Bosanski multikulturalizam pred krahom

Locked

Bosanski narodi ce se vremenom...

Zblizavati
45
52%
Razilaziti
42
48%

Total votes: 87

and

#151 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by and »

nista novo wrote:
and wrote:
Prpa.ba wrote:A sta je problem u cinjenici da je Sarajevo bosnjacki grad- grad sa bosnjackom vecinom? Za razliku od predznaka "srpski" i "hrvatski" grad u poslijeratnoj BiH, ovo "bosnjacki" nema predznak barbarizma njegovih stanovnika i nekakvih ekskluziviteta.
naravno,niko ne brani hrvatima da svi dođu u sarajevo pa da grad bude pola-pola
Pa zbog takvog stava koji ima vecina, kao sto ga imas ti, nije ni cudo sto nece sa vama...
sve je dobrovoljno,za razliku od metoda koje su korištene od druga dva naroda.
da li su u sarajevu,kao najvećem gradu bih sjedišta stranaka kojima srbi i hrvati daju najviše glasova?
nekad su bila.da li ih je neko otjerao ili su otšli dobrovoljno(po zadatku)?
ravno

#152 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by ravno »

Najdrazi su mi ovi "bosnjaci" sto im smeta pobosnjavanje Sarajeva, "istocnog" Mostara i nekih drugih gradova u BiH. A ko zna, mozda su i u pravu, mozda su stvarno krive one "bosnjacke horde" sto bez ikakva razloga ostavise ognjista u Podrinju, Istocnoj Hercegovini, Srebrenici i drugim multi sredinama i dodjose da truju ljepotu multikultiviranih gradova. Mozda da su svi mrtvi, sada ne bi bilo ovakvih problema, dabogda vas snaslo sto je njih snaslo!
essex

#153 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by essex »

bumaje wrote:Multi-multi-multi društva (multkulturna, multivjerska i multinacionalna) uglavnom nigdje nisu stabilna i velika su nesreća za ljude koji su prisiljeni da u njima žive (Liban, Kipar, Bosna i bezbrojna druga žarišta unutar raznih država gdje se različite grupe sreću). Šta je briga obićnog čovjeka za politiku, vjeru i naciju - većina ljudi samo želi da proživi nekakav normalan život sa što manje stresova, ratova i da ne ne dožive da djecu pokapaju po grobljima. Koja multikultura, koji ideali, Boško Buha, Mirko i Slavko i ostali likovi sa smetljišta historije.
dobro je sto multikulturno drustvo shvacac preko prica partizanki...jasno je svima doseg razumjevanja i mogucnost shvacanja pojma multikulture sa tvoje strane...
bumaje wrote:Sad da ulazimo u analizu zašto baš Bošnjaci slijede jedan takav propali politički projekat kao što je multikultura, daleko bi nas odvelo, ali taj narod uvijek po 200 do 300 godina kasni za svijetom kad je sve u pitanju pa i politika i kad pogledamo unazad - uvijek je tako bilo.
da, pretezno sa bosanskim kraljevstvom, prvi na balkanu imali top, poznatu bombardu...u to doba ni srbija ni hrvatska nisu ni znale sta je barut...
a da ti napomenem i osmana piriju, covjek koji je od hepoka napravio giganta, zapadni hercegovci profitiraju danas sa njegovim metodama uzgoja grozdja po hercegovackom krsu...jesi li cuo za kameno vino? zahvali se G-dinu Piriji, citavu jednu kosinu koja je izlozena suncu, pretezno od kamena, dovlacili zemlju i pravili rupe u toj kamenoj kosini i zasadili vinovu lozu i upravo pred rat se prvi put pojavilo kameno vino...e jado jadni...
bumaje wrote:Međutim moja je teza da su i sami Bošnjaci multikulturni i multietnički narod - nisu homogeni i ne mogu drugačije ni da hoće. Ti danas unutar Bošnjaka imaš potomke ljudi sa ovih prostora otprije Turaka, asimilirane potomke Turaka i različitih orijentalaca koji su zaostajali po bosanskim čaršijama, asimilirane Albance, Sandžaklije, protjerane muslimane iz Hrvatske, Srbije i Madžarske itd. itd. Iz samih Bošnjaka bi svugdje na svijetu mogao formirati barem 2, ako ne i 4 razne nacije.
dobro je da je samo tvoja teza, neka na tome i ostane...naucno je dokazano da svi stanovnici R BiH zajedno sa dalmatincima jedini u sebi nose veliki postotak ilirskog gena, staroevropskog naroda..ali bitno je sta je tvoja teza a ne sta nauka kaze... :-)
bumaje wrote:Stoga i ne čudi što Bošnjaci Srbima i Hrvatima mogu ponuditi ono što imaju, a ne ono što nemaju (homogenost, nacionalno i genetsko jedinstvo itd.). E sad je drugi problem što Srbi i Hrvati ne žele da žive kao nadrobljena turska raja, nego kao ljudi kod kojih se zna za red i ne pada im na pamet da ih guraju i muslimanski i turski lonac.
procitaj prethodni komentar.
bumaje wrote:Ma ne brinem se ja za Srbe i Hrvate - oni slijede svoje i nikada se neće promijeniti, nego jao si ga nama - poštenim i radinim Bosancima koji su ostali u evropskoj Palestini na 24 % teritorije - mi smo izloženi svim "ljepotama" multikulture od kriminala orijentalne omladine, preko vehabija, do Mekija Torabija, Emira Hadžigubahafizbegovića. Mirvada Kurnića, Senada Hadžibamzibamungalungafejzovića i ostalim stanovnicima zoološkog vrta.
da, da...bas ono "jao si ga nama"...u duhu pravog bosanskog jezika(!)...a sve me podseca bre na cisti beogradski zargon, onaj sto si pokupio sa subarom kada je postavi na svoju glavu tamo negdje 90-te na nekom vasaru...ne brini se ti za bosance, uvalise nam i trojanskog konja pa ne zauzese troju...to ce historija zabiljeziti kao prvi poraz onih koji su sebi sve obezbijedili da pobjede i na kraju izvukli pat...
essex

#154 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by essex »

bumaje wrote:
Nije tacno. Ti medju prosjecnim gradjanima SAD ili Kanade imas puno vece razlike nego medju nama, crnci, bijelci, latinoamerikanci, azijati, pa funkcionise jer je na snazi sistem koji onemogucava diskriminaciju. Nije do razlika medju ljudima nego do sistema. Irac iz Belfasta, Velsanin i Skot imaju ista prava u Londonu kao i Englez, iako ne dolaze iz iste etnicke grupe i stvari funkcionisu jer je i tu nametnut sistem koji omogucava stabilnost. Pa onda Svicarska, mi na Balkanu govorimo skoro identicnim jezikom a evo Svicarska funkcionise iako jedni govore talijanskim, drugi njemackim a treci francuskim jezikom. Stabilnost je tu zbog sistema, a ne zato sto je jedna grupa nadjacala drugu ili trecu. Multikultura je bogatstvo, nesto vrijedno. Samo ksenofobi mogu vidjeti problem u multikulturi.
Ko kaže da u SAD ili Kanadi funkcioniše sistem i da nema diskriminacije... Pitaj bilo kojeg borca za ljudska prava crnaca (npr. Jesse Jackson) ili bijelog desničara pa će ti obojica ispričati svoju stranu priče i obje su istinite i multikultura ne funkcioniše, s tim da je sjevernoamerički kontinent dovoljno veliki da niko nikom ne smeta. Uostalom svi američki gradovi su strogo rasno podijeljeni i nema miješanja. Svi idu u svoje škole i crkve. Bijeli sa bijelima, crni sa crnima, žuti sa žutima itd. Da je zemlja manja i da nema toliko posla, zemljišta i resursa odavno bi se ratovalo tamo. Sad zasad stvari funkcionišu - a dokle će - vidjećemo.

Evo linka sa rasnom podjelom gradova : http://www.dailymail.co.uk/news/article ... erica.html

Švicarci su svi kršćani sa par konfesija i odbacili su gradnju džamija sa minaretima i tiem indirektno doseljavanje muslimana na referendumu. Uostalom bio sam tamo - znam kako je.

Multikultura je tihi genocid prema grupi na čiji se prostor druga grupa doseljava i šupljira dok ne osvoji pozicije i ne zavede svoju vlast. Multikultura je ZLOČIN za čiju promociju bi se po meni trebalo odgovarati na sudu i odgovara samo ljudima bez korijena i identiteta.
HDZ i SNSD se ne bore za interese Hrvata i Srba. Interes Srba i Hrvata je da zadrze svoj identitet na prostoru citave drzave jer je citava BiH i njihova, a ne da se taj identitet institucionalno ogranicava samo na dijelove drzave. Tako se Dodik i Covic dovode u sizofrenu situaciju u kojoj insistiranje na brisanju srpstva i hrvatstva iz Ilijasa ili Varesa, predstavljaju odbranom srpstva i hrvatstva.
HDZ i SNSD se bore za opstanak Srba i Hrvata, jer u unitarnoj BiH, koja meni kao Bošnjaku možda odgovara, ali njima ne, Srbi i Hrvati bi vrlo brzo izgubili demografsku bitku sa muslimanskim stanovništvom i ili nestali ili se asimilirali ili bili svedeni na nivo nacionalne manjine. Ne želi svako da bude dio turskog lonca i bude žrtva širenja Islama u Evropi i orijentalnih populacija (nećemo ni mi evropski Bošnjaci to da budemo, al nemamo topova i tenkova da se raspravimo). Srbi hoće da žive u zemlji gdje ih neće zbosti u tramvaju kao Denisa, nego u zemlji gdje se balijicama sa noževima sjeme zatre ako šta pokušaju,a ne da im se daju smiješne zatvorske kazne.
onako kako ti zamisljas multikulturu to bi se u naucnim krugovima nazvalo inzinjering...multikultura neznaci JEDNAKA izmjesanost nego prihvacanje razlicitosti...uvjek ces imati teritorija na koje su se vise naselili neki iz jednog drustva, ali to neznaci da su oni protiv multikulture. medjutim, tebi sa ovom postavkom upravo to znaci...a da sve jos bude veci "crnjak" ti se predstavljas kao bosnjak i treba da nam das ovdje privid kako bosnjaci "razmisljaju" a po tvojoj prici jasno je da dolazis iz dodina ili dragancetova staba...
pominjes pokojnog denisa, a pogledaj otetog vilajeta (krvavih49), nastao na jednoj filozofiji koju je evropa jos polovinom proslog vijeka osudila...na jednom drugom postu napisa da bosnjaci zaostaju...pogledaj velikosrpski program kako koristi zaostale i osudjene metode stvatranja povoljne politicke klime za sebe...rekoh ti ranije, ej, jado...
essex

#155 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by essex »

luckypot wrote:
zonbirile wrote:@luckypot
prije je čovjek mislio da ono što ostane če biti bošnjački entite.Uostalom kakvo je danas faktičko stanje na terenu?
bogami ja sam legalista, dejton dejton samo dejton, danas sutra i zauvijek...fakticko stanje mi ne predstavlja nikakav problem iz razloga sto su bosnjaci vecina i tako rasporedjeni da se niko ne moze pomaci a da uleti u belaj s njima...pa ko ima damu nek krene
ako si legalista ondaK shvacas da je deyton produkt nelegalnih poteza i odluka a jedino legalno je jos uvijek Ustavno uredjenje R BiH...eto, ganja svoj legalitet sa kojim se busas u prsa i zahtijev povrat Ustava R BiH...
NightSkyWalker

#156 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by NightSkyWalker »

O kakvoj vi legalnosti i nelegalnosti govorite :? Kao da je Djeton bio djecija igra, a ne sporazum iznudjen ratom, stradanje, i granatama :roll:
theTruePath

#157 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by theTruePath »

HDZ i SNSD se bore za opstanak Srba i Hrvata, jer u unitarnoj BiH, koja meni kao Bošnjaku možda odgovara, ali njima ne, Srbi i Hrvati bi vrlo brzo izgubili demografsku bitku sa muslimanskim stanovništvom i ili nestali ili se asimilirali ili bili svedeni na nivo nacionalne manjine. Ne želi svako da bude dio turskog lonca i bude žrtva širenja Islama u Evropi i orijentalnih populacija (nećemo ni mi evropski Bošnjaci to da budemo, al nemamo topova i tenkova da se raspravimo). Srbi hoće da žive u zemlji gdje ih neće zbosti u tramvaju kao Denisa, nego u zemlji gdje se balijicama sa noževima sjeme zatre ako šta pokušaju,a ne da im se daju smiješne zatvorske kazne.
e ako si ti bosnjak ja sam mohikanac
theTruePath

#158 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by theTruePath »

s druge strane na forumu se romantiziraju stvari,i prije je bilo nacionalizma i mrznje samo sto se to krilo
bicebolje

#159 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by bicebolje »

seln

#160 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by seln »

zonbirile wrote:
koledo wrote:BiH je u poslednjih 15 godina u svom sistemu imala ugrađen primer multetničke (FBiH) i monoetničke (RS) zajednice. Kada se odgovori na pitanje: čije je stanovništvo zadovoljnije entitetom u kojem živi? dobiće se odgovor o smislu insistiranja na multikulturnoj priču u BiH.
--------------------------------------------------
e moj drug i Federacija ti je podijeljena na manje više jednonacionalne sredine,jedino ako nije model 90%+5%+5% multikulturan,drugi ne postoji.
Ja, ba, sve DB tjerala ljude da idu jedni drugima na kafu, da djeca odrastaju zajedno, da se medjusobno zene i udaju...
:D
Pusti ove telale za jednokratnu upotrebu, danas su tu, sutra nisu.
romulirem

#161 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by romulirem »

bumaje wrote:
dobro je sto multikulturno drustvo shvacac preko prica partizanki...jasno je svima doseg razumjevanja i mogucnost shvacanja pojma multikulture sa tvoje strane...
Multikultura je u mom vaktu i vaktu mojih roditelja bila i ostala kopile bratstva i jedinstva. Ne daj bože nikome ...
da, pretezno sa bosanskim kraljevstvom, prvi na balkanu imali top, poznatu bombardu...u to doba ni srbija ni hrvatska nisu ni znale sta je barut...
a da ti napomenem i osmana piriju, covjek koji je od hepoka napravio giganta, zapadni hercegovci profitiraju danas sa njegovim metodama uzgoja grozdja po hercegovackom krsu...jesi li cuo za kameno vino? zahvali se G-dinu Piriji, citavu jednu kosinu koja je izlozena suncu, pretezno od kamena, dovlacili zemlju i pravili rupe u toj kamenoj kosini i zasadili vinovu lozu i upravo pred rat se prvi put pojavilo kameno vino...e jado jadni...
Interesantno je da preskačeš crne godine turske okupacije BiH - oko 400 godinica. Dok se u ostatku Evrope dešava renesansa, humanizam, romantizam i racionalizam popraćen neviđenom političkom, znanstvenom, kulturnom i vojnom ekspanzijom Evrope, izgradnjom puteva i željeznica i industrijskom revolucijom - u BiH imaš puteve za magarce umjesto auto cesta, džamije umjesto biblioteka i škola i ekonomiju srednjeg vijeka umjesto industrijske revolucije. Treći svijet - Afganistan, burke=feredže i nazalno lelekanje na arapskom umjesto ljudskog govora i molitve.
I da - u vrijeme kad svaki narod ima nacionalnu etnički čistu državu - Turci nam uvališe Srbe i Hrvate, a begovI prihvatiše da im ovi čifluče tj. kmetuju na posjedima, a usput nam prodaše i obalu Veneciji, pa ja idem danas u RH u bosansku Makarsku, a luka Ploče na hercegovačkoj Neretvi pripada Hrvatima. Uz to pridodaj čitavu zapadnu Srbiju koja se sastoji od bosanskih nahija, i eto ti slike monumentalne turske IZDAJE BiH.

Ne spominji mi osmana piriju, šta bi Srbi rekli sa Nikolom Teslom kojeg priznaje i cijeni čitav svijet, a ti neke bizarne lokalne marginalce spominješ.
dobro je da je samo tvoja teza, neka na tome i ostane...naucno je dokazano da svi stanovnici R BiH zajedno sa dalmatincima jedini u sebi nose veliki postotak ilirskog gena, staroevropskog naroda..ali bitno je sta je tvoja teza a ne sta nauka kaze...
Evo sam si naveo jedan narod i naciju među nama koji bi mogli biti samostalni u svakom smislu. Ja nisam ILJIR, niti imam zatupljenu facu sa podrezanim nogicama kao neki likovi koji se nazivaju Bošnjacima danas. Daleko im kuća bila od moje.
da, da...bas ono "jao si ga nama"...u duhu pravog bosanskog jezika(!)...a sve me podseca bre na cisti beogradski zargon, onaj sto si pokupio sa subarom kada je postavi na svoju glavu tamo negdje 90-te na nekom vasaru...ne brini se ti za bosance, uvalise nam i trojanskog konja pa ne zauzese troju...to ce historija zabiljeziti kao prvi poraz onih koji su sebi sve obezbijedili da pobjede i na kraju izvukli pat...
Ne znam zašto ovi banana "novobošnjaci" imaju strašnu potrebu da svakog neistomišljenika proglase četnikom. Pa majka mu stara - ja imam pravo da koristim i srpski i hrvatski idiom koliko se meni dopada, jer su na kraju obadva kao i naš standardni bosanski izvedenice istočno-hercegovačkih govora.
Meni ovo kod tebe sto si napisao sve nesto smrdi na nacional socijalizam,teorija krvi i tla. :x
nista novo

#162 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by nista novo »

Ovi mi postovi mirisu na multikulturalizam, sve prsti od volje za zajednickim zivotom, samo naprijed djeco :D
Diogen_iz_Sinope

#163 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by Diogen_iz_Sinope »

nista novo wrote:
and wrote:
Prpa.ba wrote:A sta je problem u cinjenici da je Sarajevo bosnjacki grad- grad sa bosnjackom vecinom? Za razliku od predznaka "srpski" i "hrvatski" grad u poslijeratnoj BiH, ovo "bosnjacki" nema predznak barbarizma njegovih stanovnika i nekakvih ekskluziviteta.
naravno,niko ne brani hrvatima da svi dođu u sarajevo pa da grad bude pola-pola
Pa zbog takvog stava koji ima vecina, kao sto ga imas ti, nije ni cudo sto nece sa vama...
I zato imas kafu ili kavu, kako ti je draze od mene i mozemo prosetati gradom da sagledamo objektivno kakvo je Sarajevo i da objektivno (kod ogromne vecine gradjana) nije ni blizu ovom iskazanom nacionalsovinizmu u pojedinim postovima.
luckypot

#164 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by luckypot »

nista novo wrote: Pa zbog takvog stava koji ima vecina, kao sto ga imas ti, nije ni cudo sto nece sa vama...
pa sta ako nece - da nece neko nekog moliti? sta ce se to strasno desiti a da se nije ranije uspjesno rijesilo? odgovor je nista...nece ljudi i opet nikom nista
nista novo

#165 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by nista novo »

Pa zbog takvog stava koji ima vecina, kao sto ga imas ti, nije ni cudo sto nece sa vama...[/quote]

I zato imas kafu ili kavu, kako ti je draze od mene i mozemo prosetati gradom da sagledamo objektivno kakvo je Sarajevo i da objektivno (kod ogromne vecine gradjana) nije ni blizu ovom iskazanom nacionalsovinizmu u pojedinim postovima.[/quote]

Ma znam da nije, velika vecina su normalni ljudi u cijeloj Bosni...samo sto politiku vode budale..
MrMaliJoe

#166 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by MrMaliJoe »

bumaje wrote: Multikultura je u mom vaktu i vaktu mojih roditelja bila i ostala kopile bratstva i jedinstva. Ne daj bože nikome ...
Interesantno je da preskačeš crne godine turske okupacije BiH - oko 400 godinica.

Primitivizam, zatucanost, nepismenost, mržnja jesu osnovni problem BIH. To se vidi posebno u tvom slučaju. Ako si ljut na turke i njhovu okupaviju eno ti Istambula pa ratuj tamo. Kakve veze imaju Bošnjaci sa turcima. To je ona verzija, ljut sam ali su mi oni na koje sam ljut baš daleko, a vis ste mi baš blizu. To je ista ona demagogija Radovana koja je palila nepismene Srbe kako bi se počeo rat. Vrlo jedanostavno funkcioniše, za mržnju potreban je strah, strah vodi ka nasilju a nasilje vodi ratu koji nema nikakve veze sa prvobitnom demagogijom. ovaj rat je jasan dokaz da su svi BALKANCI ZAPRAVO JEDAN NAROD. SVE SE UNAS RJEŠAVA NA SILU I TILJAGOM. To je ista ona demagogija o ARIJEVCIMA, samo Karadžićeva demagogija leži na mitu. zamolio bi te da provjeriš u enciklopediji, šta je zapravo mit. Multikultura samo u zatucanim sredinama je kopile bratstva i jedinstva. u onim sredinama gdje do podne mrziš sebe a poslije podne cijeli svjet, zbog teškog seljačkog života.
bumaje wrote:
Evo sam si naveo jedan narod i naciju među nama koji bi mogli biti samostalni u svakom smislu. Ja nisam ILJIR, niti imam zatupljenu facu sa podrezanim nogicama kao neki likovi koji se nazivaju Bošnjacima danas. Daleko im kuća bila od moje.
Odakle ti znaš svoj porijeklo!!! Možda si ti Albanac,ili Kosovar, ko to zna! :lol: :lol: :lol: :lol:

bumaje wrote: Ne znam zašto ovi banana "novobošnjaci" imaju strašnu potrebu da svakog neistomišljenika proglase četnikom. Prema neprijatelju nema multikulture i tolerancije. Ko toleriše svoje neprijatelje - zaslužio je genocid.
Ti sebi postavljaš pogrešna pitanja, vođen pogrešnom logikom, čitanjem pogrešnih knjiga! Arijevci su postavili tezu superiorne rase, pa oni postavljaju pitanje : " Kako to da drugi narodi tako jednostavnu istinu ne mogu prihvatiti "!Jasan primjer, da pogrešna logika vodi pogrešnim pitanjima i zaključcima. Prihvatiti drugog i drugačijeg je mnogo teži posao pa zahtjeva mnogo više ljudskosti, pismenosti, i tolerancije, a suživot još mnogo toga. Tek kad dođeš na taj nivo, moćeš shvatiti BOSANSKI MULTIKULTURIZAM.
MrMaliJoe

#167 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by MrMaliJoe »

theTruePath wrote:
Ja sam završio KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR i kao što rekoh ja živim u multietničkom gradu

kako katolicki skolski centar moze biti dokaz za multikulturu???????? :-) :-)

Vrlo jednostavno, moji roditelji nisu imali predrasude, pa su me poslali u KŠC. Pošto je ovo gore izvađeno iz konteksta, rekoh da mi je zadovoljstvo imati prijatelje drugih vjeroispovjesti, pa ne bi mogao zamisliti jednonacionalno okruženje. Tako da moje okruženje je multi...čak imamo i jednog eskima.
Da li imaš Bošnjački školski centar u Banja Luci ili zapadnom Mostaru i zašto nemaš?
michio

#168 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by michio »

Bošnjačkog školskog centra nažalost nema u Banjaluci. Postoji jedan sasvim jednostavan razlog zašto KŠC uopšte i postoje. Naime žele zaštiti svoju djecu od eventualnih neugodnosti jer zna se da su djeca često zla. Istina primaju i Bošnjake u te centre čisto nako reda radi. A šta će Bošnjo u BL nego trpiti ismijavanje, poniženja svaki dan jer eto bošnjačka politika je uvijek bila sarajevski i srednjebosanski orijentisana i kao Pipi ponavljaju mantru o nekom komšiluku.
osa

#169 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by osa »

MrMaliJoe wrote:
theTruePath wrote:
Ja sam završio KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR i kao što rekoh ja živim u multietničkom gradu

kako katolicki skolski centar moze biti dokaz za multikulturu???????? :-) :-)

Vrlo jednostavno, moji roditelji nisu imali predrasude, pa su me poslali u KŠC. Pošto je ovo gore izvađeno iz konteksta, rekoh da mi je zadovoljstvo imati prijatelje drugih vjeroispovjesti, pa ne bi mogao zamisliti jednonacionalno okruženje. Tako da moje okruženje je multi...čak imamo i jednog eskima.
Da li imaš Bošnjački školski centar u Banja Luci ili zapadnom Mostaru i zašto nemaš?
komparirati kšc i bošnjački školski centar, ne ide, eventualno islamski školski centar...
MrMaliJoe

#170 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by MrMaliJoe »

michio wrote:Bošnjačkog školskog centra nažalost nema u Banjaluci. Postoji jedan sasvim jednostavan razlog zašto KŠC uopšte i postoje. Naime žele zaštiti svoju djecu od eventualnih neugodnosti jer zna se da su djeca često zla. Istina primaju i Bošnjake u te centre čisto nako reda radi. A šta će Bošnjo u BL nego trpiti ismijavanje, poniženja svaki dan jer eto bošnjačka politika je uvijek bila sarajevski i srednjebosanski orijentisana i kao Pipi ponavljaju mantru o nekom komšiluku.
Ne znam iz kojeg reda primaju muslimane. Ako ti ne vjeruješ svom prijatelju KATOLIKU ILI PRAVOSLAVCU i nećeš ih za komšije onda to jeste mantra ali samo za tebe. Mnogo dobrih primjera suživota ima ali takvi primjeri nemaju medijsku pozornost ili se takve priče prikazuju oko jedan u jutro jer nisu interesantne ili nekome ne odgovara da se prikažu. Nakon rata narod je jednako izložen nacionalističkom retorikom pa ne čudi da nema kvalitetne kominikacije, pa nema ni prave istine, a onda nema ni povjerenja ni suživota ni multi..multi. No kada gov*a dođu do guše i kad narod shvati da se od para živi, tada će se tek neke stvari promjeniti.
michio

#171 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by michio »

Kakve to veze ima sa malim Bošnjakom u BL koji diživljava neugodnosti svaki dan. Jel' on nekome nešto dužan?
MrMaliJoe

#172 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by MrMaliJoe »

michio wrote:Kakve to veze ima sa malim Bošnjakom u BL koji diživljava neugodnosti svaki dan. Jel' on nekome nešto dužan?
Ne znam da doživljava neugodnsti, a ako doživljava jel treba i mi da nekog nevinog ugrožavamo ovdje. :x Šta li!
michio

#173 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by michio »

Ne brini se. BŠC neće biti jer zahtjeva kakve takve resurse koje u Sarajevu niko nije spreman dati i ne trpaj mi u usta ono što nisam rekao.
MrMaliJoe

#174 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by MrMaliJoe »

michio wrote:Ne brini se. BŠC neće biti jer zahtjeva kakve takve resurse koje u Sarajevu niko nije spreman dati i ne trpaj mi u usta ono što nisam rekao.
Ne trpam ti ja usta ništa, srvari treba posmatrati iz više uglova. I u "modernim" zemljama ćeš nać negativne stvari. I mngdo više pozitivnih priča koje ne dolaze i žižu. Mi se trebamo ponašati u skladu sa našim odgojem, a sigurno nije netolerantan. U žižu dolazi neki kreten koji šara po katedrali, koji ni sam ne zna zašto je to uradio.
Shoba

#175 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by Shoba »

U BiH ne postoji multikulturalizam. To je fraza ubačena od razbijača zemlje. BiH je MONOKULTURNO društvo. Šta BiH zaista jeste je multireligiozno društvo. Mi smo jedan narod sa identičnim kulturnim navikama i osobinama. Svako ko želi da to drugačije predstavi radi za strance, Srbiju, Hrvatsku, USA, UK, France...
Locked