Dacia Sandero vs Golf IV

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mayab

#151 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by mayab »

Novi Euro 5 motori za Sandero
11. veljače 2012. BH tržište

Najprodavaniji Dacia model u Bosni i Hercegovini - Dacia Sandero, sada je dostupan sa novim Euro 5 motorima, koji nude više mogućnosti uz manju potrošnju i štetne emisije, zbog čega će biti dodatni motiv za kupovinu ovog ultrapopularnog modela. Najveću novost predstavlja novi osnovni benzinski motor - 1.2 16V, koji zamjenjuje postojeći 1.4.

U odnosu na dobro poznati i dugotrajni 1.4 litarski benzinac, novi 1.2 16V nudi identičnu snagu od 75 KS, ali uz 19 posto nižu prosječnu potrošnju (5,9 litara na 100 km), koja je najizraženija u gradskoj vožnji i manja je za cijela 2 litra na 100 km (7,6 umjesto 9,6 litara). Naravno, emisija CO2 umjesto 155 g/km, iznosi osjetno manjih 135 g/km.

Nisu zaboravljeni ni ljubitelji dizelaša. Ulazni 1.5 litarski dCi motor je ojačan sa 68 KS na 75 KS, i uz više snage i obrtnog momenta, ima 8 posto nižu prosječnu potrošnju (4,1 litra), te 12 grama manju emisiju CO2 (108 g/km). Tu je i nova perjanica dizelske ponude, 1.5 litarski dCi sa 90 KS i 200 Nm, koja u izvedbi Stepway nudi odlične performanse, a u prosjeku troši tek 5 litara uz emisiju 130 g/km CO2.

Novosti ima i kada su u pitanju paketi opreme. Tako je Sandero dobio novi, drugi po redu paket opreme pod imenom Story, koji zamjenjuje nekadašnji paket opreme Ambiance, te između ostalog nudi prednji zračni jastuk za vozača, ABS + sistem pomoći pri naglom kočenju, servo upravljač, centralno zaključavanje, 15-inčne čelične felge i pripremu za radio. Doplata za paket Story Plus, koji na navedeno donosi još i klima uređaj, električni paket i svjetla za maglu, te tako čini gotovo idealan izbor opreme, iznosi 830 KM.
AmADin_gospo

#152 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by AmADin_gospo »

nisam ljubitelj VW i mislim da su precijenjeni, ali sam realan.
najbolji auto je nov auto, ali koliko god dacia izgleda lijepo na slikama, unutra je jeziva. ko se u njoj nije vozao nezna o cemu govorim. prije kupovinem preporucijem da se provozate u par taxija sandera pa onda odlucite.

kvalitet plastike je ispod nivoa koji se u Yugu ugradjivao, unutra sva skripi i na prste se mogu nabrojati spojevi plastike i panela koji su fino uklopljeni. bolje i polovnu cetvorku uzeti nego novu daciu.

dzaba im renaultovi motori, renaultove platforme i tehnologije kad stede na kvalitetu materijala i nema kontrole kvalitete sklapanja.
Mlad i Nevin

#153 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Mlad i Nevin »

Mislim da ovo nije realna usporedba, sada se može novi Sandero upoređivati sa polovnim Golfom V. Tu su u istom cjenovnom rangu, i ja mislim da je bolje naći očuvanog Golfa...poznanik skoro kupio peticu sa troja vrata, 1.9 TDI 2005 godište za 12 000 km. Ima 130 000 na satu mada mislim da je skidana kilometraža ali djeluje očuvano. Četvorke već lagano postaju izvozane kante..pitanje je da li uopšte i postoji neka ispod 200 000 realnih km sa TDI motorom.
chuchumbamayumbe

#154 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by chuchumbamayumbe »

Kupi polovnog Sandera.
8-)
Dupli_skalp

#155 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Dupli_skalp »

zar ima uopšte dileme ovdje? :-)
530i

#156 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by 530i »

AmADin_gospo wrote:nisam ljubitelj VW i mislim da su precijenjeni, ali sam realan.
najbolji auto je nov auto, ali koliko god dacia izgleda lijepo na slikama, unutra je jeziva. ko se u njoj nije vozao nezna o cemu govorim. prije kupovinem preporucijem da se provozate u par taxija sandera pa onda odlucite.

kvalitet plastike je ispod nivoa koji se u Yugu ugradjivao, unutra sva skripi i na prste se mogu nabrojati spojevi plastike i panela koji su fino uklopljeni. bolje i polovnu cetvorku uzeti nego novu daciu.

dzaba im renaultovi motori, renaultove platforme i tehnologije kad stede na kvalitetu materijala i nema kontrole kvalitete sklapanja.

Ne bih se baš složio...pogotovo jer imam iskustva i sa Zastavinim vozilima i sa Dacijama...plastika nije na nivou golfa, ali daleko od toga da škripi i da je jeziva...ista je kao u cliu dvojki...kanguu prvom...
nidokralj

#157 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by nidokralj »

@sehra1
Mahalac wrote:Ti doso ovdje po savjet a znas da's uze't golfa :skoljka:

covjek ti odma reko :thumbup:
goran16v

#158 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by goran16v »

530i wrote:
Ne bih se baš složio...pogotovo jer imam iskustva i sa Zastavinim vozilima i sa Dacijama...plastika nije na nivou golfa, ali daleko od toga da škripi i da je jeziva...ista je kao u cliu dvojki...kanguu prvom...
Sjetih se onog taksiste iz TZ koji je taksirajuci linijski sa Loganom nabio 550k km uz redovne servise i potrosni materijal i rekao da ce je voziti jos godinu i dati ocu (!!??), a sebi kupiti novu Daciu. Pored njega bio je neki sa slicnom kilometrazom negdje is SRB. Los i nekvalitetan auto ne moze navrtiti 550k km pa kako god da mu plastika izgleda.
silver testelone

#159 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by silver testelone »

šta ja znam, imo sam prije predrasude puno veće... al skonto sam da puno toga zavisi od vlasnika, ne od mašine... ne može bit marka toliko loša koliko vlasnik može bit "nemaran"... jer vozio sam razna vozila raznih marki, i sva su bila besprijekorna što se tiče izgleda i stanja... Takođe sam se i vozio u raznim vozilima koja su skoro savršena, a marke nisu baš "popularne"... tako da... teško je bit pametan... komšija je imo Renaulta 4 koji je bio limuzina naspram Mercedesa 190 npr. u kojem sam se nedavno vozio s poznanikom, koji je bio za otpada skoro pa bukvalno :D
Seyfo

#160 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Seyfo »

Po meni, optimalno je kupiti polovan auto, kupljen nov u BiH, vozan 3-5 godina, na satu 50ak hiljada km...morao ga je održavati u ovlaštenom zbog garancije, a on k'o nov...možda par procenata skuplji nego takav iz uvoza al yebayi ga..
kad npr.izađe novi neki model, ja već vidim za 5 godina pod mojim pendžerom ..
znači, da je dotični sehro kupio tog sandera, ja bih ga od njega kupio 2017.g za pola te cijene a dobijem isti qratz
:D :D :D :D
a budući da je kupio golfa, daleko mu pendžer...
530i

#161 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by 530i »

goran16v wrote:
Sjetih se onog taksiste iz TZ koji je taksirajuci linijski sa Loganom nabio 550k km uz redovne servise i potrosni materijal i rekao da ce je voziti jos godinu i dati ocu (!!??), a sebi kupiti novu Daciu. Pored njega bio je neki sa slicnom kilometrazom negdje is SRB. Los i nekvalitetan auto ne moze navrtiti 550k km pa kako god da mu plastika izgleda.

A po tom pitanju...

Image
goran16v

#162 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by goran16v »

Seyfo wrote:Po meni, optimalno je kupiti polovan auto, kupljen nov u BiH, vozan 3-5 godina, na satu 50ak hiljada km...morao ga je održavati u ovlaštenom zbog garancije, a on k'o nov...možda par procenata skuplji nego takav iz uvoza al yebayi ga..
znači, da je dotični sehro kupio tog sandera, ja bih ga od njega kupio 2017.g za pola te cijene a dobijem isti qratz
Dobra je to strategija da smo mi drzava kako treba ali kako nismo odmah su tu 2 problema:
1. Mislim da nema jos podataka za 2011. ali u 2010 kupljeno je cca 50 000 automobila u BiH, od toga 75% iz uvoza i 25% novih, sto u jedinicama znaci cca 12 255 novih vozila, od toga 8 910 kom putnicki. Kad iz cifre od 8 910 izbijes one koji nece auto prodavati za 3 - 5 god, pa one koji su u losijem stanju, pa sluzbena, pa rent-a-car, pa one koji su vraceni staro za novo i preko stele proslijedjeni jaranu, pa sve one varijante u kojima dobar polovan auto ne dodje na trziste, kakve su ti sanse da nadjes i kupis auto kakav si opisao. Poredjenja radi, u Belgiji je u 2011 kupljeno cca 570 000 novih automobila!!!!
2. Prva stvar automatski vuce druzu stvar. Cijena automobila nize nize/srednje klase neke srednje kvalitete (Dacia, Skoda, Hyundai, Kia itd) je otprilike 1,5 do 2 godisnje prosjecne plate u FBiH, sto u odnosu na troskove zivota znaci ili dugorocna/zivotna ustedjevina ili dugorocan kredit/lizing. Uz svijest koliko je/ce biti potrebno ustediti/otplatiti taj novac mnogi od nas nisu spremni na rizik kupovine polovnog automobila i pitati se da li mu je vracena kilometraza, da li je udaren, da li je bio slizbeni, vozen redovno na servis itd. Ti ljudi svjesno idu na garantovan kvalitet, garanciju i odluku da ga voze duzi period, upravo radi pada cijene, nego neki bolji ali polovan auto poznatog porijekla jer je takvih malo.
drndalo

#163 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by drndalo »

goran16v wrote:Uz svijest koliko je/ce biti potrebno ustediti/otplatiti taj novac mnogi od nas nisu spremni na rizik kupovine polovnog automobila i pitati se da li mu je vracena kilometraza, da li je udaren, da li je bio slizbeni, vozen redovno na servis itd.
Sa vecinom recenog se slazem, samo ti je ova izjava u kontradikciji s onih 75% uvezenih Euro3 polovnjaka iz 2001... Koji su svi vozeni samo od strane baba, deda i casnih sestara, samo nedeljom u crkvu, i svi su TDI, karavan, i svi su presli 127-147.000 km...
goran16v

#164 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by goran16v »

drndalo wrote:
goran16v wrote:Uz svijest koliko je/ce biti potrebno ustediti/otplatiti taj novac mnogi od nas nisu spremni na rizik kupovine polovnog automobila i pitati se da li mu je vracena kilometraza, da li je udaren, da li je bio slizbeni, vozen redovno na servis itd.
Sa vecinom recenog se slazem, samo ti je ova izjava u kontradikciji s onih 75% uvezenih Euro3 polovnjaka iz 2001... Koji su svi vozeni samo od strane baba, deda i casnih sestara, samo nedeljom u crkvu, i svi su TDI, karavan, i svi su presli 127-147.000 km...
Nisam napisao vecina nego samo mnogi, pogotovo u tom razredu od 12 do 20 000 KM... Stari od mog jarana vozi 40 i nesto god, a imao do sad 2 auta, kad je polozio kupio Skodu koja je skoncala u ratu i '97 kupio Jettu '86. koju i danas vozi i naravno da njega u zivotu ne interesuje koliki je pad cijene poslije 2-3-5 god, on ce kupiti Sandera i voziti ga do sudnjeg dana.
Dupli_skalp

#165 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Dupli_skalp »

čuj 2 auta u 40 godina vozačkog staža :-)
chuchumbamayumbe

#167 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Novo je novo - dok ne izađe iz salona. :)
Evo, da možete da birate - nov Yugo (mada se više ne prozvodi), ili polovan Sandero iste cijene?
Meni ta priča da je novo-novo, ne pije vode. To je veoma relativno.
Kupio je moj jaran novog Maple-a. Aferim. Ja nikada ne bih dao te pare za Maple, taman kada bih i imao toliko para, vijek bih kupio nekog dobrog polovnjaka za ista pare.
Nisu tu samo u pitanju Maple, Yugo...mnogo je takvih primjera kd kojih ne pije vode da je novo-novo.
Seyfo

#168 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Seyfo »

goran16v wrote:
Seyfo wrote:Po meni, optimalno je kupiti polovan auto, kupljen nov u BiH, vozan 3-5 godina, na satu 50ak hiljada km...morao ga je održavati u ovlaštenom zbog garancije, a on k'o nov...možda par procenata skuplji nego takav iz uvoza al yebayi ga..
Dobra je to strategija da smo mi drzava kako treba ali kako nismo odmah su tu 2 problema:
1. Mislim da nema jos podataka za 2011. ali u 2010 kupljeno je cca 50 000 automobila u BiH, od toga 75% iz uvoza i 25% novih, sto u jedinicama znaci cca 12 255 novih vozila, od toga 8 910 kom putnicki. Kad iz cifre od 8 910 izbijes one koji nece auto prodavati za 3 - 5 god, pa one koji su u losijem stanju, pa sluzbena, pa rent-a-car, pa one koji su vraceni staro za novo i preko stele proslijedjeni jaranu, pa sve one varijante u kojima dobar polovan auto ne dodje na trziste, kakve su ti sanse da nadjes i kupis auto kakav si opisao. Poredjenja radi, u Belgiji je u 2011 kupljeno cca 570 000 novih automobila!!!!
2. Prva stvar automatski vuce druzu stvar. Cijena automobila nize nize/srednje klase neke srednje kvalitete (Dacia, Skoda, Hyundai, Kia itd) je otprilike 1,5 do 2 godisnje prosjecne plate u FBiH, sto u odnosu na troskove zivota znaci ili dugorocna/zivotna ustedjevina ili dugorocan kredit/lizing. Uz svijest koliko je/ce biti potrebno ustediti/otplatiti taj novac mnogi od nas nisu spremni na rizik kupovine polovnog automobila i pitati se da li mu je vracena kilometraza, da li je udaren, da li je bio slizbeni, vozen redovno na servis itd. Ti ljudi svjesno idu na garantovan kvalitet, garanciju i odluku da ga voze duzi period, upravo radi pada cijene, nego neki bolji ali polovan auto poznatog porijekla jer je takvih malo.
Probereš, druže, probereš !

Recimo, koliko modela Sandero je službeni, rent-a-car, poderan,..? To uglavnom kupuju oni koji će ga dugo voziti...međutim, znam par primjera koji se nakon 5-7 godina predomisle i ipak kupe opet novi auto! Npr.drug kupio Yarisa i mislio ga voziti dok nam država ne procvjeta, znači još čitav ovaj milenijum. Ali, prođe 5 godina, izašao novi model, on se zagledao u njega, njegov mu sad ružan, pare zasvrbile...auto prešlo 60.000. Kolegica kupila fabiu 2001. godine i do sad prešla 25.000 KM ! ne može je gledati više nakon 11 godina. Ubilo se za kupiti.

Pogotovo kad svaki proizvođač izbaci po 2-3 nova modela malih gradskih terenaca, kojima malo ko može odoljeti!Komšija lani na akciji kupio novu Corsu, a kad je vidio na slikama Opel Mokka, kosu je čupao, garant će ga uzeti za koju godinu.
Možda i griješim u ovim svojim stavovima, a vrijeme će me demantovati/potvrditi. Možda i neki experti sa foruma prije toga.

Ah, da, još ovo oko tih novih auta..kupovati po svaku cijenu novo je stvarno žešća glupost. Eno novi Yugo, pa čitava Maple epizoda, Samand, Nove Lade i ostale kante..stvarno smiješno/žalosno!
Npr. bio sam u Srbiji poslom prije par godina, i vozio me kolega u novom stojadinu, star tek koji mjesec. Kaže on,platio 3.000 EUR i još 500 ugradnja bureta za plin, (nakon čega ne postoji gepek) i vozi ! Nema klime, serva, stakla na struju, isto sve kao prije 30 godina samo je volan i instrument tabla malo zaobljenija.Čim sam sjeo na zadnji sic, zatvorio sam vrata i čitava šteka i ručka mi ostade u ruci! Osjećao sam se neugodno, i pokušao to popraviti. Nakon pola sata sam shvatio da je čitav sistem ručke, kurble i ostalog držao jedan mali šeraf koji je ispao...pitao sam ga kako li ga je vozio ikako jer se ionako mora pojako krhnuti vratima da bi se zatvorila? On je rekao: "pa do sad niko nije ni sjedio nazad, ti si prvi"...
Last edited by Seyfo on 13/02/2012 14:21, edited 1 time in total.
goran16v

#169 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by goran16v »

chuchumbamayumbe wrote:Novo je novo - dok ne izađe iz salona. :)
Evo, da možete da birate - nov Yugo (mada se više ne prozvodi), ili polovan Sandero iste cijene?
Meni ta priča da je novo-novo, ne pije vode. To je veoma relativno.
Kupio je moj jaran novog Maple-a. Aferim. Ja nikada ne bih dao te pare za Maple, taman kada bih i imao toliko para, vijek bih kupio nekog dobrog polovnjaka za ista pare.
Nisu tu samo u pitanju Maple, Yugo...mnogo je takvih primjera kd kojih ne pije vode da je novo-novo.
Tu nekako postoje 2 svjeta jeftinih. Prvi je svijet onih jetinih iza kojih stoje veliki i skupi (kao sto su Skoda, Dacia, Chevrolet (ex. Daewoo), KIA, itd) koji preuzumaju djelomicno ili u potpunosti njihovu tehnologiju i onih jos jeftiniji koji iza sebe nemaju nista tipa Yugo (dok se proizvodio), Maple, pa i Lada.
Iako manje kvalitetni nego majcinse firme ovi prvi su morali imati ipak kakvu-takvu garantovanu kvalitetu, ako nista zbog imena vlasnika i tu se imalo razloga vagati da li kupiti novog takvog ili polovnog neke "ne jeftine" marke.
Kod ovih drugih sama matematika je pokazivala kakav je to auto. Nekad 2007. prije relativnog pada cijene novih auta, Fabia 2 1,2HTP Classic, koja je od opreme imala mislim samo klimu i prednje podizace, jer bila oko 19k KM, osnovni Clio III bio mislim 20k ili 21k KM, a Maple u klasi vise bio 13k KM sa kompletom opremom ili Yugo 7000k KM. Pa ne treba biti veliki strucnjak i skontati koliko moze valjati auto koji je kompletno opremljen bio vise nego za 1/3 jeftiniji od najjeftijeg pouzdanog. Nazalost, zrtve Slovenaca koji su tusili Maple su bili oni koji naivni koji nisu imali predstavu kaku kvalitetu mogu za te novce ocekivati.
goran16v

#170 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by goran16v »

Seyfo wrote: Probereš, druže, probereš !

Recimo, koliko modela Sandero je službeni, rent-a-car, poderan,..? To uglavnom kupuju oni koji će ga dugo voziti...međutim, znam par primjera koji se nakon 5-7 godina predomisle i ipak kupe opet novi auto! Npr.drug kupio Yarisa i mislio ga voziti dok nam država ne procvjeta, znači još čitav ovaj milenijum. Ali, prođe 5 godina, izašao novi model, on se zagledao u njega, njegov mu sad ružan, pare zasvrbile...auto prešlo 60.000. Kolegica kupila fabiu 2001. godine i do sad prešla 25.000 KM ! ne može je gledati više nakon 11 godina. Ubilo se za kupiti.

Pogotovo kad svaki proizvođač izbaci po 2-3 nova modela malih gradskih terenaca, kojima malo ko može odoljeti!Komšija lani na akciji kupio novu Corsu, a kad je vidio na slikama Opel Mokka, kosu je čupao, garant će ga uzeti za koju godinu.
Možda i griješim u ovim svojim stavovima, a vrijeme će me demantovati/potvrditi
Proberes, proberes, ali pitanje je izbora. Protiv matematike ne mozes, godisnje se kupi 9000 novih putnickih automobila, od koji natravno nij svaki na prodaju 3 - 5 god, a uveze se 40 000 polovnih. Znaci sansa da nadjes polovnog starog 3 - 5 god koji je kupljen u BiH je manji od 1:4.
Sandera i slicne pocinju kupovati i kao sluzbene. Primjetio sam da je MKF Mikra svoje Renaulte Clio mijenja za Sandere, vidim veci broj Logana, Sandera i Stepwayana taxiju. Sve se mijenja, sjecam se vremena kad su taxisti radije kupovali polovnog mercedesa, audia ili nekog VW-a umjesto nove Octavie, a firme i drzavne sluzbe ih nisu htjele pogledati, a danas se 2/3 taxista kunu u Octaviu kao idealan i superpouzdan auto, a sluzbenih je vise nego privatnih.
Zavisi s koje strane posmatras, ali imam srecu da si mogu priustiti nov auto i da mogu ocjeniti kakav je i nov i star 5 god i usudicu se reci da 5 god, a kamoli 10 god nije malo za auto i da je on daleko od novog bez obzira na kilometre.
530i

#171 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by 530i »

Neozbiljno je porediti Maple (i druge kineze), Zastavu (danas, tj. zadnjih godina) i neke druge sa Renoovom Daciom...da je to prije Renoa, pa hajde...dakle ne budite neozbiljni ;-)

Novo je novo, a polovno je mnogo manje novo...premda svako svoje računice ima.
chuchumbamayumbe

#172 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Koliko je Sandero - 13k go golcat?
Za 13k može kupiti polovnjak, DOBRO DOBAR, krcat opremom i da podere Sandera uzduž i poprijeko tokom eksploatacije.
Mislim, svaka čast ko god kupi nov automobil, njegove pare...moj poznanik je kupio Sandera, 1.4, šibno mu plin (godišnje prelazi oko 40k) i njemu OK. A unutra plastika ko plastika, nikakvom luksuza, komfora, mnogo jeftino izgleda, sve je baš onako kakva je i cijena - koliko para toliko i muzike.
OK, Sandero i nije toliko skup, ali kada vidim ove što plate Fabiju 20k i više, i hvale se kako imaju 3-4 godine garancije i da su rahat? Grohotom se smijem.
Novo auto samo ako ne znaš šta ćeš sa parama i ako patiš od mirisa novog. Za sve ostalo - dobro dobar polovnjak, 3-4 godine star, i min 50% jeftiniji od novog.
goran16v

#173 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by goran16v »

chuchumbamayumbe wrote: Novo auto samo ako ne znaš šta ćeš sa parama i ako patiš od mirisa novog. Za sve ostalo - dobro dobar polovnjak, 3-4 godine star, i min 50% jeftiniji od novog.
Nije bas tako, nov auto je daleko vise od mirisa novog i skidanja najlona. Kad zamjenis 15 god star za onaj 3-4 god star fakat izgleda k'o nov, ali kad gledas u obratnom smjeru 3 - 4 god nije bas malo, al' ajd... Nazalost, svugdje u svijetu kupovina novog auta je sasvim normalna stvar jedino se kod nas to smatra bacanjem para.
chuchumbamayumbe

#174 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

goran16v wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Novo auto samo ako ne znaš šta ćeš sa parama i ako patiš od mirisa novog. Za sve ostalo - dobro dobar polovnjak, 3-4 godine star, i min 50% jeftiniji od novog.
Nije bas tako, nov auto je daleko vise od mirisa novog i skidanja najlona. Kad zamjenis 15 god star za onaj 3-4 god star fakat izgleda k'o nov, ali kad gledas u obratnom smjeru 3 - 4 god nije bas malo, al' ajd... Nazalost, svugdje u svijetu kupovina novog auta je sasvim normalna stvar jedino se kod nas to smatra bacanjem para.
Slažem se, 3-4 godine nije baš malo, dapače.
Ali, ni 50% gubitka vrijednosti nije baš malo?
Naravno, svako zna svoje. Ako je nekome rahatluk baciti bruku para da bi imao novo auto (tačno, baciti, jer za 3 godine automobil izgubi najviše od vrijednosti), aferim.
Ja bih kupio novo auto od 20k kada bih imao 100k u šteku i riješene sve probleme u životu, tako da bi tih 20k dođe kao neki višak.
O skupljim modelima da i ne govorim.
Sva ova priča je sa aspekta našeg podneblja, ekonomske situacije i uslova eksploatacije.
Jbta, amer kupi auto od $30k, pa ga proda za 5-6 godina za $5k, to je njima normalno...e jbm ga ja ako je to normalno kod nas?
8-)
donsedin

#175 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by donsedin »

Ma novo je novo, nek ima 3 servisne on je na njemu mogo da radi sta mu je volja, i naravno da ti to ne vidis.Svaki polovnjak je macak u vreci, pa ako si nafaka pa kupis auto i u njega ulozis do 2k, dobar si (mislim na mladje auto do 5 godina).Sad ce neko rec ja sam lud sto pisem 2k, al vidi veliki sevvis, mali sevis, jos dva tri dijela koja su u voznom stanju al crknit ce za mjesec dva, gume i reg (mozda ne reg ako ga kupis svjezeg registrovanog al malo je takvih).Dok novo znas kakvog si ga kupio i kako ga vozis, slazem se da i on moze da stane onako iz vedra neba la manje su sanse za to kod njega, nego kod polovnog auta.
Post Reply