Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
madner

#151 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

Ne kontam sta je problem za fakultet. Isti je plan za svakoga, ne radi se manje. To sto nekome ne odgovara, to je potpuno svejedno. Bitno je samo da su pravila ista za sve.
Mustafapasa

#152 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Mustafapasa »

Vrlo lijepa tema:
Dzuma je obaveza svakog muslimana koji nije na putu ili koji to fizicki ne moze iz nekog razloga.
U ovom ajetu se govori sta da se radi kada je dzuma i POSLIJE:

"O vjernici, kad se u petak na namaz pozove, požurite ka spominjanju Allaha, i kupoprodaju ostavite, to vam je bolje, neka znate!" /9/ " A kad se molitva obavi, onda se po zemlji razidjte i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite".
Ja sam upoznat sa fenomenom da kada se ode na dzumu, vise se ne vraca...Boldovano kaze da se treba vratiti na posao...Uostalom, kod nas je direktor naredio da ko se poslije dzume ne vrati, -10% od plate... :)
Naravno,ljudi imaju neku privatnu obavezu,ali uz dopustenje sefa se moze i cijeli dan odsustvovati...ostalo je bjezanija...
Meni je sefica katolicke vjeroispovjesti i apsolutno nemam nikakvih problema s dzumom i to je pravi primjer vjerske tolerancije...jos smo i raja prava...tako da ako mi neko pocne trubiti oko netolerancije... :)

hajd vozdra
nosara

#153 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by nosara »

madner wrote:Ne kontam sta je problem za fakultet. Isti je plan za svakoga, ne radi se manje. To sto nekome ne odgovara, to je potpuno svejedno. Bitno je samo da su pravila ista za sve.
?
madner

#154 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

nosara wrote:
madner wrote:Ne kontam sta je problem za fakultet. Isti je plan za svakoga, ne radi se manje. To sto nekome ne odgovara, to je potpuno svejedno. Bitno je samo da su pravila ista za sve.
?
Zali se sto za vrijeme dzume nema nastave. Potpuno smijesna primjedba, niti nekog ostecuje niti nekome donosi korist. Sto bi morala biti nastava tada?
esoes

#155 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by esoes »

cutee_nina wrote:Znam da je džuma jedna od bitnijih namaza kod muslimana i nemam ništa protiv onih koji idu na džumu. Ali, koristiti to, kao razlog za nerad?

Svaki petak, moj šef i par mojih kolega odu s posla, znači oko 11 ili 12 sati (zavisi kada je džuma) i naravno ne vrate se kasnije na posao. Od par poznanika sam čula da njihovi šefovi i kolege rade to isto.

Takođe, imam brata koji studira na fakultetu u Sarajevu (nebitno koji). Osoba koja ide na džumu, ima opravdanje da ne bude na predavanju. Čak sam čula da neki fakulteti uopšte nemaju predavanja za vrijeme džume. Zar ne bi trebalo obrazovanje biti prioritet?
1.bilo bi super, sada, da se ovdje javi tvoj sef sa slicnom temom, otprilike ovakvom: Internet ili izgovor da se nesta "radi"
pa da priupita sve nas da li radnicima zabraniti pristup sa-x-u, facebook-u, ... u radno vrijeme?
pa navesti da u okviru posla i poslovne komunikacije, moraju imati internet, ali da je primijetio da mnogi radnici to zloupotrebljavaju i da, umjesto, da koriste internet u poslovne svrhe, koriste ga da "ubiju vrijeme" dok su na poslu. :)
Heheheh, ja bih rekao da je ovo princip: prljava je tudja avlija...

daleko od toga da ja opravdavam tvog sefa, ali ajmo pocet od svoje avlije, pa onda zavirivatgi u tudje.

2.Zasto mislis da dzuma nema obiljezje obrazovanja?
nosara

#156 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by nosara »

madner wrote:
nosara wrote:
?
Zali se sto za vrijeme dzume nema nastave. Potpuno smijesna primjedba, niti nekog ostecuje niti nekome donosi korist. Sto bi morala biti nastava tada?
Ako je razlaz, onda nema problema... Ali ako je rupa od dva sata, onda to nije isto, posebno za nekoga ko vozari...
madner

#157 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

Rupa ko rupa, meni je bila srijedom pa sam prezivio :skoljka:
esoes

#158 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by esoes »

nosara wrote:
madner wrote:
Ako je razlaz, onda nema problema... Ali ako je rupa od dva sata, onda to nije isto, posebno za nekoga ko vozari...
Heheheh, pa nek lijepo taj sto ima "rupu od dva sata" dostavi fakultetu kakav bi njemu plan rada odgovarao, pa da se fakultet prilagodi njemu i njegovom voznom redu
jaca-maca

#159 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by jaca-maca »

esoes wrote:2.Zasto mislis da dzuma nema obiljezje obrazovanja?
Nema, ako nisi musliman i ako si zensko (mada kazu da i zene mogu ici, ali zamisli da zena i ode, gledali bi u nju, kao ono sta si tu dosla. jednom sa i ja rekla, odo na dzumu, a mnogi su se nasmijali i prokomentarisali, kao ne sali se :sad: )
Michun

#160 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Michun »

nosara wrote:
madner wrote:
nosara wrote:
?
Razlaz..aferim. Rupa - ostecuje zenske osobe, osobe katolicke i pravoslavne vjeroispovjesti, ateiste, tuzlake koji hoce kuci u 14:00, biscane kojima treba 7h autobusom do kuce za vikend. Jok, ja, ja i samo ja.
madner

#161 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

Jedino ako postoji pravilo da se nastava mora odrzati u kontinuitetu?
nosara

#162 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by nosara »

madner wrote:Rupa ko rupa, meni je bila srijedom pa sam prezivio :skoljka:
:lol:
drenmajster

#163 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by drenmajster »

arte.fakt wrote:
cutee_nina wrote:Znam da je džuma jedna od bitnijih namaza kod muslimana i nemam ništa protiv onih koji idu na džumu. Ali, koristiti to, kao razlog za nerad?

Svaki petak, moj šef i par mojih kolega odu s posla, znači oko 11 ili 12 sati (zavisi kada je džuma) i naravno ne vrate se kasnije na posao. Od par poznanika sam čula da njihovi šefovi i kolege rade to isto. E što nisam i ja muškarac da mi to bude izgovor da se ne vratim na posao.

Takođe, imam brata koji studira na fakultetu u Sarajevu (nebitno koji). Osoba koja ide na džumu, ima opravdanje da ne bude na predavanju. Čak sam čula da neki fakulteti uopšte nemaju predavanja za vrijeme džume. Zar ne bi trebalo obrazovanje biti prioritet?
ko tebi brani da ides na dzumu !?
Mozda je druge vjere????? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
GOLFER

#164 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by GOLFER »

nosara wrote:
madner wrote:
hahaha ja sam znao imati rupe i po 3 sata svako drugi dan u sedmici, nidje veze A z to i nastavu vikendom (kao i u vrijeme dzume) :-) bit ce da je u ovom slucaj ipak problem sto je to rupa za vrijeme dzume. sta se kacite na te nekakkve ko fol skandalozne prakse... rupa za vrijeme dzumeee jaooo jaooo pa sta oni misleee uzassssssss :-) :-) :-)
Trebam te

#165 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Trebam te »

esoes wrote:
nosara wrote:
madner wrote:
Heheheh, pa nek lijepo taj sto ima "rupu od dva sata" dostavi fakultetu kakav bi njemu plan rada odgovarao, pa da se fakultet prilagodi njemu i njegovom voznom redu

:mrgreen: :thumbup: :bih:
nosara

#166 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by nosara »

madner wrote:Jedino ako postoji pravilo da se nastava mora odrzati u kontinuitetu?
Evo gore ti je covjek rasclanio... Ne mozes svijet gledat iskljucivo svojim ocima... :D
jaca-maca

#167 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by jaca-maca »

esoes wrote:
nosara wrote:
madner wrote:
pa isto ti dodje i za dzumu, neka oni koji idu dostave plan za petak i neka se fakultet prilagodi, jel tako?
kockica_kockica

#168 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by kockica_kockica »

Mislim da svaka zloupotreba treba imati sankcije ...

Vjerska sloboda .. da .. u svakom slucaju... ali zaista neke mi stvari ne idu u glavu...

Ali gledajmo to ovako.. u nekoj firmi imas dvije osobe.. jedna je osoba vjernik koji svakog petak ide na dzumu a druga je recimo jevrej i njeni obredi su svi uvecer nema potrebe za slobodnim satima unutar radnog vremena...

prva osoba svakog petka ide na dzumu i zadrzi se dva sata...
4 sedmice puta 2 sata je 8 sati
druga osoba ne uzima 2 sata za dzumu dakle 8 sati mjesecno radi vise od ove prve osobe

8 sati je jedan radni dan...

jednostavnom racunicom se dodje na ovo da neko ko ne ide na dzumu radi cijeli jedan radni dan vise od nekoga ko ide na dzumu...
ako je to tako, a tako je .. onda bi ja da sam na mjestu ovog drugog bila nezadovoljna... ili se to rjesava da ovi koji idu na dzumu dobiju dva sata free od podla ali da istovremeno tih 8 sati moraju naraditi... u mjesecu ima od prilike 21 radni dan - prosjek
4 dana radi dva sata manje
znaci ostane nam 17 dana sa punim radnim vremenom
17 dana podijeli na te dane 8 sati tako da onda svaka osoba bilo da ide ili ne na dzumu radi istu satnicu i primaju istu placu...
nosara

#169 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by nosara »

jaca-maca wrote:
esoes wrote:
nosara wrote: Ako je razlaz, onda nema problema... Ali ako je rupa od dva sata, onda to nije isto, posebno za nekoga ko vozari...
pa isto ti dodje i za dzumu, neka oni koji idu dostave plan za petak i neka se fakultet prilagodi, jel tako?
E, pa ne moze tako, gdje ces to, vjerska prava trte-vrte... :lol:
Trebam te

#170 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Trebam te »

kockica_kockica wrote:Mislim da svaka zloupotreba treba imati sankcije ...

Vjerska sloboda .. da .. u svakom slucaju... ali zaista neke mi stvari ne idu u glavu...

Ali gledajmo to ovako.. u nekoj firmi imas dvije osobe.. jedna je osoba vjernik koji svakog petak ide na dzumu a druga je recimo jevrej i njeni obredi su svi uvecer nema potrebe za slobodnim satima unutar radnog vremena...

druga osoba ne uzima 2 sata za dzumu dakle 8 sati mjesecno radi vise od ove prve osobe

jednostavnom racunicom se dodje na ovo da neko ko ne ide na dzumu radi cijeli jedan radni dan vise od nekoga ko ide na dzumu...
ako je to tako, a tako je .. onda bi ja da sam na mjestu ovog drugog bila nezadovoljna... ili se to rjesava da ovi koji idu na dzumu dobiju dva sata free od podla ali da istovremeno tih 8 sati moraju naraditi... u mjesecu ima od prilike 21 radni dan - prosjek
17 dana podijeli na te dane 8 sati tako da onda svaka osoba bilo da ide ili ne na dzumu radi istu satnicu i primaju istu placu...
Ne kapiras, mislim treba dati svakom 2h slobodno (ako je puno 1h slobodno) vrijeme petkom u toku dzume, bez obzira kojoj vjeroispovijesti pripada ili ne...Onaj ko hoce na Dzumu bujrum a onaj ko nece neka obavi poslove koje on treba, a povratak na posao da kontrolise poslodavac... :dance:

"Vuk sit i ovce na broju"..
Trebam te

#171 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Trebam te »

I nije bitno koliko se vremenski sjedi na poslu vec kako se radi...produktivnost -:)

Ovdje je cijela frka napravljena od Dzume, i to malo bode oci!

Nezrelo
Michun

#172 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Michun »

Trebam te wrote:
kockica_kockica wrote:Mislim da svaka zloupotreba treba imati sankcije ...

Ne kapiras, mislim treba dati svakom 2h slobodno (ako je puno 1h slobodno) vrijeme petkom u toku dzume, bez obzira kojoj vjeroispovijesti pripada ili ne...Onaj ko hoce na Dzumu bujrum a onaj ko nece neka obavi poslove koje on treba, a povratak na posao da kontrolise poslodavac... :dance:

"Vuk sit i ovce na broju"..
Jeste, sad svi treba da zivimo prema islamskim pravilima. I da pauziramo kad ostali idu da klanjaju.
Ne sumnjam da bi vecina potajno zelila dva h slobodna, ali izvini sta ce jedan katolik raditi dva h petkom? Dje da slunta...ne moze ici kuci, rupa od dva h. Ko na fakultetu? Da dangubi po kafama? Ozbiljnim ljudima to ne bi odgovaralo. Rjesenja koja vecina ovdje postavlja su nesuvisla.
Kao sto neko rece...prije rata, organizovane dzume za radne ljude u vrijeme kad se moze a ne kad se "mora".
madner

#173 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

Kakvo je to islamsko pravilo da imas 2h slobodna tada i tada? Meni izgleda bas evropski.
Michun

#174 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Michun »

madner wrote:Kakvo je to islamsko pravilo da imas 2h slobodna tada i tada? Meni izgleda bas evropski.
2 h slobodna petkom u vrijeme dzume je bas onako evropski :D nadasve :-)
ultima_palabra

#175 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by ultima_palabra »

Nejasno mi je odakle ta dva sata u diskusiji :shock: Meni je dovoljno 45 minuta... kome je džamija malo dalje recimo da mu treba sat.
Post Reply