Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
-
xmaya
#151 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
To što pričaš je drugi par cipela, to je problem mita i korupcije a taj problem postoji u svim sferama pa tako i na fakultetima. Znači na EFSA moraš imat štelu ili podmititi tj.znati podmititi da bi položio bez učenja. A u Travniku ti ne treba ni štela ni mito jer si taj ispit legalno kupio!! S jedne strane je velika razlika, a s druge ti dođe isto. Travnik paše ljudima koji bi rado umjesto učenja ponudili nešto drugo, pare npr, ali ako to mogu ostvariti i u Sa zašto ići u Travnik, možda zato da bi to podmićivanje bilo legalno..??!
- Miki123
#152 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Već sam govorio o tome. Takvi su na svakom državnom fakultetu manjina. Ko ima para da kupi svaki ispit na fakultetu, njemu fakultet i ne treba, to je milioner nenaviko na rad i nikom neće predstavljati konkurenciju. Na takve se ne treba obazirati uopšte..JoseMujica wrote:za neke je i Univerzitet u Sarajevu isti.....nekoga obaraju po 10 godina a neko završava ispite u kafani. Haj recite da u Sarajevu nije tako?
lično sam jednom doživio kako lik pred pismeni ispit priđe profi i kaže mu da ga je poselamio taj i taj. I kasnije došli mi po rezultate i sad profa čita rezultate. Počinje od najvećih ocjena prema onima koji nisu položili. I sad u sred ovih što nisu položili čita jedno ime i ovaj kurir selama diže ruku, a profa kad ga viđe, onako vidno iznenađen, procijedi kroz zube: šestttt.
ili jedna druga situacija kada profa nas handri na ispitu a pred vratima čeka jedan "ugledni građanin" i direktor svega i svačega i izleti profa sa ispita, vidi ovoga kako čeka i dobaci asistentuu prolazu: recimu da dođe u (ime kafane).
bilo je još ovakvih scena kojiam sam lično svjedočio al su dosta i ove dvije pa vi pljujte po Travniku
99% studenata u Bih ide na fakultet samo da bi dobila neku diplomu. Sad gdje će je dobiti , jal u SA ili TR isti je k*urac kada nam je obrazovni sistem dno dna:run:
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#153 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
I znanje je roba 
- JThomas
#154 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
jeste u jednu ruku, ali takva roba da su ti sve pare i učitelji džaba ako ti je mrsko da naučiš i ako nemaš bar malo šlifa za datu materiju.
-
Čovjek i po'
#155 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Evo me prijatelju. Nisam ja poredio bh i uk privatne fakultete, nego sam opcenito pokusavao da dokazem da privatni fakulteti mogu biti ekvivalenti ili mnogo bolji nego drzavni (kod nas vjerovatno ne, ali ima mnogo slucajeva). Htjeo sam samo da skrenem paznju na cinjenicu da ne mora znaciti da je neko kvalitetniji ili bolji samom cinjenicom da studira na UNSA, nego li osoba koja studira na travnickom univerzitetu. Medjutim, kod nas je vazda slucaj da se tudje konstatacije ili cinjenice tumace samovoljno, a u vecini slucajeva po potrebi izgiravanja lokalnog klauna, kako bi se raja malo nasmijala.Miki123 wrote:Nije istina, to su "centri izvrsnosti". Znanje se usađuje čim prođeš vrata piljare.. ovaj fakulteta..![]()
Nego, mene interesuje gdje je nesto' onaj hajirlija što je poredio britanske i bosanske privatne fakultete
Sam sam zavrsio studij na UNSA i otvoreno mogu reci da je za k***ca i studij i profesori opcenito. Od profesora nista nisam naucio - jedino samoinicijativno, jer mi je bilo stalo do onoga sto studiram. Isto bih naucio na bilo kom univerzitetu na svijetu (pa i u travniku
Btw, ako ti nesto govori cinjenica da sam pri kraju sa doktorskim studijem, onda u redu - hairlija sam!
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#156 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Sistem skolovanja - zapošljavanja je korumpiran do bola.
Neka ni samo neko objasni, kako osoba koja nije baš bila teen generacija i koja je haman do jučer nosala tute u kliničkom centru, 1998 ili 1999. završi pravni fakultet, i sada dogura do, pazi sad - rukovodioca sektora u Izvršnoj direkciji za pravne poslove BH Telecoma? To je treći nivomenadžmenta (generalni, pa direktori ID, pa rukovodioci sektora). Da napomenem, dotična je kadar Haretove stranke...
Neka ni samo neko objasni, kako osoba koja nije baš bila teen generacija i koja je haman do jučer nosala tute u kliničkom centru, 1998 ili 1999. završi pravni fakultet, i sada dogura do, pazi sad - rukovodioca sektora u Izvršnoj direkciji za pravne poslove BH Telecoma? To je treći nivomenadžmenta (generalni, pa direktori ID, pa rukovodioci sektora). Da napomenem, dotična je kadar Haretove stranke...
-
Alkos
#157 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Sam si sebi objasnio.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Sistem skolovanja - zapošljavanja je korumpiran do bola.
-
mahalas505
#158 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Da ne bude ta osoba malo degradirana uskoro, nove stranke na vlastiza_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Sistem skolovanja - zapošljavanja je korumpiran do bola.
-
bullmastiff
#159 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
otidjes u travnik za nekog drugog udjes umjesto njega na ispit..potpises se kao on..i polozis mu ispit.
ima i na efsa stele ali rijetko...ovdje izgleda masovno!
na faksu sve debili iz sarajeva koji nisu mogli ovdje i stariji ljudi kojima je bilo kakav papir potreban
ima i na efsa stele ali rijetko...ovdje izgleda masovno!
na faksu sve debili iz sarajeva koji nisu mogli ovdje i stariji ljudi kojima je bilo kakav papir potreban
-
.lik
#160 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Prof. u Travniku ne dolaze pjani na predavanja
i da studenti ne ustaju u amfiteatru sa rijecima mozel pauza moram *rat!!!Sretnem prijateljicu sa Ekonomskog iz Sa kao nije godinu bila na faxu samo preko neta,a sad im tek uveli kartice
e bas mi Vas je zao
da ne pricam o liku s PMF-a kojeg mama zove odnesi prof.index sve je sredjeno ...dok se jadnici ostali pate al tako je bilo tako ce i bit ! 
-
L@BuD
#161 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
treba to sve pozatvarati
- yellow cat
#162 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
.lik wrote:Prof. u Travniku ne dolaze pjani na predavanjai da studenti ne ustaju u amfiteatru sa rijecima mozel pauza moram *rat!!!Sretnem prijateljicu sa Ekonomskog iz Sa kao nije godinu bila na faxu samo preko neta,a sad im tek uveli kartice
e bas mi Vas je zao
da ne pricam o liku s PMF-a kojeg mama zove odnesi prof.index sve je sredjeno ...dok se jadnici ostali pate al tako je bilo tako ce i bit !
Ima i toga, niko to neosporava, i to su pojedinačni slučajevi, ali problem je što je vama sve sređeno u momentu kad iscolaš lovu za upis, a odnosi se na sve studente...
-
.lik
#163 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
daj dokaze !!!uostalom koga briga za to ionako ces dobit posao sa stelom bio ti fax sredjen ili ne !zao mi je ljudi koji lijece komplekse manje vrijednosti na forumu jer dajem ti mogucnost ako mislis da je tako uporedit cemo se nije frka !
yellow cat wrote:.lik wrote:Prof. u Travniku ne dolaze pjani na predavanjai da studenti ne ustaju u amfiteatru sa rijecima mozel pauza moram *rat!!!Sretnem prijateljicu sa Ekonomskog iz Sa kao nije godinu bila na faxu samo preko neta,a sad im tek uveli kartice
e bas mi Vas je zao
Ima i toga, niko to neosporava, i to su pojedinačni slučajevi, ali problem je što je vama sve sređeno u momentu kad iscolaš lovu za upis, a odnosi se na sve studente...
- mgogic
#164 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Ima istine da u drustvenim naukama na drzavnim univerzitetima je vise test izdrzljivosti nego znanja (mnogo vise) jer kad izadjes sa fakulteta lijepo ko ovca mozes da blejis jer neces puno prakticnog da naucis, ali ono sto je po meni smijesno da ljudi sa raznih "univerziteta otvorenog tipa" (moze ko hoce i kako hoce) zagovaraju superiornost tih univerziteta u odnosu na drzavne.
Licno poznajem ljude koji "studiraju" tj. pojavljuju se s vremena na vrijeme na fakultetu, i bio sam sa njima dok su isli da upisuju ocjene, pa znam koliko nivo znanja i umijeca je potreban da zavrsis fakultet (izravazava se iskljucivo u KM ili ojrima), eh sad sto je nekoga stid da je tako, pa onda drvlje i kamenje po svima posipa na temi, to je vec stvar ne kompleksa, vec svjesti o realnoj situaciji.
Mozda u BiH postoje i privatni univerziteti koji su jako dobri, bolji od drzavnih, ali nema potrebe da se zavaravamo da je travnicki jedan od njih.
Licno poznajem ljude koji "studiraju" tj. pojavljuju se s vremena na vrijeme na fakultetu, i bio sam sa njima dok su isli da upisuju ocjene, pa znam koliko nivo znanja i umijeca je potreban da zavrsis fakultet (izravazava se iskljucivo u KM ili ojrima), eh sad sto je nekoga stid da je tako, pa onda drvlje i kamenje po svima posipa na temi, to je vec stvar ne kompleksa, vec svjesti o realnoj situaciji.
Mozda u BiH postoje i privatni univerziteti koji su jako dobri, bolji od drzavnih, ali nema potrebe da se zavaravamo da je travnicki jedan od njih.
-
bullmastiff
#165 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
ja vam rekoh..otidjoh uradih za jednu osobu dva ispita..nit su mi index trazili nit ista...
a na efsa uvode one kartice..tako da nema sanse ni da udjes da uslikas rad za nekog
a na efsa uvode one kartice..tako da nema sanse ni da udjes da uslikas rad za nekog
-
seHmuz
#166 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
nedavno sam bio u kiseljaku sa kolegom koji tamo studira, i iako sam zavrsio vec pravo u sarajevu, ostao sam zatecen objektom i uslovima koji vladaju na tom fakultetu, kao i profesorima koji tamo predaju, zaista je velika stvar sto je konacno kod nas pocela praksa da konacno ljudi koji imaju znanje i karijeru predaju na visokoskolskim ustanovama, jer nesumnjivo se prakticno da vise naucit od nekog sudije ili nekog tuzitelja, ili covjeka koji ima karijeru veliku i uspjesnu, nego kada dodje neki profesor tipa lucica duvnjaka koji sve sto zna o pravu je ta knjiga koju je nabubao i nista vise, i sili se tu nad nama te lijeci frustracije ..mislim da sa ovakvim menadzerom kakav je onaj ismet alija kao i profesorskim kadrom kao i objektom koji posjeduje da je ovaj fakultet najperspektivniji u bih..da je smjesten u sarajevu siguran sam da bi vec bio jedan od najcjenjenijih u drzavi..stvarno sam ostao zatecen.
- Miki123
#167 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
seHmuz wrote:nedavno sam bio u kiseljaku sa kolegom koji tamo studira, i iako sam zavrsio vec pravo u sarajevu, ostao sam zatecen objektom i uslovima koji vladaju na tom fakultetu, kao i profesorima koji tamo predaju, zaista je velika stvar sto je konacno kod nas pocela praksa da konacno ljudi koji imaju znanje i karijeru predaju na visokoskolskim ustanovama, jer nesumnjivo se prakticno da vise naucit od nekog sudije ili nekog tuzitelja, ili covjeka koji ima karijeru veliku i uspjesnu, nego kada dodje neki profesor tipa lucica duvnjaka koji sve sto zna o pravu je ta knjiga koju je nabubao i nista vise, i sili se tu nad nama te lijeci frustracije ..mislim da sa ovakvim menadzerom kakav je onaj ismet alija kao i profesorskim kadrom kao i objektom koji posjeduje da je ovaj fakultet najperspektivniji u bih..da je smjesten u sarajevu siguran sam da bi vec bio jedan od najcjenjenijih u drzavi..stvarno sam ostao zatecen.
... i onda je svizac zamotao čokoladu u omot
-
mimsy
#168 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Lagis,lagis!Prije da se to moze u Sarajevu na nekim fakultetima gdje studenata ima ko mrava.Na privatnim 60-70 max. studenata radi ispit u jednoj sali,u dosta slucajeva i manje.Asistenti i profesori znaju svakog studenta,cak i broj indexa...bullmastiff wrote:ja vam rekoh..otidjoh uradih za jednu osobu dva ispita..nit su mi index trazili nit ista...
-
.lik
#169 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
hhahahahahahha ja tvrdim da ne mozes doc na ispit bez provjere !dobro je pa im uvode kartice ..oni uopste ne vide prof.na faxu !
mimsy wrote:Lagis,lagis!Prije da se to moze u Sarajevu na nekim fakultetima gdje studenata ima ko mrava.Na privatnim 60-70 max. studenata radi ispit u jednoj sali,u dosta slucajeva i manje.Asistenti i profesori znaju svakog studenta,cak i broj indexa...bullmastiff wrote:ja vam rekoh..otidjoh uradih za jednu osobu dva ispita..nit su mi index trazili nit ista...
-
addy_sa
#170 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
ko danas se sjećam nas oko 200 (ako ne i više?) polaže metodologiju na FPN-u, pun amfiteatar ljudi bukvalno preskaču jedni druge.. i dođu Ševko i Lavić i daju pitanja i izađu..kad je to trka nastala, galama, vriska, meni je lik skočio na klupu i zgazio nogom rad a da ne govorim da su na ispit ušli ljudi iz prethodnih generacija i pisali rad, da su se sve knjige i skripte što postoje otvorile i prepisivalo se.. i onda dođemo, ispit položilo dvadeset ljudi metodom slučajnog uzorka, baci Lavić radove u zrak pa koji padnu na sto prošli su.. a kako znam to, otišli i tražili da vidimo radove, i onaj ko je prošao i onaj ko nije NEMA NIKAKVE OZNAKE na radu da je isti uopšte pregledan!!
ne sumnjam da ovakvih slučajeva ima i na drugim fakultetima, da ne bude da sad "crnim" FPN na kojem sam studirao.
bio sam na ispitu i u Kiseljaku i u Travniku jer imam kolege koji tamo studiraju, njih je u sali bilo deset i asistent i profesor su ih znali sviju imenom i prezimenom a svakome je pored imena i prezimena i broja indexa na rad stavljen pečat fakulteta na licu mjesta !
Dakle, bio sam, vidio.
Nije sve tako crno ni na privatnim fakultetima, već sam nekoliko puta pisao na ovu temu.
ne sumnjam da ovakvih slučajeva ima i na drugim fakultetima, da ne bude da sad "crnim" FPN na kojem sam studirao.
bio sam na ispitu i u Kiseljaku i u Travniku jer imam kolege koji tamo studiraju, njih je u sali bilo deset i asistent i profesor su ih znali sviju imenom i prezimenom a svakome je pored imena i prezimena i broja indexa na rad stavljen pečat fakulteta na licu mjesta !
Dakle, bio sam, vidio.
Nije sve tako crno ni na privatnim fakultetima, već sam nekoliko puta pisao na ovu temu.
-
seHmuz
#171 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
moje je misljenje da je svakako perspektiva u tim privatnim fakultetima,jer pogledajte recimo ovi u kiseljaku su stavili kamere i ometace za signal, i covjek kad nesto posjeduje ima volju da u to i ulaze, dok na drzavnim za sve cekaju da se neko smiluje i dodjeli im pare, uostalom sad u 4 om mjesecu bit ce licencacija svih univerziteta u bih pa cemo vidjeti sta ce se dogadjat, recimo da bi prosli licencaciju potrebno je da fakultet ima po studentu metar kvdratni prostora da ima amfiteatar, a mislim da dosta toga fali bas pfsa i ne vidim mogucnost nadogradnje no vidjet cemo sta ce inspekcija reci..
-
herbert mekfjuger
#172 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
jebo amfiteatre jarane, gdje je znanje. ne možeš meni pričat kad znam gomilu ljudi s privatnih fakulteta fakultetski obrazovanih, i njihovo znanje od malih nogu i cojene u osnovnoj i srednjoj školi, al eto sad na privatnim fakultetima vjerovatno došli sebi i "opametili se", pa neki su i magistri.... pusti šuplju, ko nijue sposoban da upiše ili završi državni, ide na privatni i to je to... ili kome je mrsko na državni jer zna da mora učitseHmuz wrote:moje je misljenje da je svakako perspektiva u tim privatnim fakultetima,jer pogledajte recimo ovi u kiseljaku su stavili kamere i ometace za signal, i covjek kad nesto posjeduje ima volju da u to i ulaze, dok na drzavnim za sve cekaju da se neko smiluje i dodjeli im pare, uostalom sad u 4 om mjesecu bit ce licencacija svih univerziteta u bih pa cemo vidjeti sta ce se dogadjat, recimo da bi prosli licencaciju potrebno je da fakultet ima po studentu metar kvdratni prostora da ima amfiteatar, a mislim da dosta toga fali bas pfsa i ne vidim mogucnost nadogradnje no vidjet cemo sta ce inspekcija reci..
-
seHmuz
#173 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
jarane ja sam ima vec par godina zavrsio pfsa i sto se toga tice to je to..samo moram reci da se mi divimo djeci sa vana, a ja znam kad djeca iz norveske dodju i ono sto oni uce u odnosu na ovo sto uce nasa djeca nema veze sa vezom, pa nasi s ajnstajni, ali kad dodje praksa veze nemaju..ja radim kod notarke jedne, vec drugu godinu nisam znao beknuti kad sam dosao samo sam se cudio u sta su mi prosle 4 godine faksa..kod nje radi lik ne znam gdje je zavrsio ili travnik tada ili tako neki nazovi divlji fakultet, on je tu duze od mene i samo sam se mogao divit onome sta on zna prakticno, a teoriski jebo to, ja sam za to da se na faxu u sarajevu malo prilagodi evropskom sistemu obrazovanja, dovedi mi ljude sa iskustvom i znanjem, dovedi mi jusufa halilagica iz ministartva pravde neka mi govori o ustavu, dovedi mi kasima trnku, dovedi mi sudiju vrhovnog suda daj mi prakticnosti, da sutra kad udjem u kancelariju znam nesto..o cemu mi pricamo kakav bola drzavni, to je cisto bubanje pa u mene je rodjak tri puta prvu godinu medicine ponavljao u sarajevu, otisao u bec i sve zavrsio u roku, i sta sad jeli priznatija ona becka ili sarajevska diploma..o cemu dalje pricamo pa prva godina sarajevskog prava devedeset posto ucenika sjedi na prozorima jer nemaju gdje drugo, u evropi jedan asistent ne smije predavat vecoj grupi studenata od deset i sta se time postize, od kvalitetnijeg pracenja do bolje predanosti, ma sve..evo uzmi ssst ma daj...sarajevo samo ima ime, a sve stalo je ostalo u 80im..kada profesori shvate da su oni tu radi nas studenata a ne obratno, i kad prestanu licne frustracije da lijece na studentima bice neke sanse za napredak a ovako tesko..recenice tipa svaka vam cast polozili ste korice sljedeci put prva stranica to nije nesto sto bi trebao bilo ko da trpi..u kanadi ako je niska prolaznost profesor se saslusava jer se smatra da nesto sa njim nije uredu i da je on razlog toga, tj njegova losa predavanja..
-
herbert mekfjuger
#174 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
^ jasno, to sve stoji što si reko, al ja govorim o našim privatnim fakultetima, ne stranim, kod kojih je sve na nivou... Upoznat sam s tim kako se radi u normalnim zemljama.
Al kakva praksa, kakva teorija na našim privatnim fakultetima, ode se 3 puta godišnje, nemoj mi toga
Al kakva praksa, kakva teorija na našim privatnim fakultetima, ode se 3 puta godišnje, nemoj mi toga
-
seHmuz
#175 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
pa o tome ti i govorim, treba uredit sistem da e stekne neko znanje, mimo pukog bubanja knjige napamet, imas gro studenata nabuba knjigu ima super ocjene udje u kancelriju ne zna na koju stranu poci jer nije za tog posla, i posebno sta meni smeta profesori tipa lucic i slicno dobar student nabubao rim postao ass magistrirao doktorirao, nikad nista nije u zivotu ostvario prakticno nikakav cv iza sebe i sad se tu izivljava i masa talentovanih studenata odustane radi takvih..ti kao lucic su skoro svi na faxu..imas u zagrebu taj privatni fax ekonomiju, i dodje ti recimo todoric kao gost predavac covjek ima agrokor vrijedan milijarde, i jedva ceka svako da mu ode na predavanje jer je cast cuti tog covjeka ili sta ja znam gost predavac direktor recimo asa holdinga ili nesto slicno pa te ljude mi daj to me zanima a ne da mi pricas neke gluposti koje cu svakako u knjizi nabubat i bez tebe..to je to ako me razumijes, i ako ce to privtni fax omogucit sutra mome djetetu a ja imati lovu da mu to omogucim pa onda zasto ne, bio bih idiot da to ne uradim..to je slojevanje drustva na neki nacin odmah, jer evo bbi sok kosta recimo 4 km, sta si time dobio digao imidz objekta tu ti je recimo sigurnije izaci jer ocekujes d nece doci onaj narkoman bez marke i mozda te zbost nozem, tako i na tom privatnom ocekujjes da ce ti djete upoznat neku finu raju od recimo malo bojih roditelja sa kojim ce otici na planinu umjesto negdje u neki sumnjivi lokal..treba jbg na sve misliti viddis kako je danass sve naopako i sta se radi po ulicama..