Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
fedor

#151 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by fedor »

duh_sa_sjekirom wrote:Ne znam da li je neko prije pisao o tome (ako jeste, neka stavi link), ali bih volio kada bi neko ko zna detaljno, stavku po stavku, opisao šta i gdje sve treba platiti i koliko, da bi se auto, od kupovine npr. u Austriji (kupovna cijena 5000 EUR), izvelo na našu cestu registrovano...
Veliko hvala... :D
1. Kad kupiš auto (od prodavca dobiješ ili račun ili sklopite kupoprodajni ugovor, sve zavisi od prodavca)
2. Nakon toga, kupuju se zoll (coll) tablice koje se plaćaju u zavisnosti od dužine trajanja (ima ih od 15 dana, 30 i 90 čini mi se)
3. Nemoj zaboraviti da od prodavca tražiš IZVOZNU CARINSKU DEKLARACIJU (treba kao dokaz da je u cijenu vozila uračunat i porez. Ako to zaboraviš najebao si ko žuti) I EUR1 CERTIFIKAT (certifikat o porijeklu robe, u Njemačkoj košta 100-150 eura i čeka se 15 dana, vodi računa i o tome).
4. Ni pod razno, kada budeš carinio, ne dolazi u Haliloviće. Dobro bi bilo da se raspitaš kod nekoga, jer već postoje šeme na drugim carinarnicama da se carinjenje obavi "ispod ruke" bez kataloga.
5. Ako uspiješ da izganjaš st.4, onda gledaj da ti prodavac na računu napiše manju cijenu od navedene (pr. manju od 5.000e), ali ne toliko malu da ne bude ofirno. Nadam se da razumiješ, neka napiše za 500-600e manje od realne cijene, jer ti je automatski manja carina i pdv na cijenu vozila!
6. Homologacija (ne zna se puno o tome)!
7. Registracija vozila i sve ostalo, zavisno od jačine motora....to valjda znaš i sam!
8. Servis, ako nije rađen, to ti niko ne može reći koliko će koštati jer unaprijed ne znamo kvar! :D :D :D
SRETNO!
Qler

#152 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by Qler »

Juce sam pricao sa prijateljem, koji zivi u EU, nesto smo poceli oko auta, pa motora, pa euro3, i u glavnom, on kaze, u NL se za oko 300€ u Mercedesa 300TD (W210) moze ugraditi filter cestica i dobije se atest da ispunjava euro3 normu.

Po nekoj logici to bi se moglo onda uvesti ovdje :)

I jos, on voza Alfa Romeo 166 2.4 JTD :) oko 1500€ kosta gore :) vise auta za manje para slabo da mozes uzeti :)
daxon

#153 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by daxon »

golfista wrote:aj veliki servis će uraditi onaj ko je prije svega odgovoran, a uz to i normalan iz hiljadu razloga, mrsko mi je nabrajati....a volio bi znati koji je to automobil na kojem mijenjaš samo ulje do 220.000 km
Nema potrebe raditi servis prije preporučenog termina, kod mene je motor 1.4 hdi i njima se taj servis radi na 220 tkm, moj je prešao blizu 190 tkm, na njemu je zamjenjena samo remenica radilice koja obično ode na tim motorima poslije 150 tkm i koja je koštala 150 KM, a sve ostalo je fabričko uključujući i lamelu koja nikad nije mjenjana, da ne pominjem da se auto koristi za obuku kandidata auto škole.
Ako ne vjeruješ u ovo što ti pričam slobodno me kontaktiraj na PP pa da provjerimo
Qler

#154 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by Qler »

Veliki servis radis kad kupujes polovno auto, pa da je preslo 5k km. Nikad ti ne znas ko je to vozao i sta mu je radio, i da li je nesto dirano. Pa ja sam od dajdze uzeo auto, znaci, znao sam svaki saraf kad je odvrnut na autu, pa mi je prvo bilo zupcasti, spaneri, mikro, disk plocice, pakne, filteri i ulje... sto je sigruno sigurno je.
daxon

#155 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by daxon »

Qler wrote:Veliki servis radis kad kupujes polovno auto, pa da je preslo 5k km. Nikad ti ne znas ko je to vozao i sta mu je radio, i da li je nesto dirano. Pa ja sam od dajdze uzeo auto, znaci, znao sam svaki saraf kad je odvrnut na autu, pa mi je prvo bilo zupcasti, spaneri, mikro, disk plocice, pakne, filteri i ulje... sto je sigruno sigurno je.
Kad uzmeš auto na zapadu kao moje staro 2 godine u svakom ovlaštenom servisu možeš provjeriti da li je i šta je rađeno na tom autu, jer ovlašteni servisi bilježe te podatke, dovoljno je znati broj šasije i da saznaš istorijat vozila, pogotovo što se na zapadu auta održavaju uglavnom u ovlaštenim servisima, a i oni koji nisu ovlašteni za određeni brend tamo moraju ispunjavati propisane norme.
Normalno je da ćeš na autu starom 7+ godina u čiju kilometražu nisi siguran, a istorijat vozila ti nije dostupan raditi preventivni servis, ali ako imaš relevantne i tačne podatke o vozilu taj preventivni servis prije preporučenog termina nije potreban i samo je bacanje para.
A to što ljudi kontaju 'što je sigurno sigurno je', po toj logici možeš bez razloga ubaciti i novi motor i reći 'što je sigurno sigurno je' ali to nije razuman rezon ni stručno ni logički, i ko ti garantuje da dijelovi koje ubaciš nisu lošiji od onih koji su bili u autu, pogotovo ovde kod nas gdje je lutrija kupiti orginalan i pouzdan dio.
daxon

#156 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by daxon »

golfista wrote:đe veza? rekoh, koji automobil prelazi 220.000 km a da mu se mijenja samo ulje? nesto sam propustio? je li stvarno toliko autoindustrija napredovala za ova tri dana koliko me nije bilo? Ljudi pomagajte šta se dešava!?!Jel to revolucija?? aaaa majkoo....
Za početak probaj doći do ovoga što se nudi ovdehttp://www.autodata.hr/news/novosti/ind ... 9&Itemid=1 kad izvučeš glavu iz golfa možda shvatiš šta si sve propustio otkako se u tasu više ne proizvode golfovi :wink:
I kao što sam rekao uz oficijelne preporuke proizvođača i moj auto je dokaz za ono što tvrdim.
daxon

#157 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by daxon »

golfista wrote:halo, dečko, pa ti tvrdiš da je tvoj superautomobil prešao 190.000 km i da je do sada izmjenjeno par litara ulja na istom i da će tako biti sve do 220.000 km
Par puta filter vazduha kao i polen filter, tri, četiri sijalice h7 i također sam napisao da sam zamjenio remenicu radilice i to je to, a šta će biti do 220 tkm ne znam, ali dosad je tako.
ady_81

#158 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by ady_81 »

evo link UIO bez pametovanja, pa kome je interesantno da ne sluša ove što bacaju bombe po forumu! :thumbup:
http://www.uino.gov.ba/download/2010/Do ... pisano.pdf
:bih:
Qler

#159 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by Qler »

daxon wrote:
golfista wrote:halo, dečko, pa ti tvrdiš da je tvoj superautomobil prešao 190.000 km i da je do sada izmjenjeno par litara ulja na istom i da će tako biti sve do 220.000 km
Par puta filter vazduha kao i polen filter, tri, četiri sijalice h7 i također sam napisao da sam zamjenio remenicu radilice i to je to, a šta će biti do 220 tkm ne znam, ali dosad je tako.
Pa ja da sam par puta na sluzbenom autu zamijenio filter zraka, ne bi ga mogao ni upaliti. Na 10k km bude crn kao da je farban. Filter polena mijenjam cim osjetim da slabije puse, ili da se osjeti onaj ustajao zrak, a to dodje 3-4 puta godisnje. Sa sluzbenim predjem oko 80-90k km godisnje, prosjecno, i da mu mijenjam ulje i filtere na jednom godisnje?! Budimo realni 8-)
Qler

#160 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by Qler »

Ispade da se moze auto srediti na Euro3, u EU, gdje to dodje jeftinije nego ovdje, i uvesti se bez problema.
Dendrlix

#161 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by Dendrlix »

Kljucno pitanje je da li ce prihvatiti atest (papir) koji dokazuje da auto zadovoljava eur3 normu iz njemacke ili ce provjeravati sve ovdje?
cappy_tempo

#162 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by cappy_tempo »

Dendrlix wrote:Kljucno pitanje je da li ce prihvatiti atest (papir) koji dokazuje da auto zadovoljava eur3 normu iz njemacke ili ce provjeravati sve ovdje?
prosle sedmice na bhtu pricali o ovome i ona dvojica sto su kao glavni oko ovog uvoza su rekli ako se pokaze atest da niko nece peglat na granici
Bakir1

#163 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by Bakir1 »

ako vec imate namjeru uvlaciti auto onda se informisite kako se papir zove ;-) :-)
Potvrda o usaglašenosti - COC
Od skora su proizvođači počeli da isporučuju Potvrdu o usaglašenosti (eng. COC - Certificate of Conformity, nemački - Ubereinstimmungs bescheinigung). Ovaj dokument može poslužiti kao dokaz ispunjenja Euro 3 standarda, jer se u njemu nalaze odgovarajuće oznake neophodne za raspoznavanje.
Image
Image
U ovom COC dokumentu nalaze se podaci za Opel Zafiru, proizvedene 2003 godine. Konkretno, navedeni su podaci o maksimalnoj količini štetnih gasova koje emituje automobil. Poređenjem datih podataka sa maksimalnim vrednostima emisije za Euro 3 automobile, može se zaključiti koje standarde ispunjava vozilo. Takođe je naveden podatak i o maskimalnoj buci koju proizvodi automobil. U Švajcarskoj automobil koji se uvozi u zemlju ne mora proći test emisije izduvnih gasova, ako ima COC dokument. Treba dodati da su Švajcarci po ovom pitanju veoma strogi i da svi automobili moraju svake dve godine proći test emisije. Ako su uspešno prošli test Švajcarci imaju na staklima automobila vidno istaknute zeleno bele nalepnice.
Osim proizvođača COC document je moguće izvaditi i kod ovlašćenog zastupnika za određenu marku vozila.
collapse

#164 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by collapse »

Jel uvezo ko sta do sad il je samo suplja prica :)
drndalo

#165 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by drndalo »

Ja sam neki dan na tehnickom na kojem pise Homologacija pitao dal' su poceli, i jos ni oni nista ne znaju...

Koliko ja znam, da bi neki zakon bio na snazi, mora biti objavljen u Sl. listu, pa min. 8 dana nakon objave... Dakle jos nije.... A ka' ce, ne zna se... :-)
Bakir1

#166 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by Bakir1 »

imam kod sebe verziju pravilnika koja vozila udovoljavaju normama.
zbog posla koji radim ne smijem to nigdje uploadovati i nikome slati ali cu vam rado provjeriti informaciju ;-)
vnm

#167 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by vnm »

danas iza masinskog fakulteta na homologaciji auta ko u prici, kvalitetan se red stvorio.
barbar

#168 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by barbar »

Ima li neko spisak firmi koja obavljaju tehničke preglede(koja su registrovana zvanično da rade tu homologaciju) ?
johntra

#169 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by johntra »

Evo skraćene liste šta se još najviše gleda pored Euro3 norme, za koju se raja i najviše lijepi:

EURO 3 podrazumijeva

- Emisiju štetnih gasova

- Dimljenje dizel motora

- Mjerenje potrošnje goriva

- Snaga motora

Homologacija pored EURO 3 norme podrazumijeva i provjeru

- Upravljačkog mehanizma

- Zvučnih signala

- Brisača za stakla

- Zaštite od neovlaštene upotrebe vozila

- Vidljivosti prema naprijed

- Brzinomjera, njegove tačnosti i ugradnje

- Retrovizora, kvaliteta ogledala

- Guma

- Odleđivanja vozila

- Svjetlosne opreme, svjetala, indikatora i blatobrana

- Sigurnosnih pojaseva

- Zaštite od požara

- Naslona za glavu
collapse

#171 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by collapse »

Jel ima neko listu vecine auta koje podrzavaju Euro 3 normu , znam da je negdje bio link al sam izgubio
drndalo

#172 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by drndalo »

Ljudi, sta je ovo zamrlo...? :cry:
collapse

#173 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by collapse »

Ma pokupovali svi auta pa i negledaju ovo vise :) :)
drndalo

#174 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by drndalo »

Ja se nadao da ce neko ko je kupio, carinio i homologirao, po novim propisima baciti koju rijec o svemu tome, kako je islo, dokle, posto, brzina, znaju li sta ili lupaju, uglavnom svoja konkretna iskustva... :evil:
Better Man

#175 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično

Post by Better Man »

Sve dok se ne uvedu rigorozne kontrole i dok se 60% neispravnog krša ne isključi trajno iz saobraćaja ništa od poboljšanja sigurnosti na cestama. Ko nema novce da vozi 100% tehnički ispravno auto ne treba ni da vozi. Ima lipo autobus, tramvaj, trola, voz, takxi... i nek se vozi.
Post Reply