ? makar gestacijski mijesak?
a joj cuj blizanci :)
a kako mi supruga kaze gledao je na ultrazvuk i vidi se nesto okruglo crne boje ali unutra nije bilo bijele tacke sto bi trebalo da oznacava plod valjda :? vise ni ja ne znam sam sta da mislim...
Admire, jedan nalaz beta hcg-a ne znaci puno osim da potvrdi trudnocu, trebalo je tu betu ponoviti za 2 dana jer se po pravilnom duplanju bete u 48-72 sata vidi da li trudnoca uredno napreduje. Moguce da je supruzi kasnila ovulacija pa je do zaceca doslo u vrijeme kad bi trebao biti kraj, a ne sredina ciklusa, onda bi procijenjena starost trudnoce od 4 sedmice bila logicna.
U svakom slucaju, nek miruje, bude optimisticna koliko je to moguce, a ja se nadam da ce ovaj put sve biti ok, sretno!
admir_adoo

#152 Re: Trudnjače online

Post by admir_adoo »

Viseplodna trudnoca znaci blizance :-D odnosno vise beba..blizanci, trojke itd :D

ne znam da li se razumijes i koliko si upratio, ali znas li je li dr. ista vidjeo na UZ? makar gestacijski mijesak?[/quote]
a joj cuj blizanci :)
a kako mi supruga kaze gledao je na ultrazvuk i vidi se nesto okruglo crne boje ali unutra nije bilo bijele tacke sto bi trebalo da oznacava plod valjda :? vise ni ja ne znam sam sta da mislim...[/quote]

ee pa po svemu sto si napisao, kod vas je sve ok :thumbup:
Ta crna mrljica je gestacijski mijesak i super je sto ga dr. vidi :) jer da njega nema onda bi se moglo sumnjati na vanmatericnu :| ovako je sve ok i normalno je da se plod ne vidi tako rano..pogotovo ako su stvarno u pitanju 4 sedmice :)
sretno :thumbup:[/quote]
HVALA ! Hvala puno Irish, pa bolje objasnite od dr
:sax:
admir_adoo

#153 Re: Trudnjače online

Post by admir_adoo »

Wewa hvala i tebi! Idem da javim ljepsoj polovini nove info :)
Irish

#154 Re: Trudnjače online

Post by Irish »

admir_adoo wrote:Wewa hvala i tebi! Idem da javim ljepsoj polovini nove info :)
nema na cemu ;-) wewa ti je super objasnila ovo sa rastom bete..Dok ganjate Masica, mozete u medjuvremenu vaditi ponovo betu pa ponoviti za 48 sati (ne mora strikno u minutu biti :) ) ako se dupla, sve je ok i plod super napreduje :-D
Ukoliko ste nestrpljivi i nemate zivaca ganjati uputnice i ostalo po DIP-u..betu mozete provjeriti i privatno, nije skupo (cca. 20 KM ali nema u svim laboratorijama)...Sretno i pazi hanumu a ona neka odmara :thumbup:
Sheftelija

#155 Re: Trudnjače online

Post by Sheftelija »

Pridruzujem se ekipi trudnica. Meni je ovo druga trudnoca. Sa prvom nije bilo nikakvih problema hvala Bogu ali smo na drugu cekali skoro 2 godine.

Prvu bebu sam dojila 2 godine i presretna sam zbog toga. Na pocetku je bilo uzasno tesko. Svako dojenje sam zvijezde brojala od bolova ali ja nisam odustajala. Tako smo se borili 40 dana i onda je samo prestalo,rane su zarasle a od tada smo uzivale u svakom podoju, a bilo ih je bezbroj dnevno. Naravno sok je bio jer nisam ocekivala takve komplikacije, mislila sam da je to najnormalnija i najlaksa stvar na svijetu.
Nosali smo se u slingu, spavali, dojili.....sling je zakon pogotovo jer moja bebica nikad nije htjela u kolica. Doduse ja nisam nikad bila mrsavija nego u te dvije godine, s jedne strane doji a sa druge me slomi od nosanja ali bile smo sretne nas dvije tako. :)
Last edited by Sheftelija on 18/03/2011 18:16, edited 1 time in total.
admir_adoo

#156 Re: Trudnjače online

Post by admir_adoo »

Irish wrote:
admir_adoo wrote:Wewa hvala i tebi! Idem da javim ljepsoj polovini nove info :)
nema na cemu ;-) wewa ti je super objasnila ovo sa rastom bete..Dok ganjate Masica, mozete u medjuvremenu vaditi ponovo betu pa ponoviti za 48 sati (ne mora strikno u minutu biti :) ) ako se dupla, sve je ok i plod super napreduje :-D
Ukoliko ste nestrpljivi i nemate zivaca ganjati uputnice i ostalo po DIP-u..betu mozete provjeriti i privatno, nije skupo (cca. 20 KM ali nema u svim laboratorijama)...Sretno i pazi hanumu a ona neka odmara :thumbup:
Evo mene opet :) juce je hanumica primila injekciju sto su joj propisali.. ima jos 2 primiti u pet i sub. Poslije toga u pon idemo do Masica pa cemo znati za dalje korake. Samo jos ova 4 dana da sve bude ok i da se nedaj Boze ne obistine predvidjanja onog dr sto joj je rekao da su sanse da beba ostane 30 % :-? (onaj mladi dr Nakas, zaboravih mu ime).
A to za hcg smo radili ondje u onoj labaratoriji blizu doma armije oko 40 KM. Ma nebitno je koliko kosta u ovim danima samo da bude sve ok.
Irish hvala...
Irish

#157 Re: Trudnjače online

Post by Irish »

@admir_adoo, samo se drzite i bit ce to aBd uredu. Moja je prijateljica isto primala ture tih injekcija na pocetku trudnoce jer je imala obilnija krvarenja i na kraju sve ispalo uredu hvala Bogu...sada imaju prekrasnu djevojcicu od godinu i pol :-D
Jvaljaj nam sta se desava :)
djana h

#158 Re: Trudnjače online

Post by djana h »

Kod mene doktor isto na prvom pregledu nije mogao nista tacno vidjeti.Kao i jeste i nije trudnoca,dao mi je tablete za ucvrscivanje trudnoce i isla sam na kontrole svakih sedam dana dok kriza nije prosla.Poslije je sve bilo uredu.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#159 Re: Trudnjače online

Post by Pera Trta »

Trudnoća se transvaginalnim UZ može vidjeti najranije u petoj nedjelji (sa super-aparatom i krajem četvrte) i to samo gestacijski mješak.
admir_adoo

#160 Re: Trudnjače online

Post by admir_adoo »

Irish wrote:@admir_adoo, samo se drzite i bit ce to aBd uredu. Moja je prijateljica isto primala ture tih injekcija na pocetku trudnoce jer je imala obilnija krvarenja i na kraju sve ispalo uredu hvala Bogu...sada imaju prekrasnu djevojcicu od godinu i pol :-D
Jvaljaj nam sta se desava :)
Eh evo mene konacno :): Sinoc smo bili kod ljekara u v bolnici (kod Nakasa) i sve je hvala Bogu ok. Na ct mi je hanumici pokazao da vidi nesto kao odkucaji (cega nije ni ona skontala od srece :) ). Dao joj je istu terapiju da prima pa opet na kontrolu za 2 sedmice. Sad je sve optimisticnije u odnosu na prosli put.
I jos nesto, kad mi je neko od vas spomenuo visesplonu trudnocu, to nisam hanumici spominjao. Sinoc joj je dr takodje rekao sljedeci put da ce joj izracunati tacno koliko je trudna i spol... ali zar to ne ide tek nekad kasnije :? Mislim da hanumica od uzbudjenja nije dobro razumjela mozda joj je cak "nabacio" malo pricu oko toga sto se tice visespolne trudnoce :)
Svasta sam sad nabacao ako ko ne skonta sta sam pisao nek halali :-D
:)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#161 Re: Trudnjače online

Post by Pera Trta »

Odlično.
Vidio je otkucaje na UZ, a ne CT-u, malo si se zbunio :) Za dvije sedmice će plod biti dovoljno veliki da se mjerenjem njegove dužine (CRL) može izračunati starost trudnoće, i to je najpouzdaniji podatak (mjerenje u RANOJ trudnoći) o trajanju trudnoće.
Biće to u redu, sretno :)
LaCici

#162 Re: Trudnjače online

Post by LaCici »

Ima li trudnjaca sa bolestima stitne zlijezde? Konkretno sa hipotireozom. Trebaju mi iskustva tokom trudnoce i poroda. Mora li se sa tom vrstom bolesti ici na carski rez? Svaka info je dobrodosla.
admir_adoo

#163 Re: Trudnjače online

Post by admir_adoo »

Pera Trta wrote:Odlično.
Vidio je otkucaje na UZ, a ne CT-u, malo si se zbunio :) Za dvije sedmice će plod biti dovoljno veliki da se mjerenjem njegove dužine (CRL) može izračunati starost trudnoće, i to je najpouzdaniji podatak (mjerenje u RANOJ trudnoći) o trajanju trudnoće.
Ma da na UZ :) do mene je malo vise sam se zbunio hehe.
A nije mi jasno sta joj je spominjao oko spola :) ni ona nije skontala ona je jos vise bila zbunjena odnosno uzbudjena :)
Hvala
wewa

#164 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

Admire, super da je sve ok, hvala Bogu, sad samo laganini - a imate super doktora :thumbup:
Pera Trta

#165 Re: Trudnjače online

Post by Pera Trta »

LaCici wrote:Ima li trudnjaca sa bolestima stitne zlijezde? Konkretno sa hipotireozom. Trebaju mi iskustva tokom trudnoce i poroda. Mora li se sa tom vrstom bolesti ici na carski rez? Svaka info je dobrodosla.
Uz terapiju koju određuje internista (Letrox tbl) i kontrolu hormona štitnjače, trudnoća protiče sasvim uredno. Naravno da hipotireoza sama po sebi nikada nije indikacija za carski rez. Uživaj u trudnoći i ne brini :)
Last edited by Pera Trta on 21/03/2011 11:13, edited 1 time in total.
admir_adoo

#166 Re: Trudnjače online

Post by admir_adoo »

wewa wrote:Admire, super da je sve ok, hvala Bogu, sad samo laganini - a imate super doktora :thumbup:
Da, samo eto sto nas je prosli put zabrinuo kad je rekao da su sanse 30 % da ostane plod. Hvala Bogu sad je sve ok.
Hvala svima :thumbup:
Pera Trta

#167 Re: Trudnjače online

Post by Pera Trta »

admir_adoo wrote:
Pera Trta wrote:Odlično.
Ma da na UZ :) do mene je malo vise sam se zbunio hehe.
A nije mi jasno sta joj je spominjao oko spola :) ni ona nije skontala ona je jos vise bila zbunjena odnosno uzbudjena :)
Hvala
Moguće je da ona nije dobro razumjela, jer i ja mislim da je malo rano za određivanje spola. Uostalom, bitno je da sve prođe kako treba. :)
Irish

#168 Re: Trudnjače online

Post by Irish »

@admire super :thumbup: bas si me obradovao :) a nekako sam ja bila optimista u ovom slucaju..nista mi nije djelovalo toliko tragicno :)
jedino te ne skontah ovo oko visespolnih...mi smo govorile o viseplodnim trudnocama :?: a spol se sigurno ne moze tako rano vidjeti :|
sta god da si mislio, vazno je da je sve kako treba i i dalje nas izvjestavaj :) poljubi hanumicu i sretno :thumbup:
LaCici

#169 Re: Trudnjače online

Post by LaCici »

Pera Trta wrote:
LaCici wrote:Ima li trudnjaca sa bolestima stitne zlijezde? Konkretno sa hipotireozom. Trebaju mi iskustva tokom trudnoce i poroda. Mora li se sa tom vrstom bolesti ici na carski rez? Svaka info je dobrodosla.
Uz terapiju koju određuje internista (Letrox tbl) i kontrolu hormona štitnjače, trudnoća protiče sasvim uredno. Naravno da hipotireoza sama po sebi nikada nije indikacija za carski rez. Uživaj u trudnoći i ne brini :)
Hvala na odgovoru :thumbup:
Vidjet cu ja to sa svojom doktoricom sve detaljno, ali sam eto htjela da cujem i iskustva zena, jer me brine priordni porod s obzirom da ja zbog hipotireoze imam problema sa srcem u vidu stalnih preskakanja i aritmija, tako da razmisljam na koji nacin mi je sigurnije.
Pera Trta

#170 Re: Trudnjače online

Post by Pera Trta »

LaCici wrote:
Pera Trta wrote:
Hvala na odgovoru :thumbup:
Vidjet cu ja to sa svojom doktoricom sve detaljno, ali sam eto htjela da cujem i iskustva zena, jer me brine priordni porod s obzirom da ja zbog hipotireoze imam problema sa srcem u vidu stalnih preskakanja i aritmija, tako da razmisljam na koji nacin mi je sigurnije.
Naravno, na preporuku tvoje doktorice porod će se dovršiti onako kako je najbolje za tebe i za bebu :)
admir_adoo

#171 Re: Trudnjače online

Post by admir_adoo »

Irish wrote:@admire super :thumbup: bas si me obradovao :) a nekako sam ja bila optimista u ovom slucaju..nista mi nije djelovalo toliko tragicno :)
jedino te ne skontah ovo oko visespolnih...mi smo govorile o viseplodnim trudnocama :?: a spol se sigurno ne moze tako rano vidjeti :|
sta god da si mislio, vazno je da je sve kako treba i i dalje nas izvjestavaj :) poljubi hanumicu i sretno :thumbup:
Ma zbunjen sam ja kad pisem.. mislio sam na viseplodne :) ma ni hanumica nije skontala od uzbudjenja.
Prosli put kad izlazila od dr plakala i tresla se a sinoc hm ne znam ni opisati tu srecu na njenom licu kad sam je ugledao :-D
Irish hvala
Irish

#172 Re: Trudnjače online

Post by Irish »

admir_adoo wrote:
Irish wrote:@admire super :thumbup: bas si me obradovao :) a nekako sam ja bila optimista u ovom slucaju..nista mi nije djelovalo toliko tragicno :)
Ma zbunjen sam ja kad pisem.. mislio sam na viseplodne :) ma ni hanumica nije skontala od uzbudjenja.
Prosli put kad izlazila od dr plakala i tresla se a sinoc hm ne znam ni opisati tu srecu na njenom licu kad sam je ugledao :-D Irish hvala
:thumbup: stvarno vam zelim sve najbolje, takvi parovi to zasluzuju :)
i nema na cemu, po stoti put ;-)
yellow cat

#173 Re: Trudnjače online

Post by yellow cat »

admir_adoo wrote:
Prosli put kad izlazila od dr plakala i tresla se a sinoc hm ne znam ni opisati tu srecu na njenom licu kad sam je ugledao :-D
Irish hvala
fakat mi je drago :thumbup:
djana h

#174 Re: Trudnjače online

Post by djana h »

Bas mi je drago da je sve OK,i ostalim trudnjacama zelim sto laksu trudnocu :)
encian

#175 Re: Trudnjače online

Post by encian »

admire sretno :-D . bit ce aBd sve uredu.

kad nam se pera ukljucio ja bih da pitam zasto je svaka druga trudnoca u bih "rizicna", odnosno zasto svaka druga trudnica pije apaurine i tablete za cuvanje trudnoce. nesto mi bas neobicno da skoro sve bosanske prijateljice i poznanice moraju cuvati trudnocu, a bas nijedna s vana. a uzorak mi je stvarno povelik s obje strane.

je li se duboka_misao porodila?

mame koje doje dugo, mene puno zanima kako ste balansirale dojenje i posao????

takodjer, dojite li vani? ja svugdje :D
Post Reply