SPC i izjave njenih velikasa

Post Reply
1gorstak

#151 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by 1gorstak »

Uze sad Vladika slovo. Kaže da mu je baš drago da napokon čuje nekog Srbina da govori na taj način. Ovaj početak me ohrabri, em me nazva Srbinom, em mi se učini da će možda nešto od mojih teza podržati. A ja navikao da se ovakva razmišljanja u RS-u karakterišu kao izdajnička i antisrpska, pa moram priznati da mi je bilo drago kad to Vladika reče. Ovo sam mu i prokomentarisao, kad on reče sljedeću stvar: 'Ja sam Srbin dok je srpstvo podudarno sa hrišćanstvom. U stvarima gdje se srpstvo razilazi sa hrišćanstvom, u tim stvarima Srbin nisam'.

Nastavlja on: 'Slično tvojim razmišljanima o tri opcije srpske politike u BiH, ja sam formulisao postojanje izbora za Srbe u BiH, pod nazivom 'TRI O'. Prva O: osvojiti. Druga O: odvojiti. Treća O: objediniti. Osvojiti se probalo, nije uspjelo, niti je moglo, niti je trebalo pokušavati, a još gore bi bilo ponovo probati. Odvojiti je nemoguće, suicidalno, nepotrebno. Objediniti na evropskom putu je moguće, dobro, treba na tome raditi'.

- 'Šta objediniti Vladiko?'

' Objediniti Srbe, Hrvate i Bošnjake na putu u Evropu', veli Vladika Grigorije.

Onda poče pričati o BiH u najljepšem svijetlu, o muslimanima, katolicima i pravoslavcima u BiH koji su 'osuđeni' jedni na druge, o rodnom Varešu, o mogućnosti da svi budu svjesni svoga, a da poštuju druge, o svojoj Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj koja se proteže cijelom Hercegovinom, od Trebinja do Širokog (ako se sad dobro sjećam dokle je rekao), o tome kako su te granice eparhije uspostavljene prije više vijekova, te kako dejtonske granice nisu nadlažne za eparhijsko djelovanje SPC, čije granice pokrivaju cijelu BiH. Pričao je o privremenosti sjedišta eparhije u Trebinju, te o Mostaru kao vjekovnom sjedištu eparhije, u koje će se valjati vratiti kad-tad. Pomenuo je i onu veliku pouku i nauku: 'Da mnogi u BiH traže iver u tuđem oku, a brvno u svom ne vide'.

Kaže da često ima priliku da se sreće na kojekakvim sijelima sa svim predstavnicima srpske politike iz Republike Srpske, pa ih često zna priupitati za koju O opciju se opredjeljuju. Neki od njih kažu osvojiti, neki od njih kažu odvojiti, a niko ne izabere objediniti. Ti si veli prvi da biraš objediniti. Nastavi tako, reče Vladika Grigorije.
http://www.banjalukain.com/blog/dino-mu ... e-politike
ultima_palabra

#152 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by ultima_palabra »

Da li je Grigorije zaista okrenuo ćurak?
1gorstak

#153 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by 1gorstak »

ultima_palabra wrote:Da li je Grigorije zaista okrenuo ćurak?
To samo on zna. Ali kako Dodik i velikosrpstvo budu slabili, sigurno je da ce u javnost poceti izlaziti oni svestenici Srpske pravoslavne crkve koji brane pravo srpskog naroda na citavu BiH.

http://www.nspm.rs/sudbina-dejtonske-bi ... tar-q.html

"Лијепо је што је Св. Стефан први пут послије рата свечано обиљежен на темељима мостарске саборне цркве и зато владика Григорије заслужује признање. Било би још љепше да том приликом није остао простор за нагађања о дивергенцији духовне и свијетовне власти у РС. Свака у своме домену треба самостално да дјелује, али и да сарађују и међусобно се подупиру."
BiH-x

#154 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by BiH-x »

"Amfilohije preti kao Bin Laden"

Tanjug, Beta | 25. 01. 2011. - 15:58h | Komentara: 0

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić poistovetio je pretnje mitropolita Amfilohija sa pretnjama Osame Bin Ladena, istakavši da izmedju tih pretnji "nema razlike".
- Nema razlike izmedju pretnje Osame Bin Ladena, "ako Francuska ne uradi ono što od nje tražimo, mi ćemo se osvetiti", i pretnje "ako primenite zakon i Ustav Crne Gore, biće krvoprolića". U konstrukciji tih rečenica ne postoji nikakva razlika - rekao je predsednik crnogorskog parlamenta.

Image

Crna Gora mora reagovati, kaže Krivokapić

Mitropolit Amfilohije je na Božić zapretio krvoprolićem u Crnoj Gori ako bi bila uklonjena metalna crkvna na planini Rumiji kod Bara, koju je 2005. godine nelegalno psotavila SPC uz pomoć vojske tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Krivokapić je poručio da država mora da sprovede odluku o uklanjanju bespravno podignute limene crkve na Rumiji i time pošalje jasnu poruku da niko nije iznad zakona.

- Ako je Crna Gora odlučila da je građanska i multietnička država, onda mora hitno da odbrani svoj integritet i ukloni taj objekat, jer se radi o aktu i agresiji na ustavni sistem - kazao je Krivokapić Radiju Crne Gore.

Krivokapić je ocenio da je Crna Gora pred izazovom: ili da, kako je naveo, stane za vrat nepriznavanju prava, ili da se povuče i kaže: "Mi nismo država koja može da sprovodi svoje zakone".

- Ovako više me može. Selektivna primena zakona je najgora primena zakona, posebno kada se radi o ugrožavanju ustavnog sistema - kazao je Krivokapić.

Krivokapić je ocenio da je crkva na Rumiji bomba u temeljima multietničke Crne Gore, zbog čega se ne može tretirati kao jedan od bespravno izgradjenih objekata Srpske pravoslavne crkve.

Sonja Biserko: Postupak protiv Amfilohija je opravdan

Predsednica Helsinškog komiteta za zaštitu ljudskih prava Srbije Sonja Biserko smatra da je vlast Crne Gore reagovala "na adekvatan način" time što je pokrenula pravosudni postupak potiv mitropolita Amfilohija.

- Crnogorska država je konačno počela da reaguje na adekvatan način, s obzirom na to da SPC u Crnoj Gori, nažalost, nije prestala sa svojim provokacijama i negiranjem crnogorske države.SPC je glavni instrument negiranja Crne Gore - rekla je Biserko za podgorički internet portal Analitika.
MA DAJ...

#155 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by MA DAJ... »

a ovaj nije dugo cekao da mu odgovori kao NAZOVI svesteno lice...

pa Saroman izjavljuje,

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Čudna priča od crnog predsednika Skupštine Crne Gore koga ja, možda se zato ljuti, nazivam 'Krivomozgićem'. Neka mu Bog da razuma da mu se vrati pamet na svoje mesto", rekao je Amfilohije u Beogradu.

Krivokapić je rekao da Srpska pravoslavna crkva postavljanjem metalne crkve na planini Rumija ruši državu Crnu Goru i izjave mitropolita Amfilohija uoči Božića uporedio sa pretnjama vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

Mitropolit je bacio kletvu na one koji budu rušili crkvu na Rumiji.

Episkop Amfilohije je danas rekao da je očigledno da ta crkva smeta "na prvom mestu predsedniku Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori Mehmetu Bardiju" jer bi, kako je istakao, Rumija trebalo da pripadne velikoj Albaniji kao u vreme fašizma.

"Ni manje crkve, nit veće priče. Ako je to u pitanju, razumljivo mi je interesovanje... Oni u koje spada i 'Krivomozgić' ponavljaju istu priču kao papagaji... Da je mudrosti, oni bi tražili da se ta crkva upiše u Ginisovu knjigu na način na koji je postavljena i materijal od koga je sastavljena. Istovremeno, napravili bi neku žičaru da se narod penje gore na to čudo i vidi Italiju, Skadar i čitavu Crnu Goru do Lovćena", naveo je mitropolit.

Amfilohije je kazao da su njegove izjave povodom crkve na Rumiji bile oštrije jer su izgovorene u tuzi.

"Ponavljam to, ne kao reč mržnje, već kao izraz najdublje ljubavi i brige prema onima koji bi učinili takav zločin prema Rumiji, crkvi svetinji, Crnoj Gori, Evropi i njenom dostojanstvu. Dabogda ko srušio Crkvu Svete trojice, Bog njega srušio i sila časnog krsta ga porazila", rekao je vladika Amfilohije.

------------------------------------------------------------------------------

tesko onim koji se bogu obracaju sa ovakvom vrstom svestenika...i pakao ce im izgledat kao raj.
BiH-x

#156 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by BiH-x »

:-)

Mitropolit poručio: “Crkva ne prihvata nastranost”

Ponedeljak - 07.03.2011
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić naložila je mitropolitu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju Radoviću da se javno izvini učesnicima beogradske „Parade ponosa“ zbog govora koji je tada održao, a u kojem je ovu populaciju izjednačio sa „najvećim smradom sodomskim“.

Povodom optužbi da je mitropolit „nesumnjivo prekršio Zakon o zabrani diskriminacije“, iz Mitropolije, međutim, odgovaraju da Amfilohije nema razloga da postupa po nalozima Petrušićeve jer je državljanin Crne Gore, a sam Amfilohije poručuje da on „nije izrazio mržnju prema čoveku, već je osudio greh“.
- Sve što sam govorio i što govorim činim kao jevanđeljski čovek. Ja sam dužan da pred Bogom i ljudima skrenem pažnju i sebi i drugima da ne idu putem koji vodi u propast, osuđujući greh - rekao je mitropolit i dodao da „Crkva ne može proglasiti zlo za dobro, zločin za dobročinstvo, mržnju za ljubav, antičovečnost za čovečnost“.
- Crkva mora da kaže svoju reč, a drugi odlučuju da li će to prihvatiti. Ne može Crkva da prihvati nastranost, neprirodnost življenja kao princip življenja - istakao je on, pojašnjavajući da Crkva „ne uskraćuje slobodu čoveka, već da ga samo podseća u čemu je prava, istinska sloboda i čovečnost“, a njegovo je da, kako je rekao, odluči da li će to prihvatiti ili ne.

Poverenica Petrušić poručila je da mitropolit treba ubuduće da se uzdrži od davanja izjava „kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje“. Upitana zašto je tek sada reagovala na izjavu mitropolita Amfilohija, ona za „Alo!“ kaže da je tek sada završen postupak u ovom slučaju.
- Pristiglo nam je 29 pritužbi i morali smo da sprovedemo postupak. Pošto doskora nismo ni imali kapaciteta da to radimo, zaposleno je još troje ljudi, postupak je završen i tada sam se oglasila. Ako neko ne postupi prema preporuci, mogu da ga opomenem, a ako ni tada to ne uradi, jedino što može da se uradi jeste da se obavesti javnost. Poverenik nema mogućnosti da kažnjava - objašnjava Petrušićeva.
Amfilohije je dužan da u roku od 30 dana od prijema preporuka po njima i postupi, u suprotnom poverenik može pokrenuti i sudski postupak.
Demokratska stranka Srbije najoštrije je juče osudila „nerazumnu i protivpravnu odluku“ poverenice.
„Ovim se najgrublje narušava Ustavom zagarantovano pravo na slobodu ispovedanja veroispovesti“, rekao je portparol DSS-a Petar Petković.

„Strašniji od uranijuma“

Mitropolit Amfilohije je 11. oktobra 2010. rekao da je na „Paradi ponosa“ viđen „smrad koji je otrovao i zagadio prestoni grad Beograd, strašniji od uranijuma, najveći smrad sodomski koji je ova savremena civilizacija uzdigla na pijedestal božanstva“.„I vidite, jedno nasilje, nasilje tih obezboženih i nastranih ljudi, izazvalo je drugo nasilje. Pa se sad pitaju ko je kriv i tu decu nazivaju huliganima. Budite uvereni da je to predskazanje propasti hrišćanskih naroda. Bog će znati kad će udariti svojim bičem i opomenom, ali se to već polako priprema.“

http://www.alo.rs/vesti/36323/Amfilo...initi_gejevima
Bosnolog

#157 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Bosnolog »

Šokantna ispovijest Bojana Jovanovića: "Vladika Kačavenda je pedofil i kriminalac!"
21. 06. 2011. • 08:59 A. B.

Image
"Ne mogu više da šutim. Vladiku Vasilija Kačavendu moramo zaustaviti u ime hrišćanstva, u ime Srpske pravoslavne crkve", izjavio je za medije Bojan Jovanović iz Beograda, bivši đakon episkopa tuzlansko - zvorničkog Vasilija Kačavende.

On je zbog svega što je doživo, napustio sveštenički posao. U septembru će objaviti knjigu koja je zapravo njegova šokantna ispovijest.

On vladiku Kačavendu naziva Pablom "zato što je pod tim imenom bio zaveden kao saradnik UDBE". Ispričao je da ga je istog dana kada je došao u manastir u Bijeljini, Kačavenda pozvao u svoje odaje. Nakon što mu je nadugo pričao o sebi i svojoj porodici, počeo je da ga ljubi po vratu, tražio je da se skine...

- Taj pakao prekinuo je nečiji dolazak. Bio sam u šoku i otišao sam u svoju sobu. Ako odem u policiju, niko mi neće vjerovati. Donio sam pogrešnu odluku za sebe da ostanem u manastiru i da Kačavendi ukažem da je to što radi grijeh. Za Crkvu i srpski narod ta moja odluka je dobra jer niko do sada nije svjedočio o užasima koji se odvijaju po manastirima i vladičanskim dovrima - kazao je Jovanović i dodao da su napadi i pritisci na njega postali svakodnevni. Savjetovali su mu da nikome ne priča kakav život vladika vodi i da je bolje da šuti.

- Postao sam zatočenik i uvijek su me pratili. Dobio sam lažna dokumenta, ličnu kartu u BiH i bio sam prijavljen u Brčkom kod Slavka maksimovića, sveštenika koji je optužen za pedofiliju. Čak mi je i pasoš bio u izradi. U Kačavendinom dvoru sam vidio samo užas. Igumani su podvodili mladiće koji su dovođeni i sve im je nuđeno, baš kao meni. Vido sam prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac. Dolazili su i razni biznismeni, pravljene su terenevnke i pijanke u toku posta. Dovođeni su dječaci bez roditelja, iz siromašnih porodica i nijedan nije smio biti stariji od 11 godina.

Jovanović je kazao da vlasti i u Srbiji i u BiH za sve znaju i da je on lično sve što je doživio i vidio prijavio policiji, ali da je neko sve istrage stopirao. Obratio se i kabinetu predsjednika Srbije Borisa Tadića i njegov savjetnici su mu otvoreno kazali:"Gospodine Jovanoviću, Vas će na kraju Kačavenda ubiti". On ističe da rukovodstvo Srbije svojom šutnjom štiti zločine vladike Kačavende, ali i da se vrh Srpske pravoslavne crkve ponaša u skladu one "vrana vrani oči ne vadi".

- Kačavenda je pokušao da me potkupi. Poslao mi je prljavi novac preko mog advokata Duška Tomića i mi smo te pare iskoristili u humanitarne svrhe i za izdavanje moje knjige. Novac ćemo mu vratiti kada mi Crkva isplati odštetu ili od izdavanja knjige. Posjedujem i snimke koje ću pokazati javnosti nakon što moja knjiga izađe. Posebno sam zahvalan mom advokatu Dušku Tomiću koji je sebe nesebično dao ovom slučaju i pored lične tragedije koju je doživio. Pozivan i druge da progovore kako bi se raskrinkali klanovi i njihovi krugovi, pozivam domaću i međunarodnu javnost da izvrši pritisak. Ovo nije samo moja lična sudbina nego sudbina ko zna koliko nesrećnika koji su propatili zbog raznih kačavendi - izjavio je Bojan Jovanović.

Bojan Jovanović tvrdi da je mladi bogoslov Milić Blažanović ubijen zato što nije htio da spava da vladikom Kačavendom.

- Taj mladić je zbog toga poslan u kažnjenički manastir Papraća kod Šekovića. Bolje uslove za život imali su logoraši nego oni koji su tamo.

- Po zvaničnoj verziji, Milić se raznio bombom, ali to nije istina. On je bio dijete, bombu nije imao. Pitao sam Kačavendu za taj slučaj, a on mi je odgovorio da o tome neće da priča, da je Milić bio bolestan i da sa tim nema ništa - ispričao je Jovanović i otkrio da je sa jednim starijim sveštenikom našao dijelo tijela nesretnog Blažanovića i da su ga stavili u mali sanduk i tajno sahranili u manastriskoj porti, tokom noći.

- To će biti mjesto hodočašća, a ne njihovi dvorovi od zlata sa đakusijima sagrađeni od prljavog novca, dok narod nema hljeba da jede - kazao je Jovanović.

:shock:
Hodidid

#158 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Hodidid »

Gluho bilo!
ultima_palabra

#159 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by ultima_palabra »

Ima li ijedan grijeh koji vladika nije upražnjavao? :oops:
madner

#160 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by madner »

Nije se seksao sa zenama, sto jest jest.
Alfa_Ze

#161 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Alfa_Ze »

Image Image
Hemel

#162 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Hemel »

Bosnolog wrote:
Šokantna ispovijest Bojana Jovanovića: "Vladika Kačavenda je pedofil i kriminalac!"

Image

hebo te koja ispovijest. da je samo deseti dio od ovoga istinit (a ne sumnjam jer se i advokat ukljucio) on bi trebao da podnese ostavku na sve vjerske duznosti ali znajuci ljigu i od ranije, sumnjam da ce to uraditi. :oops:

sta ce vjernici uraditi ? cisto sumnjam da ce im se broj smanjiti na misi. :shock:

koja moralna vertikala... :roll: :oops:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#163 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by prljavi Hare »

Hemel wrote:
Bosnolog wrote:

Image

hebo te koja ispovijest. da je samo deseti dio od ovoga istinit (a ne sumnjam jer se i advokat ukljucio) on bi trebao da podnese ostavku na sve vjerske duznosti ali znajuci ljigu i od ranije, sumnjam da ce to uraditi. :oops:

sta ce vjernici uraditi ? cisto sumnjam da ce im se broj smanjiti na misi. :shock:

koja moralna vertikala... :roll: :oops:

Sve navedeno objašnjava mnogo toga što se dešavalo zadnjih 30-tak godina na ovim prostorima!

Šta ostavka?Ovo može biti odlučujuća prednost kada se bude birao slijedeći put patrijarh! :D
brzica

#164 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by brzica »

Pa da. Čuj ostavka, sad kad je stekao sve potrebne uvjete za napredak.
:D
Pasiflora

#165 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Pasiflora »

Koja povracotina, da normalnom covjeku pozli. Sto je najgore, sigurna sam da se sve to zna vec godinama, ali se svi prave blesavi. Jadna djeca koja tamo dolaze.
Fuj smrada!
Čitalac

#166 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Čitalac »

Ma meni se čini da je ovo samo mali deo Kačavendinog ludila. Ko zna šta ćemo još saznati narednih dana...
Bosnolog

#167 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Bosnolog »

Ovaj dobro prica,ali vidi mu fasistickog okruzenja sa zastavama,...... :shock:

:shock:
rogoz

#168 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by rogoz »

karate... :shock:

-schultz-

#169 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by -schultz- »

SPC, DSS i SANU, uz pomoc navijaca, ruske tajne sluzbe i jos nekih politickih partija, sematski prikaz organizacije:
http://i56.klix.com/302m0z8.png
ultima_palabra

#170 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by ultima_palabra »

-schultz- wrote:SPC, DSS i SANU, uz pomoc navijaca, ruske tajne sluzbe i jos nekih politickih partija, sematski prikaz organizacije:
A gdje je DS?
irvinx1

#171 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by irvinx1 »

ultima_palabra wrote:
-schultz- wrote:SPC, DSS i SANU, uz pomoc navijaca, ruske tajne sluzbe i jos nekih politickih partija, sematski prikaz organizacije:
A gdje je DS?
A gdje je Cedo?
ultima_palabra

#172 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by ultima_palabra »

irvinx1 wrote:
ultima_palabra wrote:
A gdje je DS?
A gdje je Cedo?
Van šeme :)
irvinx1

#173 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by irvinx1 »

ultima_palabra wrote: Van šeme :)
Bas kao i DS ;-)
ultima_palabra

#174 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by ultima_palabra »

irvinx1 wrote:
Bas kao i DS ;-)
Svakako bi ovi iz šeme dozvolili da neko van šeme bude na vlasti 4 godine :-) Vidjeli smo 2003. kako se takve stvari rješavaju.
irvinx1

#175 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by irvinx1 »

ultima_palabra wrote:
irvinx1 wrote:
Bas kao i DS ;-)
Svakako bi ovi iz šeme dozvolili da neko van šeme bude na vlasti 4 godine :-) Vidjeli smo 2003. kako se takve stvari rješavaju.
A vidi, znas onda kako kazu: s kim si takav si... Cedo, Dacic, Draskovic i Tadic zajedno slave rodjendan... Cedo podrzava Tadica u najmanje 50% stvari... Cedo za Tadica kaze da je ok lik...
Mozda odredjene garniture DS-a i idu u tu semu, ali Micunovic, Kulundzic i slicni, sumnjam...
Post Reply