Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Locked
frombosna

#151 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by frombosna »

AliceInChains wrote:
and wrote:nestanak hrvata u bih-sustavno ubijanje?
odakle je najviše hrvata u bih nestalo i ko je za to kriv?
stalno se provlači teza te hrvati ugroženi,te nestaju,nemaju prava....
kakva su prava bošnjaka u tomislavgradu,livnu,stocu.....?
Pa sta hoces, bas ih fino tretiraju dole :mrgreen: Nikako ne razumijem, sto se Bosnjacki politicari na nivou FBIH ne brinu za vise prava tih istih prema Bosnjacima "dobronamjernih" Hrvata? :mrgreen:

A za to drugo.....pa pazi, da ne pocnemo diskutirati o tome, ko je prodao Hrvate iz Posavine, ili jos gore, ko je protjerao silne Hrvate iz Banje Luke i regije, a i Posavine. Jer, ipak smo mi Bosnjaci najvise krivi i duzni za stanje Hrvata :mrgreen: A jos smjesnije bi bilo, ukazati na cinjenicu, da Hrvati tamo, gdje nije ni vladao rat, bas i ne nestaju :shock:
Ko je mogao prodati posavinu? Pa posavina je bila teritorij BiH a ne RH a precjednik je bio Alija. Bitnija je istočna bosna koja je takođe sada u RS-u
AliceInChains

#152 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

Dobro, vidim da je ova diskusija malo jednosmjerna. Zato malo obrnuto pitanje: Dali se je Hrvatska politika prema Bosnjacima poboljsala? I najvise me zanima, zato sto nisam licno iz Hercegovine, dali su se odnosi Hrvtaskih vladara prema Bosnjacima promjenili u pozitivno? Kakav je suzivot sa Hrvatima(diskriminacija)?

E, tek kad saznamo i ovu drugu stranu medalje, onda cemo moci pricati, dali su (Hercegovacki) Hrvati zaista zasluzili bolji tretman od strane Bosnjacke politike.

Jer(kao sto smo to do sada radili) gledati samo na ugrozenost Hrvata i po tome zakljuciti, jeli Bosnjacki tretman prema njima zaista "zasluzen", je nazalost profulana tema.

Da prije starta pojasnim: Ovdje se radi o sveukupnom stanju Hrvata, a ne o (ne)specijalnom tretmanu prema Hrvatskim/Bosanskim patriotima.
Last edited by AliceInChains on 24/09/2010 13:03, edited 3 times in total.
Geronimo81

#153 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Geronimo81 »

stari grad Visegrad wrote:
Geronimo81 wrote:
stari grad Visegrad wrote:Bas i nije tako. Bosna podrazumjeva i Hercegovinu, jer je Bosna postojala 1000 godina a Hercegovina 27 godina bila samostalna, dok je naziv Hercegovina pridodat za vrijeme AustroUgarske, neko je imao stelu u diplomatiji i dodao u naziv drave Bosne dodai "i Hercegovina" zbog tih 27 godina samstalnostii i zbog zahebancije na ovim prostorima.

Drzava Bosna je danasnji podmetnutinaziv Bosna i Hercegovina.

Napisao sam bosanskohercegovacka da se slucajno hercegovci ne bi nasli po strani, a ustvari je to Bosna (i Hercegovina) odnosno svi jedan narod, a sto se vidi iz analiza DNKa. I analize gena.
Imas pravo i ja ti tako napisem BiH ili Bosna i Hercegovina a mislim na drzavu hercegovinu i proklinjem moh herceg stjepana kosaču sto se ujedinio sa bosnom.
Spika ti je extra glupa pa kada se i rijese nacionalna pitanja svih naroda i uredi drzava likovi poput tebe ce je poceti ponovo da dijele pacemo se svađati sa nazivom drzave.
naziv Bosna ces dobiti samo ako se izdvojis od hercegovine pa izvoli ako zelis.

FYI: Godine 1448. priklonio se Osmanlijama i srpskomu despotu Đurađu Brankoviću u napadu na bosanskog kralja i proglasio se hercegom. U toku trećeg braka, sa bavarskom princezom Cecilie u korespodenciji je koristio njemačku transliteraciju njegove titule Vojvoda - Hercog (što je, u narodnom jeziku, evaluiralo u 'Herceg'). Teritorij pod njegovom vlašću, protezao se od Lima do Cetine i od Rame do Kotorskoga zaljeva. Na tom je prostoru bio poput samostalnog vladara. Herceg Stjepan stolovao je u više rezidencija, najčešće u dva grada - ljeti u Blagaju a zimi u (Herceg) Novom.
Nakon pada Bosne 1463. njegove su zemlje postupno, od 1465., osvajali Osmanlije (Hum i Podrinje) i Mlečani (Neretvansku krajinu). Potkraj života vlast mu je bila svedena na usko primorsko područje s gradom Herceg Novim, koji su Osmanlije zauzeli 1482. Herceg Stjepan Vukčic Kosača preminuo je 1466. godine. Po osmanlijskom osvajanju posjed hercegove zemlje dobio je ime Hercegovina.
Rekoh ti mogucnost za naziv drzave odvoji se od hercegovine drugacije naziv drzave neces moci dobiti.
Geronimo81

#154 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Geronimo81 »

hercegovac_pravi wrote:
travnik wrote:hercegovac_pravi

Tvoja intencija, da eto Hrvati imaju mogućnost večeg učešća u vlasti, bilo bi nam svima gore, me nagnula ta napišem onakav post. Jer, koliko sam shvatio tvoje razmatranje, to bi bilo pogubno, pa mene kao nekog tko nije Bošnjak interesira zašto je pogubno da zajedno odlučuju Bošnjaci i Hrvati (naravno i Srbi i ostali), a nije da to rade samo Bošnjaci? Iskreno, isto bi me zanimalo da su obrnute uloge. Rezultati u FBiH pokazuju katastrofalnu situaciju, pa tako da smanjenje ovlasti Hrvatima, nije polučilo neke rezultate za boljitak svih u FBiH. Također, ne znam zašto bi veće mogućnosti za Hrvate odmah značile i blokadu, zastoj i itd? Pa evo sada je u FBiH zastoj na svakom polju, a ti blokada nema. Da je tako, onda bi se i na razini kantona vidjele neke značajne razlike, a nema ih, pa bi kantoni sa B većinom bili drastično efikasniji i napredniji u odnosnu na one sa H većinom.
Drugo, ako sam te dobro razumio, brojnost određuje i prava. To sam shvatio iz one rečenice koju sam ti citirao i to je pogrešno. Svaki građanin bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost treba da uživa jednaka prava.
Dakle, osobno, ne želim blokade, zastoj i komplikacije, već želim da političari rade svoj posao i da nam bude svima bolje, ali isto tako ne mogu podržavati postojeće stanje jer smatram da nije pravedno u određenim segmentima.
travnik,
Uopšte mi nije bila namjera da napišem post u kojem stoji insinuacija "da bi svima bilo gore ako bi Hrvati imali većeg učešća u vlasti". Međutim, ako se vratim pa pročitam svoj post, jasno mi je da se može interpretirati i na tvoj način. Dakle, izvinjenje od mene jer nisam dobro formulisao suštinu posta.
Evo da probam ponovo.
Moj post nije napravljen sa ciljem da ukažem na potrebu da se Hrvatima ne dozvoli veće učešće u vlasti kako bi nama svima bilo bolje. Ustavne promjene u Federaciji koje su se desile nakon pokušaja državnog udara su jednostavno oduzele Hrvatima mogućnost blokiranja donešenja krucijalnih odluka na nivou federacije. Odnosno, tim promjenama Ustava data je mogućnost Bošnjacima da preglasaju Hrvate u federaciji. Na taj način je otklonjena svaka mogućnost blokade federalnih institucija. Zašto je to urađeno od strane MZ-a, mislim da ne treba objašnjavati. Dalje, preglasavnje Hrvata u federalnom Parlamentu su se počela događati (odokativno) prije 3-4 godine i traju sve do danas. Dakle očigledana je promjena kurasa bošnjačke politike. Već sam na nekim drugim temama pisao o tome koji je novi kurs bošnjačke politike tako da me mrzi ponavljati iste postove.
Ako sastaviš ove dvije činjenice (MZ i boošnjačku politiku) dobiješ dva decidna faktora koji formulišu stanje Hrvata u BiH, što sam već napisao u prijašnjem postu.
U potpunosti mi je jasno da situacija u Federaciji nije sjajna ali to nema veze sa udjelom Hrvata u vlasti i nevezano je za moj post.
Brojnost ne odlučuje ravnopravnost, slažem se sa tvojm tvrdnjom. Međutim brojnost odlučuje sprovedbu zakona koji omogućuju ravnopravnost. Znam da ova rečenica djeluje malo blesavo ali to je realnost. Upravo zbog toga bošnjačkim političirima ne pada napamet da "naturaju" nekakve zakone po zapadnoj eraniji. Njih to uopšte ne interesuje. Ali ono šta ih interesuje je položaj Bošnjaka u Mostaru, Stocu....itd..i zbog tog se koristi preglasavanje da bi se Hrvatima onemogućila sistemska diskriminacija Bošnjaka. I onda dolazimo do priče o "hrvatskoj ugroženosti" jer su poluge vlasti kojima su Hrvati "mlatili Bošnjake" jednostavno oduzete iz njihovih ruku.
Npr. Svjedoci smo ponašanja gradskih vlasti u Stocu koji godinama odbijaju da usvoje Statut škole čije je ne usvajanje prouzrokovalo odsutnost legalnog školskog programa na bosanskom jeziku. Solucija je pronađena na taj način što je ukinut i školski program na hrvatskom jeziku i sama škola stavljena van zakonskih okvira. Dakle, "klin se klinom izbija"
Šta hoću da kažem? Jednostavno, nije ugroženost ako ti se onemogući da diskrimišeš drug/drugačije od sebe.
Da kad se u BiH vratio Haris Veličanstveni koji je prije toga otišao u Tursku podvijena repa i prije 4 godine se vratio sa novom taktikom unitarne bih korak po korak ka stvaranju jednonacionalone drzave gdje ce ova druga dva naroda da politicki rijesi (baren on tako misli)

Ta moc je data bošnjacima i ja sam za to da mogu braniti bošnjake u stocu politickim putem međutim sta je sa hrvatima po bosni tamo gdje nisu preko 50 % tamo se bošnjaci ponasaju isto kao i hrvati u Stocu ali za razliku od bošnjaka hrvati nemogu to da sprijece i normalno da ih boli briga za zapadnu hercegovinu pa tu i nema bošnjaka nit ih je bilo prije rata.
Polako hrvati se sele iz srednje bosne vecinom za HR nesto malo po Mostaru ali mizeran broj. Sa vremenom tu ce bošnjaci da cine 90% stanovnistva i kada to odrade idu ka mostaru i stocu ka sledec cilju i nakon toga nece ni biti problem treci entitet hebo zapadnu hercegovinu ionako je Veliki vođa davao tuđmanu a ionako tu su samo hrvati.
Stipu ti skole rekoh ti de mi jednu skolu na podrucju gdje su bošnjaci u većini da ima hrvatski jezik ???
To je samo prosipanje sile tamo gdje smo mi vecina nema sanse za HR a tamo gdje nas ima do 30 % necete ga ni vi imati.Recimo i primjer Tuzle koja je koliko toliko bjezala od nacionalizma i ona danas ima problema pa recimo na tuzla net procitas da je 1 ravnatelj hrvat a i on ide u penziju.
Bošnjaci koliko god vi pricali o hrvatskom nacionalizmu i vas je isti i radi sve isto ;)

Ps : Mostar nije problem posto imas statut pa nepostoji mogucnost da politickim putem zezas bošnjake jedino ako ti mislis da je problem hrvat kao gradonačelnik
Evo kako prođu oni koje si na drugoj temi postao kao primjer u ratu evo ti o tuzli i multietnickoj politici bošnjaka
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=38017
Last edited by Geronimo81 on 24/09/2010 13:35, edited 2 times in total.
Geronimo81

#155 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Geronimo81 »

spreca wrote:
Geronimo81 wrote:
stari grad Visegrad wrote:Bas i nije tako. Bosna podrazumjeva i Hercegovinu, jer je Bosna postojala 1000 godina a Hercegovina 27 godina bila samostalna, dok je naziv Hercegovina pridodat za vrijeme AustroUgarske, neko je imao stelu u diplomatiji i dodao u naziv drave Bosne dodai "i Hercegovina" zbog tih 27 godina samstalnostii i zbog zahebancije na ovim prostorima.

Drzava Bosna je danasnji podmetnutinaziv Bosna i Hercegovina.

Napisao sam bosanskohercegovacka da se slucajno hercegovci ne bi nasli po strani, a ustvari je to Bosna (i Hercegovina) odnosno svi jedan narod, a sto se vidi iz analiza DNKa. I analize gena.
Imas pravo i ja ti tako napisem BiH ili Bosna i Hercegovina a mislim na drzavu hercegovinu i proklinjem moh herceg stjepana kosaču sto se ujedinio sa bosnom.
Spika ti je extra glupa pa kada se i rijese nacionalna pitanja svih naroda i uredi drzava likovi poput tebe ce je poceti ponovo da dijele pacemo se svađati sa nazivom drzave.
naziv Bosna ces dobiti samo ako se izdvojis od hercegovine pa izvoli ako zelis.

Sta se bunis ,hos' da ti jopet izaberemo Zeljka :lol: :lol: :lol:
Ko ti brani samo zipa se postoji jednom mogucnost da se hrvati i srbi udruze i za bošnjačkog člana izaberu Dževada Galijaševića ili nekog slicnog u skorijoj budućnosti :D
AliceInChains

#156 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

Geronimo81 wrote:
Da kad se u BiH vratio Haris Veličanstveni koji je prije toga otišao u Tursku podvijena repa i prije 4 godine se vratio sa novom taktikom unitarne bih korak po korak ka stvaranju jednonacionalone drzave gdje ce ova druga dva naroda da politicki rijesi (baren on tako misli)

Ta moc je data bošnjacima i ja sam za to da mogu braniti bošnjake u stocu ili mostaru politickim putem međutim sta je sa hrvatima po bosni tamo gdje nisu preko 50 % tamo se bošnjaci ponasaju isto kao i hrvati u Stocu ali za razliku od bošnjaka hrvati nemogu to da sprijece i normalno da ih boli briga za zapadnu hercegovinu pa tu i nema bošnjaka nit ih je bilo prije rata.
Polako hrvati se sele iz srednje bosne vecinom za HR nesto malo po Mostaru ali mizeran broj. Sa vremenom tu ce bošnjaci da cine 90% stanovnistva i kada to odrade idu ka mostaru i stocu ka sledec cilju i nakon toga nece ni biti problem treci entitet hebo zapadnu hercegovinu ionako je Veliki vođa davao tuđmanu a ionako tu su samo hrvati.
Stipu ti skole rekoh ti de mi jednu skolu na podrucju gdje su bošnjaci u većini da ima hrvatski jezik ???
To je samo prosipanje sile tamo gdje smo mi vecina nema sanse za HR a tamo gdje nas ima do 30 % necete ga ni vi imati.Recimo i primjer Tuzle koja je koliko toliko bjezala od nacionalizma i ona danas ima problema pa recimo na tuzla net procitas da je 1 ravnatelj hrvat a i on ide u penziju.
Bošnjaci koliko god vi pricali o hrvatskom nacionalizmu i vas je isti i radi sve isto ;)
E hvala bogu, pa malo jedan pametniji post, a ne emotivno strijeljanje. Medutim, to sta si rekao. Bosnjacka politika prema Hrvatima je bezze, ALI isto tako je i obrnuto i Hrvatska politika prema Bosnjacima bezze. Tu se valjda svi razumijemo. I eto, da vam od starta kazem: Uzroci toga me kao Bosnjaka zasad nece zanimati puno.

Zato hocu i citavo vrijeme da ukazem onim Hrvatima na ovom forumu: Sto bi se to Bosnjacki politicari trebali nesta specijalno boriti za Hrvatska prava, a sa druge strane isto tako dolazi veliko nista?

I sada pazite, moram se nazalost ponoviti, ovo danasnje stanje pase malo vise Bosnjacima. Znaci, sto bi Bosnjackim politicarima danas palo na pamet, da se oni od sad bore za Hrvatska veca/bolja prava? Koju specijalnu korist Bosnjaci od toga imaju?

I opet vam kazem: Ne smijete kukati o odnosu Bosnjacki politicara prema vama. Sto? Zato sto na vasoj strani (trenutno ) nazalost nema politicke volje, da se ude u ozbiljnu diskusiju sa Bosnjackim politicarima o vasem statusu. To je jebena cinjenica. Nego umjesto toga vasa najjaca partija ganja snove treceg entiteta i ostavlja vas neseparatisticke Hrvate na cijedilu.
travnik

#157 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by travnik »

Hrvatima za njihovu situaciju nisu krivi samo Bošnjaci. To je iracionalnu i pomisliti. U BiH je na snazi, na žalost, jedanostavno princip u kojem većina dominira nad manjinom. Hrvati su u težoj situaciji jer su na manjem teritoriju i na sporednijim razinama vlasti većina, u odnosu na druga dva naroda. Međutim, sve tri strane provode više-manje jednaku politiku dominacije vlastitog naroda. Jedni to rade izravnije i očitiji, a drugi zamaskirano, ali su rezultati poražavajući. Srbi i Hrvati, svaki od naroda gdje je u većini, u cilju stvaranja ili zadržavanja teritorija, provode politiku domincije vlastite nacije. Dakle, nacionalističku politiku.To čak i ne kriju. Jasno se govori o nacionalnim interesima, ugroženosti i sl. Sa druge strane, Bošnjaci imaju istu politiku, samo što pod plaštom borbe za državu BiH provode čisto nacionalističku politiku stvaranja dominacije sopstvenog naroda. BiH u tom slučaju služi samo kao instrument za ostvarivanje čisto nacionalnih ciljeva.
Dakle, cjelokupno bh. društvo je bolesno zbog duboko ukorijenjenog nacionalizma, podjela i netrepeljivosti. S obzirom na trenutno stanje, situacija se neće promjeniti, barem ne uskoro.
Geronimo81

#158 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Geronimo81 »

AliceInChains wrote:
Geronimo81 wrote:

Ta moc je data bošnjacima i ja sam za to da mogu braniti bošnjake u stocu ili mostaru politickim putem međutim sta je sa hrvatima po bosni tamo gdje nisu preko 50 % tamo se bošnjaci ponasaju isto kao i hrvati u Stocu ali za razliku od bošnjaka hrvati nemogu to da sprijece i normalno da ih boli briga za zapadnu hercegovinu pa tu i nema bošnjaka nit ih je bilo prije rata.
E hvala bogu, pa malo jedan pametniji post, a ne emotivno strijeljanje. Medutim, to sta si rekao. Bosnjacka politika prema Hrvatima je bezze, ALI isto tako je i obrnuto i Hrvatska politika prema Bosnjacima bezze. Tu se valjda svi razumijemo. I eto, da vam od starta kazem: Uzroci toga me kao Bosnjaka zasad nece zanimati puno.

Zato hocu i citavo vrijeme da ukazem onim Hrvatima na ovom forumu: Sto bi se to Bosnjacki politicari trebali nesta specijalno boriti za Hrvatska prava, a sa druge strane isto tako dolazi veliko nista?

I sada pazite, moram se nazalost ponoviti, ovo danasnje stanje pase malo vise Bosnjacima. Znaci, sto bi Bosnjackim politicarima danas palo na pamet, da se oni od sad bore za Hrvatska veca/bolja prava? Koju specijalnu korist Bosnjaci od toga imaju?

I opet vam kazem: Ne smijete kukati o odnosu Bosnjacki politicara prema vama. Sto? Zato sto na vasoj strani (trenutno ) nazalost nema politicke volje, da se ude u ozbiljnu diskusiju sa Bosnjackim politicarima o vasem statusu. To je jebena cinjenica. Nego umjesto toga vasa najjaca partija ganja snove treceg entiteta i ostavlja vas neseparatisticke Hrvate na cijedilu.
Tko kaze i trazi da se bošnjačka politika treba boriti.Ona treba da se prestane ponasati agresivno tamo gdje ima vlast poput Tuzle i mnogih gradova u Bosni. Hrvatska politika treba da prestane isto to da radi u stocu.
E sada vidi koliko koja politika ima metaka za pucanje i politicko maltretiranje ja mislim vise okvira da ima bošnjačka ito mnogo više posto sa preglasavanjem moze da sve sprijeci dok hrvati nemaju mogucnosti da sprijece bošnjačka maltretiranja.
Vidis zato mnogo hrvata su za 3 entitet jer nemaju zastite nikakve od strane bošnjaka dok bošnjaci je imaju.
frombosna

#159 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by frombosna »

AliceInChains wrote:
Geronimo81 wrote:

Ma kome paše ovakvo stanje? Pa Bošnjak svoje dijete ne može da pošalje niti u jednu modernu EU zemlju bez vize a naravno i para. Pa i indijancima paše živjeti u rezervatu, jel tako?
Pa danas sigurno 50% djece nije otišlo dalje od RH. Nisu vidjeli i doživili, moram reći civilizaciju. Pa državne firme pozatvarane, popljačkane. Borci, invalidi...svedeni na prosjački štap...ma kako je dobro. Jel tebi dobro? Vjerovatno si negdje vani pa nam daješ podršku da još izdržimo. Možda uspijemo živit i bez hrane.
Sit gladnog ne razumije
AliceInChains

#160 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

travnik wrote:Hrvatima za njihovu situaciju nisu krivi samo Bošnjaci. To je iracionalnu i pomisliti. U BiH je na snazi, na žalost, jedanostavno princip u kojem većina dominira nad manjinom. Hrvati su u težoj situaciji jer su na manjem teritoriju i na sporednijim razinama vlasti većina, u odnosu na druga dva naroda. Međutim, sve tri strane provode više-manje jednaku politiku dominacije vlastitog naroda. Jedni to rade izravnije i očitiji, a drugi zamaskirano, ali su rezultati poražavajući. Srbi i Hrvati, svaki od naroda gdje je u većini, u cilju stvaranja ili zadržavanja teritorija, provode politiku domincije vlastite nacije. Dakle, nacionalističku politiku.To čak i ne kriju. Jasno se govori o nacionalnim interesima, ugroženosti i sl. Sa druge strane, Bošnjaci imaju istu politiku, samo što pod plaštom borbe za državu BiH provode čisto nacionalističku politiku stvaranja dominacije sopstvenog naroda. BiH u tom slučaju služi samo kao instrument za ostvarivanje čisto nacionalnih ciljeva.
Dakle, cjelokupno bh. društvo je bolesno zbog duboko ukorijenjenog nacionalizma, podjela i netrepeljivosti. S obzirom na trenutno stanje, situacija se neće promjeniti, barem ne uskoro.
Bravo. Bas si dobro to remizirao. Ova diskusija je uglavnom isla u pravcu: "A Bosnjaci, sto ste vi takvi prema nama?" A svi u momentu djeluju isto. Jedino, sto cu uvjek kao Bosnjak ustaskim i cetnickim borcima parirati: "Ne, nismo to stanje mi Bosnjaci prouzrokovali." Pogotovo to valja vama Hrvatima pojasniti! Jer, da je Alija stvarno imao namjeru etnicki homogene BIH, tj. Bosnjacke, onda bi mu bilo lakse ostati jos nekih 10 godina u krnjoj Jugi i pitanje statusa "konstitutivnih Hrvata" se od starta nebi nikad ni postavilo. Bili bi vec davno manjina.
AliceInChains

#161 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

frombosna wrote:
Ma kome paše ovakvo stanje? Pa Bošnjak svoje dijete ne može da pošalje niti u jednu modernu EU zemlju bez vize a naravno i para. Pa i indijancima paše živjeti u rezervatu, jel tako?
Pa danas sigurno 50% djece nije otišlo dalje od RH. Nisu vidjeli i doživili, moram reći civilizaciju. Pa državne firme pozatvarane, popljačkane. Borci, invalidi...svedeni na prosjački štap...ma kako je dobro. Jel tebi dobro? Vjerovatno si negdje vani pa nam daješ podršku da još izdržimo. Možda uspijemo živit i bez hrane.
Sit gladnog ne razumije
Ovo stanje ne pase ni Hrvatima, ni Srbima, a ni nama. Jedini problem, koji mi nemamo prema njima, jeste taj, da se mi ne iseljavamo masovno u matice, trazeci bolji zivot. Nemamo mi "nasih" izvan granica BIH(osim Sandzaka :mrgreen: )
Geronimo81

#162 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Geronimo81 »

AliceInChains wrote:
travnik wrote:Hrvatima za njihovu situaciju nisu krivi samo Bošnjaci. To je iracionalnu i pomisliti. U BiH je na snazi, na žalost, jedanostavno princip u kojem većina dominira nad manjinom. Hrvati su u težoj situaciji jer su na manjem teritoriju i na sporednijim razinama vlasti većina, u odnosu na druga dva naroda. Međutim, sve tri strane provode više-manje jednaku politiku dominacije vlastitog naroda. Jedni to rade izravnije i očitiji, a drugi zamaskirano, ali su rezultati poražavajući. Srbi i Hrvati, svaki od naroda gdje je u većini, u cilju stvaranja ili zadržavanja teritorija, provode politiku domincije vlastite nacije. Dakle, nacionalističku politiku.To čak i ne kriju. Jasno se govori o nacionalnim interesima, ugroženosti i sl. Sa druge strane, Bošnjaci imaju istu politiku, samo što pod plaštom borbe za državu BiH provode čisto nacionalističku politiku stvaranja dominacije sopstvenog naroda. BiH u tom slučaju služi samo kao instrument za ostvarivanje čisto nacionalnih ciljeva.
Bravo. Bas si dobro to remizirao. Ova diskusija je uglavnom isla u pravcu: "A Bosnjaci, sto ste vi takvi prema nama?" A svi u momentu djeluju isto. Jedino, sto cu uvjek kao Bosnjak ustaskim i cetnickim borcima parirati: "Ne, nismo to stanje mi Bosnjaci prouzrokovali." Pogotovo to valja vama Hrvatima pojasniti! Jer, da je Alija stvarno imao namjeru etnicki homogene BIH, tj. Bosnjacke, onda bi mu bilo lakse ostati jos nekih 10 godina u krnjoj Jugi i pitanje statusa "konstitutivnih Hrvata" se od starta nebi nikad ni postavilo. Bili bi vec davno manjina.
Pitanje je sta bi on dobio u jugi i neckao se dosta i slao svoje pregovarace a prevagu je dobio razgovor sa Stjepanom kljujicem koji mu je objašnjavao sta bi mu donjeo ostanak u jugi, sta bi on to mogao da odluci za BiH itd da nenabrajam pa tu su i hrvati koji bi se odmah pobunili itd imas dosta razloga zbog kojih nije htjeo da ostane u Jugi.
AliceInChains

#163 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

Geronimo81 wrote:
AliceInChains wrote:
Pitanje je sta bi on dobio u jugi i neckao se dosta i slao svoje pregovarace a prevagu je dobio razgovor sa Stjepanom kljujicem koji mu je objašnjavao sta bi mu donjeo ostanak u jugi, sta bi on to mogao da odluci za BiH itd da nenabrajam pa tu su i hrvati koji bi se odmah pobunili itd imas dosta razloga zbog kojih nije htjeo da ostane u Jugi.
Ja, Hrvati bi se naravno pobunili. Ali bi oni veoma kratko pisnuli, i veoma brzo ucutili. Pa Hrvatska nije mogla ni odbraniti Hrvatsku teritoriju. A kamoli dio Bosne u sastavu Juge. Jos bi se Bosnjaci i Srbi borili zajedno. Kazem ti, veoma bi brzo ucutili. Moje misljenje je nazalost protiv veceg djela mojih sunarodnika: Mogli smo postediti sve one zrtve u Istocnoj Bosni, a i silne ljude u dijaspore: i srpske i bosnjacke, a mozda i hrvatske. Ovako su Bosnjaci najvise nahebali, a ni jedan "problem" nije rijesen
Geronimo81

#164 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by Geronimo81 »

Geronimo81 wrote:
AliceInChains wrote:
Ja, Hrvati bi se naravno pobunili. Ali bi oni veoma kratko pisnuli, i veoma brzo ucutili. Pa Hrvatska nije mogla ni odbraniti Hrvatsku teritoriju. A kamoli dio Bosne u sastavu Juge. Jos bi se Bosnjaci i Srbi borili zajedno. Kazem ti, veoma bi brzo ucutili. Moje misljenje je nazalost protiv veceg djela mojih sunarodnika: Mogli smo postediti sve one zrtve u Istocnoj Bosni, a i silne ljude u dijaspore: i srpske i bosnjacke, a mozda i hrvatske. Ovako su Bosnjaci najvise nahebali, a ni jedan "problem" nije rijesen[/quote]

Znaci srbi bi pobjedili i ostala bi juga i de mi onda objasni kako bi to BiH izasla iz Juge ???
Sve se moglo postediti samo bi bili na daljinski upravljač i nakon unistenja albanaca unistili bi i bošnjake a dotada ionako nebi se nista ni pitali u takvoj jugi... eh jesi mi pametan pa mislis da je Alija bio idiot a ti pametnica sa genijalnom idejom :D

Hrvati se nebi mogli obraniti bez bošnjaka a bošnjaci nikada nebi mogli dobiti drzavu tako da je ALija trebao Tuđmana a Tuđman Aliju
travnik

#165 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by travnik »

AliceInChains wrote:
Jugoslavija? Da ja sam za Jugu. Krnja Juga? E za to nisam, ali za ono što hoću reći, nije ni važno. Dakle, da je BiH ostala u krnjoj Jugi, mislim da ne bi tek tako lako izašla iz nje, a posebno bez rata, a koji smo imali priliku doživjeti. Čisto sumnjam da bi Srbi za 10 godina, posebno nakon svoje dominacije u toj državi, Ustava skrojenog po mjeri, vojske, financija i itd., dopustila odvajanje ili neku veću autonomoju. Međutim, tu sada već ulazimo u sferu šta bi bilo, kad bi bilo, i možemo samo nagađati. Juga i "krnja Juga" su prošlost.
AliceInChains

#166 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

Geronimo81 wrote:
Ja, Hrvati bi se naravno pobunili. Ali bi oni veoma kratko pisnuli, i veoma brzo ucutili. Pa Hrvatska nije mogla ni odbraniti Hrvatsku teritoriju. A kamoli dio Bosne u sastavu Juge. Jos bi se Bosnjaci i Srbi borili zajedno. Kazem ti, veoma bi brzo ucutili. Moje misljenje je nazalost protiv veceg djela mojih sunarodnika: Mogli smo postediti sve one zrtve u Istocnoj Bosni, a i silne ljude u dijaspore: i srpske i bosnjacke, a mozda i hrvatske. Ovako su Bosnjaci najvise nahebali, a ni jedan "problem" nije rijesen

Znaci srbi bi pobjedili i ostala bi juga i de mi onda objasni kako bi to BiH izasla iz Juge ???
Sve se moglo postediti samo bi bili na daljinski upravljač i nakon unistenja albanaca unistili bi i bošnjake a dotada ionako nebi se nista ni pitali u takvoj jugi... eh jesi mi pametan pa mislis da je Alija bio idiot a ti pametnica sa genijalnom idejom :D[/quote]

Alija je bio savrseni idiot. Budala se suprostavila Srbima, koji su tada imali 5 vojnu silu Evrope iza njihovih ledja. A jos su nam jasno i glasno prijetili sa nestankom, ako se odvojimo. E, ako je to za tebe pametno, onda si ti veoma glup. Ali ja, pametno je bilo, da je on kooperirao sa Hrvatima, koji su ga nepunu godinu poslje pocetka Bosnjackohrvatskog bratstva izdali. A vi se jos uvjek pitate, sto su li Bosnjaci "neljubazni" prema vama BHHrvatima :mrgreen:
Last edited by AliceInChains on 24/09/2010 14:36, edited 1 time in total.
AliceInChains

#167 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

travnik wrote:
AliceInChains wrote:
Jugoslavija? Da ja sam za Jugu. Krnja Juga? E za to nisam, ali za ono što hoću reći, nije ni važno. Dakle, da je BiH ostala u krnjoj Jugi, mislim da ne bi tek tako lako izašla iz nje, a posebno bez rata, a koji smo imali priliku doživjeti. Čisto sumnjam da bi Srbi za 10 godina, posebno nakon svoje dominacije u toj državi, Ustava skrojenog po mjeri, vojske, financija i itd., dopustila odvajanje ili neku veću autonomoju. Međutim, tu sada već ulazimo u sferu šta bi bilo, kad bi bilo, i možemo samo nagađati. Juga i "krnja Juga" su prošlost.
A sto bi trebali traziti autonomiju u krnjoj Jugi, kad nam Srbi nisu ni prijetili nestankom Republike BIH?(osim ako se odvojimo :mrgreen: )
travnik

#168 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by travnik »

Lapsus, pogrešno sam se izrazio. Mislio sam da bi se sigurno ovlaštenja RBiH smanjivala, tako da bi gubila konture SR i da krnja Juga ne bi opstala zbog toga, ali kao što rekog, to je u sferi nagađanja, ali i nečega što se neće ponoviti.
frombosna

#169 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by frombosna »

AliceInChains wrote:
frombosna wrote:
Sit gladnog ne razumije
Ovo stanje ne pase ni Hrvatima, ni Srbima, a ni nama. Jedini problem, koji mi nemamo prema njima, jeste taj, da se mi ne iseljavamo masovno u matice, trazeci bolji zivot. Nemamo mi "nasih" izvan granica BIH(osim Sandzaka :mrgreen: )
Jedni idu prema "maticama" za boljim žitovom a drugi ostaju ovdje jer i nemaju život već jedva preživljavaju ili životare. Jel misliš šta če biti kada se jednom ukinu vize, ako to doživimo?

Ovo stanje paše samo našim kriminalcima koji sebe nazivaju političari a narod ko narod, još uvijek puše onu priču: samo nek se ne puca.
Da su Njemci tako razmišljali poslije 2sv.rata sad bi bili na razini Albanije
AliceInChains

#170 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

travnik wrote:Lapsus, pogrešno sam se izrazio. Mislio sam da bi se sigurno ovlaštenja RBiH smanjivala, tako da bi gubila konture SR i da krnja Juga ne bi opstala zbog toga, ali kao što rekog, to je u sferi nagađanja, ali i nečega što se neće ponoviti.
Gledaj, ovo je moje misljenje i ja sam malo vise realistican. Ja sam 100posto ponosan na ovu BIH. Ali, opet: Evo, rat u Hrvatskoj. JNA poravnila Vukovar, bez da iko pisne-a 2 mjeseca kasnje mu prijete Srbi, da ce njegov narod nestati, ako se odvoji. On prica: "Nece biti rata." A na drugoj strani njegova SDA mafija poziva ljude, da poradaju stoku i kupuju smajsere iz 2 svjetskog rata. Jos pored toga masovno naoruzavanje Srpskog stanovnistva. :x

A ti i ljudi poput njega hocete meni da objasnite, da je u to vrijeme najbolje bilo otcjepljenje. Ljudi, niste vi normalni u glavi. Sve je bilo tako jasno u to vrijeme, samo su nam Srbi jos trebali drzati pusku na celo i reci: Odvoji se, i upucat cu te. Poslje toga su to i radili, ali nas nisu nista ni pitali :oops:

Opet ti kazem, krnja Juga i RBIH sa umanjenim pravima i dominacijom Srba.....sve je to za mene puno puno puno puno bolje nego ijedna zrtva rata!!!!!! Da ne pricam, kakvo bi nam ekonomsko stanje bilo danas........ma i ako bi bili do sad pod embargom MZ, stanje u BIH bi bilo bolje nego danasnje.
hercegovac_pravi

#171 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by hercegovac_pravi »

juznije wrote:
hercegovac_pravi wrote:
travnik wrote:hercegovac_pravi

Tvoja intencija, da eto Hrvati imaju mogućnost večeg učešća u vlasti, bilo bi nam svima gore, me nagnula ta napišem onakav post. Jer, koliko sam shvatio tvoje razmatranje, to bi bilo pogubno, pa mene kao nekog tko nije Bošnjak interesira zašto je pogubno da zajedno odlučuju Bošnjaci i Hrvati (naravno i Srbi i ostali), a nije da to rade samo Bošnjaci? Iskreno, isto bi me zanimalo da su obrnute uloge. Rezultati u FBiH pokazuju katastrofalnu situaciju, pa tako da smanjenje ovlasti Hrvatima, nije polučilo neke rezultate za boljitak svih u FBiH. Također, ne znam zašto bi veće mogućnosti za Hrvate odmah značile i blokadu, zastoj i itd? Pa evo sada je u FBiH zastoj na svakom polju, a ti blokada nema. Da je tako, onda bi se i na razini kantona vidjele neke značajne razlike, a nema ih, pa bi kantoni sa B većinom bili drastično efikasniji i napredniji u odnosnu na one sa H većinom.
Drugo, ako sam te dobro razumio, brojnost određuje i prava. To sam shvatio iz one rečenice koju sam ti citirao i to je pogrešno. Svaki građanin bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost treba da uživa jednaka prava.
Dakle, osobno, ne želim blokade, zastoj i komplikacije, već želim da političari rade svoj posao i da nam bude svima bolje, ali isto tako ne mogu podržavati postojeće stanje jer smatram da nije pravedno u određenim segmentima.
travnik,
Uopšte mi nije bila namjera da napišem post u kojem stoji insinuacija "da bi svima bilo gore ako bi Hrvati imali većeg učešća u vlasti". Međutim, ako se vratim pa pročitam svoj post, jasno mi je da se može interpretirati i na tvoj način. Dakle, izvinjenje od mene jer nisam dobro formulisao suštinu posta.
Evo da probam ponovo.
Moj post nije napravljen sa ciljem da ukažem na potrebu da se Hrvatima ne dozvoli veće učešće u vlasti kako bi nama svima bilo bolje. Ustavne promjene u Federaciji koje su se desile nakon pokušaja državnog udara su jednostavno oduzele Hrvatima mogućnost blokiranja donešenja krucijalnih odluka na nivou federacije. Odnosno, tim promjenama Ustava data je mogućnost Bošnjacima da preglasaju Hrvate u federaciji. Na taj način je otklonjena svaka mogućnost blokade federalnih institucija. Zašto je to urađeno od strane MZ-a, mislim da ne treba objašnjavati. Dalje, preglasavnje Hrvata u federalnom Parlamentu su se počela događati (odokativno) prije 3-4 godine i traju sve do danas. Dakle očigledana je promjena kurasa bošnjačke politike. Već sam na nekim drugim temama pisao o tome koji je novi kurs bošnjačke politike tako da me mrzi ponavljati iste postove.
Ako sastaviš ove dvije činjenice (MZ i boošnjačku politiku) dobiješ dva decidna faktora koji formulišu stanje Hrvata u BiH, što sam već napisao u prijašnjem postu.
U potpunosti mi je jasno da situacija u Federaciji nije sjajna ali to nema veze sa udjelom Hrvata u vlasti i nevezano je za moj post.
Brojnost ne odlučuje ravnopravnost, slažem se sa tvojm tvrdnjom. Međutim brojnost odlučuje sprovedbu zakona koji omogućuju ravnopravnost. Znam da ova rečenica djeluje malo blesavo ali to je realnost. Upravo zbog toga bošnjačkim političirima ne pada napamet da "naturaju" nekakve zakone po zapadnoj eraniji. Njih to uopšte ne interesuje. Ali ono šta ih interesuje je položaj Bošnjaka u Mostaru, Stocu....itd..i zbog tog se koristi preglasavanje da bi se Hrvatima onemogućila sistemska diskriminacija Bošnjaka. I onda dolazimo do priče o "hrvatskoj ugroženosti" jer su poluge vlasti kojima su Hrvati "mlatili Bošnjake" jednostavno oduzete iz njihovih ruku.
Npr. Svjedoci smo ponašanja gradskih vlasti u Stocu koji godinama odbijaju da usvoje Statut škole čije je ne usvajanje prouzrokovalo odsutnost legalnog školskog programa na bosanskom jeziku. Solucija je pronađena na taj način što je ukinut i školski program na hrvatskom jeziku i sama škola stavljena van zakonskih okvira. Dakle, "klin se klinom izbija"
Šta hoću da kažem? Jednostavno, nije ugroženost ako ti se onemogući da diskrimišeš drug/drugačije od sebe.
Upravo zbog toga bošnjačkim političirima ne pada napamet da "naturaju" nekakve zakone po zapadnoj eraniji. Njih to uopšte ne interesuje. Ali ono šta ih interesuje je položaj Bošnjaka u Mostaru, Stocu....itd..i zbog tog se koristi preglasavanje da bi se Hrvatima onemogućila sistemska diskriminacija Bošnjaka.

Sve je super. Samo daj model kako će Hrvati koristiti preglasavanje da onemoguće sistemsku diskriminaciju Hrvata u Bugojnu i sl....
Ili misliš tamo gdje je Armija tu je multikultura i tolerancija i nema potrebe za zaštitom....

Jugoslaviju su upropastili najveći Jugoslaveni pa će tako i BiH upropastiti najveće bosanske patriote....
Vrati se nekolika posta unazad i pronaći ćeš model koji bi trebao zadovoljiti interese Hrvata u BiH (to je samo moje miišljenje i nije mi namjera da ja odlučujem o hrvatskom interesu u BiH)
Porediti BiH i bivšu Yugu nije realno i predstavlja bježanje od stvarnosti.
hercegovac_pravi

#172 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

frombosna wrote:
AliceInChains wrote:
AliceInChains wrote:
Ali draga, sta ti ocekujes? Da se tamo tvoj narod u cetnitetu ili u HercegBosni sistematski tako ponasa(u najboljem slucaju) prema Bosnjacima, i da poslje toga svi Bosnjaci(pa i oni donji) ostanu ravnodusni, bez volje da i oni malo kake. Vi necete u vasoj brigi da skontate sljedece: Nemoze Hrvatski narod zapoceti rat protiv Bosnjaka i na kraju se cuditi: Pa gledaj, kako se Bosnjaci prema nama ponasaju. I da vam opet ponovim na ovom forumu: Ne mozete ocekivati, da se poslje toga nadu Bosnjaci lizati tim istim ljudima guze na specijalni nacin i brinuti se specijalno za njihove interese. Dali se je Hrvatski narod(vecina) ili Srpski narod(vecina) brinuo za Bosnjacku ugrozenost, kad je bilo potrebno? Jednostavno: Nije. Dali se je Hrvatski ili Srpski narod(vecina) brinuo za one Bosnjake, koji su mirno ostali(bez puske) u stanovima "zapadnog" Mostara ili Banja Luke, onaj isti narod, koji i nije bio za Aliju i njegove politicke ciljeve? Za to vam opet fino ponavljam, bez ikakve diskriminacije: Vecinska Hrvatska partija(HDZ) je zadnja partija(a manja je predzadnja), koja ce se "ukakiti" zbog ugrozenosti Bosnjaka ili Bosnjacki zrtava. I ako su Bosnjacke parije puno otvorenije prema "drugacijim" Hrvatima i Srbima, sto bi se to oni trebali nesta specijalno ukakiti za Hrvatske zrtve, koje su nazalost na sraman nacin poginule, ali su ipak bili na "drugoj" strani?
Najvaznije sam zaboravio: Sto posto sam za to, da se lojalni gradani(Bosnjaci, Hrvati, Srbi), koji nisu izdali ovu drzavu od strane Bosanskih partija podjednako tretiraju! Tu nema dileme. ALi treba imati razum, da se te iste partije ne mogu boriti za prava hrvatskog glasckog tjela, koji glasa za cisto hrvatske partije(npr. HDZ). Za to su jednostavno duzne najvise te hrvatske partije. Nemozes ocekivati, da kad kupis Ladu, da ces imati isti komfort, kao kad bi se vozio u Mercedesu(glup poredak, ali valjda kontate sta mislim :mrgreen: )
Pišeš nebuloze. Nije ti ovo 1993. godina pa da neko mantra o "izdaji". Šta bi tek rekao za Bihačku krajinu.
Takođe, nemožeš napadati Srbe što ko fol "neče sa nama" a vamo gledati da potušiš Hrvate koji glasaju za svoje stranke. Koje, naravno po tebi nisu ispravne. A da možda pitaš Čovića ili Dodika za koga bi trebali glasati Bošnjaci?
Ti pišeš nebuloze i to u izvornom obliku..... Hravti u Bih su dovedeni u ovakav ustavni položaj nakon pokušaja državnog udara. Poslije toga je posotjala potreba da se hrvatima onemoguću blokada rada federalnih institucija što se ustavnim promjenama federacije i dogodilo.
hercegovac_pravi

#173 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

frombosna wrote: Pa care, vi koji još živite u toj 1993 nas i uništavate. Ja ne živim u 90-im. Ja pokušavam gledati u budućnost. Ja vidim BiH za 20 godina u EU, vidim bolji život, radna mjesta...
Oni koji su u Dejtonu priznali tu RS i rukovali se lijepo (dok je na sve tri strane, do tada, manje više narod patio) sada se ko fol bore da je ukinu. Ma nabijem ih ja na klip. Da si htjeo da ne postoji nebi je prizno prije 15 godina.
I logično je što Hrvati traže, ili tri entiteta ili nijedan.
Ako ti ideš tom svojom politikom "ko jebe Srbe i Hrvate" iće i oni istom. To je sve politika onog ratnog profitera Siloajđića koji je sa svojim rođom Šačirbejom opro milione a nisu mu mogli ništa jer je "amerikanac".

Nema niko šta očekivat bolji tretman od Bošnjaka. Zna se jako dobro ko šta treba po zakonu. A fašističke ideje kreneš prvo riješavat u svojoj avliji jaro kome da se mi prilagođavamo
Nema potrebe da ideš u 93-ću. Vrati se u "dvijehiljadite" pa odatle analiziraj sadašnji položaj Hrvata u BiH.
Dayton je bio samo instrument koji je zaustavio rat. Ništa ni više ni manje od toga.
A sada ovo boldano, gdje se to "stožer" zalaže za ovakvu politiku ili sam ja nešto prespavao!? Tri entiteta ne možeš imati bez promjene postojećeg Ustava. Postojeći Ustav ne možeš promijeniti ukoliko kompletna BiH nije na stolu. Zato mi je suluda Čovićeva saradnja sa Dodikom jer nigdje ne vodi i unaprijed je osuđena na propast.
I dalje, pored izbacivanja standardnih floskula o bošnjačkom fašizmu i sličnim glupostima, u čemu se konkretno ogleda taj fašizam? Jel u tome što vam se više ne dozvoljava da diskriminirate narod koji ste u prvom naletu željeli biološki istrijebiti?...e pa "jaro" ne ide to tako...
Last edited by hercegovac_pravi on 24/09/2010 18:45, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#174 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

juznije wrote:
AliceInChains wrote:
juznije wrote:
Ha ha ha. Znači jasno kao dan. Cijela država može biti s većinom jednog naroda ali se ne može sastojati od tri federalne jedinice u kojima je jedan od konstitutivnih naroda većina. Pa hebemu treba glasno reći a ne zamotavati u priču o građanskim pravima, toleranciji, krokodilskim suzama nad šačicom Hrvata i Srbe koji bi eto ostali izvan entiteta...Želimo da BIH bude jedan entitet s našom većinom, unitaran, bez posebnih prava konstitutivnih naroda i faktički nacionalna država Bošnjaka i ostalih koji prihvaćaju da im je Turska mati.....

"kome ba mi da se prilagođavamo"

Ovakav pogled na višenacionalnu državu je imao samo General Franko u Španjoolskoj a on baš i nije bio socijalist :bih: :bih:
Ne kaki, matere ti. :mrgreen: Jesam li ja igdje napisao da sam za centralisticnu Bosnu? Ja razmujem podjele u neke regije, ali ne u etnicki ciste teritorije, dusmane :mrgreen: . Providan si :dance:
"Neke regije" aha. Eto ako već mora nek budu i regije. Isto bi bilo fino da je to sve nako bez regija ko svaka normalna država. Kakve regije na ekonomskom principu. Pa nije BiH država konstitutivnih ekonomskih regija.
Ja sam svjestan da BiH ne može biti sastavljena od tri nacionalna "RS". Ali da će Srbi pristati na ekonomske regije nema šanse. Što kad su Bošnjaci već pristali na RS 1995. godine.
Pa ne mora se...vidiš da se ne mora :dance:
svaka normalna država ima nekakve regije a u većini slučajeva te regije nisu odrđene ISKLJUČIVO etno principom. Kontaš?
I ovo boldano, ...u pravu si, ali BiH nije država ni konstitutivnih etno teritorija. Ako ne vjeruješ pročitaj Ustav.
hercegovac_pravi

#175 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

frombosna wrote:
AliceInChains wrote:
and wrote:nestanak hrvata u bih-sustavno ubijanje?
odakle je najviše hrvata u bih nestalo i ko je za to kriv?
stalno se provlači teza te hrvati ugroženi,te nestaju,nemaju prava....
kakva su prava bošnjaka u tomislavgradu,livnu,stocu.....?
Pa sta hoces, bas ih fino tretiraju dole :mrgreen: Nikako ne razumijem, sto se Bosnjacki politicari na nivou FBIH ne brinu za vise prava tih istih prema Bosnjacima "dobronamjernih" Hrvata? :mrgreen:

A za to drugo.....pa pazi, da ne pocnemo diskutirati o tome, ko je prodao Hrvate iz Posavine, ili jos gore, ko je protjerao silne Hrvate iz Banje Luke i regije, a i Posavine. Jer, ipak smo mi Bosnjaci najvise krivi i duzni za stanje Hrvata :mrgreen: A jos smjesnije bi bilo, ukazati na cinjenicu, da Hrvati tamo, gdje nije ni vladao rat, bas i ne nestaju :shock:
Ko je mogao prodati posavinu? Pa posavina je bila teritorij BiH a ne RH a precjednik je bio Alija. Bitnija je istočna bosna koja je takođe sada u RS-u
Pitaj Posavce, iste one koji vas proklinju još tamo od 92-e
Locked