Komunizam-kapitalizam
Moderator: anex
-
Great Cornholio
#151 Re: Komunizam-kapitalizam
Davno je Sokrat rekao da glavni motiv življenja trebao biti vrlina a ne pobjeda u natjecanju sa drugima, jer takmičarska atmosfera pobuđuje agresiju a strah od neuspjeha tu agresiju još dodatno povećava .
Kapitalizam je zasnovan upravo na takmičenju, i još kad dodamo želju "državnog kapitalizma" ( pogrešno nazivanog socijalizmom) eto nam jednostavnog objašnjenja nastanka ratova.
Kapitalizam je zasnovan upravo na takmičenju, i još kad dodamo želju "državnog kapitalizma" ( pogrešno nazivanog socijalizmom) eto nam jednostavnog objašnjenja nastanka ratova.
Last edited by Great Cornholio on 30/11/2010 18:48, edited 1 time in total.
- nosara
#152 Re: Komunizam-kapitalizam
1mustra wrote:Sjeverna Koreja, bivsi SSSR, cijeli Istocni blok u Europi.nosara wrote:1mustra wrote: Nazalost nije ostao teorija. Gdje god je proban doveo je do katastrofalnih zivotnih uvjeta.![]()
Samo reci jedan primjer "komunisticke" drzave... Irska...?
Kako to da je Zapadna Njemacka bila toliko bolja od Istocne Njemacke, kad je to isti narod. Sve je bilo isto, s jedinom razlikom u stupnju slobode.
Prestani se provaljivat... Drugarski savjet...
Nema komunizma i nikada ga nije ni bilo... Tema je za 'urac...
-
Great Cornholio
#153 Re: Komunizam-kapitalizam
Ti bi da nas ušutkaš - e neće moći, " Bolje grob nego rob"The 51st State wrote:ekonomija, umijece upravljanja oskudnim resursima, dosad niko nije skonto savrsen recept, dzaba granate, prebacite se na druge teme.
- nosara
#154 Re: Komunizam-kapitalizam
Ratove su izazivali iskljucivo "slobodni", "demokrati"...Great Cornholio wrote:Davno je Sokrat rekao da glavni motiv življenja trebao biti vrlina a ne pobjeda u natjecanju sa drugima, jer takmičarska atmosfera pobuđuje agresiju a strah od neuspjeha tu agresiju još dodatno povećava .
Kapitalizam je zasnovan upravo na takmičenju, i još kad dodamo želju "državnog socijalizma" ( pogrešno nazivanog socijalizmom) eto nam jednostavnog objašnjenja nastanka ratova.
Drzavni socijalizam danas spasava perjanice kapitalizma...
-
1mustra
#155 Re: Komunizam-kapitalizam
Cijeli zivot je surov i nepravedan. Da barem taj Darvin nije izmislio da prezivljavaju najjaci i najsposobniji. I zasto cure vole misicave i lijepe a ne rahiticne zgadurine, to je tak nepravedno.Great Cornholio wrote:Davno je Sokrat rekao da glavni motiv življenja trebao biti vrlina a ne pobjeda u natjecanju sa drugima, jer takmičarska atmosfera pobuđuje agresiju a strah od neuspjeha tu agresiju još dodatno povećava .
Kapitalizam je zasnovan upravo na takmičenju, i još kad dodamo želju "državnog socijalizma" ( pogrešno nazivanog socijalizmom) eto nam jednostavnog objašnjenja nastanka ratova.
Kapitalizam je zasnovan na takmicenju da se drugima pruzi sto vise onog sto zele, meni to takmicenje i ne zvuci tako lose.
- nosara
#156 Re: Komunizam-kapitalizam
1mustra wrote:Cijeli zivot je surov i nepravedan. Da barem taj Darvin nije izmislio da prezivljavaju najjaci i najsposobniji. I zasto cure vole misicave i lijepe a ne rahiticne zgadurine, to je tak nepravedno.Great Cornholio wrote:Davno je Sokrat rekao da glavni motiv življenja trebao biti vrlina a ne pobjeda u natjecanju sa drugima, jer takmičarska atmosfera pobuđuje agresiju a strah od neuspjeha tu agresiju još dodatno povećava .
Kapitalizam je zasnovan na takmicenju da se drugima pruzi sto vise onog sto zele, meni to takmicenje i ne zvuci tako lose.
Koji gibon...
E, moj Hokinze, dzaba se trudis... Takav nemisicav...
Silazak sa drveta ne znaci automatski napredak...
-
zonbirile
#157 Re: Komunizam-kapitalizam
-------------------------------------------------------------------------------------------------pasha078 wrote:Interesantna diskusija....
Mustra, Detroit, jeli poznato vama da su teorije adama smitha prevazidjene? Argumenti su vam sa pozicija starih 200 godina... Vrlo brzo nakon Smitha, David Ricardo je diskreditovao njegovu teoriju slobodnog tržišta. U neku ruku Ricardo je startna tačka i samog Marxa.
Drugo, free market je diskreditovan depresijom 1929. Ekonomska teorija koja je doprinijela najvećem prosperitetu u posljednjih 100 godina je Kenezijeva. A ona je u direktoj suprotnosti sa Smithom.
No sedamdesetih gubi na uticaju, prije svega zbog tektonskih promjena u samom kapitalizmu. Tada i dolazi do oživljavanja neo-liberalizma, Milton friedman etc... Osamdesetih postaje i oficijelna politika, sa Reganom i Thacherkom. No njihov uspjeh je u najmanju ruku polovičan, u svakom slučaju daleko manji nego Kentzijev. Konačno je diskreditovan ovom financijskom krizom.
Mislim da se u budućnosti vraćamo nekoj modifikovanoj verziji Kenezija, čak možda i daleko jačem uticaju države. Free market i teorije alla Mustra su diskreditovane za dugo dugo....
e moj drugar život te demantuje,svi nabrojani su bili samo opisivači stanja,hroničari,dok su se oni raspištoljili opisujući tokove novca i ekonomije Rotšild i sinovi su pokoravali planetu.Pa drugar moj misliš da su oni koristile savjete i crpili znanja iz tih čitaba,jašta kao i Todorić iz Menađmenta-H.Muratovića.
Last edited by zonbirile on 30/11/2010 18:43, edited 1 time in total.
-
1mustra
#158 Re: Komunizam-kapitalizam
Po tebi sigurno da nije nikad bio, niti ce ga ikada bit.nosara wrote:Prestani se provaljivat... Drugarski savjet...![]()
Jer je po svemu sudeci nemoguce da komunizam bude uspjesan, a ti ne prihvacas da se bilo sto neuspjesno smije nazivat komunizmom.
-
Great Cornholio
#159 Re: Komunizam-kapitalizam
Napravio sam pogrešku, umjesto 'državni kapitalizam' napsao sam 'državni socijalizam'nosara wrote:Ratove su izazivali iskljucivo "slobodni", "demokrati"...Great Cornholio wrote:Davno je Sokrat rekao da glavni motiv življenja trebao biti vrlina a ne pobjeda u natjecanju sa drugima, jer takmičarska atmosfera pobuđuje agresiju a strah od neuspjeha tu agresiju još dodatno povećava .
Drzavni socijalizam danas spasava perjanice kapitalizma...
-
1mustra
#160 Re: Komunizam-kapitalizam
Pogreska nije slucajna, sta bi drugo "drzavni kapitalizam" mogao znacit nego socijalizam?Great Cornholio wrote:Napravio sam pogrešku, umjesto 'državni kapitalizam' napsao sam 'državni socijalizam'nosara wrote:Ratove su izazivali iskljucivo "slobodni", "demokrati"...Great Cornholio wrote:Davno je Sokrat rekao da glavni motiv življenja trebao biti vrlina a ne pobjeda u natjecanju sa drugima, jer takmičarska atmosfera pobuđuje agresiju a strah od neuspjeha tu agresiju još dodatno povećava .
Drzavni socijalizam danas spasava perjanice kapitalizma...Moliću da se to ispravi u zapisniku
- nosara
#161 Re: Komunizam-kapitalizam
Malo si ogranicenih nazora za zdravu polemiku... O zavidnom nepoznavanju materije da ne govorim...1mustra wrote:Po tebi sigurno da nije nikad bio, niti ce ga ikada bit.nosara wrote:Prestani se provaljivat... Drugarski savjet...![]()
Jer je po svemu sudeci nemoguce da komunizam bude uspjesan, a ti ne prihvacas da se bilo sto neuspjesno smije nazivat komunizmom.
-
Great Cornholio
#162 Re: Komunizam-kapitalizam
Urođenost takmičarskog nagona, ključnog argumenta kojim se nastoji opravdati postojanje nehumanog društvenog sistema zvanog kapitalizam i predstaviti ga inherentnim ljudskoj prirodi, je nedvojbeno opovrgnuta od strane Eriha Froma u "Anatomiji ljudske destruktivnosti."1mustra wrote:Cijeli zivot je surov i nepravedan. Da barem taj Darvin nije izmislio da prezivljavaju najjaci i najsposobniji. I zasto cure vole misicave i lijepe a ne rahiticne zgadurine, to je tak nepravedno.Great Cornholio wrote:Davno je Sokrat rekao da glavni motiv življenja trebao biti vrlina a ne pobjeda u natjecanju sa drugima, jer takmičarska atmosfera pobuđuje agresiju a strah od neuspjeha tu agresiju još dodatno povećava .
- nosara
#163 Re: Komunizam-kapitalizam
»Kao rezultat, . . . proizvodnja previše korisnih stvari proizvodi suviše nekorisnog stanovništva. Obje strane zaboravljaju da su rasipnost i štedljivost, luksuz i apstinencija, bogatstvo i siromaštvo ekvivalentni.«
-
zonbirile
#164 Re: Komunizam-kapitalizam
jooj,kako je sve to jednostavno,kao na pijaci,a vi upleli i filozofe.
-
Great Cornholio
#165 Re: Komunizam-kapitalizam
Erich From je pored toga što je bio filozof, bio i antropolog, psihoterapeut i socijalni psiholog - a vjerovatno je nekad i nešto kupio na pijacizonbirile wrote:jooj,kako je sve to jednostavno,kao na pijaci,a vi upleli i filozofe.
-
zonbirile
#166 Re: Komunizam-kapitalizam
---------------------------------------------------Great Cornholio wrote:Erich From je pored toga što je bio filozof, bio i antropolog, psihoterapeut i socijalni psiholog - a vjerovatno je nekad i nešto kupio na pijacizonbirile wrote:jooj,kako je sve to jednostavno,kao na pijaci,a vi upleli i filozofe.
dok su raznorazni hroničari društvenih zbivanja bilježili i objašnjavali zbivanja u sferi ekonomije, psihe i sl.,za to dobijali pristojne honorare,sinekure i Nobelove i ine nagrade,dotle su pregaoci tipa,Rotšilda,Rokfelera,Sacsa,Morgana i sl. marljivo "radili".
-
zemo_online
#167 Re: Komunizam-kapitalizam
Zasto otkrivati toplu vodu kada su neke zemlje dosle do gotovo savrsenog spoja kapitalizma i socijalizma?
kopirajmo npr. finsku i bice nam bolje.
kopirajmo npr. finsku i bice nam bolje.
-
Great Cornholio
#168 Re: Komunizam-kapitalizam
Još si samo zaboravio staviti onaj skeč iz "nadrealista" u kojoj učesnici privatne radne akcije veličaju Hapu Handislićazonbirile wrote:---------------------------------------------------Great Cornholio wrote:Erich From je pored toga što je bio filozof, bio i antropolog, psihoterapeut i socijalni psiholog - a vjerovatno je nekad i nešto kupio na pijacizonbirile wrote:jooj,kako je sve to jednostavno,kao na pijaci,a vi upleli i filozofe.
dok su raznorazni hroničari društvenih zbivanja bilježili i objašnjavali zbivanja u sferi ekonomije, psihe i sl.,za to dobijali pristojne honorare,sinekure i Nobelove i ine nagrade,dotle su pregaoci tipa,Rotšilda,Rokfelera,Sacsa,Morgana i sl. marljivo "radili".
-
zonbirile
#169 Re: Komunizam-kapitalizam
mislim da ni Soroš,ni Bafet,a unazad pogotovo,Astor ,ili Gugenhajm,Tisen i Krup,nisu se "zamajavali" tim temama,ali najvažnije nisu po njima radili.Šta misliš koliko o tome zna Todorić,ili hajde "naš" Fahro.
-
Great Cornholio
#170 Re: Komunizam-kapitalizam
Što mene pitaš, pitaj njih - otkud ja znam šta oni znajuzonbirile wrote:mislim da ni Soroš,ni Bafet,a unazad pogotovo,Astor ,ili Gugenhajm,Tisen i Krup,nisu se "zamajavali" tim temama,ali najvažnije nisu po njima radili.Šta misliš koliko o tome zna Todorić,ili hajde "naš" Fahro.
-
1mustra
#171 Re: Komunizam-kapitalizam
Covjek se moze izljecit od raka pluca, al greskom ljekara nakon toga umrijet od upale grle. To ne znaci da je upala teza bolest od raka pluca. Posljedice recesije iz 1929 su teze nego iz 1920, zbog intervencionizma vlade.pasha078 wrote: Ovo što si napisao nema smisla. Recesiju iz 1920 zoveš većom, a iz 1929 manjom? Na osnovu čega? Ako je recesija/depresija iz 1929 trajala duže, proizvela veću stopu nezaposlenosti i veći pad GDP nego ona iz 1920, tada bi trebala biti veća. Jel tako? Osim ako nemaš neki misteriozni kriterij....
U prvoj godini recesije iz 1920-21,
"The economic situation in 1920 was grim. By that year unemployment had jumped from 4 percent to nearly 12 percent, and GNP declined 17 percent. "
U poredjenju sa 1929-30, Unemployment 8.4%, GDP drop 9%.
Koga zanima vise o recesiji iz 1920, fenomenalan video:
http://blog.mises.org/10805/how-the-dep ... conquered/
-
1mustra
#172 Re: Komunizam-kapitalizam
Nakon 50 dana rekao bih. Sta je lose u tome da bankrotiraju banke koje su bankortirale? Bolje nego da ih se vjestacki odrzava u zivotu, ako ne pustis gubitasa da bankrotira on ce vrlo brzo traziti josh novaca da ne bi bankrotirao. To je tipican primjer bacanje dobrog novca za losim.pasha078 wrote: Evo ti klasičan primjer: Da nije bilo uplitanja države 2008. i velikog deficita i da je sve ostavljeno free marketu, većina glavnih banki u svijetu bi završila poput lehmana, ne bi bilo nikakvih zajmova i mi bismo se vratili u srednji vijek... Naravno kapitalizam bi se oporavio, ali nakon 50 godina....
Takvo izbjegavanje da se urade bolnih stvari dovodi do toga da recesija traje puno duze i bude puno bolnija.
Drzava tako investira kapital koji onda nije dostupan privatnim invetitorima. Time zamjenjujemo dobre investicije losima, sto se tesko moze opravdat. Ako nema dovoljno privatnog kapitala rjesenje je stednja kojom se stvara kapital.U slučaju kolapsa privatnih investicija, država mora da zamijeni privatni sektor po cijenu visokih deficita.
Koliko ja znam Friedman nema metafizicku osobinu da sve sto je ikad rekao bude tocno.Treće, kako možeš reći da Kenezijanska ekonomija nema smisla... Čak je i Friedman svojevremeno prihvatio principe:
- nosara
#173 Re: Komunizam-kapitalizam
Za razliku od tebe...1mustra wrote: Koliko ja znam Friedman nema metafizicku osobinu da sve sto je ikad rekao bude tocno.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#174 Re: Komunizam-kapitalizam
wbnosara wrote:Za razliku od tebe...1mustra wrote: Koliko ja znam Friedman nema metafizicku osobinu da sve sto je ikad rekao bude tocno.
- NightSkyWalker
#175 Re: Komunizam-kapitalizam
Svima vama koji ste zaljubljenici komunisticke doktrine i jednoumlja, savjetujem vam da se preselike u Kinu, ili Sjevernu Koreju, ili Kubu, ili Vijetnam. Ispunite sebi dusu tim merakom i preselite se u zemlje gdje vladaju velike vodje i gdje ne morate da koristite svoj mozak. Na taj nacin ce te nama pomoci da nasa zemlja bude bolja i da se lakse dise.
Imate pozdrav od uzora vam

Imate pozdrav od uzora vam
Last edited by NightSkyWalker on 30/11/2010 21:44, edited 1 time in total.