Mc Donalds u Sarajevu?!
-
ssmmiilleeyy
#151 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Gdje ste Ameri
-
zlajapravaraja
#152 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Pogledaj listu zemalja koju je "Comrad" postavio iznad i neke stvari ce ti same od sebe postati jasnije.Jack Be Nimble wrote:Ja ne mogu da svatim da je MCD ima ekonomski i politicki znacaj u Sarajevu. Haj ok ekonomski, dodje i zaposli 10 ljudi, plus uzme nabavku od domacih seljaka, ali kako je politicki znacaj?zlajapravaraja wrote:Pa decko, tema je od velikog ekonomskog i politickog znacaja i sve se to mora javno protabiriti._Astra_ wrote:Stvarno, SERETE ko foke... ovo je X-ti put da neko lupi glupost vezanu za McDonald's i da se odmah objavi clanak na home page-u i, naravno, otvori tema na forumu...
Ja ovo ozbiljno
Uglavnom, sve nerazvijene ili nesredjene, dijelom fundamentalisticke, a time i politicki nestabilne zemlje. Valjda cemo se svi sloziti da McDonalds vazi za sampiona i simbol trenutno dominantnog zapadnjackog globalnog kapitalizma kao i zapadnjacke kulture bazirane na slobodi svega i svacega i time predstavlja uzor i orijentir ostalim zapadnim korporacijama kojima je u cilju osvojiti nova trzista diljem svijeta. Znaci, ako je McDonalds negdje prisutan, onda se moze zakljuciti da je zemljiste koliko-toliko politicki stabilno i da ce to pozitivno utjecati na daljnja ulaganja drugih korporacija - nesto prijeko potrebni Bosni i Hercegovini, iako bismo time dijelom prodali i dusu. Ali kad je moze prodati citav "civilizirani" svijet, onda moze i BiH. Ali, oni nas jos ne smatraju stabilnim, i zbog toga ne otvaraju filijale, a ne zato sto imamo burek i cevape.
Ostatak zakljuci sam.
- respo
#153 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
jah eto oni su se prodali ajmo i mi
jebem ti takvu logiku i zaslijepljenost
imam osjecaj da pola ljudi nema svoje misljenje nego i ja cu ono sta rade drugi
to pomjesano sa nasim balkanskim mentalitetom ubitacno
-
mig
#154 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Zasto jednostavno kad moze komplikovano... Ovo jos malo pa ce prerasti u filozofsku raspravu: MCD - biti ili ne biti?
Mislim da niko na planeti nije toliko sveobuhvatno pokusao da pronikne u sve ekonomske, politicke, zdravstvene pa i religijske i moralne sfere postojana MCDa u njihovom gradu.
Mislim da niko na planeti nije toliko sveobuhvatno pokusao da pronikne u sve ekonomske, politicke, zdravstvene pa i religijske i moralne sfere postojana MCDa u njihovom gradu.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#155 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Bosanci...kod nas ti nema ono "briga me, svako sebi" nego samo sto se ne pokolju, gdje prednjacd ovi koji su protiv mc-a iz Bog zna kojeg razloga, i koji cevape i pite smatraju zdravim, i koji ne kontaju sta znaci McD u danasnjoj globalizaciji.mig wrote:Zasto jednostavno kad moze komplikovano... Ovo jos malo pa ce prerasti u filozofsku raspravu: MCD - biti ili ne biti?
I da ne zaboravim, @ ssmmiilleeyy bit ces zamoljen da ukoliko nemas sta reci o temi, a ocito je da nemas, da prekines istu da trolas svojim upadicama "Ameri, prodali ste se, ovo, ono".
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#156 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
kakve foke_Astra_ wrote:Stvarno, SERETE ko foke... ovo je X-ti put da neko lupi glupost vezanu za McDonald's i da se odmah objavi clanak na home page-u i, naravno, otvori tema na forumu...
seremo McD smece
a ni ti nisi mogo odolit da sene istovaris
-
mig
#157 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Citajuci ove komentare, da nikada nisam bila u Sarajevu, pomislila bih da tu zive sve sami vegeterijanci... ma kakvi vegeterijanci - veganiladyblue18 wrote: Bosanci...kod nas ti nema ono "briga me, svako sebi" nego samo sto se ne pokolju, gdje prednjace ovi koji su protiv mc-a iz Bog zna kojeg razloga, i koji cevape i pite smatraju zdravim, i koji ne kontaju sta znaci McD u danasnjoj globalizaciji.
Da se ne zavaravamo, koja je razlika izmedju sladoleda kupljenog u MCDu i bilo kog drugog sladoleda (mislim zdravstveno)?
- respo
#158 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
ne vidim da je iko rekao da su cevapi pita ili sta ja znam zdraviladyblue18 wrote:Bosanci...kod nas ti nema ono "briga me, svako sebi" nego samo sto se ne pokolju, gdje prednjacd ovi koji su protiv mc-a iz Bog zna kojeg razloga, i koji cevape i pite smatraju zdravim, i koji ne kontaju sta znaci McD u danasnjoj globalizaciji.mig wrote:Zasto jednostavno kad moze komplikovano... Ovo jos malo pa ce prerasti u filozofsku raspravu: MCD - biti ili ne biti?
I da ne zaboravim, @ ssmmiilleeyy bit ces zamoljen da ukoliko nemas sta reci o temi, a ocito je da nemas, da prekines istu da trolas svojim upadicama "Ameri, prodali ste se, ovo, ono".
ali uzimati primjer mcd sta znaci u globalizaciji meni samo moze biti u negativnom kontekstu nikako pozitivnom
jebla vas globalizacija
- therrarrius
#159 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Posto mi nije u interesu da neko govori da sam protiv mcd-a ''iz bilo kog razloga'' prinudjen sam da na ovu ''temu od nacionalnog interesa'' prilozim elaborat.
Prije svega nisam protiv mcd-a niti bilo cega sto doprinosu urbanizaciji i modernizaciji zemlje, ali zanimljivo mi je da od svih stvari kojih ovoj zemlji nedostaje na ovom forumu se najvise pisalo o mcd-u i to je cinjenica. Pobornici mcd-a o njemu pricaju kao o kakvoj relikviji, tobozjem hramu kulture i napretka jedne nacije, drzave, drustva, o mesu koje se topi u ustima o hektolitrima kole koji teku, pomfritu koji hrska i cini nepce da pjeva. Zaista, nekoc mi je smetalo sto u cijelom Sarajevu ne mogu pronaci originalne winston cigarete pa mi ih je prijatelj donosio iz Novog Sada, smetalo mi je (a smeta i sada) sto u BiH nema starbucks-a jer mi se njihovi proizvodi strasno dopadaju, svojedobno mi je smetalo sto nemamo kvalitetniji internet i ljepse uredjene internet stranice, ali nikada nisam nalazio za potrebno da pisem o tome, otvaram teme u kojima cu kukati nad top ''propasti'' niti slicno, jer ako ce se iole realno govoriti otvorenje mcd-a u BiH nece promijeniti ama bas nista u ekonomiji, nauci i kulturi ove zemlje.
Dok nam skolstvo ide dole, ekonomija ide dole, korupcija ide gore, kriminal ide gore vi vec na sedam stranica pisete o tome kako je ''velika sramota'' ove zemlje sto nemamo mcd
Nekome mozda smeta sto postoje ljudi kojima se svijet ne crti oko Jack Wolfskin-a, mcd-a i iPhone-a i to postujem, postoje ljudi drugacijeg razmisljanja i drukcijeg ukusa i o tome je glupo raspravljati, komentar na ovu temu sam ponovio sa jos par tema koje su se ticale mcd-a i uvijek je bila ista reakcija.
Bilo kako bilo, nadati se da ce i to cudo doc i kod nas, pa da vise ne budemo na listi sramotnih zemalja koje nemaju mcd... koje nemaju nista.
Prije svega nisam protiv mcd-a niti bilo cega sto doprinosu urbanizaciji i modernizaciji zemlje, ali zanimljivo mi je da od svih stvari kojih ovoj zemlji nedostaje na ovom forumu se najvise pisalo o mcd-u i to je cinjenica. Pobornici mcd-a o njemu pricaju kao o kakvoj relikviji, tobozjem hramu kulture i napretka jedne nacije, drzave, drustva, o mesu koje se topi u ustima o hektolitrima kole koji teku, pomfritu koji hrska i cini nepce da pjeva. Zaista, nekoc mi je smetalo sto u cijelom Sarajevu ne mogu pronaci originalne winston cigarete pa mi ih je prijatelj donosio iz Novog Sada, smetalo mi je (a smeta i sada) sto u BiH nema starbucks-a jer mi se njihovi proizvodi strasno dopadaju, svojedobno mi je smetalo sto nemamo kvalitetniji internet i ljepse uredjene internet stranice, ali nikada nisam nalazio za potrebno da pisem o tome, otvaram teme u kojima cu kukati nad top ''propasti'' niti slicno, jer ako ce se iole realno govoriti otvorenje mcd-a u BiH nece promijeniti ama bas nista u ekonomiji, nauci i kulturi ove zemlje.
Dok nam skolstvo ide dole, ekonomija ide dole, korupcija ide gore, kriminal ide gore vi vec na sedam stranica pisete o tome kako je ''velika sramota'' ove zemlje sto nemamo mcd
Nekome mozda smeta sto postoje ljudi kojima se svijet ne crti oko Jack Wolfskin-a, mcd-a i iPhone-a i to postujem, postoje ljudi drugacijeg razmisljanja i drukcijeg ukusa i o tome je glupo raspravljati, komentar na ovu temu sam ponovio sa jos par tema koje su se ticale mcd-a i uvijek je bila ista reakcija.
Bilo kako bilo, nadati se da ce i to cudo doc i kod nas, pa da vise ne budemo na listi sramotnih zemalja koje nemaju mcd... koje nemaju nista.
-
samo malo
#160 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Ja ja a hajde neka neko stavi spisak zemalja koje nemaju Mrkvu i Ferhatovica, ha ja!
Ma naravno da je najveca sramota ovog grada stzo nema McD, koliko bi samo bilo lakse svakog stranca pitati "kako vam se svidja Sarajevo?!" a iza ledja novinarke i doticnog stranca ova slika

Odmah bi nas covjek vise pohvalio, a mi bi bili sretni...
Ma naravno da je najveca sramota ovog grada stzo nema McD, koliko bi samo bilo lakse svakog stranca pitati "kako vam se svidja Sarajevo?!" a iza ledja novinarke i doticnog stranca ova slika

- therrarrius
#161 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Apsolutno, pohvalili bi nas sto uvozimo strano a dozvoljavamo da svabe registruju cevap kao svoj.samo malo wrote:Ja ja a hajde neka neko stavi spisak zemalja koje nemaju Mrkvu i Ferhatovica, ha ja!![]()
- respo
#162 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
uglavnom ja zakljucih da ovi sto zarko zele mcd u sarajevu ili nisu isli vani ili su veoma malo bili vani eventualno ekskurzija i tako to
pa im je sve sto nema ovdje uber zanimljivo uber urbano itd
licno me se ne tice ako otvore po jedan mcd u svakoj ilici u gradu mozda nekad naletim ako bas zurim ili nesto al inace pored mene bi propali
a hoce li biti puni ili prazni boli me
pa im je sve sto nema ovdje uber zanimljivo uber urbano itd
licno me se ne tice ako otvore po jedan mcd u svakoj ilici u gradu mozda nekad naletim ako bas zurim ili nesto al inace pored mene bi propali
a hoce li biti puni ili prazni boli me
- smoki_choko
#163 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
jest mi drago sto smo na ovoj listi nadam se da cemo sa tuvauluom ostati do kraja u borbi ko ce zadnji da dobije mkdonaldsComrad wrote:Evo zemlje koje nemaju McD sa kojima smo mi u drustvu.(ovo je sa wikipedie, mozda je bilo nekih promjena)
1. Afghanistan
2. Albania
3. Algeria
4. Andorra
5. Angola
6. Antigua & Barbuda
7. Armenia
8. Belize
9. Benin
10. Bhutan
11. Bolivia
12. Bosnia & Herzegovina
13. Burkina Faso
14. Burma
15. Burundi
16. Cambodia
17. Cameroon
18. Cape Verde
19. Central African Republic
20. Chad
21. Comoros
22. Congo #1
23. Congo #2
24. Djibouti
25. East Timor
26. Equatorial Guinea
27. Eritrea
28. Ethiopia
29. Gabon
30. The Gambia
31. Ghana
32. Guinea
33. Guinea-Bissau
34. Haiti
35. Iran
36. Iraq
37. Ivory Coast
38. Kazakhstan
39. Kenya
40. Kiribati
41. Korea (North)
42. Kyrgyzstan
43. Laos
44. Lesotho
45. Liberia
46. Libya
47. Madagascar
48. Malawi
49. Maldives
50. Mali
51. Marshal Islands
52. Mauritania
53. Micronesia
54. Moldova
55. Mongolia
56. Mozambique
57. Namibia
58. Nauru
59. Nepal
60. Niger
61. Nigeria
62. Palau
63. Papua New Guinea
64. Rwanda
65. Saint Kitts & Nevis
66. Saint Lucia
67. Saint Vincent & The Grenadines
68. Sao Tome & Principia
69. Senegal
70. Seychelles
71. Sierra Leon
72. Solomon Islands
73. Somalia
74. Sudan
75. Swaziland
76. Tajikistan
77. Tanzania
78. Togo
79. Tonga
80. Tunisia
81. Turkmenistan
82. Tuvalu
83. Uganda
84. Uzbekistan
85. Vanuatu
86. Vatican City
87. Vietnam
88. Zambia
Uglavnom mi i jesmo ekonomski gledano u rangu vecine ovih zemalja.
- Lunizz
#164 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Zalosno je sto Bosnu spominju u bilo kojem kontekstu u istoj recenici sa Burkinom Fasom pa makar to bio i McD
- Toto
#165 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
ovo mi lici na skripte sa komunistickih ekonomskih fakulteta iz proslog stoljeca..zlajapravaraja wrote: Pogledaj listu zemalja koju je "Comrad" postavio iznad i neke stvari ce ti same od sebe postati jasnije.
Uglavnom, sve nerazvijene ili nesredjene, dijelom fundamentalisticke, a time i politicki nestabilne zemlje. Valjda cemo se svi sloziti da McDonalds vazi za sampiona i simbol trenutno dominantnog zapadnjackog globalnog kapitalizma kao i zapadnjacke kulture bazirane na slobodi svega i svacega i time predstavlja uzor i orijentir ostalim zapadnim korporacijama kojima je u cilju osvojiti nova trzista diljem svijeta. Znaci, ako je McDonalds negdje prisutan, onda se moze zakljuciti da je zemljiste koliko-toliko politicki stabilno i da ce to pozitivno utjecati na daljnja ulaganja drugih korporacija - nesto prijeko potrebni Bosni i Hercegovini, iako bismo time dijelom prodali i dusu. Ali kad je moze prodati citav "civilizirani" svijet, onda moze i BiH. Ali, oni nas jos ne smatraju stabilnim, i zbog toga ne otvaraju filijale, a ne zato sto imamo burek i cevape.
Ostatak zakljuci sam.
Ovu storiju o McD trebaju citati Ferhatovici i Mrkvini manageri - ali nikako potrosaci i poguzije. Prica o McD je prica o ekonomji i managementu a nikako o hrani i prehrani. Potrosaca ne intersuje kako McD pravi pare. Za potrosaca je vazan kvalitet hrane i higijensko- sanitarni uslovi koji vladaju u restoranu.
Na ovom forumu se sve sami potencijalni McD potrosaci a sumnjam da ima i jedan koji ima "helera" za McD fransize.
McD pljeskavice, sendvici i cimburi nisu nepoznati prehrambeni artikli bosansko-hecegovackim potrosacima, tako da mcd nece donijeti nista spektakularno u Seher. Siguran sam da ce prvi utisak o McD zijafetima biti razocarenje - prije vec fascinacija. Mozda ce oni sto nosaju Janu po Seheru pronsat McD fisek -koji dan- dok ih jalija ne zahaka.
Ko je odrasto na mirisu i okusu somuna, lepine i cevapa znace o cemu pricam. Zapadnjaci vec 50 godina ne znaju kako mirise somun - oni to ponovo otkrivaju.
BiH kultura i tradicija bastini jako visoke higijenske i sanitarne standarde i prije pojave McD i HaCPP, tako da ta neka izvikana McD higijen moze biti "cudo nevidjeno" samo u dolini Amazona i zemljama treceg svjeta.
McD se fura na sanitariju i higjenu iz dva razloga;
-Americki advokati su takvi hostapleri da ce za samo jedno trovanje oderat McD i ostale ugostitelje za milionske odstete, tako da se McD vise isplati da u restoranima drzi cistacice nego konobare.
-drugi razlog je u cinjenici da je sva americka arhitektura zasnovana na drvetu. Svi McD restorani su -po nasim navikama-supe i drvenjare. Kad se u to uvale dzohari, mravi i pacovi postaju dozivotni stanari. McD nema drugog rjesenja nego da sav enterijer plastificira i umjesto konobara zaposljava cistacice, koje stalo spricaju podove i stolove pestocidima kontra hajvana. Ovo je i odgovr zasto u McD restoranima nema stolnjaka, salveta, tanjira, pribora za jelo. Ako ce se pravo govoriti: MCD restorani nisu bas gastronomski kultirni, jer se sve jede rukama. Cak se i pomfrit zoblje rukama -krompiric po krompric, a kafa se pije na slamku.
McD je odavno prestao biti referenca kojom se vode bjelosvjetski turisti i makro-ekonomisti. Mcd je ispricana prica jos u proslom stoljecu.
To je razlog zasto na naslovne stranice svjetskih turistickih vodica, kao najprerspektivnije turisticke destinacije dolaze gradovi koji nemaju cak ni jedan svjestki brend peksijanerske hrane ili fast food (brzoplete hrane).

McD pa ni cijela amerika vise nisu uzor niti lider zapadnjacke kulture i flozofije. Najpoznatji kauboj sa Malborovih reklama je umro od raka pluca, a Malboro se prodaje ispod tezg-, isto ko duhan skija na hercegovackim pijacama.
McD vise nije ni ogledalo politicke stabilnosti, jer su ga u tome davno pretekli americki brendovi. Sto se toga tice Mcd ne mora dolazait u Sa - pored Coca Cola sokare u Nedjaricima, koja govori: da je BiH politicki stabilna zamelja u koju se, ipak, businessmeni ne zalijecu tako cesto.
McD-a ima: u Urosevcu na Kosovu, u sklopu americke vojne baze Bondsteel; ima ga i u Beoogradu -vise od 20 godina, pa je Beograd fasovo stotine Persing raketa, a prekodrinska braca, onomad, demolirala americku ambasadu. Balkan je i dalje bure baruta, iako ima stotinjak McD restorana.
MCD je imao desetine restorana u Iranu 1979, pa mu to nije pomoglo, vec je morao -usranih gaca- bjezat iz ekonomske stabilnosti naftonosnih polja, sa iranskim Sahom Pahlavijem na celu.
McD restoran nece nista znacajno donijeti Sarajevu. Jedini sicar ce biti desetak radnih mjesta i kirija.
Cevljanska bodljavina za jedan dan obrne oko 1 000 000 KM. Ako McD bude prodavo hiljadu pljeskavca dnevno: to je 8000/dan. Odnosno: McD ce trebati raditi jedno godisnje doba da sustigene i zaradi koliko Cevljanska bodljavina za jedan dan.
Posto bodljavina, po BiH, ima vise vec godisnjih doba, lako je naci eknomsku racunicu da je za bih makro-ekonomiju i turizam vaznije imati dobre bikonje za uzgoj autohtone bosanske buse i razvoj bosanskog cevapa nego lanac McD i ostalih zapadnih fast food splacina.
- Lunizz
#166 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Da te ne citiram post ti je odlican.Nema se ovdje sta diskutovati u sustini.Otvara se fast food i to je to.Ko hoce nek jede ko nece nemora.Nece ovim BiH zablistati niti ce propast Bascarsija.
- Comrad
#167 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Sta cemo se mi prodat. Pa McD moze kupit cijelu nas zemlju sa svima nama u njoj. Oni ako hoce doci ce ovdje i tacka. Ko eto mi se opiremo njima.respo wrote:jah eto oni su se prodali ajmo i mi
Ne radi se o tome hocemo li se mi prodati ili ne (iako smo jedna totalno nebitna tackica u danasnjoj globalnoj ekonomiji), nego jednostavno ovakav jedan jak brend treba, da bi i ostale kompanije vidjele da ovdje ima neko trziste, da se moze poslovati i investirati, da mozda i nismo toliki divljaci (pa mozda i Starbuck doleti itd). Nismo cvjecke, ali mislim da ne treba da budemo na listi sa ne znam Kiribatima i Mozabikom
A McD fast food ko fast food, nista ni bolji ni gori od nasih. Isto sranje drugo pakovanje.
p.s. Ko god je studirao ekonomiju ucio je o Big Mac Indexu, kao nacinu neformalnog mjerenja kupovne moci u zemljama i valutne precjenjenosti, odnosno potcjenjenosti (jedan primjer). Mi se u The Economistu mozemo naci samo u crnoj hronici.
- Toto
#168 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
pa kad Coca Cola brend nije dovoljna da nas vazdigne u veseljenu globalizam,ekonomskog komunizma i blagostanja, nece vala ni jedan Mcd restoran u Seheru. Pogotovo nece ako bude fransiza nekog naseg peksijanera
koji je o HACCP cuo na McD seminaru.
malo je jedan restoran za ovakvu misju koja se ocekuje od McD brenda. McD model nije primjenjiv u BiH. Ni ameri iz McD ne bi mogli napraviti McD u BiH.
malo je jedan restoran za ovakvu misju koja se ocekuje od McD brenda. McD model nije primjenjiv u BiH. Ni ameri iz McD ne bi mogli napraviti McD u BiH.
- Comrad
#169 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Ma samo nek se krene s mrtve tacke.
Meni je Cola luda
nije se rat ni zavrsio oni su obnovili onu tvornicu
covjek bi reko propast ce bez nas
trebalo je imat hrabrosti. Ajd, barem znaju da su mirni nekih 50 godina, zato je i nisu nesto pretjerano sredjivali. 
btw. mozda neko ne zna, ova nasa tvornica je otvorena 1968. god i bila tvornica u jugoslaviji.
eto sto nam je tad imidz bio dobar. 
I kad odosmo malo do cc evo i jedan vic, kad dodje mcd imat cemo i o njemu jedan.
Dok je trajala borba za osvajanje mjeseca, svi su pokusavali ostaviti neki jedinstven trag kao dokaz da su bili tu. Sovjeti sletjeli i u čast toga ofarbali ga skroz u crveno. Nakon njih dolaze Amerikanci i vide mjesec skroz crven. Ne znaju šta da urade i onda se dosjete te samo dodaju natpis Coca-Cola. Kad, eto i Muje na mjesecu. Gleda Mujo mjesec, gleda... Skroz crven...natpis Coca cola... Konta šta da radi, uze olovku i dopisa "Točionica Hadžići."
Meni je Cola luda
btw. mozda neko ne zna, ova nasa tvornica je otvorena 1968. god i bila tvornica u jugoslaviji.
I kad odosmo malo do cc evo i jedan vic, kad dodje mcd imat cemo i o njemu jedan.
Dok je trajala borba za osvajanje mjeseca, svi su pokusavali ostaviti neki jedinstven trag kao dokaz da su bili tu. Sovjeti sletjeli i u čast toga ofarbali ga skroz u crveno. Nakon njih dolaze Amerikanci i vide mjesec skroz crven. Ne znaju šta da urade i onda se dosjete te samo dodaju natpis Coca-Cola. Kad, eto i Muje na mjesecu. Gleda Mujo mjesec, gleda... Skroz crven...natpis Coca cola... Konta šta da radi, uze olovku i dopisa "Točionica Hadžići."
- psydelija
#170 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
A, i sta ce vam McD?! Iskreno, sra*je u boji.
Ubedljivo, bez premaca i konkurencije najnezdravija hrana, losa usluga, skupe cene.
Eeeeh, ako gledamo drugu stranu, ono, ako nemas McD u gradu (drzavi) nisi Inn, onda je OK. imati ga.
Ubedljivo, bez premaca i konkurencije najnezdravija hrana, losa usluga, skupe cene.
Eeeeh, ako gledamo drugu stranu, ono, ako nemas McD u gradu (drzavi) nisi Inn, onda je OK. imati ga.
- Toto
#171 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Mislis: nema Naparetka bez McDonaldsa.Comrad wrote:Ma samo nek se krene s mrtve tacke.
Meni je Cola ludanije se rat ni zavrsio oni su obnovili onu tvornicu
covjek bi reko propast ce bez nas
trebalo je imat hrabrosti. Ajd, barem znaju da su mirni nekih 50 godina, zato je i nisu nesto pretjerano sredjivali.
btw. mozda neko ne zna, ova nasa tvornica kole je bila prva njihova tvornica u jugoslaviji.eto sto nam je tad imidz bio dobar.
Ako BiH ugostitelji i bussinesmani hoce pravit brend konkurentan McD neka se posvete jalan pitama krompiraci i tikvarici i to u dvije verzije:
-sac verzija za balkansko trziste i turizma;
-te smrznutu verziju za mikrovalne i EU trziste.
uz krompiracu i tikvaracu
U narednoj petoljetki sva hrana ce visestuko poskupjeti...jufka trosi manje brasna i jeftnija je od somuna, a proizvodnja tone krompira kosta visestruko manje od tone mesa.
Burek ce imat cijenu kavijara a umjestoo bureka jest ce se skembara.
Ko se presalta na ove trendove - pokipit ce kajmak.
- jedaneska
#172 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
a koji je razlog sto je zakljucana prva tema o mcd., jel to u pitanju cenzura na kvalitet, brend ili necija licna bubica? mislim da nije pametno zatvarati temu koja je vanredno interesantna i aktuelna, jer ne radi se o nekom prolaznom modnom hiru ili nekoj tamo lijevoj "lako cemo" firmi, nego o svjetskoj korporaciji kao modelu uspjeha i ekonomskom pokazatelju, a sto se tice nasih naprezanja i upinjanja da se zaustavi prodor mcd. na ove prostore pravdanjem o neisplativosti i skupoci njihovih proizvoda, evo primjera koji pokazuje kako i zemlje u kojima treba raditi po 2-3 sata za jedan big mac, mogu imati mcd. preporuku, sarajevo bi trebalo biti ispod budimpeste

-
samo malo
#173 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Ma oni se boje pite krompirace, kakve fransize kakvi bakraci, pita krompiraca je njima trn u oku.
Nebi me iznenadilo da "slucajno" iduce godine dodje do invazije cudovisnih krompirovih zlatica na autohtoni bosanski krompir.
CIA snajka, CIA.
Nebi me iznenadilo da "slucajno" iduce godine dodje do invazije cudovisnih krompirovih zlatica na autohtoni bosanski krompir.
CIA snajka, CIA.
-
mig
#174 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Ovo sam slikala u Minhenu

- Toto
#175 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!
Ko se boji krompirace, cevabdzije ???samo malo wrote:Ma oni se boje pite krompirace, kakve fransize kakvi bakraci, pita krompiraca je njima trn u oku.
CIA snajka, CIA.