Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
brodski

#151 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by brodski »

bogumil-8 wrote:Prije svega treba uočiti polazište, sve moguće brzine: 0 < v < c < ∞ , bilo kojih skalarnih vrijednosti, bilo kakvog relativnog odnosa n = c/v .
Ovakav stav obuhvata i više od onog što se tretira u STR, ali nam omogućava analizu značenja i olakšava razumijevanje pojedinih matematičkih iskaza.
Kako matematika govori „božanskim jezikom“ direktno nam kazuje šta je što (bez ikakve potrebe da mijenjamo vlastita shvatanja).
Počeo sam sa aritmetičkom, geometrijskom i harmonijskom sredinom zato što će većina „forumaša“ razumjeti i moći provjeriti navedene sadržaje, pa i ovaj:Image.
Šta mislite čemu je jednaka ova veličina H ∙t ? Mislim na jednu od značajnijih veličina koja se koristi u STR. Možete li je sami „otkriti“?
Vidim da opet "gaziš po svojoj staroj ljubavi" STR a kako ovih dana nemam baš vremena, naknadno ću pogledati da vidim tko je tu koga"izgazio".
Ako dozvoliš ukazao bih ti samo na neke nepreciznosti iako mislim da one nemaju toliko bitan utjecaj, jer otprilike znam što "gaziš".
Citiram
1.Prije svega treba uočiti polazište, sve moguće brzine: 0 < v < c < ∞ , bilo kojih skalarnih vrijednosti,
bilo kakvog relativnog odnosa n = c/v

a) sve moguće brzine - ovako kako si napisao sugeriše da postoji brzina veća od brzine svjetlosti "c" ?
b) "bilo kojih skalarnih vrijednosti" - kako je brzina vektorsk veličina (određena smjerom,pravcem i intenzitetom) vjerojatno si mislio na intenzitet.
c) "bilo kakvog relativnog odnosa n= c/v .... ovako kako si postavio stvari taj relativni odnos ne može biti bilo kakvi već samo n>1 jer je "v"uvijek manje od "c" (v<c)
Inače n=c/v je poznata i uobičajena oznaka za indeks loma materijala . Na primjer, za vidljivo svjetlo indeks loma stakla je obično oko 1,5, što znači da svjetlost putuje u staklu u C / 1,5 ≈ 200,000 km / s, indeks loma zraka za vidljivo svjetlo iznosi oko 1,0003, pa je brzina svjetlosti u zrak je vrlo blizu c. No to ti je sigurno poznato pa mislim da je u pitanju lapsus.
bogumil-8

#152 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

„Sugeriše“ ili ostavlja mogućnost? Čitam o nekim uočenim kretanjima brzinom 75c (te sam ostavio mogućnost i za takve slučajeve). U svakom slučaju je manji promašaj od onog koji čitam kod fizičara: "kada za c stavimo beskonačnu vrijednost onda...." ( za takvu vrijednost c nikad ni od koga nisam čuo, osim od "relativista").
Iz poretka koji obavezno napišem 0 < v < c < ∞ , vidljivo je da je n = c/v > 1 . Često naglašavam: upotrijebljenu oznaku, formulu, koristim i u svim kasnije napisanim jednakostima i iskazima o međusobnom odnosu upotrijebljenih veličina i njihovih oznaka, zadržavajući (bilo kad) ranije pomenuti smisao.
Skalar (brojna vrijednost u opštim formulama) mi se više sviđa od vektor u ovoj mojoj „relativističkoj algebri“.
U "četvero-vektorima" , matricama, kao i ovdje Image samo koristimo brojke (brojne vrijednosti, skalarne vrijednosti).Imaš na mojoj web stranici i sadržaj vezan za Snelijusov zakon (tek da ti skrenem pažnju o tvom „predavanju“ za n = c/v index loma svjetlosti). Ne začatavaj temu. Odgovaraj na moja pitanja!
Arminovski

#153 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by Arminovski »

Opet presipanje iz supljeg u prazno. Ova matematika nije podrzana nikakvim eksperimentom sto znaci da nema potpore u stvarnosti. I da se izvrsi test pokazala bi pogresan rezultat. Mozda vazi u nekom drugom Univerzumu... U ovom nikako... Zao mi je.
Great Cornholio

#154 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by Great Cornholio »

Može li mi neko reći koje su to dobrobiti za čovječanstvo proizašle iz Teorije relativiteta i kako ta teorija može pomoći u smanjenju patnje običnog čovjeka ? Hvala unaprijed :)
Bušman

#155 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by Bušman »

Great Cornholio wrote:Može li mi neko reći koje su to dobrobiti za čovječanstvo proizašle iz Teorije relativiteta i kako ta teorija može pomoći u smanjenju patnje običnog čovjeka ? Hvala unaprijed :)
Iako nekima veoma mrzak, GPS.
Pozitronska tomografija (vise ima veze sa kvantnom mehanikom, ali se koriste i znanja iz opce teorije relativnosti).
Fisija i fuzija (nazalost, ima i svoju negativnu primjenu).
Ubrzivaci cestica.
Astronomija.
macan prvi

#156 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by macan prvi »

Bušman wrote:Opet bogumil klasicnom mehanikom razmatra kretanje objekta brzinom 300000000 m/s. Super, jos eksperimentalno pokazi da je brzina svjetlosti razlicita u razlicitim inercijalnim sistemima. Za sada je eksperimentalno pokazano suprotno - da je brzina svjetlosti konstantna u svim inercijalnim sistemima.
Prokleti eksperimenti :oops: :D
bogumil-8

#157 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Arminovski wrote: Ova matematika nije podrzana nikakvim eksperimentom sto znaci da nema potpore u stvarnosti. I da se izvrsi test pokazala bi pogresan rezultat. Mozda vazi u nekom drugom Univerzumu... U ovom nikako...
Koja matematika?! Je li ova?
U svim matematičkim relacijama trebate razlikovati stvarnost i mogućnost (posmatrano od poredbenog, sadašnjost od prošlog/budućeg). Eksperimenti mogu potvrditi i jedno i/ili drugo (ali nikad i jedno i drugo u istom eksperimentu). Naglašavam to zbog Ajnštajnovog t' i "unutrašnjeg vremena - t_0" i njegovih (Ajnštajnovih) izjava: "njemu će", "on vidi", "njemu je", "pošto je za unutrašnjeg posmatrača...", "on misli", "on računa" . Sve same "govorne akrobatske vještine" (koje A. Ajnštajn ubacuje u mozak jednog od "posmatrača").
Vjerovatno će ovo nekome izgledati nejasno ("konfuzno"), ali stvarno ne umijem kraćim tekstom iskazati vezu između stvarnog i mogućeg. Zato se divim matematičkom jeziku i nazivam ga "božanski jezik", "božiji govor". U ovoj jednostavnoj jednakosti Image , samo je jedan od navedenih vremenskih intervala - stvaran (stvarnost), a drugi je samo mogućnost (koja se može i eksperimentalno provjeriti i potvrditi).
Tale, mooolim te?! Još jednom: MOLIM TE!? Daj-pomnoži dva broja! Znam da te niko nije u stanju "nadgovoriti"!
ljubav_aha

#158 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by ljubav_aha »

bogumil-8

sto mijenja brzinu kretanja i druge anomalije svemirksih letjelica tokom njihovog obilaska oko Zemlje :?:

temperatura,udaljenost,gravitacija,tijela koja lete u blizini leteceg objekta ...

od '70tih godina se naucnici bore sa Einsteinovim zakljucima upravo na odd flybys

u pitanju je njegova teorija relativistic mechanics,koju evo naucnici pokusavaju opovrgnuti
bogumil-8

#159 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

ljubav_aha wrote:bogumil-8

sto mijenja brzinu kretanja i druge anomalije svemirksih letjelica tokom njihovog obilaska oko Zemlje :?
Dobro jutro, ranoranioče!
Ne znam na koje "anomalije misliš". Skoro sve od pobrojanog utiče na promjenu uslova za promjenu brzine kretanja.
"Nema šta nema"!
Nisam ti ja toliko "načitan" da znam "hiljdu odgovora" (na većinu pitanja ne znam odgovoriti)!
ljubav_aha

#160 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by ljubav_aha »

bogumil-8 wrote:
ljubav_aha wrote:bogumil-8

sto mijenja brzinu kretanja i druge anomalije svemirksih letjelica tokom njihovog obilaska oko Zemlje :?
Dobro jutro, ranoranioče!
Ne znam na koje "anomalije misliš". Skoro sve od pobrojanog utiče na promjenu uslova za promjenu brzine kretanja.
"Nema šta nema"!
Nisam ti ja toliko "načitan" da znam "hiljdu odgovora" (na većinu pitanja ne znam odgovoriti)!

dobar jutar,kod mene tek dolazi ponoc :-D

anomalije poput nepalanirane putanje kretanja,gubljenje momentuma ...

inace,meni su zanimljiva gubljenja predmeta u svemirksim letjelicama,koje sa kasnije pojave ili pronadju na drugim lokacijama :-D

ne znam ni ja mnogo,ali eto sve sto leti me interesuje
bogumil-8

#161 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Onda - laku noć i lijepe snove ti želim!
GAU 8

#162 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:Eksperimenti, eksperimenti,....

Cisterna dugačka l_0 = ct_0 kreće se ispred mene monotonom brzinom v . Bogumil, u svom „fići“ nagazi gas do daske i postigne brzinu c > v > 0 , baš u momentu kada sam bio naspram zadnjeg dijela cisterne. Dalje smo „jurili“ (paralelnim pravcima u istom smjeru) monotonim brzinama 0 < v < c < , sve dok nisam pretekao cisternu.
Koliko iznosi vrijeme preticanja? Koliku dužinu puta sam prešao od mometa kada sam započeo preticanje prednjim dijelom svog vozila, pa do momenta dok nisam stigao prednjim dijelom svog vozila do „prednjeg dijela“ cisterne?
Koliku dužinu puta je prešla cisterna (svaki njen točak)?
Da li ovom opisanom odgovara ova jednakost:
1.) Image , kao i ove: Image , i Image.
Sličan zadatak, samo jedan detalj drugačiji – Bogumil se kreće brzinom c u suprotnom smjeru od cisterne. Koliko će proći vremena dok ne prođem njenu dužinu l_0 ? . Vrijeme se računa od momenta kada nam se „uporede“ prednji dijelovi, pa do momenta kada se moj prednji dio uporedi sa zadnjim dijelom cisterne.
Da li ovom drugom „događaju“ odgovara ova jednakost:
2.) Image , kao i sljedeće: Image , i Image .
Nisam ovo ispisao zbog zadatka, već da izbjegnem „praznu priču“ pitanjima:
Da li je : Image ?!
Ja tvrdim da jeste, ( a vi ?) i to za svaku „izmjerenu dužinu Image , i za svaki mogući par brzina 0 < v < c < ∞ !
Ako to provjerite, te se sami uvjerite u to, tada ćete realnije moći sagledavati Ajnštajnovu priču o „dilataciji vremena“ i „kontrakciji dužina“ ( i to na primjerima dostupnim konkretnim posmatranjima i mjerenjima).
Kazes koliko ce proci vremena dok prodjes cisternu (2. slucaj)
Moras da postavis pitanje koliko ce proci vremena za mene (tj. tebe), koliko za vozaca cisterne, a koliko za nekoga ko stoji pored puta.
capisci?
Last edited by GAU 8 on 28/09/2010 08:59, edited 1 time in total.
GAU 8

#163 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

Great Cornholio wrote:Može li mi neko reći koje su to dobrobiti za čovječanstvo proizašle iz Teorije relativiteta i kako ta teorija može pomoći u smanjenju patnje običnog čovjeka ? Hvala unaprijed :)
Gledas li ti Sat. TV?
Bez ove teorije ti to ne bi mogao.
bogumil-8

#164 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Moja mati gleda i TV, a i u sahat. Za Ajnštajna i njegovu STR nikad čula nije. Je li ti to dovoljan dokaz da se može i bez Ajnštajna gledati i sat i TV?!
Nikome i ničemu ne služi Ajnštajnova STR. Nema nikakvu praktičnu svrhu ni primjenu.
GAU 8

#165 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:Moja mati gleda i TV, a i u sahat. Za Ajnštajna i njegovu STR nikad čula nije. Je li ti to dovoljan dokaz da se može i bez Ajnštajna gledati i sat i TV?!
Nikome i ničemu ne služi Ajnštajnova STR. Nema nikakvu praktičnu svrhu ni primjenu.
Nisi osvrnuo na moj raniji post:
Kazes koliko ce proci vremena dok prodjes cisternu (2. slucaj)
Moras da postavis pitanje koliko ce proci vremena za mene (tj. tebe), koliko za vozaca cisterne, a koliko za nekoga ko stoji pored puta.

Nisi specificirao koje vrijeme te zanima.
bogumil-8

#166 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Zašto "moram" postaviti takva pitanja? Nemaju ni potrebe ni svrhe. Vozio se više puta autoputom i nikad mi nije zatrebalo da postavljam takva pitanja!
GAU 8

#167 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:Zašto "moram" postaviti takva pitanja? Nemaju ni potrebe ni svrhe. Vozio se više puta autoputom i nikad mi nije zatrebalo da postavljam takva pitanja!
To je zato sto nisi isao brzinom bliskoj brzini svjetlosti, pa se vrijeme u sva 3 referentna sistema samo zanemarivo razlikuje.

Uostalom vjerujem da znas zasto TREBA postaviti takva pitanja, jer zapravo ne mislis da se u tvom referentnom sistemu nece desiti diletacija vremena u odnosu na druga 2.
bogumil-8

#168 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Neće se ni u jednom "referentnom sistemu desiti dilatacija vremena"!? Neće ni "kontrakcija dužina"!
Je li ti meni držiš predavanja (poučavaš me) iz =G.O.MÜLLER - DRUSTVO NAUCNIKA OSNOVANO 2001 KOJE IMA ZA CILJ DA JAVNOST BUDE UPOZNATA SA STVARNIM STATUSOM TEORIJE RELATIVNOSTIAjnštajnovih postavki u STR?!
Great Cornholio

#169 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by Great Cornholio »

GAU 8 wrote:
Gledas li ti Sat. TV?
Bez ove teorije ti to ne bi mogao.
Koliko ja znam sat je napravljen mnogo prije Ajnštajna? I prije njega ljudi uu "mjerili" vrijeme.
GAU 8

#170 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:Neće se ni u jednom "referentnom sistemu desiti dilatacija vremena"!? Neće ni "kontrakcija dužina"!
Je li ti meni držiš predavanja (poučavaš me) iz =G.O.MÜLLER - DRUSTVO NAUCNIKA OSNOVANO 2001 KOJE IMA ZA CILJ DA JAVNOST BUDE UPOZNATA SA STVARNIM STATUSOM TEORIJE RELATIVNOSTIAjnštajnovih postavki u STR?!
Postoji i cijela "naucna" zajednica koja podrzava teoriju ravne Zemlje, ali dzaba :D
Zemlja je i dalje okrugla ;)

Jedina razlika je da je potrebno manje da bi se shvatilo da je zemlja zaista geoid, nego da se shvati koncept relativnosti.
Neki ga nikad ne shvate.

Peace ;)
bogumil-8

#171 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

I sad si "dokazao" ispravnost svog mišljenja?! Pošto je tvoje mišljenje ispravno (upravo dokazano) ostala mišljenja treba odbaciti kao neispravna?!
Postoje i milijarde ljudi koji ne mare za Ajnštajnovu STR pa im sve normalno teče i "štima".
To da postoji "naučna zajednica koja podržava da je Zemlja ravna" - nisi izmislio?! Nikad čuo za to?!
I čemu vodi ovo naše "nadgovaranje"?! Ničemu (ili možda kao ovdje?)!
Zato vratimo se očiglednim, provjerivim i jasnim stavovima, mojoj "relativističkoj algebri"!
NIN

#172 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by NIN »

Primarni problem ove diskusije lezi u @bogumilom pogresnom pristupu gdje pokusava klasicnom mehanikom generalno sagledati specijalnu teoriju relativiteta. Jednostavno ne ide jer je, istini za volju, njutnova klasicna fizika zapravo nadogradjena ajnstajnovskom relativnosti (Ajnstajn nije pobio Njutna kako mnogi misle). Da bi neko bio u stanju ispravno sagledati relativitet sa tehnickog aspekta taj mora vladati, da tako kazem, drugom vrstom matematike (tacnije, sasvim drugacijim matematickim pristupom koji je, mora se priznati, znatno kompleksniji) od one koja je sasvim dovoljna da nam tehnicki pojasni gibanja tijela.

Druga stvar koja je jako bitna jeste da je klasicna mehanika sasvim dovoljna za objasniti i u apsolutnom je skladu sa fizikalnim fenomenima u nasoj svakidasnjoj okolini na koju smo navikli, tj. u kojoj smo evoluirali. S druge strane, kada je rijec o relativitetu i njegovim konsekvencama koje se ogledaju u dilataciji vremena i kontrakciji prostora (krivljenju prostor-vremena) tu nailazimo na onu intuitivnu zapreku koja se kosi sa nasim uvrijezenim pogledom na svijet i sa nasim prirodnim ocekivanjima, sto ne mora znaciti da se ti fenomeni zaista i ne desavaju. Kristalno jasni eksperimenti koji potvrdjuju Ajnstajnovu teoriju (kako Specijalnu, tako i onu Generalnu) su se sprovodili od pocetka 20. stoljeca. Nakon sto su se teorijska predvidjanja eksperimantalno potvrdila danas je relativitet u generalnom smislu nasao svoju primjenu i u samoj tehnologiji i u pojasnjenjima nekih astromoskih fenomenima (Merkurova putanja, recimo).

Pitam se kako i da li bi @bogumil bio u stanju svariti neke od fenomena koji se pojavljuju u kvantnoj mehanici. Recimo, da li bi pokusao opovrgnuti cesticnu superpoziciju (stanje kada se jedna te ista cestica nalazi na vise mjesta od jednom) klasicnom mehanikom? Da li bi bio u mogucnosti koristiti klasicnu mehaniku u sagledavanju kvantne mehanike? Jednostavno govoreci - nije da mislim nego sam siguran da bi to bilo sasvim nemoguce! Nije samo da je za tehnicki uvid u kvantnu prirodu nase okoline potreban sasvim drugaciji pristup od uobicajenog nego su fenomeni koji proizilaze iz kvantne mehanike sasvim u suprotnosti sa nasom intuicijom, sto, akko vec rekoh i za relativitet, ne mora znaciti da nije tako.

Opet moram reci da @bogumila u potpunosti shvatam.
GAU 8

#173 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:...
To da postoji "naučna zajednica koja podržava da je Zemlja ravna" - nisi izmislio?! Nikad čuo za to?!
Sto bih izmisljao..

http://theflatearthsociety.org/cms/

ali nebitno, drug NIN je sazeo ono sto je vec vise puta receno ovdje.
bogumil-8

#174 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Po napisanom tekstu vidim da me nisi shvatio.
Ovo jeste Ajnštajnova formula: Image ? Kakva mi sad treba druga i drugačija matematika da shvatim to što vidim da piše u toj formuli?
Ovo jeste „Lorencov faktor“ (bar ga tako većina naziva): Image ? Kakva mi treba drugačija matematika da vidim šta piše u toj formuli?
Ovo je Ajnštajn napisao: Image . Kakva mi sad treba druga i drugačija matematika da vidim to što piše u toj formuli.
„Problem“ je u tome što vas većina, koji ste uzeli učešća u dosadašnjoj diskusiji, ne pričate o tome što vam oči vide, ne vjerujete tom što vidite i što piše, već prepričavate ono što piše u udžbenicima o STR. „Mrsko vam je pomnožiti dva broja“ i radije tipkate slova i ispisujete (govorne ) iskaze! Toga sam se načitao i to me uopšte ne interesuje.
Ovdje imate moj naslov: „Specijalna teorija relativnosti – jeste tačna“. Daj pročitajte bar to malo teksta i uvjerite se u tačnost toga što je napisano.
Last edited by bogumil-8 on 28/09/2010 13:24, edited 4 times in total.
GAU 8

#175 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:Po napisanom tekstu vidim da me nisi shvatio.
Ovo jeste Ajnštajnova formula: ? Kakva mi sad treba druga i drugačija matematika da shvatim to što vidim da piše u toj formuli?
Ovo jeste „Lorencov faktor“ (bar ga tako većina naziva): ? Kakva mi treba drugačija matematika da vidim šta piše u toj formuli?
Ovo je Ajnštajn napisao: . Kakva mi sad treba druga i drugačija matematika da vidim to što piše u toj formuli.
„Problem“ je u tome što vas većina, koji ste uzeli učešća u dosadašnjoj diskusiji, ne pričate o tome što vam oči vide, ne vjerujete tom što vidite i što piše, već prepričavate ono što piše u udžbenicima o STR. „Mrsko vam je pomnožiti dva broja“ i radije tipkate slova i ispisujete (govorne ) iskaze! Toga sam se načitao i to me uopšte ne interesuje.
Ovdje imate moj naslov: „Specijalna teorija relativnosti – jeste tačna“. Daj pročitajte bar to malo teksta i uvjerite se u tačnost toga što je napisano.
Znas li kako se doslo do navedene formule?
Kada to shvatis, onda mozes dalje.
Locked