Povratak u BiH?
- Mannequin
#151 Re: Povratak u BiH?
Od 1992 pa do '98 bila vani, onda se vratili za Bosnu.. Da bih 2010 opet otisla van.. Trenutno pokusavam na najbolji moguci nacin ispuniti svoje ciljeve zbog kojih sam prvenstveno i otisla iz Bosne, znam da cu biti par godina vezana u tudjini, a onda sta zivot nosi vidjet cemo.. Samo znam da cu se vratiti kuci, kad-tad, nebitno za koliko godina 
- exliberal
#152 Re: Povratak u BiH?
Ma nije problem koliko ko govori jezika , odakle je dosao ili gdje je trenutno.
Ja sam primjetio da u vecini slucajeva kad covjek kaze da se nemisli vracat i da mu je tu gdje je trenutno bolje nego u Bosni odmah ide kako ba bolje...pa raja pa izlasci pa familija...pa da nenabrajam vise.
Ovo se odnosi ne samo na ovaj forum nego i na direktne razgovore sa poznanicima....mislim ako se nekom nesvidja nek se vrati, meni se nesvidja vise zivot u Sarajevu i nemislim se vracat....to je moje licno misljenje i netreba niko da me kritikuje ili proziva zbog toga...isto ko sto ni ja netreba da kritikujem one sto odu.
Kad smo vec kod povratka jednu stvar nemogu da shvatim...znam dosta naseg naroda koji je dosao u Kanadu ( pogotovo oni sto su iz Njemacke dosli) i samo govore kako ovdje nevalja , seru se na ovu drzavu, samo da ja uzmem kanadski pasos i odoh ja....to i urade i onda ih vidis kako se pocnu pojavljivat poslije 6 -12 mjeseci....ma eto mi smo isli dole ali znas nije vise ko sto je bilo ...pa eto sad sam ovdje , zena mi se vraca za par mjeseci cim ja nadjem posao... bogati znas li dali neko zaposljava ali da dobro placa.....fakat nekontam
Ja sam primjetio da u vecini slucajeva kad covjek kaze da se nemisli vracat i da mu je tu gdje je trenutno bolje nego u Bosni odmah ide kako ba bolje...pa raja pa izlasci pa familija...pa da nenabrajam vise.
Ovo se odnosi ne samo na ovaj forum nego i na direktne razgovore sa poznanicima....mislim ako se nekom nesvidja nek se vrati, meni se nesvidja vise zivot u Sarajevu i nemislim se vracat....to je moje licno misljenje i netreba niko da me kritikuje ili proziva zbog toga...isto ko sto ni ja netreba da kritikujem one sto odu.
Kad smo vec kod povratka jednu stvar nemogu da shvatim...znam dosta naseg naroda koji je dosao u Kanadu ( pogotovo oni sto su iz Njemacke dosli) i samo govore kako ovdje nevalja , seru se na ovu drzavu, samo da ja uzmem kanadski pasos i odoh ja....to i urade i onda ih vidis kako se pocnu pojavljivat poslije 6 -12 mjeseci....ma eto mi smo isli dole ali znas nije vise ko sto je bilo ...pa eto sad sam ovdje , zena mi se vraca za par mjeseci cim ja nadjem posao... bogati znas li dali neko zaposljava ali da dobro placa.....fakat nekontam
-
mekaba
#153 Re: Povratak u BiH?
Povratak treba da bude isplaniran a ne stihijski.Zapad nudi jako mnogo mogucnosti i misljenja sam da generalno povratnici nisu iskoristili nista od zapada osim pukog sakupljanja novca koji pri eventualnom povratku ispari jako brzo. Sansa povratnika je u cinjenici da se u BiH jako malo proizvodi a trziste se namiruje uglavnom iz uvoza.Na zapadu je moguce za relativno malo novca nabaviti koristene masine koje mogu da sljakaju sigurno jos desetak godina ili cak i vise.Masina ima oglasima koliko hocete i iz svih oblasti industrije.Slabo se razmislja na ovaj nacin ili se nema iskustva u vodjenu privatnog obrta pa iz toga proizilazi strah od ulaganja.Ja redovno pratim ove oglase iz dosade i cisto onako da vidim cijene tih.Mogucnosti su zaista velike ali nemamo sluha da pomognemo sami sebi.
-
klif
#154 Re: Povratak u BiH?
I ponovomekaba wrote:Povratak treba da bude isplaniran a ne stihijski.Zapad nudi jako mnogo mogucnosti i misljenja sam da generalno povratnici nisu iskoristili nista od zapada osim pukog sakupljanja novca koji pri eventualnom povratku ispari jako brzo. Sansa povratnika je u cinjenici da se u BiH jako malo proizvodi a trziste se namiruje uglavnom iz uvoza.Na zapadu je moguce za relativno malo novca nabaviti koristene masine koje mogu da sljakaju sigurno jos desetak godina ili cak i vise. Masina ima oglasima koliko hocete i iz svih oblasti industrije.Slabo se razmislja na ovaj nacin ili se nema iskustva u vodjenu privatnog obrta pa iz toga proizilazi strah od ulaganja.Ja redovno pratim ove oglase iz dosade i cisto onako da vidim cijene tih.Mogucnosti su zaista velike ali nemamo sluha da pomognemo sami sebi.
Mekaba, vidim da zbilja razmišljaš i da želiš najbolje. Mislim da bi bh politika morala da uloži mnogo više energije u uspostavljanje kontakta sa ljudima kao što si ti. Apsolutno se slažem da bi podsticajni državni programi za otvaranje malih i srednjih preduzeća i podrška za ulaganje kapitala povratnika, srednje- i dugoročno, mogla bitno da popravi ekonomsku situaciju u zemlji i da ljudima otvori perspektive.
Mislim da nijednoj državi nije u interesu da gubi stanovništvo, a pogotovo ne mlade i obrazovane. Sve razvijene zemlje se bore da dobiju kvalifikovanu radnu snagu. Neko je gore postavio link na temu nezaposlenih mladih ljudi u BiH, što je sigurno gorući problem i smatram da se mora uraditi sve da se taj trend zaustavi. Jedan od načina bi sigurno bio i tvoj prijedlog. Organizovani povratak i stvaranje ekonomskog osnova za razvoj i zapošljavanje. Ali, za to su neophodna sistemska rješenje koja mora da ponudi i u djelo sprovede bh politika.
- vox-populi
#155 Re: Povratak u BiH?
Imas par postova iznad kratko objasnjenje. Ako te zanima sta opsirinije, pitaj na PP da ne zachatavamo ili otvori temu vox-populi - ALL ABOUT pa cu ti tu rado odgovoriti.Static-X wrote: Ovo mi nekako zvuci kao da je neko toliko ponosan na sebe, kao zivot mu se toliko promjenio da sada toliko nadmeno hoda da tu neku vukojebinu zvanu Bosna cak sta vise i zaobilazi. E sad meni nije samo jedno jasno koji racku taka osoba navraca na forum iz sredista same Bosne, kao sad ipak tice te se nesto vezano za tu vukojebinu?
- ahuseino
#156 Re: Povratak u BiH?
Ovo vjerujem ima veze sa 'friskim ranama' (nisi dugo vani)... kao i godinama starosti (vjerovatno si mladji) i s cim jos sve ne...vox-populi wrote:Da sam iz BiH otisao ne svojom voljom, mozda bih drugacije razmisljao. Medjutim, kako sam cijeli rat i dobar dio poratnog perioda proveo u BiH, i tek prije nesto vise od tri godine definitivno otisao vani, apsolutno ne osjecam potrebu da se vratim. Ma ne osjecam potrebu ni da posjetim BiH, ni da prodjem kroz nju kada negdje drugo putujem.
Uz duzno postovanje drugacijih misljenja, ovo je samo i iskljucivo moj stav.
Sto se jezika tice, vrijedis onoliko koliko jezika poznajes.
I sam sam se tako osjecao, ljut i frustriran, prodevero sve sto jesam do kraja - prve godine se ljutio na sve prijatelje sto su mi zdusili i na one sto nisu htjel puske, druge godine poceo da razmisljam, a trece mi dokurcilo sve i ja skonto!!! Kad sam skonto koja smo mi Juzni Slaveni (ili kojigod) - gamad... ne mozemo ni sa samim sobom a kamo li s drugim (samo pogledaj dijasporce protiv maticara ili gradsku raju - onu sto se znaju ponasat - protiv doslja, da ne spominjemo gluho bilo - 'narode' protiv 'naroda') ... tako poso trazit sebi srecu.
Prvih godina nisam htjeo ni da cujem za BeHa ili Sarajevo - da mi nije oca bilo dole, ne bi ni moj elektronski signal dokucio tu oblast. Vrijeme prolazilo i nakon jedno 5 -7 godina, pocelo popustat, ta frustracija. Necu sad rec' da jedva cekam (ko sto neko rece prije - ima puno mjesta na kugli koja se mogu i trebaju obic' za zivota) ali svako jedno 3 godine sada odemo. Treba familija vidjeti djecu, da nismo stranci
Komlikovana je ovo stvar.
Jebena je ta nostalgija - ja i dalje kazem da je ona vremenski fenomen vise nego geografski. Geografija je samo asocijacija koja ide uz prolaznost vremena, a ovo je najljepse proslo dok smo, eto, bili tamo.
Velika je stvar je li ti najbliza familija u dijaspori sa tobom ili ne. Ja ovdje imam sve najblize, mislim da je to 50%. Idemo na odmore skupa, zapijamo se na izletima i rostiljanju, bavimo sportom... imamo krug prijatelja da i nemam vremena brinuti o Amerikancima.
Ova prica o gradjanima grugog reda mi nije jasna, mozda je tako u nekim Evropskim drzavama, ali ovdje dje sam ja sigurno nije.
Povratak je individualna odluka koja dosta ovisi o tome sta si napravio od sebe (u svojim ocima - bez da krivis druge), u kakvim socijalnim krugovima si se okupio, kakve ambicije imas i kakve zelje imas za potomstvo. Ovo zadnje mi je mislim najjace.
Last edited by ahuseino on 18/05/2011 14:49, edited 1 time in total.
-
RtrnOfSalisbury
#157 Re: Povratak u BiH?
dijaspori je bolje da namisto povratka razmislja kako da salje malo vise para u bih i na taj nacin aktivno pomogne
a i za vrijeme odmora mogli bi malo vise trositi, stisli se i sparaju ko da su njemci.
a i za vrijeme odmora mogli bi malo vise trositi, stisli se i sparaju ko da su njemci.
-
Gray
#158 Re: Povratak u BiH?
DinoZe wrote:Ova obadva posta su super i puno toga kazu. Ja mislim da antibosanske snage rade protiv ovog povezivanja dijaspore i ekonomskog jacanja BiH, a mi sami smo opet postali takvi da smo im poceli pomagati. Ja sam gore vec u par postova spomenuo povezanost nekih dijaspora sa njihovim maticnim zemljama i nazalost nasu sve vecu asimilaciju.klif wrote:I ponovomekaba wrote:Povratak treba da bude isplaniran a ne stihijski.Zapad nudi jako mnogo mogucnosti i misljenja sam da generalno povratnici nisu iskoristili nista od zapada osim pukog sakupljanja novca koji pri eventualnom povratku ispari jako brzo. Sansa povratnika je u cinjenici da se u BiH jako malo proizvodi a trziste se namiruje uglavnom iz uvoza.Na zapadu je moguce za relativno malo novca nabaviti koristene masine koje mogu da sljakaju sigurno jos desetak godina ili cak i vise. Masina ima oglasima koliko hocete i iz svih oblasti industrije.Slabo se razmislja na ovaj nacin ili se nema iskustva u vodjenu privatnog obrta pa iz toga proizilazi strah od ulaganja.Ja redovno pratim ove oglase iz dosade i cisto onako da vidim cijene tih.Mogucnosti su zaista velike ali nemamo sluha da pomognemo sami sebi.![]()
![]()
![]()
Mekaba, vidim da zbilja razmišljaš i da želiš najbolje. Mislim da bi bh politika morala da uloži mnogo više energije u uspostavljanje kontakta sa ljudima kao što si ti. Apsolutno se slažem da bi podsticajni državni programi za otvaranje malih i srednjih preduzeća i podrška za ulaganje kapitala povratnika, srednje- i dugoročno, mogla bitno da popravi ekonomsku situaciju u zemlji i da ljudima otvori perspektive.
Mislim da nijednoj državi nije u interesu da gubi stanovništvo, a pogotovo ne mlade i obrazovane. Sve razvijene zemlje se bore da dobiju kvalifikovanu radnu snagu. Neko je gore postavio link na temu nezaposlenih mladih ljudi u BiH, što je sigurno gorući problem i smatram da se mora uraditi sve da se taj trend zaustavi. Jedan od načina bi sigurno bio i tvoj prijedlog. Organizovani povratak i stvaranje ekonomskog osnova za razvoj i zapošljavanje. Ali, za to su neophodna sistemska rješenje koja mora da ponudi i u djelo sprovede bh politika.
Uzeti cu npr Jevreje cija je dijaspora od Izrela napravila drzavu, ali to je dug put njima je trebalo 30 godina, kod nas se vec poslije 10 godina kaze ma joj dole samo lopovi, nemogu ja sa ti mentalitetetim i cao. To je taj nedostatak patriotizma i zaboravljanje svoji korijena. A znate kako se kaze " onaj ko nezna odakle je, nezna ni gdje ide"
Jedno je patriotizam a drugo je željeti sebi bolje. E sada, kome je gdje bolje neka sam odluči, ali ne znači automatski da moramo trpiti stanje koje nam ne odgovara samo radi "patriotizma".
- helpdesk
#159 Re: Povratak u BiH?
Jos mjesec ipo 
-
spider124
#160 Re: Povratak u BiH?
nego znal mozda neko jel se ono Brega vratio ili jos nije?
- Language
#161 Re: Povratak u BiH?
ko ji ce nam...pa bit cu kulturan pa cu ovako...vodit ce ljubav sa svim dobrim mackama u graduspider124 wrote:nego znal mozda neko jel se ono Brega vratio ili jos nije?
- ahuseino
#162 Re: Povratak u BiH?
Svima??? Vecina???DinoZe wrote:RtrnOfSalisbury wrote:dijaspori je bolje da namisto povratka razmislja kako da salje malo vise para u bih i na taj nacin aktivno pomogne
podpisujemSvima je dobro tamo i hvale se a vecina kada dodze pocne brojati sitnis.
Ti izgleda znas 300,000 ljudi iz dijaspore... barem 150,001?
Ili si ovo cuo iz pouzdanih izvora?
Donosi se i salje koliko se ima, a u danasnjoj ekonomiji 1M - 2M evra nija mala stvar.
Nego u pravu si, zasluzilo se vise, sto jes - jes.
-
Static-X
#163 Re: Povratak u BiH?
Vidim da se prica ipak ne poklapa, kad govorimo o Bosni negovorimo samo o nekakvim brdima i ravnicama (osim ako ti nisi na to mislio) govorimo sve sto je vezano za Bosnu, porodica, raja, nasa kultura i tradicija...sve je to ukljuceno, tako da to tvoje potpuno zaobilazenje bosne,... neznam cemuvox-populi wrote:Imas par postova iznad kratko objasnjenje. Ako te zanima sta opsirinije, pitaj na PP da ne zachatavamo ili otvori temu vox-populi - ALL ABOUT pa cu ti tu rado odgovoriti.Static-X wrote: Ovo mi nekako zvuci kao da je neko toliko ponosan na sebe, kao zivot mu se toliko promjenio da sada toliko nadmeno hoda da tu neku vukojebinu zvanu Bosna cak sta vise i zaobilazi. E sad meni nije samo jedno jasno koji racku taka osoba navraca na forum iz sredista same Bosne, kao sad ipak tice te se nesto vezano za tu vukojebinu?
- vox-populi
#164 Re: Povratak u BiH?
Hajd ovako,Static-X wrote:
Vidim da se prica ipak ne poklapa, kad govorimo o Bosni negovorimo samo o nekakvim brdima i ravnicama (osim ako ti nisi na to mislio) govorimo sve sto je vezano za Bosnu, porodica, raja, nasa kultura i tradicija...sve je to ukljuceno, tako da to tvoje potpuno zaobilazenje bosne,... neznam cemu
do ovoga sto je oznaceno plavom bojom mi je stalo taman koliko i do stope nezaposlenosti u kineskoj provinciji Anhui.
A do ovog sto je zelenom oznaceno mi nije stalo toliko da bih dolazio u BiH.
Ali kao sto rekoh ranije, da ne zachatavamo. Pitaj na PP ako te sta zanima,
-
RtrnOfSalisbury
#165 Re: Povratak u BiH?
evo recemo ja da imam svakije mjesec bi poslo po 1000 ojra, to bi neko potrosio, naplatio bi se porez, drzava vraca porez natrag, ja posaljem 1000 ojra, to neko potrosi, drzava naplati porez i vraca natrag .... mi strucnjaci to objasnimo ko neki tocak ili ringispil koji se brzo i sve brze okrece sto predstavlja prosperitet, treba samo neko da pazi na brzinu i ponekad malo prikoci da ne ode sve u 3pm. na taj nacin i oni sto ne salju 1000 ojra su korisni jer predstavljaju ravnotezu da se tocak ne okrece prebrzo.RtrnOfSalisbury wrote:dijaspori je bolje da namisto povratka razmislja kako da salje malo vise para u bih i na taj nacin aktivno pomogne
-
Static-X
#166 Re: Povratak u BiH?
Mislim da sam bio dovoljno jasan 
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#167 Re: Povratak u BiH?
Sva daljnja prepucavanja prebacite na pp. 
-
Ko to smat
#168 Re: Povratak u BiH?
Halo ba kakva dijaspora i slanje para.Nije dijaspora crveni krst.Pomoc roditelju bratu sestri ostali snalazi se ko i mi.Posaljite vi meni sljiva i bjelosljiva ova mi nekakva na zapadu meljava.Hocu i rezdelija da mi posaljete.Hajde sta vam fali moze i autobusom nema veze.A ti sto se mislis vracat pa sto si iso igdje.Nije te valjda nostalgija opalila.Dole ima samo benzinskih i restorana a i granapa ostalo je truba zesca.Nema vise onog sto ti mislis raja,folovi golovi.Gore postalo nego na zapadu samo ogovaraju jedni druge.Ostani tu gdje si to ti je moj savjet.
-
mekaba
#169 Re: Povratak u BiH?
Dijaspora je svakako veliki potencijal a narocito ovi mladji koji su ovdje zavrsili visoke skole i poceli raditi.Nase omladine ima u haman svim vecim firmama.Govore vise jezika i imaju daleko veci krug prijatelja koji nisu bosanci .Mislim da vlast nije prepoznala ovaj potencijal koji se moze itekako iskoristiti.Problem je zaista u BiH mada i sa ove strane postoji bojazan da ce svaki pokusaj saradnje krenuti niz brdo.Nase BH udruzenje je prije par godina ugovorilo par susreta naseg ambasadora sa nekim dancima koji su na veoma visokim politickim i privrednim polozajima.Sve je ovdje proteklo OK i upuceno je pismo namjere u BiH sa konkretnim ciljevima o ulaganju u BiH.Odgovor nikada nije stigao jer je valjda dole neko kontao da nas ambasador ima tala pa sve zakocio.Kako onda da taj isti ambasador pokusa nesto drugo????? Sa slicnim problemima se susrecu i ljudi koji se vracaju sa namjerom pokretanja malog biznisa.Papirologija je cujem veliki problem a na nekim se mjestima namjerno koci da bi se povratnik privolio na davanje ispod stola.Znam da ovo nije pravilo ali se nebi trebalo desavati nikako.Treba tu papirologiju svesti na najmanju mogucu mjeru i omoguciti ljudima da zaposle sebe i druge u sto kracem roku.Ako neko dolazi u BiH sa masinama koje vrijede par stotina hiljada km onda mu treba sirom otvoriti vrata i cak osloboditi par godina placanja poreza i sl.
Evo na primjer moja radna kolegica je zivo zainteresovana da posjeti BiH zajedno sa svojim suprugom ali ne moze jer ni jedna turisticka agencija u DK nema nista organizovano kad je nasa zemlja u pitanju.Ljudi hoce da im je sve obezbijedjeno dole u BiH od hotela,hrane i obilazaka znacajnijih mjesta.NEMA nego idi busom ili avionom a dole se snalazi.Ovakvih slucajeva je na desetine a radi se uglavnom o nasim prijateljima,komsijama dancima koji su o BiH culi dosta iz nasih prica.Eto i u turizmu nismo iskoristili sve svoje resurse.Dijaspora stvarno radi dobre stvari za zemlju ali to nije dovoljno ako u BiH postoji hajmo reci ravnodusnost po svakom pitanju onda se nemoze odraditi nista.
Evo na primjer moja radna kolegica je zivo zainteresovana da posjeti BiH zajedno sa svojim suprugom ali ne moze jer ni jedna turisticka agencija u DK nema nista organizovano kad je nasa zemlja u pitanju.Ljudi hoce da im je sve obezbijedjeno dole u BiH od hotela,hrane i obilazaka znacajnijih mjesta.NEMA nego idi busom ili avionom a dole se snalazi.Ovakvih slucajeva je na desetine a radi se uglavnom o nasim prijateljima,komsijama dancima koji su o BiH culi dosta iz nasih prica.Eto i u turizmu nismo iskoristili sve svoje resurse.Dijaspora stvarno radi dobre stvari za zemlju ali to nije dovoljno ako u BiH postoji hajmo reci ravnodusnost po svakom pitanju onda se nemoze odraditi nista.
-
detroit-mercy
#170 Re: Povratak u BiH?
Kako mislis pocne brojati sitnisDinoZe wrote:RtrnOfSalisbury wrote:dijaspori je bolje da namisto povratka razmislja kako da salje malo vise para u bih i na taj nacin aktivno pomogne
podpisujemSvima je dobro tamo i hvale se a vecina kada dodze pocne brojati sitnis.
Ili mozda kada popijes pice koje kosta 2-3 marke treba da izvalis novcanicu od 1000kmova da platis i jos da kazes "ne moras vracat kusura, popi i ti sta".
Mani te suplje, prvo bi trebao znati da jednu prosjecnu familiju (4 clana) tih par sedmica koje provedu u BiH kosta minimum $10 hiljada a lova ne raste nikome na grani. Za tih 10ak hiljada vjeruj me da mozes puno toga vise vidjeti i dozivjeti na druigim mjestima u svijetu. Prema tome dobro je da ikako i dolaze.
-
detroit-mercy
#171 Re: Povratak u BiH?
Sve je to u redu jaro, ali moras shvatiti da je dole hronicni nedostatak love. Jako je tesko bilo sta raditi jer nema para, nema ko da plati to sto bi radio. Ostalo da i ne pominjes u mentalitetu u kome se za lopovluk kaze snaso se i snalazljiv. Drugo, glede stranih ulaganja, mi sistemski ne radimo nista da bi privukli investitore nego mislimo da investitori samo cekaju da ih mi pustimo da investiraju kod nas. Pored toga i ti sam da treba da investiras svoju lovu gdje bi prije investirao: u zemlju gdje vlada zakon i red ili u zemlju u kojoj ne znas ni ko pije ni ko placa. Jos je ovo nista kako ce nas strefiti. Dijaspora koja je dosta novaca ubacilvala u novcane tokove, pocni samo od stanogradnje pa nadalje ne investira vise u toj mjeri jer ljudi se hlade pomalo a eknomija nam ne jaca. Ima puno toga da se kaze ali bolje je zadrzati za sebe, a suplje o patriotizmu vise ne pale nikod kogamekaba wrote:Dijaspora je svakako veliki potencijal a narocito ovi mladji koji su ovdje zavrsili visoke skole i poceli raditi.Nase omladine ima u haman svim vecim firmama.Govore vise jezika i imaju daleko veci krug prijatelja koji nisu bosanci .Mislim da vlast nije prepoznala ovaj potencijal koji se moze itekako iskoristiti.Problem je zaista u BiH mada i sa ove strane postoji bojazan da ce svaki pokusaj saradnje krenuti niz brdo.Nase BH udruzenje je prije par godina ugovorilo par susreta naseg ambasadora sa nekim dancima koji su na veoma visokim politickim i privrednim polozajima.Sve je ovdje proteklo OK i upuceno je pismo namjere u BiH sa konkretnim ciljevima o ulaganju u BiH.Odgovor nikada nije stigao jer je valjda dole neko kontao da nas ambasador ima tala pa sve zakocio.Kako onda da taj isti ambasador pokusa nesto drugo????? Sa slicnim problemima se susrecu i ljudi koji se vracaju sa namjerom pokretanja malog biznisa.Papirologija je cujem veliki problem a na nekim se mjestima namjerno koci da bi se povratnik privolio na davanje ispod stola.Znam da ovo nije pravilo ali se nebi trebalo desavati nikako.Treba tu papirologiju svesti na najmanju mogucu mjeru i omoguciti ljudima da zaposle sebe i druge u sto kracem roku.Ako neko dolazi u BiH sa masinama koje vrijede par stotina hiljada km onda mu treba sirom otvoriti vrata i cak osloboditi par godina placanja poreza i sl.
-
mekaba
#172 Re: Povratak u BiH?
Kako mislis pocne brojati sitnisdetroit-mercy wrote:DinoZe wrote:RtrnOfSalisbury wrote:dijaspori je bolje da namisto povratka razmislja kako da salje malo vise para u bih i na taj nacin aktivno pomogne
Ili mozda kada popijes pice koje kosta 2-3 marke treba da izvalis novcanicu od 1000kmova da platis i jos da kazes "ne moras vracat kusura, popi i ti sta".
Mani te suplje, prvo bi trebao znati da jednu prosjecnu familiju (4 clana) tih par sedmica koje provedu u BiH kosta minimum $10 hiljada a lova ne raste nikome na grani. Za tih 10ak hiljada vjeruj me da mozes puno toga vise vidjeti i dozivjeti na druigim mjestima u svijetu. Prema tome dobro je da ikako i dolaze.[/quote
Kako god se dijaspora ponasala kad je u BiH nije dobro za pojedine.Trosis ne valja-ne trosis ne valja
-
klif
#173 Re: Povratak u BiH?
Za ovo su potrebni ljudi koji znaju i hoće raditi svoj posao, a takvih u BiH nema mnogo. Nepotizam, korupcija, jaranske veze, istrajavanje na principu negativne selekcije kadrova su rak-rana bh društva.mekaba wrote:Dijaspora je svakako veliki potencijal a narocito ovi mladji koji su ovdje zavrsili visoke skole i poceli raditi.Nase omladine ima u haman svim vecim firmama.Govore vise jezika i imaju daleko veci krug prijatelja koji nisu bosanci .Mislim da vlast nije prepoznala ovaj potencijal koji se moze itekako iskoristiti.Problem je zaista u BiH mada i sa ove strane postoji bojazan da ce svaki pokusaj saradnje krenuti niz brdo.
Tvoje udruženje bi ovo trebalo razglasiti na sva zvona i javnost objelodaniti na koga je poslano pismo namjere i da se ustanovi ko i iz kojeg razloga nije na njega reagovao. Ovo se više ne tiče samo pojedinaca, nego se radi o opštem interesu. Smatram da službenici ministarstava, pogotovo (još) Halilovićevog, ali puno više Osmanovićevog, ako čitaju ove redove, pod hitno moraju reagovati. Ti bi mogao Sarajevu-x dati podatke o konkretnom slučaju, pa da naprave i objave priču o ovom slučaju i imenuju ljude koji su bili kontaktirani. Ovakve se šanse jednostavno ne smiju propuštati.mekaba wrote:Nase BH udruzenje je prije par godina ugovorilo par susreta naseg ambasadora sa nekim dancima koji su na veoma visokim politickim i privrednim polozajima.Sve je ovdje proteklo OK i upuceno je pismo namjere u BiH sa konkretnim ciljevima o ulaganju u BiH.Odgovor nikada nije stigao jer je valjda dole neko kontao da nas ambasador ima tala pa sve zakocio.Kako onda da taj isti ambasador pokusa nesto drugo?????
Tako dugo, dok ne budemo imenovali tražioce i primaoce mita i istrajavali na krivičnom gonjenju, nećemo se pokrenuti s mrtve tačke. BiH nije ničija babovina.mekaba wrote:Sa slicnim problemima se susrecu i ljudi koji se vracaju sa namjerom pokretanja malog biznisa.Papirologija je cujem veliki problem a na nekim se mjestima namjerno koci da bi se povratnik privolio na davanje ispod stola.Znam da ovo nije pravilo ali se nebi trebalo desavati nikako.Treba tu papirologiju svesti na najmanju mogucu mjeru i omoguciti ljudima da zaposle sebe i druge u sto kracem roku.Ako neko dolazi u BiH sa masinama koje vrijede par stotina hiljada km onda mu treba sirom otvoriti vrata i cak osloboditi par godina placanja poreza i sl.
Ulaganje u turizam se mora izdići na nivo strateškog državnog interesa, ali ćemo se opet susresti sa pobrojanim problemima. Pritisak na bh vlasti se mora praviti bez prestanka.mekaba wrote:Evo na primjer moja radna kolegica je zivo zainteresovana da posjeti BiH zajedno sa svojim suprugom ali ne moze jer ni jedna turisticka agencija u DK nema nista organizovano kad je nasa zemlja u pitanju.Ljudi hoce da im je sve obezbijedjeno dole u BiH od hotela,hrane i obilazaka znacajnijih mjesta.NEMA nego idi busom ili avionom a dole se snalazi.Ovakvih slucajeva je na desetine a radi se uglavnom o nasim prijateljima,komsijama dancima koji su o BiH culi dosta iz nasih prica.Eto i u turizmu nismo iskoristili sve svoje resurse.Dijaspora stvarno radi dobre stvari za zemlju ali to nije dovoljno ako u BiH postoji hajmo reci ravnodusnost po svakom pitanju onda se nemoze odraditi nista.
-
klif
#174 Re: Povratak u BiH?
Mislim da u interesu BiH, ali i sopstvenom, moramo prestati razmišljati na ovakav način.detroit-mercy wrote:
Sve je to u redu jaro, ali moras shvatiti da je dole hronicni nedostatak love. Jako je tesko bilo sta raditi jer nema para, nema ko da plati to sto bi radio. Ostalo da i ne pominjes u mentalitetu u kome se za lopovluk kaze snaso se i snalazljiv. Drugo, glede stranih ulaganja, mi sistemski ne radimo nista da bi privukli investitore nego mislimo da investitori samo cekaju da ih mi pustimo da investiraju kod nas. Pored toga i ti sam da treba da investiras svoju lovu gdje bi prije investirao: u zemlju gdje vlada zakon i red ili u zemlju u kojoj ne znas ni ko pije ni ko placa. Jos je ovo nista kako ce nas strefiti. Dijaspora koja je dosta novaca ubacilvala u novcane tokove, pocni samo od stanogradnje pa nadalje ne investira vise u toj mjeri jer ljudi se hlade pomalo a eknomija nam ne jaca. Ima puno toga da se kaze ali bolje je zadrzati za sebe, a suplje o patriotizmu vise ne pale nikod koga.
-
mekaba
#175 Re: Povratak u BiH?
Bojim se da cemo odleprsati sa teme.Znamo kakva je situacija u BiH i to nije neki veliki problem.Problem je sto je sve gore.Narod uglavnom zna sta je dobro a sta lose po drzavu i njenu ekonomiju a radi upravo suprotno odnosno otezava sam sebi situaciju.Masa je nelogicnosti.Zasto se enormno kupuju strani proizvodi na ustrb kvalitetnog domaceg? Zasto svaka firma ima jednog ili vise radnika na crno???? Kako je moguce da neko preko oglasa objavljuje da kreci jeftino,razvodi el,postavlja rigips ploce,gata u karte,popravlja ovo i li ono??? Na zapadu mozete oglasavati samo ako imate registrovanu firmu.U BiH prije podne radi u firmi a poslije podne i vikendom privatno (materijal i sredstva za rad vjerovatno otudjeni u firmi).Kako objasniti da zdravstveni radnici rade na klinici a poslije podne na svojim klinikama?????? Zubari isto tako??? Pljacka ocigledna i zauzimanje radnih mjesta na ocigled blesavog naroda.Moja majka koja je slabog psihickog stanja ode kod psihijatra ujutro a on joj kaze: "Nemoze sad dodji ti u 16.00 u moju privatnu ordinaciju tu i tu" Majka ode i on je za 15min. price + recept odere sa 30 KM.Halo gospodin drzi dva radna mjesta odnosno drzavni posao koristi za nabavljanje "musterija" za svoju ordinaciju.Ljudi kradu a svi vide i niko ne reaguje.Oni sto naplacuju parking uzimaju lopatom a cujem da se i u vozovima dogovaraju sa kondukterima o cijeni.Mora se reagovati na ovakve stvari inace nema napredka nikad.detroit-mercy wrote:Sve je to u redu jaro, ali moras shvatiti da je dole hronicni nedostatak love. Jako je tesko bilo sta raditi jer nema para, nema ko da plati to sto bi radio. Ostalo da i ne pominjes u mentalitetu u kome se za lopovluk kaze snaso se i snalazljiv. Drugo, glede stranih ulaganja, mi sistemski ne radimo nista da bi privukli investitore nego mislimo da investitori samo cekaju da ih mi pustimo da investiraju kod nas. Pored toga i ti sam da treba da investiras svoju lovu gdje bi prije investirao: u zemlju gdje vlada zakon i red ili u zemlju u kojoj ne znas ni ko pije ni ko placa. Jos je ovo nista kako ce nas strefiti. Dijaspora koja je dosta novaca ubacilvala u novcane tokove, pocni samo od stanogradnje pa nadalje ne investira vise u toj mjeri jer ljudi se hlade pomalo a eknomija nam ne jaca. Ima puno toga da se kaze ali bolje je zadrzati za sebe, a suplje o patriotizmu vise ne pale nikod kogamekaba wrote:Dijaspora je svakako veliki potencijal a narocito ovi mladji koji su ovdje zavrsili visoke skole i poceli raditi.Nase omladine ima u haman svim vecim firmama.Govore vise jezika i imaju daleko veci krug prijatelja koji nisu bosanci .Mislim da vlast nije prepoznala ovaj potencijal koji se moze itekako iskoristiti.Problem je zaista u BiH mada i sa ove strane postoji bojazan da ce svaki pokusaj saradnje krenuti niz brdo.Nase BH udruzenje je prije par godina ugovorilo par susreta naseg ambasadora sa nekim dancima koji su na veoma visokim politickim i privrednim polozajima.Sve je ovdje proteklo OK i upuceno je pismo namjere u BiH sa konkretnim ciljevima o ulaganju u BiH.Odgovor nikada nije stigao jer je valjda dole neko kontao da nas ambasador ima tala pa sve zakocio.Kako onda da taj isti ambasador pokusa nesto drugo????? Sa slicnim problemima se susrecu i ljudi koji se vracaju sa namjerom pokretanja malog biznisa.Papirologija je cujem veliki problem a na nekim se mjestima namjerno koci da bi se povratnik privolio na davanje ispod stola.Znam da ovo nije pravilo ali se nebi trebalo desavati nikako.Treba tu papirologiju svesti na najmanju mogucu mjeru i omoguciti ljudima da zaposle sebe i druge u sto kracem roku.Ako neko dolazi u BiH sa masinama koje vrijede par stotina hiljada km onda mu treba sirom otvoriti vrata i cak osloboditi par godina placanja poreza i sl.
Evo na primjer moja radna kolegica je zivo zainteresovana da posjeti BiH zajedno sa svojim suprugom ali ne moze jer ni jedna turisticka agencija u DK nema nista organizovano kad je nasa zemlja u pitanju.Ljudi hoce da im je sve obezbijedjeno dole u BiH od hotela,hrane i obilazaka znacajnijih mjesta.NEMA nego idi busom ili avionom a dole se snalazi.Ovakvih slucajeva je na desetine a radi se uglavnom o nasim prijateljima,komsijama dancima koji su o BiH culi dosta iz nasih prica.Eto i u turizmu nismo iskoristili sve svoje resurse.Dijaspora stvarno radi dobre stvari za zemlju ali to nije dovoljno ako u BiH postoji hajmo reci ravnodusnost po svakom pitanju onda se nemoze odraditi nista..
Sto se patriotizma tice nije suplja.Bogami ovi na zapadu su itekako patriote.Oni su meni bas primjer kako se voli i postuje svoja zemlja. Gledam jedne prilike u Sa kako "dama" s mosta na Otoci roknu punu kesu necega u Miljacku.Niko joj nista ne rece a garant kaze da voli BiH