Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Moderator: anex
-
Fozgen
#151 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Vjerovatno cu prvo, a i drugo, ici na posao a sa posla kuci. Mislim da vize nisu predstavljale problem sto se putovanja tice, ko je zelio da putuje. Ja licno izlazim iz BiH max. jednom godisnje, malo do mora u Hrvatsku. Ne treba mi viza ni u Tursku, Tunis, Maleziju, Ekvador pa ne odoh
.
- Šef
#152 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Ne radi se o zelji nego o odnosu stranih zemalja prema nama. Nije to bas potpuna sloboda putovanja bez ikakve kontrole.realna do boli wrote:Za sve treba imati volju i dobro planirati. Kako kazu, najvisi je kucni prag..poslije je lako..ko zeli, postoji nacin.Šef wrote: Drugi ljudi imaju drugačija iskustva. Uglavnom, nije to baš tako kako se misli, samo sjedneš na voz, ruksak na ledja i obilaziš Evropu.
Sto se pozitivnih aspekata tice, bitno je da se ljudi druze, upoznaju, da se vidi Zapad izbliza, eventualno pokupe neke ideje, otvore novi horizonti... To je jako vazno.
-
debela
#153 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
ma necu nigdje. ionako mi cijela prica zvuci nerealno. ko ce se boriti sa depresijom nakon povratka 
-
realna do boli
#154 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Ma, ja sam samo htjela reci da se moze putovati i bez puno para..i da se treba putovati, ne danas, ne sutra..planiraj i putuj ( ovo sam mislila na mlade).
Nemamo svi avanturisticki duh, ja danas, ipak, volim malo komocije, valjda to dodje s godinama.
Za mene je putovanje nacin zivota...pa nekada sa vise, a nekada sa manje para..koliko para toliko muzike, ali da u startu znas sta te ceka.
Dobro putovanje za godisnji slijedece godine...
http://www.trektrek.si/hr/putovanja-trekingi-hr.html..o ovom mastam..mozda nekom odvaznom pomogne ova stranica.
Nemamo svi avanturisticki duh, ja danas, ipak, volim malo komocije, valjda to dodje s godinama.
Za mene je putovanje nacin zivota...pa nekada sa vise, a nekada sa manje para..koliko para toliko muzike, ali da u startu znas sta te ceka.
Dobro putovanje za godisnji slijedece godine...
http://www.trektrek.si/hr/putovanja-trekingi-hr.html..o ovom mastam..mozda nekom odvaznom pomogne ova stranica.
- samo_ti
#155 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
pa gdje cu...pokupiti ovo malo prnja sto imam , i pravac na more u Njemacku...

- Šef
#156 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Danas kada je pravo tesko dobiti posao a oni sto ga imaju nisu sigurni do kada ce ga imati, otici u inostranstvo i tek tako skrsiti par hiljada eura za nekoliko dana, je ludost. To je dobro za omladinu koja moze spavati i u parku, ruksak na ledja i da obilazi. Mi malo stariji smo ipak za ozbiljnije varijante a to kosta.
-
realna do boli
#157 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Kada sam prvi put isla u Dizeldorf 1999 nisam sebi mogla doci od cijena, sve sto sam pogledala bilo oko 1000 KM.
Drugi put 2009..nisam mogla doci sebi koliko mi je sve bilo u pet deka naspram cijana kod nas.
Cak su neki prehrambeni artikli bili jeftiniji nego ovdje.
Drugi put 2009..nisam mogla doci sebi koliko mi je sve bilo u pet deka naspram cijana kod nas.
- BSn
#158 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
realna do boli wrote:Kada sam prvi put isla u Dizeldorf 1999 nisam sebi mogla doci od cijena, sve sto sam pogledala bilo oko 1000 KM.
U Londonu je hrana jeftinije nego u Sarajevu.
Idemo u London po gebiru.
-
realna do boli
#159 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Ja jos ne skontah..mozemo li u London..ili ne.
-
Alfa_Ze
#160 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Najvazniji je taj osjecaj da mozes slobodno putovati ( kada zaista trebas ), a da ne budes maltretiran tom birokratskom administracijom i silnim cekanjima pred ambasadama.
Oni koji to drugojacije vide, neka vam je sretno !!
Oni koji to drugojacije vide, neka vam je sretno !!
- Šef
- alibaba_i_30_godina
#162 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Great Britain nije u Schengenu, tako da YOK!realna do boli wrote:Ja jos ne skontah..mozemo li u London..ili ne.
- ima´l_zime_Marinko
#163 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Ja imam neki osjecaj da nas nasa dijaspora nije spremna docekati pa nas malo demoralisu
!Kao da govore neka vas dole, doci cemo mi vama
, nemojte se vi bespotrebnom trosku izlagati
!Pa mi necemo ici u Europu da se sisamo po skupoj tarifi, i mi cemo se ovdje osisati za 3 marke kao i vi sto radite kad dodjete! i nama koji mozemo odvojiti platu-dvije nece biti zao potrositi na 2-5 dana neke zajebancije, nece nam biti skupa pasteta,cokolada i piva iz Lidla il Hoffera ! pokazite mi nekog naseg ko je vani a da dva dana zaredom jede u restoranu il da pivu pije 2 dana zaredom u restoranu ? pa jbt ako nismo 20godina mogli bez vize putovati ne znaci da smo u drugom svijetu zivjeli!
-
debela
#164 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
moguce da se dijaspora prepala da joj se sad ne svali i kunto i panto u goste
pa da na vrijeme ocrni mrski zapad.
-
missko
#165 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
DinoZe trazi bebisiterku strosti izmedju 18-20 god. za cuvanje 2 djece u Minhenu konak i hrana obezbjedjeni

-
razonodan
#166 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
- "Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?"
- Ići ćemo prvo u k.... a onda nastaviti u p.... m....... K'o i do sad.
Kud bi drugo i mogli s nezaposlenošću, nepismenim korumpiranim moronima u vlasti, nezainteresovanim građanima, kontroliranim medijima s polupismenim novinarima koje i takve nikakve mlate k'o vola u kupusu, nelustriranom policijom i politikom, plaćenićkom vojskom koja gine po pustinjama za koru hljeba, kukavicama u pravosuđu sa šmrk-šmrk pravnicima i širi-none pravnicama, piramidama, torabijima, vehabijama, patrijarhom Cerićem, lažnim carem Šćepanom Bakirom, kleptomanima tipa Fahre ili Čovića, manijakalnim Dodikom izbezumljenih očiju, guvernerom koji se boji vlastite sjene, ambasadorima koji u Predsjedništvu lupaju šakom o sto, lihvarskim stranim bankama koje pokradoše sirovine...
Šuti, kako je moglo bit - mašala dobro je.
- Ići ćemo prvo u k.... a onda nastaviti u p.... m....... K'o i do sad.
Kud bi drugo i mogli s nezaposlenošću, nepismenim korumpiranim moronima u vlasti, nezainteresovanim građanima, kontroliranim medijima s polupismenim novinarima koje i takve nikakve mlate k'o vola u kupusu, nelustriranom policijom i politikom, plaćenićkom vojskom koja gine po pustinjama za koru hljeba, kukavicama u pravosuđu sa šmrk-šmrk pravnicima i širi-none pravnicama, piramidama, torabijima, vehabijama, patrijarhom Cerićem, lažnim carem Šćepanom Bakirom, kleptomanima tipa Fahre ili Čovića, manijakalnim Dodikom izbezumljenih očiju, guvernerom koji se boji vlastite sjene, ambasadorima koji u Predsjedništvu lupaju šakom o sto, lihvarskim stranim bankama koje pokradoše sirovine...
Šuti, kako je moglo bit - mašala dobro je.
-
zlajapravaraja
#167 Re: Kuda cete prvo ici ako nam ukinu vize ?
Za ljude koji u BiH imaju rijeseno stambeno pitanje, ali i po obicaju veoma lose placen posao od kojeg se ipak da prezivjeti, ukidanje viza predstavlja gotovo pa nista.
Ti ljudi, uglavnom nastanjeni u gradovima BiH, ne mogu dovoljno ustediti da bi si priustili putovanje u jednu bogatiju zemlju EU, a nisu ni cekali danasnju odluku da bi se isparili jednom za sva vremena, jer ipak imaju kakav takav izgradjen zivot i time neku sigurnost, i time ni ne pomisljaju na to da napuste svoja ognjista, a dovoljno su obrazovani da znaju da ni nekakav novi pocetak u Evropskoj Uniji niti ima smisla, niti uopste pa i nije moguc - osim naravno ako postoje odredjene predispozicije, koje je veoma tesko steci.
Ipak, mnogi ljudi u BiH ovu odluku strpljivo cekaju vec 15 godina da bi odselili iz ove zemlje jednom zauvijek. Logikom u to kategoriju spadaju oni ljudi koji ne odgovaraju profilu prosjecnog i malo iznad prosjecnog bosanskohercegovackog "urbanog" radnika kojeg sam opisao iznad gore, a to ne mora ni znaciti da su ti ljudi iskljucivo sa sela. Ima dosta onih koji su bez posla, izgladnjeli, obespravljeni, omalovazavani, beznadezni - a imaju nekoga na zapadu ko im je mozda i spreman pruziti ruku da ih pokusa izvuci iz "pakla" Bosne i Hercegovine jednom zauvijek.
Nazalost, mislim da se sprema jedan tuzan egzodus nase ruralne omladine po evropskim drzavama. A sto je jos tuznije, svi imaju pogresnu predstavu o zapadu koji prestaje biti ono sto je nekada bio. Bojim se da ce se mnogi zaletjeti u opasne zamke, kao prvo prekoracenju viznog roka, jer ko ostane duze od 3 mjeseca, a uleti muriji u mrezu, bice deportovan i bice mu izrecena dugorocna zabrana ulaska u EU (spominje se 5-10 godina), sto onda postaje licna i zagarantovana getoizacija. Drugo, mnogi ce se pokusati upetljati u malverzacije i mutne poslove, a konzekvence i za to ce biti jednake onima za prekoracenje viznog roka. Trece, i najvaznije: EU zemlje pripremaju usvajanje zakona o zabrani dovodjenja bracnih partnera iz zemalja koje nisu clanice EU. Znaci, onima koji su kontali otici pa se zeniti i udavati "za papire" to veoma uskoro nece biti moguce. Kao sto gore rekoh, EU, blago receno, poostrava stav prema imigrantima, pa socijalnih "el Dorada" o kojima je izbjeglicka dijaspora pricala uskoro vise nece biti, pa cak ni za domicilno stanovnistvo jer EU financijski puca po shavovima.
Zato, oni koji se misle ispalit neka dobro razmisle kome, gdje, zasto i kako idu - da se ne bi razocarali, a sto je jos vaznije: da ne bi dozivjeli potpuni fijasko.
Naposlijetku, bice fino da me onaj kome to do sada nije bilo moguce, i onaj ko si to moze priustiti, sada dodje posjetiti na heftu, pa i dvije, i da vidi malo svijeta pa da ga to podstakne da i BiH napravi drzavom slicnijom onoj koju je vidio. To je prava ljepota ove odluke. Pa da i ja ovdje konacno vidim gradske raje, jer u vecini EU zemalja u kojima je nastanjena nasa dijaspora ocigledno haman ruralna bosanska "raja" prebiva
Ovi drugi su izgleda komplet u Americi, Kanadi i Australiji (sto mislim statisticki i jeste tako).
Ovo ce osvjeziti mnoga prijateljstva, rodbinske veze, a mozda i one ljubavne, samo je se za nadati da drzava BiH nece dozivjeti masovni egzodus, osim onih koji mozda vise i nemaju nikakve druge opcije - a njima neka je Bog na pomoci.
Ti ljudi, uglavnom nastanjeni u gradovima BiH, ne mogu dovoljno ustediti da bi si priustili putovanje u jednu bogatiju zemlju EU, a nisu ni cekali danasnju odluku da bi se isparili jednom za sva vremena, jer ipak imaju kakav takav izgradjen zivot i time neku sigurnost, i time ni ne pomisljaju na to da napuste svoja ognjista, a dovoljno su obrazovani da znaju da ni nekakav novi pocetak u Evropskoj Uniji niti ima smisla, niti uopste pa i nije moguc - osim naravno ako postoje odredjene predispozicije, koje je veoma tesko steci.
Ipak, mnogi ljudi u BiH ovu odluku strpljivo cekaju vec 15 godina da bi odselili iz ove zemlje jednom zauvijek. Logikom u to kategoriju spadaju oni ljudi koji ne odgovaraju profilu prosjecnog i malo iznad prosjecnog bosanskohercegovackog "urbanog" radnika kojeg sam opisao iznad gore, a to ne mora ni znaciti da su ti ljudi iskljucivo sa sela. Ima dosta onih koji su bez posla, izgladnjeli, obespravljeni, omalovazavani, beznadezni - a imaju nekoga na zapadu ko im je mozda i spreman pruziti ruku da ih pokusa izvuci iz "pakla" Bosne i Hercegovine jednom zauvijek.
Nazalost, mislim da se sprema jedan tuzan egzodus nase ruralne omladine po evropskim drzavama. A sto je jos tuznije, svi imaju pogresnu predstavu o zapadu koji prestaje biti ono sto je nekada bio. Bojim se da ce se mnogi zaletjeti u opasne zamke, kao prvo prekoracenju viznog roka, jer ko ostane duze od 3 mjeseca, a uleti muriji u mrezu, bice deportovan i bice mu izrecena dugorocna zabrana ulaska u EU (spominje se 5-10 godina), sto onda postaje licna i zagarantovana getoizacija. Drugo, mnogi ce se pokusati upetljati u malverzacije i mutne poslove, a konzekvence i za to ce biti jednake onima za prekoracenje viznog roka. Trece, i najvaznije: EU zemlje pripremaju usvajanje zakona o zabrani dovodjenja bracnih partnera iz zemalja koje nisu clanice EU. Znaci, onima koji su kontali otici pa se zeniti i udavati "za papire" to veoma uskoro nece biti moguce. Kao sto gore rekoh, EU, blago receno, poostrava stav prema imigrantima, pa socijalnih "el Dorada" o kojima je izbjeglicka dijaspora pricala uskoro vise nece biti, pa cak ni za domicilno stanovnistvo jer EU financijski puca po shavovima.
Zato, oni koji se misle ispalit neka dobro razmisle kome, gdje, zasto i kako idu - da se ne bi razocarali, a sto je jos vaznije: da ne bi dozivjeli potpuni fijasko.
Naposlijetku, bice fino da me onaj kome to do sada nije bilo moguce, i onaj ko si to moze priustiti, sada dodje posjetiti na heftu, pa i dvije, i da vidi malo svijeta pa da ga to podstakne da i BiH napravi drzavom slicnijom onoj koju je vidio. To je prava ljepota ove odluke. Pa da i ja ovdje konacno vidim gradske raje, jer u vecini EU zemalja u kojima je nastanjena nasa dijaspora ocigledno haman ruralna bosanska "raja" prebiva
Ovo ce osvjeziti mnoga prijateljstva, rodbinske veze, a mozda i one ljubavne, samo je se za nadati da drzava BiH nece dozivjeti masovni egzodus, osim onih koji mozda vise i nemaju nikakve druge opcije - a njima neka je Bog na pomoci.
-
StupskaBitanga
#168 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
iskreno osoba sam koja puno putuje po Evropi
Nisam plaćao do sada vizu jer mi je sestra garant
Ali mi je ipak drago što neću morati odvojiti čitav dan za ambasadu i ganjanje papira već samo pasoš pa prema HR i ganjati low cost kompanije gdje me povatni let izađe oko 50-60€
Nisam plaćao do sada vizu jer mi je sestra garant
Ali mi je ipak drago što neću morati odvojiti čitav dan za ambasadu i ganjanje papira već samo pasoš pa prema HR i ganjati low cost kompanije gdje me povatni let izađe oko 50-60€
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#169 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Za one s biometrijskim pasosem:
Šengen Šerif Mubarek Olsun
Čestit Šengen
Šengen voskrese-vaistinu voskrese
Smrt Vizi-slobodno po Šengenu
Šengen Šerif Mubarek Olsun
Čestit Šengen
Šengen voskrese-vaistinu voskrese
Smrt Vizi-slobodno po Šengenu
- Nogatrans
#171 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
A sto ne mogu ove dijaspore sto ona nama sada pametuje kako je vani,kao da niko od nas nikad nije bio vani.Pa dosta ljudi je bilo izbjeglo i vratilo i vecina samim tim zna sta je Europa i kako se ponasati
. Isto tako nisu mi jasni ljudi koji kazu ma isto je to sa ili bez vize .
Pa da je ta viza normalna onda bi i ti svi gradani veliki zemalja stajali pred ambasadam ostalih zemalja i cekali da dobiju vize.Nego upravo to kontra radi EU da oni sada sa licnom kartom putuju po EU.
I da opet moram se vratiti na dijasporu jer me pravo nervira kad nama pocne objasnjavati kako je to tako skupo gore,kao da mi i to ne znamo .Svaki covjek koji ima zelju da ode u neku zemlju EU ako nista, stedit ce godina dan i otici . Evo ja prvi ne moram na more otici na 7 dana otici cu u Njemacku,a na more mogu ako nista na vikend ionako nam je to preko praga.
Zato pustite nas da ako nista mastamo jer poslije skoro 20 godina u izolaciji i razni ponizavanjima po ambasadama imamo pravo na to.
Pozdrav i naravno Šengen Šerif Mubarek Olsun
I da opet moram se vratiti na dijasporu jer me pravo nervira kad nama pocne objasnjavati kako je to tako skupo gore,kao da mi i to ne znamo .Svaki covjek koji ima zelju da ode u neku zemlju EU ako nista, stedit ce godina dan i otici . Evo ja prvi ne moram na more otici na 7 dana otici cu u Njemacku,a na more mogu ako nista na vikend ionako nam je to preko praga.
Zato pustite nas da ako nista mastamo jer poslije skoro 20 godina u izolaciji i razni ponizavanjima po ambasadama imamo pravo na to.
- alica.k
#172 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Nogatrans wrote:A sto ne mogu ove dijaspore sto ona nama sada pametuje kako je vani,kao da niko od nas nikad nije bio vani.Pa dosta ljudi je bilo izbjeglo i vratilo i vecina samim tim zna sta je Europa i kako se ponasati. Isto tako nisu mi jasni ljudi koji kazu ma isto je to sa ili bez vize .
Pa da je ta viza normalna onda bi i ti svi gradani veliki zemalja stajali pred ambasadam ostalih zemalja i cekali da dobiju vize.Nego upravo to kontra radi EU da oni sada sa licnom kartom putuju po EU.
- Better Man
#173 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Vize jesu ukinute, ali samo za zemlje šengena. To znači da je za večinu zemalja opet potrebna viza kao npr. GB. Rekao sam jednom ovo je dobra vijest za one koji su dosad mogli da putuju i one koji poslovno putuju, jer će im sada biti lakše i manje će gubiti vremena. Oni koji nisu mogli putovati sa vizama, jer nisu u finansijskoj mogučnosti, njima ukidanje viza ništa ne znači. To što su ukinute vize, ne znači da vas neće provjeravani prilikom putovanja i da možete ostati dok kad vam je volja. S jedne strane euforija oko ukidanja viza, a s druge se zaboravlja da u Briselu treba da bude novi izvještaj o napretku i reformama u BiH koji će biti najgori od samostalnosti BiH i u kojem se kaže da je napredak u reformama na putu za EU nikakav, čista nula uopće nema napretka, da su kriminal i korupcija u stalnom porastu. Da nije bilo agilne slovenske zastupnice u Parlamrntu EU Tanje Fajon nikad naše vlasti ne bi uspjele se izboriti za ukidanje viza, jer njihov rad i učinak je nikakav, ne postoji. Jedino se njoj možemo zahvaliti što su nam ukinute vize.
-
realna do boli
#174 Re: Kuda ce te prvo ici ako nam ukinu vize ?
Hvala Tanja
A sto se tice dijasporicara, pa moji zovu i sada, samo ne moraju praviti i ovjeravati pozivna pisma, garancije, a je ne moram u red pred ambasade. Tako da nisu svi isti, oni kojima je to bilo mrsko raditi do sada, vjerovatno se nece obradovati gostima, takvim i ne idem
A sto se tice dijasporicara, pa moji zovu i sada, samo ne moraju praviti i ovjeravati pozivna pisma, garancije, a je ne moram u red pred ambasade. Tako da nisu svi isti, oni kojima je to bilo mrsko raditi do sada, vjerovatno se nece obradovati gostima, takvim i ne idem
Last edited by realna do boli on 09/11/2010 12:47, edited 1 time in total.
- respo