Moral i ljudska sebicnost

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ljubav_aha

#151 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by ljubav_aha »

HZArnel wrote:
ljubav_aha wrote:u redu je dati svoje misljenje,ali malo ga argumentiraj
ma znas kako,mrzi me trazit na netu neke stvari,citate itd itd.Pogotovo jer smatram da i svaki autor iznosi svoje misljenje o nekim stvarima,subjektivno.Onda je malo nemogucu sliku prikazat citirajuci samo jednog autora,moras vise,da bi se pravda zadovoljila i tako ispa'ne puno posla a men mrsko :mrgreen:
ovde dodjem da se iskljucivo odmorim od posla,svakodnevnice i malo uzivam u dijalogu sa vama,bar onima sa kojima je dijalog moguc.
(po prirodi sam lijen covjek sta da radim) :D
hm,tebi je odmaranje dijelnje licnog misljenja dugim postovima bez nekog posebnog objektivnog elementa,hm

za takav pristup ti je bolji neki drugi pdf,npr. Auto ili neke druge odmarajuce teme
just_think

#152 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by just_think »

HZArnel wrote: 10.Nikad nije islam pomuslimanio ni jedan dio svijeta samo da bi mogli eksploatisat isti.Dokaz je Indonezija,Malezija,znacajan broj Filipinaca itd. tu se vidi da Islam nikad nije imao pretenzije na bogastvo drugih.
Covjeka nesmijes konvertirat u muslimana,strogo islamsko pravilo.
11.Muslimani nikad od kako je historije nis bili kolinizatori,bar ne po sablonu Europejaca.O tome mogu na dugo i siroko,al nek ostane zasad 'vako.
12.U Islamu nema misionarenja,za razligu od proevropskog i proamerickog krscanstva.Ni jedan misionar nije poslat medju druge zbog sirenja islama,a krscani pocese sa "apostolima" pa tam gdje oni stadose nastavise Ameri,pogotovo po podsaharskoj africi,da bude stvar gora,"popovi" im pocese i pedofiliju pa i gej populaciju siriti medju njima,kao to je prozapadnjacki i moderno,Budite savremeni.Malo morgen!
Haha sto me nasmija o konvertovanju i misionarenju, Muhammed je konvertovao dosta jevrejskih plemena. Jesi li ti mozda cuo sta su Osmanlije radile i na koji nacin? Sinko knjigu historije u ruke i uci da ne lupetas gluposti.
citroen

#153 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by citroen »

Ja mislim da ja Hz arnel u pravu 100% :sax: :sax: :sax:
HZArnel

#154 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by HZArnel »

ljubav_aha wrote:
HZArnel wrote:
ljubav_aha wrote:u redu je dati svoje misljenje,ali malo ga argumentiraj
ma znas kako,mrzi me trazit na netu neke stvari,citate itd itd.Pogotovo jer smatram da i svaki autor iznosi svoje misljenje o nekim stvarima,subjektivno.Onda je malo nemogucu sliku prikazat citirajuci samo jednog autora,moras vise,da bi se pravda zadovoljila i tako ispa'ne puno posla a men mrsko :mrgreen:
ovde dodjem da se iskljucivo odmorim od posla,svakodnevnice i malo uzivam u dijalogu sa vama,bar onima sa kojima je dijalog moguc.
(po prirodi sam lijen covjek sta da radim) :D
hm,tebi je odmaranje dijelnje licnog misljenja dugim postovima bez nekog posebnog objektivnog elementa,hm

za takav pristup ti je bolji neki drugi pdf,npr. Auto ili neke druge odmarajuce teme
nisam neki ljubitelj automobilizma :mrgreen:
a mislim ipak da kroz svako moje licno razmisljanje su "postani"i historijski fakti,koji su neosporivi i kojih je svaki polupismen covjek svjestan. :wink:
Smatram da tako osnovne stvari nemoras bas argumentirat,jer se same po seb podrazumijevaju. :-)
HZArnel

#155 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by HZArnel »

just_think wrote:
HZArnel wrote: 10.Nikad nije islam pomuslimanio ni jedan dio svijeta samo da bi mogli eksploatisat isti.Dokaz je Indonezija,Malezija,znacajan broj Filipinaca itd. tu se vidi da Islam nikad nije imao pretenzije na bogastvo drugih.
11.Muslimani nikad od kako je historije nis bili kolinizatori,bar ne po sablonu Europejaca.O tome mogu na dugo i siroko,al nek ostane zasad 'vako.
12.U Islamu nema misionarenja,za razligu od proevropskog i proamerickog krscanstva.Ni jedan misionar nije poslat medju druge zbog sirenja islama,a krscani pocese sa "apostolima" pa tam gdje oni stadose nastavise Ameri,pogotovo po podsaharskoj africi,da bude stvar gora,"popovi" im pocese i pedofiliju pa i gej populaciju siriti medju njima,kao to je prozapadnjacki i moderno,Budite savremeni.Malo morgen!
Haha sto me nasmija o konvertovanju i misionarenju, Muhammed je konvertovao dosta jevrejskih plemena. Jesi li ti mozda cuo sta su Osmanlije radile i na koji nacin? Sinko knjigu historije u ruke i uci da ne lupetas gluposti.
edit:ovo je zadnji post namjenjem teb,jer si ocigledno jedan od onih koji zeli privuci paznju...
Teb' uz znanje fali ocigledno i logike malo.Ajd sad zakljuci malo analogno.Spanci u evo vec koliko 500 godina preobrnuse indijanska plemena u krscane i u J Americi imas veliku vecinu krscana,katolika.Turci u 500 godina vladanja balkanom uspjese "napraviti" svega 5-7 milijona muslimana(danasnje cifre a tadasnje su bile jos manje,jer treba uracunat jos i porast stanovnistva).Oko njih imas 5 milijona katolika i preko 40 milijona(laicki)pravoslavaca.Zapitas li se kad zasto?
A tvojee znanje o Muhammedu a.s nemam namjeru komentarisat jer je ravno nuli.Pronadji se sto je Muhammed a.s. uradio kad je dosao u Medinu i u periodu zivota u njoj,pa mi javi. ;-)
Sad def. dok o ovom nerazmislis necu ti odgovarat na postove.Hvala i lijep pozdrav jos jednom.
HZArnel

#156 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by HZArnel »

citroen wrote:Ja mislim da ja Hz arnel u pravu 100% :sax: :sax: :sax:
Hvala sto nisam sam prtiv azdaja :mrgreen:
just_think

#157 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by just_think »

Prvo si tu napiso da nista nisu, pa si maloprije napiso:
HZArnel wrote:Turci u 500 godina vladanja balkanom uspjese "napraviti" svega 5-7 milijona muslimana
Sam sebi podapinjes od prvog posta na temi, kad izucis historiju i prestanes lupetat svoje mastarije i uvjerenja onda mozemo nastavit razgovor, do tada knjigu u ruke i poklopi se, vozdra.
kamen spoticanja

#158 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by kamen spoticanja »

lilla wrote:
pastirck wrote:Ne znas ti lillo, Mladinska knjiga za djecu, od igle do cigle :D
Skupa mi Mladinska, hoće l' biti šta drugo u Zimskom salonu :?:
jel to poceo sajam? :?:
bijela

#159 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by bijela »

sjutra
just_think

#160 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by just_think »

lilla wrote:
just_think wrote:
Koju jarane :D
Posto vidim da mu fali dosta sarafa, nek krene od neceg jednostavnijeg da opet ne bi lancice lupo:

http://www.bbc.co.uk/history/forkids/

:-D
HZArnel

#161 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by HZArnel »

just_think wrote:
Prvo si tu napiso da nista nisu, pa si maloprije napiso:
HZArnel wrote:Turci u 500 godina vladanja balkanom uspjese "napraviti" svega 5-7 milijona muslimana
Sam sebi podapinjes od prvog posta na temi, kad izucis historiju i prestanes lupetat svoje mastarije i uvjerenja onda mozemo nastavit razgovor, do tada knjigu u ruke i poklopi se, vozdra.
pa nikad nisi cuo za hipoteticke pretpostavke :?: :|
Last edited by HZArnel on 13/12/2010 07:33, edited 1 time in total.
cikafe

#162 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by cikafe »

I ko je sada kriv za ove belaje?

Ovi sto se furaju na krst, il ovi sto se furaju na mjesec i zvijezdu? Il mozda ovi fakini, sram ih bilo, sto ne furaju nista?
HZArnel

#163 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by HZArnel »

ljubav_aha wrote:
HZArnel wrote:
ljubav_aha wrote:pogresno mislis kolega :D ;-)

opisujes iskljucivo dobre vjernike,a nisu svi vjernici tako dobri ,naravno,isto misljenje ukljucuje i nevjernike,sto god,ali ti si u svom postu podvukao sve vjernike kao dobre ljude

dijelnje,pomaganje > takve stvari se uce od malih nogu,ne od dobi kad tek saznas da kao vjernik moras TO/pomoci/ uraditi jer ti je naredjeno,plus kao nagrada na ovom i onom svijetu,plus: vjernik ocekuje nagradu jer je slijedio naredjenje,a drugi vjernik pomaze ali i dalje u njemu cuci skrtost,znaci,laze i sebe i Boga,zar ne;dok kod ostlaih/ drugih ne postoji takav uzrocno posljedicni proces ,ali ostali mogu pomagati iz mutnih interesa

moje poenta,kao i svaka do sad: ne uce se dobre stvari iz jednog izvora

koristiti kao referencu vise izvora(editovat se moram)proturijecnih,kao sto ti radis, znaci biti covjek bez svog stava :mrgreen: (sala)
nego,da se nadovezem na temu...
U svijetu zivi milijarde ljudi i da bi reorezentativni zakljucak donijeli o svemu trebalo bi da ispitamo svakog pojedinca do najmanje zivotne podrobnosti,nazalost ostaje nam samo kombinacije,kao pripomoc da okvirno "skontamo" kakvi su ateisti a kakvi vjernici.Vjernika je toliko puno,da najpre trebamo definisat taj pojam u nasim glavama.Aj eto da su svi ljudi koji vjeruju u bozansko bice,bilo kojeg oblika,iz bilo cega,zivi bilo gdje,su vjernici,a oni koji u potpunosti odbacuju stavove da Boga nema i njima je strano sve sto je povezano sa obredima,dogmama i bogom,su ateisti.Kolika je mogucnost onda nakon svega da ateist ili vjernik pomogne siromasnom?50-50!
Motiv prije svega proizilazi iz kucnog odgoja,ja recimo,imam obicaj da kad znam da ce me nesreca doletjet il kad me je doletjela vec,dam prosjaku na ulici,ne bitno koliko...pa sam vjernik-muslimian.
Pored ovog motiva imas i u religijskim institucijama i razne "humanitarne organizacije".Nisam cuo ni za jedno ateisticku humanitarnu organizaciju,jesam za islamske,pa i manastir u neku ruku je nesto slicno tome,pored njih postoje posvetne humanitarne organizacije,tj.one koje nisu vezane za vjeru.Znaci,ako stvar obrnemo imamo stanje svijesti ateistickog drustva koji nemaju ama bas nikakvih humanitarnih pokreta i njihove donacije zavise samo od njihovog raspolozenja i dobre volje a po drugoj strani postoje organizacije koje su namjenjene pomaganju covjecanstva.A to je u suprotnosti sa onim sto je neko pisao o motivima udjeljivanja neimucnim.Sve je opet diskutabilno,jer sve,svaki vid razumijevanja /shvatanja proizilazi iskljucivo iz kuce.
upravo jedan od izvora je porodica,porodicu uvijek stavljam na prvo mjesto ;-) stoga razmisli sto si napisao u prvoj recenici :-) :D

ukucaj u google : Atheist, non-theistic, freethinking and secular charities
charities without religious affiliation

npr. : EARTHWARD, Inc.
Earth's Atheist Resistance To Holy Wars And Religious Devastation or EARTHWARD provides humanitarian aid to victims of religiously motivated violence. EARTHWARD provides aid suited to the victims usually in the form of food, clean drinking water, temporary shelters and medical aid.

Foundation Beyond Belief
Foundation Beyond Belief is a brand new atheist charity which launched January 1, 2010. Each quarter Foundation Beyond Belief will feature ten charitable organizations, one each in the categories of animal protection, child welfare, education, environment, health, human rights, Foundation Beyond Belief itself, peace, poverty, and The Big Bang Fund - a small charity with a big impact. Members can choose which cause or causes to support from the featured causes

Kiva Lending Team: Atheists, Agnostics, Skeptics, Freethinkers, Secular Humanists and the Non-Religious has provided $2,919,750 in loans to small business owners in the developing world at the time of this writing. They have helped 95680 business owners since the group formed in August of 2008.
ej @ ljubav aha ovaj dio sa ukucaj na google mi je totalno promakao,izvini i sad sam ukucao procit'o,duzan sam izvinjenje :D
prvi put sam obratio paznju samo na prvi dio tvog posta :sad:
just_think

#164 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by just_think »

HZArnel wrote:ej @ ljubav aha ovaj dio sa ukucaj na google mi je totalno promakao,izvini i sad sam ukucao procit'o,duzan sam izvinjenje :D
Uranio zoru prevario.
ljubav_aha

#165 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by ljubav_aha »

HZArnel wrote:
ljubav_aha wrote:
upravo jedan od izvora je porodica,porodicu uvijek stavljam na prvo mjesto ;-) stoga razmisli sto si napisao u prvoj recenici :-) :D

ukucaj u google : Atheist, non-theistic, freethinking and secular charities
charities without religious affiliation

npr. : EARTHWARD, Inc.
Earth's Atheist Resistance To Holy Wars And Religious Devastation or EARTHWARD provides humanitarian aid to victims of religiously motivated violence. EARTHWARD provides aid suited to the victims usually in the form of food, clean drinking water, temporary shelters and medical aid.

Foundation Beyond Belief
Foundation Beyond Belief is a brand new atheist charity which launched January 1, 2010. Each quarter Foundation Beyond Belief will feature ten charitable organizations, one each in the categories of animal protection, child welfare, education, environment, health, human rights, Foundation Beyond Belief itself, peace, poverty, and The Big Bang Fund - a small charity with a big impact. Members can choose which cause or causes to support from the featured causes

Kiva Lending Team: Atheists, Agnostics, Skeptics, Freethinkers, Secular Humanists and the Non-Religious has provided $2,919,750 in loans to small business owners in the developing world at the time of this writing. They have helped 95680 business owners since the group formed in August of 2008.
ej @ ljubav aha ovaj dio sa ukucaj na google mi je totalno promakao,izvini i sad sam ukucao procit'o,duzan sam izvinjenje :D
nema problema HZArnel :-D kao sto ranije napisah,a vise puta,kamo srece da postoji jedna organzacija i pomaze svima,ali to je cak nemoguce ni u okviru naucne fantastike :-D
HZArnel

#166 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by HZArnel »

just_think wrote:
HZArnel wrote:ej @ ljubav aha ovaj dio sa ukucaj na google mi je totalno promakao,izvini i sad sam ukucao procit'o,duzan sam izvinjenje :D
Uranio zoru prevario.
Ajd da ti ja kazem nesto...
ja sam budala sto sam i probao razgovarati sa tobom,jer ,sve mi se cini,ti si jedan isfrustrirani klinac,koji,brat bratu,nema vise od 16 godina,dobogda do 18,al' slabo je za vjerovat.
Maloljetnima je po ustavu zabranjeno pravo glasa.Imas "babu" pa nek on pise namjesto tebe.Hvala!
HZArnel

#167 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by HZArnel »

ljubav_aha wrote:nema problema HZArnel :-D kao sto ranije napisah,a vise puta,kamo srece da postoji jedna organzacija i pomaze svima,ali to je cak nemoguce ni u okviru naucne fantastike :-D
mah kad se svadjas onda Zreduciras postove samo na najbitnije dijelove,pa ih procitas.(nismo se ja i ti svadjali) :wink:
teb' izvinjenje al' ja i dalje ostajem pri svom ubjedjenju da je odziv na pomoc drugom iskljuciv produkt kucnog odgoja i da u globalu gledano vjernici vise doniraju al' zbog svojih,ali ne i iskljucivih,prljvaih interesa.Pa smo opet na nuli i sa jednim i drugim.Opet je odgoj taj koji ce prevagnut' dal' nekom pomoc ili ne.
A za tvoju tezu,nepostoji ni jedna drzava,pa opet nam valja zivjet :-)
strongwoman

#168 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by strongwoman »

Evo vam malo svima redom (krenuvsi od mene, pa nadalje), pogledajte, procitajte... i dajte da ucinimo nesto konkretno

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 35&t=82597
staza

#169 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by staza »

A zašto se sve gleda kroz prizmu tipizacije karakterološke!?
Svako ima pravo da se ponaša onako kako to želi jer to nije naposljetku u sukobu sa zakonom i ne smeta ni individui: svaka jedinka ima pravo u tom smislu da bude moralna koliko hoće, gdje hoće, kako hoće, s kim hoće, prema kome hoće...
Čisto životno i kantovski i fromovski gledano jedinka koja ostvaruje svoj prostor slobode ne ulazeći ničim izazvano u tuđi prostor slobode i jeste vrijedan i ravnopravan i punopravan član društva.
Zar nečije duhovno ili religijsko opredjeljenje ili materijalni status ili društveni ili politički položaj određuju kvantitet i kvalitet nečijega morala?
Korištenje vlastitoga statusa i moći u okviru institucije, grupacije, političke stranke, civilne ili nevladine organizacije na tuđi račun u seksualnom, materijalnom ili psihološkom smislu uopće nije određeno nečijom spolnošću, seksualnom emancipiranošću, religijskim ili duhovnim opredjeljenjem.
Određeno je iskrenošću ili neiskrenošću tj. spremnošću da se neko drugi ne optereti haramom, opravdano ili neopravdano, ako nefs moje malenkosti nije čist: dapače, islamski ili ateistički rečeno bi trebalo nastojati ispravljati ili jednostavno prihvatiti svoje greške i strasti i slabosti i ne dovoditi sebe u situaciju dijeljenja moralnih lekcija drugima.
Jednom davno družeći se sa jednom Italijankom i na moj upit o divnom italijanskom društvu (kojeg sam već tada višekratno posjetio) nije mi spomenula ni rimokatoličku pedofiliju i homoseksualizam, ni vatikansku gramzivost, nego mi reče da u njenom društvu često kradu djecu i da od toga strahuje čitava nacija.
Humanitet je vezan za civilizacijski stupanj ne samo neke nacije nego i čovječanstva: zar ne postoji blud i perverzija i gramzivost i mafija i u ekonomski uspješnom italijanskom društvu, a prijespomenute stvari najviše su vezane za moćnički i politički život a ne Vatikan i što naravno ne govori u prilog ni religioznosti niti ateizmu, nego tome da je čovjek biološka jedinka uvjetovana i porodicom tj. kućnim odgojem i slabošću pred vlastitim strastima tj. samodisciplinom ili razvratom i mogućnošću nošenja sa vlastitim društvenim statusom i stvorenom karijerom putem ove ili one partije ili grupacije ili u slučajevima vrijednima poštovanja individualnom stazom.
Moral je i inače generalno vrlo nezgodna kategorija za olahko razmatranje da bi se njime nastojalo poantirati u diskusiji pokušavajući promijeniti nečiji materijalni svjetonazor ili duhovni stav.
8)
NIN

#170 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by NIN »

@Ljubav, evo je...
ljubav_aha

#171 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by ljubav_aha »

NIN wrote:@Ljubav, evo je...
hvala NIN :-D
oridjidji

#172 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by oridjidji »

Bili teisti ili ateisti, darežljivost je lijepa vrlina onih koji je posjeduju. Ljudi daju iz mnogo razloga drugima ono što nekada i sami nemaju kako bi im pomogli jer drugima više vole nego sebi. To je visok stepen ljudske darežljivosti čak i bolji od onoga ko ima i daje ono što mu je višak u svrhu pomoći drugome. Motivi mogu biti različiti kada se zapitamo zašto smo u odnosu na druge darežljiviji ili nismo.

Prilike u kojima odrastamo kreiraju i naše potrebe u budučnosti. Onaj ko se navikne na nevolju i skromnost, pomaganje i djeljenje u svome životu zbog načina na koji je on prošao jednu od faza svoga života, vjerovatno će takav ostati i onda kada se igrom prilika u životu obogati jer on zna kakve su njegove potrebe i koliko mu je potrebno da i drugima i sebi učini život potpunijim i sretnim. Mnogi koji nisu naučili djeliti i onda kada su bili djeca i kojima je sebičluk bio potican u odrastanju i davanje prioriteta sebi u odnosu na druge, teško da i poslje kada odrastu mogu izmjeniti takve navike.

Onima koji vjeruju vjera je nekada podstrek da čine dobro, drugima to su njihovi osobni razlozi, međutim pohvalnost davanja i odricanja radi pomoči drugome je izuzetno hvale vrijedna osobina kojoj se nekada i oni kojima vjera nalaže darežljivost radi činjenja dobrih dijela i opšte koristi društvu u kojem se nalazi, te radi oplemenjivanja vlastitog bića kao i stvaranja osječaja brige i koristi, te oživljavanja osječaja solidarnosti s nekim u nevolji koji nas sviju čini jednakima bez obzira na naše vjersko, rasno, etničko, nacionalno oprijedjeljenje te naš društveni status i bogatstvo KLONE.

U Islamu postoje dvije vrste davanja ona koja su farz tj. obavezna. Recimo svaki čovjek se obavezuje time da udijeli zekat koji je vrsta poreza koji obavezuje one koji su u mogučnosti da ga daju, a to su u stanju svi oni čije finansijsko stanje prelazi određenu stopu bogatstva koju kao musliman posjeduje i zbog koje se može smatrati situiranim tj. dovoljno bogatim da izdvoji zekat i pomogne one siromašnije od sebe. Zekat ima smisao da podstakne ljude na brigu o onima koji su siromašniji od njih i da njihov status makar se promjeni s finansijskim inekcijama koje su im došle sa podijelom zekata.

Drugi oblik je neobavezni oblik pomoči drugome ili sadaka. Sadaka je vrsta pomoči koja počiva na dobroj volji svakoga pojedinca muslimana ili nemuslimana. Njome se smatra svaka pomoč kojom čovjek može prebroditi svoje duševno, fizičko, ekonomsko ili društveno stanje. Sadaka nije samo ekonomska pomoč pojedincu, mada je to jedna od najvrednijih vrsta sadake. U Islamu je i osmjeh koji uputimo strancu sadaka ili onome koga poznajemo, kao i lijep pozdrav, kao i nasmijati nekoga kakvom dosjetkom šalom kada je tužan ili pomoči nekome kada padne na ovome ledu da ustane ili počistiti snijeg ispred haustora, pomoči prijatelju da oslobodi auto, starijim osobama da ponesu teret koji ne mogu nositi, skloniti nešto sa puta što uznemirava ljude i td.

Najvrednija sadaka je ona kojom se obnavlja krvna veza sa našim prvim rođacima nevoljnicima, potom ona sa našim prijateljima nevoljnicima, pa potom sa onima koje ne znamo, a učinjena je samo radi Allaha i sticanja njegovog zadovoljstva (ovo je isključivo pitanje Islama jer Islam polazi sa temeljnim stavom vjere da sve što se čini treba da se čini U ime Allaha). Međutim pomaganje drugoga je pohvalna osobina za svakoga pojedinca u i van Islama.

Dobročinitelje koji nisu u Islamu, Islam poštuje radi dobra koje čine. Međutim islamski stav o njima je takav, da je dobročinitelj u Islamu bolji od onoga koji nije u Islamu, barem u jednom, a to je zbog razloga zbog kojih to čini jer se to kosi sa temeljnim islamskim stavom činjenja dobra u ime Allaha što Islam smatra obavezom svakog sljedbenika Islama.

Islam na najveće stepene stavlja darežljivce. Pogotovo one koji su davali i pomagali druge iako ni sami najčešče nisu imali osnovne uvijete za život. U Kur`anu je posebno pohvaljen jedan ashab i ashabijka (muž i žena koji su bili savremenici poslanika Muhammeda s.a.v.s.), o čijem se dobročinstvu pročulo tek sa dolaskom tih ajeta u Kur`anu kojim se hvale osobine onih koji pomažu druge:

I oni koji su prije njih Medinu nastanili i prihvatili; oni vole one koji im doseljavaju, i u grudima svojim nikakvu tegobu, zato što im se daje, ne osjećaju, i više vole njima nego sebi, mada im je i samima potrebno. A oni koji se uščuvaju lahkomosti i tvrdičluka, oni će sigurno uspjeti."/9/

Ovaj ajet govori o Medinlijama, koji su kao izbjeglice primili muslimane Mekenlije i pomagali im djeleći sa njima apsolutno sve i onima koji nisu prigovarali radi takve pomoči njima, već ih čista srca pomagalo iako je i mnogima od njih bilo prijeko potrebno to sto su s drugima dijelili. Riječi "i više vole njima nego sebi, mada im je i samima potrebno" odnosi se na mnoge muslimane Medinlije, ali i na Talhu ibn Ubejdullaha r.a. i njegovu ženu koji su i pored toga što su imali samo hrane za svoju djecu, ugostili gosta u svojoj kući, nakon sto ga nije mogao ugostiti poslanik Muhammed s.a.v.s. jer nije mogao naci nista u svojoj kuci cime bi svoga gosta nahranio jer nerijetko su i on i njegova porodica gladovali. Pa je upitao okupljene ljude u džamiji, ko će ga ugostiti. Pa se javio Talha ibn Ubejdullaha r.a. i njegove zena,koji su ga ugostili iako su imali hrane samo za djecu, njih su uspavali, napravili veceru za gosta, ugasili kandilj i pravili se s njim da jedu skupa samo da bi time stekli božije zadovoljstvo grčeći stomake od gladi.

Postoji dvije vrste sadake, a osam njenih stepena:
- pomaganje ljudi tako sto im dajes manje nego sto sebi ostavljas, sto znaci djeljenje shodno mogucnostima, sto se zove es-sehau,
- drugi je altruizam i nesebicnost u pogledu sopstvenog zivota i dijeljenje mimo mogucnosti i onda kada nam je i samima potrebno i ta se zove el - isar i ona je pohvalnija u odnosu na prvu vrstu darežljivosti.

Stepeni darežljivosti su:
- davanje u ime Allaha i onda kada nam je i samima potrebno
- nesebičnost bogobojaznih ljudi na vlasti koji su se spremni odreći svoga dobra radi opće koristi drugih,
- žrtvovanje vlastite komotnosti i udobnog života radi pomaganja drugih ljudi da ostvare svoja prava,
- darežljivost u znanju tj. podučavanju drugih ljudi radi opće koristi cijelokupne zajednice,
- zauzimanje sebe i svoga ugleda kod vlasti za obespravljenje ljude,
- darežljivost kao materijalno i moralno pomaganje drugima u situacijama kada zapnu u borbu sa samim sobom i potrebama da bi se preživjelo,
- pomoganje drugoga da očuva tuđa čast, krv i imovina,
- te djeljenje životnih nevolja s drugima tako što ćete ih ako niste ničim u mogučnosti pomoći, onda pomoći svojim pristutvom,
- darežljivšču se smatra i davanje oprosta ljudima i mirenje zavađenih ljudi,
- lijep moral kao i odgoj smatra se darežljivšču, kao i želja da se pomogne drugome kada se to nemože, darežljivošču se također smatra nezavidnost drugima na onome što imaju, također njome se smatra i povjerenje koje dajemo drugima i td.

Eto takav je islamski pogled na davanje uopšte...
ljubav_aha

#173 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by ljubav_aha »

oridjidji wrote: Najvrednija sadaka je ona kojom se obnavlja krvna veza sa našim prvim rođacima nevoljnicima, potom ona sa našim prijateljima nevoljnicima, pa potom sa onima koje ne znamo, a učinjena je samo radi Allaha i sticanja njegovog zadovoljstva (ovo je isključivo pitanje Islama jer Islam polazi sa temeljnim stavom vjere da sve što se čini treba da se čini U ime Allaha). Međutim pomaganje drugoga je pohvalna osobina za svakoga pojedinca u i van Islama.
ovo nije logicno,svaka sadaka je dobra,bez obzira da li je rod ili totlani stranac :-D

ko zeli pomoci,to ce i uraditi ;-)
arzuhal

#174 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
oridjidji wrote: Najvrednija sadaka je ona kojom se obnavlja krvna veza sa našim prvim rođacima nevoljnicima, potom ona sa našim prijateljima nevoljnicima, pa potom sa onima koje ne znamo, a učinjena je samo radi Allaha i sticanja njegovog zadovoljstva (ovo je isključivo pitanje Islama jer Islam polazi sa temeljnim stavom vjere da sve što se čini treba da se čini U ime Allaha). Međutim pomaganje drugoga je pohvalna osobina za svakoga pojedinca u i van Islama.
ovo nije logicno,svaka sadaka je dobra,bez obzira da li je rod ili totlani stranac :-D

ko zeli pomoci,to ce i uraditi ;-)
Kako nije logično? Jest svaka sadaka dobra, ali je bolja kada se njome pomogne neko iz rodbine ko je u potrebi za tom sadakom, nekome ko bi, po prirodi stvari, i očekivao od rođaka da ga pomogne.
arzuhal

#175 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by arzuhal »

edit
Last edited by arzuhal on 18/02/2012 21:24, edited 1 time in total.
Post Reply