Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Locked

Sta mislite o ovom prijedlogu decentralizacije Autonomnih Regija Bosne i Hercegovine

Podrzavam navedeni prijedlog
72
73%
Zadrzavanje postojeceg Daytonskog uredenja
27
27%

Total votes: 99

Komrad

#151 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Komrad »

dingosp0 wrote:na ovo bi pristali SDP, SDA, SBBBIH, i ostali

HDZ, HDZ 1990, nebi
nebi ni jedna srpska stranka pogotovo do-dickova

Hrvati i Srbi bi pristali kad bi s podjelilo na 3 savezne regije... jedna da se zove RS, druga HB, treca BR (Bosnjacka Republika)

sve ostalo pada u vodu...i sama masta...
Cisto sumnjam da bi Bosnjaci krajine pristali da budu manjina u jednoj od tih regija...
exliberal

#152 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by exliberal »

zagazaga wrote:
exliberal wrote:
zagazaga wrote:
dejton dok se boje ne istope :bih:
Citiram zagazaga ali samo ovo primjetio i kod drugih forumasa......ova izreka Dejton dok se boje ne istope....sto znaci nastavit cemo ovu patnju i naguravanje dok se RS neurusi sama...
Zar to nije kocka, zar se time neproduzava vijek i manje vise priznaje RS kao vazan faktor bez kojeg se nemogu odluke donosit sto je jedan od Dodikovih ciljeva?
Zar se time ( dok se boje neistope) neide naruku srbima i hrvatima koji tvrde da drzava kao sto je bih nemoze funkcionisat ?
Nemojte samo price o tome da je rs u goroj finasijskoj situacij nego federacija....sve je u pet deka kad su pare u pitanju
citiraš ono što ti odgovara
zamisli da si povratnik u Srebrenicu, Banja Luku ili bilo koji grad u rs......daj rješenje ali ono koje će odgovarati tom čovjeku a ne onom u Sarajevu, Š.Brijegu ili u Austriji......ili po tvom takvi ljudi ne bi trebali da su tu (bože... kome li ono oni još smetaju. :roll: )

@komrad.......za svemir se ne može dokazati......
Kao prvo tebe sam citirao jer si bio zadnji koji je iskoristio taj izraz, i citirao sam samo zadnju recenicu za koju sam naveo da se sve vise koristi kao sto je bila ona cerat cemo se jos.....
i sad mi fino objasni kakve veze ima moje pitanje sa povratnikom u bilo koji grad.?
palermo

#153 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by palermo »

exliberal wrote:
zagazaga wrote:

Citiram zagazaga ali samo ovo primjetio i kod drugih forumasa......ova izreka Dejton dok se boje ne istope....sto znaci nastavit cemo ovu patnju i naguravanje dok se RS neurusi sama...
Zar to nije kocka, zar se time neproduzava vijek i manje vise priznaje RS kao vazan faktor bez kojeg se nemogu odluke donosit sto je jedan od Dodikovih ciljeva?
Zar se time ( dok se boje neistope) neide naruku srbima i hrvatima koji tvrde da drzava kao sto je bih nemoze funkcionisat ?
Nemojte samo price o tome da je rs u goroj finasijskoj situacij nego federacija....sve je u pet deka kad su pare u pitanju
Ispravno si ti preveo tu rečenicu, ali reci mi bilo koje drugo rješenje, a da je iole realno. I ne mora se RS urušiti, dovoljno je da se uruši sistem vrijednosti na kojima RS počiva.
Mada kad bolje razmislim, bez tog sistema vrijednosti( psotojećeg) nema ni RS-a.
Bosnolog

#154 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Bosnolog »

Komrad wrote:
Bosnolog wrote:
afrikanac wrote:Za postavljača teme pitanje:

Kakva je političko-pravna razlika između "Savezne" i "Federativne" Republike BiH u konkekstu postavljenog prijedloga?
Savezna Republika BiH bi cinila savez cetiri autonomne regije a Federativnu Republiku BiH bi cinila Federaciju Republika sto je ogromna razlika u nadleznostima i njihovom stepenu autonomnosti unutar RBiH kao i odlucivanaju o svom statusu unutar BiH sto je ogromna razlika.

Savez predlozenih Autonomnih regija bi imale nadleznosti nesto poput sadasnjih kantona unutar federacije BiH.Autonomne regije ne bi mogle odlucivati o svo statusu unutar BiH niti bi imale pravo na izjasnjavanje o samopredjeljenju poput referenduma o izlasku iz BiH za razlku Republika unutar Federalne BiH.

Autonomnim regijama BiH bi bila decentralizovala, ekonomski bi se ravnomjernije razvijala i time postala funkcionalnija.Autonomne regije bi imale svoju vladu,kao i vijecnike (predstavnike) Opstina koji bi cinili parlament Autonomije,svoju zakonodavnu,sudsku i izvrsnu vlast.Imali bi svoja ministarstva.Bavili bi se zivotnim i privrednim pitanjima unutar Autonomnih regia (saveza Opstina)primjera radi pitanjima putne infrastrukture i odrzavanja lokanih opstinskih i meduopstinskih puteva unutar Autonomije,privrednih i drugih zivotnih pitanj,poput skolstva,zdravstva i drugih pitanja vezanih za tu autonomnu regiju.

Ovom decentralizacijom BiH bi postal funkcioalna drzava sa cetiri najveca privredna centra u BiH Banjalukom,Tuzlom ,Mostarom i Sarajevom i Opstinama koje bi okupljale unutar svojih autonomnih oblasti,.....
De ti malo bolje prouci pojam "savezne republike"
Nista onda ce mo se drzati postojeceg Daytona do povrata Republike BiH sa onim sto je bila do 1992 to jest do daljnjeg cekati dok zub vremena ne pojede Dayton,.... :mrgreen:

Ti zagovaras presvlacenje sadasnjeg nefunkcionalnog ratnim zvijestvima i progonima nakaradnog uredenja pravljenjem jos nakardnijeg formiranjem treceg blentiteta sto je farbanje postojece nakardnosti samo sa novom farbom.To je po meni ista i jos gora stvar,samo drugacije upakovana u novu i ljepsu ambalazu.

Nova ambalaza sa imenom Republika BiH ne cini proizvod nista boljim,to je samo maska da se proda bolje jos gora stvar od ove koju imamo,.....

Savezna Njemacka ima svoje decentralizovane regije koje nemaju pravo izlaska iz drzavnopravnog okvira,to jest odlucivati o svom statusu unutar savezne drzave Njemacke,....

Mnogi bi zeljeli da stvore takve okvirne predispozicije etnicki podjeljene BiH da bi sutra rekli ne ide opet jer im je to cilj,Sada ce mo se izjasniti o mirnom razlazu kako je ti prikazujes novoofarbane BIH :razz:

Karadzic je nozem i haubicama kao i Boban kidali multietnicko tkivo BiH da bi masovnim zlocinima,etnickim ciscenjima i progonima stanovnistva stvarali ono sto bi danas da legalizuju mirnim putem,....

Kome se ne svida opstojnist BiH imaju slobodan izbor da ide iz nje ali etnofederalizacija BiH nece proci ni sa novim ratom,.......Najveci je problem sto najveci dio tih koji zagovaraju etnickupodjelu i etnofederalizaciju ne zele BiH uopste vec zele stvoriti preduslove da se ona rasturi,dok se to u njihovi glavama ne promjeni nema napretka a do tada ce biti natezanja i navlacenja,.......

Mnogi kukaju da ne zele unitarnu BiH kada im ponudis autonomnu reginoalizaciju koja bi od BiH napravila funkconalnu drzavu oni to ne zele,jer oni bi htjeli etnotorovsku i da nastave ono sto su zagovarali Karadoredevom pa im nije uspjelo haubicam,zasto bi im to uspjelo sada ???,....

Postojece uredenje ce ostati do daljnjeg sto je bolje od legalizacije goreg i za BiH pogubnijeg,.....i to je to,....

Naduravanje ostaje svakako i ono radi za buducnost BiH jes da je puzevim koracima ali ide dok nekima ne izgore kocnice mi ce mo motore mijenjati i svaki put ga zamjenimo jacim i novijim,...... ;-)
Last edited by Bosnolog on 02/02/2011 18:27, edited 1 time in total.
Corto Maltese

#155 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Corto Maltese »

exliberal wrote:
zagazaga wrote:

S obzirom da je "Dejton- dok se boje ne rastope!" jedan od Dodikovih političkih pokliča (ne zaboravi da je dan potpisivanja Dejtonskog zvanični praznik u RS), čim primjetim da neko koristi tu parolu odmah ga svrstam pod vjerovatne provokatore sa "tamne strane". Vidim da ih je na ovom forumu sve više, pa koristim priliku da im čestitam njihov praznik.
palermo

#156 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by palermo »

Corto Maltese wrote: S obzirom da je "Dejton- dok se boje ne rastope!" jedan od Dodikovih političkih pokliča (ne zaboravi da je dan potpisivanja Dejtonskog zvanični praznik u RS), čim primjetim da neko koristi tu parolu odmah ga svrstam pod vjerovatne provokatore sa "tamne strane". Vidim da ih je na ovom forumu sve više, pa koristim priliku da im čestitam njihov praznik.
Hvala, pošto i ja po tvojoj definiciji pripadam tamnoj strani mjeseca.......biti sa tobom u istom taboru po defalutu znači biti na gubtiničkoj strani.
Corto Maltese

#157 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Corto Maltese »

palermo wrote:
Corto Maltese wrote: S obzirom da je "Dejton- dok se boje ne rastope!" jedan od Dodikovih političkih pokliča (ne zaboravi da je dan potpisivanja Dejtonskog zvanični praznik u RS), čim primjetim da neko koristi tu parolu odmah ga svrstam pod vjerovatne provokatore sa "tamne strane". Vidim da ih je na ovom forumu sve više, pa koristim priliku da im čestitam njihov praznik.
Hvala, pošto i ja po tvojoj definiciji pripadam tamnoj strani mjeseca.......biti sa tobom u istom taboru po defalutu znači biti na gubtiničkoj strani.
Potpuno te razumijem. Već osam godina Dodikove parole su pobjedničke parole. Ali, i njegovo će proći. Jebi ga, ja ću do tada radije bit međ' gubitnicima. Sve drugo bi bila mrlja na obraz i biografiju.
Corto Maltese

#158 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Corto Maltese »

zagazaga wrote:
Corto Maltese wrote:
Potpuno te razumijem. Već osam godina Dodikove parole su pobjedničke parole. Ali, i njegovo će proći. Jebi ga, ja ću do tada radije bit međ' gubitnicima. Sve drugo bi bila mrlja na obraz i biografiju.
besprijekornu...pretpostavljam :roll:
Podrazumijeva se.
palermo

#159 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by palermo »

Corto Maltese wrote: Potpuno te razumijem. Već osam godina Dodikove parole su pobjedničke parole. Ali, i njegovo će proći. Jebi ga, ja ću do tada radije bit međ' gubitnicima. Sve drugo bi bila mrlja na obraz i biografiju.
Svako pravi svoje izbore, i svako na svoj način čuva svoj obraz......ne bih biografiju baš ovdje spominjao, zvuči mi suviše birokratski.

Al ovo je već off topic
Komrad

#160 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Komrad »

Bosnolog wrote:
Nista onda ce mo se drzati postojeceg Daytona do povrata Republike BiH sa onim sto je bila do 1992 to jest do daljnjeg cekati dok zub vremena ne pojede Dayton,.... :mrgreen:

Ti zagovaras presvlacenje sadasnjeg nefunkcionalnog ratnim zvijestvima i progonima nakaradnog uredenja pravljenjem jos nakardnijeg formiranjem treceg blentiteta sto je farbanje postojece nakardnosti samo sa novom farbom.To je po meni ista i jos gora stvar,samo drugacije upakovana u novu i ljepsu ambalazu.

Nova ambalaza sa imenom Republika BiH ne cini proizvod nista boljim,to je samo maska da se proda bolje jos gora stvar od ove koju imamo,.....

Savezna Njemacka ima svoje decentralizovane regije koje nemaju pravo izlaska iz drzavnopravnog okvira,to jest odlucivati o svom statusu unutar savezne drzave Njemacke,....

Mnogi bi zeljeli da stvore takve okvirne predispozicije etnicki podjeljene BiH da bi sutra rekli ne ide opet jer im je to cilj,Sada ce mo se izjasniti o mirnom razlazu kako je ti prikazujes novoofarbane BIH :razz:

Karadzic je nozem i haubicama kao i Boban kidali multietnicko tkivo BiH da bi masovnim zlocinima,etnickim ciscenjima i progonima stanovnistva stvarali ono sto bi danas da legalizuju mirnim putem,....

Kome se ne svida opstojnist BiH imaju slobodan izbor da ide iz nje ali etnofederalizacija BiH nece proci ni sa novim ratom,.......Najveci je problem sto najveci dio tih koji zagovaraju etnickupodjelu i etnofederalizaciju ne zele BiH uopste vec zele stvoriti preduslove da se ona rasturi,dok se to u njihovi glavama ne promjeni nema napretka a do tada ce biti natezanja i navlacenja,.......

Mnogi kukaju da ne zele unitarnu BiH kada im ponudis autonomnu reginoalizaciju koja bi od BiH napravila funkconalnu drzavu oni to ne zele,jer oni bi htjeli etnotorovsku i da nastave ono sto su zagovarali Karadoredevom pa im nije uspjelo haubicam,zasto bi im to uspjelo sada ???,....

Postojece uredenje ce ostati do daljnjeg sto je bolje od legalizacije goreg i za BiH pogubnijeg,.....i to je to,....

Naduravanje ostaje svakako i ono radi za buducnost BiH jes da je puzevim koracima ali ide dok nekima ne izgore kocnice mi ce mo motore mijenjati i svaki put ga zamjenimo jacim i novijim,...... ;-)
Osjecam da zivis van BiH ... ne znam zbog cega vi dijasporci mislite da ce se vratiti RBiH? prije ce se Isa a.s. spustiti na zemlju nego sto ce se to desiti :)
BiH sa 2 ili 3 entiteta drugo se nista nece desiti pa ni ratom :)
Pa et kako kome sta vise odgovara...
Corto Maltese

#161 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Corto Maltese »

palermo wrote:
Corto Maltese wrote: Potpuno te razumijem. Već osam godina Dodikove parole su pobjedničke parole. Ali, i njegovo će proći. Jebi ga, ja ću do tada radije bit međ' gubitnicima. Sve drugo bi bila mrlja na obraz i biografiju.
Svako pravi svoje izbore, i svako na svoj način čuva svoj obraz......ne bih biografiju baš ovdje spominjao, zvuči mi suviše birokratski.

Al ovo je već off topic

Draga je meni ova tema. Kao što Afrikanac ranije napisa:
afrikanac wrote:Nigdje kao na ovoj temi ne popadoše maske s lica :D
palermo

#162 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by palermo »

Corto Maltese wrote:
Draga je meni ova tema. Kao što Afrikanac ranije napisa:
afrikanac wrote:Nigdje kao na ovoj temi ne popadoše maske s lica :D
Pa piši, niko ti ne brani, samo eto, mene ne interesuje baš tvoj obraz i biografija, to je što bi se reklo tvoja stvar.
Komrad

#163 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Komrad »

Bosnolog wrote:

Upravo tako
Zagovaram drzavu Republiku BiH sa jednim predsjednikom
Zagovaram da u RSu Predjsednik, premijer, predsjednik skupstine i predsjednik doma naroda moraju biti iz razlicitih naroda s tim da svakom kon. narodu pripada minimalno jedno mjesto

Zagovaram da u institicijama RSa ukljucujuci javne ustanove i javna preduzaca mora raditi min. 20% Bosnjaka
Zagovaram da u Parlamentu RSa mora postojati minimalna kvota za sve konstitutivne narode i pripadnike ostalih
Zagovaram da u institucijama RSa ne mogu stajati krstovi niti bilo kakva druga vjerska obiljezja
Zagovaram da institucije RS na mogu imati krsne slave
zagovaram da Bosnjacka i Hrvatska djeca u RSu mogu uciti po nastavnom planu kojem zele
Zagovaram da se u parlament BiH iz RSa odredi minimalna kvota za izbor Bosnjaka, Hrvata i Ostalih

itd...

Ovo je tebi malo ...
Bosnolog

#164 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Bosnolog »

Komrad wrote:
Bosnolog wrote:

Osjecam da zivis van BiH ... ne znam zbog cega vi dijasporci mislite da ce se vratiti RBiH? prije ce se Isa a.s. spustiti na zemlju nego sto ce se to desiti :)
BiH sa 2 ili 3 entiteta drugo se nista nece desiti pa ni ratom :)
Pa et kako kome sta vise odgovara...
Ovo si postirao na drugoj temi gdje guras treci blentitet od kojeg nema nista jer bi samo uslozio sadasnje uredenje i dodatno osakatio i paralizirao BiH sa sigurnim posljedicama pokusaja disolucije sto bi za posljedicu imali palestinizaaciju takve RBiH dvije etnicke federalne jedinice protiv jedne i idugogodisnju radikalizaciju stanja u BiH i regiji,....

Ovo dolje si dobro iznio samo ne sa ovakvim uredenjem vec decentraliziranim multietnickim regijama odnosno Autonomijama koje bi bile formirane kao osnova ekonomske,regionalne i geografske odrzivosti i splativosti sto sam ja obrazlozio na ovoj temi uz postavljenu mapu na koju sam dodatno dodao etnicku mapu iz 1991 i organizaciju SIPE,.sto je najlogicniji oblk funkcionalne decentralizivane BiH bez mogucnosti secesije ili odlucivanja o svom ustavopravnom statusu kao autonomne regije unutar SRBiH ili RBiH,.....

Re: 3.entitet - prednosti - mane

PostPostao/la Komrad dana 02/02/2011 02:37

BiH mora postati Republika ... RS mora prestati biti i Republika a i Srpska

Republika BiH
Sa jednim predsjednikom koji bi se birao u parlamentu ali svaki put iz drugog entiteta
Sa jakom vladom koja bi imala 12 clanova
Premijera
vanjski poslovi
unutrasnji poslovi
finansija
odbrana
privreda i vanjska trgovina
saobracaj, promet i komunikacija
poljoprivreda
ljudska prava i izbjeglice
soc. rad i zdravstvo
nauka, kultura, sport
pravda

Sa parlamentom u kojem bi bila odredjena minimalna kvota za konstitutivne narode a i za ostale
Dom naroda u kojem bi se iz svakog entiteta biralo 3-3-3-1
Definiranje vitalnog nacionalnog interesa

Vrhovni sud
Policija

itd...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 2#p5161842
Nemas se potrebe frustrirati,nema funkcionalne BiH bez korijenitog preuredenja a nikako kozmeticke promjene ili dodavanje imena nece promjeniti sustinu problema,jer je postojece nakaradno a ovim sto zagovaras ne bi nista rijesio osim dodatno paraliziralo postijece uredenje kao i BiH..O tome ja govorim,.....

Kada vec govoris ovdje o Republici BiH koja po tebi nece nikada doci,.... :mrgreen: cemu frustracije i zurba hoce li doci ili ne to zavisi od volje i zelje gradana BiH kada se budu pitali,svih ovih godina nisu pitani, kao sto nisu pitani da se ista ukine a niko nema pravo odlucivati o sudbini BiH osim njenih gradana ;-) ,..

Bez obzira o kome se radilo na ovom forumu,Buducnost BiH tice se svih onih kojima je stalo do buducnosti BiH je u ineteresu da imaju funkcionalnu,administracijski jeftiniju,odrzivu,prosperitetnu i pravednu(jednakopravnu) BiH,....Sa ili bez Republike to nece mjenjati nista imenom ako se sutina ne preuredi a do tada Dayton i to je to,...
Komrad

#165 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Komrad »

[quote="Bosnolog"]

Ovo si postirao na drugoj temi gdje guras treci blentitet od kojeg nema nista jer bi samo uslozio sadasnje uredenje i dodatno osakatio i paralizirao BiH sa sigurnim posljedicama pokusaja disolucije sto bi za posljedicu imali palestinizaaciju takve RBiH dvije etnicke federalne jedinice protiv jedne i idugogodisnju radikalizaciju stanja u BiH i regiji,....

Ovo dolje si dobro iznio samo ne sa ovakvim uredenjem vec decentraliziranim multietnickim regijama odnosno Autonomijama koje bi bile formirane kao osnova ekonomske,regionalne i geografske odrzivosti i splativosti sto sam ja obrazlozio na ovoj temi uz postavljenu mapu na koju sam dodatno dodao etnicku mapu iz 1991 i organizaciju SIPE,.sto je najlogicniji oblk funkcionalne decentralizivane BiH bez mogucnosti secesije ili odlucivanja o svom ustavopravnom statusu kao autonomne regije unutar SRBiH ili RBiH,.....
[quote]

Sto se tice guranja treceg entiteta samo kazem da to i pored mnogo mana ima i dobrih stvari
bas kao i ovo tvoje sa 4 regije gdje od BiH pravis savez regija ...ne znam cemu taj panicni strah od disolucije i cak i da se ona desi .. pa necemo pomrijeti zbog toga ... ali posto se nece desiti o tome ne bih puno polemisao
Na kraju krajeva sve sto valja u ovoj drzavi nalazi se pod kontrolom Bosnjaka
Komrad

#166 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Komrad »

Bosnolog wrote: Nemas se potrebe frustrirati,nema funkcionalne BiH bez korijenitog preuredenja a nikako kozmeticke promjene ili dodavanje imena nece promjeniti sustinu problema,jer je postojece nakaradno a ovim sto zagovaras ne bi nista rijesio osim dodatno paraliziralo postijece uredenje kao i BiH..O tome ja govorim,.....

Kada vec govoris ovdje o Republici BiH koja po tebi nece nikada doci,.... :mrgreen: cemu frustracije i zurba hoce li doci ili ne to zavisi od volje i zelje gradana BiH kada se budu pitali,svih ovih godina nisu pitani, kao sto nisu pitani da se ista ukine a niko nema pravo odlucivati o sudbini BiH osim njenih gradana ;-) ,..

Bez obzira o kome se radilo na ovom forumu,Buducnost BiH tice se svih onih kojima je stalo do buducnosti BiH je u ineteresu da imaju funkcionalnu,administracijski jeftiniju,odrzivu,prosperitetnu i pravednu(jednakopravnu) BiH,....Sa ili bez Republike to nece mjenjati nista imenom ako se sutina ne preuredi a do tada Dayton i to je to,...
Upravo ti govorim o korijenitim promjenama a ti o teritorijalnim potpuno odbacivanje Daytona i gradnja drzave na SDPovom prijedlogu ustava to je ono sto zelim..
Republika BiH onakva kakva je bila nikad se nece vratiti valjda si toliko realan da znas da nema povratka na 1992
eh sad hoce li se svarati neka nova RBiH o tome ce odluciti narodi u BiH

Sve ovo sto ti predlazes za 4 regije moze se upotrijebiti i za 3
Bosnolog

#167 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Bosnolog »

Komrad wrote:
Sto se tice guranja treceg entiteta samo kazem da to i pored mnogo mana ima i dobrih stvari
bas kao i ovo tvoje sa 4 regije gdje od BiH pravis savez regija ...ne znam cemu taj panicni strah od disolucije i cak i da se ona desi .. pa necemo pomrijeti zbog toga ... ali posto se nece desiti o tome ne bih puno polemisao

Na kraju krajeva sve sto valja u ovoj drzavi nalazi se pod kontrolom Bosnjaka
Nemas potreba dalje pisati i gurati glavom kroza zid nece proci,....

Nisi mi obrazlozio sta je problem u cetiri predlozene autonomne regije unutar BiH ali argumentovano:?: .

Ovo sto zagovaras i pokusavas opravdati je nista drugo nego pristajanje na zelje i planove anti BH ideologa mijenjajuci ambalazu da bi se prodala ista i jos gora stvar od postojece koja je unaprijed osudena na propast a sa njom i BiH,......
Bosnolog

#168 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Bosnolog »

Komrad wrote:
Upravo ti govorim o korijenitim promjenama a ti o teritorijalnim potpuno odbacivanje Daytona i gradnja drzave na SDPovom prijedlogu ustava to je ono sto zelim..
Republika BiH onakva kakva je bila nikad se nece vratiti valjda si toliko realan da znas da nema povratka na 1992
eh sad hoce li se svarati neka nova RBiH o tome ce odluciti narodi u BiH

Sve ovo sto ti predlazes za 4 regije moze se upotrijebiti i za 3
Nacrtaj ih i obrazlozi da bude prihvatljivo za sve strane,uz argumentaciju vodeci racuna da ta decentralizacija ima logike i privredne oravdanosti kao i svega sto sam nabrojao za ove cetiri autonomne regije,koje su okupljene oko cetiri najveca privredno komunikaciska i industrijska centra u BiH,,.....
Image
Image
exliberal

#169 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by exliberal »

Vjerovatno ce me neko napast zbog ovog ali......ok znamo kako je Bosna izgledala prije rata, imamo mape, manje vise znamo kako Bosna sad izgleda....zasto se uporno pozivamo na 1992 kao osnovicu kad se prave ove mape a svjesni da te ismjesanost vise nema niti ce je biti ....govorit da bi to omogucilo laksi povrat izbjeglica je bar za mene djeciji izgovor jer se izbjegli nece vracat u stare predjele....sto se lazemo niti ce se srbi vratiti u masama u Sarajevo niti ce bosnjaci nagrnut u Visegrad ili Focu ( niti bosnjaci zele srbe u Sarajevu niti srbi zele bosnjake u IB)
Hemel

#170 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Hemel »

exliberal wrote:Vjerovatno ce me neko napast zbog ovog ali......ok znamo kako je Bosna izgledala prije rata, imamo mape, manje vise znamo kako Bosna sad izgleda....zasto se uporno pozivamo na 1992 kao osnovicu kad se prave ove mape a svjesni da te ismjesanost vise nema niti ce je biti ....govorit da bi to omogucilo laksi povrat izbjeglica je bar za mene djeciji izgovor jer se izbjegli nece vracat u stare predjele....sto se lazemo niti ce se srbi vratiti u masama u Sarajevo niti ce bosnjaci nagrnut u Visegrad ili Focu ( niti bosnjaci zele srbe u Sarajevu niti srbi zele bosnjake u IB)
ne zaboravi da mnogi sto se nisu vratili ili nisu mogli vratiti posjeduju velike kolicine zemlje a to znaci da taj proces nije zavrsen. uvijek postoji mogucnost onoga iz bratunca sto je protjeran (kuca porusena, sve zaraslo)i sada je u americi ili australiji ali zbog daljine jos nije dolazio, jednog dana odluci da se sa nekim sredstvima vrati na svoju djedovinu.moramo priznati da u tim (pasivni) krajevima se i prije rata tesko zivjelo tako da je skoro pa nemoguce sve povratnike zaposliti. mora covjek uraditi nesto i sam za sebe a ne samo da ceka da drzava nesto uradi.

sto se tice te '92. god. sa kojom se barata. ona se mora uzimati sve dotle dok se i zadnjem povratniku ne ponudi mogucnost povratka odnosno dok se ne izjasne da li zele da se vrate ili ne. zasto se ovako dugo koristi ova godina? iz jednog jedinog razloga sto su te osobe nasilno protjerane sa svojih ognjista.
Komrad

#171 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Komrad »

Bosnolog wrote:
Nacrtaj ih i obrazlozi da bude prihvatljivo za sve strane,uz argumentaciju vodeci racuna da ta decentralizacija ima logike i privredne oravdanosti kao i svega sto sam nabrojao za ove cetiri autonomne regije,koje su okupljene oko cetiri najveca privredno komunikaciska i industrijska centra u BiH,,.....
Image
Image
Ne postoji rijesenje u BiH prihvatljivo za sve tri strane.. da postoji vec bi se naslo
Pri centralizaciji vodim racuna o tome da Srbi ne daju RS, da Hrvati zele svoj entitet a da Bosnjaci ne gube nista sto vec nisu a pri tom dobivaju jaku drzavu, i ekonomski najjaci entitet
Komrad

#172 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Komrad »

Bosnolog wrote:
Nemas potreba dalje pisati i gurati glavom kroza zid nece proci,....

Nisi mi obrazlozio sta je problem u cetiri predlozene autonomne regije unutar BiH ali argumentovano:?: .

Ovo sto zagovaras i pokusavas opravdati je nista drugo nego pristajanje na zelje i planove anti BH ideologa mijenjajuci ambalazu da bi se prodala ista i jos gora stvar od postojece koja je unaprijed osudena na propast a sa njom i BiH,......
Nije problem ni 4 ni 40 sto se mene tice samo koliko je to izvodljivo?
Sve sto ti imas argumenata protiv 3 mozes upotrijebiti i protiv 4 ili 40 ...
ja sam ti rekao ... za mene je prihvatljivo svako rijesenje koje donosi ustedu i ne nanosi stetu Bosnjacima
Daidža

#173 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Daidža »

Komrad wrote:
Bosnolog wrote:
Na boldirano pitanje imas ranije ponuden boldirani odgovor,....Pored toga svaka Autonomija moze da ima mehanizme zaastite nacionalnih interesa kojima ce se stititi od preglasavanja kao i sudstvo na nivou Opstine,Autonomije i Saveznom nivou(drzavnom nivou),.... Striktno terba regulisat sto je to nacionalni interes i kada se moze potegnuti pitanje zastite i koriscenje veta,....

Ti si zagovarao sadasnje etnicke podjele uz pretvaranje dijela Federacije u treci Entitet za sto neces dobiti podrsku za to od Bosnjaka ako nece ici cijela BiH na bubanj,Sto se tice Federacije neces dobiti podrske osim za dva kantona zapadne Hercegovine a koje ce ostati i dalje preskupo i neodrzivo na nivou drzave za duzi period.

U meduvremenu ce vrijeme da odradi ovo sto sada zagovaram,sadasnjim usvajanjem ovakvog uredenja bi se sadasnje generacije postedile patnjih narednne dvije decenije koje ce opet donijeti ovo sto sada zagovaram,..... :roll:
Ista stvar je u mom prijedlogu svaki entitet moze da ima mehanizme zastite nacionalnih interesa od opstinskih sudova pa dalje... Trenutno imamo situaciju da u drzavnom parlamentu nemamo nijednog nesrbina u PS BiH iz RSa
a ista situacija je i u domu naroda...

Tacno je da sam za svoj prijedlog uzeo trenutno stanje jer mislim da se u buducnosti nista nece promijeniti
Hrvati su vec izgubili SBK a za nekoliko godina izgubit ce i HNK ... RS da ne spominjem
Bosnjaci su izgubili RS a Srbi Federaciju
Zato je potrebno detaljno poraditi na institucionalnoj ravnopravnosti svih pa tek onda krenuti u terutorijalnu organizaciju .... svejedno je hoce li biti tvoj ili moj prijedlog ono sto je interes svima jeste ravnopravnost na svakom pedlju drzave
U kakvim snovima živiš. :mrgreen: Toliko su izgubili u HNK-u da su u 10 godina od manjine u Mostaru, postali većina od najmanje 10 tisuća ljudi (za period od 2000.-2010.), a da ne spominjem depopulaciju Konjica i Jablanice zadnjih godina, tako da u HNK-u je sve veća razlika u korist Hrvata (125 tisuća Hrvata i 90 tisuća Bošnjaka).
Daidža

#174 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Daidža »

Komrad wrote:
Bosnolog wrote:
U meduvremenu ce vrijeme da odradi ovo sto sada zagovaram,sadasnjim usvajanjem ovakvog uredenja bi se sadasnje generacije postedile patnjih narednne dvije decenije koje ce opet donijeti ovo sto sada zagovaram,..... :roll:
Vrijeme ce upravo uraditi ono sto sam ja nacrtao ...
Hrvati ce izgubiti politicki uticaj u SBK i HNK a zajedno sa Bosnjacima u RSu
Hrvatski politicki uticaj ce se svesti u najvise 3 kantona
I nastavljaš ti u tom ritmu. Pazi što ti kažem, potcrtaj, prije će Bošnjaci iskliznuti ispod 1/3 u HNK-u, nego Hrvati u SBK-u (ako uopće i skliznu s obzirom na iseljavanje Travnika i Bugojna). :wink:
Komrad

#175 Re: Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Post by Komrad »

Daidža wrote:
I nastavljaš ti u tom ritmu. Pazi što ti kažem, potcrtaj, prije će Bošnjaci iskliznuti ispod 1/3 u HNK-u, nego Hrvati u SBK-u (ako uopće i skliznu s obzirom na iseljavanje Travnika i Bugojna). :wink:
ocito ne pratis situaciju u politickom omjeru 18-12 je za Bosnjake u SBK znaci jos 2 mandata i Bosnjaci ce biti 2/3
u demografskoj strukturi je ista situacija

sto se tice HNK u politickom omjeru sitacije je 15-15 a i u demografskoj strukturi je ista sitacija sa uzlaznom putanjom u korist Bosnjaka
Locked