Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ove godine

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
XXS

#151 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by XXS »

Ljudi vratimo se ovoj zanimljivoj temi!
Imam jedno pitanje za Kotromanjicha. Ovih 60 potresa na Balkanu u zadnjih par dana bi moglo biti kakav predznak ili znak za nesto. Imal' ista u tvojoj literaturi da nam ove potrese pojasni?
za_sada_bez_dobrog_nicka

#152 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

kotromaniću:
Musliman je svako ko izvršava islamske šarte, mumin je svako ko je upoptunio imanske šarte i ko si ti da sudiš o tome ko je muslima a ko nije. Boj se Boga, čovječe.

Pitanje šija i sunita je čisto političko pitanje, a možda i iskušenje za tebe i takve koji su te tako učili...
NIN

#153 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by NIN »

KotromanichII wrote:
Kotromaniću, hajde malo u stidni čošak i na javljaj se neko vrijeme. Otekfirio si nekoliko desetina miliona muslimana. Ne znam kakav je moj hal, ali ne bih se mijenjao s tobom na Sudnjem danu...
kakav je to musliman koji proklinje ashabe bozijeg poslanika, Omera i ebu bekra, osmana, i njegovu zenu Aishu ????
za takve kazem da nisu muslimani pa makar se zvao Muhammed Islamovic
A kakav je to musliman koji kudi i najgore laze o svojoj braci muslimanima, koji je nevjerovatno nepismen, koji nije uzeo knjige u zivotu u ruke da nesto korisno nauci, koji laze o sebi da nesto studira, koji je nedokazan ko mazga, koji je..., bolje da sutim.

Pa ti ne kontas, bolan ne bio, da si ti gori kjafir od onih sto pale Kuran po Americi. :-)
KotromanichII

#154 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

kotromaniću:
Musliman je svako ko izvršava islamske šarte, mumin je svako ko je upoptunio imanske šarte i ko si ti da sudiš o tome ko je muslima a ko nije. Boj se Boga, čovječe.
pa stani malo ba svako onaj ko vrijedja ebu bekra, omera, osmana, i aishu , ko ih proklinje moze li takav biti musliman?????????????? ja za takve kazem da nisu muslimani jer to je pravi atak na bozijeg poslanika, okrivit njegovu zenu i njegove najblize prijatelje kojima je obecan dzennet

nego samo ciljam na one koji vrijedjaju i proklinju ashabe i zenu bozijeg poslanika.
Musliman je svako ko izvršava islamske šarte,
pa za takve nekazem da su muslimani boze sacuvaj

Pitanje šija i sunita je čisto političko pitanje, a možda i iskušenje za tebe i takve koji su te tako učili
nije politcko nego i vjersko, pogledaj u sta oni vjeruju pa ces vidjeti da se dosta razlikuje stvari od ehli sunnet wel dzemata

Ali odstupamo od teme , necemo vise o Shijama , drzimo se teme, koga interesuje nek na svoju ruku prostudira ovu temu, ja necu odgovarati vise na ovaj pitanja o Shijama, napustam raspravu
KotromanichII

#155 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

A kakav je to musliman koji kudi i najgore laze o svojoj braci muslimanima, koji je nevjerovatno nepismen, koji nije uzeo knjige u zivotu u ruke da nesto korisno nauci, koji laze o sebi da nesto studira, koji je nedokazan ko mazga, koji je..., bolje da sutim
ako su ove Shije tvoja braca moja nisu sigurno

cak i svoju neku Kabu imaju, i hajde sad mi reci ko se razdvaja ???
NIN

#156 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by NIN »

KotromanichII wrote:
A kakav je to musliman koji kudi i najgore laze o svojoj braci muslimanima, koji je nevjerovatno nepismen, koji nije uzeo knjige u zivotu u ruke da nesto korisno nauci, koji laze o sebi da nesto studira, koji je nedokazan ko mazga, koji je..., bolje da sutim
ako su ove Shije tvoja braca moja nisu sigurno
...a kad si tako vrijedan mog'o bi nam onda polijepiti i par slikica te tvoje sunitske saudijske brace gdje poziraju maksuz sa arsenalom oko trbuha tik prije no sto ce se raznijeti usred dzamije negdje u Iraku i par slikica gdje se vidi sta je sve ostalo od siitskih zena i djece. Haj' ziv bio, ne bilo ti zapividjeno.
jazzer

#157 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by jazzer »

KotromanichII wrote:pa stani malo ba, pomagali su nas i amerikanci hranom pa sta sad, koliko su nam hrane bacili iz aviona , paketa i paketa, Bog samo zna st bi bilo da nismo imali te lucnh pakete u toku rata, sta treba sad da se amerikaniziram i postanem krscanin sto su mi amerikanci bacali hranu iz aviona ?????
Kotomanicu, ti vjerujes da amerikanci ili neko drugo odredjuje ljudima nafaku i to koliko ce ko zivjeti???

Ilmihal u ruke pasha moj, sehadet, imanske sarte, kreni od elementarnih stvari pa cemo opet nekada
razgovarati o sijama.

Mir s tobom brate.
KotromanichII

#158 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

Kotomanicu, ti vjerujes da amerikanci ili neko drugo odredjuje ljudima nafaku i to koliko ce ko zivjeti???
ne niposto, samo Bog daje nafaku
Ilmihal u ruke pasha moj, sehadet, imanske sarte, kreni od elementarnih stvari pa cemo opet nekada
razgovarati o sijama.
Mir s tobom brate.
mir i sa tobom pasha moj :-D
NIN

#159 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by NIN »

Ja sam nekako ubjedjen da je ovaj @KotromanicII izabrao ovaj nadimak jer misli da je pravi Kotromanic bio musliman, sunit. Ma, sto posto!

:lol:
Wutkica

#160 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Wutkica »

bez_ideje wrote:Uh Uh Uh Kotromanichu......pa zaboravi ti civilizacije citave......npr starog Egipta,Grcke ...mazali se ljudi,i zensko i musko,sminkom,medom,mlijekom......halje se nosale...Piramide se gradile.,hramovi,totemi,natjecali se vladari ko ce ljepsu,ko ce vecu.....a generacije robova umirale gradeci.....Sta biva-kataklizma,propadose civilizacije,a pazi-svijet osta kojeg znas i danas....propast ce i ova nasa,ne brini,al to nema veze sa Sudnjim danom-al nikak'e ......
:-) :-) :-) :-) :-)
tacno tako. muskarci su se vijekovima sminkali ol+blacili poput zena nosili potpetice sminku itd. to je za zenu bilo atipicno.
KotromanichII

#161 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

tacno tako. muskarci su se vijekovima sminkali ol+blacili poput zena nosili potpetice sminku itd. to je za zenu bilo atipicno
nevjerujem da su ovako da rak raka :D

Image
bez_ideje

#162 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by bez_ideje »

Ovako se kotromanichu zene ne sminkaju :roll: :roll:
Kad neko hoce da pravi cirkus od sebe.....moze to raditi tako ili ovako
Image
Jesu li i klovnovi predznak sudnjega dana?

Nego,sta cemo i sa onim glumcima u pozoristima? Lutkarskim predstavama?Operom?
A poznato ti je da su kroz srednji vijek zenske uloge igrali muskarci ......ono u haljinama,sa sminkom,perikom i sisama od slame
BHF_Manijak

#163 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by BHF_Manijak »

Preko Sudnjeg dana i predznaka do Sija i Sunija, zanimljivo :lol: :lol:

Nego, nemojte plaho oko ove osjetljive teme, a posebno braniti ljude koji proklinju one koje je Poslanik licno volio! :wink:
Mrs.Zurbrigen

#164 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Mrs.Zurbrigen »

jel to sa sunnitima i siitim ko kod katolika i protestanata?

:D
bosnianwoman

#165 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by bosnianwoman »

Procitah komentare na ovoj temi i tako me zalosti stanje i neobavjestenost kao i neobrazovanost vecine ucesnika rasprave... A o zlonamjernosti i pokvarenosti nekih od njih da i ne govorim...

Od kako znam za ovaj forum, ovakve teme su na identican nacin zapocinjane, tekle i zavrsavale u glavnom pod kljucem moderacije...

Ovo je jako lose :cry:
debelimedo

#166 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by debelimedo »

bosnianwoman wrote:Procitah komentare na ovoj temi i tako me zalosti stanje i neobavjestenost kao i neobrazovanost vecine ucesnika rasprave... A o zlonamjernosti i pokvarenosti nekih od njih da i ne govorim...

Od kako znam za ovaj forum, ovakve teme su na identican nacin zapocinjane, tekle i zavrsavale u glavnom pod kljucem moderacije...

sta bi ti? da svi bez protivljenja citaju kotromaniceve nebuloze, a ako on nije htio raspravu i sarkazam na svoja predavanja zasto je temu otvorio na forumu?
black

#167 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by black »

bosnianwoman wrote:Procitah komentare na ovoj temi i tako me zalosti stanje i neobavjestenost kao i neobrazovanost vecine ucesnika rasprave... A o zlonamjernosti i pokvarenosti nekih od njih da i ne govorim...

ne samo na ovoj, vec na vecini..zaista tuzno, posebno toga koliko su odlutali od 'uci, citaj..'
erlman

#168 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by erlman »

KotromanichII wrote:
da ti nisi sija????
Gluho i daleko bilo, Shije nisu muslimani da smo nacisto, oni cak ubijaju muslimane u Iraku, velike probleme zadaju
Nesto mi mehdija prizivas, il si se ufurao u ARRIVALS-e???
neprizivam ja nego tako stoji u hadisima pitaj koga god hoces ko poznaje hadise ;-)

Pa s obzirom da sam ih dosta procitao nisam vidjeo da u vjerodostojnim stoji.
Znam da ga sije cekaju na ulazu u neku pecinu, a da nisi mozda mislio na Dedzala???

Selam.
Chisum

#169 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Chisum »

KotromanichII wrote:
nemoj tako, vidi ga sto je kul... sam protiv svih, nadje nekih nidje veze linkova, video klipova, i to su mu najrelevantniji dokazi i iz teme u temu tako ja ga volim

nisam se ja od juce odbacio od majcine sise nebrini ;-) studiram islam evo sad ce 16 godina tako da nesto ipak znam o islamu, koliko toliko ;-)

Pa skupi li se boba za uslova?

Citajuci tvoje postove - tesko...
strongwoman

#170 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by strongwoman »

NIN wrote:
KotromanichII wrote:
A kakav je to musliman koji kudi i najgore laze o svojoj braci muslimanima, koji je nevjerovatno nepismen, koji nije uzeo knjige u zivotu u ruke da nesto korisno nauci, koji laze o sebi da nesto studira, koji je nedokazan ko mazga, koji je..., bolje da sutim.

Pa ti ne kontas, bolan ne bio, da si ti gori kjafir od onih sto pale Kuran po Americi. :-)
Aferim NIN :thumbup:
Mrs.Zurbrigen

#171 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Mrs.Zurbrigen »

cinjenicu da se kotromanic slijedecih par dana nece druziti s nama, moram reci, tumacim kao predznak sudnjega dana...

fakat ce biti dosadno...
nista novo

#172 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by nista novo »

Posto si vec upao u zamku pa pises na ovom bezboznickom forumu, nema nista od raja za tebe...
bijela

#173 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by bijela »

aha, lahko vam je sad pričati kad nema kotromanića da vam odgovori 8-)
nista novo

#174 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by nista novo »

bijela wrote:aha, lahko vam je sad pričati kad nema kotromanića da vam odgovori 8-)
Gdje otisao ??? Istraziva rupe ovozemaljske, ili je vec na putu u raj :-D
svemir1234

#175 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by svemir1234 »

Što se tiče hadisa o izgradnji Visokih građevina detaljnije

Koliko god da je vjerovanje kod jednog muslimana temeljito i nepokolebljivo, on uvijek nastoji pronaći nešto što će mu vjerovanje još više učvrstiti. Jedan od petorice najodabranijih poslanika, Allahov miljenik i Njegov prisni prijatelj, Ibrahim, a.s., tražio je od Uzvišenog Allaha da mu pokaže kako oživljava mrtve: ''A kada Ibrahim reče: 'Gospodaru moj, pokaži mi kako mrtve oživljuješ!' – On reče: 'Zar ne vjeruješ?' – 'Vjerujem' – odgovori on – 'ali bih da mi se srce smiri...'" (El-Bekare, 260). Dakle, smiraj srca i učvršćenje vjere kod Allahovog roba, osnovni su razlozi zbog kojih on kroz čitav svoj život nanovo želi otkriti, pa čak, ukoliko je to moguće, i svojim čulima dokučiti dokaze i pokazatelje neizmjerne Allahove moći, istinitosti vjere islama i vjerodostojnosti Poslanikove, s.a.v.s., poslanice. Svoje traganje za onim što će mu učvrstiti i osnažiti iman, vjernik naročito treba intenzivirati u vremenima smutnji i nereda, kada će i veliki vjernici biti dovedeni u situaciju da će im iman, zbog siline i težine tih iskušenja, donekle biti poljuljan. Rekao je Poslanik, s.a.v.s.: ''Požurite s činjenjem dobrih djela, jer će se pojaviti smutnje i neredi poput tmina u mrkloj noći; čovjek će osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, ili će omrknuti kao vjernik, a osvanuti kao nevjernik, prodavat će svoju vjeru za neznatne dunjalučke koristi.'' (Muslim, br. 118, od Ebu Hurejre, r.a.) Ljudi koji su živjeli u vremenu Božijih poslanika imali su priliku svojim očima vidjeti i ostalim čulima svjedočiti čudesne događaje koji su se Allahovom voljom dešavali Njegovim poslanicima, a koji su poznati kao mudžize. Ti čudesni i natprirodni događaji, iskrenim vjernicima samo su povećavali vjerovanje i uputu, a nevjernicima i oholnicima nevjerovanje i zabludu. Klasični primjer je svakako primjer Musaa, a.s., i faraona, uglavnom vrlo dobro poznat događaj razdvajanja mora, čudesnog spasenja Musaovog, a.s., naroda, te propast i ružan kraj drskog oholnika koji je sebe smatrao utjelovljenjem Boga. Smrću posljednjeg Allahovog Poslanika, s.a.v.s., zauvijek je zatvoreno poglavlje osjetilnih mudžiza, međutim to nikako ne znači da muslimani u Poslanikovom, s.a.v.s., sunnetu i danas ne mogu pronaći ono što će im nedvojbeno potvrditi istinitost njegovog poslanstva, a samim time i učvrstiti njihovo vjerovanje. Između ostalog, radi se i o događajima koje je Poslanik, s.a.v.s., nagovijestio da će se desiti u tada relativno dalekoj budućnosti, kojoj mi danas svjedočimo. Ovi nagoviješteni događaji i dešavanja poznatiji su pod nazivom predznaci Sudnjeg dana. Govoreći o mnogo čemu što će se desiti u budućnosti, a što je uglavnom u njegovom vremenu bilo gotovo nezamislivo, Poslanik, s.a.v.s., je od strane iskrenih vjernika nedvojbeno priznat kao Allahov odabranik i poslanik, koji te informacije nije mogao saznati ni na koji drugi način osim posredstvom Božanske objave, dok je od strane licemjera i nevjernika potvoren da je sihirbaz i prorok, kako ga i dan-danas zove veliki dio nemuslimana. Od velikog broja događaja koje je Poslanik, s.a.v.s., najavio da će se desiti, samo u ovom mjesecu bili smo svjedoci dva takva događaja.

Nebu pod oblake
Za razliku od svojih bliskih susjeda, Bizantinaca i Perzijanaca, predislamski stanovnici Arapskog poluotoka nisu imali gotovo ništa što bi se moglo ubrojiti u civilizacijska dostignuća i tekovine. Recimo, njihove arhitektonske i graditeljske sposobnosti bile su ravne nuli. Kaba je vjerovatno bila jedna od najviših građevina koje su izgradili, a koja je tada postojala na poluotoku, ne ubrajajući tu grandiozne ostatke antičkih kraljevstava u Jemenu i okolici. Sve ove činjenice itekako je bitno poznavati kako bi se prepoznalo istinsko čudo u riječima Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji je u još u tom vremenu i u takvom okruženju, obavještavajući meleka Džibrila o predznacima Sudnjeg dana (a samim tim i ashabe), između ostalog rekao: ...i kad vidiš gole i bose goniče ovaca kako se natječu u izgradnji visokih građevina...(Muslim. br. 10, a vrlo slično i Buhari, br. 50, obojica od Ebu Hurejre, r.a.)

Posljednjih decenija imamo priliku posmatrati globalnu utrku koja se vodi oko izgradnje najviše zgrade na svijetu. Bukvalno se radi o utrci, tj. nadmetanju, upravo onako kako je to precizno definirao Poslanik, s.a.v.s. Kada god neka građevinska firma ili gigantska finansijska korporacija najavi izgradnju najvišeg nebodera na svijetu, dugo vremena javnost uopće nije upoznata koliko će tačno ta zgrada biti visoka. Informacije o tome načelno kriju, kako bi barem malo zbunili i u nedoumici ostavili građevinske rivale, te tako makar privremeno osujetili njihovu namjeru da krenu u novo obaranje rekorda. Međutim, ono što je u hadisu još preciznije i za vjernika još interesantnije, jeste Poslanikova, s.a.v.s., potvrda da će glavni akteri te bjesomučne utrke oko izgradnje visokih građevina biti dojučerašnji goniči ovaca i deva, tj. Arapi. Kako bi se otklonila i najmanja sumnja kod najtvrdokornijeg skeptika i cjepidlake koji bi možda pomislio da se ovaj hadis ne odnosi na Arape, primjereno je navesti još jednu predaju. Naime, kada je Poslanik, s.a.v.s., upitan o tome ko su bosonogi i gladni goniči ovaca, on je vrlo kratko i nedvosmisleno odgovorio: ''Arapi''. (Ahmed 4/332. Šejh Ahmed Šakir ga je ocijenio vjerodostojnim pod br. 2926)

Veliki broj jako visokih zgrada današnjice finansirali su i izgradili upravo Arapi. Dosta tih zgrada nalazi se na Arapskom poluotoku, pa tako i za sada najveća zgrada na svijetu, otvorena tek prije dvadesetak dana u Dubaiju (u ponedjeljak, 4. 1. 2010). Toranj nazvan Burdž Halife visok je impresivnih 828 metara, a detaljni podaci o novcu, trudu i vremenu koji su utrošeni u njegovu izgradnju, te priča o blještavilu, sjaju i glamuru ove zgrade, zaista su zbunjujući i šokantni. Međutim, ovoj suludoj trci ne nazire se kraj. U tom istom Dubaiju već je najavljena izgradnja još veće zgrade od ove tek otvorene. Kako o tome već odavno bruje mnogi mediji, zamišljena zgrada Nakheel Tower trebala bi biti središnja zgrada u novom naselju koje se planira podići kraj dubaijske luke. Ovaj toranj trebao bi biti visok između 1000 i 1200 metara, te će navodno imati tako brze liftove da će posjetioci moći svjedočiti zalasku sunca dvaput, prvi put u podnožju, a drugi put kad se nađu na vrhu zgrade! I u susjednoj Saudijskoj Arabiji planira se izgradnja zgrade visoke preko jednog kilometra. Kako smo već napomenuli, sve to možda i ne bi bilo toliko čudno da direktni finansijeri i graditelji tih zgrada nisu Arapi, upravo kako je to Poslanik, s.a.v.s., nedvosmisleno potvrdio u hadisu.

Isti ti Arapi koji danas grade ove visoke nebodere i žive u velikom bogatstvu i dunjalučkom rahatluku, do prije samo nešto više od pola stoljeća živjeli su u beduinskim šatorima i glinenim kućama, a njihova osnovna hrana bile su datule i devino mlijeko. Dakle djedovi, a možda čak u nekim slučajevima i očevi sadašnjih vladara i finansijera ovih megalomanskih projekata, živjeli su u bijedi i siromaštvu, a neki čak i na rubu gladi. Ovako brza i munjevita transformacija jednog naroda, od goniča deva i ovaca do bukvalno najbogatijih ljudi na svijetu, scenarij je koji je prevazišao očekivanja i beskrajno maštovitih ljudi. Interesantne su riječi Ibn Hadžera, r.h. (umro 852 h.g.) koji je još tada, pojašnjavajući šta se misli pod izgradnjom velikih zgrada rekao: ''Svako ko izgradi svoju građevinu trudit će se da ona bude veća i viša od bilo čije druge zgrade, a moguće je da se ove riječi odnose i na nadmetanje u uljepšavanju, uređenosti i glamuru njegove zgrade u odnosu na druge... To je već prisutno u našem vremenu, i svaki dan se sve više intenzivira i povećava...'' (Fethul-Bari, 13/94) Allah se smilovao Ibn Hadžeru koji je već tada (prije skoro šest hidžretskih vjekova) vidio ostvarenje Poslanikovog, s.a.v.s., obećanja. Šta bi tek rekao da pogleda današnje građevine na Arapskom poluotoku, a samo Allah zna kakve i kolike će se zgrade tek graditi u budućnosti. Što se tiče Poslanikovog, s.a.v.s., opisa ovih ljudi, da će biti goli i bosi, Ibn Hadžer spominje da se tim riječima želi glorificirati njihova vjerska neukost, tj. nepoznavanje vjere i vjerskih propisa, pa kaže: ''...iako su njihova čula zdrava i ispravna, oni ni svoj vid ni svoj sluh nisu iskoristili da spoznaju i nauče propise svoje vjere...'' (Fethul-Bari, 1/150) Bilo bi se nezahvalno upuštati u raspravu oko toga koliko su dosljedni i vjeri privrženi graditelji ovih zgrada, ali je ipak činjenica da se bogobojaznošću baš ne mogu pohvaliti osobe koje se na vrlo kreativne i originalne načine razbacuju novcem dok veliki broj njihove braće i sestara po vjeri živi u teškoj bijedi i siromaštvu. Međutim, isto tako je činjenica i da bi veliki broj onih koji im debelo zamjeraju na tom rasipništvu, vjerovatno bio isti kao i oni, ili čak i gori, samo da u svojim rukama imaju barem djelić njihovog bogatstva. Ponekad je vjerniku lakše podnositi iskušenje siromaštva i bijede nego iskušenje blagostanja i izobilja, jer ono često zna biti razlog da čovjek zaboravi na svoga Gospodara i da se prepusti dunjalučkim užicima. Govorio je ashab Abdurrahman b. Avf, r.a.: ''Bili smo iskušani sa poteškoćama, pa smo bili strpljivi i poteškoće podnosili. Nakon toga bili smo iskušani sa blagostanjem, pa se nismo strpili...'' (Musannef Abdurrezak, 11/457)

Iz Saff-a br.260
Locked