Bolje grob nego job

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
prof-ca

#151 Re: Bolje grob nego job

Post by prof-ca »

Naš " kapitalizam " je najviše sličan feudalizmu ! Knezova, begova i aga na ne znam kakav način postignutih i mala raja i kmetovi za crkavicu dirinče !
hadžialagić

#152 Re: Bolje grob nego job

Post by hadžialagić »

kecher II wrote:
hadžialagić wrote:Evo meni kao nekom ko je pogledao malo više dokumentaraca, a ti koji tabiriš sve redom i misliš da cilj uvijek opravdava sredstva pojasni mi društvo pčela i mrava. Na kom oni principu funkcionišu. Pa ćemo onda dalje...
hadžialagić wrote:Kao prvo nismo životinje, ljudi smo valjda?
a i svejedno kako funkcionisu, ne funkcionisu sigurno na anarhistickim principima nego ima tacno odredjena hijerarhijska linija, mislim da si se malo prekont'o s ovim primjerom pcela i mrava.

za primjer kapitalizma se ne moze uzimati nas kapitalizam ili hrvatski ili ostali kapitalisticki sistemi u povoju, kapitalizam je sistem za stvaranje srednje klase, pogledaj njemacku, a ako uzimamo primjer naseg kapitalizma i ovakav je kakav je pa ne mogu ni zamisliti kakva bi tek situacija bila u anarhizmu.
Citiraš mene, a odgovaraš nekome drugo? Ako se neko prekont'o onda si to ti, što se vidi iz priloženog.

Koja je to hijerarhijska linija? Matice imaju iznajmljene batinaše koji disciplinuju radnike ili im kažu da neće dobiti platu pa će ih banka izbaciti iz kuće zbog neplaćene rate? :-)

Nije svejedno. Vidim da pojedini nikad nisu čuli za riječ solidarnost. Karakteristična kako za ta životinjska društva, isto tako utkana i u našu (bosansku) tradiciju kroz mehanizme recimo pomaganja sirotinje i odvajanja dijela imetka za te svrhe, od koje se sad pokušava bježati.

Neki ovdje očigledno žive u zabludi da trčeći prema cilju koji se zove moć - lova mogu da pobjede u utrci sa istreniranim trkačima, dezorijentisani, neuhranjeni i u dronjcima i pored činjenice da su krenuli sa starta sa zakašnjenjem od 200 godina.

To se zove nadobudnost.

Rješenje je u tome da gradimo svoj sistem baziran na tradicionalnim vrijednostima koje baštinimo, prihvatajući napredne oblike organizovanja primjenljive za naš mentalitet u kom će se sposobni, marljivi i pošteni igrači izdvajati u odnosu samo onoliko koliko je potrebno da se cijene i služe za uzor kom treba težiti da bi nam svima bilo bolje. Ne shvatam ljude koji misle da doživotno mogu biti sretni dok im prvi komšija nema ili se pati. Možda neće za dan, godinu, pet, deset doći na ideju ili on ili njegovo dijete da ima i lakših načina da i on bude bogat a ne potlačen, a tada biće i bijesan i agresivan.
kecher II

#153 Re: Bolje grob nego job

Post by kecher II »

hadžialagić wrote:Kao prvo nismo životinje
hadžialagić wrote:društvo pčela i mrava. Na kom oni principu funkcionišu
znaci ovo ti kazes da ti se pojasni princip funkcionisanja pcela i mrava a u postu prije kazes da nismo zivotinje :-)
hadžialagić wrote:Koja je to hijerarhijska linija? Matice imaju iznajmljene batinaše koji disciplinuju radnike ili im kažu da neće dobiti platu pa će ih banka izbaciti iz kuće zbog neplaćene rate?
svi su podredjeni matici instiktivno zbog prezivljavanja i opstanka vrste, ti ako mislis da je to iz solidarnosti to je tvoj problem,
ovo oko iznajmljivanja batinasa, odbijanju od plate itd u drustvu pcela i mrava :lol: :lol: :lol: nemoj dalje molim te,
prvo treb da da razumijes o cemu se prica, ranije sam ti rekao da ne budes ogranicen sa onim ''jaci-tlaci'' pa sam naglasio na ''jaci'', evo sad cu ti reci ne budi ogranicen uopste.
hadžialagić wrote:Vidim da pojedini nikad nisu čuli za riječ solidarnost. Karakteristična kako za ta životinjska društva, isto tako utkana i u našu (bosansku) tradiciju kroz mehanizme recimo pomaganja sirotinje i odvajanja dijela imetka za te svrhe, od koje se sad pokušava bježati.
ti ba pricas bezveze, cuj solidarnost karakteristicna za zivotinjska drustva i isto tako utkana u nasu bosansku tradiciju :-)
hadžialagić

#154 Re: Bolje grob nego job

Post by hadžialagić »

kecher II wrote:
hadžialagić wrote:Kao prvo nismo životinje
hadžialagić wrote:društvo pčela i mrava. Na kom oni principu funkcionišu
znaci ovo ti kazes da ti se pojasni princip funkcionisanja pcela i mrava a u postu prije kazes da nismo zivotinje :-)
hadžialagić wrote:Koja je to hijerarhijska linija? Matice imaju iznajmljene batinaše koji disciplinuju radnike ili im kažu da neće dobiti platu pa će ih banka izbaciti iz kuće zbog neplaćene rate?
svi su podredjeni matici instiktivno zbog prezivljavanja i opstanka vrste, ti ako mislis da je to iz solidarnosti to je tvoj problem,
ovo oko iznajmljivanja batinasa, odbijanju od plate itd u drustvu pcela i mrava :lol: :lol: :lol: nemoj dalje molim te,
prvo treb da da razumijes o cemu se prica, ranije sam ti rekao da ne budes ogranicen sa onim ''jaci-tlaci'' pa sam naglasio na ''jaci'', evo sad cu ti reci ne budi ogranicen uopste.
hadžialagić wrote:Vidim da pojedini nikad nisu čuli za riječ solidarnost. Karakteristična kako za ta životinjska društva, isto tako utkana i u našu (bosansku) tradiciju kroz mehanizme recimo pomaganja sirotinje i odvajanja dijela imetka za te svrhe, od koje se sad pokušava bježati.
ti ba pricas bezveze, cuj solidarnost karakteristicna za zivotinjska drustva i isto tako utkana u nasu bosansku tradiciju :-)
Da te podsjetim, ako već moram. Tvoj prvi upad:
u svakom smislu, ovo boldano, a posto vidim da se ti predstavljas kao neko sa ''malo vise dokumentaraca'' reci kad nije bilo tako u ljudskoj istoriji, i samo ne budi ogranicen sa ovim ''jaci''.
...iz kog se zapravo odmah i iščitava tvoja bahatost. Svjesno sam ponudio pristojan odgovor i zauzvrat postavio pitanje na kojem si mogao da poentiraš, ali nisi znao. Sada si je samo potvrdio. Neću reći da te je teško čitati iako ne poštuješ osnovna pravopisna pravila, jer se ionako ništa nema tu pročitati osim povređene sujete i nedostatka agrumenata koji želiš nadomjestiti napadom na integritet sagovornika.

Šta je institucija Zekata - ako ne solidarnost? Nismo svi repe bez korijena.

Neću biti uvredljiv kao ti. Nismo mi isti nivo ni po čemu. :bih: :run:

Rezime:

Moj je problem što pokušavam polemizirati sa nekim ko ne zna poštovati sagovornika i ne poznaje drugo mišljenje osim ličnog, jer je opčinjen slušanjem i čitanjem samog sebe. Sa nekim ko se masakriranjem tuđih pasusa želi iskazati kao sagovornik, nadomještajući tako svoju ispraznu i besmislenu retoriku agresivnim bezobrazlukom i mahalaškom frazeologijom, pri tome gubeći iz vida potpunu suštinu konstruktivnog polemiziranja svjesno se udaljavajući od teme.
kecher II

#155 Re: Bolje grob nego job

Post by kecher II »

hadžialagić wrote:Moj je problem što pokušavam polemizirati sa nekim ko ne zna poštovati sagovornika
tvoj je problem sto si ti nastupio kao sveznalica a pojma nemas, na tvoj stav ''joj darvinizma joj mudrologije ovo ono, treba vise dokumnetaraca da se pogleda...'', ma nemoj molim te, s tobom da se razgovara o anarhiji, kapitalizmu, poretku treba ''vise dokumentaraca'' koji kazes nismo zivotinje, pa trazis princip funkcionisanja pcela, mrava, pa pricas o ''solidarnosti'' zivotinja i poistovjecujes sa ''nasom tradicijom bosanskom'',
pa onda izvaljujes neke gluposti o batinasima i odbijanju od plate neposlusnim mravima i pcelama,
predpostavljam da si htio da ispadnes ono kao zanimljiv i iznad tematike o kojoj se prica, ali je to glupost, barem po mojim shvatanjima ove teme, mozda jos koji dokumentarac ce mi pomoci da dosegnem tvoj nivo ''vise dokumentaraca'' i razumijevanja solidarnosti medju zivotinjama i nasom tradicijom bosanskom

moj zakljucak: ti si samo jedan prepotentni i arogantni omladinac cvrsto se drzeci za ''korijen''.
hadžialagić wrote:Neću reći da te je teško čitati iako ne poštuješ osnovna pravopisna pravila
ti si ba, jarane, iz posta u post sam sebi kontradiktoran,

drzi ti se lopte hadzialagicu :lol:
Topla voda

#156 Re: Bolje grob nego job

Post by Topla voda »

uglavnom,23 milona evropljana je ostalo bez posla,u zadnjih godinu i nesto sitno
to je informacija sa jutrosnje emisije,koju poslusah uz jutarnju kafu,neka emisija i neki prilog koji je uradila neka novinarka imena Miranda,federalni radio je u pitanju,i skontao sam u pola priloga da djevojka cita ovaj topic,sad necu reci zbog cega,jer nije ni bitno.
meni je ta cifra frapantna i mislim da smo na pocetku pocetaka jos veceg imovinskog raslojavanja "klasa" ljudi koji zive u eu i zemalja koje joj streme.
respo

#157 Re: Bolje grob nego job

Post by respo »

topla voda zasto?
zato jer su zmlje eu one prvobitne da se razumijemo onih 27 prije prosirenja 2004 na neki nacin kolonizatorske
samo im jos treba da proglase aneksiju nad nekim drzavama da bi bilo potpuno
prije prijema u eu traze slobodno trziste
znaci pokupuj prije ulaska sve sto valja pa cemo onda igrati po pravilima unije
cisti kapitalizam koji izrabljuje ljude na ovaj ili onaj nacin
sammo

#158 Re: Bolje grob nego job

Post by sammo »

Ako se vec gleda po Europi: koliko je neka zemlja razvijena se gleda BDP, % gosp. rasti..., % deficita u budzetu, dug po stanovniku...isl.... Na jednoj strani su vlasnici kapitala i njihovi menadzeri, na drugoj radnici. Drzava bi trebala odrediti pravila igre za jedne i druge, ali u zadnje vrijeme se stavlja na stranu kapitala. Radnika niko ne stiti, osim sindikata, a i te su kupili vlasnici kapitala, sindikat ostaje samo na papiru i za mazanje oci vecini. Drzava bi trebala poslati sve moguce inspekcije kapitalistima i kad bi placali kazne u mio KM, bi ih otrijeznilo, ne bi vise bilo krsenja radnickih prava i neplacanje poreza. Drugo, drzava bi trebala pojacati socijalu, odrediti fleksibilno radno vrijeme,..a kapitalisti bi trebali djeliti dobit sa radnicima. Jedino na taj nacin je moguc prosperitet. Ali ko je drzava? To su oni za koje ste glasali na izborima.
Topla voda

#159 Re: Bolje grob nego job

Post by Topla voda »

Image

:P
zoka6

#160 ljudi jer neko probao ovo da radi??

Post by zoka6 »

Jel se isplati ili da se lacam neceg drugog? http://www.poslovinet.tk/
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#161 Re: ljudi jer neko probao ovo da radi??

Post by Priorat »

zoka6 wrote:Jel se isplati ili da se lacam neceg drugog? http://www.poslovinet.tk/
e moj zoka..... :sad:
Post Reply