Plinaši, gdje ste sada...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
IcedFlame

#151 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by IcedFlame »

Gdje sipas plin?
AdnanSA

#152 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AdnanSA »

Promin Ilidža i ponekada Hifa na Stupu. Ista potrošnja.
AmADin_gospo

#153 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

Od nove godine, atest plina i u Federaciji, Cijena, 470 KM, vrijednost atesta 5 godina, nemora se odma, ali do kraja 2012 godine, svi moraju imati atestovana vozila
poznanik

#154 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by poznanik »

AmADin_gospo wrote:Od nove godine, atest plina i u Federaciji, Cijena, 470 KM, vrijednost atesta 5 godina, nemora se odma, ali do kraja 2012 godine, svi moraju imati atestovana vozila
Mnoga taxi vozila koriste plin kao gorivo. U isto vrijeme, mnogi putnici zaziru, pomalo se plaše plina kao pogonskog goriva, i u neznanju sjedaju u takva plin taxi vozila. Doduše, nesreće su rijetke, ali...

Možda bi trebali obilježavati taxi vozila, ili i vozila javnog prevoza, koja koriste plin kao pogonsko gorivo?
IcedFlame

#155 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by IcedFlame »

E mozda bi trebali jos i je*ati sve koji voze na plin :roll:

Jos i 470 KM za sta?? Da neko udari pecat?
Vozim se jeftino i ekoloski, i samo u ovoj drzavi treba da se osjecam kao da je to sto radim nesto pogresno.
Jeff Bingham

#156 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Jeff Bingham »

ja ne mogu da vjerujem kakva govna donose zakone. umjesto da ljudima daju OLAKSICE sto voze na ekoloski cisto i prihvatljivo gorivo, oni njima OTEZAVAJU, prakticki namjerno tjerajuci ljude da zagadjuju ovo malo zdrave sredine sto nam je ostalo :shock:

naftasi, najebem vam se zenske familije unazad do eve :x :x :x :x :x

ps vozim benzinca.
hakunfuc

#157 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by hakunfuc »

IcedFlame wrote:E mozda bi trebali jos i je*ati sve koji voze na plin :roll:

Jos i 470 KM za sta?? Da neko udari pecat?
Vozim se jeftino i ekoloski, i samo u ovoj drzavi treba da se osjecam kao da je to sto radim nesto pogresno.
To i smeta državi, što se voziš jeftino. Udaraš ih tamo gdje najviše boli, i svi znamo koliko se samo odvaja za razno razne dadžbine iz jednog litra goriva.
AmADin_gospo

#158 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

atest se mora imati i svi ga u svijetu rade i placaju, glupo je o tome i diskutovati, posto i sami znate kakvih dundjera ima koji po garazama prave pokretne bombe na plin. prvi sam ZA zakonsko regulisanje i atestiranje, ali cijena je prevelika. u RSu je oko 100KM sto bi bila neka realna cijena.
Bakir1

#159 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Bakir1 »

cijena plina je ok,nema nameta na vilajet kao kod obicnih fosilnih goriva,ali kako vec neko prije rece atest se mora imati,cijena je veoma diskutabilna u hr kosta 1100 + 200 kuna + svake godine pregled instalacije 200 kuna i tako,nije neka utjeha sto ce vrijediti 5 godina kao takav.
ja sam nanisanio u svog amerikanca staviti plin i veoma sam pozitivno iznenadjen cijenom instalacije uzevsi u obzir da je 6 cilindara i 100 kg boca.
ukoliko se voznja na plin motora od zilion kubika i 200 KS pokaze kao potrosnja dizela od bijednih 86 KS i zapremine 2,5 definitvno dizeli idu u zaborav
Gollum.
Location: Profil obrisan zbog terora administracije - Steel over and out!

#160 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Gollum. »

ne bi sa vala hebavo još i sutijem... :roll:

benzin rules... 8-)
bordo_boy

#161 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by bordo_boy »

1. Da li se isplati ugraditi plin na BMW E46 1.8 benzin, troši gradske oko 9l, otvorena oko 6-7l ?

2. Kod BMW E46 je rezervna guma ispod auta, da li to znači da mi jedino preostaje boca u gepeku?

3. Koliko bi okvirno izašla ugradnja sekvent plina?

4. Gdje je najsigurnije ugraditi instalaciju u Sarajevu? Hvala.

Odgovor na pitanje br. 4 može i na PM ako je problem reklamiranje radionica po forumu. Hvala
AmADin_gospo

#162 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

bordo_boy wrote:1. Da li se isplati ugraditi plin na BMW E46 1.8 benzin, troši gradske oko 9l, otvorena oko 6-7l ?

2. Kod BMW E46 je rezervna guma ispod auta, da li to znači da mi jedino preostaje boca u gepeku?

Odgovor na pitanje br. 4 može i na PM ako je problem reklamiranje radionica po forumu. Hvala
1. de ba smanji doživljaje što se tiće potrošnje, i DA, isplati se šta god da voziš
2 bit će ti boca u gepeku
3. 900 KM
4. Darkom d.o.o. (put za trnovo iza Gavrić auta 200 m na ljevu stranu)
bordo_boy

#163 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by bordo_boy »

AmADin_gospo wrote:
bordo_boy wrote:1. Da li se isplati ugraditi plin na BMW E46 1.8 benzin, troši gradske oko 9l, otvorena oko 6-7l ?

1. de ba smanji doživljaje što se tiće potrošnje, i DA, isplati se šta god da voziš
2 bit će ti boca u gepeku
3. 900 KM
4. Darkom d.o.o. (put za trnovo iza Gavrić auta 200 m na ljevu stranu)
Hvala. 1. pitanje sam postavio iz sljedećeg razloga:

Pošto većina govori da na slabije motore ne isplati ugrađivati plin
ako platim 900 KM za ugradnju, i tih nekih 500 za taj atest (uskoro će biti obavezno) + nova saobraćajna, to me izađe sve oko 1500 KM... Sav taj trošak, uz veliku šansu da nešto ne funkcioniše kako treba (poznavajući naše stručnjake za ugradnju, i naše servise po raznim garažama) Da bih uštedio te pare na plinu, treba mi oko godinu dana ako prelazim po 50 kilometara dnevno...
pezzar

#164 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by pezzar »

Atest nece kostati 470 nego 350 + 17% pdv. Ne samo u Federaciji nego u cijeloj BiH, kao dio postupka certificiranja vozila. Cijena jeste veca nego sto treba biti, a ukljucuje pregled da li su ugradjeni homologirani dijelovi, da li je ugradnja izvrsena ispravno, i da li ima pustanja instalacije. CIjena je (bar pretpostavljam) tolika, jer ce u slucaju nezgode moci direktno biti prozvan onaj ko je izvrsio certificiranje plinske instalacije. Odgovornost je velika, zato je i cijena velika.
Bakir1

#165 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Bakir1 »

Gollum. wrote:ne bi sa vala hebavo još i sutijem... :roll:

benzin rules... 8-)
ja moram benzin rules ali po ovoj cijeni i potrosnji jok bome ;-)
18 litara benzina x 2,35 = 42,3
15 litara nafte x 2,45 = 36,5
22 kg plina x 1,25 = 27,5
650 KM instalacija + 468 atest = 1118 KM
42,3 - 27,5 = 14,8/100 km * 100(10.000 km) = 1.480 KM
poznanik

#166 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by poznanik »

pezzar wrote:Atest nece kostati 470 nego 350 + 17% pdv. Ne samo u Federaciji nego u cijeloj BiH, kao dio postupka certificiranja vozila. Cijena jeste veca nego sto treba biti, a ukljucuje pregled da li su ugradjeni homologirani dijelovi, da li je ugradnja izvrsena ispravno, i da li ima pustanja instalacije. CIjena je (bar pretpostavljam) tolika, jer ce u slucaju nezgode moci direktno biti prozvan onaj ko je izvrsio certificiranje plinske instalacije. Odgovornost je velika, zato je i cijena velika.
Cijena od 350 KM za atestiranje je i više nego skupa, realna je bar 10x niža. Koji su to poslovi koje ovlaštena osoba treba da uradi prilikom atestiranja, da li su to teški fizički poslovi, ili poslovi koji zahtijevaju intelektualno umijeće i tehnike, ili je to prosta kontrola ispravnosti ugrađenih uređaja i pripadajuće dokumentacije :-)

Za koliko vremena se može izvršiti atestiranje plinske instalacije ugrađene u jedno vozilo? Po mom laičkom mišljenju - za 30 min. max. Pa kolika je to cijena radnog sata jednog "stručnjaka" da bi atestiranje - posao od pola sata koštao 700 KM :? :shock: :-)

Opravdano višu cijenu mogu postići samo servisi koji ugrađuju u automobile instalaciju za plin, servisi koji to atestiraju ne smiju nikako imati ovoliko visoku cijenu. Ovo će biti bezočna i drska pljačka :x

A da je cijena atestiranja i 1 KM, odgovornost postoji, tako da visokoj cijeni ne može biti dodatno opravdanje velika odgovornost osoblja.
AmADin_gospo

#167 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

bordo_boy wrote:
Hvala. 1. pitanje sam postavio iz sljedećeg razloga:

Pošto većina govori da na slabije motore ne isplati ugrađivati plin
ako platim 900 KM za ugradnju, i tih nekih 500 za taj atest (uskoro će biti obavezno) + nova saobraćajna, to me izađe sve oko 1500 KM... Sav taj trošak, uz veliku šansu da nešto ne funkcioniše kako treba (poznavajući naše stručnjake za ugradnju, i naše servise po raznim garažama) Da bih uštedio te pare na plinu, treba mi oko godinu dana ako prelazim po 50 kilometara dnevno...
vjeruj mi vidjao sam fice koji 10ak godina na plin voze bez problema s 600ccm.
slazem se da ima mnogo dundjera za plin. moj jaran ga je kod darkoma ugradio u E36icu i evo 5godina nema problema.

sto se tice isplativosti, znam da je velika investicija al gledaj cjene goriva zadnjih par godina, samo rastu, isplati se plin itekako, vjeruj mi.
muha_sa

#168 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by muha_sa »

440 kilometara gradske vožnje 60 km-ova.
plus 5-6 litara benzina.
Snekoki

#169 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Snekoki »

Atest za 5 god. 470 KM. I preostale 4 godine samo registracija ...
SirOliver1

#170 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by SirOliver1 »

1946 wrote:
kreso_atac wrote:ja jos ne znam da neko vise voli da se skupo vozi.
Pa o tome ti Babić i govori. Što kupiš 6.0 motor ako ne želiš da ti puno troši? Kupiš 1.4T, sa start&stop i mjera i po gradu.
Ja recimo znam par njih koji vole da se skupo voze, jer vole da imaju pojaka auta, a to dvoje ide jedno s drugim.
ja mislim da niko nije kupio 6.0 motor zbog toga sto je zelio da mu puno trosi... :lol:
SirOliver1

#171 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by SirOliver1 »

A1fa wrote:Gorenje, 1989, 4 ringle, 2 na plin, boca Image :D :D

I jos nesto sto mi je davno jedan majstor rekao ,,haveru, na naftu se grije, na plin se kuha a na benzin se vozi ;) '' :D
najbolje je onda ja mislim da ti i taj majstor vozite benzince... :dance:
bordo_boy

#172 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by bordo_boy »

Kako stoje stvari sa prelaskom granice sa plinom? Da li neko ima iskustva? Da li traže neke posebne papire i ateste za to? Je li neko imao problema na granici?
drndalo

#173 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

Ma ne trazi niko nista...
Nogatrans

#174 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Nogatrans »

Mogu inekako shvatiti da ljudi ugrade Plin na motore 3,0 il sta vece,al mi nikako nije jasno kad ugrade na 1,4 ili 1,6,pa jarane sto vozis auto kad ne mozes i nemas para.. :run: 8-)
LeKo

#175 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by LeKo »

Nogatrans wrote:Mogu inekako shvatiti da ljudi ugrade Plin na motore 3,0 il sta vece,al mi nikako nije jasno kad ugrade na 1,4 ili 1,6,pa jarane sto vozis auto kad ne mozes i nemas para.. :run: 8-)
Ako Ford Sierra ili Lada Riva 1.6 troši 15l po gradu i isto toliko troši BMW 2.5, ima li logike ugraditi plin u ove 1.6 ili i dalje misliš da je samo logično ugraditi u ovaj 2.5?

S druge strane, za manje 1.4 ili 1.6 potrošače (teško ijedan ispod 10l gradske), zašto davati 23 KM na 100 km, kada možeš proći s 13 KM. Ako je prosječna godišnja kilometraža 10.000 km, korištenjem plina na ovim malim motorima se uštedi 1000 KM godišnje ili više od jedne prosječne plate u FBiH, da li je malo?
Post Reply