Vidim da opet "gaziš po svojoj staroj ljubavi" STR a kako ovih dana nemam baš vremena, naknadno ću pogledati da vidim tko je tu koga"izgazio".bogumil-8 wrote:Prije svega treba uočiti polazište, sve moguće brzine: 0 < v < c < ∞ , bilo kojih skalarnih vrijednosti, bilo kakvog relativnog odnosa n = c/v .
Ovakav stav obuhvata i više od onog što se tretira u STR, ali nam omogućava analizu značenja i olakšava razumijevanje pojedinih matematičkih iskaza.
Kako matematika govori „božanskim jezikom“ direktno nam kazuje šta je što (bez ikakve potrebe da mijenjamo vlastita shvatanja).
Počeo sam sa aritmetičkom, geometrijskom i harmonijskom sredinom zato što će većina „forumaša“ razumjeti i moći provjeriti navedene sadržaje, pa i ovaj:.
Šta mislite čemu je jednaka ova veličina H ∙t ? Mislim na jednu od značajnijih veličina koja se koristi u STR. Možete li je sami „otkriti“?
Ako dozvoliš ukazao bih ti samo na neke nepreciznosti iako mislim da one nemaju toliko bitan utjecaj, jer otprilike znam što "gaziš".
Citiram
1.Prije svega treba uočiti polazište, sve moguće brzine: 0 < v < c < ∞ , bilo kojih skalarnih vrijednosti,
bilo kakvog relativnog odnosa n = c/v
a) sve moguće brzine - ovako kako si napisao sugeriše da postoji brzina veća od brzine svjetlosti "c" ?
b) "bilo kojih skalarnih vrijednosti" - kako je brzina vektorsk veličina (određena smjerom,pravcem i intenzitetom) vjerojatno si mislio na intenzitet.
c) "bilo kakvog relativnog odnosa n= c/v .... ovako kako si postavio stvari taj relativni odnos ne može biti bilo kakvi već samo n>1 jer je "v"uvijek manje od "c" (v<c)
Inače n=c/v je poznata i uobičajena oznaka za indeks loma materijala . Na primjer, za vidljivo svjetlo indeks loma stakla je obično oko 1,5, što znači da svjetlost putuje u staklu u C / 1,5 ≈ 200,000 km / s, indeks loma zraka za vidljivo svjetlo iznosi oko 1,0003, pa je brzina svjetlosti u zrak je vrlo blizu c. No to ti je sigurno poznato pa mislim da je u pitanju lapsus.

.
samo koristimo brojke (brojne vrijednosti, skalarne vrijednosti).Imaš na mojoj web stranici i sadržaj vezan za Snelijusov zakon (tek da ti skrenem pažnju o tvom „predavanju“ za n = c/v index loma svjetlosti). Ne začatavaj temu. Odgovaraj na moja pitanja!
, samo je jedan od navedenih vremenskih intervala - stvaran (stvarnost), a drugi je samo mogućnost (koja se može i eksperimentalno provjeriti i potvrditi).
, kao i ove:
, i
.
, kao i sljedeće:
, i
.
?!
, i za svaki mogući par brzina 0 < v < c < ∞ !
? Kakva mi sad treba druga i drugačija matematika da shvatim to što vidim da piše u toj formuli?
? Kakva mi treba drugačija matematika da vidim šta piše u toj formuli?
. Kakva mi sad treba druga i drugačija matematika da vidim to što piše u toj formuli.