CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Indigont

#151 Re: CARINA U BiH

Post by Indigont »

Na Izacicu, kod Bihaca.
poznanik

#152 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Indigont wrote:Na Izacicu, kod Bihaca.

Treba sve dobro provjeriti, na Izačiću se roba ne carini, već u Bihaću ili drugoj ispostavi koja je za to registrirana. Možda su mu na Izačiću samo obračunali moguće troškove, ali i ovi prikazani su obavezni troškovi kod svake robe. S tim da moramo razdvojiti carinu i carinske dadžbine, pdv i ostale transportne troškove.

Moguće je da se radi o unosu robe, odnosno da je tvoj prijatelj taj fotoaparat nosio sa sobom. Ako mu je vrijednost bila 150 KM, i ako uz sebe nije nosio drugu robu u vrijednosti preko preostalih 50 KM, onda je vjerovatno obmanut.
Oslobođena je carine roba koju putnik nosi sa sobom, čija vrijednost ne prelazi 200 KM...

Ne znam detalje i ne mogu sa sigurnošću ništa više napisati...
Indigont

#153 Re: CARINA U BiH

Post by Indigont »

To je Fedexom islo. Narudzba iz Amerike.
poznanik

#154 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Indigont wrote:To je Fedexom islo. Narudzba iz Amerike.

FedEx robu isporučuje avionom. Ne znam odakle na Izačiću, ali pod pretpostavkom i da je bila upućena u Bihać kopnenim transportom, još mi je manje jasno kako je neka roba u zbirnom transportu vraćena sa granice. Informacije su potpuno neusklađene...
Indigont

#155 Re: CARINA U BiH

Post by Indigont »

U biti bubnuo sam Izacic jer tu je granicni prelaz. Ne znam kako bi prenijeli preko granice uopce nesto a da nisu platili tih 93KM? Uglavnom nazvali su ga i rekli kako stvari stoje pa je kasnije on odlucio vratiti robu.

Ja sam narucivao mnogo stvari iz Amerike i kad god je islo Fedexom, DHL ili UPS nije bilo carine (kontam da oni sve plate) ali evo njega je zadesilo ovo. A sa obicnom postom sam ima raznih carina.
poznanik

#156 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Indigont wrote:U biti bubnuo sam Izacic jer tu je granicni prelaz. Ne znam kako bi prenijeli preko granice uopce nesto a da nisu platili tih 93KM? Uglavnom nazvali su ga i rekli kako stvari stoje pa je kasnije on odlucio vratiti robu.

Ja sam narucivao mnogo stvari iz Amerike i kad god je islo Fedexom, DHL ili UPS nije bilo carine (kontam da oni sve plate) ali evo njega je zadesilo ovo. A sa obicnom postom sam ima raznih carina.
I pretpostavio sam nelogičnost u pitanju. Nemoj više "bubati", pitanjem si samo dezavuisao i mene i ostale koji čitaju ovaj pdf.
holowey

#157 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

poznanik wrote:
Indigont wrote:U biti bubnuo sam Izacic jer tu je granicni prelaz. Ne znam kako bi prenijeli preko granice uopce nesto a da nisu platili tih 93KM? Uglavnom nazvali su ga i rekli kako stvari stoje pa je kasnije on odlucio vratiti robu.

I pretpostavio sam nelogičnost u pitanju. Nemoj više "bubati", pitanjem si samo dezavuisao i mene i ostale koji čitaju ovaj pdf.
a forum je inace poznat kao mjesto gdje se pisu iskljucivo pouzdane i strogo provjerene informacije :D
Indigont

#158 Re: CARINA U BiH

Post by Indigont »

Izvinjavam se zbog bubanja nepouzdanih informacija. Nadam se da nisam prouzrokovao kakvu stetu, da neko nije umro i to..
FKSarajevo

#159 Re: CARINA U BiH

Post by FKSarajevo »

nesto me zivo interesuje.. posto svaki dan citam u novinama o svercu onoga sverc ovoga. kakve su kazne? za drogu, cigarete, alkohol pretpostavljam zatvorske, a za ostale? npr odem ja sa zenom, iz mostara u split i kupimo sebi 2,3 kofera odjece za 1000 eura u Jokeru, sve uredno platimo imamo racune.. al ne prijavim carini i ufate me na granici. sta slijedi i kakve su kazne? ili ja mogu platit carinu kad me ufate?
pozdrav!

p.s. i ne, necu ja svercat, nego me interesuje. :D
nedims

#160 Re: CARINA U BiH

Post by nedims »

Pozdrav svima...
@poznanik
Zelio bi da kupim ovu masinu:http://www.vax.co.uk/shop/product/carpe ... -Vax-V-125
Ovaj Shop ne salje svoje proizvode u BiH.Pokusacu pronaci alternativu...ali se zelim predhodno educirati.Ako neko zna
alternativu...molim Vas pomozite mi.
S obzirom da prvi put kupujem ovim putem molim Vas da me uputite na sta treba da obratim posebnu paznju...kako bi imao sto manje problema sa procedurom...Posebno me interesuje ... koji je najjeftiniji,a dovoljno siguran transport ovako teskog i masivnog paketa(predpostavljam da ce tezina biti preko 20 kg)... i... priblizno znate li koliko kosta taj transport iz UK?
Pazljivo sam procitao sve postove...i ustanovio slijedece: Netto cijena na racunu(evidentirao sam sta sve racun treba
da sadrzi)+ troskovi transporta (meni nepoznati) daju osnovicu za carinu (koliku??) + 1% troskovi evidentiranja. Na sve to
ide PDV od 17%. Da li ima jos nekih troskova ...?
Zamolio bi sve koji imaju iskustva sa ovako teskim i glomaznim paketom da to iskustvo podjele sa mnom i pomognu mi da sto lakse obavim ovu kupovinu...
Hvala vam
mavcs

#161 Re: CARINA U BiH

Post by mavcs »

Pozdrav,
Da li se carini roba koja se izvozi iz BiH u arapske zemlje tipa Alžir, Libija, i slično, i koliko iznosi?
Ima li razlike kada je ta roba porijeklom iz BiH (domaci proizvod) i kada nije? U kojem slučaju se može roba deklarisati kao BH domaći proizvod (konkretno kada je u pitanje elektro oprema i slično :-) ) , a kada su glavne komponente uvezene iz druge države (1. koja je u EU, 2. koja nije u EU) ? :?

Hvala unaprijed na odgovorima :)
nedims

#162 Re: CARINA U BiH

Post by nedims »

nedims wrote:Pozdrav svima...
@poznanik
Zelio bi da kupim ovu masinu:http://www.vax.co.uk/shop/product/carpe ... -Vax-V-125
Ovaj Shop ne salje svoje proizvode u BiH.Pokusacu pronaci alternativu...ali se zelim predhodno educirati.Ako neko znaalternativu...molim Vas pomozite mi.
S obzirom da prvi put kupujem ovim putem molim Vas da me uputite na sta treba da obratim posebnu paznju...kako bi imao sto manje problema sa procedurom...Posebno me interesuje ... koji je najjeftiniji,a dovoljno siguran transport ovako teskog i masivnog paketa(predpostavljam da ce tezina biti preko 20 kg)... i... priblizno znate li koliko kosta taj transport iz UK?
Pazljivo sam procitao sve postove...i ustanovio slijedece: Netto cijena na racunu(evidentirao sam sta sve racun treba
da sadrzi)+ troskovi transporta (meni nepoznati) daju osnovicu za carinu (koliku??) + 1% troskovi evidentiranja. Na sve toide PDV od 17%. Da li ima jos nekih troskova ...?
Zamolio bi sve koji imaju iskustva sa ovako teskim i glomaznim paketom da to iskustvo podjele sa mnom i pomognu mi da sto lakse obavim ovu kupovinu...
Hvala vam
Bas nemam srece...ili su forumasi zaboravili sve dileme i trileme kod svoje prve kupovine ili sam ja post pogresno napisao...
kojeime

#163 Re: CARINA U BiH

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 13:32, edited 1 time in total.
kojeime

#164 Re: CARINA U BiH

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 13:32, edited 1 time in total.
nedims

#165 Re: CARINA U BiH

Post by nedims »

Puno hvala kolega @kojeime
Dobro si me uputio...
Prvi problem mi je sto se ova masina moze kupiti samo u UK...bar ja nisam uspio pronaci drugog ponudjaca.
Drgi problem je, a mozda i nije, sto je to masina za kucnu upotrebu...ja je kupujem radi kucne upotrebe...
Znaci trebao bi prvo da odem na carinu i sve provjerim...Mozes li mi reci gdje se to nalazi,tj.gdje da tacno odem...
Treci problem je sto ovaj shop ne salje robu u BiH...sto znaci da bi morao pronaci nekoga da mi to posalje...Imas li slucajno neki prijedlog ili rijesenje...
Samo da provjerim: ovi podaci koje si naveo, vezano za predracun...da li su to podaci dovoljni za carinsku proceduru ili mozda jos treba neki podatak...
Jos jedanput...puno ti hvala
adelka

#166 Re: CARINA U BiH

Post by adelka »

Da li zna tko, ima li popust kakav u vezi carine za osobe sa invaliditetom npr kad se uvozi auto??
tzman

#167 Re: CARINA U BiH

Post by tzman »

Da ne otvaram novu temu pitat cu ovdje da li je normalno da na stvar koju sam platio $80 na ebayu dobijem 170KM carine i PDVa ?

Nisu mi nikako jasni ovi carinski papiri pa ako moze neko da mi pojasni.
Znaci na posiljci je bio racun na kome je pisalo $80 (103,7KM)

Ovako je obračunata carina:
FAK 103,7KM + DIS 1KM + DV1 340,86KM + OSI 0KM - VOZ 1KM (sta je DV1???)

i onda se tu pojavila cifra od 563,1KM (iako je ovo oko 444KM)

nakon toga obracunata je carina na 563,1 i izaslo je 28,15KM
i onda iz neznam kojeg razloga obračunat je PDV na 596,88 i izašlo je 101,46KM

Sve ukupno je na kraju izaslo 135,24KM

DHL je uzeo 34Km za nekakve takse koje su placali carini i ja sam dobio da moram platiti 169,99KM carine i PDVa

Stvarno neznam kako su dobili neke od ovih cifri i nista mi nije jasno

POMAGAJTE MOLIM VAS
kojeime

#168 Re: CARINA U BiH

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 13:33, edited 1 time in total.
kojeime

#169 Re: CARINA U BiH

Post by kojeime »

.
kojeime

#170 Re: CARINA U BiH

Post by kojeime »

.
nedims

#171 Re: CARINA U BiH

Post by nedims »

@kojeime
Sada mi je sve jasno...Hvala ti na velikom trudu...
Moje postovanje kolega @kojeme
kojeime

#172 Re: CARINA U BiH

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 13:34, edited 1 time in total.
nedims

#173 Re: CARINA U BiH

Post by nedims »

@kojeime
Hvala i na ovom upozorenju...Ja sam dobio sve sto mi je bilo potrebno da, educiran, krenem, bez lutanja, u realizaciju ove kupovine. Meni je trebalo upravo to sto si u svojim postovima napisao...Naravno, moram otici na carinu i provjeriti sve detalje...
Hvala na velikom trudu...
dowydyenya

#174 Re: CARINA U BiH

Post by dowydyenya »

Ponio bi sa sobom lomljeno zlato za Tursku pa me interesuje da li bi mi neko mogao odgovoriti kakva je procedura i koliko bi mogao unijeti u avion.
kOmpir

#175 Re: CARINA U BiH

Post by kOmpir »

Poznaniče, pomagaj :D

Image

Samo mi nemoj reći da sam obr'o bostan :roll:
Post Reply