IMANSKI ŠARTITeea wrote:vidis ovdje se isto razlikuje vjerovanja sijja i sunija.Ljudska nedjela pripisivati Allahu je za mene bogohuljenje.Sve biva pod bozijim nadzorom ali da je to sve bozija volja da se nedjela cine onda mi je nelogicno da postoji dzenet i dzhenem.Znaci fino mozes reci Bogu na danu-dina pa ti si to tako vec predodredio i to je bila tvoja volja.Sto cu ja onda odgovarati kad si ti to tako htio.Allah je htio da hazreti Alija bude ubijen kako je ubijen.
Dok sijje vjeruju da ti je Allah dao pamet i serijat pa razmisljaj i predrzavaj se pravila,a za nedjela si sam kriv,jer si ti sam odabrao taj put i to djelo pod bozijim nadozorom.Pa ces zato i odgovarati.Sto mi je ipak nekako logicniji.
opet je Allah za sve kriv.Tako je Muavija uspio postati halifom. Da je Allah htio drukčije - bilo bi drukčije.
Muavijina vojska predvodjena Ajsom poslanikovom zenom napada Aliju i njegovu vojsku.gine na stotine ashaba.I kazes Allah je za to kriv jer je on tako htio.Sta su mogli drugo Ajsa i Muavija uratit kad ih je bog na to narjerao.
Allahova volja je serijat.Jesu li imali pravo Muavija i Ajsa napast Aliju i njegovu vojsku? Uzmimo serijat kao mjerodavan,a ne moje i tvoje misljenje i trazenje opravdanja za nedjela.Eto uzmimo sherijet jer je on Allahova volja.A nedjela ljudi su nedjela ljudi i njihova volja.
˝ Dobro koje te zadesi od Allaha je, a zlo koje te zadesi od tebe je. " (Kuran)
1. AMENTU BILLAHI ( JA VJERUJEM U ALLAHA DZELESHANUHU)
2. VE MELAIKETIHI ( I U BOZIJE MELEKE )
3. VE KUTUBIHI ( I U BOZIJE KITABE - OBJAVE )
4. VE RUSULIHI ( I U BOZIJE POSLANIKE - PEJGAMBERE )
5. VEL JEVMIL AHIRI ( I U SUDNJI DAN - KIJAMETSKI DAN )
6. VE BIL KADERI HAJRIHI VE SHERIHI MINALLAHI TEALA ( I VJERUJEM DA SVE STO SE DOGADJA BIVA S BOZIJOM VOLJOM I BOZIJIM ODREDJENJEM )
ŠESTI IMANSKI ŠART
VE BIL KADERI HAJRIHI VE SHERRIHI MINALLAHI TEALA
VJERUJEM DA SVE STO SE DOGADJA BIVA S BOZIJOM VOLJOM I ODREDJENJEM
Allahu dz.sh je poznato sve sto je bilo i sve sto ce biti jer je On Svemoguci i Sveznajuci.
Ove temeljne istine vjere treba znati napamet i cvrsto vjerovati u njih!