ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zonbirile

#151 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

Država wrote:
ultima_palabra wrote:

Znači ja bih sad trebao nakon radnog vremena u kojem zaradim platu koje 40% ode na penzije, nepostojeće zdravstvene usluge i plate šalterušama, da dosađujem curi u granapu koja radi neprijavljena za 400 KM sa računom? A zato ću dobiti šta?

:roll:
Pa o tome se i radi. Gazda drži radnicu neprijavljenu (nema zdravstveno osiguranje, ne ide joj radni staž, kad ostane bez posla nema pravo na naknadu...), i povrh svega toga ti nećeš da tražiš račun nego tom istom gazdi puniš džep svojim (podvlačim-svojim) parama. Ako znaš neku radnju gdje radnica radi neprijavljena, trebao bi u cilju zaštite te osobe otići u radnu inspekciju i prijaviti novopečenog bussinesman-a...
-----------------------------------------
daj drug ne razumiješ život,nego papagajski pričaš naučene priče.Niti se gazdi radi sa takvom radnicom,niti je radnica zadovoljna.Jednostavno sistem ih veže u tu nelogičnu simbiozu.Uostalom koji je odron od države,ona bi ganjala gazdu za jednu radnicu,a svjesno krši zakon radi svoje guzice i socijalnog mira.Ako ne znaš šta to traže radnici kada pričaju o povezivanju staža,to ti je državni kriminal u ime socijalnog mira i opstanka na vlasti.Po zakonu se prvo izmire obaveze ,pa onda plače.Jok,kod ove banana države ,prvo plate,pa doprinosi ako doteke,zato staž nije uvezan,niti imaju socijalno,ali firme sa hiljadama zaposlenih.
Država

#152 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Država »

zonbirile wrote:
Država wrote:
ultima_palabra wrote:

Znači ja bih sad trebao nakon radnog vremena u kojem zaradim platu koje 40% ode na penzije, nepostojeće zdravstvene usluge i plate šalterušama, da dosađujem curi u granapu koja radi neprijavljena za 400 KM sa računom? A zato ću dobiti šta?

:roll:
Pa o tome se i radi. Gazda drži radnicu neprijavljenu (nema zdravstveno osiguranje, ne ide joj radni staž, kad ostane bez posla nema pravo na naknadu...), i povrh svega toga ti nećeš da tražiš račun nego tom istom gazdi puniš džep svojim (podvlačim-svojim) parama. Ako znaš neku radnju gdje radnica radi neprijavljena, trebao bi u cilju zaštite te osobe otići u radnu inspekciju i prijaviti novopečenog bussinesman-a...
-----------------------------------------
daj drug ne razumiješ život,nego papagajski pričaš naučene priče.Niti se gazdi radi sa takvom radnicom,niti je radnica zadovoljna.Jednostavno sistem ih veže u tu nelogičnu simbiozu.Uostalom koji je odron od države,ona bi ganjala gazdu za jednu radnicu,a svjesno krši zakon radi svoje guzice i socijalnog mira.Ako ne znaš šta to traže radnici kada pričaju o povezivanju staža,to ti je državni kriminal u ime socijalnog mira i opstanka na vlasti.Po zakonu se prvo izmire obaveze ,pa onda plače.Jok,kod ove banana države ,prvo plate,pa doprinosi ako doteke,zato staž nije uvezan,niti imaju socijalno,ali firme sa hiljadama zaposlenih.
Vozdra bussinesman...
zonbirile

#153 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

@država
šta češ jadovane,tebi je trn u oku gazda fast fuda,a hiljade rudara bez doprinosa rdai-zakonski neprijavljeni.Znaš li uopšte pojam prijavljenog radnika.
Država

#154 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Država »

zonbirile wrote:@država
šta češ jadovane,tebi je trn u oku gazda fast fuda,a hiljade rudara bez doprinosa rdai-zakonski neprijavljeni.Znaš li uopšte pojam prijavljenog radnika.
Ne znam kakva je to frustracija u tebi pa moraš da me oslovljavaš sa "jadovane", a u postu prije toga kažeš da "papagajski ponavljam naučeno".

Nemoj da se žestiš, ako možemo nešto pametno napisati, onda ima smisla da se dokuckavamo, a ako ne, onda svak" u svoj halvat.

Eh sad da ti odgovorim.

Naravno da znam šta znači pojam prijavljenog radnika i ako ti treba neki savjet kada je u pitanju ZOR (zakon o radu) ili nešto slično, samo reci. Uvijek sam spreman pomoći ljudima u nevolji.

Eh, sad ti meni objasni kako je moguće da neko vozi automobil vrijed 80.000 KM a samo ima granap koji godišnje pravi 10.000 KM prometa (ne dobiti nego prometa)?

Šta misliš, da li su njegove radnice prijavljene?
Alfons Kauders

#155 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Alfons Kauders »

Država wrote: -----------------------------------------
Vozdra bussinesman...[/quote]

pa fino ti rece covjek - drzava je vodeci neplatisa doprinosa, a ne privatnici...

privatnike se najvise proziva i jebe, mada ih velika vecina redovno placa sve moguce i nemoguce doprinose i harace... u protivnom bi ih sahranili kaznama - nisu svi privatnici izrabljivaci i nisu iznad zakona... drzava je ta koja je iznad zakona...
zonbirile

#156 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

Država wrote:
zonbirile wrote:@država
Ne znam kakva je to frustracija u tebi pa moraš da me oslovljavaš sa "jadovane", a u postu prije toga kažeš da "papagajski ponavljam naučeno".

Nemoj da se žestiš, ako možemo nešto pametno napisati, onda ima smisla da se dokuckavamo, a ako ne, onda svak" u svoj halvat.

Eh sad da ti odgovorim.

Naravno da znam šta znači pojam prijavljenog radnika i ako ti treba neki savjet kada je u pitanju ZOR (zakon o radu) ili nešto slično, samo reci. Uvijek sam spreman pomoći ljudima u nevolji.

Eh, sad ti meni objasni kako je moguće da neko vozi automobil vrijed 80.000 KM a samo ima granap koji godišnje pravi 10.000 KM prometa (ne dobiti nego prometa)?

Šta misliš, da li su njegove radnice prijavljene?
------------------------------
pa odgovori ti sam,kako može sa 10.000 prometa imati bilo šta.Uz prosjek maržu od 10% to je 1000KM.Samo nije sve u krađi,bar ne u granapu.Šta misliš koliko je radnji za pranje novca,gdje ugledni dileri,reketaši,kamatari i slični imaju masku.Uostalom zar ne primječiješ da radnjice nestaju.Doduše ti više vjeruješ pričama ublehaša na TV nego vlastitim očima.Osvrni se samo i pogledaj oko sebe,gdje nestadoše toliki granapi za ove godine.Nije samo tržni da ih ubiše ponudom,nego jade jebu inspektori,a po marketima kod uglednih bisnismena ljudi primaju platu,a doprinosi,niks,jok.Tek kad dobije nogu radnici skontaju da nemaju staž ni socijalno.Jarane to je život i rezon ove kreature zvane država,ono jebo gazdu na Jarčedolima,nezgodno je Oruča jebavati,dobar sa Tihićem....
Chemist

#157 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Chemist »

Uvodjenje fiskalnih kasa je najveca ubleha koju smo mogli dozivjeti. Niti ce se promet povecati niti ce se racuni prijavljivati, sve ce ostati isto osim sto ce prosjecna radnja izletiti preko 500 KM za komad informaticke opreme koji joj u sustini nije potreban. Postoji mnogo vise nacina da se stane u kraj sivoj ekonomiji, a fiskalizacija sigurno nije jedan od njih. Da se malo poradi na taksama, nametima, porezima za sume, vode, turisticke zajednice itd. Gdje su ti silni novci koji se daju na to ime? Zasto se ljudi na ovom forumu malo ne pozabave time, a ne presipanjem iz supljeg u prazno i ispraznih prica o racunima i kradji njihovog novca neprijavljivanjem racuna. Zasto se malo ne zapitate gdje je novac od vaseg zdravstvenog osiguranja koje vasa firma uredno plati (pod uslovom da ste prijavljeni, pretpostavit cemo da jeste). Sta mislite mozete li popraviti zube na ime toga, a da nista ne platite. Sta mislite koliko lijekova i kakvih lijekova mozete uzeti u apoteci. Sta mislite koliko vam treba vremena da dodjete na specijalisticki pregled. Primjera je hiljadu, najlakse je oplesti pricu po komsiji i kvazi buissnessmenu koji ne prijavljuje porez. Mnogo je teze pokrenuti inicijativu, udruziti se sa ljudima pa da se brojnoscu ljudi i zajednickom akcijom pridonijeti da se konacno nesto promijeni u ovom gradu i drzavi. Znam, vecini ljudi je vrhunac karijere da se zaposli u drzavnoj firmi...zalosno je to zaista!
Miki123

#158 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Miki123 »

E, da i to čujem, da čovjek od granapa voza auto od 80 000 KM... :skoljka: :skoljka:

Da nisi vidio vlasnika Binga? i on drži granap :D
zonbirile

#159 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

na žalost stav @država mje oficijelni stav mediokriteta u pljačkaškoj vlasti,koji je vješto nametnut retardima kraj malog ekrana.Retard kraj TV ekrana upija svu priču i zbog sporosti mozga ,upija sve bez promišljanja.Čitanjem čovjek daje sebi mogućnost da promisli,odloži tekst,pročita ga opet,ali jebi ga od čitannja boli glava,mislim retarda,sem toga more je nepismenih.I sada na kraju imaš oko 300.000 zaposlenih,od tpga neutvrđen broj radnika kojima se ne uplačaju doprinosi za MIO/PIO i zdravstveno,a na drugoj strani 2 500 000 stanovnika u stanju potrebe za zdravstvenom zaštitom,300 000 penzionera i neman zvanu administracija.Normalno za sve je kriv gazda granapa sa Jarčedola,koji voza auto od 80 000KM.Strava,SCH.
JThomas

#160 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

jebo me ovo, odoh i ja otvoriti granap :skoljka:
enx

#161 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

zonbirile wrote:na žalost stav @država mje oficijelni stav mediokriteta u pljačkaškoj vlasti,koji je vješto nametnut retardima kraj malog ekrana.Retard kraj TV ekrana upija svu priču i zbog sporosti mozga ,upija sve bez promišljanja.Čitanjem čovjek daje sebi mogućnost da promisli,odloži tekst,pročita ga opet,ali jebi ga od čitannja boli glava,mislim retarda,sem toga more je nepismenih.I sada na kraju imaš oko 300.000 zaposlenih,od tpga neutvrđen broj radnika kojima se ne uplačaju doprinosi za MIO/PIO i zdravstveno,a na drugoj strani 2 500 000 stanovnika u stanju potrebe za zdravstvenom zaštitom,300 000 penzionera i neman zvanu administracija.Normalno za sve je kriv gazda granapa sa Jarčedola,koji voza auto od 80 000KM.Strava,SCH.
Upravo kao što si rekao. Ti retardi rade (ili ne rade) od 8 - 4 i nakon radnog vremena imaju vremena i da gledaju TV i da provedu vrijeme sa svojom djecom, i da odu na godišnji odmor pa makar do jezera,, i vikende i sve ostalo. A ja znam jednog (pa i više) privatnika (SZR) koji vozi auto od 70.000,00 KM. A kako. Fino, čovjek ga je kupio na kredit plaća ratu 425,00KM mjesečno!!!. I morao je da nađe tri žiranta iz državnih firmi. A kako je otplaćuje?
Ovako, radi po 12 do 14 sati dnevno, od 8 ujutro do 10 naveče, ima zaposlenog jednog radnika, (imao 2 ali više nema toliko posla pa ne može plaćati za njega dažbine), U zadnjih 10 godina dao za sebe i radnike 100.800,00 doprinosa na platu, + njihove plate. od toga 33.600,00KM za zdravstveno, a otišo dva puta kod ljekara opšte prakse. Ostalo plaća sam jer nema vremena na duga čekanja po zdravstvenim ustanovama. Porezi nisu uračunati u ovaj dio, tu još treba dodati oko
20. 000,00Km poreza, (najmanje). Djecu i ne vidi jer mora stići da poplaća sve obaveze koje ima za državu.
I nema vremena da gleda TV i šupljira o tome ko šta vozi u ovom gradu i koliko ko ima para.
I tako čovjek radi 25 godina.
Sada je u situaciji kada razmišlja da zatvori obrt jer država nije ni pokušala da mu pomogne ni u čemu. Čak ne pomišljaju da suzbiju RAD NA CRNO, što predstavlja najveći problem ovom čovjeku. Njegove kolege, većina je odavno zatvorila radnje, a njih nekoliko što je ostalo u gradu vjerovatno će uskoro zatvoriti.
Toliko!
analiticar007

#162 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by analiticar007 »

Država wrote:
ultima_palabra wrote:Ma puca meni ona stvar za račun... sad još trebam biti i inspektor za svoje pare :-) Neka državni aparat zaradi svoju platu...
Ne trebaš biti inspektor, ali onaj kome plaćaš proizvod od tebe uzme pare i za nabavku, i za svoju maržu i za porez. Onda bi bilo pošteno (ako ti već ne izda račun) neka ti umanji cijenu proizvoda...

Bravo, slažem se u potpunosti 8-)
sinus

#163 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by sinus »

U jednoj maloj prodavnici prosječni dnevni promet je oko 800 KM ( ovo znam jer sam imao uvid )

Prodavnica radi svaki dan ( 7 dana u sedmici )

800 x 30 = 24.000 KM mjesečni promet

Svaki dan se prikazuje oko 250 - 300 KM prometa

300 x 30 = 9.000 KM prikazani mjesečni promet
------------------------------------------------------------------------
Stvarni mjesečni promet - prikazani mjesečni promet = utaja prometa
24.000 KM - 9.000 KM = 15.000 KM ( mjesečnog utajenog prometa )

15.000 KM x 12 mjeseci = 180.000 KM godišnjeg utajenog prometa

Od ovog utajenog prometa neka mu je 30 % zarada ili marža, dobijamo:

180.000 x 0,30 = 54.000 KM dobiti koja nije prikazana državi

E da vidimo ono što prikazuje

9.000 KM prikazanog mjesečnog prometa x 12 mjeseci = 108.000 KM prikazanog godišnjeg prometa

Mjesečni troškovi su:
Neprijavljena radnica 400 KM
400 x 12 = 4.800 KM godišnje plate

Prijavljena radnica 400 KM
zdravstveno osig 12,50 % = 50 KM
pio 17 % = 68 KM
osig. od nezaposlenosti 1,50 % = 6 KM
Ukupno mjesečno = 524 KM za prijavljenu radnicu
524 KM x 12 = 6288 KM
Struja i Komunalije 500 KM
500x12= 6.000 KM
4.800 + 6288 + 6.000 = 17.088 KM troškova na radnike i režije

108.000 x 0,30 % marže = 32.400 KM

32.400 - 17.088 = 15.312 KM dobiti za koju zna država

15.312 x 0,10 % porez na dobit = 1.531,2 KM

Što znači da njemu ostane 13.780,8 KM
---------------------------------------------------------------------------

I da vidimo da li može jadničak kupiti auto od 80.000 KM

13.780,8 KM za koje se zna + 54.000 KM za koje se ne zna = 67.780,8 KM

Jadnik ipak ne može kupiti auto od 80.000 KM :?
mavcs

#164 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by mavcs »

enx wrote:
zonbirile wrote:na žalost stav @država mje oficijelni stav mediokriteta u pljačkaškoj vlasti,koji je vješto nametnut retardima kraj malog ekrana.Retard kraj TV ekrana upija svu priču i zbog sporosti mozga ,upija sve bez promišljanja.Čitanjem čovjek daje sebi mogućnost da promisli,odloži tekst,pročita ga opet,ali jebi ga od čitannja boli glava,mislim retarda,sem toga more je nepismenih.I sada na kraju imaš oko 300.000 zaposlenih,od tpga neutvrđen broj radnika kojima se ne uplačaju doprinosi za MIO/PIO i zdravstveno,a na drugoj strani 2 500 000 stanovnika u stanju potrebe za zdravstvenom zaštitom,300 000 penzionera i neman zvanu administracija.Normalno za sve je kriv gazda granapa sa Jarčedola,koji voza auto od 80 000KM.Strava,SCH.
Upravo kao što si rekao. Ti retardi rade (ili ne rade) od 8 - 4 i nakon radnog vremena imaju vremena i da gledaju TV i da provedu vrijeme sa svojom djecom, i da odu na godišnji odmor pa makar do jezera,, i vikende i sve ostalo. A ja znam jednog (pa i više) privatnika (SZR) koji vozi auto od 70.000,00 KM. A kako. Fino, čovjek ga je kupio na kredit plaća ratu 425,00KM mjesečno!!!. I morao je da nađe tri žiranta iz državnih firmi. A kako je otplaćuje?
Ovako, radi po 12 do 14 sati dnevno, od 8 ujutro do 10 naveče, ima zaposlenog jednog radnika, (imao 2 ali više nema toliko posla pa ne može plaćati za njega dažbine), U zadnjih 10 godina dao za sebe i radnike 100.800,00 doprinosa na platu, + njihove plate. od toga 33.600,00KM za zdravstveno, a otišo dva puta kod ljekara opšte prakse. Ostalo plaća sam jer nema vremena na duga čekanja po zdravstvenim ustanovama. Porezi nisu uračunati u ovaj dio, tu još treba dodati oko
20. 000,00Km poreza, (najmanje). Djecu i ne vidi jer mora stići da poplaća sve obaveze koje ima za državu.
I nema vremena da gleda TV i šupljira o tome ko šta vozi u ovom gradu i koliko ko ima para.
Sada je u situaciji kada razmišlja da zatvori obrt jer država nije ni pokušala da mu pomogne ni u čemu. Čak ne pomišljaju da suzbiju RAD NA CRNO, što predstavlja najveći problem ovom čovjeku. Njegove kolege, većina je odavno zatvorila radnje, a njih nekoliko što je ostalo u gradu vjerovatno će uskoro zatvoriti.
Toliko!
Uglavnom se slažem, osim... za auto 70 milja kredita, 425 KM rata :roll: nije mi baš logično...
po ovoj računici, ako uzmemo neke prosječne uslove u bankama, treba ti minimum 20 godina da otplatiš ovaj kredit. :-) i sve to za šta , za koga ?? kažem nije mi logično, ali eto nije nemoguće jebiga... :D
mavcs

#165 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by mavcs »

sinus wrote:U jednoj maloj prodavnici prosječni dnevni promet je oko 800 KM ( ovo znam jer sam imao uvid )

9.000 KM prikazanog mjesečnog prometa x 12 mjeseci = 108.000 KM prikazanog godišnjeg prometa

Mjesečni troškovi su:

pio 17 % = 68 KM
524 KM x 12 = 6288 KM
500x12= 6.000 KM

Sviđa mi se ovakav pristup problemu :)

:thumbup: :bih:
munevera44

#166 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by munevera44 »

sinus wrote:U jednoj maloj prodavnici prosječni dnevni promet je oko 800 KM ( ovo znam jer sam imao uvid )

Mjesečni troškovi su:

pio 17 % = 68 KM
524 KM x 12 = 6288 KM
500x12= 6.000 KM

Istina sto posto ovo je prava i čista matematika :dance:
JThomas

#167 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

i sad mene neko ubjeđuje da gazda prosječnog malog granapa ima 5.500 čiste zarade mjesečno ili 66.000 godišnje.

pa jebo majku, k'o da neko travu pase...u mojoj i dvije susjedne zgrade su u zadnje dvije godine tri granapa zatvorena. bezbeli nisu znali šta će s tolikom lovom pa zatvorili da im ne bude previše :skoljka:
ultima_palabra

#168 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:i sad mene neko ubjeđuje da gazda prosječnog malog granapa ima 5.500 čiste zarade mjesečno ili 66.000 godišnje.

pa jebo majku, k'o da neko travu pase...u mojoj i dvije susjedne zgrade su u zadnje dvije godine tri granapa zatvorena. bezbeli nisu znali šta će s tolikom lovom pa zatvorili da im ne bude previše :skoljka:
Kakvih crnih 30% marže, da mi ga je vidjet ko sa tolikom maržom radi :-)
talić

#169 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by talić »

dobro kažeš JThomas, ljudi otvaraju, ljudi zatvaraju s minusima i dugovima koji odu i na desetke hiljada maraka. Uz to marža je 10 do 20% jer granapi nabavljaju od veleprodaja koje uzimaju dobar dio marže. Treće veleprodaje uračunavaju PDV na cijenu koja je naplaćena granapu pa npr. granap na litru mlijeka na kojem zaradi 0,15 KM utaji PDV-a 0,15x17% pa je to 0,0255 KM. Nije neka šteta. Mnogo bitnije bi bilo natjerati sve poslodavce da prijave sve radnike što bi punilo PIO i MIO pa bi moglo doći do smanjenja stope doprinosa a samim tim i rasterećenja poštenih privrednika.
Last edited by talić on 09/02/2011 11:01, edited 1 time in total.
munevera44

#170 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by munevera44 »

Polako prolaze vremena kada su koje kakvi granapi nicali ko trava poslije kiše s namjerom ekspres zaradjivanja. Otvori granap, nabavi puno robe na crno, prijavi sebe i svoju ženu kao radnike, a na crno ljudi rade li rade. Jedan ili dva zaposlena radnika, a granap radi od mraka do mraka. I još ima "svog knjigovodju" za friziranje kompletnog poslovanja.

Prvo za neprijavljenog radnika uvesti drakonske kazne tako da "gazdi" ni na kraj pameti nebi bilo da mu radnik radi na crno.

Drugo kontrola rada i rigorozna kontrola radnog vremena sa visokim kaznama ma kakva kazna zatvaranje i zabrana bavljenja privatlukom na više godina.

Knjigovodje su poseban problem. Za 100 ili 200 KM sredi knjige gazdi i to sve po željama. Takve knjigovodje imaju reputaciju kao "dobre knjihovodje." Koliko je tih dobrih knjigovodja izgubilo "potpis" na završni.....

Jesam za uvodjenje fiskalnih kasa, a da bi kontrola bila još uspješnija, kod jutarnjeg ukjučivanja kase upisati i sva imena zaposlenih, pa lijepo i na taj način kontrolirati radno vrijeme uposlenih. Za programere ovo nebi bio problem, a za inspekcijske službe kvalitetna kontrola zaposlenih. Naravno odrediti kaznu toliku da nikome ne padne napamet bilo kakvo "foliranje".

:thumbup:
ultima_palabra

#171 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by ultima_palabra »

munevera44 wrote:Polako prolaze vremena kada su koje kakvi granapi nicali ko trava poslije kiše s namjerom ekspres zaradjivanja. Otvori granap, nabavi puno robe na crno, prijavi sebe i svoju ženu kao radnike, a na crno ljudi rade li rade. Jedan ili dva zaposlena radnika, a granap radi od mraka do mraka. I još ima "svog knjigovodju" za friziranje kompletnog poslovanja.

Prvo za neprijavljenog radnika uvesti drakonske kazne tako da "gazdi" ni na kraj pameti nebi bilo da mu radnik radi na crno.

Drugo kontrola rada i rigorozna kontrola radnog vremena sa visokim kaznama ma kakva kazna zatvaranje i zabrana bavljenja privatlukom na više godina.

Knjigovodje su poseban problem. Za 100 ili 200 KM sredi knjige gazdi i to sve po željama. Takve knjigovodje imaju reputaciju kao "dobre knjihovodje." Koliko je tih dobrih knjigovodja izgubilo "potpis" na završni.....

Jesam za uvodjenje fiskalnih kasa, a da bi kontrola bila još uspješnija, kod jutarnjeg ukjučivanja kase upisati i sva imena zaposlenih, pa lijepo i na taj način kontrolirati radno vrijeme uposlenih. Za programere ovo nebi bio problem, a za inspekcijske službe kvalitetna kontrola zaposlenih. Naravno odrediti kaznu toliku da nikome ne padne napamet bilo kakvo "foliranje".

:thumbup:
De još Boga ti da se napravi neki sistem koji će to sve sam kontrolisati, da slučajno ne moraju državni nehljebi ustajati sa stolica :-) usput se može skrhati koji miliončić za software što radi ovaj mali dajdžić od ministra...
A možeš i priupitati one radnike Bratstva (preduzeća s većinskim državnim kapitalom) što štrajkaju ispred Kantonalne Vlade u Travniku kad im je zadnji put uplaćen doprinos...
JThomas

#172 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

trgovac na legalnoj pijaci mora imati registrovan obrt. tako da - neka inspekcije lijepo dignu guzicu i rade svoj posao, jer je on u istom košu kao i svi trgovci.

možda se može nešto skontati da privreda i kazne piše, a birokratija da samo dobija plate :skoljka:
JThomas

#173 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

evo još jednog za kojeg su pijace glavni problem naše ekonomije :skoljka:

zašto je nelojalna konkurencija? legalna pijaca je zakonom predviđen prostor za obavljanje trgovačke djelatnosti. on ne plaća grijanje, al' ga zato i nema nego se zato smrzava na otvorenom. može l' poštenije od toga? i tezga se plaća, doduše, manje nego radnja - ali koliko para toliko i muzike.

pa jebote pomislio bi čovjek da je u ovoj državi najbolje imati granap ili tezgu na pijaci...
enx

#174 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

mavcs wrote:
enx wrote:
Toliko!
Uglavnom se slažem, osim... za auto 70 milja kredita, 425 KM rata :roll: nije mi baš logično...
po ovoj računici, ako uzmemo neke prosječne uslove u bankama, treba ti minimum 20 godina da otplatiš ovaj kredit. :-) i sve to za šta , za koga ?? kažem nije mi logično, ali eto nije nemoguće jebiga... :D
Učešće - i na 10 godina ostatak
Ali ovde neki spominju pijacu!
Čini mi se da je rješenje problema SUZBIJANJE RADA NA CRNO.
Ali ne samo na pijaci, nego i po novinama, oglasi, Koferaši - majstori i slične stvari.
Inspektori moraju da rade svoj posao. a što se tiče pijace svi će morati da uvedu fiskalne kase, osim poljoprivrednih proizvođača.
Nakupci moraju imati kase, po zakonu.
JThomas

#175 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by JThomas »

ne, objasni ti meni šta nije pošteno. nemaš radnju - ne plaćaš radnju. imaš radnju - plaćaš radnju. šta je problem? što ti ne odeš na pijacu i ne mlatiš pare ako misliš da su to baš tolike pogodnosti da je riječ o, ni manje ni više nego nelojalnoj konkurenciji?
Post Reply