1. Kad kupiš auto (od prodavca dobiješ ili račun ili sklopite kupoprodajni ugovor, sve zavisi od prodavca)duh_sa_sjekirom wrote:Ne znam da li je neko prije pisao o tome (ako jeste, neka stavi link), ali bih volio kada bi neko ko zna detaljno, stavku po stavku, opisao šta i gdje sve treba platiti i koliko, da bi se auto, od kupovine npr. u Austriji (kupovna cijena 5000 EUR), izvelo na našu cestu registrovano...
Veliko hvala...
2. Nakon toga, kupuju se zoll (coll) tablice koje se plaćaju u zavisnosti od dužine trajanja (ima ih od 15 dana, 30 i 90 čini mi se)
3. Nemoj zaboraviti da od prodavca tražiš IZVOZNU CARINSKU DEKLARACIJU (treba kao dokaz da je u cijenu vozila uračunat i porez. Ako to zaboraviš najebao si ko žuti) I EUR1 CERTIFIKAT (certifikat o porijeklu robe, u Njemačkoj košta 100-150 eura i čeka se 15 dana, vodi računa i o tome).
4. Ni pod razno, kada budeš carinio, ne dolazi u Haliloviće. Dobro bi bilo da se raspitaš kod nekoga, jer već postoje šeme na drugim carinarnicama da se carinjenje obavi "ispod ruke" bez kataloga.
5. Ako uspiješ da izganjaš st.4, onda gledaj da ti prodavac na računu napiše manju cijenu od navedene (pr. manju od 5.000e), ali ne toliko malu da ne bude ofirno. Nadam se da razumiješ, neka napiše za 500-600e manje od realne cijene, jer ti je automatski manja carina i pdv na cijenu vozila!
6. Homologacija (ne zna se puno o tome)!
7. Registracija vozila i sve ostalo, zavisno od jačine motora....to valjda znaš i sam!
8. Servis, ako nije rađen, to ti niko ne može reći koliko će koštati jer unaprijed ne znamo kvar!
SRETNO!