Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
bijela

#151 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by bijela »

no_pasaran wrote:
1. Muaviju koji je ubio poslanikovog unuka a koga podržavaju mnogi današnji "muslimani".
kerbela se dogodila za vrijeme Muavijinog sina, Jezida.
a kada je u pitanju Muavija - nije riječ o podržavanju, nego o distanciranju kada je u pitanju period fitne, o čemu govori i hadis:

"Medu mojim ashabima ce izbiti fitna. Allah, dz.s., ce oprostiti onim koji budu umijesani u ovu fitnu zbog sohbeta kojeg su sa mnom imali. Ali, oni koji dodu poslije njih, ce svojim neprestanim pricanjem o tim dogadajima ponovo raspiriti ovu fitnu. Oni ce radi ovog svog prevelikog interesovanja otici u dzehennem."
no_pasaran

#152 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by no_pasaran »

sumayya wrote:
no_pasaran wrote:
Zar ti smatraš muslimanima one koji su "suzdržani" (ko šuti slaže se) po itanju Muavije?! Ti bi šutio da danas ubijaju poslanikove a.s. unuke?! Ako si jedan od njih slobodno reci da ne nastavljamo dalje ovu konverzaciju.

"Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Najispravnije mišljenje po pitanju Jezida b. Muavije, na kojem su bili imami selefa, jeste da se neće zasebno voljeti, a niti će se zasebno proklinjati, a ako je bio fasik ili zalim – Allah, dž.š., oprašta grijehe i fasiku i zalimu, pogotovo ako je učinio jedno od dobrih djela, kao što bilježi Buharija u svom Sahihu, br. 2766., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: 'Prvoj vojsci koja bude pohodila Konstantinopol – grijesi su oprošteni!' Emir i vojskovoða te prve vojske koja je pohodila Konstantinopol bio je niko drugi do Jezid b. Muavija, s kojim je zajedno učestvovao i ashab Ebu Ejjub el-Ensari, r.a., 49. godine po Hidžri!'' (Pogledaj: Medžmu'ul-Fetava, 3/413.; El-Bidaje vel-Nihaje, 8/32.)

Hafiz Ibnul-Kajjim, rhm., kaže: ''Svaki hadis u kojem se spominje kuðenje imena Jezida b. Muavije – znajte da je u pitanju laž!'' (Nakdul-Menkul, br. 159.)

Ono što se sigurno zna jeste da ni pokude kao ni pohvale nisu sigurne niti su sahih lancem potvrðene, a osnova koja se nikako ne može pomjerati jeste ta da je Jezid – musliman, i toga ćemo se držati sve dok nam ne doðu sigurni i pouzdani dokazi da je izašao iz islama. Jedan dio alima-muhakkika mišljenja su da je najbolje biti suzdržan po pitanju Jezida (el-tevekkuf), i prepustiti njegov slučaj kao i sud o njemu – Allahu, dž.š.; Allah je Taj Koji tajne poznaje, i pred Njim su sve tajne prsiju otkrivene, tako da se nipošto nećemo upuštati u tekfir Jezida b. Muavije – jer nam je to sigurnije!“ (Pogledaj: El-Sava'ik el-Muhrikah, 2/632.; Medžmu'ul-Fetava, 4/507.)"

Izvinjavam se na moderaciji na offtopicu.
Eh taman tako.

Tako su se pravdali i dok su klali poslanikova a.s. unuka.

Da te podsjetim, ti dakle pričaš o Muaviji, sinu EBU SUFIJANOVOM i ocu Jezidovom. Čovjeku koji je oteo halifat poslanikovom unuku i od halifata napravio NASLJEDNU TIULU.

Ti, i gore navedeni, govorite o čovjeku koji je UBIO, ZAKLAO, IZMASAKRIRAO poslanikovog a.s. unuka i ljude koji su bili sa njim! A zatim i upropastio HALIFAT!!!

To što imaju kojekakve titule gore nabrojani ne znači ništa. Za DEDŽALOM će ići 70 000 hafiza. A i sam Muavija je imao titule kojekakve.

Ndam se da ću milošću Božijom biti daleko od Muavije i onih koji ga podržavaju.
no_pasaran

#153 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by no_pasaran »

bijela wrote:
no_pasaran wrote:
1. Muaviju koji je ubio poslanikovog unuka a koga podržavaju mnogi današnji "muslimani".
kerbela se dogodila za vrijeme Muavijinog sina, Jezida.
a kada je u pitanju Muavija - nije riječ o podržavanju, nego o distanciranju kada je u pitanju period fitne, o čemu govori i hadis:

"Medu mojim ashabima ce izbiti fitna. Allah, dz.s., ce oprostiti onim koji budu umijesani u ovu fitnu zbog sohbeta kojeg su sa mnom imali. Ali, oni koji dodu poslije njih, ce svojim neprestanim pricanjem o tim dogadajima ponovo raspiriti ovu fitnu. Oni ce radi ovog svog prevelikog interesovanja otici u dzehennem."
A šta misliš kako su otrovali Hasana?

Distanciranju? Ko šuti slaže se. I to nikako nije islamski princip. Allah dž.š. mnoštvo puta u svojoj knjizi insistira na riječima "razmislite" pa zašto bi onda njegov poslanik rekao nešto takvo: biće nešto a vi o tom ne razmišljajte i ne pričajte! Uostalom šta misliš ko je donjeo tu fitnu? Poslanikov a.s. unuk ili Muavija i njegov porod?

Ovo zvuči ko da je pisao Jezid. Ti znaš da je mnoštvo podmetnutih hadisa, i ovo mi baš zvuči kao jedan od njih. A Allah najbolje zna. Daj mi izvor.
Bosanac sa dna kace

#154 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by Bosanac sa dna kace »

nikako, ama bas nikako ne mogu da pojmim odkud Muavija u pricic odjednom :shock: :? :-?
bijela

#155 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by bijela »

no_pasaran wrote: Daj mi izvor.
tezkiretu-l-Kurtubi.

ne znam kojeg si pravca, ali stav ehli-sunneta je poprilično jasan o ovom pitanju, tako da ne planiram više o tome (da ne spominjem da se radi o totalnom off topicu).
rovenje po historiji (koja nema uticaja na našu sadašnjost), a pogotovo kad je riječ o ashabima i tome da mi donosimo sud o njima - nema smisla. ne samo da nema smisla nego je i opasno (zahiren i batinen).
no_pasaran

#156 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by no_pasaran »

Bosanac sa dna kace wrote:nikako, ama bas nikako ne mogu da pojmim odkud Muavija u pricic odjednom :shock: :? :-?
Jerane Vehabije brane Muaviju. Ima ih i među "nama" koji ga brane.

Kojekakve vjerske "glavešine" su Muaviju učinile tabu temom da običan čovjek ne bi kontao kako ga i oni koji se predstavljaju kao muslimani mogu, ne samo vući za nos i pljačkati, nego čak i ubiti. Onog momenta kad si svjestan Muavije od tada te više Cerić ne može fatati na fazon, tu on gubi svoj utjecaj i dominaciju strahom nad tobom. Kada to izgubi on gubi i političku moć. Kada izgubi političku moć nema miliona za kojekakve rezidencije i raznorazne gluposti.

Meki je javno na tv-u spomenuo Muaviju i rekao "Pa ja nisam za Muaviju" i tu im je svima zapela kost u grlu!
no_pasaran

#157 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by no_pasaran »

bijela wrote:
no_pasaran wrote: Daj mi izvor.
tezkiretu-l-Kurtubi.

ne znam kojeg si pravca, ali stav ehli-sunneta je poprilično jasan o ovom pitanju, tako da ne planiram više o tome (da ne spominjem da se radi o totalnom off topicu).
rovenje po historiji (koja nema uticaja na našu sadašnjost), a pogotovo kad je riječ o ashabima i tome da mi donosimo sud o njima - nema smisla. ne samo da nema smisla nego je i opasno (zahiren i batinen).
Drago mi je da nećeš dalje o tome, jer ne mogu da vjerujem da sam došao u situaciju da sa nekim raspravljam o ispravnosti čovjeka koji je ubio poslanikove a.s. unuke.
bijela

#158 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by bijela »

no_pasaran wrote:
Drago mi je da nećeš dalje o tome, jer ne mogu da vjerujem da sam došao u situaciju da sa nekim raspravljam o ispravnosti čovjeka koji je ubio poslanikove a.s. unuke.
uvjeren si kao da si bio tamo, kraj Muavije, svojim očima gledao i svojim uhom čuo šta se događalo.
i nemojte sebi prisvajati ljubav i brigu za ehli-bejt u odnosu na nas. to što ste svoj svjetonazor izgradili grdeći neke ljude, ashabe, za stvari koje su se odvile u nejasnim okolnostima ne daje vam za pravo primat nad ehli-bejtom.

sad stvarno neću više.
Semiramida

#159 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by Semiramida »

dinoxy wrote:
Joj seko draga,ti skoro nista nisi tacno napisala..." Kao da ja biram IZ ili plaćam nešto IZ-u; kao da me IZ predstavlja negdje..."Ono, nemam ja ništa protiv IZ-a, al' nije IZ institucija koja me se dohvaća, a mogu biti musliman(ka) 1/1."..jel mozda znas za nekog ko je preselio(umro) iz blize okoline (susjedstva), raspitaj se trebas li placati...naravno da te se dohvaca (ako si muslimanka, naravno)...
"Ne mogu da shvatim da neko iole učen i obrazovan očekuje od IZ-a reakciju vezano za Torabija. Eto, biva, da mi IZ savjetuje da odem kod Torabija na pregled ili liječenje ili da mi ne savjetuje - kao da bi mi to bilo posebno bitno. Ako mi se ide - idem, ako mi se ne ide - ne idem."...takođe neutemeljeno, osim ako si u rangu sa nekim efendijom po obrazovanju u toj oblasti, onda ok...u suprotnom ne mozes ti bolje znati npr. od automehanicara o autu...

Malo edukacije ne bi ti skodilo...knjiga ili kontakt s ljudima koji su upuceni...
Prvo, ovim pokazuješ koliko ne poštuješ sagovornika / suforumaša.

Drugo, ono što hoću reći je da svako koga zanima ispravnost liječenja ili "liječenja" Torabija može proučiti literaturu i relevantne izvore i donijeti sam zaključak o tome. Ili pitati učenijeg od sebe. Ja ovdje neću donositi sud o Torabiju.

Ono na što ti upućuješ, kao i pokretač teme, je - zašto o Torabiju šuti IVZ. E pa, ako ti smatraš IVZ trustom mozgova koji za tebe i druge trebaju razmišljati, onda za tebe jest sramotno što šute. Meni je svejedno šutjeli ili progovorili.

(Neko je već napisao o ranijim izjavama IVZ-a na temu uplate za kurban ili zekat. Pametnom - dovoljno.)
Cheguevarax

#160 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by Cheguevarax »

dovoljno je sinoc bilo poslusati izjavu IZ na Tv1 i da ti sve bude jasno. Koliki kreteni sjede u IZ nema dalje. Onakvo objasnjenje je smijesno.
no_pasaran

#161 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by no_pasaran »

bijela wrote:
no_pasaran wrote:
uvjeren si kao da si bio tamo, kraj Muavije, svojim očima gledao i svojim uhom čuo šta se događalo.
i nemojte sebi prisvajati ljubav i brigu za ehli-bejt u odnosu na nas. to što ste svoj svjetonazor izgradili grdeći neke ljude, ashabe, za stvari koje su se odvile u nejasnim okolnostima ne daje vam za pravo primat nad ehli-bejtom.

sad stvarno neću više.
Nejasno nema šta. Možda su ih klali a ovi nisu umirali.

Ili je možda poslanikov unuk njih trovao i klao?

Stipu šuplju. Bilans sukoba sve dokazuje i pametnom dovoljno. Baš kao što tada nisi mogao biti suzdržan - ili daš beat poslanikovom unuku ili Muaviji pa i njegovom Jezidu. Tako ni danas ne možeš biti suzdržan. Tako ni sutra nećeš moći biti suzdržan kada na jednoj strani bude Dedžal a na drugoj Mehdi.

Izvini ali kraj živog unuka poslanika a.s. nema ti šta bit nejasno koja je strana ispravna. Pogotovo ako na drugoj strani imaš lozu Ebu Sufijan - Muavija - Jezid. Neka Allah dž.š. oprosti onima koji nisu znali šta rade, i neka kazni one koji su to kolo svjesno vodili.
Bosanac sa dna kace

#162 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Cheguevarax wrote:dovoljno je sinoc bilo poslusati izjavu IZ na Tv1 i da ti sve bude jasno. Koliki kreteni sjede u IZ nema dalje. Onakvo objasnjenje je smijesno.
imal dje da se pogleda?
theTruePath

#163 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by theTruePath »

Bosanac sa dna kace wrote:
Cheguevarax wrote:dovoljno je sinoc bilo poslusati izjavu IZ na Tv1 i da ti sve bude jasno. Koliki kreteni sjede u IZ nema dalje. Onakvo objasnjenje je smijesno.
imal dje da se pogleda?
imas na facetv.ba

tek tad ce shvatiti zasto hanefijski muslimani izumiru a vehabije nastupaju,pogledaj ti IZ :D
Cheguevarax

#164 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by Cheguevarax »

theTruePath wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
imal dje da se pogleda?
imas na facetv.ba

tek tad ce shvatiti zasto hanefijski muslimani izumiru a vehabije nastupaju,pogledaj ti IZ :D
obrazlozenje je REKLA-KAZALA :)
atko

#165 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by atko »

Cinjenica je da IZ voli da se petlja gdje ne treba i da voli da se ne petlj gdje treba ... ali je takodje cinjenica da je IZ za mnoge na sax fetish i ispusni ventil na kojem se lijece vlastite frustracije itd itd itd

OK, islamska zajednica je trebala i ranije i jasnije da se ocituje po pitanju torabija ... ali po meni bar 10 drugih institucija je trebalo da reaguje prije islamske zajednice ...

zasto doktori nisu upozorili da onakav vid "lijecenja" nemoze bit nista drugo do prevara
zasto intelektualna strucna elita nije pojasnila da prica o malim bicima i energiji sa 5 planeta moze proc jedino u mastalici za prvi osnovne
zasto susdstvo i policija nije reagovala na nezakoniti rad, neplacanje poreza itd itd
zasto svako od vas nije ubjedio svoju nanu/tetku/strinu da ne treba da idu prevarantu
itd itd itd

Daleko od toga da branim IZ ... al ovakve teme su cisto preseravanje ... polupismena smo nacija i nikakvo oglasavanje ili sutnnja to nece promjeniti
Bosanac sa dna kace

#166 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

atko wrote:zasto svako od vas nije ubjedio svoju nanu/tetku/strinu da ne treba da idu prevarantu
ama kako da ubijedim kad je izgovor: ''pa hodze ne vicu da je haram!''
:-?
atko

#167 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by atko »

Pa nemozes ocekivati ni da IZ upotrijebi svoju moc da utice na mase... samo sto to tebi i meni pase ... sutra ce isto postupiti a tebi ili meni ne pase ...

valjda nekad moramo biti u stanju da sami odlucujemo a ne ko ovce izmedju suprostavljenih cobana ;)
Bosanac sa dna kace

#168 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

jao, jao, jaooooo tragedije u Ljevakovicevom reagovanju!!! :-? :-? :-? da se najezis!!!!
na kraju krajeva zasto Senad ne suoci Torabija i nekog od islamskih ucenjaka iz IZ ili tipa Kuduzovica, nekog ko ce s njim pricat na arapskom, bez onog Asada....
Elmir_bug

#169 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by Elmir_bug »

A zbog cega torabi pokazuje masonski znak pred publikom,znamo ko su masoni i ciji su sljedbenici i za sta se zalazu.
theTruePath

#170 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by theTruePath »

Bosanac sa dna kace wrote:jao, jao, jaooooo tragedije u Ljevakovicevom reagovanju!!! :-? :-? :-? da se najezis!!!!
na kraju krajeva zasto Senad ne suoci Torabija i nekog od islamskih ucenjaka iz IZ ili tipa Kuduzovica, nekog ko ce s njim pricat na arapskom, bez onog Asada....

vidis,moramo uzimati jednog vehabiju(Kuduzovica) jer su u IZ tolike neznalice :lol:

Safet Kuduzovic bi cak i samog reisa do nogu potukao argumentima,jer mu je znanje o islamu toliko vece
Bosanac sa dna kace

#171 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

theTruePath wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:jao, jao, jaooooo tragedije u Ljevakovicevom reagovanju!!! :-? :-? :-? da se najezis!!!!

vidis,moramo uzimati jednog vehabiju(Kuduzovica) jer su u IZ tolike neznalice :lol:

Safet Kuduzovic bi cak i samog reisa do nogu potukao argumentima,jer mu je znanje o islamu toliko vece
ne kazem da su u IZ neznalice, ali ocito je da izbjegavaju da se izjasne
Last edited by Bosanac sa dna kace on 24/10/2010 16:07, edited 1 time in total.
arte.fakt

#172 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by arte.fakt »

kakva tragedija covjek je lijepo rekao , i objasnio ... kolika glupost i ne pismenost vlada nasim narodom uvjerio sam se sinoc u komenataru jedne zene na tv 1 zena kaze " sta hoce islamska zajednica sto oni ne organiziraju nesto sto bih pomoglo ovome narodu " i ja se onda pitam sta bi trebala islamska zajednica da ide od kuce do kuce hvata ljude za vrat i baca na sedzdu , da udara ko pije alkohol ko pusi ko kocka !? Hvala Bogu sto je dosao ovaj torabi , samo da pokaze koliko smo ne pismeni i koliko malo citamo ...
Irish

#173 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by Irish »

sto jest-jest, pomalo sumnjivo :?

http://www.nacional.hr/clanak/71581/kak ... tska-elita

planete, piramidalni oblici , nerazumljivi govor-jezik koji niko ne razumije, padanja u trans... :shock: mrvicu podsjeca na anamo ona vjerovanja drevnih civilizacija :roll:

8-) :D

" Energiju primam kroz ruke, otprilike dva puta tjedno. Tražim je kad osjetim da se praznim, i kad predosjetim da mi dolazi, imam osjećaj kao da ću se srušiti. Jako me boli glava, kao da će mi puknuti. Dignem ruke prema nebu, jer tako primam energiju, i govorim jezikom koji nitko ne razumije, kažu i da plačem, da se molim. Stvar je u tome da ja toga nisam svjestan i sve što vam sad govorim rekli su mi drugi koji su me vidjeli u tom stanju. Ja se ničega ne sjećam. To traje oko deset do petnaest minuta."

8-)
theTruePath

#174 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by theTruePath »

planete, piramidalni oblici , nerazumljivi govor-jezik koji niko ne razumije, padanja u trans... :shock: mrvicu podsjeca na anamo ona vjerovanja drevnih civilizacija :roll:

i u islamu toga ima,a zove se dzinski svijet ;)
sindzerveza

#175 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by sindzerveza »

verujem u nevidjlivi svjet iz ubedjenja vjerujem u Boga iz ubjedzenja i ako ga ne vidim ocima i ako je mogima Bog apsur,i ako ga svako dozvljava na svoj nacin,a li ja vjerujem u njega jer gga osjecam i vidim svojom dusom ..vjerujem i u predaje koje govore o Poslaniku kada su mu silazili objave i njegova stanja u tim trenutcima..vjeruje i u price ljudi koji su vidjeli meleke u datim situacijama koji su iz zastitili nekog zla.Vjerujem i u Boziju vojsku meleka koju salje kao pomoc vjernicima.
Covijek koji istiniski nije spoznao Boga moze sve ovo smatati nekim nemogucim i zaludjujucim stvarima.
A ko vjeruje u dzine i njhovi zlo treba vjerovati i u meleke i njihovo dobro..naravno sve pod Bozijom upravom.

Ljevakovic se je pokazao kako jedan neseriozna i jako neozbiljan kao i ne vjerodostojan svojim izjavama.Niti je naveo sa kim se je konsultovao ni koja ulema iz Marako,niti sa kojih je sajtova stico svoje konstatacije.Ljevakoviceva izjava je bila na principu trla baba lan da joj prodje dan,bitno je da sam nesto reko i ako nisam nizasta dao argument...Ali iz njegovog izlaganja jedino moze da bude ulema saudijske dinastije.

Kao sto i vec rekoh i prije nego gleda ovaj video,shvatila sam da govori metaforikom i duhovnim jezikom koji mozda reazumiju samo ljudi koji cu cisti.
Isto sto i ibn Arabija neki nazivaju nevjernikom neki ga smtraju sejhul ekberom.
Last edited by sindzerveza on 24/10/2010 18:04, edited 1 time in total.
Locked