Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kreso_atac

#151 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Imao sam priliku voziti SsangYong Musso (pickup verziju), ista je stvar kao i Daewoo Musso, korejsko auto, sa Mercedesovim motorom, OM602 motor koji je svojevremeno išao u neke putničke automobile od mercedesa. Ali nije to onaj originalni Mercedesov motor, nego po njihovoj licenci je rađen u Koreji (preciznije, kopija koja je oblikom ista, pašu svi filteri itd it d), i imao je brdo problema sa ubrizgavanjem - dosta sam ih vidio koji imaju strašnih problema s pumpama (inline), a koje se nažalost mogu naći samo u Mercedesovim servisima, a znaš kako je to "jeftino" :) Osnova šasije je iz "Willysa", doduše iz Mahindrinog klona Willysa. I ne djeluje opet toliko loše šasija, dosta prihvatljivo. Kvaliteta završne obrade je kao na Yugu, i ako ti to ne smeta OK je. Dobre strane su mu prije svega cijena, pa eto u neku ruku i motor. I udobnost je stvarno na nivou, to je za pohvaliti. I prostora ima dovoljno, tako da ako ti to treba ok je. Na zahtjevnijim off road poduhvatima nije se dobro proveo, kod pometuog Pickupa je puklo zvono mjenjača u mom slučaju, i uključivanje pogona na sve 4 mu je za plakanje. Što se tiče toga kako si ti napisao, za laganu vožnju i ponekad makadam, OK je auto, mislim za tu lovu je skroz OK, ne možeš ni očekivati da bude kao Toyota Land Cruiser. I uvijek će na njemu nešto lupkati, biti nedotegnuto, tj uvijek ćeš imati nešto šarafati, ništa ono drastično da crkava svaki dan, ali zna nervirati to lupkanje na sve strane :)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#152 Re: Terenci i mehanika

Post by arman1 »

Mislim da si pogodio šta mi treba . Znaći uglavnom gradska vožnja i van grada po asfaltnim putevima(koji kod nas nisu za pohvalu). Ponekad malo makadam po kojem idem i običnim autom. Znaći ne bi bilo terena koji zahtjeva off-road vozilicu.
Hoću robusno, radi sigurnosti i prostora. Ne treba mi nešto specijalno.
Koliko sam vidio nema puno điđa za znalce nego je više instant terenac, sjedi i vozi kao i svako obično auto.
kreso_atac

#153 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Da, mehanika mu je malo starija, pa nije teško za popraviti, možeš sam kod kuće šarafati i dotezati, popravljati neke sitnice itd. Uglavnom za svoju cijenu onako, šta reći, OK terenac.

Eh evo ovako malo ću se raspisati na temu pregleda prijenosa na Grand Cherokeeju 2002 godina (42RE aut. mjenjač), kojeg radim prethodna dva dana. Naime, čovjek me nazvao tvrdeći da ima problem sa reduktorom i da trebam to pogledati, po potrebi naštelati (navodno neko mu je rekao da treba ležaje zamijeniti), jer mu pri žešćem gasu preskače. Jučer rano je došao, i onako pošto sam bio sumnjičav prema tome da je reduktor u pitanju, rijetko kada će reduktor stradati na taj način. I sjeli smo zajedno u auto da se provozamo par blokova. Odmah sam primijetio kašnjenje mjenjača od sekundu-dvije, i to na način ako ga recimo iz P stavim u D i odmah udarim po gasu, prvo će proklizati, dok ne "uklopi" i onda ide OK. Prva sumnja na mjenjač. OK, idemo dalje, testiram Overdrive u drugoj brzini i korektno vrati u prvu, indikator reaguje, na oko sve OK. Ali kada je u trećoj i na dosta jak iznenadan gas loše reaguje. Na način da korektno vrati u drugu, ali preskoči mjenjač svaki put i svakog puta sjedište me udari u gu*icu od trzaja. Ista stvar u četvrtoj. To me navelo da posumnjam na overdrive pretvarač i lamele 3-4 brzine. Onako usput ga priupitam kada je mijejnao ulje i je li ga kad pregrijao, reče da je uzeo auto prije 6-7 mjeseci, nije ništa mijenjao jer vlasnik mu je rekao sva ulja promijenjena ( :shock: ), te da ga je na autoputu pregrijao, tj nije znaš šta to znači ali upalila mu se lampica TRANS OVER TEMP, i motor je ušao u SAFE MOD, tj nije mogao dalje iz treće dok se nije ohladio. Bojim se da mu je tu bio kraj. Kad smo već u autu otišli smo i isprobati pogone, morali smo ganjati malo zanimljiviji teren, pa jedan kotač u zraku, drugi u zraku, dijagonalno u zraku, i hvata podlogu OK i korektno, ali kada treba da "grize" mjenjač prokliže. Što će reći reduktor i planerati nema govora da su u pitanju. U povratku imao sam šta i primijetiti pri svakom startu na semaforima lupi isto onako u gu*zicu sa početka priče, i vlasnik me ubjeđuje da se njemu to gotov nikad nije desilo, samo ponekad kad obilazi kamione itd. Sjeli smo još par krugova, on je vozio i mogao sam vidjeti da ga vozi kao ragu od 20 kW :-? Onako može ići vala i bez mjenjača :-D Pri kretanju mu dozira gas po pola milimetra i naravno nema nekog opterećenja pa neće ni lupiti, dok pri "pedal to the metal" (kako to amerikanci vole reći :-D) skače i motor će pojesti mjenjača. Mogao je on njemu biti još godinu dana ovako "poluispravan" tj u voznom stanju, ali da ga ja vozim raspao bi se za maksimalno 5 dana, jer jednostavno ne bi izdržao taj ogroman moment kojeg daje motor. To je to što se tiče testa, otišli smo u garažu, digli auto da se hladi. Nakon sat-dva ide klasično ispuštanje ulja, koje je btw bilo totalno spaljeno (tamno smeđa boja i miris paljevine, umjesto "slatkastog" mirisa i crvene boje). Skinuo sam karter i filter ulja, mogao sam vidjeti u karteru na magnetu metalne opiljke, ali ajde to i nije toliko strašno kakvih se zna zadesiti.

Image

Svi senzori pritiska, overdrive elektronski kontroler su spojeni, ispitivanjem ommetrom se ispostavilo da su ispravni:

Image

Znači otklonili smo mogućnost elektroničke greške (za svaki slučaj smo provjerili, mada mjenjač dobija korektan signal od PCM-a).

Idemo u rasklapanje mjenjača da vidimo u čemu je problem, iako mi već sad miriše na jako skupu popravku i vjerovatno će biti isplativije drugi ispravan polovan mjenjač uzeti.

Image

Centralna aksijalna osovina koja se kači na pumpu ulja ne izgleda mi čvrsto, pa mogu pretpostaviti da su pumpa i planetari izašli iz ležišta. Dalje, usput sam primijetio da je OD aktivator dobar, tj aktivator koji gura overdrive klip i otpušta prednju lamelu, a aktivira OD lamelu. To izgleda ovako:

Image

Dalje idući, izvadili smo osovinu da vidimo šta joj daje hod, i prvo šta sam vidio da je problem oko pumpe, nije učvrćena, a na ležištu za osovinu par zubaca polomljenih.

Image

U lamelama druge brzine je ogroman "luft", što objašnjava najvjerovatnije zašto je imao samo prvu brzinu koja radi dobro. Polako se povećava grupa dijelova koje treba ili zamijeniti ili reparirati, u najboljem slučaju pogledati šta s njima i kako ih bolje podesiti:

Image

Image

Image

Image

Osovina je u gornjem dijelu gdje se spaja u reduktor dobra, ali ima hod u donjem dijelu, što je i dovoljno uništilo da pri većem opterećenju bježi iz ležišta.Što se tiče overdrivea, otvorio sam kućište ventila i vidio haos unutra, opruga aktuator klipa je pukla:

Image

A podloške i ležajevi planetara naravno zbog nestabilnosti osovine i planetara su istrošeni, i idemo provjeriti i moliti se da planetari nisu oštećeni:

Image

Srećom planetari izgledaju ok:

Image

PREDNJI:
Image

A zadnji doduše i ne baš tako dobro ali ok:
Image

Uglavnom, da više ne davim to je otprilike to, ja smijem garantovati da se ovo desilo zbog ulja, a evo neka hronologija kvarova kako je to išlo: bivši vlasnik je REKAO da je mijenjao ulje, ali nije sto posto, jer falilo je ulja u sistemu, a i jaaako staro je bilo. Zbog sagorenog ulja, prije svega nije se dovoljno hladio mjenjač, zbog čega stradaju lamele. Na drugoj strani, pumpa nije mogla napraviti dovoljan pritisak, što je znači da pri opterećenju kad joj treba ogroman i brz prijenos, tada zakaže, i planetarni zupčanik preskoči par zuba, što dovodi do njegovog trošenja, kao i trošenja na pumpi. Kako je aksijalna osovina spojena na pumpu i prolazi kroz planetarne zupčanike, energija koju napravi motor mora se negdje iskoristiti, a kako ne na prijenos jer pumpa ne napravi pritisak, onda će nosači pumpe stradati, zamajac se olabavi, i pomjerat će se cijela aks. osovina svaki put kada "preskoči". U početku kako je bila stabilna, svakog puta udarce su doživljavali dijelovi oko nje, a kako je reduktor moćniji od mjenjača, na njegovoj strani sve je ostalo fiksno, a na suprotnoj strani, tj gdje osovina ulazi u "srce" mjenjača, javlja se to šta se javlja. Naravno kada se ona "razradi" i kada dobije luft to je kraj priče, i ide zamjena od planetara, pumpe, overdrive pretvarača u nekim slučajevima, osovine i čega sve ne. Također to sagoreno ulje u kombinaciji sa pumpom koja ne može dati dovoljan pritisak, strada i turbina mjenjača, a vremenom i hidro blok. sve zavisi koliko vremena prođe, da li se na vrijeme šta sanira ili ne. To se prije svega prepoznaje po škripanju prednjeg banda (kada dobije "lufta", u početku se može dotezati do neke mjere, a opet pod opterećenjem će se pomjeriti), i naravno nemogućnosti pravovremenog uklapanja, proklizavanja i slično što se tiče posljedica aks. osovine, a što se tiče posljedica loših lamela to se manje više može prepoznati, slično kao i kod manuelnih mjejnača, oštro i grubo prebacivanje, kašnjenje, kratko (par sekundi) prilikom prebacivanja motor ode u visoke obrtaje (4-5 000) pa onda ušalta ako nisu totalno mrtve... Ovom čovjeku sam ponudio kao normalnije i jeftinije rješenje polovan i ispravan mjenjač kojeg mu mogu nabaviti za nekih 700 €, ili reparaciju ovog mjenjača, gdje bi dijelovi koštali oko 900 dolara + cijena zamjene i reparacije. Da, prilično skupo, i zašto kažem svima čim uzmu auto da sve fluide zamijene, i to po specifikaciji kakvu traži Jeep (Dexron II i Dexron III su za Forda i GM! Ekvivalenti su Atf+3 i atf+4 redom, i oni idu u Jeepa, Dexron samo za prvu pomoć ako se nije zadesilo drugo - bolje ikakvo nego ništa, a onda prvom prilikom vađenje i zamjena)
Last edited by kreso_atac on 27/02/2011 02:47, edited 2 times in total.
citroen

#154 Re: Terenci i mehanika

Post by citroen »

Sta mislite o vozilici Hyundai Teracan :?:Dobar ,los :D dizlo 2.9 :sax:
dr. sci

#155 Re: Terenci i mehanika

Post by dr. sci »

de ba kreso reci mi sto ovaj moj grand nikako da ide kako treba po ovom snijegu? :-D uzeo sam michelin latitude gume, i btw kolko dugo ih mogu koristit da budu ok?
kreso_atac

#156 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

ne znam ja kakav je to snijeg kod vas i kakve jeepove vozite... i kako...

a što se tiče hyundai terracan, nisam ga nikad vozio, a pretpostavljam da je kao santa fe, terenac za naše lijepe ulice. trap se rasklima nakon prvog offroada kako spada. motor mercedes crdi, dobar.

p.s. gume mogu biti 2 sezone, max 3 ali to je već staro
Bakir1

#157 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

kreso_atac wrote:ne znam ja kakav je to snijeg kod vas i kakve jeepove vozite... i kako...

a što se tiče hyundai terracan, nisam ga nikad vozio, a pretpostavljam da je kao santa fe, terenac za naše lijepe ulice. trap se rasklima nakon prvog offroada kako spada. motor mercedes crdi, dobar.

p.s. gume mogu biti 2 sezone, max 3 ali to je već staro
wrong :D
sasija pajero,karoserija stara lc,motor mitsubishi sa dodanim commonrailom i povecanjem kubikaze ;-)
kreso_atac

#158 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Moguće eto vjeruj nisam dolazio u kontakt sa njim, a mislio sam da ima Mercedesov motor kao Santa Fe. A nešto mi je sumnjivo da je skup tako boljih tehničkih rješenja, a jeftiniji i od Pajera, i LC : ) Moguće da je to vozilo sa "istom" mehanikom kao ti terenci, na jednak način kao što je Galloper "isti" kao Pajero, a ustvari mu nije ni do koljena.
Bakir1

#159 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

pa da,mislim isti je nacrt sasije i motora ali nisu isti materijali :D
veliki ciro

#160 Re: Terenci i mehanika

Post by veliki ciro »

po snijegu je džaba od gaščine... na jeepu, sve preko 2000 obrtaja te samo još više zaglavi, jer slabiji je kontakt sa podlogom, a točkovi se vrte brzo i samo možeš napravit led ispod sebe... zato je tu 4 LO gdje mu daš malo gasa, do 2000 obrtaja i to čupa gor :-D po snijegu je najviše do vozača ;-) ima ih koji se uspaniče i samo misle da će ih jak gas izvuć, a tad se samo ukopaš i bez slipova ideš malo lijevo desno da bolji led napraviš ispod :-D
dr. sci

#161 Re: Terenci i mehanika

Post by dr. sci »

na pajeru, za šta služi mali kaiš? čovjek mi došao danas, i vidim dvije remenice, a kaiša nigdje. kaže vozi ga godinama tako nikad nije imao nikakvih problema, a ne vjerujem da su bezveze ostavljene onako :-D
kreso_atac

#162 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

služi za umirivanje rada motora, tzv "balanseri". po meni velika glupost, ne pravi neku razliku u mirnoći rada, a može napraviti velik belaj (i dešava se prilično često) da pukne, ode ispod velikog i uzrokuje lomljenje bregaste, radilice i čega sve ne. moja preporuka je da i ostane bez tog kaiša. i bez njega je motor agresivniji.
iceman ze

#163 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

kreso_atac wrote:
@iceman_ze super izgleda auto, vjerujem i da je jako pedantno očuvano ako je uvoz iz USA. Selec Trac reduktor ako se ne varam? Za snijega ne postoji bolja opcija, ne štedi ga za ovih ovako lijepih bijelih dana :-D

Hvala Kreso, ako bude prilike da malo pogledas GC, bila bi mi cast, jer ga za sada cuvam u garazi..... :-) Strah me je da nagazim po snijegu, neki dan sam proletio na nekoj zaledjenoj nizbrdici.....dobro sam prosao.....jedva sam zaustavio 2-tonasa..... :D
kreso_atac

#164 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

ako je led "čisti", onda tu se ne ide ni sa kakvim autom, a ako nije taj čisti led (jer sumnjam da jeste), onda je vjerovatno do tebe ili do guma :) A što se tiče "gledanja" Jeepa, rado čim se ukaže prilika, u Hrvatskoj sam krajem četvrtoga mjeseca, ili početkom petog, kada vozim Croatian Trophy za "Kamo oko vidi" klub (sa mnom Gordan Krota iz Buzeta, možda je nekima poznat, vjerujem da jeepoljupcima jeste - poznatiji kao DR JEEP :-D ), pa ako bude kakvih dešavanja navrati se tako i do Bosne i Srbije na par dana :)

EDIT: po snijegu nema "nagažavanja" niti gaženja, nego pažljiva vožnja, ćiro je lijepo objasnio, ispod 2200 obrtaja (gdje imaju "peak" okretnog momenta), dalje sve vodi do proklizavanja kotača i bespotrebnog forsiranja. u tom slučaju bolje smiriti auto u pola brda, i lakše će se iz mjesta pokrenuti na način da držiš nožnu kočnicu lijevom nogom, i gas lagano (u LO naravno) doziraš desnom, i polako kočnicu popuštaš, u početku će mu kočnica dati efekat slipa ili potpune blokade diferencijala (4 aktivna kotača, gdje su jako male šanse da te ne pokrene, ako se naravno radi o tim manjim obrtajima) dok se ne pokrene iz mjesta, a onda ga uhvatiš na tom omjeru kočnice i gasa na kojem si ga pokreno i držiš dok ne središ tu lošu podlogu (recimo naročito dubok snijeg i slično). od jakog gasa ništa nema.
nevzad

#165 Re: Terenci i mehanika

Post by nevzad »

Imam jedno pitanje koje i nije vezano samo za terence ali je mene zainteresovalo s obzirom da sam se zainteresovao za automatik gledajući neke grand cheroki-je. Kako sam do sada prešao i vozio jako puno auta ali isključivo sa ručnim mjenjačem nemogu ocijeniti ko je u pravu. Naime neki me ubjeđuju da recimo na semaforu automatika treba prebaciti u N dok drugi govore suprotno i trvrde da to šaltanje uništava mjenjač. E sada mene interesuje ko je u pravu jer ako to recimo stvarno uništava mjenjač onda nebih ni gledao auto ako vidim da neko na taj način vozi.
Pogotovo me interesuje jesu li ovi automatici kod jeepa možda osjetljivi na to jer se hajmo reći više eksploatišu u odnosu na obične automobile?
herbert mekfjuger

#166 Re: Terenci i mehanika

Post by herbert mekfjuger »

kolko ja znam, to ne smeta mjenjaču, možeš ga i prebacit i ne prebacit, svejedno je, ja uvijek držim u D i na kočnici... bitno je samo da se korektno prebacuje, npr. ako ubacuješ u P, auto mora potpuno mirovati i tako to...
Što se tiče ko je upravo - pobornici automatika ili manuelaca, oboje ima svojih prednosti i nedostataka, ali ja sam više prednosti vidio u automatiku i obično niko se ne vrati na manuelni mjenjač nakon što jednom proba automatski :D
kreso_atac

#167 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ne smeta to automatiku, jer lamele nisu opterećene u tom slučaju uopšte, samo ti je razlika ako ti šta znači malo više troši u tom slučaju, i viši nazad izlazi dima/pare pa ako je jači motor to je posebno izraženo, pa malo je neobično oko tebe se stvori oblak :D dok se u N ili P to smiri. A što se tiče negativnog efekta na sam mjenjač, njega nema. I u vezi izdržljivosti, kao što prethodno rekoh, mjenjači su jako izdržljivi, ali osjetljivi na to ulje!
BISCANIN2

#168 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Kreso pomagaj ,nasao sam kljuc za kljuc ,krdžo za čiru ,jes da nema plina da cu morati istociti 2 mikice da ga ugradim,ali nema veze .
Sutra ga idem gledati i probati ,na šta da obratim pažnju ,kako da ga testiram .
Radi se o modelu limited 4.0, i čini mi se da je liftovan što mi se baš i ne svidja ,gume su banana ,ali i to ce se rijesiti nekako .
Šta o kako da ga testiram?
herbert mekfjuger

#169 Re: Terenci i mehanika

Post by herbert mekfjuger »

^ nisam Krešo, al evo da kažem kako bi ja :D Pregledo bi prvo onako vizuelno, mada se tu ne može puno vidjet, al eto onako stanje motora, mada je vjerovatno dobro jer je taj motor koji jest :D E onda bi sjeo i ispito reduktor i pogone u svim pozicijama i pri većem opterećenju da li će mjenjač izdat kad stisneš gas malo jače uz kakav uspon zafrkan il na otvorenom pri kick downu, ono stisneš do poda gas i pratiš ponašanje vozila, da li će se čuti kakvi zvukovi čudni i osjetiti kakvi trzaji opisani u ovom velikom i slikovitom Krešino postu vezanom za mjenjač... To je otprilike sve :D
BISCANIN2

#170 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

herbert mekfjuger wrote:^ nisam Krešo, al evo da kažem kako bi ja :D Pregledo bi prvo onako vizuelno, mada se tu ne može puno vidjet, al eto onako stanje motora, mada je vjerovatno dobro jer je taj motor koji jest :D E onda bi sjeo i ispito reduktor i pogone u svim pozicijama i pri većem opterećenju da li će mjenjač izdat kad stisneš gas malo jače uz kakav uspon zafrkan il na otvorenom pri kick downu, ono stisneš do poda gas i pratiš ponašanje vozila, da li će se čuti kakvi zvukovi čudni i osjetiti kakvi trzaji opisani u ovom velikom i slikovitom Krešino postu vezanom za mjenjač... To je otprilike sve :D
Hvala velika, vizuaalno je ok nema hrdje nista nije potrgano ,razbijeno ,slomljeno,nisam se zagledao jos u motor,jedino sto je dignut .
Nisam ulazio unutra da vidim da nije sta potrgano ,poderano itd,.
E sad kako ga redukovat ,u mitsu je to lako ,kvacilo i lo i hi lo ,i pici .
Automatika sam jednom vozio u zivotu ,kako njega redukovat?Znači redukcija i po gasu i slusat i pratit mjenjac kako je to Kreso detaljno objasnio ,ako ima kakvih nedostataka tu bih trebao njavise ocekivat .
kreso_atac

#171 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ćiro ili Grand? Koja godina? Generalno ti motori su obično dobri, i mogu bez problema izdržati 300 000 milja, mada to ne znači da ga ne provjeravaš. Upali ga, provjeri kako radi na leru. Ukoliko mirno radi (drži obrtaje konstantno na 700 ili 800 RPM, nebitno, ali da ne varira i ne skače kazaljka, znači ni milimetar ne smije gore-dole), malo nemirniji rad ali samo na leru (bez promjene broja obrtaja) je "dozvoljen" jer je vjerovatno u pitanju IAC, a kojeg nije problem očistiti ni kod kuće, lako se skida i čisti četkicom za zube. Pritisak ulja u motoru treba biti između 30 i 60 PSI, provjeri filter zraka ima li ulja na njemu. Ako su svi ovi parametri ok, znači da je motor dobar i idemo dalje. Mjenjač je često problematičan (doduše ne ovaj koji ide u ćiru, AW4 automatik sa 4 brzine). Po meni jako dobaz mjenjač, koristi dexron/mercon atf, ulje koje se kod nas lakše može nabaviti, pa samim tim su obično u boljem stanju od 42re jer se sipa to ulje koje se da nabaviti, a koje njemu ustvari i odgovara. Izvadi mjerač ulja u mjenjaču i obriši bijelom papirnom maramicom i provjeri boju ulja:

Image

Lijevo je kakvo ne treba biti: spaljeno i staro ulje tako izgleda. Trebalo bi biti što crvenije, i ne smije imati miris paljevine. Od reduktora možeš imati sljedeće opcije: NP231 (prepoznaješ ga po opcijama 2hi, 4hi, N, 4Lo) ili NP242 (2hi, 4hi part time, 4 hi full time, N , 4Lo). Oba su jako dobra i izdržljiva, s tim da je 231 bolji za off road i modifikacije, pa ako je liftovan i ozbiljnije dograđen pretpostavljam da je u njemu upravo 231. Što se tiče stanja ispod vozila, neka te ne čudi malo curenje (ali totalno malo) iz diferencijala, to je normalna pojava. Vjerovatno ima lsd nazad, a možda i naprijed, ako možeš daj mi VIN, provjerit ću ti kod zastupnika ovdje. Ulja na mjenjaču, ne smije biti. Provjeriti zadnje krstove, znaju crknuti ali nije to nešto strašno uopšte. Ono na šta trebaš najviše pažnje obratiti jeste transmisija. Kao što je prije mene rečeno, provjeri kick down i "tvrdoću" prebacivanja. Što se tiče redukcija, naravno pošto nemaš kvačila, ne treba ništa pritisnuti, samo ručicu reduktora pomjeraš, s tim da kada ubacuješ u LO, ručica mjenjača mora biti u N, a reduktor malo grublje povučeš u LO (ako on zaglavi u N moraš ugasiti vozilo pa sa ugašenim izbaciti reduktor iz N). Kada u mjestu prebacuješ u PART ili iz parta u FULL, moraš mjejnač ubaciti u R, i nakon prebacivanja reduktora u određenu poziciju mjejnač vraćaš u D. Nikakva pamet, vlasnik će ti vjerovatno malo objasniti. I naravno ono što sto puta govorim ovdje na forumu, nikada ne mijenjati glavne pozicije mjenjača (mehaničke) dok vozilo POTPUNO ne miruje, znači iz D u P, D u R, R u D, R u P itd. Prvo skroz zakočiti auto pa onda. Eh znači u vožnji prvo ga testiraj kako se ponaša na veoma jak gas prilikom samog kretanja, je li ima skakanja, lupanja itd u podvozju (ničega ne smije biti, nikakvog osjećaja da je nešto nesigurno, nedotegnuto), mjenjač ne smije kasniti ni malo prilikom prebacivanja pozicija, ne daj se zbuniti "da je to zbog ulja", jer vjerovatno nije. Da jeste prodavač bi to sredio prije prodaje. Zatim kickdown overdrive ispitaj (ako ne znaš šta je to, evo da pojasnim: kada recimo ideš u trećoj 50 kmh, i odjednom daš gas do poda, on mora vratiti u nižu brzinu i tjerati ga u više obrtaje sa velikim ubrzanjem, ali to mora odraditi bez da lupi, preskoči, prokliže ili bilo šta, nego samo da osjetiš jači zvuk motora i jako ubrzanje). Nađi neke uzbrdice gdje će biti pod opterećenjem i prati je li nekad prokliže ili preskoči mjenjač, to nikada ne smije biti (sjeti se vrtače, odmah mora da grize podlogu). Dalje, kako ispitati reduktor? Pa jednostavno pogotovo ako je np242 sa zadnjom vučom, postavi ga na lošu podlogu (snijeg, blato) u 2wd gotovo da ne može nigdje krenuti, a u 4 hi mora se osjetiti poboljšanje. Zatim da ispitaš blokade, redukcije i LSD, moraš ići u zahtjevnije "zahvate" tj zahtjevnije terene i natjerati auto da prvo jedan, a onda dva kotača budu u zraku, tzv "dijagonale". Evo na slici nepotpuna dijagonala, kada je samo jedan kotač u zraku. To slično uradi negdje na način da jedan prednji i jedan zadnji bude u zraku. U svim slučajevima u PART ili LO modu reduktora auto se MORA pokrenuti, inače reduktor ne radi dobro posao.

Image

To je to što mi pada na pamet prvo. Temperaturu motor treba držati oko 180, 190 ili 200 F, zavisno od termostata koji je ubačen unutra. Uglavnom iznad ili ispod ne smije, i ne smije varirati u toku vožnje zavisno od načina vožnje. Znaju imati problema sa grijanjem u kabini, ali to je vakuumske prirode i nije teško popraviti, baš karakterističan problem na Cherokeeju (XJ) je vakuum crijevo, ali otom potom ako uzmeš i ustanoviš da je problem pričat ćemo kako to riješiti. Najbolji način za dolazak na pravu dijagonalu je da nađeš oštar nagib (oko 40 stepeni), budeš postavljen paralelno sa njim i oštro smotaš prema njemu, lagano gazeći na njega, dok dva kotača ne dođu u vazduh (jedan prednj i jedan zadnji). Znači, mjenjač se ne smije čuti, nikakvo šuštanje, zujanje (u diffovima) itd ne dolazi u obzir. Ako ga uzmeš, odmah pomijenjati sve fluide to je moja preporuka, jer nikada nije na odmet, a može te sačuvati mnogih briga i problema. To je to za sad, ako još nešto treba slobodno pitaj tu smo.

EDIT: "čini" ti se da je liftovan? možda ipak i nije, jer inače Cherokee je jako dignut od terena, dosta više od konkurentnih modela. Tragovi korozije ukoliko ih ima su (pogotovo na grandu) posljedice prometne nesreće koju je auto doživjelo nekad u prošlosti. Što se tiče ulja u diferencijalu, ako ima slipove, potrebno je sipati i moparove aditive, ali o tome ćemo ako ga uzmeš.
BISCANIN2

#172 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Mahnut ,postao sam član Jeep familije,slike stižu kasnije ,sad pravim džabu za raju zbog berićeta :D ,da na njjemu ima posla ima .Šaljem slike malo poslije ,molicu Jeepologe za komentar .
kreso_atac

#173 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Čestitam. Čekamo evo prva iskustva i utiske da napišeš :)
BISCANIN2

#174 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Image

Uploaded with ImageShack.usimg]

Image

Uploaded with ImageShack.us04032011512.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with ImageShack.us[/img]

Image

Uploaded with ImageShack.us

Image

Uploaded with ImageShack.us[/img]