Ucenje njemackog jezika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
rekla-kazala

#151 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by rekla-kazala »

Deutsch_Student wrote:Eh ovako da vas pitam vas iskusnije, trenutno sam na nivou njemačkog A2, kada se testiram na B1 negdje oko 50% budem, sada me zanima vaše mišljenje, idem godinu dana u njemačku rad sa nijemcima, dali vi mislite da li ću poslije toga moći položiti b1, mislim dali se za godinu može naučiti b1, nisam glup ovo što znam učim kod kuće 3-4 mjeseca. HVALA
Kombinacija knjiga i živi razgovor su dobitna kombinacija.
Odmah safataj kakvu brbljivu Nijemicu, po mogućnosti studenticu. :roll:
Jako je bitno ko su ljudi oko tebe.
Ako se budeš kretao samo u krugu bauštelaca onda slaba korist od živog razgovora.
topcam
Vozim: uzbrdo

#152 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by topcam »

Deutsch_Student wrote:Eh ovako da vas pitam vas iskusnije, trenutno sam na nivou njemačkog A2, kada se testiram na B1 negdje oko 50% budem, sada me zanima vaše mišljenje, idem godinu dana u njemačku rad sa nijemcima, dali vi mislite da li ću poslije toga moći položiti b1, mislim dali se za godinu može naučiti b1, nisam glup ovo što znam učim kod kuće 3-4 mjeseca. HVALA
Ako imas talenat, a sam kazes da imas, za nekih 6 mjeseci ces nauciti jezik, prilicno dobro. Za godinu, jos bolje.

Nije toliko bitno sta ces i gdje ces raditi, jedino sto manje sa nasim narodom i sve ce doci na svoje.
Deutsch_Student

#153 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by Deutsch_Student »

Hvala svima za info, baš ste me ohrabrili, rad je čisto sa Švabama, dosta bolje razumijem, malo mi je problem kada ja trebam nešto reći, nije da ne znam, nego moraš čupati riječi iz mene, izgleda da strah i nekonverzacija rade svoje, nadam se najboljem i još jednom HVALA SVIMA :thumbup:
Paulaner

#154 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by Paulaner »

Da li postoji neka serija sa prevodom na bosanski,film...da se moze skinuti sa neta i gledati :?
Bezveze mi gledat njemacke kanale kad nemam prevod :roll:
insomnia78

#155 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by insomnia78 »

Upisi kurs
Razlika je neuporediva

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Paulaner

#156 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by Paulaner »

insomnia78 wrote:Upisi kurs
Razlika je neuporediva

Idem na kurs B1 sam nivo,ali hocu konverzaciju da poboljsam da nema mucanja i da povecam svoj fond rijeci kroz taj neformalni razgovor :thumbup:
Bodkin

#157 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by Bodkin »

Paulaner wrote:Da li postoji neka serija sa prevodom na bosanski,film...da se moze skinuti sa neta i gledati :?
skini sa torenata filmove koji su sinhronizirani na njemacki. onda skini titl za njih. to je lako naci
insomnia78

#158 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by insomnia78 »

Paulaner wrote:
Razlika je neuporediva

Idem na kurs B1 sam nivo,ali hocu konverzaciju da poboljsam da nema mucanja i da povecam svoj fond rijeci kroz taj neformalni razgovor :thumbup:
Pa sa B1 bi vec trebo imati solidan fond rijeci i nivo znanja
Citaj njihove novine, registruj se na neki forum a imas filmova i serija kamare po torentima
Samo ja mislim da ti je bolje bez prevoda

Bodkin

#159 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by Bodkin »

insomnia78 wrote:
Paulaner wrote:
Razlika je neuporediva

Pa sa B1 bi vec trebo imati solidan fond rijeci i nivo znanja
Citaj njihove novine, registruj se na neki forum a imas filmova i serija kamare po torentima
Samo ja mislim da ti je bolje bez prevoda

b1 je daleko od nekog nivoa. treba gledati njeamcki zvuk i engleski prevod. to je zakon
insomnia78

#160 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by insomnia78 »

E jbg sad

ćiribiribela

#161 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by ćiribiribela »

Ja polozila usmeni B1 a pala pismeni. :facepalm:
Googlerica

#162 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by Googlerica »

ćiribiribela wrote:Ja polozila usmeni B1 a pala pismeni. :facepalm:
kakvv je bio pismeni rad ? bit ce bolje drugi put :)

meni je emocionalno potreban njemacki jezik ,najljespi jezik :saveta:
casanova123

#163 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by casanova123 »

pa kad polozis pismeni onda je i usmeni smijesan..
reuf i minka

#164 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by reuf i minka »

Paulaner wrote:
Paulaner wrote: Da li postoji neka serija sa prevodom na bosanski,film...da se moze skinuti sa neta i gledati :?
U filmovima često veoma brzo pričaju i nekome ko tek uči jezik je teško razumjeti šta kažu. Pokušaj gledati njemačke vijesti ili dokumentarne filmove - tu je govor dosta sporiji i razgovijetniji. Ako ni to ne razumiješ onda ti fali riječi, koje ćeš, ja mislim, bolje naučiti čitajući novine ili knjige na njemačkom jeziku nego gledajući TV. Svaku riječ koju ne razumiješ pronađi u rječniku i zapiši je (kod imenica rod, jedninu i množinu, a kod glagola sva tri ona oblika npr: biti - sein, war, gewesen) i onda kad god imaš slobodnog vremena to čitaj. Kada tako sakupiš četiri - pet hiljada riječi moći ćeš da, kada čuješ neku vijest ili slušaš nekakav dijalog, bez problema razumiješ o čemu se radi.
Konverzaciju možeš poboljšati jedino tako što ćeš s nekim pričati na njemačkom. Ako imaš nekog prijatelja koji zna njemački, ne pričaj s njim na bosanskom već pokušaj na njemačkom.
Ne znam kako idu ti kursevi i šta se na njima uči, ali za pravilno razumijevanje, pisanje i govorenje u svakodnevnim situacijama potrebno ti je nekih 7-8 glagolskih vremena njemačkog jezika, padeži i još neke sitnice :).
Zatamnjena stakla

#165 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by Zatamnjena stakla »

Sto puta ponavljam, knjigu na stol, rječnik i svesku pa prevodi sa njemačkog na bosanski.
Bodkin

#166 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by Bodkin »

insomnia78 wrote:E jbg sad

pa kad razmislis, zar nismo svi tako engleski naucili? ide gore na engleskom film, a mi dole citamo na nasem. koja je ovdje razlika? znaci zvuk na njemackom i nas prevod su najbolja kombinacija za gledanje filmova. iduci stepen je zvuk-ger prevod-ger. na kraju bez prevoda
meni je uvijek pismeni bio laksi. navaljas svih mogucih vremena sto znas (perfekat, preterit, pluskvamperfekat,futur,pasiv, pa onda razne zavisne i nezavisne recenice sa onim poveznicama) i eto prolaza :D
Googlerica

#167 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by Googlerica »

da li vam se doapada ideja otvoranja teme na kojoj pisemo iskljucivo na njemackom jeziku :-D
reuf i minka

#168 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by reuf i minka »

Bodkin wrote:
pa kad razmislis, zar nismo svi tako engleski naucili? ide gore na engleskom film, a mi dole citamo na nasem. koja je ovdje razlika? znaci zvuk na njemackom i nas prevod su najbolja kombinacija za gledanje filmova. iduci stepen je zvuk-ger prevod-ger. na kraju bez prevoda
I ja sam tako naučio engleski, pa kad mi je skoro trebalo da pričam na engleskom ne ide tako lako kako sam mislio. Odlično razumijem film, vijesti, emisije o nauci, prirodi, pjesme na engleskom, čitanje lakšeg teksta na engleskom, ali kada treba pričati nastupa problem - govorim u pogrešnom vremenu, ne mogu se sjetiti kako se nešto kaže, iako to znam. Dok bi mi bilo nemoguće, bez ogromnog broja grešaka, nešto napisati na engleskom. To je sve rezultat učenja jezika preko filmova - kada neko drugi priča, onda izgleda veoma jednostavno i misli se: "Pa ja ovo sve razumijem. Sigurno i ja mogu ovako kao on pričati." Zato ako se misli učiti neki jezik - uzeti knjigu i dobro savladati gramatiku i uz to učiti riječi.
meni je uvijek pismeni bio laksi. navaljas svih mogucih vremena sto znas (perfekat, preterit, pluskvamperfekat,futur,pasiv, pa onda razne zavisne i nezavisne recenice sa onim poveznicama) i eto prolaza :D
I ja sam vrlo lako položio pismeni dio ispita, iako tad nisam baš bio ni spreman za taj nivo koji sam polagao. Test ima puno pitanja sa zaokruživanjem tačnog odgovora, pa se može desti da, iako ne razumiješ u potpunosti tekst na koji se pitanja odnose, eliminišeš netačne odgovore (znaš da se o tome sigurno u tekstu ne radi) i ostane ti tačan odgovor ili eventualno dva, pa su onda šanse 50-50. Za onaj sastav ima se puno vremena i može se napisati dovoljan broj riječi, ako se znaju ta gore vremena koja si ti naveo i ako je se ranije malo vježbalo pisanje sastava. Sva sreća pa nisu na usmenom tražili da se priča onoliko koliko sam ja mislio da ću morati pričati, jer me je bila uhvatila neka nervoza, pa sam i ono što sam znao zaboravio :-D .
reuf i minka

#169 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by reuf i minka »

Googlerica wrote:da li vam se doapada ideja otvoranja teme na kojoj pisemo iskljucivo na njemackom jeziku :-D
Pa da pokažemo koliko u stvari ne znamo :-D.
Googlerica

#170 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by Googlerica »

reuf i minka wrote:
Googlerica wrote:da li vam se doapada ideja otvoranja teme na kojoj pisemo iskljucivo na njemackom jeziku :-D
Pa da pokažemo koliko u stvari ne znamo :-D.
i to ja za ljude :D :lol:

meni treba da osvjezim znanje ili neznanje :-D
Zatamnjena stakla

#171 Re: Ucenje njemackog jezika

Deutsch macht Spaß.
Googlerica

#172 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by Googlerica »

Zatamnjena stakla wrote:Deutsch macht Spaß.
:srce:
Zatamnjena stakla

#173 Re: Ucenje njemackog jezika

Wer anderes behauptet ist tot!
Googlerica

#174 Re: Ucenje njemackog jezika

Post by Googlerica »

Zatamnjena stakla wrote:Wer anderes behauptet ist tot!
aha,aber diese Regel is fur die lateinische Sprache > sterben :D
Zatamnjena stakla

#175 Re: Ucenje njemackog jezika

Ich verstehe 's nicht :lol:
Post Reply