Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
- Vitezanin
#151 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Pape nam drži temu na životu.

- zonna
#152 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
sad niko nista ne pise. svi cekamo nastavak papetovih putesestvija
-
saale
#153 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Da li je nego bio u Maroku, kakva su iskustva iz onoga sto sam ja procitao djeluje mi kao super mjesto, 
-
mig
#154 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:23, edited 1 time in total.
- *lana
#155 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
pape wrote:Izmedju puno lijepih putovanja, izabrao sam jedno od meni najljepsih.
Ruta je bila ova, a sedmodnevni boravak sam imao na jugu Francuske, u pokrajini Languedoc Roussillon.
Na putovanje sam krenuo iz Holandije. Prvu etapu, do Zuricha, ... necu posebno obradjivati. Putovao sam saam i sve se svelo na dosadnu, rutinsku, voznju duzh Rajne. Tu rutu od nekih 800 kilometara sam prosao mnogo puta, i ne zanemarujuci lijepe predjele tog dijela Njemacke, ipak se sve svelo samo na dosadnu voznju i povremene pauze za jelo i kafu. Pravo zanimljivo putovanje je pocelo tek od Zuricha.
U Zurichu sam se odmorio, prenocio, i ujutro otisao na aerodrom da docekam svoju saputnicu koja je doletjela iz Sarajeva.
Nakon kratke pauze za jelo i kafu, krenuli smo na putovanje prema nasoj destinaciji u Francuskoj.
Juli je bio na izmaku, ... pratilo nas je vrijeme kakvo se samo pozeljeti moze, a oboje obozavamo putovanja.
Uzivali smo u prelijepoj, ocuvanoj prirodi Svicarske na putu preko Berna, Lausanne do Geneve, ... predivni pejsazi isprepleteni impozantnim planinskim masivima, cistim rijekama, ... do ocaravajuceg Genevskog jezera.
Usli smo u Francusku i nastavili voznju prema Lyonu, gdje smo u predgradju imali unaprijed rezerviran hotelski smjestaj. Smjestajem nismo bili najzadovoljniji, ali .... to nam nije pokvarilo prvi dan putovanja. Topla kupka, san, ... jutarnja kafica u basti i dorucak su nas okrijepili i radosno nastavljamo put preko Valence, Nimesa i Montpelliera. Miris juga, ... lavande, .... nikada me nisu ostavljali ravnodusnim, pa tako ni ovoga puta. Dishe se punim plucima, gleda se siroko otvorenim ocima, smijesak ne silazi sa lica.
Odmicemo se od Marsejskog zaliva, i preko Beziers-a krecemo ka odredistu, .... Villespassans.
Vozimo se kroz prelijepe krajolike, ... izmedju brdasca, uredno obradjenih polja i mnostva vinograda, modrih polja obraslih lavandom, .... praznik za oci i dushu.
......
Predstavu o kucici u kojoj cemo boraviti narednih 7 dana imamo sa slika, ... no, slika zna zavarati, ... sta li nas ceka!? Na vrhu brdasca vidimo seoce i tablu Villespassans. Kucicu smo lako pronasli. Na nasu radost, docekalo nas je nesto puno ljepse no sto smo ocekivali.
Villespassans datira jos iz doba Rimljana, a zvanicno je ustanovljen u XII stoljecu kao mala fortificirana aglomeracija na jednom brdascu. Danas je to seoce sa 138 stanovnika, uglavnom starije zivotne dobi.
...
Bit ce nastavljeno, ...
***da, kroz zenevu pros'o, ni na sarmu ni na kavu nije dos'o !
valjda radi prijateljice iz sarajeva, ko da sam ja ljubomorna
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#156 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
*lana wrote:pape wrote:Izmedju puno lijepih putovanja, izabrao sam jedno od meni najljepsih.
Ruta je bila ova, a sedmodnevni boravak sam imao na jugu Francuske, u pokrajini Languedoc Roussillon.
Na putovanje sam krenuo iz Holandije. Prvu etapu, do Zuricha, ... necu posebno obradjivati. Putovao sam saam i sve se svelo na dosadnu, rutinsku, voznju duzh Rajne. Tu rutu od nekih 800 kilometara sam prosao mnogo puta, i ne zanemarujuci lijepe predjele tog dijela Njemacke, ipak se sve svelo samo na dosadnu voznju i povremene pauze za jelo i kafu. Pravo zanimljivo putovanje je pocelo tek od Zuricha.
U Zurichu sam se odmorio, prenocio, i ujutro otisao na aerodrom da docekam svoju saputnicu koja je doletjela iz Sarajeva.
Nakon kratke pauze za jelo i kafu, krenuli smo na putovanje prema nasoj destinaciji u Francuskoj.
Juli je bio na izmaku, ... pratilo nas je vrijeme kakvo se samo pozeljeti moze, a oboje obozavamo putovanja.
Uzivali smo u prelijepoj, ocuvanoj prirodi Svicarske na putu preko Berna, Lausanne do Geneve, ... predivni pejsazi isprepleteni impozantnim planinskim masivima, cistim rijekama, ... do ocaravajuceg Genevskog jezera.
Usli smo u Francusku i nastavili voznju prema Lyonu, gdje smo u predgradju imali unaprijed rezerviran hotelski smjestaj. Smjestajem nismo bili najzadovoljniji, ali .... to nam nije pokvarilo prvi dan putovanja. Topla kupka, san, ... jutarnja kafica u basti i dorucak su nas okrijepili i radosno nastavljamo put preko Valence, Nimesa i Montpelliera. Miris juga, ... lavande, .... nikada me nisu ostavljali ravnodusnim, pa tako ni ovoga puta. Dishe se punim plucima, gleda se siroko otvorenim ocima, smijesak ne silazi sa lica.
Odmicemo se od Marsejskog zaliva, i preko Beziers-a krecemo ka odredistu, .... Villespassans.
Vozimo se kroz prelijepe krajolike, ... izmedju brdasca, uredno obradjenih polja i mnostva vinograda, modrih polja obraslih lavandom, .... praznik za oci i dushu.
......
Predstavu o kucici u kojoj cemo boraviti narednih 7 dana imamo sa slika, ... no, slika zna zavarati, ... sta li nas ceka!? Na vrhu brdasca vidimo seoce i tablu Villespassans. Kucicu smo lako pronasli. Na nasu radost, docekalo nas je nesto puno ljepse no sto smo ocekivali.
Villespassans datira jos iz doba Rimljana, a zvanicno je ustanovljen u XII stoljecu kao mala fortificirana aglomeracija na jednom brdascu. Danas je to seoce sa 138 stanovnika, uglavnom starije zivotne dobi.
...
Bit ce nastavljeno, ...
***da, kroz zenevu pros'o, ni na sarmu ni na kavu nije dos'o !
valjda radi prijateljice iz sarajeva, ko da sam ja ljubomorna
evo doci cu ja, nije daleko...
-
Static-X
#157 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
@pape to je reci provod
jos samo tek pocetak
I sto je najinteresantnije da se covjek moze vise odusevit obilaskom manje poznati mjesta i biti iznenadjen sta ta mjesta nude nego nekom poznatom destinacijom.
I sto je najinteresantnije da se covjek moze vise odusevit obilaskom manje poznati mjesta i biti iznenadjen sta ta mjesta nude nego nekom poznatom destinacijom.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#158 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Odoh negdje nesto klopati i na povratku nastavljam sa opisom putovanja, ...
- pape
#159 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Beziers je gradic sa mozda nekih 50-100 hiljada stanovnika. Izgradjen je na obalama rijeke Orb, a tu se nalazi i Canal du Midi. Taj kanal je jako interesantan projekt. Ideja datira jos od Rimljana, a na njoj je radio i Leonardo da Vinci. Krajem XVII vijeka je projekt i realiziran, tj. povezani su Atlantski okean i Sredozemno more. Radi se o tome da je kod Toulouse-a kanalizirana rijeka Garonna, koja se ulijeva u Atlantik, a u smjeru juga, do Beziersa je iskopan kanal i, .... eto ga. Kanal se nalazi na UNESCO-voj listi zasticenih gradjevina.
Stanovnistvo Beziersa se uglavnom bavi proizvodnjom vina, a snazan izvor prihoda je i turizam.
U Beziersu se odigrala povijesna, krvava igra sa Katarima. Naime, Katari su tu imali svoju najvecu koloniju, ... Beziers je bio na neki nacin njihov glavni grad. 22.jula 1209. godine, krstaska vojska je neocekivano upala u grad.
Na pitanje vojnika, kako ce raspoznati katolike, a kako Katare, ... odgovor papinog izaslanika Arnauda Amaurya je bio: "Tuez-les tous, Dieu reconnaitra les siens." ("Pobijte ih sve, Bog ce ih prepoznati.")
Taj dan je pobijeno 20.000 muskaraca, zena i djece, ... grad je spaljen do temelja.
- Vitezanin
#160 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
[quote="pape"]
Živopisna slika!

Živopisna slika!
- pape
#161 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Nalazili smo vremena i za neke druge lijepe stvari na ovom odmoru.
Bio je uzitak otici na pijacu i birati sta cemo kupiti i praviti za jelo.
Lijepo smo se hranili, ... kushalo se dobrih vina.
Jedan dan smo isli na kupanje na neki cisti bistri potocic, ... koji se lijeno provlaci kroz snijezno bijeli kamenjar.

Voljeli smo probati kolace u njihovim slasticarnama, a meni .... gladne oci, daj josh, ...
... pa mi bude muka.
I, ... u grob cu otici, ali necu prezaliti grozdje, zrelo ... sa ogromnim plavim bobama sto nam je raslo uz kucicu.
Spucala mi zabranu, ... kaze, ... ako ti se jede grozdje, ima na pijaci, kupi i jedi, ...
Ali, .... ja nisam htio to sa pijace, ja sam htio bas ono sto nam je raslo uz kucu, ...
Bio je uzitak otici na pijacu i birati sta cemo kupiti i praviti za jelo.
Lijepo smo se hranili, ... kushalo se dobrih vina.
Jedan dan smo isli na kupanje na neki cisti bistri potocic, ... koji se lijeno provlaci kroz snijezno bijeli kamenjar.

Voljeli smo probati kolace u njihovim slasticarnama, a meni .... gladne oci, daj josh, ...
I, ... u grob cu otici, ali necu prezaliti grozdje, zrelo ... sa ogromnim plavim bobama sto nam je raslo uz kucicu.
Spucala mi zabranu, ... kaze, ... ako ti se jede grozdje, ima na pijaci, kupi i jedi, ...
Ali, .... ja nisam htio to sa pijace, ja sam htio bas ono sto nam je raslo uz kucu, ...
Last edited by pape on 25/01/2011 21:41, edited 1 time in total.
-
debela
#162 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
jooooooj hocu da zivim na takvom mjestu (smajo koji kmeci)
- pape
#163 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
debela wrote:jooooooj hocu da zivim na takvom mjestu (smajo koji kmeci)
Ovako izgleda ta kucica sa terasom, .... ispod kucice je jedna slijepa ulica, a odmah ispod ovog podzida je veeeeliki vinograd.

Sa gornje strane kuce je druga ulica i glavni ulaz u kucicu, tj. ulazi se u kuhinju, koja izgleda ovako, ...
U produzetku je dnevni boravak i izlaz na terasu. Tu je jos kupatilo.

U prizemlju je spavaca soba i jos jedno kupatilo.
Kmeci debela, ....

-
debela
#164 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
kmecim ima i vise od decenije jer sam dozivjela slicno putovanje i osta mi vjecna zelja 
- Mjesanac
#165 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Kako ja nisam skonto ovu temu ranije
Volim putovanja i dosad sam u ovom kratkom vremenu sto nas na planeti putovao u 23 zemlje i zivio u 4, aBd od septembra bit ce 5. Da sad ne trosim vrijeme na nabrojavanje drzava. Sada da izdvajam najljepse putovanje mi je malo bezveze jer svako putovanje je najbolje na neki svoj nacin. Prije nego sto slike postavim da napisem da mi je velika zelja posjetiti balticke zemlje Estoniju, Latviju i Litvaniju i planiram uskoro koliko to vrijeme dozvoli.
Evo i nekih slika:
Štokolm:

Austrija skijanje:

Dallas:

Rim:

Čikago:

Prag:

Barselona:

Francuska skijanje:

Eto dosta za sad
Evo i nekih slika:
Štokolm:

Austrija skijanje:

Dallas:

Rim:

Čikago:

Prag:

Barselona:

Francuska skijanje:

Eto dosta za sad
- Vitezanin
#166 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Nekako mi te baltičke zemlje zvuče dosadno
, je lit ko bio da mi razbije predrasude? 
- Mjesanac
#167 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Vitezanin wrote:Nekako mi te baltičke zemlje zvuče dosadno, je lit ko bio da mi razbije predrasude?
Ne znam ali ja ih nesto gotivim

Vidi ovog trga u sredini slike, kako bi stariji rekli bas osebi, prisebi
- Vitezanin
#168 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Izgleda ono, fino.Mjesanac wrote:Vitezanin wrote:Nekako mi te baltičke zemlje zvuče dosadno, je lit ko bio da mi razbije predrasude?
Ne znam ali ja ih nesto gotivimTe su drzave u zadnje vrijeme dozivile procvat, pa bi volio da odem i vidim te plodove
![]()
Vidi ovog trga u sredini slike, kako bi stariji rekli bas osebi, prisebi
- minjonja
#169 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
hej mjesanac, haj molim te postavi vise slika iz barcelone.
- zonna
#170 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
ja ti bezze kucice...i bas ti je ruzan taj bijeli namjestaj... joj bezobrazluka pa nas tako praviti zavidnimpape wrote:
Ovako izgleda ta kucica sa terasom, .... ispod kucice je jedna slijepa ulica, a odmah ispod ovog podzida je veeeeliki vinograd.
Sa gornje strane kuce je druga ulica i glavni ulaz u kucicu, tj. ulazi se u kuhinju, koja izgleda ovako, ...![]()
U produzetku je dnevni boravak i izlaz na terasu. Tu je jos kupatilo.
![]()
U prizemlju je spavaca soba i jos jedno kupatilo.
![]()
- Mjesanac
#171 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Vitezanin wrote:Izgleda ono, fino.Mjesanac wrote:Vitezanin wrote:Nekako mi te baltičke zemlje zvuče dosadno, je lit ko bio da mi razbije predrasude?
Ne znam ali ja ih nesto gotivimTe su drzave u zadnje vrijeme dozivile procvat, pa bi volio da odem i vidim te plodove
![]()
Vidi ovog trga u sredini slike, kako bi stariji rekli bas osebi, prisebiJe li ovo Riga možda??
Jest, jest kao sto i sama slika kaze
- Mjesanac
- mO k3
#173 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
putujemo u bosnu... kako ce mi biti?? masno ko i svake godine... udebljam se 5 kg... 
- pape
#174 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Kao posljednji, od posjecenih gradova u Languedocu-Rousillonu, pokusati cu. opisati grad koji je na mene ostavio najsnazniji dojam. Carcassonne, .... sa svojom bljestavom citadelom (La Cite), ... prelijepim kamenim mostom preko rijeke Aude. Grad prersjeca i Canal du Midi.
Citadela je zvanicno proglasena najocuvanijim starim gradom na svijetu i nalazi se pod zastitom UNESCO-a. U prilog tome govori i godisnja posjeta turista sa cifrom od 3 miliona.

Grad se pominje jos od VIII vijeka prije Krista. Povijest grada je izuzetna.
Od Rimljana i Julia Cezara, ... preko Franaka, Vizigota, Maora, Saracena, nezaobilaznih Katara, ... kuge i gladi u XIV vijeku, ... do danasnjih dana, ..... Carcassonne je mjesto ....

..... koje se mora posjetiti, ... mora se vidjeti i oslushnuti.
Citadela je zvanicno proglasena najocuvanijim starim gradom na svijetu i nalazi se pod zastitom UNESCO-a. U prilog tome govori i godisnja posjeta turista sa cifrom od 3 miliona.

Grad se pominje jos od VIII vijeka prije Krista. Povijest grada je izuzetna.
Od Rimljana i Julia Cezara, ... preko Franaka, Vizigota, Maora, Saracena, nezaobilaznih Katara, ... kuge i gladi u XIV vijeku, ... do danasnjih dana, ..... Carcassonne je mjesto ....
..... koje se mora posjetiti, ... mora se vidjeti i oslushnuti.
- pape
#175 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Cessenon-sur-Orb

Vieussan
Olargues

Olonzac

Assignan

Capestang

...... 
...