Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
- travnik
#151 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Ne volim prenapadno isticanje vjerskih obilježja, jer to se ne radi iz istinskih vjerskih motiva, već obično se radi u svrhu reklamiranja vlastite vjere i provociranja drugih po principu nek' se zna tko sam i što sam, jer ne dao Bog da te neko smjesti u "pogrešne". Također, ovdje treba dodati i vjerske pozdrave na javnim mjestima.
-
mentalist
#152 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
idealnaM wrote:
Sarajevski_Marlboro wrote:
Ja kada vidim ovakve tipove zaobilazim ih u sirokom luku.
-
radostan dan
#153 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:10, edited 1 time in total.
-
theTruePath
#154 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
srbi,italijanci,spanjolci..i bosnjaci(s tim sto kod nas druga vjera vlada) su u tome prvaci.Jer je u ovim drzavama vjera folklor
nisam nikad vidio turcina,arapa ili svedjanina s velikim krstom/mjesec i zvjezdom
nisam nikad vidio turcina,arapa ili svedjanina s velikim krstom/mjesec i zvjezdom
-
theTruePath
#155 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
doduse povlacim to s arapima,,,ovdje nije rijetka scena....pijan,u drustvu s polugolim trebama i kad malo blize pogledas vidis tespih u ruci
kod njih je tespih kao kod nas mjesec zvjezda
kod njih je tespih kao kod nas mjesec zvjezda
-
radostan dan
#156 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:11, edited 2 times in total.
-
theTruePath
#157 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
radostan dan wrote:Moje mišljenje je da generalno katolici prednjače u nošenju vjerskih obilježja, u odnosu na pravoslavce i muhamedance. Ili griješim?
grijesis
-
radostan dan
#158 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:10, edited 1 time in total.
- nidokralj
#159 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
@ radostan dan
a ko su to muhamedanci???

a ko su to muhamedanci???
-
Mr. Brightside
#160 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
radostan dan wrote:Moje mišljenje je da generalno katolici prednjače u nošenju vjerskih obilježja, u odnosu na pravoslavce i muhamedance. Ili griješim?
Last edited by Mr. Brightside on 02/04/2011 23:39, edited 1 time in total.
- stochar
#161 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
meni je najjace kad svi sa serijatskog vjencanja odu u kafanu i oblochu se...
-
radostan dan
#162 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:12, edited 1 time in total.
-
radostan dan
#163 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:12, edited 1 time in total.
-
Mr. Brightside
#164 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
jesi li ti Isusovac? pa naravno da je uvreda da muslimane tako nazivas.radostan dan wrote:Pa ljudi islamske vjeroispovjesti. Ja ne znam da je to uvredljivo, valjda zvuči kao pravoslavac pa po inerciji. Ne znam, kaži mi ako sam pogriješio da brišem to dok se nisam obrukao
-
IHAVEDREAM
#165 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Mislim da si u pravu.....radostan dan wrote:Znaš iz iskustva ili...?
Kakav je problem sa terminom muhamedanac.......
zar nisu i h(K)riscani sljedbenici H(K)rista ........
-
Sarajevski_Marlboro
#166 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
To nije uvreda,u čemu je problem?
-
radostan dan
#167 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:13, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#168 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
da, moglo bi se reći da je uvreda muslimane zvati muhamedancima. ponajviše jer je Muhammed a.s. iako najbolji, ipak bio čovjek. a čovjek ne može 'kreirati' religiju. i za muslimane koji drže do svoje vjere, jeste to ružno čuti u najmanju ruku...
da se zna... i da se ne razglaba o ovome dalje
da se zna... i da se ne razglaba o ovome dalje
-
radostan dan
#169 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:14, edited 1 time in total.
- vox-populi
#170 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Mnogi muslimani sebe nazivaju muhamedancima, ne znam u cemu je problem?
-
theTruePath
#171 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
vox-populi wrote:Mnogi muslimani sebe nazivaju muhamedancima, ne znam u cemu je problem?
koji to?
- vox-populi
#172 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Jel ti trebaju imena i prezimena? Da pitam okolo.theTruePath wrote:vox-populi wrote:Mnogi muslimani sebe nazivaju muhamedancima, ne znam u cemu je problem?
koji to?
Ako ti ne trebaju, onda kolega sa faksa, Turcin iz Konye sebe naziva Muhammedaner. A znam ih jos nekoliko. I nije prvi put da cujem izraz.
- stochar
#173 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
glede teme, meni je prenapadno isticanje vjerskih simbola u najmanju ruku nekulturno. vjera je duhovna stvar, stvar svakoga, i kacenje simbola po sebi, posebno u sredini gdje ima i pripadnika drugih vjera, nekako mi bezze, napadno. ne poredim bukvalno, ali mi to isto kao da neko ko ima para hoda ulicom s natpisom na majici 'Imam para'.
drugo, rece onaj lik iu pokretanju teme, 'kad oni kace sto ne bi i muslimani?'. e, pa nisam vjernik, ali sam odrastao u tradicionalnoj mahali gdje su se uvijek neke vrijednosti i obicaji postovali, i vidim da je tom logikom od Bajrama zadnjih godina napravljen Bozic, prave se partyji, kupuju pokloni... moj dedo rahmetli prije za Bajram obidje komplet komsiluk i rodbinu, da je nosio poklone treb'o je sleper za njim ici. pa onda, nosi se cvijece na mezare (sto ja do M 92-jki nikada nisam vidio), i cekam kad ce se svijece poceti paliti. jos da zakace zvono umjesto ezana, i to je to.
p.s. nisam nikakav vjerski fanatik, niti mislim da sve pobrojano u drugim vjerama ne valja, samo govorim kako logikom pokretaca teme sami ljudi u prakticiranje Islama u BiH pocinju oponasati druge. iz mijesanog sam braka, ali mi se kod muslimanskih obicaja uvijek svidjala skromnost dzenaze i sto nema nikakvog kica prilikom sahrane, skromno obiljezavanje blagdana u krugu porodice i prijatelja... naravno, ima puno stvari i u drugim vjerama koje mi se svidjaju, ali to je druga tema.
drugo, rece onaj lik iu pokretanju teme, 'kad oni kace sto ne bi i muslimani?'. e, pa nisam vjernik, ali sam odrastao u tradicionalnoj mahali gdje su se uvijek neke vrijednosti i obicaji postovali, i vidim da je tom logikom od Bajrama zadnjih godina napravljen Bozic, prave se partyji, kupuju pokloni... moj dedo rahmetli prije za Bajram obidje komplet komsiluk i rodbinu, da je nosio poklone treb'o je sleper za njim ici. pa onda, nosi se cvijece na mezare (sto ja do M 92-jki nikada nisam vidio), i cekam kad ce se svijece poceti paliti. jos da zakace zvono umjesto ezana, i to je to.
p.s. nisam nikakav vjerski fanatik, niti mislim da sve pobrojano u drugim vjerama ne valja, samo govorim kako logikom pokretaca teme sami ljudi u prakticiranje Islama u BiH pocinju oponasati druge. iz mijesanog sam braka, ali mi se kod muslimanskih obicaja uvijek svidjala skromnost dzenaze i sto nema nikakvog kica prilikom sahrane, skromno obiljezavanje blagdana u krugu porodice i prijatelja... naravno, ima puno stvari i u drugim vjerama koje mi se svidjaju, ali to je druga tema.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#174 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
U centru Tuzle ima turbe (koje sada mislim da nije u funkciji zbog rekontrukcije) i tu se godinama i svijece pale(godinama prije rata).stochar wrote:glede teme, meni je prenapadno isticanje vjerskih simbola u najmanju ruku nekulturno. vjera je duhovna stvar, stvar svakoga, i kacenje simbola po sebi, posebno u sredini gdje ima i pripadnika drugih vjera, nekako mi bezze, napadno. ne poredim bukvalno, ali mi to isto kao da neko ko ima para hoda ulicom s natpisom na majici 'Imam para'.
Ne znam kako je doslo do tog obicaja, ali navecer kad prodjes desetine svijeca je znalo gorjeti pored turbeta
Tako da nisi nimalo u krivu
-
IHAVEDREAM
#175 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Vanilla,
Mnogo prije 1992 godine, moja prijateljica i koleginica iz Tuzle mi je pricala da dosta ljudi pali svijece na mezarima u tom kraju...!Meni je to bilo nepojmljivo, jer takvo nesto nikada nisam vidjela niti cula u svom( rodnom) kraju
Drugi primjer......Suprug i njegov otac, koji je porijeklom iz Hercegovine, su mi takodje govorili da su u tom kraju i zene isle na mezarja......
Mnogo prije 1992 godine, moja prijateljica i koleginica iz Tuzle mi je pricala da dosta ljudi pali svijece na mezarima u tom kraju...!Meni je to bilo nepojmljivo, jer takvo nesto nikada nisam vidjela niti cula u svom( rodnom) kraju
Drugi primjer......Suprug i njegov otac, koji je porijeklom iz Hercegovine, su mi takodje govorili da su u tom kraju i zene isle na mezarja......